download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Rondreis Baltische Staten Fly & Bus Riga - Tallinn 13 dagen

Vanaf € 1.261,-
 • Mooie route, veel te zien!
 • Boottocht Finse Golf
 • Bezoek aan Helsinki
 • Rechtstreekse vluchten met airBaltic
 • koffer inbegrepen
 • Verblijf in 3-sterrenhotels met ontbijt
 • Dagelijks vertrek
 • Verlengen per stad mogelijk
 • Reis in comfortabele bussen
Bekijk data en prijzen

Een bijzonder leuke manier om de Baltische Saten te ontdekken is met het openbaar vervoer. Alhoewel er verschillende treinen rijden zijn de mogelijkheden minimaal. Intercitybussen zijn betrouwbaar, comfortabel, aanzienlijk goedkoper en meestal sneller. Bussen die de verschillende hoofdsteden verbinden zijn over het algemeen modern met verstelbare stoelen en toilet aan boord. Bussen tussen de kleinere steden zijn minder comfortabel.

Bolsjoj Reizen heeft voor u een unieke 13-daagse reis samengesteld waarbij u veel te zien krijgt. Binnen het programma is voldoende ruimte voor een eigen invulling van het dagprogramma. Ga op avontuur en ontmoet de vriendelijke bevolking.

U reist op individuele basis en verblijft in 3-sterrenhotels (no name) uit ons aanbod. Alle bustrajecten worden door ons vooraf gereserveerd en de buskaartjes worden in de hotels voor u klaargelegd.

Het is mogelijk uw verblijf met 1 of meerdere nachten per stad te verlengen. Dit dient u bij reservering aan ons kenbaar te maken. Indien gewenst kunt u tegen een toeslag ook voor 4-sterrenhotels (no name) kiezen.

Vluchten met airBaltic in de V-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam10.20 uur, aankomst Riga 13.35 uur
Dag 13 vertrek Tallinn 07.50 uur, aankomst Amsterdam 09.15 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud. Indien u op dag 13 de middagvlucht wilt nemen dan is deze met een overstap in Riga. De toeslag voor de middagvlucht bedraagt € 35 per persoon.

Tijdverschil met Nederland

Baltische Staten + 1 uur
Helsinki + 1 uur

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Klaipeda
Dag 5 Klaipeda
Dag 6 Klaipeda-Kaunas
Dag 7 Kaunas-Vilnius
Dag 8 Vilnius
Dag 9 Vilnius-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Helsinki
Dag 13 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Riga Letland

U vertrekt in de ochtend met een rechtstreekse vlucht van airBaltic naar Riga. Bij aankomst wordt u opgewacht door een chauffeur. Transfer van de luchthaven naar het 3-sterrenhotel waar u de komende 2 nachten zult verblijven.

Dag 2

Riga

Het jaar 1201 wordt aangenomen als het geboortejaar van Riga. In dit jaar wees bisschop Albert de latere hoofdstad van Letland aan als zijn residentie. Overigens werd al eerder, door bisschop Meinard, het eerste stenen kasteel met kerk gebouwd. Archeologen ontdekten dat de eerste bebouwing door de lokale bevolking reeds in de 11de eeuw moet zijn gerealiseerd. In 1282 sluit de stad zich aan bij de Unie van Hanzesteden. Dankzij de gunstige geografische ligging is Riga onder handelslieden en missionarissen altijd een populaire plaats geweest. De stad is rijk aan vele prachtige monumenten, gezellige straatjes en pleintjes. Riga is een bijzonder gezellige stad waar u heerlijk kunt ronddwalen. Ondanks dat Riga heel gemakkelijk zelf te ontdekken is, bieden wij toch de mogelijkheid tot het bijboeken van een interessante stadswandeling onder begeleiding van een ervaren gids. De omschrijving van deze wandeling vindt u onder het tabblad Excursieprogramma.

Dag 3

Riga-Klaipeda Litouwen

U neemt zelf een taxi naar het busstation. Rond het middaguur vertrekt u met de bus vanaf het busstation in westelijke richting naar Liepaja aan de Baltische Zee. De bus rijdt dan via Palanga naar Klaipeda waar u rond 17.00 uur aankomt. U verblijft hier 3 nachten.

Dag 4

Klaipeda

Klaipeda, vroeger Memel geheten, is een belangrijke havenstad. De stad werd in 1252 door Duitse veroveraars gesticht. Bekendste bezienswaardigheid is het Theaterplein, het centrale plein van de Oude Stad. U kunt een bezoek brengen aan het Historische Museum, het Mazvydas beeldenpark en het oude postkantoor in neogotische stijl. Met een lokale bus bent u binnen 30 minuten in de badplaats Palanga, de zomerhoofdstad van Litouwen. In het voormalige Tyszkeviczpaleis is het Ambermuseum gehuisvest.

Dag 5

Klaipeda

Vandaag kunt u een bezoek brengen aan Curonian Spit, een uniek natuurreservaat met pijnboombossen en geweldige stuifduinen. Vanuit de haven van Klaipeda neemt u de veerboot naar Smiltyne (ca.15 minuten). In de oude vesting op het noordelijke puntje van de Spit, gebouwd door de Pruisen, bevindt zich het bekende Zee Museum met dolfinarium. Van hieruit rijden er ook lokale bussen naar Nida. Het is een klein plaatsje met een haventje, winkeltjes en restaurants. Een prachtige omgeving om een lange wandeling te maken door de overweldigende duinen. Op de Heksenberg is een openluchtmuseum van houtsculpturen.

Dag 6

Klaipeda-Kaunas

De reis naar Kaunas neemt ongeveer 3 uur in beslag. Deze plaats heeft een rijke geschiedenis en is de op een na grootste stad van Litouwen. Rond het oude stadsplein staan prachtige 15de-eeuwse Duitse koopmanshuizen, de barokke Stanislavkerk en de reusachtige Petrus en Pauluskathedraal. Het 17de-eeuwse raadhuis, ‘de Witte Zwaan’, is een architectonisch meesterwerk. Een gezellige winkelstraat is de autovrije Laisves Aleja. U vindt hier ook veel cafeetjes en restaurants.

Dag 7

Kaunas-Vilnius

Na het ontbijt vertrekt u naar de hoofdstad Vilnius (ca. 100 km.) waar u de komende 2 nachten zult verblijven. U heeft ruim de tijd om Vilnius op eigen gelegenheid te ontdekken.

Dag 8

Vilnius

Tussen een aantal heuvels, op de zuidoever van rivier de Neris, ligt Vilnius, de hoofdstad van de grootste der Baltische landen. De stad die ongeveer 600.000 inwoners telt, werd in 1323 gesticht. Door de eeuwen heen is Vilnius tijdens oorlogen veelvuldig geplunderd en zijn gedeelten in vlammen opgegaan. Toch heeft het zijn unieke karakter weten te bewaren en nog steeds is het een cultureel trefpunt van Oost en West. In het oude middeleeuwse gedeelte, het historische centrum van de stad, kunt u een wandeling maken langs de kathedraal aan het Katedros Aiksté (Plein van de Kathedraal), de Petrus en Pauluskerk die bekend staat om zijn prachtige stucwerk door Italiaanse kunstenaars, de St. Anna-kerk en de oude stadspoorten 'Gates of Dawn'. Vergeet u niet ook een kijkje te nemen op de prachtig gerestaureerde Gedimino Prospekt, de winkelstraat van Vilnius. U kunt deze wandeling ook samen met een lokale gids maken. De omschrijving van deze stadswandeling vindt u onder het tabblad Excursieprogramma.

Dag 9

Vilnius-Tartu Estland

Na het ontbijt kunt u uw bagage bij de receptie in bewaring geven voor een laatste wandeling door Vilnius. In de middag vertrekt de bus van Vilnius naar Tartu. Na 3,5 uur rijden komt u eerst in Riga aan waar u dient over te stappen. U heeft hiervoor ruim een uur de tijd. De rit van Riga naar Tartu duurt ongeveer 4 uur. Het wordt een lange, maar bijzonder mooie, busreis. Neemt u zelf een paar versnaperingen mee. Er wordt onderweg meerdere malen gepauzeerd. U overnacht in Tartu.

Dag 10

Tartu-Tallinn

Vanochtend heeft u de gelegenheid om Tartu, de spirituele hoofdstad van Estland, te verkennen. Deze gezellige en levendige stad staat vooral bekend vanwege de oude universiteit en de vele studenten die er wonen. Kleine steegjes, leuke winkeltjes en kleurrijke terrassen maken het vooral ook een romantische stad. Op het stadhuisplein vindt u uiteraard het oude stadhuis en het scheefstaande Art Museum. Rond 15.30 uur staat het laatste bus-traject van ca. 3 uur op het programma. De komende 2 nachten verblijft u in Tallinn.

Dag 11

Tallinn

Tallinn is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Bezoekt u onder andere het uit de 13de eeuw daterende Toompea Castle, het oude raadhuis en de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III. Het Historisch Museum is gehuisvest in het middeleeuwse Great Guild Hall. In het Kadriorgpark vindt u naast het Kadriorgpaleis ook het KUMU Fine Art Museum dat een fantastische collectie kunst herbergt. Ondanks dat Tallinn heel gemakkelijk zelf te ontdekken is, bieden wij toch de mogelijkheid tot het bijboeken van een interessante stadswandeling onder begeleiding van een ervaren gids. De omschrijving van deze wandleing vindt onder het tabblad Excursieprogramma. Wij adviseren u om vanmiddag bij de hotelreceptie een ontbijtbox te bestellen die u ’s morgens op de dag van vertrek bij de receptie kunt ophalen.

Dag 12

Helsinki

Na het ontbijt neemt u een taxi naar de haven. De passagiers terminal, waar u tickets voor de overtocht klaarliggen, ligt niet ver van het centrum. Hier neemt u de boot naar Helsinki. Dagelijks varen er meerdere snelle veerboten tussen Tallinn en Helsinki. Aan boord vindt u naast voldoende comfortabele stoelen en zitjes ook een koffieshop, restaurant en winkeltjes. De overtocht duurt ca. 2 uur. Helsinki is een geweldige stad waar je vanuit de haven heel gemakkelijk te voet de meeste bezienswaardigheden kunt bezoeken. De stad is zeker de moeite van een bezoek waard. U heeft de gehele dag om er een kijkje te nemen. Tegen de avond neemt u de boot terug naar Tallinn.

Dag 13

Tallinn-Amsterdam

Nog voor het ontbijt neemt u zelf een taxi van het hotel naar de luchthaven. Vandaag vliegt u met een rechtstreekse vlucht van airBaltic weer terug naar Amsterdam.

Indien u vandaag de middagvlucht wilt nemen dan is deze met een overstap in Riga. De toeslag voor de middagvlucht bedraagt € 35 per persoon. Uiteraard kunt u dan wel gebruik maken van het ontbijt in het hotel.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Klaipeda
Dag 5 Klaipeda
Dag 6 Klaipeda-Kaunas
Dag 7 Kaunas-Vilnius
Dag 8 Vilnius
Dag 9 Vilnius-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Helsinki
Dag 13 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

Wij bieden u een selectie interessante privé excursies aan. Deze excursies met Engelssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens om 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Bij het reserveren van uw reis dient u al aan te geven of u een of meerdere excursies wilt bijboeken. Deze zijn niet later of ter plaatse bij te boeken en/of te wijzigen.

Bekijk hier onze excursies in Riga

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Klaipeda
Dag 5 Klaipeda
Dag 6 Klaipeda-Kaunas
Dag 7 Kaunas-Vilnius
Dag 8 Vilnius
Dag 9 Vilnius-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Helsinki
Dag 13 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft tijdens deze reis in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.

4-sterrenhotels gewenst?

Tegen een toeslag kunt u in 4-sterrenhotels (no name) verblijven.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Klaipeda
Dag 5 Klaipeda
Dag 6 Klaipeda-Kaunas
Dag 7 Kaunas-Vilnius
Dag 8 Vilnius
Dag 9 Vilnius-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Helsinki
Dag 13 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Dagelijks vertrek.

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 1.235, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer in de goedkoopste periode. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met airBaltic in de K-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 134)
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg (€ 70)
 • 12 x hotelovernachting in 3-sterrenhotels
 • 12 x ontbijt
 • transfer bij aankomst in Riga
 • busreis incl. klaarleggen kaartjes
 • dagretour veerboot Tallinn-Helsinki

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer 3-sterrenhotels € 485
 • 4-sterrenhotels € 215
 • 1-persoonskamer 4-sterrenhotels € 865
 • terugvlucht via Riga € 35

Extra's:

 • transfer bij vertrek Tallinn v.a. € 60 per auto
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Klaipeda
Dag 5 Klaipeda
Dag 6 Klaipeda-Kaunas
Dag 7 Kaunas-Vilnius
Dag 8 Vilnius
Dag 9 Vilnius-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Helsinki
Dag 13 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Alle 3 de Baltische Staten zijn lid van de EU. Voor een bezoek aan de Baltische Staten heeft u een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart nodig. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visum nodig voor de Baltische Staten.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u, vanaf 118 uur voor vertrek, een stoel reserveren via www.airbaltic.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. De computer wijst u deze dan automatisch, uit de overgebleven stoelen, aan. Wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het airBaltic-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 36 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.airbaltic.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balie van airBaltic.
(kosten € 35 per enkele reis).

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen (max. 100 x 50 x 80 cm). Ruimbagage geeft af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 10 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.airbaltic.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Een Fly & Bus is een bijzonder leuke manier van reizen. De Baltische steden zijn onderling per bus goed met elkaar te combineren.

Wij reserveren voor u lokale bussen. Alle bustrajecten worden door ons vooraf gereserveerd en de buskaartjes worden in de hotels voor u klaargelegd. De bussen die de verschillende hoofdsteden met elkaar verbinden zijn over het algemeen modern, comfortabel en hebben verstelbare stoelen en toilet aan boord. Doorgaans wordt er onderweg een stop gemaakt. Bussen tussen de kleinere steden zijn iets minder comfortabel. De chauffeur stopt zelden onderweg dus neemt u iets te drinken en/of eten mee.

De in onze programma's genoemde vertrek- en aankomsttijden zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden.

Het concept van onze Fly & Bus reizen door de Baltische Staten zijn gebaseerd op zgn. no name hotels (comfortabele 3*-hotels). Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt gaan kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij u, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekendmaken. Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen hebben bekend gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken in verband met renovatie of technische storingen.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, bussen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een busstation dient te zijn voor uw geboekte busreis.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

De Baltische Staten kennen, net als wij in Nederland, een mild klimaat. Vooral in de lente kan het behoorlijk nat zijn. In de zomer van mei tot half september kan het af en toe flink regenen en onweren. Zo snel als de plensbui komt is hij ook weer verdwenen en schijnt de zon weer. Rond 21-23 juni zijn de midzomernachten, tijd om een feestje te vieren. Het blijft dan zo'n beetje de hele nacht licht. Vanaf oktober beginnen de dagen weer korter te worden. In de winter ligt er vaak een flinke pak sneeuw. Aan de kust is het dan iets minder koud vanwege de Oostzee maar in het binnenland, zeker in Litouwen, kan het behoorlijk koud worden. We spreken hier over een Continentaal klimaat. De dagen zijn in de winter heel kort.

Tijdzones
Het is in de Baltische Saten zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan bij ons.

Litouwen 2023
01 januari Nieuwjaar
16 februari Onafhankelijkheidsdag
11 maart Herstel van de Onafhankelijkheid
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
05 en 06 juni Pinksteren
24 juni St. Jansfeest
15 augustus Maria-Hemelvaart
25 oktober Dag van de Grondwet
01 november Allerheiligen
23 november Dag van de Strijdkrachten
25 en 26 december Kerstmis

Letland 2023
01 januari Nieuwjaar
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
04 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
05 en 06 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
18 november Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Estland 2023
01 januari Nieuwjaar
24 februari Onafhankelijkheidsdag
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
5 en 6 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
20 augustus Herstel van de Onafhankelijkheid
25 november Sint Catherina dag
25 december Kerstmis

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in de Baltische landen is de euro. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden in de Baltische landen steeds meer geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Baltische landen is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Bussen zijn in de grote steden van de Baltische landen het beste vervoermiddel. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In de Baltische landen kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit de Baltische landen direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in de Baltische landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tallinn tel. +372-6-805500
-Nederlandse Ambassade in Riga tel. +371-7326147
-Nederlandse Ambassade in Vilnius tel. +370-5-2690072

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In de Baltische landen is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.


Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Klaipeda
Dag 5 Klaipeda
Dag 6 Klaipeda-Kaunas
Dag 7 Kaunas-Vilnius
Dag 8 Vilnius
Dag 9 Vilnius-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Helsinki
Dag 13 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis