Algemene informatie - MongoliŽ
Onze bestemmingenRusland Baltische landen MongoliŽ Algemene informatieHoogtepunten--------GROEPSREIZEN-------------Groepsreis 10 dagen MongoliŽ-----INDIVIDUELE RONDREIZEN--------Rondreis 11 dagen MongoliŽRondreis 14 dagen MongoliŽ-----INDIVIDUELE STEDENREIZEN------Stedenreis 5 dagen UlaanbaatarStedenreis 9 dagen Ulaanbaatar en Beijing----UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN----ReisinformatieHotels Ulaanbaatar GerkampenExcursies UlaanbaatarChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Algemene informatie

Mongolië, land van de eeuwige blauwe lucht, is meer dan een uitgestrekte steppe ‘aan het einde van de wereld’. Het is zelfs een heel bijzonder en fascinerend land met een overweldigende natuur, veel oude tradities en een zeer gastvrije bevolking waarvan het overgrote deel nog als nomaden met hun kuddes door het land trekt. Een van de weinige landen ter wereld waar je nog totale rust kunt vinden zonder dat je wordt gestoord. Inderdaad een land van uitgestrekte vlaktes maar dan wel van zo’n schoonheid dat het zelfs een beetje onwerkelijk lijkt. En naast een geweldige variëteit aan landschappen vind je in dit vriendelijke land ook indrukwekkende eeuwenoude bezienswaardigheden. Mongolië is een land vol verrassingen!

Door de eeuwen heen zijn Mongolië en China nauw met elkaar verbonden geweest. Ten tijde van Genghis Khan (begin 13de eeuw), een van de schrikwekkendste en machtigste krijgsheren aller tijden, was Mongolië zelfs een heel machtig land. Het strekte zich uit van midden China tot aan de Zwarte Zee. Zo’n 200 jaar later was het veroverde gebied al weer uiteengevallen. Het grootste deel van het land werd door China ingenomen. Pas in 1911 werd er een onafhankelijkheidsverklaring getekend. Toen de laatste koning in 1924 stierf werd Mongolië, onder invloed van de Sovjet, uitgeroepen tot een Volksrepubliek. Als communistische staat maakte Mongolië nooit deel uit van de Sovjet-Unie. In 1990 werden democratische hervormingen doorgevoerd en sinds 1991 is Mongolië een echte democratie.

Ofschoon rijk aan bodemschatten (olie en koper) is Mongolië een arm land.
De infrastructuur, van de 42.000 km aan wegen is slechts 2000 km geasfalteerd, is niet optimaal te noemen en het gebrek aan een haven helpt ook niet echt bij de uitvoer van  grondstoffen. Met haar 3 miljoen inwoners is Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. Bijna de helft woont in steden en de andere helft leeft nog als rondtrekkende herders en wonen in traditionele ronde tenten (gers). Deze nomaden hebben een zeer groot respect voor hun dieren en de natuur waarin ze leven. Ofschoon een hard bestaan, zijn zij toch altijd heel vrolijk en verwelkomen gasten met open armen. Er wordt veel gezongen en gedanst.

Mongolië is bijna 40 keer zo groot als Nederland en heeft een extreem landklimaat, koude droge winters en hete zomers waarin de regen valt. Het land bestaat uit bergen, heuvels en dalen, uitgestrekte grasvlaktes, bossen, steppen en woestijnen. De in het zuiden gelegen Gobi-woestijn, die gedeeltelijk ook door China loopt, is zelfs de op een na grootste woestijn ter wereld. Meer dan de helft van het land is begroeid met gras dat gebruikt wordt om de enorme kuddes runderen, geiten, schapen, kamelen en vooral paarden te laten grazen. Men schat dat er zo’n 25 miljoen stuks vee vrij door Mongolië wandelt.  

De grote variëteit aan landschappen brengt natuurlijk ook een levendige flora en fauna met zich mee. Elk gebied kent zijn eigen vegetatie die over het algemeen uit laag groeiende planten bestaat zoals veldbloemen, kruiden en struiken. Alleen in het noorden vindt men veel naaldbomen, het leefgebied van wolven, beren, herten, elanden en lynxen. In het Altai-gebergte leeft zelfs nog het zeldzame sneeuwluipaard. Tussen Ulaanbaatar en de Gobi Woestijn komen nog verschillende in het wild levende diersoorten voor zoals het Przewalski paard, de Bactrisch kameel, de Gobi-beer en de Ibex.