Steden langs het spoor - Rusland
AANBIEDINGEN VAN DE DAG !!!!!Onze bestemmingenRusland Algemene informatieHoogtepunten-------------GROEPSREIZEN---------Groepsreis 6 dagen St. Petersburg met Nederlandssprekende gidsGroepsreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 9 dagen Moskou met Sergiev Posad en St. Petersburg PLUS met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 11 dagen St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou Groepsreis 12 dagen cruise van Moskou naar St. Petersburg met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 12 dagen cruise van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 15 dagen Grand Trans SiberiŽ-/MongoliŽ Express van Moskou naar Beijing--------------CRUISES 2019-------------Cruise 12 dagen van Moskou naar St. Petersburg met Nederlandssprekende reisleidingCruise 12 dagen van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleiding------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----------MET EXCURSIEPROGRAMMA'S---Stedenreis 5 dagen Moskou met excursieprogrammaStedenreis 5 dagen St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 7 dagen Moskou en St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 10 dagen Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 3 dagen MoskouStedenreis 3 dagen St. PetersburgStedenreis 6 dagen Moskou en St. PetersburgStedenreis 6 dagen St. Petersburg en MoskouStedenreis 8 dagen Moskou en St. PetersburgStedenreis 8 dagen St. Petersburg en MoskouStedenreis 8 dagen Moskou, St. Petersburg en TallinnStedenreis 8 dagen Moskou, St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 5 dagen St. Petersburg en TallinnStedenreis 5 dagen St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 7 dagen St. Petersburg, Tallinn en Helsinki----UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN----ReisinformatieHotels MoskouHotels St. PetersburgExcursies Moskou Excursies St. Petersburg-----------TREINREIZEN----------Treinreizen AlgemeenSteden langs het spoorExpress treinen en routesEigen treinreis samenstellenTrans SiberiŽ Express 19 dagen van Moskou naar VladivostokTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 21 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 23 dagen van St. Petersburg naar BeijingGrand Trans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 15 dagen van Moskou naar Beijing (groepsreis)MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne Baltische landen FinlandAanbiedingenBrochure 2019

Steden langs het spoor

Een indrukwekkende reis vanuit de metropool Moskou dwars door het prachtige Oeralgebergte en het uitgestrekte Siberië naar het Baikalmeer, ´s werelds grootste zoetwaterreservoir. Door het ongerepte Mongolië van Djengis Khan met de woeste Gobi-woestijn die een derde van het land in beslag neemt en tot ver in China reikt. En dan natuurlijk de mysterieuze Verboden Stad en de zomerpaleizen van de Chinese keizers in Beijing. Hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende steden en gebieden die u onderweg (altijd minimaal 2 nachten) kunt bezoeken. Het is raadzaam zich goed in te lezen voordat u een definitieve reservering maakt. Sommige steden zijn meer de moeite waard dan anderen.


MOSKOU
Voor meer informatie over Moskou verwijzen wij graag naar de pagina met Hoogtepunten.

JEKATERINBURG
Jekaterinburg is met haar 1.2 miljoen inwoners de grootste stad van de Oeral. Het indrukwekkende Oeralgebergte is de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. De stad werd in 1723 gesticht door tsaar Peter I en naar zijn vrouw vernoemd.Tegenwoordig dankt de stad haar bekendheid aan het feit dat de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn gezin in 1917 hier gevangen werden gezet en later vermoord. Ofschoon het een belangrijke industriestad is heeft het ook een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de Kathedraal op het Bloed. Deze werd gebouwd op de plek waar in 1918 de tsarenfamilie werd vermoord door de communisten. In Jekaterinburg vindt u ook nog een aantal gebouwen uit de tsarentijd, zoals de universiteit en het paleis van de gouverneur. Rondom de stad zijn meerdere monumenten die de officiële grens zouden moeten aangeven tussen de twee continenten.

NOVOSIBIRSK
Het gebied ten oosten van de Oeral herbergt ook een aantal miljoenensteden. Na het passeren van de vlaktes van West-Siberië komt de trein aan in Novosibirsk, de grootste stad van Siberië. Deze stad, aan de rivier de Ob (de langste rivier van Rusland), telt 1.5 miljoen inwoners en werd in 1893 gesticht tijdens het aanleggen van de Trans Siberië Spoorlijn. Geografisch is Novosibirsk het middelpunt van het uitgestrekte Rusland. Novosibirsk betekent letterlijk ´Nieuw Siberië´. Het is de enigste stad in Siberië met een metro en het bezit het mooiste en grootste station van Siberië. Ofschoon de meeste gebouwen nog uit het Sovjettijdperk stammen is Novosibirsk vandaag de dag een gezellige en moderne stad met brede lanen, mooie pleinen en stadsparken. Zeker een bezoek waard zijn het Leninplein, Ruslands grootste Operahuis en de Alexander Nevski-kathedraal.

KRASNOJARSK
Het aan de oevers van de machtige Jenisei-rivier gelegen Krasnojarsk (900.000 inwoners) is een van de mooiste steden van Rusland. Van rijk versierden traditionele houten huisjes tot aan moderne hoogbouw. De stad heeft dan ook een geschiedenis van ruim 380 jaar. Op de hoeken van de straten zijn kleine parkjes aangelegd met de meest uiteenlopende plantensoorten. Krasnojarsk wordt ook wel de ´stad van 100 fonteinen´ genoemd. De burgemeester doet er alles aan om het de inwoners zo aangenaam mogelijk te maken. Een van de hoofdattracties is het maken van een boottocht over de brede Jenisei-rivier. Zo´n 7 km buiten de stad ligt het prachtige en zeer populaire natuurreservaat Stolby.

IRKOETSK
Irkoetsk werd in 1651 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Siberië.
Aan het einde van de 17de eeuw groeide Irkoetsk uit tot de belangrijkste stad op de handelsroute van Rusland naar Mongolië en China. Aan het einde van de 18de eeuw kwam hier de goudkoorts op gang en later werden er ook verschillende strafkampen gebouwd om de Trans Siberië Spoorlijn door te trekken. Ook veel adellijke families werden in de tsarentijd naar Irkoetsk verbannen. Vandaag de dag oefent de stad met zijn talloze houten Siberische huisjes, musea en historische gebouwen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar bezoekers. Vanuit Irkoetsk bezoeken de meeste reizigers het verderop gelegen Baikalmeer (ca. 65 km).
Dit is ‘s werelds grootste en diepste zoetwatermeer dat 20% van de totale zoetwatervoorziening van de aarde bevat. Het visrijke water is kraakhelder en ijskoud (in de zomer max. 13 graden).

ULAN UDE
Ulan Ude is de hoofdstad van de autonome deelrepubliek Boerjatië, een uniek stuk woest land met eindeloze steppen, boeddhistische kloosters, nomadententen en sjamanen. Ook vindt u hier de zeer uitgestrekte naaldwouden van de Taiga. De Taiga is het grootste aaneengesloten bos ter wereld. Ulan Ude werd in het jaar 1666 als overwinteringsplaats gesticht door Russische Kozakken. In het historische stadscentrum staan prachtig gerestaureerde pandjes met witte en gele gevels. Midden in de stad, op het centrale plein, staat ´s werelds grootste hoofd van Lenin. Opvallend zijn ook de gezichten van de inwoners met vooral Mongoolse karaktertrekken. U bent nu in het voornamelijk Boeddhistische gedeelte van Rusland. Zeker een bezoek waard is het Ivolginskj Datsan Lama-klooster. Zijne Heiligheid de Dalai Lama heeft dit klooster, mede omdat de hoofdlama van Rusland hier resideert, al drie keer bezocht.

VLADIVOSTOK
Vladivostok is met haar 600.000 inwoners het politieke en culturele centrum van Ruslands Verre Oosten. Hier aan de Japanse Zee eindigt de legendarische Trans Siberië Express. In 1859 werd er door de tsaar besloten een havenstad te bouwen. Door de jaren heen werd de stad vooral bekend vanwege de Russische Pacifistische vloot. Tot aan 1990 was het een gesloten stad, die zelfs voor Russen alleen met speciale toestemming bezocht mocht worden. Vandaag de dag is de haven, vooral ’s avonds, een gezellig trefpunt van zowel bewoners als bezoekers. De stad telt verschillende hogescholen, een universiteit, een paar theaters en meerdere musea. Het mooiste gebouw van de stad is het station dat in 1912 werd geopend. Bezienswaardigheden zijn het oude postkantoor, de prachtige winkelpassage Goem, de onderzeeër Submarine S-56 of het Oceanium. Vanuit Vladivostok vliegt u per Aeroflot (via Moskou) weer terug naar Amsterdam.

ULAANBAATAR
Ten tijde van Djengis Khan (13de eeuw) was Mongolië een machtig rijk. Het strekte zich uit van China tot aan de Zwarte Zee. Zo´n 200 jaar later was het veroverde gebied alweer uiteen gevallen. Wat restte was een uitgestrekte steppe ´aan het einde van de wereld´. Traditionele Mongolen wonen in gers (tenten van dierenhuiden) en trekken nog steeds met hun schaapskudden en paarden rond. Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld. Hier houdt het ritme van het dagelijks leven enigszins gelijke tred met dat van de rest van de wereld. Aan het centraal gelegen plein ligt het parlementsgebouw en het mausoleum van Sükhbataar (oprichter van de Mongoolse Volkspartij). Bezoek het Gandanklooster, het grootste en belangrijkste klooster van Mongolië of het Bogd Khan Palace Museum in het voormalige paleis van de Khan. Vanuit Ulaanbaatar kunt u verschillende natuurparken bezoeken waar u fantastisch kunt wandelen of eindeloos kunt paardrijden.

BEIJING
Beijing, het oude Peking, is het centrum van China mede dankzij de laatste 34 keizers die vanuit deze stad het land regeerden. Beijing herbergt de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden zoals ’s werelds grootste paleizencomplex in de Verboden Stad, waar eens de keizers in afzondering van de buitenwereld leefden. Niet te vergeten het ´Plein van de Hemelse Vrede´, ´s werelds grootste plein, waaraan de imposante ´Grote Hal van het Volk´ ligt. De Tiantantempel is een meesterwerk uit de 15de eeuw. De tempel staat op een drie verdiepingen hoog terras van wit marmer, is omgeven door een prachtige balustrade en heeft een dak van 50.000 briljant blauwe dakpannen. Beijing beschikt over tal van musea die onderdak bieden aan ontelbare kunstschatten. Natuurlijk mag u de Chinese Muur en de beroemde Ming-tombes,’s werelds grootste concentratie van koninklijke graven, niet missen.

Visa
Land         geldigheidsduur van          duur aanvraag         visum/incl.verzorgingskosten
                            paspoort 
Rusland*      6 maanden                        2 weken                     €   110
China**        7 maanden                        2 weken                     €    175
Mongolië***  6 maanden                       3 weken                      €   185


* Rusland: een visum voor Rusland wordt alleen afgegeven voor de periode waarin hotels zijn geboekt. Naast het originele paspoort, een online ingevuld visumformulier en een pasfoto heeft u ook een verklaring nodig van uw reis- of ziektekostenverzekeringsmaatschappij. Deze verklaring dient de volgende informatie te bevatten: uw polisnummer, uw volledige naam, uw geboortedatum, de data waarop u Rusland in- en uitreist en dat u in geheel Rusland verzekerd bent (of werelddekking). Mocht een van deze gegevens ontbreken dat wordt uw aanvraag meteen afgewezen. Als u uw verzekeringsmaatschappij belt en zegt dat u op vakantie gaat naar Rusland dan weten zij meestal al dat u een verklaring nodig heeft.  

Tevens dient u een officiële uitnodiging bij de aanvraag te kunnen overleggen. Deze uitnodiging wordt door Bolsjoj Reizen gratis verstrekt indien u een pakketreis (vlucht + hotel) heeft geboekt. In alle andere gevallen kunnen wij ook voor een toeristische uitnodiging zorgen voor een verblijf van maximaal 14 dagen (kosten € 60 p.p.).

Uw visum is een sticker welke in uw originele paspoort wordt geplakt. Hierop staat onder andere de data dat u in Rusland mag verblijven, uw naam en geboortedatum. De onderste strip van de sticker is een code van het consulaat. Indien uw naam hierop fout staat vermeld dat is dat geen probleem (geheime code!).

U kunt uw visum voor Rusland op 3 adressen aanvragen:
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Russische Consulaat in Den Haag (zie https://netherlands.mid.ru). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het VFS kantoor in Den Haag terecht (zie punt 3)
3. bij het Visa Facilitation Services in Den Haag (zie www.vfsglobal.com)

NOTE; het Russisch consulaat accepteert (op het moment) alleen aanvragen van reizigers die binnen 2 maanden naar Rusland vertrekken. Wijzigingen zijn altijd onder voorbehoud.

**China: een visum voor China is 3 maanden geldig vanaf de dag van afgifte (maximum verblijf is 1 maand). Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen.

U kunt uw visum voor China op 3 adressen aanvragen: 
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Chinese Consulaat in Den Haag (zie www.china-embassy.org). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het CVASC kantoor in Den Haag terecht (zie punt 3)
3. bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag (zie www.visaforchina.org)

Wanneer Nederlanders in China aankomen op een van de 8 internationale internationale luchthavens mogen ze - onder voorwaarden - voor een periode van maximaal 72 uur China betreden zonder visum. Voorwaarde voor deze 72-uurs visum vrijstelling is dat een ticket overlegd kan worden waaruit blijkt dat de reiziger binnen 72 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst in China naar een andere internationale bestemming (buiten China). 

***Mongolië:  een visum voor Mongolië is maar 90 dagen geldig na afgifte. maximum verblijf is 1 maand. Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. In sommige gevallen ook een inreisbewijs (kopie treinkaartje of ticket van uw vlucht).

U kunt uw visum voor Mongolië op 3 adressen aanvragen: 
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Mongoolse consulaat in Brussel/Antwerpen 

Overige landen: voor de Baltische landen, Polen en Finland (deze landen behoren tot de EU) heeft u enkel een geldig paspoort of een officieel identiteitsbewijs nodig. Voor Georgië, Armenië en Oekraïne heeft u geen visum nodig maar dient uw paspoort nog wel 6 maanden geldig te zijn na thuiskomst.

Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen in websites, procedures of visumkosten van de verschillende consulaten. U bent altijd zelf verantwoordelijk om de juiste documenten/papieren en verklaringen op tijd aan te vragen of af te leveren, ongeacht of u zelf voor het visum zorg draagt of dat Bolsjoj Reizen dat in opdracht van u gaat doet. Papieren of aanvraagformulieren die niet volledig of goed zijn ingevuld, worden meteen naar uw adres teruggestuurd met alle gevolgen van dien. U kunt uw reis niet kosteloos annuleren indien u niet op tijd bent met het aanvragen van een visum.

Visum via Bolsjoj Reizen
Indien u door Bolsjoj Reizen het visum wilt laten verzorgen dient u dit tijdens het reserveren van uw reis kenbaar te maken. Voor wijzigingen met betrekking tot het wel of niet verzorgen van uw visum berekenen wij automatisch € 50 wijzigingskosten. Het verdient aanbeveling om in verband met eventuele grote drukte bij de consulaten, het natrekken van uw gegevens of vertragingen bij de post minstens een week op te tellen bij de duur van een visumaanvraag. Deze kan aanzienlijk afwijken van de periode genoemd in de tabel. Bij een visumaanvraag heeft het consulaat altijd uw originele paspoort nodig. Gedurende de aanvraagprocedure kunt u dus niet over uw paspoort beschikken. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

LET OP: het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoort dan op Schiphol klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoort naar ons heeft verzonden niet meer hierover kunt beschikken tot eventueel de dag van vertrek naar Rusland. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoort in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toestuurt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Note: indien u zelf te laat bent met de aanvraag zult u uw paspoorten weer bij ons op kantoor dienen op te halen, wij gaan dan niet voor u naar Schiphol (alleen als consulaat te laat is)!

Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure meteen stopgezet en ontvangt u op dat moment geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten en eventuele verzendkosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. De genoemde tarieven zijn van toepassing op een standaardprocedure van een toeristisch visum voor houders van een Nederlands paspoort. Voor buitenlandse paspoorten (mits de aanvrager in het bezit is van een Nederlandse verblijfsvergunning of een uittreksel uit het bevolkingsregister) brengen de consulaten een toeslag in rekening van ca. € 20 per paspoort. Versnelde procedures zijn niet mogelijk. Instructies over het invullen van visumaanvraagformulieren voor al onze bestemmingen zijn bij ons kantoor verkrijgbaar.

2 OF MEER VISA
Voor reizen met de Trans Siberië Express of gelijksoortige reizen, waarbij 2 of meer visa nodig zijn, beginnen de aanvraagprocedures 3 maanden voor vertrek. Tijdens de aanvraag kunt u niet over de paspoorten beschikken (uitzonderingen zijn niet mogelijk!). Nadat de visa door de diverse consulaten zijn afgegeven sturen wij de paspoorten na telefonisch overleg, aangetekend terug naar uw huisadres (niet binnen 4 weken voor vertrek).  
Indien de visa pas klaar zijn binnen 4 weken voor vertrek dan dient u de paspoorten op ons kantoor in Diemen te komen ophalen. De paspoorten kunnen ook op Schiphol voor u worden klaargelegd. Deze kunt u dan op de dag van uw vertrek bij een balie in de vertrekhal ophalen. 

U kunt telefonisch boeken via 020-20.12.777 of per e-mail aan info@bolsjoj.nl