download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis Baltische Staten PLUS 11 dagen

Vanaf € 1.505,-
 • Rechtstreekse vluchten met airBaltic
 • Verblijf in bijzondere Manor Houses
 • Steden en plattelandsleven
 • Mooie wandel- en fietstocht
 • Internationaal gezelschap
 • Vertrekgarantie
 • Verlengen in Riga mogelijk

  Aanbieding
  25 juni van € 1.555 voor € 1.505

Bekijk data en prijzen

Tijdens onze groepsreizen door de Baltische Staten bezoekt u de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Deze nieuwe 11-daagse rondreis is in het bijzonder voor hen die net iets meer willen halen uit hun bezoek aan de 3 Baltische landen. Dit is dan ook de meest gevarieerde reis binnen de Baltische landen. Voor de fiets- en wandeltochten dient u een redelijke conditie te hebben. Niet alleen in de grote steden zoals Tallinn, Riga en Vilnius vindt u de culturele rijkdommen van de Baltische landen. Met name in de kleinere steden en dorpen zijn ze ook veelvuldig aanwezig. Geniet onderweg van het plattelandsleven en de overweldigende natuur. Proef een paar streekproducten en ontmoet de vriendelijke bevolking. Tijdens deze prachtige rondreis reist u in een internationaal gezelschap en wordt u begeleid door ervaren Engelssprekende reisleiding (Duitssprekende reisleiding op aanvraag).

U verblijft onderweg in een aantal 3- en 4-sterrenhotels waaronder een paar bijzondere Manor Houses of landhuizen. Alle overnachtingen zijn op basis van logies/ontbijt. Er zijn 3 diners inbegrepen. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten. Het diner kunt u in het restaurant van uw hotel gebruiken of in een van de vele restaurants in de omgeving van uw hotel. Indien gewenst kunt u halfpension bijboeken.

Alle vertrekdata zijn gegarandeerd, er geldt geen minimale deelname. Maximale deelname is 16 personen.

Vluchten met airBaltic in de K-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 09.55 uur, aankomst Tallinn 13.15 uur
Dag 11 vertrek Riga 16.25 uur, aankomst Amsterdam 17.50 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Baltische landen + 1 uur

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tallinn Estland
Dag 2 Tallinn-Lahemaa National Park
Dag 3 Lahemaa National Park-Tartu
Dag 4 Tartu-Marciena Letland
Dag 5 Marciena-Daugavpils
Dag 6 Daugavpils-Vilnius Litouwen
Dag 7 Vilnius
Dag 8 Vilnius-Liepaja Letland
Dag 9 Liepaja-Riga
Dag 10 Riga
Dag 11 Riga-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Tallinn Estland

Vandaag vertrekt u met een rechtstreekse vlucht van airBaltic naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Transfer naar uw hotel. Rest van de middag vrij verblijf. Om 19.00 uur is er een bijeenkomst in de hotellobby om kennis te maken met de gids en de overige groepsleden. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook het programma van de volgende dag doorgenomen.

Dag 2

Tallinn-Lahemaa National Park

Tallinn is een charmante middeleeuwse stad. Onze uitgebreide stadstour vindt in de ochtend plaats. U bezoekt onder meer de boven- en benedenstad van Tallinn. De bus rijdt om de middeleeuwse stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad waar u langs het Lossi-plein komt waaraan het Toompea-kasteel is gelegen. Aan het plein ligt ook de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III. Rond het middaguur rijden we richting het Lahemaa National Park dat ongeveer 70 km ten oosten van Tallinn ligt. Dit is het grootste natuurpark van Estland met een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. Er leven zelfs nog wilde bruine beren en lynxen. We rijden naar het Vihula Manor House. Dit in het midden van het park gelegen charmante landgoed is voor vannacht uw onderkomen. Een diner van lokale specialiteiten in de Kaval-Ants Taverne is vanavond inbegrepen.

Dag 3

Lahemaa National Park-Tartu

Na het ontbijt wordt er een 2 uur durende wandeling georganiseerd door het prachtige park. Onderweg bezoekt u in Palmse het indrukwekkende Manor House van de schatrijke familie Von Pahlen. We maken een 2 uur durende wandeling door het park . We vervolgen onze reis richting de oude studentenstad Tartu. De universiteit werd al in 1632 geopend. Het is in grootte de 2e stad van het land en wordt ook wel de culturele hoofdstad genoemd. Er volgt een stadsrondrit door deze kleine charmante stad. De Oude Universiteit dateert zelfs uit het jaar 1632. Zeker de moeite waard om in de avond nog een mooie wandeling door de binnenstad te maken.

Dag 4

Tartu-Marciena Letland

Vanochtend rijden we eerst in zuidelijke richting naar de Hanzestad Valmiera, gesticht in de 14de eeuw. De ridders van de Livonian Order bouwden hier een kasteel. Na een korte rondrit door de stad bezoekt u de kleine Valmiermuiza brouwerij. Hier krijgt u een rondleiding door de brouwerij en leert u het geheim van het lokale bierbrouwen. In de middag bezoekt u op het platteland een boerderij waar overheerlijke biologische kaas wordt geproduceerd. En hier proeft u natuurlijk een stukje kaas. Laat in de middag komen we aan bij het Marciena Manor House, een romantisch landgoed/oude boerderij dat werkelijk in het midden van Letland is gelegen. Vanavond wordt er in het Manor House een overheerlijke diner geserveerd (inbegrepen). Maakt u na het eten nog een heerlijke wandeling in de directe omgeving van het huis.

Dag 5

Marciena-Daugavpils

Onze eerste stop vandaag is de plaats Aglona midden in de provincie Letgallen. Letgallen wordt ook wel ‘Land van de Blauwe Meren’ genoemd. Aglona is het bekendste bedevaartsoord van Letland. In een prachtig landschap vindt u de barokke spierwitte basiliek ‘Onze Lieve Vrouwe van Aglona’ gebouwd in 1699. De geneeskrachtige bronnen hebben voor verschillende wonderen gezorgd. U bezoekt ook een werkplaats waar lokale keramiek wordt vervaardigd. Keramiek is een belangrijk symbool van de Letgallen cultuur. Na een interessante ochtend rijden we verder naar de plaats Daugavpils. Daugavpils is de meest Russische stad buiten Rusland. Het overgrote deel van de plaatselijk bevolking spreekt nog steeds Russisch met elkaar. Voor een ieder die het bezoekt een hele cultuurshock vergeleken met de rest van de Baltische Staten. We maken een stadsrondrit door het historische centrum en bezoeken daarbij het 19de eeuwse Daugavpilsfort en het Mark Rothko Art Centre. Dit museum is de enige plek in Europa waar de originele meesterwerken van de grondlegger van abstract expressionisme/colorfield stroming te zien zijn. Mark Rothko/Markus Rothkowitz werd hier in 1903 geboren. We overnachten net buiten de stad in het Svente Manor Hotel.

Dag 6

Daugavpils-Vilnius Litouwen

Na een heerlijk ontbijt vervolgen we onze weg naar het zuiden. We passeren de Litouwse grens en rond lunchtijd bereiken we het Aukstatija National Park vooral bekend om de vele meren, riviertjes en beekjes. U gaat het nationale park op de fiets ontdekken tijdens een mooie fietstocht van ca. 20 km. Hierbij bezoekt u het aan een mooi meer gelegen plaatsje Paluse. Hier staat de oudste nog bestaande houten kerk van Litouwen. Deze St. Jozefkerk werd in 1750 gebouwd zonder ook maar een spijker te gebruiken. In de namiddag rijden we door naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Dag 7

Vilnius

In de ochtend staat er een stadstour op het programma. Na het ontbijt wordt u opgehaald voor een stadstour waarbij u op het hoogste punt een fantastisch uitzicht heeft over deze barokke stad. In het oude middeleeuwse gedeelte, het historische centrum, maken we een wandeling langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals de kathedraal aan het Katedros Aiksté/Plein van de Kathedraal, de Petrus en Pauluskerk die bekend staat om zijn prachtige stucwerk door Italiaanse kunstenaars, de St. Anna-kerk en de oude stadspoorten 'Gates of Dawn'. Ook brengt u een bezoek aan de Oude Universiteit uit 1579. De middag is vrij te besteden. In de avond wordt er een masterclass koken georganiseerd in restaurant Senoji Trobele. U leert de Litouwse Cepelinai maken. Een specialiteit van aardappelnoedels gevuld met gehakt en kaas. Na de gezellige masterclass wordt er uiteraard ook gegeten. Masterclass en Litouws diner inbegrepen.

Dag 8

Vilnius-Liepaja Letland

We rijden we in westelijke richting via Trakai, de middeleeuwse hoofdstad van Litouwen, naar de kust. Trakai is vooral bekend vanwege de schitterende 14de-eeuwse burcht, gelegen op een eilandje in het meer van Galvé. We maken hier een fotostop. We rijden door naar de havenstad Klaipeda. De oude binnenstad van Klaipeda, vroeger genaamd Memel, herbergt een aantal mooie koopmanshuizen en het Theaterplein met de bekende fontein is zeker ook een foto waard. Na een kleine stadsrondrit rijden we in noordelijke richting naar de bekende badplaats Liepaja. In de avond wordt er een optioneel diner georganiseerd in een van de eettentjes op het witte zandstrand.

Dag 9

Liepaja-Riga

Voordat we richting Riga rijden krijgt u eerst nog een kleine rondrit door Liepaja. Hierbij krijgt u de marinehaven, het Juramala Park en de Trinity-kerk te zien. We rijden door het hertogdom Kurland naar de oude hoofdstad Kuldiga. Na een bezoek aan Kuldiga rijden we in westelijke richting naar de populaire badplaats Jurmala. In de Sovjettijd liet de Russische elite zich hier in de sanatoria verwennen. Veel van de prachtige oude gebouwen in Jurmala zijn van hout. We maken een strandwandeling over het heerlijke zandstrand. In de loop van de middag komen we in de hoofdstad Riga aan.

Dag 10

Riga

Riga, gesticht in 1201 door de Duitse bisschop Albert is de grootste van de 3 Baltische hoofdsteden. Naast de vele culturele rijkdommen die Riga bezit, is deze stad West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, fijne restaurants, terrasjes, gezellige winkeltjes en is er een goed uitgaansleven met nachtclubs en casino’s. Al met al een stad waar de oude cultuur zich goed verenigt met de opbloeiende economie. Tijdens de uitgebreide stadswandeling door het oude centrum leidt uw gids u langs alle belangrijke historische monumenten die deze veelzijdige stad rijk is. De meest bekende zijn de imposante Domkathedraal, de Zweedse Poort uit 1698, het Vrijheidsmonument en het geel geschilderde Riga-kasteel. In de middag bezoekt u met uw gids Riga’ s centrale markt waar vooral streekproducten worden aangeboden. Uw gids zal u een paar specialiteiten laten zien. Het afscheidsdiner in een stijlvol restaurant waar vooral Letse specialiteiten worden geserveerd is inbegrepen.

Dag 11

Riga-Amsterdam

Ochtend ter vrije besteding. Na het ontbijt kunt u uw bagage bij de receptie in bewaring geven. Transfer naar de luchthaven voor de rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tallinn Estland
Dag 2 Tallinn-Lahemaa National Park
Dag 3 Lahemaa National Park-Tartu
Dag 4 Tartu-Marciena Letland
Dag 5 Marciena-Daugavpils
Dag 6 Daugavpils-Vilnius Litouwen
Dag 7 Vilnius
Dag 8 Vilnius-Liepaja Letland
Dag 9 Liepaja-Riga
Dag 10 Riga
Dag 11 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het dagprogramma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van Engelssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens tussen 09.00 en 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit en stadswandeling door Tallinn

Tijdens deze stadsrondrit brengt u een bezoek aan de middeleeuwse boven- en benedenstad van Tallinn. Allereerst rijdt de bus om de enorme stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad waar u langs het Lossi-plein komt waaraan het Toompea-kasteel ligt. Het Toompea kasteel is een burcht die gebouwd is in de 13de eeuw door de Denen. De Oude Stad is autovrij en daarom alleen te voet te bezoeken. Tijdens de wandeling door de kleine, nauwe straatjes waant men zich eeuwen terug in de tijd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn oa. de Russisch-Orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III, de 13de eeuwse gotische Niguliste-kerk die nu dienst doet onder andere als museum voor de middeleeuwse kunst van Estland.
Op ca. 70 km ten oosten van Tallinn ligt het oudste en grootste national park van Estland. Dit prachtige natuurgebied behelst vier baaien en schiereilanden die zorgen voor een bijzondere kustlijn. Ook vindt u hier vele zwerfkeien die via de gletsjers uit Finland en Zweden hier terecht zijn gekomen. Een deel van dit park ligt op een kalksteenplateau genaamd het 'Baltische Glint'. Verder biedt het park u een zeer gevarieerde en ongerepte natuur met wel meer dan 1000 soorten planten en het is de habitat van verschillende diersoorten. Zelfs de bruine beer en de lynx komt hier nog voor. In de kleine 19de-eeuwse vissersdorpjes vindt u oude historische gebouwen. In dit gebied zijn ook enkele goed bewaard gebleven Baltisch/Duitse landhuizen te bezoeken, zoals het barokke Adelshaus in Palmse uit de 18de eeuw. Een heerlijke dag in dit uitgestrekte park van 72.000 hectare bossen, heuvels, watervallen en meertjes. Een paradijs voor natuurliefhebbers!
De plaats Aglona ligt midden in de oostelijk gelegen provincie Letgallen. Letgallen wordt ook wel ‘Land van de Blauwe Meren’ genoemd. Aglona is het bekendste bedevaartsoord van Letland. Jaarlijks wordt deze plaats bezocht door duizenden pelgrims. In een prachtig landschap gelegen vindt u de in barok stijl bebouwde spierwitte basiliek. In de kerk is een schitterende verzameling van schilderijen, sculpturen en kunstschatten te bewonderen. De belangrijkste kunstschat is wel de beroemde icoon ‘Onze wonderbaarlijke lieve vrouwen van Aglona’. Men zegt dat dat deze icoon in 1708 de basiliek van Aglona beschermde tegen een plaag. Deze wordt alleen tijdens religieuze feesten tentoongesteld. Paus Johannes Paulus II bezocht de Aglona basiliek in september van 1993.
Letlands 2de stad. Dit is de meest Russische stad buiten Rusland. Het overgrote deel van de plaatselijk bevolking spreekt nog steeds Russisch met elkaar. Voor een ieder die het bezoekt een hele cultuurshock vergeleken met de rest van de Baltische landen. We maken een stadsrondrit door het historische centrum en bezoeken daarbij het 19de-eeuwse Daugavpilsfort en het Mark Rothko Art Centre. Dit museum is de enige plek in Europa waar de originele meesterwerken van de grondlegger van abstract expressionisme (colorfield stroming) te zien zijn. Mark Rothko (Markus Rothkowitz) werd in 1903 in Daugavpils geboren.
Aukstatija National Park is vooral bekend om de vele prachtige meren, riviertjes en beekjes. Tijdens een fietstocht van 20 km ontdekt u de schoonheid van het nationale park o.a. het aan het meer gelegen plaatsje Paluse. Hier staat de oudste nog bestaande houten kerk van Litouwen. Deze St. Jozefkerk werd in 1750 gebouwd zonder ook maar een spijker te gebruiken. De achthoekige klokkentoren vertoont gelijkenissen met de torens van de vroegere Litouwse forten.
Tijdens deze tour maakt u een stop op het hoogste punt vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over deze barokke stad. In het oude middeleeuwse gedeelte, het historische centrum, maken we een wandeling langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals de kathedraal aan het Katedros Aiksté (Plein van de Kathedraal), de Petrus en Pauluskerk die bekend staat om zijn prachtige stucwerk door Italiaanse kunstenaars, de St. Anna-kerk en de oude stadspoorten 'Gates of Dawn'. Ook brengt u een bezoek aan de Oude Universiteit uit 1579. Het complex bestaat uit 16 gebouwen en 13 binnenplaatsen en gebouwd in verschillende stijlen waaronder gotiek, renaissance barok en classicisme.
De derde stad van Litouwen vierde in 2002 zijn 750-jarig bestaan. De oude binnenstad van Klaipeda, tot 1923 de Duitse stad Memel, herbergt een aantal mooie koopmanshuizen en het Theaterplein met de bekende fontein die vernoemd is naar Simon Dach. Hij was een kunstenaar die werkte aan het toenmalige hof. Helaas zijn alle kerken in de oude binnenstad in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Bij Klaipeda ligt de grootste zeehaven van het land.
De oude binnenstad herbergt een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals de beroemde orthodoxe kathedraal van 110 jaar oud. Het is de derde grootste stad van Letland en tevens de voormalige hoofdstad van Letland. De stad bestaat uit twee gedeeltes. Het centrum waar men veel houten en stenen art nouveau gebouwen vindt en het Noordelijke gedeelte, genaamd Karoste. Beide delen van de stad hebben een groot strand waarvan Karoste voor een deel bestaat uit kiezelstrand.
Deze elegante plaats, gelegen op ca. 40 km afstand ten westen van Riga is de bekendste badplaats van Letland en is ongeveer 150 jaar oud. Jurmala is eigenlijk een verzamelnaam van een tiental kleine dorpjes over 20 km afstand en is ingeklemd tussen de Golf van Riga en de rivier Lielupe. Jurmala bezit sinds 1920 stadsrechten en vanwege het aangename klimaat, gezonde lucht, geneeskrachtige mineralen en de prachtige 32 km lange kustlijn werden hier in de Sovjetperiode vele uit hout opgetrokken landhuizen gebouwd in opdracht van de toenmalige elite. Zo konden zij zich in de vele sanatoria laten verwennen. Jurmala staat ook bekend om zijn mooiie concertzaal genaamd Dzintari.
De stadswandeling door Riga geeft u een goede indruk van de vele uitingen van Jugendstil en art nouveau welke deze veelzijdige stad rijk is. U ziet onder andere de kleurrijk gerestaureerde residenties van de voormalige handelslieden en historische monumenten, zoals de Domkathedraal met zijn verschillende bouwstijlen, het geel geschilderde Riga-kasteel uit 1330, het Vrijheidsmonument, de mooie St. Petruskerk en de Zweedse Poort die in 1698 tijdens de Zweedse periode in de stadsmuur werd gezet . Het is nu de laatst overgebleven stadspoort. We komen ook langs de 'drie broers', de oudste en bekendste huizen van het land, daterend uit de 15de eeuw.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tallinn Estland
Dag 2 Tallinn-Lahemaa National Park
Dag 3 Lahemaa National Park-Tartu
Dag 4 Tartu-Marciena Letland
Dag 5 Marciena-Daugavpils
Dag 6 Daugavpils-Vilnius Litouwen
Dag 7 Vilnius
Dag 8 Vilnius-Liepaja Letland
Dag 9 Liepaja-Riga
Dag 10 Riga
Dag 11 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft in de hieronder genoemde hotels op basis van logies/ontbijt.

Hotel Santa Barbara*** in Tallinn

Achter de historische kalkstenen stadsmuur, op slechts 5 minuten lopen naar de Oude Stad bevindt zich dit 3-sterrenhotel. Het hotel beschikt over een restaurant waar Duitse georiënteerde gerechten worden geserveerd. WiFi in gehele hotel. De eenvoudig ingerichte kamers beschikken over tv, kluisje en badkamer met douche en/of bad en toilet.

Vihula Manor Country Club**** in Lahemaa

Op dit schitterend, midden in het Lahemaa National Park, gelegen landgoed vindt men verschillende herenhuizen waaronder een hoofdgebouw. Comfort en service staan hier zeer hoog in het vaandel. Het elegante restaurant bevindt zich op de 1ste verdieping. In de andere gebouwen vindt men een zwembad, fitness centre en sauna. Bij mooi weer is het zeer goed vertoeven in de prachtige tuin. WiFi in gehele accommodatie. De ruime en stijlvol ingerichte hotelkamers zijn in verschillende gebouwen ondergebracht. Badkamer met douche en/of bad en toilet.

Hotel Sophia*** in Tartu

Hotel Sophia is een modern en kleurrijk ingericht hotel niet ver van de universiteit en op ca. 5 minuten met de auto van het centrum van Tartu. Vanuit het hotel hebben gasten directe toegang tot een van de grootste shopping mall's en uitgaanscentrum van Estland. Naast de ruime lobby vindt u een modern restaurant met een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en een goede à la carte kaart. WiFi in het gehele hotel. De kleurrijke hotelkamers zijn erg ruim en zijn voorzien van alle moderne snufjes. Nette badkamer met douche en/of bad en toilet.


Hotel Marciena Manor**** in Marciena

Het hotel is gevestigd in een schitterend landhuis gebouwd in 1860 en is gelegen in een schilderachtige omgeving waar een ieder zeker tot rust kan komen in de prachtige natuur. Ontspannen kunt u in de hot tub, sauna en het binnenzwembad en massagebehandelingen. In het zeer gezellig ingerichte restaurant worden goede gerechten geserveerd welke met lokale producten bereid zijn. WiFi in de kamer. De comfortabel en klassiek ingerichte kamers met houten vloeren zijn voorzien van een tv, minibar en een keurige badkamer met douche en/of bad en toilet.

Hotel Sventa Manor**** in Daugavpils

De mooie omgeving en romantische uitstraling van dit manor house dragen zeker bij aan een aangenaam verblijf. Het hotel is gevestigd in een herenhuis welke dateert uit de 20ste
eeuw. Gelegen in het district Svente, op 20 km vanaf Daugavpils, midden in een bosrijke en rustige omgeving. Het hotel biedt zijn gasten een buitenzwembad, Russische en Turkse sauna, jacuzzi en in het klassiek ingerichte restaurant worden goede Europese gerechten geserveerd. Geen lift aanwezig. WiFi in de hotelkamers. De comfortabele kamers beschikken over een tv en een keurige badkamer met bad en/of douche en toilet.

Hotel Artis**** in Vilnius

Dit mooie en statige hotel is vanwege zijn service erg in trek bij reizigers. Het is gevestigd in een mooi gerenoveerd 19de eeuws gebouw met heel veel authentieke details en is gelegen midden in de historische binnenstad. Naast het gezellige restaurant La Traviata waar goede maaltijden worden geserveerd kunt u in de bar genieten van een drankje. Verder heeft het hotel nog de beschikking over een zwembad, jacuzzi, sauna en stoombad. WiFi in gehele hotel. De klassiek en elegant ingerichte kamers beschikken over airco, tv, minibar, kluisje en badkamer met douche en/of bad en toilet.

Hotel Art Roma**** in Liepaja

Pas 2 jaar geleden heeft dit goede 4-sterrenhotel zijn deuren geopend. Het is gelegen in het centrum dichtbij het Concertgebouw en de Sint-Annakerk. Het hotel biedt een restaurant waar goede gerechten worden geserveerd, een bar en bij mooi weer kan men terecht in de tuin. Wifi in gehele hotel. De ruime met lichte kleuren gedecoreerde kamers zijn voorzien van tv en een badkamer met douche en/of toilet.

Hotel Wellton Centrum**** in Riga

Dit moderne hotel met 8 etages is populair bij zowel bij de zakenreiziger als bij de toerist die dit zien als uitstekende uitvalsbasis. Gelegen in het centrum van de Oude Stad. Het hotel heeft vele faciliteiten te bieden waaronder een prachtig SPA centrum met zwembad, sauna en bubbelbad. In het gezellige restaurant Tapas worden traditionele Letse en Europese gerechten van de hoogste kwaliteit geserveerd. WiFi in gehele hotel. De 174 kamers hebben een klassiek en stijlvol design uitgerust met airco, tv, kluisje en een luxe badkamer met douche en/of bad en toilet en haardroger.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tallinn Estland
Dag 2 Tallinn-Lahemaa National Park
Dag 3 Lahemaa National Park-Tartu
Dag 4 Tartu-Marciena Letland
Dag 5 Marciena-Daugavpils
Dag 6 Daugavpils-Vilnius Litouwen
Dag 7 Vilnius
Dag 8 Vilnius-Liepaja Letland
Dag 9 Liepaja-Riga
Dag 10 Riga
Dag 11 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

Deze vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2023
juni 25
juli 16
augustus 20
september 10


2023

Inbegrepen:

 • vlucht met airBaltic in de K-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 134)
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg (€ 70)
 • 10 x Manor House-/hotelovernachting
 • 10 x ontbijt + 3 x diner + 1 x masterclass diner
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • busreis in comfortabele touringcar
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende reisleiding
 • informatiepakket ter plaatse

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5 per persoon

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 365

Extra's:

 • halfpension € 185
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tallinn Estland
Dag 2 Tallinn-Lahemaa National Park
Dag 3 Lahemaa National Park-Tartu
Dag 4 Tartu-Marciena Letland
Dag 5 Marciena-Daugavpils
Dag 6 Daugavpils-Vilnius Litouwen
Dag 7 Vilnius
Dag 8 Vilnius-Liepaja Letland
Dag 9 Liepaja-Riga
Dag 10 Riga
Dag 11 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Alle 3 de Baltische Staten zijn lid van de EU. Voor een bezoek aan de Baltische Staten heeft u een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart nodig. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor de Baltische Staten.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u, vanaf 118 uur voor vertrek, een stoel reserveren via www.airbaltic.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. De computer wijst u deze dan automatisch, uit de overgebleven stoelen, aan. Wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het airBaltic-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 36 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.airbaltic.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balie van airBaltic.
(kosten € 35 per enkele reis).

Ruimbagage
De koffer (inbegrepen1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen (max. 100x 50 x 80 cm) en geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Indien er IATA-vluchten voor u zijn geboekt (reizen gecombineerd met Rusland of Finland) en u heeft bij het reserveren geen koffer bijgeboekt dan kunt u dit alsnog doen tijdens het online inchecken. Deze dient u dan wel direct per creditcard te voldoen.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 10 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.airbaltic.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. Hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Tijdens onze groepsreizen door de Baltische Staten reist u in een internationaal gezelschap. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale Engelssprekende gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Gidsen reizen met u mee naar de volgende bestemming. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids en de overige groepsleden op dag 1 rond 19.00 uur in de lobby van uw hotel.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in de verschillende steden. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met deze festiviteiten. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Verlengen
Verlengingen na groepsreizen worden ter plaatse als afzonderlijke boekingen gereserveerd. Indien wij moeten afwijken van de genoemde hotels in het programma, blijft uw reservering voor de verlengingsnachten in het oorspronkelijke hotel gewoon staan. In dit geval zult u op de laatste dag van de groepsreis ook uw koffers moeten pakken en zelf een taxi moeten regelen naar het hotel dat gereserveerd is voor uw verlengingsnachten. Uiteraard kunt u bij ons in dit geval ook een transfer bijboeken van hotel naar hotel. Na overleg met u, en indien mogelijk, zullen wij proberen uw verlengingsnachten om te boeken naar het hotel waar u ook met de groep verblijft. De eventuele extra kosten. mocht het hotel duurder zijn, zullen wij dan wel aan u doorberekenen.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

De Baltische Staten kennen, net als wij in Nederland, een mild klimaat. Vooral in de lente kan het behoorlijk nat zijn. In de zomer van mei tot half september kan het af en toe flink regenen en onweren. Zo snel als de plensbui komt is hij ook weer verdwenen en schijnt de zon weer. Rond 21-23 juni zijn de midzomernachten, tijd om een feestje te vieren. Het blijft dan zo'n beetje de hele nacht licht. Vanaf oktober beginnen de dagen weer korter te worden. In de winter ligt er vaak een flinke pak sneeuw. Aan de kust is het dan iets minder koud vanwege de Oostzee maar in het binnenland, zeker in Litouwen, kan het behoorlijk koud worden. We spreken hier over een Continentaal klimaat. De dagen zijn in de winter heel kort.

Tijdzones
Het is in de Baltische Staten zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan bij ons.

Litouwen 2023
01 januari Nieuwjaar
16 februari Onafhankelijkheidsdag
11 maart Herstel van de Onafhankelijkheid
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
05 en 06 juni Pinksteren
24 juni St. Jansfeest
15 augustus Maria-Hemelvaart
25 oktober Dag van de Grondwet
01 november Allerheiligen
23 november Dag van de Strijdkrachten
25 en 26 december Kerstmis

Letland 2023
01 januari Nieuwjaar
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
04 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
05 en 06 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
18 november Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Estland 2023
01 januari Nieuwjaar
24 februari Onafhankelijkheidsdag
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
5 en 6 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
20 augustus Herstel van de Onafhankelijkheid
25 november Sint Catherina dag
25 december Kerstmis

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in de Baltische Staten is de euro. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden in de Baltische Staten steeds meer geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Baltische Staten is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Bussen zijn in de grote steden van de Baltische Staten het beste vervoermiddel. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In de Baltische Staten kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit de Baltische Staten direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in de Baltische Staten doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tallinn tel. +372-6-805500
-Nederlandse Ambassade in Riga tel. +371-7326147
-Nederlandse Ambassade in Vilnius tel. +370-5-2690072

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In de Baltische Staten is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tallinn Estland
Dag 2 Tallinn-Lahemaa National Park
Dag 3 Lahemaa National Park-Tartu
Dag 4 Tartu-Marciena Letland
Dag 5 Marciena-Daugavpils
Dag 6 Daugavpils-Vilnius Litouwen
Dag 7 Vilnius
Dag 8 Vilnius-Liepaja Letland
Dag 9 Liepaja-Riga
Dag 10 Riga
Dag 11 Riga-Amsterdam
Boek deze reis