download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Rondreis Armenië & Georgië met auto en chauffeur 18 dagen

Vanaf € 2.995,-
 • Mooie privé rondreis
 • Auto met chauffeur
 • Veel excursies inbegrepen
 • Comfortabele hotels
 • Leuke guesthouses
 • Interessante geschiedenis
 • Afwisselende prachtige natuur
 • Alle transfers inbegrepen
 • Verlengen mogelijk
Bekijk data en prijzen

Rondreizen Armenië en Georgië! Een mooie rondreis waarbij u kennis maakt met de eeuwenoude geschiedenis van 2 wel zeer bijzondere landen. Armenië staat vooral bekend omdat dit het eerste land ter wereld was dat het christendom als officiële godsdienst aannam en Georgië vooral vanwege haar geweldige en zeer afwisselende landschappen. Beiden prachtige en zeer gastvrije landen. U reist op individuele basis.

Armenië
Voor uw excursies in Jerevan en de rondreis door Armenië wordt u opgehaald door onze chauffeur en begeleid door een Engelssprekende gids. Alle excursies en entreegelden zijn hier inbegrepen.

Georgië
Tijdens de stadsrondrit door Tbilisi op dag 10 wordt u begeleid door een Engelssprekende gids. Voor uw rondreis door Georgië wordt u op dag 11 opgehaald door onze lokale chauffeur die u naar alle plaatsen en bezienswaardigheden zal rijden. U bezoekt deze op eigen gelegenheid. U betaalt ter plaatse zelf de entreegelden. Uw chauffeur spreekt een klein beetje Engels en kan u onderweg wel enige uitleg geven maar is geen officiële gids.

U verblijft in de meeste steden in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt. En bij het Meer van Sevan, in Dilijan en in Akhaltsikhe verblijft u in een guesthouse op basis van logies/ontbijt.

Het is mogelijk uw verblijf vooraf, tijdens of aan het einde van uw reis met 1 of meerdere nachten per plaats te verlengen. Dit dient u bij reservering al aan ons kenbaar te maken. Indien gewenst kunt u tegen een toeslag ook voor 4-sterrenhotels kiezen. Het verblijf in de guesthouses blijft hierbij onveranderd.

Vluchten met de LOT Polish Airlines in de L-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 Vertrek Amsterdam 19.45 uur, aankomst Warschau 21.45 uur
Dag 1 Vertrek Warschau 23.15 uur, aankomst Jerevan 04.45 uur (dag 2)
Dag 18 Vertrek Tbilisi 04.20 uur, aankomst Warschau 06.05 uur
Dag 18 Vertrek Warschau 07.20 uur, aankomst Amsterdam 09.35 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Polen geen
Armenië + 2 uur (in de winter + 3 uur)
Georgië + 2 uur (in de winter + 3 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan / Geghard & Garni
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Goris
Dag 6 Goris / Khndzoresk & Tatev
Dag 7 Goris- Sevanmeer
Dag 8 Sevanmeer-Dilijan National Park
Dag 9 Dilijan National Park-Tbilisi
Dag 10 Tbilisi
Dag 11 Tbilisi-Telavi
Dag 12 Telavi-Gudauri
Dag 13 Gudauri / Kazbegi
Dag 14 Gudauri-Akhaltsikhe
Dag 15 Akhaltsikhe-Kutaisi
Dag 16 Kutaisi-Tbilisi
Dag 17 Tbilisi
Dag 18 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Jerevan

Vandaag vliegt u met de LOT Polish Airlines van Amsterdam via Warschau naar Jerevan.

Dag 2

Jerevan

Hele vroege aankomst in Jerevan. In de aankomsthal wordt u opgewacht door onze chauffeur voor de transfer naar uw 3-sterrenhotel waar u de komende dagen zult verblijven. U kunt bij aankomst meteen uw kamer betrekken en later ook ontbijten. Om 12.00 uur wordt u opgehaald door onze chauffeur en onze Engelssprekende gids. U maakt een uitgebreide stadsrondrit om u een goede indruk te geven van wat deze bijzondere stad te bieden heeft. U bezoekt onder andere het Genocide Monument Tsitsernakaberd Memorial Park met het bijbehorende museum. Zeker ook de moeite waard is de oude kruidenbazaar en fruitmarkt. Heel bijzonder is de Cafesjian, het meest moderne bouwwerk van Jerevan. Hier worden doorgaans een aantal bijzondere kunstwerken tentoongesteld. Indien gewenst kunt u uw gids vragen de bijzondere bibliotheek/museum Matenadaran te bezoeken. U ziet hier een fantastische collectie eeuwenoude manuscripten en ’s werelds oudste bijbels. De met de handgeschilderde perkamenten boeken zijn een lust voor het oog. Deze bibliotheek, onderdeel van de staatsuniversiteit, is gehuisvest in een prachtig pand dat uit de Sovjettijd stamt .

Dag 3

Jerevan / Geghard & Garni

U bezoekt de Romeinse tempel Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Een traditionele lunch bij een boerenfamilie in de tuin is inbegrepen. Niet ver van Garni ligt het kloostercomplex Geghard. Dit uniek klooster, gebouwd in 4de eeuw, ligt tegen een berg aan gebouwd aan het einde van een nauwe vallei. Het landschap onderweg is werkelijk prachtig. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier terug in de kerken die in de rotsen van de berg zijn uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Zowel het klooster als de vallei staan onder toezicht van UNESCO. Lunch in de tuin bij een boerenfamilie is inbegrepen.

Dag 4

Jerevan

Gehele dag ter vrije besteding.

Dag 5

Jerevan-Goris

Na het ontbijt gaat uw rondreis door Armenië beginnen. Indien gewenst kan uw chauffeur onderweg naar Khor Virap even stoppen bij de in Georgië zeer bekende Mane Tiles fabriek. In de werkplaats kunt u zien hoe mozaïek tegels worden gemaakt waar Armenië zo bekend om staat. Op een spectaculaire plek, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Ararat, ligt het klooster Khor Virap. Dit is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. De heilige St. George werd hier jaren in een diepe put gevangen gehouden. Pas nadat hij de koning, Tiridates III, van een ongeneselijke ziekte kon bevrijden werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom. Vanaf de kloostermuren kunt u tussen de groene akkervelden de Turkse grens zien liggen met op de achtergrond de besneeuwde Araratberg. Het verhaal gaat dat ergens op deze berg de Ark van Noach is gestrand. De reis gaat verder. Onderweg neemt u een kijkje bij de Areni-grot waar de oudste schoen ooit werd gevonden. In de middag bezoekt u het klooster Noravank, in de 12de eeuw het religieuze centrum. Het klooster ligt in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Het klooster lijkt een te zijn met de natuur. U overnacht de komende 2 nachten in een 3-sterrenhotel in de plaats Goris.

Dag 6

Goris / Khndzoresk & Tatev

U begint de dag met een rondrit door Goris dat als het ware in een groene kom tussen de bergen ligt. In de heuvels, zo'n 15 km ten oosten van Goris, bekijken we de grottenstad Khndzoresk. Neemt u stevige schoenen mee. U zit nu niet ver van de grens met Azerbeidzjan. Eeuwen geleden werden hier grotwoningen uitgehouwen in het zacht vulkanisch gesteente. Vanaf een afstand lijkt de helling wel een gatenkaas. Een lange hangbrug over een hele diepe kloof verbindt beide zijden met elkaar. Neemt u goede schoenen mee. Ten zuiden van Goris ligt het dorpje Halidzor in de Vorotanravijn. Van hier uit neemt u 's werelds langste kabelbaan (5,7 km) welke u naar het Tatevklooster brengt. Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. U heeft van hier uit een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Tatevklooster werd in de 9de eeuw gebouwd als religieuscentrum. De Petrus en Pauluskerk is de bekendste kerk van het klooster. In de kerk kunt u hier en daar nog zien waar de fresco's moeten hebben gezeten.

Dag 7

Goris- Sevanmeer

Zeer bijzonder zijn de merkwaardige steenstructuren van Karahunge/sprekende stenen. Waarvoor deze Armeense Stonehenge van ca. 6000 jaar voor Chr. werd gebouwd is niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk heeft het iets met astronomie te maken. Er staan in totaal 223 basaltzuilen. Onderweg kunt u een zeer indrukwekkende karavanserai bezichtigen, een soort veilige overnachtingsplek /herberg voor karavanen. Reizende handelaren met hun waren en hun dieren werden hier beschermd tegen rovers. Vooral in Centraal-Azië kwamen dit soort ontmoetingsplaatsen voor vanwege de Zijderoute. Deze Selim Karavanserai werd in 1332 gebouwd. We rijden via de zeer bijzondere middeleeuwse begraafplaats Noraduz door naar het prachtige Meer van Sevan waar u zult overnachten. Het Meer van Sevan, wordt ook wel 'de Parel van Armenië’ genoemd. Dit op 65 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag. U overnacht in een eenvoudig hotel in de omgeving van het meer.

Dag 8

Sevanmeer-Dilijan National Park

Voor een prachtig uitzicht op het meer bezoekt u het Peninsula-klooster uit 874. Van Sevan rijden we in noordelijke richting naar het Diljian National Park dat ook wel ‘klein Zwitserland’ wordt genoemd. Het staat vooral bekend vanwege haar zeer schone lucht. Dilijan, een van de belangrijkste resorts van Armenië, ligt midden in het prachtige Dilijan National Park waar u een fantastische wandeling of fietstocht kunt maken. Ter plaatse kunnen er mountainbikes worden gehuurd. Het plaatsje Dilijan heeft een zgn. museumstraat/Sharambeyan street waar een aantal historische monumenten en huizen in de afgelopen jaren prachtig zijn gerestaureerd. Er zijn verschillende galeries en studio’s waar ook leuke workshops worden gegeven. U heeft hier de rest van de dag vrij verblijf. U overnacht in een eenvoudig hotel of guesthouse.

Dag 9

Dilijan National Park-Tbilisi

Transfer van het Dilijan National Park naar de grens met Georgië. U wandelt met uw koffers over de grens en aan de andere kant van de slagboom staat uw nieuwe chauffeur klaar om u naar Tbilisi te rijden. Transfer naar uw 3-sterrenhotel waar u de komende nacht zult verblijven in een 1 x 2-persoonskamer en 1 x 1-persoonskamer. Na aankomst volgt een uitgebreide stadsrondrit met een Engelssprekende gids waarbij u ook de kabelbaan neemt naar het hoger gelegen Narikala-fort.

Dag 10

Tbilisi

Gehele dag ter vrije besteding.

Dag 11

Tbilisi-Telavi

Vandaag gaat uw rondreis door Georgië beginnen. Uw chauffeur rijdt u van plaats naar plaats. Er reist geen gids mee! U beslist zelf of u een bezienswaardigheid wilt bezoeken of niet. De entreegelden kunt u gewoon ter plaatse betalen. De eerst plaats die u vandaag aandoet is het plaatsje Sighnaghi dat op een bergkam ligt met een fantastisch uitzicht over de Alazani-vallei. De verdedigingsmuren en 23 torens werden in de 18de eeuw gebouwd door koning Erekle II om buitenlandse heersers tegen te houden. Na een mooie wandeling rijden we naar een boerderij waar u een traditionele lunch met een glaasje wijn krijgt aangeboden. In de middag bezoekt u in het plaatsje Tsinandali het paleis van de hertog en het bijbehoren museum met wijnproeverij. U overnacht in een 3-sterrenhotel in Telavi. Lunch is inbegrepen.

Dag 12

Telavi-Gudauri

De belangrijkste bezienswaardigheid van Telavi is wel de Batonis Tsikhe Citadel/citadel van de Heer. In de 17de en 18de eeuw heeft deze citadel gefunctioneerd als residentie van de Kachetische koninklijke familie. Het paleis van koning Erekli II, gebouwd in Perzische stijl, is zeker een bezoek waard. Onderweg naar Gudauri rijden we langs Mtskheta, de voormalige hoofdstad. Hier staat de imposante Svetitskhoveli-kathedraal op de plaats waar eens de mantel van Christus werd begraven. Via de Georgian Military Highway rijden we het Kaukasusgebergte in. Onderweg passeert u een prachtig meer/waterreservoir net voorbij het plaatsje Zhinvali. De kleuren van het water, van diep blauw tot zelfs turquoise, zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Aan de oever ligt het middeleeuwse kasteel van Ananuri, eens de residentie van de hertog van Aragvi. De adembenemende vergezichten onderweg zijn fantastisch! De komende 2 nachten verblijft u in een 3-sterrenhotel. Diner is inbegrepen.

Dag 13

Gudauri / Kazbegi

Gudauri ligt op 2200 m. Het is vooral bekend als een prachtig ski-resort. In de zomer wordt het vooral door dagjesmensen bezocht die willen genieten van de zuivere berglucht en de groene Alpenweiden. Top attractie van deze omgeving is het 35 km verderop gelegen Kazbegi/Stepantsminda. Het is een geliefde bestemming voor reizigers die van wandelen en klimmen houden. Meest gefotografeerde kerkje van Georgië is de Gergeti Trinity kerk/Drievuldigheidskerk uit de 14de eeuw. Vanaf deze plek heeft u werkelijk een spectaculair uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Kaukasus. Uw chauffeur rijdt u erheen maar u mag het laatste stukje ook gerust lopen om van de omgeving te genieten. Diner is inbegrepen.

Dag 14

Gudauri-Akhaltsikhe

Voordat u de plaats Gori binnen rijdt bezoekt u eerst nog de grottenstad Uplistsikhe. Deze grotten-/vestingstad is gebouwd op een rots aan de oever van Koera-rivier. Het is een van de oudste nederzettingen van Georgië. Op de top van de grottenstad staat een christelijke basiliek, gebouwd tussen de 9de en de 10de eeuw. Er zijn hier nog enkele fresco’s te bewonderen. Daarna rijdt u naar e Gori, de geboorteplaats van Stalin. In het Stalin Museum kunt u uitgebreid kennis maken met deze eens zo machtige leider. Hier staat ook het kleine huisje waarin Stalin is geboren en waar hij met zijn ouders heeft gewoond. U vervolgt uw weg naar het stadje Akhaltsikhe waar u in een zeer vriendelijk guesthouse zult verblijven. Het diner is inbegrepen.

Dag 15

Akhaltsikhe-Kutaisi

U brengt een bezoek aan het Rabbatfort. Volgens oude documenten werd de oude stad in de 9de eeuw gesticht. Het was een smeltkroes van verschillende culturen waaronder Armeniërs, joden, katholieken christenen en moslims. Inmiddels is het oude gedeelte geheel gerestaureerd waarbij oude gebouwen als de Akhmediye moskee in ere zijn hersteld. Borjomi is prachtig gelegen aan de oevers van de Mtkvari-rivier. Begin 19de eeuw ontdekten de Russen hier een bron met mineraalwater. Al gauw groeide de plek uit tot een belangrijk kuuroord voor de Russische tsarenfamilie. De belangrijkste mineraalwaterbron vindt u in het Jekaterina-park. In de loop van de ochtend vertrekt u weer uit Borjomi en rijdt in noordwestelijke richting naar Kutaisi, de hoofdstad van de provincie Imeretië. Overnachting in een 3-sterrenhotel.

Dag 16

Kutaisi-Tbilisi

Kutaisi ligt aan de Rioni-rivier en is op Tbilisi na de grootste stad van Georgië. Bekijkt u het grote plein met de bijzondere gouden paarden fontein waar het vooral ook 's avonds erg gezellig is. Het prachtig gelegen Gelati-klooster staat op de Werelderfgoedlijst. Het klooster werd in 1106 gesticht door koning David de Bouwer. De prachtige, regelmatig overgeschilderde, fresco’s hebben een intense kleur gekregen waardoor ze samen met de mozaïeken een van de mooiste kerkinterieurs van het land vormen. Bezoek zeker ook de kleurrijke lokale groenten- en fruitmarkt. In de loop van de middag komt u weer aan in Tbilisi. U verblijft, indien mogelijk, in het zelfde hotel als de eerste nacht in Tbilisi.

Dag 17

Tbilisi

Gehele dag ter vrije besteding. Wij adviseren u in de middag bij de hotelreceptie een ontbijtbox te bestellen. Deze kunt u dan ’s morgens bij het uitchecken bij de receptie ophalen.

Dag 18

Tbilisi-Amsterdam

Vroeg in de ochtend neemt u zelf een taxi naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan / Geghard & Garni
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Goris
Dag 6 Goris / Khndzoresk & Tatev
Dag 7 Goris- Sevanmeer
Dag 8 Sevanmeer-Dilijan National Park
Dag 9 Dilijan National Park-Tbilisi
Dag 10 Tbilisi
Dag 11 Tbilisi-Telavi
Dag 12 Telavi-Gudauri
Dag 13 Gudauri / Kazbegi
Dag 14 Gudauri-Akhaltsikhe
Dag 15 Akhaltsikhe-Kutaisi
Dag 16 Kutaisi-Tbilisi
Dag 17 Tbilisi
Dag 18 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van de bezienswaardigheden en de plaatsen die in het dagprogramma zijn opgenomen.

Armenië
Voor uw excursies in Jerevan en de rondreis door Armenië wordt u opgehaald door onze chauffeur en begeleid door een Engelssprekende gids. Alle excursies en entreegelden zijn in Armenië inbegrepen.

Georgië
Tijdens de stadsrondrit door Tbilisi op dag 9 wordt u begeleid door een Engelssprekende gids. Voor uw rondreis door Georgië wordt u op dag 11 opgehaald door onze lokale chauffeur die u naar alle plaatsen en bezienswaardigheden zal rijden. U bezoekt deze op eigen gelegenheid. U betaalt ter plaatse zelf de entreegelden. Uw chauffeur spreekt een klein beetje Engels en kan u onderweg wel enige uitleg geven maar is geen officiële gids.

Stadsrondrit Jerevan met Genocide Monument (AR01)

Jerevan, gebouwd als vestingstad, maar die uitgroeide tot een van de regionale hoofdsteden van het Perzische Rijk totdat de Russische tsaar het in 1828 annexeerde. De meeste moskeeën werden afgebroken en de stad werd volgens Russische stedenbouw opnieuw ingedeeld. Er zijn nu nog een aantal van die prachtige gebouwen uit de 19de eeuw te vinden. De stad is West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden zoals concertzalen, theaters en nachtclubs. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis dat twee mooie zalen huisvest voor zowel concerten als voor opera en ballet. Rond het plein vindt in de weekends een gezellige kunstmarkt plaats. Vanaf het hooggelegen standbeeld van Moeder Armenië heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Het bijzondere Monument van de Genocide maakt op alle bezoekers een diepe indruk. Het monument is gebouwd om de naar schatting 1 miljoen slachtoffers te herdenken die omgekomen zijn tijdens de als genocide aangemerkte massamoord op Armeniërs door de Turken in 1915.
Het unieke klooster, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei tegen een berg aan gebouwd. Het landschap onderweg is werkelijk adembenemend. Het complex was in de middeleeuwen een van de beroemdste en belangrijkste spirituele en culturele centra van Armenië. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier vooral terug in de kerk die in de rotsen van de berg is uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Ook de bibliotheek en eetzalen werden uit de rotsen gehouwen. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO. Verderop brengt u een bezoek bij de Romeinse tempel van Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Het is een koninklijk zomerverblijf geworden nadat de Armeniërs zich tot het Christendom hadden bekeerd. U ziet hier ook de ruïnes van een koninklijk paleis uit de 12de eeuw en een Romeins badhuis uit de 3de eeuw waar we nog de prachtige vloertegels met mozaïeken kunnen bewonderen.
Het unieke klooster Khor Virap ligt op een heuvel met de berg Ararat op de achtergrond. Een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden en daardoor ook het meest gefotografeerde plek van Armenië. St. George werd hier 12 jaar in een put gevangen gehouden door koning Tiridates III. Een lokaal boerinnetje hield hem in leven door 12 jaar lang brood in de put te gooien. De arme vrouw ligt nu in de kerk van het klooster begraven. Pas toen St. George de koning van zijn ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom. Het zandkleurige klooster Noravank was in de 12de eeuw het religieuze centrum. Het klooster ligt in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers, niet alleen voor de architectuur en de interessante geschiedenis van het klooster, maar vooral ook vanwege de bijzondere ligging en de harmonie die het samen met de omgeving uitstraalt. De in de 14de eeuw gerestaureerde Sint-Astvatsasin kerk valt het meeste op omdat deze uit twee verdiepingen bestaat.
Op ca. 10 km ten zuidoosten van de bergtop Mets Ishkhanasar, in een dal tussen groene heuvels en indrukwekkende rotsformaties, ligt het 19de eeuwse plaatsje Goris. Met ca. 23.000 inwoners en een klein centrum waar enkele architecturale meesterwerken te vinden zijn en een mooie kerk, is het een lieflijk plaatsje. In het Museum voor Klassieke Geschiedenis kunt u naast een opmerkelijk rijke collectie archeologische vondsten ook oude tapijten en klederdrachten bewonderen.
Vlakbij Goris en de Azerbeidzjaanse grens, op de steile hellingen van het dorpje Khor Dzor, ligt het grottendorp Khndzoresk. Aan het eind van de 19de eeuw was het Oude Khndzoresk, met ca. 15.000 inwoners, het grootste dorp van Armenië. Er waren winkels, looierijen, scholen en verfhuizen te vinden. De grotten werden bewoond tot de jaren 1950 en doen nu nog wel eens dienst bij slecht weer, als schuilplaats door lokale herders en hun vee. Tevens is dit ook de vindplaats van de oudste schoen. Op de bodem van de kloof ligt St. Hrjpisme kerk uit de 17de eeuw. Aan de overzijde van het grottendorp ligt inmiddels een nieuw dorp met dezelfde naam. Een spectaculaire hangbrug op zo’n 63 meter hoogte verbindt het nieuwe dorp met de grottenstad. De hangbrug (in prima staat) zelf is al een avontuur.
Op ca. 15 km ten zuiden van Goris ligt het dorpje Halidzor in de Vorotanravijn. Van hier uit kan men langste kabelbaan (5,7 km) nemen welke u naar het Tatevklooster brengt (op maandag gesloten). Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. Vanuit hier heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Tatevklooster werd in de 9de eeuw gebouwd als religieuscentrum. De ommuring met een paar wachttorens en verschillende bijgebouwen dateren uit latere tijden. De Petrus en Pauluskerk is de grootste kerk van de drie aanwezige kerken op het kloosterterrein. Hier zijn nog de resten van de vroegere fresco’s te vinden. Ook op het terrein vindt men mooie chatsjkars en een obelisk die was bedoeld om seismische trillingen te registreren.
Zeer bijzonder zijn de merkwaardige steenstructuren van Karahunge (sprekende stenen). Het heeft een geschiedenis van 7500 jaar en volgens diverse wetenschappers, waaronder astronomen, is dit het oudste astronomische observatorium ter wereld. Niet ver van het plaatsje Sisian ligt een hoog plateau waar op 7 hectares land, grote stenen in patronen liggen, waarvan sommige wel 10 ton per stuk wegen. Ze variëren van 0,5, tot wel 3 meter hoogte. Het meest unieke aan dit monument zijn wel de geboorde kleine gaten in ca. 84 stenen die vanuit verschillende invalshoeken zijn aangebracht. Men zegt dat dit als een soort telescoop diende. Ze zijn dusdanig aangebracht dat ze verschillende hoeken maken ten opzichte van de horizon en de nachtelijke hemel. Maar waar ze precies op gericht waren is nog een mysterie.
Dit op 70 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld (ca. 2000 m). Met een lengte van 80 m is het de perfecte plek voor de Armeniërs die in de zomer de grote stad willen ontvluchten. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het bekende Sevanavank klooster uit 874 en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was het klooster alleen per boot te bereiken, nu hoef je slechts een trap op te klimmen om te kunnen genieten van een werkelijk schitterend uitzicht over het Meer van Sevan en de besneeuwde bergen rondom het meer.
Deze heuvelachtige stad is tevens de hoofdstad van Georgië en kent een lange geschiedenis. Het is een gezellige, overzichtelijke en moderne stad waarvan het zeer oude historische centrum fantastische culturele rijkdommen herbergt. Vanaf het op een berg gelegen Narikala Fort heeft men een fantastisch uitzicht over de stad en de Mtkvari-rivier, die dwars door de stad stroomt. Het fort, gebouwd als een Perzische citadel, stamt uit de 4de eeuw. De basis van de torens en de meeste muren werden in de 8ste eeuw gebouwd in opdracht van een Arabische emir. Helaas werden in 1827 grote delen van het fort verwoest en beschadigd door een zeer krachtige aardbeving. Hier staat ook het reusachtige nationale standbeeld ‘Moeder des vaderlands’. Alle voormalige Sovjetlanden hebben wel zo’n standbeeld. Er wordt ook een wandeling gemaakt door het oudste gedeelte van de stad, ook wel ‘de Oude Stad’ genoemd, waar we tal van kleine pittoreske straatjes, pleintjes en hofjes passeren. De meeste oude huizen met kleurrijke en romantische balkonnetjes dateren uit de 19de eeuw. De wandeling voert onder andere langs verschillende gebedshuizen waaronder de Sioni-kathedraal, de prachtige moskee en de synagoge. Tegenover de moskee wordt er indien mogelijk een kijkje genomen in een van de eeuwenoude badhuizen. De geneeskrachtige zwavelbaden, gevolgd door een goede massage, zijn zeer geliefd bij de lokale bevolking.
Op zo’n 25 km afstand van Tbilisi ligt de vroegere hoofdstad Mtskheta, daar waar de rivieren Mtkvari en Aragvi samenkomen. Het is nog steeds de spirituele hoofdstad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste bezienswaardigheid van het kleine stadje is de imposante Svetitskhoveli-kerk uit de 11de eeuw. De legende vertelt dat de kathedraal gebouwd is op plek waar een stuk van de mantel van Jezus is begraven die hij droeg toen hij aan het kruis stierf. De jood Elias zou deze hebben meegenomen toen hij vanuit Jeruzalem hiernaar toe kwam. Zijn zuster Sidonia zou na het aanraken van de mantel direct gestorven zijn en samen met de relikwie hier begraven. Door de eeuwen heen was deze kathedraal de plaats voor kroningen van de verschillende Georgische vorsten en ook de belangrijkste kerk van de Georgisch-orthodoxe kerk. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is gelegen aan de overkant van de rivier op 150 meter hoge heuveltop met een prachtig uitzicht. De in kruisvorm gebouwde koepelkerk uit de 4de eeuw is een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Hier heeft de heilige Nino de eerste Christelijke preek gehouden en nog altijd is het kruis welke zij hier heeft geplaats te aanschouwen.
Aan de voet van de berg Kazbeg, in de Grote Kaukasus ligt de plaats Kagi op ca. 1700 m hoogte. Het laatste gedeelte van de weg hier naar toe bestaat uit haarspeldbochten en het wegdek is van mindere kwaliteit. Vanuit het centrum van Kazbegi kan men verschillende wandeltochten maken waaronder naar de op 2100 m hoogte gelegen Gergety Trinity kerk welke dateert uit de 14de eeuw. Vanwege de schitterende ligging is dit wel de meest gefotografeerde kerk in Georgië. De wandeling ernaar toe neemt in het totaal ca. 4 uur in beslag (heen en terug) en vereist wel een redelijke conditie en goede wandelschoenen. U kunt uw chauffeur ook vragen tot aan het klooster te rijden. U kunt dan zelf in de omgeving een wandeling maken.
De provincieplaats Gori is vooral bekend doordat het de geboorteplaats is van voormalig Sovjetleider Jozef Stalin. Hij werd hier in 1878 geboren. Tijdens een rondleiding door het Stalin Museum maakt men uitgebreid kennis met deze eens zo machtige leider. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit foto’s en posters, oude documenten met zijn handtekening en kleine persoonlijke bezittingen. Maar ook het dodenmasker van Stalin welke gemaakt is kort na zijn door is te bekijken. In de tuin staan een aantal wagons van de oude regeringstrein waarin hij zich door de Sovjet-Unie liet vervoeren. Bij hoge uitzondering mag men er soms in. Ook kan men een kijkje nemen in het kleine huisje waarin Stalin werd geboren en waar hij 4 jaar van zijn kindertijd samen met zijn ouders woonden.
Vlakbij Gori liggen de indrukwekkende grottenstad Uplistsikhe. Deze zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor en de 14de eeuw na Christus. In het begin van onze jaartelling woonden er al zo’n 20.000 mensen. Uit de rotsen zijn straatjes met woonhuizen, een tempel en een prachtig Romeins theater gehouwen. Ten noorden van de grottenstad liep de zijderoute van China via Perzië naar West- Europa waardoor het een belangrijk handelscentrum werd. Nadat Koning David de Bouwer in 1122 Tbilisi van de Arabieren had ingenomen vertrokken veel mensen uit de grotten naar de grote stad. In 1240 werd het complex gedeeltelijk vernietigd door de Mongolen.
Het middeleeuwse fort van Rabat staat op een smalle heuvel aan de oever van de Potskhovi-rivier. Door de eeuwen heen werd het fort bij meerdere aanvallen van buitenlandse heersers gedeeltelijk verwoest. Het Arabische woord Rabat betekend 'versterkte plaats'. Toen het fort in de 9de eeuw werd gebouwd kreeg het de naam Lomsia dat in het Georgisch 'leeuw' betekend. In 2011 werd met de restauratie van het fort begonnen en inmiddels is het oude gedeelte geheel gerestaureerd. De oude gebouwen zijn in ere hersteld zoals de Akhmediye Moskee. Rabat is de ideale locatie voor het maken van een mooie fotoreportage.
En wat u vooral niet mag missen is het indrukwekkende en prachtig gelegen Gelati-klooster. Dit Oosters-orthodoxe klooster is een oase van rust. Het werd gebouwd in 1106 door de koning van Georgië, David de Bouwer. In een van de toegangspoorten ligt David de Bouwer begraven. Het klooster deed in die jaren al dienst als onderwijsinstelling voor culturele wetenschappen. In de verschillende kerken zijn nog veel eeuwenoude fresco’s te zien. De prachtige, regelmatig overgeschilderde fresco’s hebben een intense kleur gekregen waardoor ze samen met de mozaïeken een van de mooiste kerkinterieurs van het land vormen. Op feestdagen worden hier nog lammetjes en geiten door de lokale bevolking rond de kerk gedragen en later thuis geofferd.
Ongeveer 220 km ten noordwesten van Tbilisi ligt in de provincie Immeretië de stad Kutaisi. Kutaisi is de tweede stad van Georgië. De snel stromende Rioni-rivier deelt de stad in 2 gedeelte. Nadat koning David de Bouwer Tbilisi als nieuwe hoofdstad uitriep raakte de stad in verval. Op initiatief van de toenmalige president Saakasjvili werd het Georgische parlement in 2012 vanuit Tbilisi naar Kutaisi overgebracht en kwam de stad weer tot leven. Inmiddels zijn er vele gebouwen gerestaureerd en is het centrum onmiskenbaar gemoderniseerd. Op de enorme rotonde kan men de gigantische fontein bewonderen met daarachter het centrale park, een gezellige ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Naast de vele eetgelegenheden en verschillende musea is de stad vooral bekend vanwege de volledig gerestaureerde Bagrati-kathedraal. Deze majestueuze kathedraal werd in de 11de eeuw gebouwd door koning Bagrat III. Tot voor kort stond deze kathedraal nog op de lijst van UNESCO maar vanwege de ingrijpende restauratie, waarbij de authenticiteit volledig verloren is gegaan, werd deze van de lijst geschrapt.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan / Geghard & Garni
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Goris
Dag 6 Goris / Khndzoresk & Tatev
Dag 7 Goris- Sevanmeer
Dag 8 Sevanmeer-Dilijan National Park
Dag 9 Dilijan National Park-Tbilisi
Dag 10 Tbilisi
Dag 11 Tbilisi-Telavi
Dag 12 Telavi-Gudauri
Dag 13 Gudauri / Kazbegi
Dag 14 Gudauri-Akhaltsikhe
Dag 15 Akhaltsikhe-Kutaisi
Dag 16 Kutaisi-Tbilisi
Dag 17 Tbilisi
Dag 18 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

Tijdens deze reis verblijft u in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt en in een guesthouse op basis van halfpension.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.

Guesthouse

Overnachten in een guesthouse is de manier om kennis te maken met de grote gastvrijheid van het land. Doordat u verblijft in het huis, waar doorgaans ook de eigenaar zelf woont, krijgt u direct een inkijkje in het leven van de lokale. U maakt op deze manier deel uit van het gezin. Zelfs een kennismaking met de hond, kat of kippen kan soms niet uitblijven!

Ligging: kan in het centrum van de stad zijn maar het kan ook voorkomen dat het guesthouse in een van de andere wijken is gelegen.

Faciliteiten: doorgaans zijn er niet veel faciliteiten in een guesthouse aanwezig. Het ontbijt wordt geserveerd in een gezellige huiskamer waar u ’s avonds ook van de heerlijke lokale gerechten kan genieten. WiFi is niet altijd aanwezig.

Gastenkamers: de standaard kamers zijn vaak eenvoudig ingericht en beschikken doorgaans over een eigen badkamer met douche en toilet. Het kan ook voorkomen dat er een gemeenschappelijke badkamer en toilet op de gang is die men met andere gasten moet delen.

4-sterrenhotels gewenst?

Tegen een toeslag kunt u in 4-sterrenhotels (no name) verblijven. Het verblijf in het guesthouse blijft hierbij onveranderd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan / Geghard & Garni
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Goris
Dag 6 Goris / Khndzoresk & Tatev
Dag 7 Goris- Sevanmeer
Dag 8 Sevanmeer-Dilijan National Park
Dag 9 Dilijan National Park-Tbilisi
Dag 10 Tbilisi
Dag 11 Tbilisi-Telavi
Dag 12 Telavi-Gudauri
Dag 13 Gudauri / Kazbegi
Dag 14 Gudauri-Akhaltsikhe
Dag 15 Akhaltsikhe-Kutaisi
Dag 16 Kutaisi-Tbilisi
Dag 17 Tbilisi
Dag 18 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Vertrek op alle dagen.

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 2.995, gebaseerd op verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Speciale korting (per persoon) indien u een reservering maakt voor:
4 personen € 100
6 personen € 140
8 personen € 180
10 personen € 220

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met LOT in de L-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 190)
 • 1 stuk ruimbagage max. 20 kg (€ 50)
 • 14 x hotelovernachting
 • 3 x overnachting in guesthouse
 • 17 x ontbijt, 2 x lunch en 3 x diner
 • transfer bij aankomst
 • intercity transfers
 • in Armenië excursies inclusief entreegelden
 • In Tbilisi stadsrondrit
 • auto met chauffeur tijdens rondreis

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer 3-sterrenhotels € 680

Extra's:

 • transfer bij vertrek Tbilisi € 30 per auto
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan / Geghard & Garni
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Goris
Dag 6 Goris / Khndzoresk & Tatev
Dag 7 Goris- Sevanmeer
Dag 8 Sevanmeer-Dilijan National Park
Dag 9 Dilijan National Park-Tbilisi
Dag 10 Tbilisi
Dag 11 Tbilisi-Telavi
Dag 12 Telavi-Gudauri
Dag 13 Gudauri / Kazbegi
Dag 14 Gudauri-Akhaltsikhe
Dag 15 Akhaltsikhe-Kutaisi
Dag 16 Kutaisi-Tbilisi
Dag 17 Tbilisi
Dag 18 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Georgië en Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden en wij adviseren u daarom zelf contact op te nemen bij het consulaat.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor Georgië en Armenië.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.lot.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het LOT-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.lot.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van LOT Polish Airlines.

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting 158 cm (h x b x d). Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 35 x 12 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.lot.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte treinreis.

In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de orthodoxe regels houdt: vrouwen bedekken het hoofd met een hoofddoek, sjaal of muts. Er zijn kerken en kloosters waar men het storend vindt als vrouwen in een zeer korte broek gekleed gaan. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men heel oud is.

Individuele rondreizen
Bij individuele rondreizen waarbij u over een auto met privé chauffeur beschikt dient u er rekening te houden dat de chauffeur doorgaans weinig kennis heeft van een buitenlandse taal. Uiteraard is hij op de hoogte van de route welke u gaat rijden en welke bezienswaardigheden u onderweg tegenkomt. Hij is dus alleen uw chauffeur en zal u niet begeleiden bij het bezoeken van de bezienswaardigheden. Tevens is het gebruikelijk dat bij de overnachtingen in een guesthouse, waar ook het diner ’s avonds plaatsvind, de chauffeur aan uw tafel aanschuift.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en/of chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 5 per dag. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Georgië kent grote landschappelijke en klimatologische variatie. Geografisch gezien ligt een groot deel van Georgië in Azië. In de lagere delen van het land spreken we van een zeeklimaat met zelfs aan de kust van de Zwarte Zee een mediterraan klimaat met subtropische vegetatie. In de zomer en het najaar is het hier heerlijk toeven. In de zomermaanden kan de temperatuur in Tbilisi flink oplopen. Georgië is in de lente behoorlijk nat. Rond het Kaukasus-gebergte heerst een landklimaat. Het is hier in de zomer iets koeler en in de winter kan het behoorlijk vriezen. Toch beschermen de hoge toppen van het Kaukasus-gebergte de rest van het land tegen de strenge vorst vanuit Siberië. Er zijn verschillende wintersport gebieden. Tbilisi kan in de zomer erg warm worden.

Armenië kent een gematigd landklimaat met droge zonnige zomers en koude zeer sneeuwrijke winters. Vooral ’s nachts kan het dan vrij koud worden. Armenië is een droog land met zeer gevarieerde landschappen. Van mooie groene bergtoppen tot aan uitgestrekte steppe. Hierdoor is de fauna ook zeer aantrekkelijk, het lijkt soms wel of je ineens in een ander land bent. Vooral in de groene oase rond het meer van Sevan en de natuurparken van Dijian is het in de lente en ’s zomers fantastisch groen met veel verschillende bloemen en planten. Het is hier aanzienlijk koeler dan in de rest van het land. Jerevan ligt eigenlijk midden in de steppe. Het is hier in de zomer vooral erg droog maar de warmte is niet onbehaaglijk.

Tijdzones
Het is in Georgië en Armenië in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur later dan in Nederland.

Georgië 2023
01 januari Nieuwjaar
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar & dag van de Vlag
19 januari Orthodox Driekoningen
08 maart Internationale vrouwendag
09 april Dag van Nationale Eenheid
24 en 25 april Orthodox Pasen
09 mei dag van de Overwinning
26 mei Onafhankelijkheidsdag
28 augustus Orthodox Maria Hemelvaart
14 oktober Herdenking van de bouw van de Svetitskhoveli-kathedraal
23 november Heilige Sint Joris dag

Armenië 2023
01 januari Nieuwjaar
06 januari Armeens Kerstmis
07 januari Dag van de Doden
28 januari Dag van het Leger
24 februari Heilige Vardan
08 maart Internationale vrouwendag
17 april Armeens Pasen
24 april Herdenking van slachtoffers van de Armeense Genocide
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
28 mei Dag van de Republiek
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
05 juli Dag van de Grondwet
16 augustus Tenhemelopneming Heilige Moeder Gods
21 september Onafhankelijkheidsdag
07 december Herdenking van de slachtoffers aardbeving van 1988

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Georgië en Armenië gewoon met uw bankpas (met Maestro) of cash betalen. In de steden vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden bij grotere hotels en winkelketens steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Het betaalmiddel in Georgië is de lari.
1 euro is ca. 3 lari (wisselkoers per juni 2022)

Het betaalmiddel in Armenië is de dram.
1 euro is ca. 425 dram (wisselkoers per juni 2022)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Georgië en Armenië is werkelijk alles te koop. In Georgië en Armenië kent men net als in Nederland overal 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl. U heeft dus geen adapter nodig.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Tbilisi heeft een metro met 2 lijnen en Jerevan met 1 lijn. Hiermee kun je een eind komen. Om gebruik te maken van lokale bussen valt niet mee. Er rijden in de steden voldoende betaalbare taxi's rond. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Georgië en Armenië kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Bij het fotograferen van monniken en priesters hoort men eerst even toestemming te vragen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Georgië en Armenië direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tbilisi tel. +995-3222 76200
-Nederlandse Ambassade in Jerevan tel. +374-10520 388

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In Georgië en Armenië is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan / Geghard & Garni
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Goris
Dag 6 Goris / Khndzoresk & Tatev
Dag 7 Goris- Sevanmeer
Dag 8 Sevanmeer-Dilijan National Park
Dag 9 Dilijan National Park-Tbilisi
Dag 10 Tbilisi
Dag 11 Tbilisi-Telavi
Dag 12 Telavi-Gudauri
Dag 13 Gudauri / Kazbegi
Dag 14 Gudauri-Akhaltsikhe
Dag 15 Akhaltsikhe-Kutaisi
Dag 16 Kutaisi-Tbilisi
Dag 17 Tbilisi
Dag 18 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis