Hoogtepunten Baltische Landen - Baltische landen
Onze bestemmingenRusland Baltische landen Algemene informatie Hoogtepunten Baltische Landen---------------RONDREIZEN----------------------------MET EIGEN AUTO/MOTOR------Rondreis 12 dagen Baltische landen van Vilnius naar VilniusRondreis 16 dagen Baltische landen van Vilnius naar Vilnius---------------GROEPSREIZEN-------------Groepsreis 8 dagen Baltische hoofdstedenGroepsreis 8 dagen Baltische hoofdsteden met Klaipeda en Curonian Spit Groepsreis 8 dagen Tallinn, Helsinki en St. PetersburgGroepsreis 10 dagen Baltische hoofdsteden met natuurparkenGroepsreis 10 dagen Baltische hoofdsteden met HelsinkiGroepsreis 11 dagen Baltische landen PLUS *NIEUW*Groepsreis 13 dagen Baltische hoofdsteden met Helsinki en St. Petersburg----------------FLY & DRIVE's------------Fly & Drive 11 dagen Baltische landen van Riga naar RigaFly & Drive 11 dagen Baltische landen van Tallinn naar TallinnFly & Drive 12 dagen Baltische landen van Riga naar TallinnFly & Drive 15 dagen Baltische Landen van Riga naar RigaFly & Drive 16 dagen Baltische landen van Riga naar RigaFly & Drive 16 dagen Baltische landen van Tallinn naar TalliinnFly & Drive 17 dagen Baltische landen van Vilnius naar Tallinn speciaal voor reizen met kinderen------------------FLY & BUS--------------Fly & Bus 7 dagen Baltische landen van Vilnius naar TallinnFly & Bus 12 dagen Baltische landen van Riga naar TallinnFly & Bus 12 dagen Baltische landen Vilnius naar Tallinn------INDIVIDUELE STEDENREIZEN----Stedenreis 3 dagen VilniusStedenreis 5 dagen Vilnius en RigaStedenreis 7 dagen Vilnius, Riga en TallinnStedenreis 3 dagen RigaStedenreis 5 dagen Riga en TallinnStedenreis 7 dagen Riga, Tallinn en HelsinkiStedenreis 7 dagen Riga, Tallinn en St. PetersburgStedenreis 3 dagen TallinnStedenreis 5 dagen Tallinn en HelsinkiStedenreis 5 dagen Tallinn en St. PetersburgStedenreis 7 dagen Tallinn, Helsinki en St. Petersburg---UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN---ReisinformatieHotels VilniusHotels RigaHotels TallinnExcursies VilniusExcursies RigaExcursies TallinnMongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Hoogtepunten Baltische Landen

Vilnius, Riga en Tallinn

De drie Baltische hoofdsteden verschillen onderling aanzienlijk in historisch en cultureel opzicht. De eigen traditionele waarden en gebruiken zijn goed bewaard gebleven. Wat zij wel gemeen hebben is een indrukwekkende geschiedenis welke terug te vinden is in het enorm aantal historische gebouwen en monumenten. Alle drie de steden hebben een oud gedeelte, dat ‘Oude Stad’ wordt genoemd, met tal van straatjes, pleintjes en hofjes en een nieuw gedeelte, dat men ‘centrum’ noemt. In het centrum vindt men de grotere hotels, winkels en parkeergelegenheden.

Vilnius
Tussen een aantal heuvels, op de zuidoever van rivier de Neris, ligt Vilnius, de hoofdstad van de grootste der Baltische landen. De stad die ongeveer 600.000 inwoners telt, werd in 1323 gesticht. Door de eeuwen heen is Vilnius tijdens oorlogen veelvuldig geplunderd en zijn gedeelten in vlammen opgegaan. Toch heeft het zijn unieke karakter weten te bewaren en nog steeds is het een cultureel trefpunt van Oost en West. In deze groene stad met veel pittoreske plekjes, zijn de architectuur en de mentaliteit onderhevig aan invloeden van de katholieke kerk. De diversiteit van de verschillende architectonische bouwwerken getuigt van een rijke geschiedenis. De stad Vilnius bestaat uit het nieuwe gedeelte (het centrum) met als middelpunt de Gedimino Prospekt, de belangrijkste winkelstraat die uitkomt bij de Arkikathedra-basiliek. Hier begint het oude gedeelte (Oude Stad) van de stad, dat onder het werelderfgoed van de UNESCO valt. Het is zeker de moeite waard om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de prachtige kathedraal, het oude stadhuis, de universiteitscampus, de Piliesstraat met zijn vele 17de en 18de eeuwse historische monumenten en de gotische wijk met de St. Anne en de Bernadine-kerk.

Vanuit Vilnius kunt u met een lokale bus Trakai bezoeken (ca. 28 km). Trakai was eens de hoofdstad van Litouwen. Op een eiland in het meer van Galvé ligt de middeleeuwse burcht te schitteren. Het is een geliefde bestemming bij de inwoners van Vilnius. Vooral in de weekenden  bezoeken families met kinderen en watersporterliefhebbers dit gebied.

Kaunas is vanuit Vilnius ook gemakkelijk in een dag te bezoeken. Lokale bussen rijden de 105 km meerdere malen per dag. Kaunas is na Vilnius de tweede stad van Litouwen. Tussen de twee wereldoorlogen vervulde Kaunas de functie van hoofdstad omdat Vilnius toen nog bij Polen hoorde. De stad sloot zich in 1441 aan bij de Hanze, een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Rond het oude stadsplein staan prachtige 15de eeuwse Duitse koopmanshuizen en de reusachtige Petrus en Pauluskathedraal.

Riga
Het jaar 1201 wordt aangenomen als het geboortejaar van Riga. In dit jaar wees bisschop Albert de latere hoofdstad van Letland aan als zijn residentie. Overigens werd al eerder, door bisschop Meinard, het eerste stenen kasteel met kerk gebouwd. Archeologen ontdekten dat de eerste bebouwing door de lokale bevolking reeds in de 11de eeuw moet zijn gerealiseerd. In 1282 sluit de stad zich aan bij de unie van Hanzesteden. Dankzij de gunstige geografische ligging is Riga onder handelslieden en missionarissen altijd een populaire plaats geweest. Derhalve is de stad rijk aan vele prachtige monumenten zoals de Domkathedraal (met een van de grootste en mooiste kerkorgels ter wereld), de St. Petruskerk, de St. Jacobskerk, het Riga-kasteel en meerdere authentieke gebouwen waarvan ook vele zich in het nieuwe centrum van de stad bevinden. Riga telt zo'n 800.000 inwoners en ligt aan de Daugava-rivier, op een steenworp afstand van de kust van de Golf van Riga. Het heeft een oud gedeelte (Oude Stad) met tal van straatjes, steegjes en pleintjes en een nieuw gedeelte, wat het centrum wordt genoemd. De meeste hotels, het (bus)station, de markten en de betere winkelstraten, zoals Brivibas Iela en Terbatas Iela, liggen in het centrum tegen de Oude Stad aan. Naast de vele culturele rijkdommen die Riga bezit, is deze stad West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, fijne restaurants, terrasjes, gezellige winkeltjes en is er een goed uitgaansleven met nachtclubs en casino's. Al met al een stad waar de oude cultuur zich goed verenigt met de opbloeiende economie.

Ongeveer 20 km ten westen van Riga ligt Jurmala, de populairste badplaats aan de Golf van Riga.
Jurmala is maar een klein plaatsje dat alleen in de zomer tot leven komt. De speelse houten huizen zijn overblijfselen uit vroegere tijden. Eens was dit een elegant kuuroord en in de Sovjettijd liet de Russische elite zich hier in de sanatoria verwennen. Jurmala heeft een fantastisch breed strand van fijn wit zand.

Sigulda ligt in de Gauja River vallei, zo’n 53 km ten noordoosten  van Riga. Dit kleine stadje is het meest pittoreske stadje van Letland en door de prachtige berguitzichten wordt Sigulda ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd. Het centrum van Sigulda heeft een rijk historisch verleden maar de meeste bezoekers komen voor het National Park Gauja dat hier begint. De Gauja, de rivier die haar naam gaf aan het park, kronkelt door het park waar meerdere kastelen en grotten liggen. Bekendste bezienswaardigheid van het park is het kasteel van bisschop Albert uit 1214.

Tallinn
De aan de Finse Golf gelegen Estse hoofdstad Tallinn heeft een relatief klein oud centrum met veel nauwe voetgangersstraatjes, pleintjes, hofjes en schitterende oude stadsmuren. De stad wordt gedomineerd door Toompea, de heuvel waarop en waar omheen de stad zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Hier vindt u onder andere het uit de 13de eeuw daterende Toompea Castle, het oude stadhuis en de Alexander Nevski-kathedraal. Talloze historische bezienswaardigheden worden afgewisseld door recent opgezette moderne maar leuke cafés en goede sfeervolle restaurants. In deze romantische en oude stad kunt u de geschiedenis echt beleven. Ook 's avonds is het er erg gezellig en vooral romantisch. De oude straatlantaarns verlichten de prachtig gerestaureerde gebouwen en creëren een middeleeuwse sfeer. Tallinn is dan ook een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. In het nieuwe gedeelte van de stad (het centrum) vindt men de meeste hotels, enkele zeer moderne winkelcentra (Viru) en ook verschillende musea. Als u op zoek bent naar een glimp van de Sovjet overheersing dan bent u hier aan het verkeerde adres. Er wonen in Tallinn zo'n 450.000 mensen. 

Bij veel bezoekers staat ook een dagtochtje naar Helsinki op het programma. Snelle boten varen meerdere keren per dag in 2 uur naar de Finse hoofdstad. Het is raadzaam om de kaartjes vooraf te reserveren. Uiteraard kunt u, in plaats van in een dag op en neer te reizen, ook een overnachting in Helsinki bijboeken.

Het Lahemaa National Park ligt ca. 70 km ten oosten van Tallinn. Dit is het grootste natuurpark van Estland met een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. Er leven nog bruine beren en lynxen. De landschappelijke schoonheid van Lahemaa moet u eigenlijk te voet of op de fiets ontdekken. Er zijn verschillende paden en routes uitgezet. U vindt er prehistorische hunnebedden, kleine 19de eeuwse vissersdorpjes en oude historische gebouwen. In dit gebied zijn ook enkele goed bewaard gebleven Baltisch/Duitse landhuizen te bezoeken, zoals het barokke Adelshaus in Palmse uit de 18de eeuw.

Met een comfortabele bus rijdt u vanuit Tallinn binnen 7 uur naar St.Petersburg. Om St. Petersburg te bezoeken kunt u een GRATIS online visum aanvragen voor maximaal 8 dagen.