Hoogtepunten Oekra´ne - Oekra´ne
Onze bestemmingenRusland Baltische landen MongoliŰ ChinaGeorgiŰ en ArmeniŰOekra´ne Algemene informatie Hoogtepunten Oekra´ne------EXCURSIEREIS TSJERNOBYL -----Excursiereis 4 dagen Kiev met Tsjernobyl------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 3 dagen KievStedenreis 5 dagen Kiev met excursieprogrammaStedenreis 6 dagen Kiev en OdessaStedenreis 6 dagen Kiev en LvivStedenreis 9 dagen Kiev, Lviv en OdessaStedenreis 10 dagen Kiev, Lviv en Odessa met excursieprogrammaStedenreis 3 dagen LvivStedenreis 3 dagen Odessa---UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN---ReisinformatieHotels KievHotels LvivHotels OdessaFinlandBrochure 2021

Hoogtepunten Oekra´ne

Kiev
Vandaag de dag is Kiev een moderne stad met een zeer oud historisch centrum dat ongetwijfeld de bekendste culturele rijkdommen van Oekraïne herbergt. Het is een zeer overzichtelijke en vooral vriendelijke stad met opvallend veel parken en mooie groene straten. Rond het Onafhankelijkheidsplein en op de Khreschchatik-boulevard, de hoofdstraat van Kiev, vindt u tegenwoordig prachtige winkels van alle bekende modehuizen, elegante hotels, gezellige cafeetjes, kleurrijke terrasjes en zeer goede restaurants met internationale keuken. Kiev is het economische, politieke en culturele centrum van het land.

Volgens geschriften uit de 11de eeuw, geschreven door de monniken van de holenkloosters, werd Kiev in 482 na Chr. gesticht door de drie prinsen Ky (naar wie de stad is genoemd), Shchek en Khoriv. In de 9de eeuw kregen Scandinaviërs de controle over de stad en in 882 riep Prins Oleg van Novgorod zich uit tot heerser van de nieuwe staat Kyivan Rus. Door zijn gunstige ligging aan de Dnipro werd Kiev al gauw de belangrijkste stad van een machtig rijk. De handel van bont en slaven naar Constantinopel kwam al snel op gang. Omdat de keizer van Constantinopel een onverslaanbare rivaal was gebleken, besloot Vladimir I, heerser over Kyivan Rus, in 988 met diens zuster te trouwen. Tevens adopteerde hij het Christendom als staatsreligie. Onder Jaroslav de Wijze (1017-1054) groeide Kiev uit tot een machtig economisch en politiek centrum. In de 12de eeuw begon de macht en daarmee ook het rijk uiteen te vallen. Verschillende prinsdommen werden zelfstandig; zo werd Vladimir al in 1169 de hoofdstad van Rusland. Eigenlijk is Kiev de bakermat van de Russische cultuur. In 1240 keerden zelfs de Tartaren Kiev de rug toe. Vanaf 1667 namen de Kozakken de stad over als een Russische buitenpost. Gedurende de chaos die werd veroorzaakt door de revolutie was Kiev vaak het toneel van gevechten tussen Rode en Witte Oekraïense gevechtseenheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Nazi’s bezet. Het Rode Leger heroverde Kiev op 6 november 1943. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Kiev de hoofdstad van nieuw onafhankelijk Oekraïne.

Meest belangrijke bezienswaardigheid van Kiev is het wereldberoemde Petsjorskaja-klooster, waarvoor men vanuit de hele wereld naar Kiev reist. Dit prachtige duizend jaar oude kloostercomplex, met tientallen gouden koepels, maakte van Kiev het Rome van de Orthodoxe kerk. In het ondergrondse labyrint van holen liggen tientallen gemummificeerde monniken en heiligen begraven.

In het oudste gedeelte van de stad ligt de barokke St. Andrewkerk. Deze kerk werd in 1745 ontworpen door de Italiaanse architect Rastrelli die ook het Winterpaleis (de Hermitage) voor tsarina Elisabeth in St. Petersburg heeft gebouwd. Om de kerk liggen een aantal leuke pittoreske straatjes waar onder andere lokale kunst wordt aangeboden.

Ook de St. Sofia-kathedraal uit de 11de eeuw, de nieuwe St. Michael Gouden Domkathedraal, het Onafhankelijkheidsplein en de gezellige wijk Podil mag u niet missen.

Lviv
Lviv wordt wel eens vergeleken met steden als Praag, Boedapest, Wenen, Rome en zelfs Florence. Lviv is dan ook een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. De gezellige Svobody Prospekt (Vrijheidslaan), die onder andere dienst doet als ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, loopt van het geweldige Mitskevycha-plein naar het prachtige Ivan Franko Opera en Ballet Theater. Ten oosten van deze boulevard, rondom het fantastische Rynok-plein vol met architectonische meesterwerken in alle denkbare bouwstijlen, liggen de oudste straatjes van de stad. Het centrum van de stad valt onder het werelderfgoed van de UNESCO. 

Lviv werd halverwege de 13de eeuw gesticht door Daniel Halytsj, de Roetheense prins van Galicië. Tot de Roethenen behoorde alle bevolkingsgroepen die Oekraïenstalig waren. De prins liet op een heuvel een vesting bouwen voor zijn zoon Lev of Leo (leeuw). Al snel werd het gebied rond de vesting een belangrijke handelspost voor de doorvoer van goederen naar Noord- en West-Europa. Kolonisten, vooral met een Joodse achtergrond, kwamen uit Polen, Duitsland, Italië  en Armenië om zich hier te vestigen en handel te drijven. Zij hebben allen hun sporen in deze stad nagelaten. De Oostenrijkse keizerlijke familie Habsburg kreeg interesse in de stad en claimde het land, op grond van oude eigendomsrechten van Hongarije dat inmiddels deel was van het Oostenrijkse Rijk. In 1772 kwam keizer Jozef II met de Polen overeen dat de stad tot Oostenrijk behoorden. Toen in 1918 het keizerrijk Oostenrijk uiteen viel werd Lviv de hoofdstad van het onafhankelijke West-Oekraïne. Al gauw stonden de Polen weer op de stoep totdat het leger van de Sovjet-Unie in 1939 de stad binnenviel. Tussen 1941 en 1944 werd de stad bezet door de Nazi’s. Bij het verdelen van het oostelijke deel van Polen kwam Lviv, na de Tweede Wereldoorlog, weer in de Sovjet-Unie te liggen totdat deze uiteenviel. De leeuw van Leo, Lviv, Lwow (Pools), Lvov (Russisch) en Leopolis (Latijns) komt nu nog voor in het stadswapen van Lviv en ook in de stad zelf ziet men de leeuw vaak terug in monumenten en standbeelden. Met zo’n geschiedenis is Lviv, cultuurhistorisch gezien, een van de belangrijkste steden van Midden-Europa.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Lviv is Lviv zelf! In deze romantische oude stad kunt u de geschiedenis echt beleven. Talloze historische monumenten, prachtig gerestaureerde gebouwen versierd met een overdaad aan schitterende gevels met kleine balkonnetjes, pittoreske pleintjes met fonteinen, standbeelden en hofjes.

Het National Museum met een schitterende collectie eeuwen oude iconen en Oekraïense schilderkunst werd in 1904 opgericht door de op handen gedragen Metropoliet Andreas Sheptytsky. Dit museum herbergt de grootste kunstschatten die Oekraïne rijk is.

Tientallen kerken, kathedralen en kloosters zijn hier door de eeuwen heen gebouwd waaronder, de Boyim kapel uit de 17de eeuw, het Dominicaner klooster met Lviv’s beste Roccoco-stijl en de Armeense kathedraal uit 1363 een van de oudste gebouwen in de stad. Verder vindt u hier nog verschillende paleizen en een prachtig oud stadhuis uit de 19de eeuw.  

Odessa
Vooral in het voorjaar en de zomer is deze stad erg aantrekkelijk en gezellig met veel terrasjes, flanerende mensen, leuke winkeltjes en markten. Met zijn mediterrane klimaat is Odessa een fantastische vakantiebestemming voor zowel de cultuur- als strandliefhebbers. Het is een romantische stad die op cultureel gebied veel te bieden heeft en waar je ook nog heerlijk ontspannen van het strand kunt genieten. Vooral ‘s avonds is het er erg gezellig wanneer de lokale bevolking een beetje verkoeling zoekt door middel van een wandeling over het strand te maken of in een van de strandtenten een glaasje wijn te drinken.

Al 600 jaar voor Christus werd dit gebied aan de Zwarte Zeekust bewoond door de Grieken en later door de Romeinen. Handelaren uit Venetië en Genua bouwden diverse versterkte nederzettingen die in de 13de eeuw werden veroverd door Tartaren en Mongolen. In de 15de eeuw kwamen de Ottomaanse Turken die in 1789 weer door de Russen werden verdreven. Het was Catharina de Grote die de stad Odessa in 1794 stichtte omdat zij vond dat haar rijk wel een grote havenstad aan de Zwarte Zee kon gebruiken. De nieuwe stad werd getekend door de Nederlander Frans de Volan. Er werden vele architecten, kunstenaars en vaklieden uit West-Europa aangetrokken. Emigranten uit Frankrijk, Italië en Griekenland werden uitgenodigd. Catharina de Grote, zelf geboren als een Duitse prinses, gaf Duitse emigranten grote stukken grond en veel privileges. Een van de eerste gouverneurs was een vriend van Catharina, de Franse hertog Emmanuel Richelieu. De stad kreeg al gauw de bijnaam 'het Marseille van de Zwarte Zee'. Sommige toeristen zeggen zich in Barcelona, Praag of Boedapest te wanen. De brede klinkerstraten, de ouderwetse lantaarnpalen en wegwijzers, de kleurrijke gevels en vooral de prachtige bomen geven Odessa de uitstraling van een zeer rijke en gezellige internationale stad. Van oudsher is het een stad van intellectuelen, vermogende families en kunstenaars.

Het eerste Operahuis dat in 1809 werd gebouwd door hertog Richelieu in opdracht van tsaar Alexander I brandde in 1873 geheel af. Het huidige theater dateert uit 1887. Het werd in opdracht van Alexander III gebouwd in de Habsburger barokstijl. Andere bezienswaardigheden zijn de Potemkintrappen, het paleis van gravin Potozkaja dat nu het kunstmuseum herbergt, de uit 1834 daterende beurs die nu dienst doet als stadhuis, de Duits Lutherse kerk, de Grote kathedraal waar graaf Vorontsov ligt begraven en de schitterende passage.

De stranden van Odessa zijn vanuit de stad lopend of per kabelbaantje te bereiken. Langs de hele kust loopt een pad van meer dan 20 km. waaraan alle strandjes liggen, omgeven door rotspartijen, tuinen en stukken bos. Langs dit kronkelende pad liggen honderden barretjes, cafeetjes en restaurants. Het gezelligste strand ligt bij Arkadija, zo’n 15 minuten rijden van het centrum. In deze kleurrijke en gezellige omgeving treft de jeugd elkaar. Het is er een groot feest. Tot diep in de nacht kunnen de jongelui zich hier aan het strand en in de openluchtdisco’s vermaken.Reis niet naar de Krim

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de Krim. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Het gebied is onder Russische controle. Reist u vanuit Oekraïne naar de Krim, of vanuit de Krim naar Oekraïne, dan heeft u speciale toestemming nodig van de overheid in Oekraïne. Heeft u die toestemming niet, dan beschouwt de Oekraïense overheid uw reis als illegaal.