download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Fly & Drive Armenië 13 dagen

Vanaf € 1.015,-
 • Prachtige route met mooie uitzichten
 • Transfer bij aankomst in Jerevan
 • Verblijf in comfortabele hotels
 • Comfortabele hotels/guesthouses
 • Autohuur
 • Verlengen is mogelijk
 • Gastvrije bevolking
 • Interessante en afwisselende reis
Bekijk data en prijzen

Een Fly & Drive door Armenië is een fantastische manier om een groot deel van het land te leren kennen. Met een goede huurauto maakt u een prachtige rondreis langs de belangrijkste culturele rijkdommen van dit bijzondere land. Naast de moderne hoofdstad Jerevan maakt u ook kennis met de wat kleinere steden en het platteland. De lokale bevolking is vriendelijk en zeer gastvrij. Op weg naar de meest uiteenlopende bezienswaardigheden rijdt u door schitterende landschappen.
U verblijft tijdens deze reis in 3-sterrenhotel (no name) op basis van logies/ontbijt.

Het is mogelijk uw verblijf vooraf, tijdens of aan het einde van uw reis met 1 of meerdere nachten per plaats te verlengen. Dit dient u bij reservering al aan ons kenbaar te maken. Indien gewenst kunt u tegen een toeslag ook in 4-sterrenhotels (no name) verblijven.

Vluchten met Austrain Airlines in de K-klasse (goedkoopste IATA* toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 20.00 uur, aankomst Wenen 21.50 uur
Dag 1 vertrek Wenen 22.35 uur, aankomst Jerevan 03.55 uur (dag 2)
Dag 12 vertrek Jerevan 04.45 uur, aankomst Wenen 06.30 uur
Dag 12 vertrek Wenen 07.20 uur, aankomst Amsterdam 09.10 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

*IATA

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

De aanbetaling van uw reis bedraagt de volledige kosten van de IATA-tickets + 20% over het landarrangement. Uitgegeven IATA-tickets kunnen niet meer door u worden gewijzigd en bij een eventuele annulering zijn de kosten altijd 100%.

Tijdverschil met Nederland

Oostenrijk
Armenië + 2 uur (in de winter + 3 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri
Dag 4 Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan
Dag 5 Dilijan–Goshavank–Sevan
Dag 6 Sevan
Dag 7 Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk
Dag 8 Vayk–Shaki watervallen–Goris
Dag 9 Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris
Dag 10 Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Jerevan

Vandaag vliegt u met de LOT Polish Airlines van Amsterdam via Warschau naar Jerevan.

Dag 2

Jerevan

Vroeg in de ochtend wordt u in de aankomsthal welkom geheten door onze chauffeur. Transfer naar uw hotel waar u direct de kamer kunt betrekken. Na een paar uurtjes rust en een goed ontbijt heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Omdat de meest belangrijkste bezienswaardigheden in het compacte centrum liggen en u meestal niet meer dan een halfuur onderweg bent heeft u vandaag nog geen auto nodig.

Dag 3

Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri

Om 09.30 uur wordt de auto bij uw hotel afgeleverd en na alle formaliteiten kunt u op weg. Op ca. 20 km in zuidwestelijke richting vindt u de ruïnes van Zvartnots, een tempel uit de 7de eeuw. Zeker de moeite waard is een bezoek aan Echmiadzin, het centrum van de Armeense-Apostolische kerk. Hier bevindt zich het seminar voor priesters, het paleis van de catholicos en de geweldige St. George-kathedraal. Achterin de kathedraal is een klein museum waar de speer te zien is waarmee Christus aan het kruis werd gestoken. Vervolg uw weg in noordelijke richting en voordat u in Gyumri aankomt maakt u nog een stop bij het redelijk gave Amber Fort, gelegen op 2300 m hoogte. Het fort dateert uit 11de eeuw. Uw eindbestemming van vandaag is Gyumri, de op na grootste stad van Armenië.
Totale reisafstand ca. 180 km.

Dag 4

Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan

Na Jerevan is Gyumri de grootste stad van Armenië, tevens de hoofdstad van de provincie Shirak. In de 19de eeuw, toen de stad nog Aleksandropol heette, was het de belangrijkste Russische garnizoensstad van het land volgebouwd met typisch Russische gebouwen. Het grootste museum van de stad is het Museum voor Nationale Architectuur. Het huis dat het museum huisvest werd in 1872 gebouwd door de rijke handelaar Dzitoghtsyan. Bewonder de mooie collectie meubelen, tapijten en kunstvoorwerpen uit de omgeving. Op ca. 10 km, in noordelijke richting van de stad ligt het Marmashen klooster complex uit de 10de eeuw. U vervolgt uw weg via Spitak naar het Haghpat klooster gebouwd in de 10de eeuw. Op het complex vindt u verschillende kerken en een bibliotheek. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht. Uw eindbestemming van vandaag is Dilijan dat ook wel ‘klein Zwitserland’ wordt genoemd. Het ligt midden in prachtige natuur van het Dilijan National Park.
Totale reisafstand ca. 220 km.

Dag 5

Dilijan–Goshavank–Sevan

Voordat u Dilijan verlaat kunt u nog een wandeling maken door de Sjarambejan straat waar de 19de-eeuwse sfeer is teruggebracht inclusief winkeltjes met authentieke Armeense producten en een Historisch Museum. Het Goshavank klooster is gebouwd in de 12de eeuw en ligt op een prachtige open plek omringd door groene heuvels. Het klooster was vroeger een van de belangrijkste religieuze centra van Armenië. Het Sevan meer, gelegen op 1900 m, is een van de hoogst gelegen meren van de wereld en neemt 5 % van Armenië in beslag. Doordat het waterpeil in de afgelopen ca. 20 jaar is gedaald zijn aan de oevers tal van belangrijke archeologische vondsten gedaan. Op het schiereiland ligt het Peninsula-klooster uit 874 vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over het meer.
Totale reisafstand ca. 100 km.

Dag 6

Sevan

Vandaag kunt u de auto laten staan en genieten van de prachtige omgeving. Maak een heerlijke wandeling of breng een bezoek aan het Sevanavank klooster uit de 9de eeuw vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over het meer.

Dag 7

Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk

Bij het plaatsje Noraduz kunt u wel een heel bijzondere middeleeuwse begraafplaats bezoeken. De combinatie van honderden eeuwenoude chatsjkars, het prachtige landschap en de vriendelijke lokale die hier vaak te vinden zijn en hun koopwaar aanbieden, maken het een unieke plek. Hierna kunt u het indrukwekkende karavanserai, een soort veilige overnachtingsplek voor karavanen bezichtiggen. Reizende handelaren met hun waren en hun dieren werden hier beschermd tegen rovers. Een soort eenvoudige herberg waar je ook kon eten. Vooral in Centraal-Azië kwamen dit soort ontmoetingsplaatsen voor vanwege de Zijderoute. Deze Selim Caravanserai werd in 1332 gebouwd door Prins Chesar Orbelian die vooral dienst deed als handelspost. Voor de overnachting rijdt u nog iets zuidelijker naar het plaatsje Vayk.
Totale reisafstand ca 150 km.

Dag 8

Vayk–Shaki watervallen–Goris

Vandaag kunt u onderweg genieten van de golvende hoogvlakte en de woeste bergen. Op ca. 6 km voor de plaats Sisian bevinden zich de Shaki watervallen. De 18 m hoge richel van waaruit de waterval naar beneden stort bestaat uit gestolde basalt lava en biedt een indrukwekkend aangezicht. Goris is vandaag uw eindbestemming. De plaats is gelegen in een dal tussen groene heuvels en indrukwekkende rotsformaties op ca. 10 km afstand ten zuidoosten van de meestal met sneeuw bedekte bergtop Mets Ishkhanasar. Breng een bezoek aan het Museum voor de Klassieke Geschiedenis waar naast een prachtige collectie archeologische vondsten ook schitterende oude tapijten en klederdrachten te bewonderen zijn.
Totale reisafstand ca 115 km.

Dag 9

Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris

Op zo’n 10 km in oostelijke richting ligt het grottendorp Khndzoresk. De in de zachte hellingen uitgehouwen grotwoningen zijn al sinds de 19de eeuw niet meer bewoond en doen alleen nog dienst als schuilplek bij slecht weer door de lokale herders en hun vee. Rij verder naar het dorpje Halidzor om met de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km) een bezoek te brengen aan het uit de 9de eeuw daterende Tatev klooster. De rit, die ca. 12 min duurt op 300 m hoogte, biedt u een adembenemend uitzicht over de Vorontan kloof. Eenmaal op het kloosterterrein vindt men naast drie kerken waarvan de Sint Pieter en Paulus kerk de grootste is ook mooie chatsjkars en fraaie wachttorens.
Totale reisafstand ca. 110 km.

Dag 10

Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan

Na het ontbijt rijdt u in westelijke richting terug naar Jerevan. Alvorens u daar aankomt kunt u eerst een bezoek brengen aan de Armeense stonehenge. Een verzameling van ca. 200 basalten stenen die dateren uit prehistorie. Volgens sommige was deze Armeense stonehenge ooit een sterrenkundig observatorium. Vervolg uw weg door het mooie landschap naar het kloostercomplex van Noravank, Het kloostercomplex ligt op een plateau in een nauwe kloof met rode rotsen. Het belangrijkste gebouw op het complex is de Sint Astvatsatsin kerk uit de 14de eeuw. Deze kerk bestaat uit twee verdiepingen. Voor wie van wijn houd moet zeker een stop maken in het plaatsje Areni, gelegen aan de rivier de Arpa. Je ziet hier overal kleine stalletjes waar de rode Areni- wijn wordt aangeboden. Ook in de nabij gelegen plaatsjes Arpi en Getap zijn wijncentra te vinden waar men kan proeven.
Totale reisafstand ca. 255 km.

Dag 11

Jerevan

Om 09.30 uur wordt de auto bij het hotel opgehaald en heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Indien gewenst kunt u vandaag bij de receptie om een ontbijt box voor de volgende morgen bestellen.

Dag 12

Jerevan-Amsterdam

Al heel vroeg in de ochtend neemt u zelf een taxi naar de luchthaven voor de terugvlucht via Warschau naar Amsterdam. U kunt deze transfer natuurlijk ook bijboeken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri
Dag 4 Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan
Dag 5 Dilijan–Goshavank–Sevan
Dag 6 Sevan
Dag 7 Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk
Dag 8 Vayk–Shaki watervallen–Goris
Dag 9 Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris
Dag 10 Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Stadsrondrit Jerevan met Genocide Monument

Tijdens een stadsrondrit krijgt u een goede indruk van wat deze hoofdstad van Armenië te bieden heeft. De stad is West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden zoals concertzalen, theaters en nachtclubs. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis en rond het plein vindt in de weekends een gezellige kunstmarkt plaats. Op het enorme Republieksplein vindt u het Historisch Museum waar u een schitterende collectie oude voorwerpen en kunst kunt bewonderen. Vanaf het hooggelegen standbeeld van Moeder Armenië heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Het bijzondere Monument van de Genocide, in het Tsitnerkaberd Park, maakt op alle bezoekers een diepe indruk. Het is gebouwd om naar schatting 600.000 tot 1.5 miljoen slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.
Het aan het centrale Republieksplein gelegen, in neoclassicistische stijl gebouw, wordt ondersteund door een grote witte zuilenrijen en herbergt het Historisch Museum. In dit museum kunt u het een en ander leren over de geschiedenis van Armenië. Een zeer indrukwekkend museum waar men duizenden museumstukken kan bewonderen. De fantastische collectie behelst archeologische vondsten uit de oudste tijden tot gebruikersvoorwerpen uit de 18de eeuwd. Ook een prachtige collectie juwelen en kleding kan men bewonderen. Hier ziet u dat veel aspecten uit de Armeense geschiedenis grote invloed hebben gehad op andere Europese landen.
Het unieke klooster Khor Virap ligt op een heuvel met de berg Ararat op de achtergrond. Een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden en daardoor ook het meest gefotografeerde plek van Armenië. St. George werd hier 12 jaar in een put gevangen gehouden door koning Tiridates III. Een lokaal boerinnetje hield hem in leven door 12 jaar lang brood in de put te gooien. De arme vrouw ligt nu in de kerk van het klooster begraven. Pas toen St. George de koning van zijn ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom. Het zandkleurige klooster Noravank was in de 12de eeuw het religieuze centrum. Het klooster ligt in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers, niet alleen voor de architectuur en de interessante geschiedenis van het klooster, maar vooral ook vanwege de bijzondere ligging en de harmonie die het samen met de omgeving uitstraalt. De in de 14de eeuw gerestaureerde Sint-Astvatsasin kerk valt het meeste op omdat deze uit twee verdiepingen bestaat.
Vlakbij Goris en de Azerbeidzjaanse grens, op de steile hellingen van het dorpje Khor Dzor, ligt het grottendorp Khndzoresk. Aan het eind van de 19de eeuw was het Oude Khndzoresk, met ca. 15.000 inwoners, het grootste dorp van Armenië. Er waren winkels, looierijen, scholen en verfhuizen te vinden. De grotten werden bewoond tot de jaren 1950 en doen nu nog wel eens dienst bij slecht weer, als schuilplaats door lokale herders en hun vee. Tevens is dit ook de vindplaats van de oudste schoen. Op de bodem van de kloof ligt St. Hrjpisme kerk uit de 17de eeuw. Aan de overzijde van het grottendorp ligt inmiddels een nieuw dorp met dezelfde naam. Een spectaculaire hangbrug op zo’n 63 meter hoogte verbindt het nieuwe dorp met de grottenstad. De hangbrug (in prima staat) zelf is al een avontuur.
Op ca. 15 km ten zuiden van Goris ligt het dorpje Halidzor in de Vorotanravijn. Van hier uit kan men langste kabelbaan (5,7 km) nemen welke u naar het Tatevklooster brengt (op maandag gesloten). Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. Vanuit hier heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Tatevklooster werd in de 9de eeuw gebouwd als religieuscentrum. De ommuring met een paar wachttorens en verschillende bijgebouwen dateren uit latere tijden. De Petrus en Pauluskerk is de grootste kerk van de drie aanwezige kerken op het kloosterterrein. Hier zijn nog de resten van de vroegere fresco’s te vinden. Ook op het terrein vindt men mooie chatsjkars en een obelisk die was bedoeld om seismische trillingen te registreren.
Dit op 70 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld (ca. 2000 m). Met een lengte van 80 m is het de perfecte plek voor de Armeniërs die in de zomer de grote stad willen ontvluchten. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het bekende Sevanavank klooster uit 874 en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was het klooster alleen per boot te bereiken, nu hoef je slechts een trap op te klimmen om te kunnen genieten van een werkelijk schitterend uitzicht over het Meer van Sevan en de besneeuwde bergen rondom het meer.
Het unieke klooster, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei tegen een berg aan gebouwd. Het landschap onderweg is werkelijk adembenemend. Het complex was in de middeleeuwen een van de beroemdste en belangrijkste spirituele en culturele centra van Armenië. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier vooral terug in de kerk die in de rotsen van de berg is uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Ook de bibliotheek en eetzalen werden uit de rotsen gehouwen. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO. Verderop brengt u een bezoek bij de Romeinse tempel van Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Het is een koninklijk zomerverblijf geworden nadat de Armeniërs zich tot het Christendom hadden bekeerd. U ziet hier ook de ruïnes van een koninklijk paleis uit de 12de eeuw en een Romeins badhuis uit de 3de eeuw waar we nog de prachtige vloertegels met mozaïeken kunnen bewonderen.
Echmiadzin is de hoofdstad van de Armeens Apostolische kerk. In en rondom het klooster liggen het seminar voor priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk en de St.George-kathedraal uit de 17de eeuw. Direct naast de kathedraal bevindt zich een klein maar zeer indrukwekkend museum (entree ca. € 3 p.p.) waar onder andere de speer te zien is waarmee Christus aan het kruis werd gestoken door een Romeinse soldaat. Ook zijn er prachtige gewaden, mijters, bijbels en verschillende relikwieën te zien. De ruïnes van de 7de-eeuwse Sint Gregorius de Verlichter kerk van Zvartnots is vooral bekend om een verzameling in een cirkel staande muurfragmenten met daarom heen omgevallen zuilen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri
Dag 4 Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan
Dag 5 Dilijan–Goshavank–Sevan
Dag 6 Sevan
Dag 7 Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk
Dag 8 Vayk–Shaki watervallen–Goris
Dag 9 Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris
Dag 10 Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Tijdens deze reis verblijft u in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.


4-sterrenhotels gewenst?

Tegen een toeslag kunt u in 4-sterrenhotels (no name) verblijven.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri
Dag 4 Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan
Dag 5 Dilijan–Goshavank–Sevan
Dag 6 Sevan
Dag 7 Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk
Dag 8 Vayk–Shaki watervallen–Goris
Dag 9 Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris
Dag 10 Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Dagelijks vertrek

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 915, gebaseerd op verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.


Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met LOT in de L-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 190)
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg (€ 50)
 • 11 x hotelovernachting
 • 11 x ontbijt
 • transfer bij aankomst

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer 3-sterrenhotels € 165
 • 4-sterrenhotels € 65
 • 1-persoonskamer 4-sterrenhotels € 245

Extra's:

 • transfer bij vertrek v.a. € 40 per auto
 • verzekeringen


*IATA

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

De aanbetaling van uw reis bedraagt de volledige kosten van de IATA-tickets + 20% over het landarrangement. Uitgegeven IATA-tickets kunnen niet meer door u worden gewijzigd en bij een eventuele annulering zijn de kosten altijd 100%.

Autohuur (9 dagen):

Categorie/Type auto (of gelijkwaardig)
• A Renault Logan (handgeschakeld € 520
• B VW Polo (automaat) € 750
• C Renault Duster (handgeschakeld) € 825
• D Toyota Rav (automaat) € 1.025

Extra dag autohuur:
• B € 75
• C € 80
• D € 90

Inbegrepen:
• CDW (Collision Damage Waiver), aansprakelijkheids- en diefstalverzekering (met eigen risico € 850)
• ongelimiteerd aantal kilometers
• alle belastingen
• afleverings- en ophaalkosten bij hotel (maandag t/m vrijdag)
• wegenkaart

Niet inbegrepen:
• brandstof
• entreegelden
• parkeergelden

Toeslagen:
• afleveren of ophalen buiten kantooruren of in het weekend € 50 per keer

Extra’s:
• kinderzitje € 40
• afkopen eigen risico (ca. € 15 per dag ter plaatse te betalen)
• verzekering tweede bestuurder (ca. € 35 ter plaatse te betalen)

Overige voorwaarden:
• minimum leeftijd 21 jaar met 2 jaar geldig rijbewijs
• bestuurder dient bij aflevering van de auto in het bezit te zijn van een internationale creditcard in verband met o.a. borg en eventuele schade.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri
Dag 4 Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan
Dag 5 Dilijan–Goshavank–Sevan
Dag 6 Sevan
Dag 7 Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk
Dag 8 Vayk–Shaki watervallen–Goris
Dag 9 Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris
Dag 10 Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Georgië en Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor Georgië en Armenië.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.lot.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het LOT-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.lot.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van LOT Polish Airlines.

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting 158 cm (h x b x d). Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 35 x 12 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.lot.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte treinreis.

In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de orthodoxe regels houdt: vrouwen bedekken het hoofd met een hoofddoek, sjaal of muts. Er zijn kerken en kloosters waar men het storend vindt als vrouwen in een zeer korte broek gekleed gaan. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men heel oud is.

Individuele rondreizen
Bij individuele rondreizen waarbij u over een auto met privé chauffeur beschikt dient u er rekening te houden dat de chauffeur doorgaans weinig kennis heeft van een buitenlandse taal. Uiteraard is hij op de hoogte van de route welke u gaat rijden en welke bezienswaardigheden u onderweg tegenkomt. Hij is dus alleen uw chauffeur en zal u niet begeleiden bij het bezoeken van de bezienswaardigheden. Tevens is het gebruikelijk dat bij de overnachtingen in een guesthouse, waar ook het diner ’s avonds plaatsvind, de chauffeur aan uw tafel aanschuift.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en/of chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 5 per dag. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Georgië kent grote landschappelijke en klimatologische variatie. Geografisch gezien ligt een groot deel van Georgië in Azië. In de lagere delen van het land spreken we van een zeeklimaat met zelfs aan de kust van de Zwarte Zee een mediterraan klimaat met subtropische vegetatie. In de zomer en het najaar is het hier heerlijk toeven. In de zomermaanden kan de temperatuur in Tbilisi flink oplopen. Georgië is in de lente behoorlijk nat. Rond het Kaukasus-gebergte heerst een landklimaat. Het is hier in de zomer iets koeler en in de winter kan het behoorlijk vriezen. Toch beschermen de hoge toppen van het Kaukasus-gebergte de rest van het land tegen de strenge vorst vanuit Siberië. Er zijn verschillende wintersport gebieden. Tbilisi kan in de zomer erg warm worden.

Armenië kent een gematigd landklimaat met droge zonnige zomers en koude zeer sneeuwrijke winters. Vooral ’s nachts kan het dan vrij koud worden. Armenië is een droog land met zeer gevarieerde landschappen. Van mooie groene bergtoppen tot aan uitgestrekte steppe. Hierdoor is de fauna ook zeer aantrekkelijk, het lijkt soms wel of je ineens in een ander land bent. Vooral in de groene oase rond het meer van Sevan en de natuurparken van Dijian is het in de lente en ’s zomers fantastisch groen met veel verschillende bloemen en planten. Het is hier aanzienlijk koeler dan in de rest van het land. Jerevan ligt eigenlijk midden in de steppe. Het is hier in de zomer vooral erg droog maar de warmte is niet onbehaaglijk.

Tijdzones
Het is in Georgië en Armenië in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur later dan in Nederland.

Georgië 2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar & dag van de Vlag
19 januari Orthodox Driekoningen
08 maart Internationale vrouwendag
09 april Dag van Nationale Eenheid
24 en 25 april Orthodox Pasen
09 mei dag van de Overwinning
26 mei Onafhankelijkheidsdag
28 augustus Orthodox Maria Hemelvaart
14 oktober Herdenking van de bouw van de Svetitskhoveli-kathedraal
23 november Heilige Sint Joris dag

Armenië 2022
01 januari Nieuwjaar
06 januari Armeens Kerstmis
07 januari Dag van de Doden
28 januari Dag van het Leger
24 februari Heilige Vardan
08 maart Internationale vrouwendag
17 april Armeens Pasen
24 april Herdenking van slachtoffers van de Armeense Genocide
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
28 mei Dag van de Republiek
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
05 juli Dag van de Grondwet
16 augustus Tenhemelopneming Heilige Moeder Gods
21 september Onafhankelijkheidsdag
07 december Herdenking van de slachtoffers aardbeving van 1988

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Georgië en Armenië gewoon met uw bankpas (met Maestro) of cash betalen. In de steden vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden bij grotere hotels en winkelketens steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Het betaalmiddel in Georgië is de lari.
1 euro is ca. 3 lari (wisselkoers per juni 2022)

Het betaalmiddel in Armenië is de dram.
1 euro is ca. 425 dram (wisselkoers per juni 2022)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Georgië en Armenië is werkelijk alles te koop. In Georgië en Armenië kent men net als in Nederland overal 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl. U heeft dus geen adapter nodig.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Tbilisi heeft een metro met 2 lijnen en Jerevan met 1 lijn. Hiermee kun je een eind komen. Om gebruik te maken van lokale bussen valt niet mee. Er rijden in de steden voldoende betaalbare taxi's rond. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Georgië en Armenië kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Bij het fotograferen van monniken en priesters hoort men eerst even toestemming te vragen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Georgië en Armenië direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tbilisi tel. +995-3222 76200
-Nederlandse Ambassade in Jerevan tel. +374-10520 388

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In Georgië en Armenië is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan-Zvartnots-Echmiadzin-Amberd-Gyumri
Dag 4 Gyumri–Spitak-Alaverdi–Haghpat–Dilijan
Dag 5 Dilijan–Goshavank–Sevan
Dag 6 Sevan
Dag 7 Sevan-Noraduz-Selim Caravansaray–Vayk
Dag 8 Vayk–Shaki watervallen–Goris
Dag 9 Goris–Tatev klooster–Khdzoresk–Goris
Dag 10 Goris–Karahunge–Noravank–Areni–Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis