download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis Baltische hoofdsteden & Helsinki 10 dagen

Vanaf € 1.535,-
 • Rechtstreekse vluchten met airBaltic/KLM
 • Boottocht over de Finse Golf
 • Verblijf in goede 4-sterrenhotels
 • Internationaal gezelschap
 • Excursies inbegrepen
 • Vertrekgarantie
 • Verlengen in Helsinki mogelijk

Bekijk data en prijzen

Tijdens onze groepsreizen door de Baltische Staten bezoekt u de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Vooral de hoofdsteden herbergen een overvloed aan fantastische gebouwen en interessante monumenten. Deze 10-daagse rondreis voert u via de 3 Baltische hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn ook nog naar de Finse hoofdstad Helsinki. U krijgt niet alleen deze prachtige steden te zien, maar ook de reis door het mooie landschap en de boottocht over de Finse Golf zijn een belevenis. U reist in een internationaal gezelschap en wordt begeleid door ervaren Engelssprekende reisleiding (Duitssprekende reisleiding op aanvraag).

U verblijft in goede 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten. Het diner kunt u in het restaurant van uw hotel gebruiken of in een van de vele restaurants in de omgeving van uw hotel. Indien gewenst kunt u halfpension bijboeken.

Alle vertrekdata zijn gegarandeerd en er geldt geen minimum deelname. Maximale deelname is 21 personen.

Vluchten met airBaltic/KLM in de G-klasse (goedkoopste IATA* toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 10.20 uur, aankomst Vilnius 13.40 uur
Dag 10 vertrek Helsinki 18.15 uur, aankomst Amsterdam 19.50 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

*IATA

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

De aanbetaling van uw reis bedraagt de volledige kosten van de IATA-tickets + 20% over het landarrangement. Uitgegeven IATA-tickets kunnen niet meer door u worden gewijzigd en bij een eventuele annulering zijn de kosten altijd 100%.

Tijdverschil met Nederland

Baltische landen + 1 uur
Finland + 1 uur

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius-Riga Letland
Dag 4 Riga
Dag 5 Riga
Dag 6 Riga-Tallinn Estland
Dag 7 Tallinn
Dag 8 Tallinn-Helsinki Finland
Dag 9 Helsinki
Dag 10 Helsinki-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Vilnius Litouwen

Vandaag vertrekt u met een rechtstreekse vlucht van KLM/airBaltic naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Transfer naar uw hotel. Rest van de middag vrij verblijf. Om 19.00 uur is er een bijeenkomst in de hotellobby om kennis te maken met de gids en de overige groepsleden. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook het programma van de volgende dag doorgenomen.

Dag 2

Vilnius

In de ochtend staat er een stadstour op het programma. In het oude middeleeuwse gedeelte, het historische centrum van de stad, maken we een wandeling langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals de kathedraal aan het Katedros Aiksté (Plein van de Kathedraal), de Oude Universiteit uit 1579, de St. Anna-kerk en de oude stadspoorten 'Gates of Dawn'. Ook brengt u een bezoek aan de Petrus en Pauluskerk die bekend staat om zijn prachtige stucwerk door Italiaanse kunstenaars. De middag is vrij te besteden. Zeker de moeite waard is de synagoge en de Joodse begraafplaats. Optioneel wordt er een excursie aangeboden naar Trakai (ca. € 45 p.p.), zo’n 28 km ten westen van Vilnius. Wij bezoeken in deze middeleeuwse hoofdstad de schitterende 14de eeuwse burcht die gelegen is op een eilandje in het meer van Galvé. ’s Avonds kunt u, indien u dat wenst, genieten van een heerlijk diner in een folklore restaurant waar traditionele gerechten worden geserveerd (optioneel).

Dag 3

Vilnius-Riga Letland

Na het ontbijt vertrekken we met de bus richting Riga. Onderweg kunt u genieten van het mooie landschap van Litouwen. Onze eerste stop is bij de Kruisberg, ongeveer 10 km van de plaats Siauliai. Deze heuvel telt meer dan 40.000 kruisen, rozenkransen, beeldjes en foto's en is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Litouwen. Het is een monument van leed en hoop. In 1993 bezocht Paus Johannes Paulus II deze heilige berg. U krijgt de gelegenheid om er even rond te lopen en een paar mooie foto's te maken. Als we de grens met Letland zijn gepasseerd bezoeken we het prachtige 18de eeuwse Rundale-paleis, de vroegere zomerresidentie van de hertog van Kurland. Het paleis werd ontworpen door de zeer beroemde Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli die ook verschillende paleizen voor de Russische tsaren heeft ontworpen. Het paleis is omringd door prachtige tuinen en parken. Na een rondleiding door het paleis vervolgen we onze reis naar Riga waar we in de namiddag zullen arriveren. U verblijft 3 nachten in Riga.

Dag 4

Riga

De stadswandeling door Riga geeft u een goede indruk van de vele uitingen van jugendstil en art nouveau welke deze veelzijdige stad rijk is. U ziet onder andere de kleurrijk gerestaureerde residenties van de voormalige handelslieden en historische monumenten, zoals de Domkathedraal met zijn verschillende bouwstijlen, het geel geschilderde Riga-kasteel uit 1330, het Vrijheidsmonument, de mooie St. Petruskerk en de Zweedse Poort die in 1698 tijdens de Zweedse periode in de stadsmuur werd gezet . Het is nu de laatst overgebleven stadspoort. We komen ook langs de 'drie broers', de oudste en bekendste huizen van het land, daterend uit de 15de eeuw. In de middag wordt er een optionele excursie aangeboden naar de populaire badplaats Jurmala (ca. € 40 p.p.). In de Sovjettijd liet de Russische elite zich hier in de sanatoria verwennen. Indien u het leuk vindt om zelf iets te ondernemen dan zou u ter plaatse zelf de lokale bus kunnen terugnemen naar Riga. ’s Avonds kunt u optioneel een orgelconcert bijwonen in de Domkathedraal.

Dag 5

Riga

Vanochtend kunt u deelnemen aan een optionele excursie naar het middeleeuwse Letland. Ongeveer 53 km ten oosten van Riga ligt het Nationale Park Gauja, vanwege het prachtige landschap ook wel ‘Lets Zwitserland’ genoemd. Bij de plaats Sigulda bezoeken we de ruïnes van verschillende kastelen. Deze excursie neemt ongeveer 4 uur in beslag (ca. € 50 p.p.). In de middag wordt er een optionele excursie georganiseerd naar het Riga Motor Museum dat een indrukwekkende collectie Oldtimers huisvest. Uniek is de verzameling oude limousines uit het wagenpark van het Kremlin (ca. € 40 p.p.). Indien u niet wilt deelnemen aan deze excursies dan kunt u op eigen gelegenheid de stad verder zelf gaan verkennen. Wij adviseren u zeker een van de talloze gezellige en sfeervolle bierkelders en cafés te bezoeken. Kunstliefhebbers kunnen naar het Art Museum Riga Bourse dat in een prachtig gebouw is gehuisvest.

Dag 6

Riga-Tallinn Estland

Na het ontbijt vervolgen we onze reis richting het Noorden. We rijden Estland in. De route loopt grotendeels langs de kust naar het bekende kustplaatsje Pärnu waar we een kleine rondrit zullen maken. Ook wordt er even een pauze gehouden zodat u uw benen kunt strekken. Het laatste gedeelte van de reis loopt door de uitgestrekte wouden van Noord-Estland. In de loop van de middag arriveren we in de meest romantische stad van de Baltische Staten, Tallinn. Na het inchecken heeft u nog voldoende tijd om een eerste wandeling te maken door deze bijzondere stad.

Dag 7

Tallinn

Onze uitgebreide stadstour vindt plaats in de ochtend. U bezoekt onder meer de middeleeuwse boven- en benedenstad van Tallinn. De bus rijdt om de enorme stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad. U komt langs het Lossi-plein waaraan het Toompea-kasteel is gelegen. Aan het plein ligt ook de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III. U brengt een bezoek aan de Great Guild Hall dat tegenwoordig het Historisch Museum huisvest. De facultatieve middagexcursie brengt u naar het bij de plaatselijke bevolking zeer populaire Kadriorgpark (ca. € 45 p.p.). Hier bezoekt u het KUMU Fine Art Museum. Het hoofdgebouw van het museum is absoluut een bezoek waard. Het museum is gehuisvest in een van de modernste gebouwen van de Baltische Staten. Vanuit het centrum kunt u dit museum ook gemakkelijk zelf per tram bereiken.

Dag 8

Tallinn-Helsinki Finland

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. Uw bagage kunt u bij de receptie in bewaring geven. In de ochtend wordt er een excursie naar het Lahemaa National Park georganiseerd. We rijden ca. 60 km in oostelijke richting naar dit wel bekende nationale park. Dit is het grootste natuurpark van Estland met een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. Er leven zelfs nog wilde bruine beren en lynxen. In het park bezoeken we het Palmse Manor en de 16de eeuwse Vihula Manor met Wodka Museum. Na de lunchpauze transfer naar de haven van Tallinn. Tijdens de overtocht van ca. 2 uur kunt u aan boord relaxen in een van de comfortabele stoelen, een kopje koffie drinken in de koffieshop of in het zelfbedieningsrestaurant. Na aankomst in de haven van Helsinki wordt u naar uw hotel gereden waar u de komende 2 nachten zult verblijven. Rest van de middag ter vrije besteding. Er is voldoende te zien in deze levendige stad. Naast de vele moderne restaurants en bistro’s, met lokale visspecialiteiten en gezellige cafés met kleurrijke terrasjes is een bezoek aan de bekende winkelstraten als de Pohjoisesplanadi en de Aleksanterinkatu zeker een bezoek waard.

Dag 9

Helsinki

Deze stad vol schitterende architectonische gebouwen is in 1550 gesticht door de Zweedse koning Gustav Vasa. De diversiteit van de verschillende gebouwen getuigt van een rijke geschiedenis. U vindt hier culturele invloeden uit zowel Oost als West. Van oudsher is Helsinki, mede dankzij haar gunstige geografische ligging, de toegangspoort tot Rusland en de Baltische landen. Tijdens de stadsrondrit maakt u kennis met deze prachtige stad. De Domkerk op het Senaatsplein is het bekendste gebouw van de stad en de Russisch Orthodoxe Uspenski kathedraal geeft de stad een Oost-Europees accent. U bezoekt de Temppeliaukio-kerk die in de rotsen is uitgehakt. In de middag zal er een optionele excursie plaatsvinden naar het Seurasaari Openlucht Museum (ca. € 60 p.p.). Hier worden originele oude houten Finse gebouwen. Indien u niet wilt deelnemen aan deze excursie adviseren wij u het super moderne Kiasma museum/museum of Contemporary Art te bezoeken in het hart van het centrum.

Dag 10

Helsinki-Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer weer vrij te geven. Uw bagage kunt u bij de receptie in bewaring geven. Transfer van het hotel naar de luchthaven. Rechtstreekse terugvlucht met KLM. U kunt, indien gewenst, ook nog op individuele basis doorreizen naar St. Petersburg. Prijzen zijn op aanvraag.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius-Riga Letland
Dag 4 Riga
Dag 5 Riga
Dag 6 Riga-Tallinn Estland
Dag 7 Tallinn
Dag 8 Tallinn-Helsinki Finland
Dag 9 Helsinki
Dag 10 Helsinki-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het dagprogramma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van Engelssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens tussen 09.00 en 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit Vilnius met Petrus & Pauluskerk

Vilnius staat bekend om de meer dan 1200 middeleeuwse gebouwen en 48 kerken. De diversiteit van de verschillende architectonische bouwwerken getuigt van een rijke geschiedenis. Tijdens de stadsrondrit krijgt u de belangrijkste bezienswaardigheden te zien waaronder de eeuwenoude universiteit 1597. De stad Vilnius bestaat uit het nieuwe gedeelte met als middelpunt de Gedimino Prospekt, de belangrijkste winkelstraat die uitkomt bij de Arkikathedra-basiliek. Hier begint de ‘Oude Stad’, welke op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We bezoeken de rooms-katholieke Petrus en Pauluskerk bekend om het prachtige Italiaanse in wit uitgevoerde stucwerk. De koepel van de kerk werd flink beschadigd tijdens de bombardementen van in Tweede Wereldoorlog maar is weer in ere hersteld.
Op ongeveer 10 km van de plaats Siauliai vind men de Kruisberg. Deze heuvel telt meer dan 40.000 kruisen, rozenkransen, beeldjes en foto's en is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Litouwen. De eerste kruizen werden op deze voormalige verdedigingsheuvel al in 1830 geplaatst. Het is een monument van leed en hoop. In 1993 bezocht Paus Johannes Paulus II deze heilige berg.
Het Rundale-paleis, de vroegere zomerresidentie van de hertog van Kurland, ook bekend als hertog Ernst Johann Biron, werd tussen 1736 en 1740 gebouwd en is het belangrijkste barokke paleis in Letland. Het werd ontworpen door de zeer beroemde Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli die ook verschillende paleizen voor de Russische tsaren heeft ontworpen waaronder het Winterpaleis in St. Petersburg. Het paleis bestaat uit twee verdiepingen en telt in totaal 138 zalen. In 1972 werd het paleismuseum gesticht. De beroemdste zalen zijn de Witte Zaal, de vroegere balzaal en de Gouden Zaal die ooit als troonzaal diende. Het paleis is omringd door prachtige tuinen en parken.
De stadswandeling door Riga geeft u een goede indruk van de vele uitingen van Jugendstil en art nouveau welke deze veelzijdige stad rijk is. U ziet onder andere de kleurrijk gerestaureerde residenties van de voormalige handelslieden en historische monumenten, zoals de Domkathedraal met zijn verschillende bouwstijlen, het geel geschilderde Riga-kasteel uit 1330, het Vrijheidsmonument, de mooie St. Petruskerk en de Zweedse Poort die in 1698 tijdens de Zweedse periode in de stadsmuur werd gezet . Het is nu de laatst overgebleven stadspoort. We komen ook langs de 'drie broers', de oudste en bekendste huizen van het land, daterend uit de 15de eeuw.
Tijdens deze stadsrondrit brengt u een bezoek aan de middeleeuwse boven- en benedenstad van Tallinn. Allereerst rijdt de bus om de enorme stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad waar u langs het Lossi-plein komt waaraan het Toompea-kasteel ligt. Het Toompea kasteel is een burcht die gebouwd is in de 13de eeuw door de Denen. De Oude Stad is autovrij en daarom alleen te voet te bezoeken. Tijdens de wandeling door de kleine, nauwe straatjes waant men zich eeuwen terug in de tijd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn oa. de Russisch-Orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III, de 13de eeuwse gotische Niguliste-kerk die nu dienst doet onder andere als museum voor de middeleeuwse kunst van Estland.
The Great Guild was een gilde voor kooplieden en ambachtslieden, die vanaf de 14de eeuw tot 1920 in Tallinn actief was en waarbij alleen de rijkste lid konden worden en zo belangrijke posities in konden nemen binnen het stadsbestuur. Het was gevestigd in de Great Guild-hal, een groot gebouw met een gotische facade uit 1410 en gelegen in het historische centrum van Tallinn. Het pand heeft een prachtig interieiur en tegenwoordig is hier het Ests Historisch Museumt gehuisvest. U kunt hier een tentoonstelling bekijken waarbij u meer te weten komt over de geschiedenis van Estland tot de 18de eeuw.
Op ca. 70 km ten oosten van Tallinn ligt het oudste en grootste national park van Estland. Dit prachtige natuurgebied behelst vier baaien en schiereilanden die zorgen voor een bijzondere kustlijn. Ook vindt u hier vele zwerfkeien die via de gletsjers uit Finland en Zweden hier terecht zijn gekomen. Een deel van dit park ligt op een kalksteenplateau genaamd het 'Baltische Glint'. Verder biedt het park u een zeer gevarieerde en ongerepte natuur met wel meer dan 1000 soorten planten en het is de habitat van verschillende diersoorten. Zelfs de bruine beer en de lynx komt hier nog voor. In de kleine 19de-eeuwse vissersdorpjes vindt u oude historische gebouwen. In dit gebied zijn ook enkele goed bewaard gebleven Baltisch/Duitse landhuizen te bezoeken, zoals het barokke Adelshaus in Palmse uit de 18de eeuw. Een heerlijke dag in dit uitgestrekte park van 72.000 hectare bossen, heuvels, watervallen en meertjes. Een paradijs voor natuurliefhebbers!
Tijdens deze stadsrondrit maakt u kennis met een prachtige stad. Helsinki is een groene en zeer levendige stad. De Domkerk op het Senaatsplein is het bekendste gebouw van de stad en de Russisch Orthodoxe Uspenski kathedraal geeft de stad een Oost-Europees accent. Dit is de grootste Russisch Orthodoxe kathedraal van heel West- en Noord Europa. U bezoekt de, aan de rand van de stad gelegen Temppeliaukio-kerk gebouwd in 1969. Deze kerk is in de rotsen uitgehakt. Om deze kerk te kunnen bouwen werd eerst met explosieven een gat in de rots geblazen. De wanden bestaan uit onafgewerkte rotsen en een koepel gemaakt van glas en koper fungeert als bovenkant van de kerk. Vanwege de enorm goede akoestiek wordt de kerk ook vaak gebruikt voor concerten.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius-Riga Letland
Dag 4 Riga
Dag 5 Riga
Dag 6 Riga-Tallinn Estland
Dag 7 Tallinn
Dag 8 Tallinn-Helsinki Finland
Dag 9 Helsinki
Dag 10 Helsinki-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft in de hieronder genoemde 4-sterrenhotels op basis van logies en ontbijt.

Hotel Radisson Blu Lietuva**** in Vilnius

Het hotel, welke behoort aan de bekende Radisson hotelgroep, is gelegen aan de oever van de Neris op ca. 15 minuten afstand van de Oude Stad en de belangrijke bezienswaardigheden. In het Riverside Restaurant kunt u terecht voor een goede traditionele of internationale maaltijd en op de 22ste verdieping ligt de zeer populaire Sky Bar van waaruit u een fantastisch uitzicht over de stad heeft. Wifi in gehele hotel. De kamers zijn voorzien van airco, minibar, thee- en koffiefaciliteiten en een badkamer met bad en/of douche.

Hotel Radisson Blu Latvija**** in Riga

Ondanks dat dit het grootste hotel van Riga is hangt er toch een gezellige sfeer en is het niet voor niets bekroond met 4 sterren. Het is gelegen op een steenworp afstand van de prachtige historische Oude Stad (5 minuten lopen). In de grote entree is een zeer gezellige lobbybar en een restaurant waar men terecht kan voor een goede gerechten. Naast de Skybar, met een fantastisch uitzicht over de stad, heeft het hotel een nachtclub, schoonheidssalon, zwembad en spafaciliteiten. WiFi in gehele hotel. De ruime en goed ingerichte kamers zijn voorzien van airco, tv, minibar en een moderne badkamer met haardroger, douche en/of bad en toilet.

Hotel Radisson Blu Olympia**** in Tallinn

Het ruim opgezette hotel heet zijn gasten van harte welkom. Gelegen midden in het zakendistrict, zo’n 10 minuten lopen van de winkels en de Oude Stad. Het hotel biedt zijn gasten vele faciliteiten waaronder de gezellige bar en een restaurant met een goede keuken, een Brasserie, het Boulevard café, de Englishman Pub en op de 26ste verdieping vindt men een fitnessclub, massagesalon sauna’s en een zwembad. WiFi in gehele hotel. De klassiek en comfortabel ingerichte kamers beschikken over tv, minibar, kluisje en een badkamer met bad en/of douche, haardroger en toilet.

Hotel Radisson Blu Seaside**** in Helsinki

Dit moderne milieuvriendelijke 3-sterrenhotel telt 349 comfortabel ingerichte kamers voor zowel vakantiegangers als zakenreizigers. Het is ruim opgezet met tal van moderne faciliteiten. Het interieur is erg modern en stijlvol. Het is een eerbetoon aan de moderne Finse manier van leven. Het hotel ligt bij de Westhaven in het snelgroeiende zakendistrict Ruoholahti aan de waterkant. Het specialiteiten restaurant Bistro Gimis serveert lokale visgerechten. Er is een fitness ruimte met sauna. Kluisjes zijn te huur bij de receptie. Er is een wasserij en de room service werkt 24 uur. WiFi in gehele hotel. De hotelkamers zijn modern ingericht en voorzien van tv, airco en minibar. Nette badkamer met haardroger, douche en/of bad en toilet.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius-Riga Letland
Dag 4 Riga
Dag 5 Riga
Dag 6 Riga-Tallinn Estland
Dag 7 Tallinn
Dag 8 Tallinn-Helsinki Finland
Dag 9 Helsinki
Dag 10 Helsinki-Amsterdam
Boek deze reis

Deze vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2023
mei 21 en 28
juni 4, 11, 18 en 25
juli 2, 9, 16, 23 en 30
augustus 6, 13, 20 en 27
september 3, 10, 17 en 24
oktober 1


2023

Inbegrepen:

 • IATA*-vluchten met airBaltic/KLM in de G-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 110)
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg (€ 70)
 • 9 x hotelovernachting
 • 9 x ontbijt
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • busreis in een comfortabele touringcar
 • veerboot
 • excursies inclusief entreegelden
 • Engelssprekende reisleiding
 • informatiepakket ter plaatse

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5 per persoon

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 475

Extra's:

 • halfpension € 345
 • verzekeringen

*IATA

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

De aanbetaling van uw reis bedraagt de volledige kosten van de IATA-tickets + 20% over het landarrangement. Uitgegeven IATA-tickets kunnen niet meer door u worden gewijzigd en bij een eventuele annulering zijn de kosten altijd 100%.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius-Riga Letland
Dag 4 Riga
Dag 5 Riga
Dag 6 Riga-Tallinn Estland
Dag 7 Tallinn
Dag 8 Tallinn-Helsinki Finland
Dag 9 Helsinki
Dag 10 Helsinki-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Rusland
Voor een bezoek aan Rusland heeft u een Nederlands paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst, en een Russisch visum. Het visum dient vooraf bij het Russisch consulaat in Den Haag te worden aangevraagd.

Baltische landen
Voor een bezoek aan de Baltische landen heeft u een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart nodig.

Finland
Voor een bezoek aan Finland heeft u een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart nodig.

Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden. U dient dit zelf bij het desbetreffende consulaat na te vragen.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

De vluchten naar en van Moskou, St. Petersburg en Helsinki worden ingeboekt en uitgevoerd door KLM. De vluchten naar en van de Baltische hoofdsteden worden weliswaar ingeboekt bij KLM maar uitgevoerd door airBaltic.

De procedure van het online inchecken, het reserveren van stoelen en/of het bijboeken van ruimbagage kunt u terugvinden op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.

IATA-vliegtickets (KLM gecombineerd met airBaltic) dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

KLM vluchten

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage (per enkele reis)
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen koffer heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.


airBaltic vluchten

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u, vanaf 118 uur voor vertrek, een stoel reserveren via www.airbaltic.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. De computer wijst u deze dan automatisch, uit de overgebleven stoelen, aan. Wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 36 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.airbaltic.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balie van airBaltic.
(kosten € 35 per enkele reis).

Ruimbagage (per enkele reis)
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 100 x 50 x 80 cm. Indien u bij het reserveren geen koffer heeft bijgeboekt dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 10 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.airbaltic.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen. De kamerprijzen kunnen in de periodes van beurzen en grote evenementen aanzienlijk oplopen. Voor St. Petersburg is de periode rond de Witte Nachten erg duur (10-30 juni).

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad, fitnessruimte of golfbaan. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u geregistreerd wordt bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie. Het kan voorkomen dat u bij aankomst in St. Petersburg aan de receptie toeristenbelasting dient te betalen. Deze zijn doorgaans een paar roebel voor de gehele periode dat u in de stad verblijft (max. €5,00 per persoon).

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen, bussen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte trein- of busreis.

In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt (alhoewel het niet altijd verplicht is). Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als toeristen in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is. In de metro, bus, in en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

Eventuele wijzigingen
De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Het kan voorkomen, dat een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Alle geboekte excursies zijn altijd onder voorbehoud. Voor alle excursies geldt dat musea vaak pas een week van te voren kenbaar maken op welk tijdstip bepaalde bezoekers binnen mogen om zodoende de wachttijden en doorstroom goed te kunnen regelen. Het kan ook voorkomen dat een museum of paleis voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden.

Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met hen die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld. Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal rond 19.00 uur. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels of bij de theaterkiosken. Voor Moskou en St. Petersburg kunt u kijken op www.balletandopera.com Let op: de zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes aan tegen zeer lage prijzen. Deze zijn doorgaans voor de lokale bevolking en niet voor toeristen. De toegang zal u geweigerd worden, men ziet meteen dat u een Europeaan bent.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek i.v.m. parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor opbouw en afbouw. Bij het boeken van excursies kan geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Ook wordt er geregeld, onaangekondigd, onderhoud gepleegd aan bijvoorbeeld gebouwen en monumenten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en/of chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 5,00 per dag. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Rusland

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Baltische landen
De Baltische landen kennen, net als wij in Nederland, een mild klimaat. Vooral in de lente kan het behoorlijk nat zijn. In de zomer van mei tot half september kan het af en toe flink regenen en onweren. Zo snel als de plensbui komt is hij ook weer verdwenen en schijnt de zon weer. Rond 21-23 juni zijn de midzomernachten, tijd om een feestje te vieren. Het blijft dan zo'n beetje de hele nacht licht. Vanaf oktober beginnen de dagen weer korter te worden. In de winter ligt er vaak een flinke pak sneeuw. Aan de kust is het dan iets minder koud vanwege de Oostzee maar in het binnenland, zeker in Litouwen, kan het behoorlijk koud worden. We spreken hier over een Continentaal klimaat. De dagen zijn in de winter heel kort.

Finland
Dankzij een landklimaat met warme zomers en koude winters bereikt zuidoost-Finland in de zomer de hoogste gemiddelde temperaturen van Scandinavië. Gemiddeld is het 's middags in Helsinki zo'n 19 tot 22 graden. In juni en juli zijn de dagen erg lang en wordt het rond 20-25 juni ook niet echt donker. Zowel de maanden van het voorjaar als ook de zomer en najaar zijn erg geliefd voor een bezoek aan Helsinki. Desondanks is het verstandig om voor de avonden een vest of een trui mee te nemen. De wintermaanden duren erg lang en zijn koud met een dik pak sneeuw, zeker het gedeelte boven de Noordpoolcirkel.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In het Europese gedeelte van Rusland is het in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter 2 uur later. Men hanteert de volgende tijdzones:

Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

Het is in de Baltische landen zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan bij ons.

Het is in Finland zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan bij ons.

Rusland 2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid


Litouwen 2022
01 januari Nieuwjaar
16 februari Onafhankelijkheidsdag
11 maart Herstel van de Onafhankelijkheid
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
05 en 6 juni Pinksteren
24 juni St. Jansfeest
15 augustus Maria-Hemelvaart
25 oktober Dag van de Grondwet
01 november Allerheiligen
23 november Dag van de Strijdkrachten
25 en 26 december Kerstmis

Letland 2022
01 januari Nieuwjaar
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
04 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
05 en 6 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
18 november Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Estland 2022
01 januari Nieuwjaar
24 februari Onafhankelijkheidsdag
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
05 en 6 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
20 augustus Herstel van de Onafhankelijkheid
25 november Sint Catherina dag
25 december Kerstmis

Finland 2022
01 januari Nieuwjaarsdag
06 januari Drie koningen
06 februari Nationale dag van de Sami
17 en 18 april Pasen
27 april Veteranen dag
01 mei Dag van de Arbeid
13 mei Hemelvaartsdag
15 mei Herdenkingsdag van de gevallen soldaten
05 en 6 juni Pinksteren
21 juni Midzomerfeesten
27 augustus Dag van de Finse natuur
06 december Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december Kerstmis

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in Rusland is de roebel. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in Rusland bijna overal geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor roebels. Bij het Grenswisselkantoor kunt u ook roebels kopen. Deze moeten doorgaans besteld worden.

1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Het betaalmiddel in de Baltische landen en Finland is de euro. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden in Finland overal geaccepteerd.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank.

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de ons aangeboden landen is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten. De maaltijden worden snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland het beste vervoermiddel. In Rusland is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Bussen zijn in de grote steden van de Baltische landen het beste vervoermiddel. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

In Helsinki zijn metro, tram en ferry de beste vervoermiddelen. Van het centraal station rijdt er een trein en een Finnairbus naar het vliegveld. Taxi's zijn over het algemeen erg duur.

Fotograferen
Op onze bestemmingen kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit onze bestemmingen direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00
-Nederlandse Ambassade in Tallinn tel. +372-6-805500
-Nederlandse Ambassade in Riga tel. +371-7326147
-Nederlandse Ambassade in Vilnius tel. +370-5-2690072
-Nederlandse Ambassade in Helsinki tel. +358 9-661 737

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In Rusland, de Baltische landen en Finland is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius-Riga Letland
Dag 4 Riga
Dag 5 Riga
Dag 6 Riga-Tallinn Estland
Dag 7 Tallinn
Dag 8 Tallinn-Helsinki Finland
Dag 9 Helsinki
Dag 10 Helsinki-Amsterdam
Boek deze reis