Algemene informatie - OekraÔne
Onze bestemmingenRusland Baltische landen MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne Algemene informatie Hoogtepunten OekraÔne------EXCURSIEREIS TSJERNOBYL -----Excursiereis 4 dagen Kiev met Tsjernobyl------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 3 dagen KievStedenreis 5 dagen Kiev met excursieprogrammaStedenreis 6 dagen Kiev en OdessaStedenreis 6 dagen Kiev en LvivStedenreis 9 dagen Kiev, Lviv en OdessaStedenreis 10 dagen Kiev, Lviv en Odessa met excursieprogrammaStedenreis 3 dagen LvivStedenreis 3 dagen Odessa---UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN---ReisinformatieHotels KievHotels LvivHotels OdessaFinlandBrochure 2021

Algemene informatie

De republiek Oekraïne is voor Nederlanders een vrij onbekend land. Deze voormalige 'graanschuur' van de Sovjet-Unie is bijna vijftien keer zo groot als ons land en daarmee het grootste land van Europa. Het telt zo'n 48 miljoen inwoners, waarvan de meeste het Orthodoxe (Christelijke) geloof aanhangen. Oekraïne (de naam betekent ‘grensland’) is van oudsher een kruispunt van belangrijkste handelsroutes van de Scandinavische landen naar de Zwarte Zee en van West-Europa naar Centraal Azië. De Dnipro-rivier (Dnepjr), een van de langste rivieren van Europa, speelde daarbij een belangrijke rol.

Verschillende heersers hebben het gebied wat nu Oekraïne heet geregeerd. Onder invloed van de grote volksverhuizingen trokken slaven vanuit het noorden het huidige Oekraïne binnen. Mede dankzij zijn gunstige ligging ontwikkelde Kiev zich steeds meer als een van de belangrijkste steden van Oost-Europa. De lange traditie en culturele identiteit stammen uit de tijd van de staat Kyivan Rus, dat in de 10de eeuw een van de machtigste koninkrijken van Europa was. Het waren de prinsen van Kiev die buitenposten als Moskou en Vladimir lieten bouwen. Sindsdien heeft het land vele oorlogen met buurlanden doorstaan en daarmee zijn dominante positie verloren. Rond 1450 werd het land in zijn geheel geregeerd door buitenlandse heersers. Op de Krim (het schiereiland) en langs de Zwarte Zeekust bouwden handelaren uit Venetië en Genua diverse versterkte nederzettingen, deze vielen echter al snel in handen van de Mongoolse Gouden Horde. Het noorden werd geregeerd door Polen en Litouwen. Inmiddels hadden de Kozakken zich op de steppen gevestigd. Deze gevluchte boeren en lijfeigenen, die niet langer onder de Turkse overheersing en het Ottomaanse rijk wilden leven, waren befaamd om hun vechtlust en paardrijkunst. In Oekraïne hielpen zij de Russische tsaar de Poolse overheersers te verjagen. De tsaar beloofde ze een eigen Kozakkenstaat maar brak zijn belofte en annexeerde het gebied in 1667. Vooral in de 18de  eeuw werden in het zuiden veel oorlogen gevoerd tussen de Turken en de Russen. Na de Eerste Wereldoorlog en het afzetten van de Russische tsaar, had Oekraïne een kans om onafhankelijk te worden maar het land verviel in een burgeroorlog. Na de Tweede Wereldoorlog trad het land in z'n geheel toe tot de Sovjet-Unie. Sinds de onafhankelijkheid van 1991 probeert Oekraïne op eigen benen te staan. Als typisch Unieland was het niet ingesteld op zelfstandig functioneren. Oekraïne is nu een democratische republiek. De president wordt rechtstreeks door het volk gekozen. Gelukkig zijn er nu veel positieve ontwikkelingen gaande. Het startende ondernemerschap viert hoogtij en overal wordt  gerenoveerd en gebouwd. Dit komt ook ten goede aan het toerisme dat tot nu toe in de kinderschoenen stond. De infrastructuur is verbeterd en overal worden mooie hotels en restaurants gebouwd. Oekraïne heeft de internationale toerist veel te bieden. Zo herbergen de grote steden prachtige kunsthistorische schatten, de bergen fantastische wandelmogelijkheden voor natuurliefhebbers en sportievelingen en de kusten geweldige stranden voor de zonaanbidders en feestgangers.

Binnenlands vervoer
De meeste plaatsen in Oekraïne zijn per trein goed bereikbaar. Het spoorwegnet is uitgestrekt en verkeert in relatief goede staat. Langere trajecten worden in de regel per nachttrein afgelegd. Oekraïne heeft in vijf plaatsen een internationale luchthaven: Kiev, Odessa en Lviv.