Hoogtepunten - Rusland
Onze bestemmingenRusland Algemene informatieHoogtepunten-------------GROEPSREIZEN---------Groepsreis 6 dagen St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende gidsGroepsreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 9 dagen Moskou met Sergiev Posad en St. Petersburg met Kronstadt per KLM en met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 11 dagen St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou per KLMGroepsreis 12 dagen cruise van Moskou naar St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 12 dagen cruise van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 16 dagen Grand Trans SiberiŽ-/MongoliŽ Express--------------CRUISES 2021-------------Cruise 12 dagen van Moskou naar St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende reisleidingCruise 12 dagen van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleiding------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----------MET EXCURSIEPROGRAMMA'S---Stedenreis 5 dagen Moskou met excursieprogrammaStedenreis 5 dagen St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 10 dagen Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 3 dagen MoskouStedenreis 5 dagen Moskou en St. PetersburgStedenreis 7 dagen Moskou, St. Petersburg en TallinnStedenreis 7 dagen Moskou, St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 3 dagen St. PetersburgStedenreis 5 dagen St. Petersburg en MoskouStedenreis 5 dagen St. Petersburg en TallinnStedenreis 5 dagen St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 7 dagen St. Petersburg, Tallinn en Helsinki----UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN----ReisinformatieHotels MoskouHotels St. PetersburgExcursies Moskou Excursies St. Petersburg-----------TREINREIZEN----------Treinreizen AlgemeenSteden langs het spoorExpress treinen en routesTrans SiberiŽ Express 19 dagen van Moskou naar VladivostokTrans SiberiŽ Express 22 dagen van St. Petersburg naar VladivostokTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 21 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 24 dagen van St. Petersburg naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 26 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 29 dagen van St. Petersburg naar BeijingBaltische landen MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Hoogtepunten

Moskou
Moskou
is onmiskenbaar de hoofdstad van een groots land. Het herbergt  een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. De meest bekende bezienswaardigheden zijn natuurlijk het Kremlin dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert en het Rode Plein met de magnifieke Basiliuskathedraal. Ook de indrukwekkende Moskouse metrostations met  kroonluchters, beeldhouwwerken, mozaïeken en marmeren vloeren zijn wereldberoemd en mogen niet gemist worden. Maar er is in deze bruisende stad nog zoveel meer te zien.

De stad is imposant opgezet en de mensen gaan er rijk en gecultiveerd gekleed. Elk zichzelf respecterend Russisch of buitenlands bedrijf heeft er inmiddels een kantoor. Dergelijke investeringen hebben van Moskou in korte tijd het visitekaartje van het nieuwe Rusland gemaakt. Veel gebouwen worden vandaag de dag in hun oude glorie herstelt. Dagenlang zijn handwerklieden druk in de weer met het uitwerken van de kleinste details. Het resultaat is de herbouw van de stad zoals die er grotendeels voor 1917 heeft uitgezien. Zo werd ook de imposante Christus Verlosserkathedraal, die door Stalin in 1931 werd gesloopt, in de jaren negentig herbouwd. Een wandeling over het Rode Plein en de aangrenzende Alexandrovski Sad doet vermoeden dat men langs een 19de eeuws schilderij loopt. Zo snel als mogelijk zal het centrum zich ontdoen van de betonnen kleurloze torenflats uit de communistische tijd. Alleen voor de degelijke architectuur uit de tijd van Stalin, met veel koper en marmer, kunnen de Russen respect opbrengen. De mengeling van 18de en 19de eeuwse architectuur met elementen uit de tijd van Stalin zal van Moskou binnenkort een samenhangend geheel maken. De ambitieuze burgemeester Yuri Loezjkov heeft zijn stad in 1997, het jaar dat Moskou 850 jaar bestond, een facelift gegeven. De stad is grondig schoongemaakt en veel gebouwen zijn in een fris jasje gestoken.

Het ontstaan van Moskou
De geschiedenis van deze stad begint in de 12de eeuw, toen het nog een dorpje was dat slechts bestond uit een paar houten huisjes aan rivier de Moskva. De naam van prins Yuri Dolgoruky van Soezdal wordt genoemd in de eerste officiële documenten uit het jaar 1147. In 1156 gaf deze prins de opdracht om een houten muur te bouwen rond dit kleine dorp. Aan het einde van de 12de eeuw werd het veroverd door een groep Mongoolse Tataren onder leiding van Batu, de kleinzoon van Djengis Khan. De stad leefde twee eeuwen lang onder de knoet van deze indringers en tijdens dit bewind begon Moskou een belangrijke rol te spelen in de geschiedenis van het oude Rusland. Door de goede geografische ligging werd Moskou het trefpunt van verschillende belangrijke handelsroutes. In de 14de eeuw werden de Mongolen uiteindelijk verdreven door toedoen van de prinsen van Moskou. Verschillende Russische prinsdommen werden samengevoegd en Moskou werd uitgeroepen tot hoofdstad van het toenmalige Russische gebied. In de 15de eeuw riep tsaar Ivan III  Moskou uit tot het 'Derde Rome'. Gedurende deze periode werd het Kremlin gerenoveerd en uitgebreid met verschillende gebouwen en kathedralen, waarvoor de hulp van onder andere Italiaanse bouwmeesters werd ingeschakeld. In de periode tussen 1583 en 1593 werd er een 9 km lange muur om Moskou gebouwd die de inwoners moest beschermen. In 1713 werd St. Petersburg door tsaar Peter de Grote uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad. Toen in 1812 Napoleon door de straten van Moskou marcheerde, staken de Moskovieten de stad in brand. Nadat de Fransen waren verslagen werd de stad in z'n geheel herbouwd. Aan het begin van de 20ste eeuw woonden er al een miljoen mensen in Moskou. In november 1917 kreeg Moskou zijn hoofdstadstatus terug. Vandaag de dag is Moskou met 13 miljoen inwoners een van de grootste steden van Europa.


Gouden Ring
Niet alleen in de grote steden vindt u de culturele rijkdommen van Rusland. Met name in de kleinere steden en dorpen zijn ze ook veelvuldig aanwezig. De Gouden Ring is de moderne naam van een ring van oude steden ten noordoosten van Moskou die de tegenwoordige hoofdstad voorgingen als het politieke en culturele hart van Rusland. U kunt deze steden dagelijks vanuit Moskou bezoeken met een Engels- of Duitssprekende gids. Bij de meerdaagse excursies overnacht u in een 3-sterrenhotel op basis van 2 personen in een 2-persoonskamer met ontbijt. Programma's en prijzen op aanvraag.

Sergiev Posad
Het vroegere Zagorsk, is een van de oudste steden van het Oude Rusland. Dit onaangetast Russisch-Orthodox dorp, ca. 60 km van Moskou, heeft sprookjesachtige kerken en het prachtige Trinity Sergievklooster (1340). Het klooster dat in 1774 de titel ‘Lavra’ (klooster in de hoogste rangorde) kreeg is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. Kooplieden en adellijke families ruilden hier hun goud en edelstenen tegen goddelijke steun. Zo konden de monniken de beste architecten en kunstenaars inhuren. Op het terrein van het klooster staan meerdere kathedralen en kerken, een 17de eeuwse klokkentoren, een bron met heilig water en een aantal kloostergebouwen.

Vladimir
Zo’n 190 km van Moskou ligt Vladimir, de schatkamer van oud Russische kunst, waar de 12de eeuwse monumenten van Russische architectuur tot op de dag van vandaag zeer goed bewaard zijn gebleven. De Oespensi-kathedraal werd in 1158 door Andrey Bogolyubsky gebouwd naar het voorbeeld van een Byzantijnse kerk in Kiev. Ook bracht men een icoon mee uit Kiev, ‘Moeder Gods van Vladimir’. Dit icoon, dat in de Tretyakov Galerie in Moskou te bewonderen is, werd al snel het symbool van Rusland. De Dimitri-kathedraal uit 1197 staat bekend om het mooiste steenhouwwerk uit de Russische geschiedenis.

Soezdal
Dit schilderachtige plaatsje op het platteland is misschien wel het bekendste stadje. De kloosters, kerken, ambachtshuizen en het oude stadscentrum geven een prachtig beeld van de vele bouwstijlen door de eeuwen heen. In het kremlin uit de 12de eeuw staan onder andere de kathedraal van de Geboorte van de Maagd Maria, de houten St. Nikolaaskerk uit 1766 en de oude residentie van de aartsbisschop. Het Spaso Efimievski-klooster heeft een prachtige klokkentoren en fraaie fresco’s. Verder herbergt dit plaatsje het Preobrazhensky-klooster en een openluchtmuseum met een fascinerende verzameling van oude karakteristieke houten gebouwen uit de 18de eeuw.

Jaroslavl
Deze stad aan de Wolga, zo’n 250 km van Moskou, dankt zijn naam aan prins Jaroslavl de Wijze. In de 16de en 17de eeuw lieten rijke koopmannen hier kerken bouwen die mooier en groter moesten zijn dan die van het toenmalige Moskou. Tijdens de stadsrondrit langs verschillende bezienswaardigheden bezoekt men het Spaso Preobrazhensky-klooster uit de 12de eeuw. In de 16de eeuw was dit een van de rijkste kloosters van Rusland. Vanaf de klokkentoren heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. De in het centrum gelegen Eliaskerk uit de 17de eeuw is vooral bekend om de meest heldere fresco’s van de Gouden Ring. Deze kerk is van oktober tot april gesloten.


St. Petersburg

St. Petersburg, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een stad van pracht en praal. Het grootste gedeelte van deze stad werd in het water gebouwd. Het netwerk van rivieren, grachten en kanalen dragen bij aan de unieke sfeer van de stad. Honderden fraai versierde bruggen verbinden de eilandjes met elkaar. Een rondvaart is dan ook zeker de moeite waard.
Deze stad herbergt meer dan 90 musea, veelal ondergebracht in prachtige keizerlijke paleizen of andere historische gebouwen. Sommige zijn wereldberoemd zoals de Hermitage. En vooral ook 's avonds is St. Petersburg een gezellige en romantische stad. De oude paleizen, grachten en bruggen zijn sfeervol verlicht, alsof je in een sprookje bent beland! Het vertier is vooral op en rond de Nevski Prospekt  te vinden. Hier vind je de meeste eetgelegenheden en hippe cafeetjes.

Twee eeuwen lang, vanaf het moment dat de stad werd gesticht door tsaar Peter, tot aan 1917, was St. Petersburg de hoofdstad van het Russische rijk. Na de Revolutie werd het landsbestuur overgebracht naar Moskou. St. Petersburg laat zich minder dan Moskou leiden door het westerse kapitalisme. De burgers zijn er trots op dat bij hun alles betaalbaar is en zij zich nog bezighouden met andere zaken dan geld verdienen. Dit is zeker waar. Op het gebied van cultuur spant St. Petersburg de kroon. Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is een keuze te maken. Ook de klassieke cultuur wordt in St. Petersburg breed gedragen. Jong en oud nemen eraan deel. Wie de lokale bevolking wil leren kennen moet naar een van de vele feestelijke paleisconcerten gaan, waar ook kinderen prachtig gekleed gaan in mooie jurken en pakken. Bij uitstek was St. Petersburg een stad van vorsten, adel, schrijvers en dichters. Het is inspirerend iets te lezen van Gogol, Poesjkin of Dostojevski voor u naar St. Petersburg afreist. St. Petersburg stond de afgelopen jaren extra in de belangstelling. De stad bestond 300 jaar en het was 300 jaar geleden dat tsaar Peter de Grote naar Zaandam kwam om zich daar het vak van scheepsbouwer eigen te maken.

Het ontstaan van St. Petersburg
In 1703 veroverde tsaar Peter de Grote (Peter I) een strook land aan de monding van rivier de Neva op de Zweden. Het leek een waardeloos, drassig gebied. De nog jonge tsaar dacht daar anders over. Hij zag in de Neva een toegang tot de Finse Golf en daarmee een venster naar West-Europa. Eerst beval hij tot de bouw van een zware vesting op een eiland in de rivier, de Petrus en Paulusvesting. Later, toen het bevel tot de bouw van een volledige stad eenmaal was gegeven, werden hout en stenen over honderden kilometers aangevoerd. De tsaar stelde speciale belastingen en dwangmiddelen in om de bouw van St. Petersburg te bespoedigen. Zo dienden schepen dertig steenblokken als tol over te dragen voor zij hun lading mochten lossen. De stad maakte al snel naam als een van de mooiste steden van Europa. Moskouse edellieden verhuisden op commando naar de nieuwe stad en moesten op eigen kosten huizen en paleizen neerzetten. Er zijn nu nog tientallen paleizen en herenhuizen van aristocratische families uit die tijd te bezichtigen zoals het Mensjikov-paleis, het Stroganov-paleis en het Joesoepov-paleis. Ook de Romanovs lieten in de 18de en 19de eeuw heel wat keizerlijke paleizen in en rond de stad bouwen. De bekendste zijn het Peterhof  (Petrodvorets), het Catharina-paleis (Zomerpaleis) in Poesjkin, het Pavlovsk-paleis van Paul I en natuurlijk het Winterpaleis (Hermitage) van tsarina Elisabeth. Twee eeuwen lang was St. Petersburg de hoofdstad van dit reusachtige land. Totdat op de avond van 25 oktober 1917 het oorlogsschip de Aurora een kanonschot vuurde naar het Winterpaleis en daarmee de Russische Revolutie inluidde. In 1918 begon de burgeroorlog en werd Moskou de hoofdstad. Na de dood van Lenin in 1924 werd Petrograd omgedoopt tot Leningrad. De bevolking van de stad sprak zich in 1991 middels een referendum uit voor herinvoering van de oorspronkelijke naam St. Petersburg.


Zilveren Ring
Drie oude steden ten zuiden van St. Petersburg vormen samen de zogenaamde Zilveren Ring. Deze steden werden reeds rond de 9de eeuw gesticht. Novgorod was lang voordat de steden van de Gouden Ring hun bloeiperiode doormaakten het politieke centrum van het land. Door de eeuwen heen zijn er talloze monumenten, kremlins, kloosters en kerken gebouwd. Deze steden zijn vanuit St. Petersburg dagelijks te bezoeken met een Engels- of Duitssprekende gids. Bij meerdaagse excursies overnacht u in een 3-sterrenhotel op basis van 2 personen in een 2-persoonskamer met ontbijt. Programma's en prijzen op aanvraag.

Novgorod
Ook wel de parel van Rusland genoemd, ligt ongeveer 190 km van St. Petersburg. Novgorods rijke verleden heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van heel Rusland.  In het  kremlin staan de Byzantijnse St. Sophia-kathedraal uit 1050 met prachtige iconen, het Granovitaya Palata uit 1433 en het Russische Millenium Monument uit 1862. Aan de overkant van de Volkhov-rivier ligt de Nikolaaskathedraal uit 1136. Buiten de stad ligt het Yurievklooster met de St. George-kathedraal.  Het machtige klooster behoorde tot de rijkste grootgrondbezitters van Rusland. Te midden van een prachtig landschap ligt hier ook het openluchtmuseum Vitoslavlitsy met een fascinerende verzameling van houten kerken, klokkentorens en karakteristieke boerderijen uit deze regio.

Pskov
Pskov ligt 265 km van St. Petersburg. Het is een van Ruslands oudste steden dat meer dan 200 historische monumenten herbergt. De middeleeuwse ommuring en het eeuwen oude kremlin herinneren aan het glorierijke verleden. Bezienswaardigheden zijn de oude stadsmuren, het kremlin, de Trinity-kathedraal en het Pogankinpaleis. In het Mizozhsky-klooster uit de 12de eeuw ligt de prachtige kathedraal ‘ter verheerlijking van de verlosser’. De kleurrijke Byzantijnse fresco's staan te boek als de best bewaard gebleven muurschilderingen uit die tijd.
 
Izborsk
De oude vesting Izborsk ligt ca. 30 km ten westen van Pskov. Het is een pittoresk plaatsje met kleine, nauwe straatjes en houten huisjes. Deze plaats staat bekend om de ruïnes van het oude fort en de kerk van St. Nikolaas uit de 14de eeuw. In het fascinerende klooster van Pechory leven nog zo'n 70 monniken. Op de begane grond vindt men de in grotten uitgehouwen originele kathedraal en op de eerste verdieping treft men een barokkerk uit de 18de eeuw. Onder de imposante klokkentoren is de ingang naar de grotten waar zo'n 10.000 monniken en weldoeners begraven liggen. De kisten staan er in lange rijen opgestapeld.

Vyborg
Alhoewel Vyborg geen onderdeel uitmaakt van de Zilveren Ring willen wij toch een bezoek aan deze bijzondere stad aanbieden. Vyborg ligt aan de Finse Golf, zo’n 140 km ten noorden van St. Petersburg. Het waren Zweedse troepen die hier in 1293 een kasteel bouwden. Er is om deze stad door de eeuwen heen veel gevochten. Sinds 1944 is het nu Russisch grondgebied. De stad heeft een fraaie oude binnenstad met  klokkentorens, kathedralen, kleine straatjes en een haven. Het kasteel is natuurlijk de grootste trekpleister. Bijzonder is ook het landschapspark Monrepo met een uniek 19de eeuwse uit hout opgetrokken landhuis.