download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis Armenië & Georgië 9 dagen

Vanaf € 1.295,-
 • Eeuwenoude beschavingen
 • Geweldige natuur
 • Unieke bezienswaardigheden
 • Excursies en entreegelden inbegrepen
 • Zeer ervaren Engelssprekende gidsen
 • Internationaal gezelschap
 • Goede middenklasse hotels
 • Vertrekgarantie vanaf 2 personen
 • Groepsgrootte max. 18 personen
 • Verlengen mogelijk
Bekijk data en prijzen

Een fantastische groepsreis waarbij u kennis maakt met de eeuwenoude geschiedenis en beschaving van 2 wel heer bijzonder landen. Zo was Armenië het eerste land ter wereld dat het christendom als officiële godsdienst aannam. Prachtige en zeer gastvrije landen met geweldig en zeer afwisselend natuur. Tijdens deze reis krijgt u de meest uiteenlopende bezienswaardigheden te zien. U reist in een internationaal gezelschap onder begeleiding van zeer ervaren Engelssprekende gids.

U verblijft in Jerevan in Hotel Ani Central Inn*** en in Tbilisi in Hotel Ibis Tbilisi Stadium*** op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten of een kopje koffie te drinken. Dineren kunt u in het restaurant van uw hotel of in een van de vele restaurant in het centrum. Indien gewenst kunt u tegen een toeslag ook in 4-sterrenhotels verblijven.

Alle vertrekdata zijn gegarandeerd bij een minimale deelname van 2 personen. Maximale deelname is 18 personen.

Vluchten met de LOT Polish Airlines in de L-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 Vertrek Amsterdam 19.45 uur, aankomst Warschau 21.45 uur
Dag 1 Vertrek Warschau 22.15 uur, aankomst Jerevan 03.50 uur (dag 2)
Dag 9 Vertrek Tbilisi 04.55 uur, aankomst Warschau 06.40 uur
Dag 9 Vertrek Warschau 07.20 uur, aankomst Amsterdam 09.35 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Polen geen
Armenië + 2 uur (in de winter + 3 uur)
Georgië + 2 uur (in de winter + 3 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi
Dag 8 Tbilisi
Dag 9 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Jerevan

U vliegt vanavond met LOT, de nationale luchtvaartmaatschappij van Polen, vanaf Amsterdam via Warschau naar Jerevan, de hoofdstad van Armenië.

Dag 2

Jerevan

Vroeg in de ochtend wordt u in de aankomsthal welkom geheten door onze chauffeur. Hij begeleidt u naar het hotel waar u meteen uw kamer kunt betrekken. Na een korte nacht beginnen we, na het ontbijt, toch meteen met een uitgebreide stadsrondrit om u een goede indruk te geven van wat deze bijzondere stad te bieden heeft. Tijdens deze excursie brengen we een bezoek aan het Genocide Monument met het bijbehorende museum. Hierna rijden we naar Echmiadzin, het centrum van de Armeense kerk. Hier bevindt zich het seminar voor jonge priesters en het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk. Naast de kathedraal vindt u de ingang naar een klein maar toch zeer interessant museum (entree ca. € 3 p.p.) waar u verschillende kerkelijke attributen kunt bewonderen. Hier is ook de speer te zien waarmee Christus aan het kruis zou zijn gestoken. Op de terugweg naar Jerevan maken we een fotostop bij de ruïnes van het 7de eeuwse Zvartnots, dat Echmiadzin voorging als religieus centrum van Armenië. Hier kunt u een paar mooie foto's maken. In de loop van de middag wordt u weer bij uw hotel afgezet.

Dag 3

Jerevan

Tussen de druivenranken van de prachtige Ararat-vallei ligt het schitterend gelegen klooster Khor Virap op zo’n 27 km vanaf Jerevan. Op een spectaculaire plek, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Ararat, is dit een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. De heilige St. George werd hier jaren in een diepe put gevangen gehouden. Vanaf de kloostermuren kunt u tussen de groene akkervelden de Turkse grens zien liggen. In het dorp Areni brengen we een bezoek aan een wijnhuis waar u ook een glaasje lokale wijn kunt proeven. In de middag rijden we naar het Noravank-klooster, het religieuze centrum in de 12de eeuw. Het klooster is gelegen in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers, niet alleen voor de architectuur en de interessante geschiedenis van het klooster, maar vooral ook vanwege de bijzondere ligging en de harmonie die het samen met de omgeving uitstraalt.

Dag 4

Jerevan

Vroeg in de ochtend rijden we naar het meer van Sevan, ook wel 'de parel van Armenië’ genoemd. Dit op 70 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag. Op het schiereiland ligt het Peninsula-klooster uit 874 vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over het meer. Vandaag bezoekt u ook de Romeinse tempel Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Tevens bezoekt u het kloostercomplex Geghard. Dit unieke klooster, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei tegen een berg aan gebouwd. Het landschap onderweg is werkelijk adembenemend. Het complex was in de middeleeuwen een van de beroemdste en belangrijkste spirituele en culturele centra van Armenië.

Dag 5

Jerevan-Tbilisi

Na het ontbijt neemt u uw bagage mee naar de bus. Met onze chauffeur rijdt u via een prachtig landschap naar de grens met Georgië. Na de formaliteiten kunnen we doorrijden naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. In de lobby van uw hotel staat onze lokale gids al klaar om u te verwelkomen. Na een korte pauze maken we ter eerste kennismaking een uitgebreide stadswandeling. We wandelen door het oudste gedeelte van de stad. De meeste oude huizen met kleurrijke en romantische balkonnetjes dateren uit de 19de eeuw. We komen langs verschillende gebedshuizen waaronder de Sioni-kathedraal en de prachtige moskee. Tegenover de moskee gaan we, indien mogelijk, een kijkje nemen in een van de eeuwenoude badhuizen. Vanaf de op een berg gelegen ruïnes van het Narikala Fort heeft u een fantastisch uitzicht over de stad. Op deze berg staat ook het reusachtige nationale standbeeld ‘Moeder des vaderlands’. Alle voormalige Sovjetlanden hebben wel zo’n standbeeld.

Dag 6

Tbilisi

Na het ontbijt rijden we naar de oude stad Mtskheta op zo’n 25 km van Tbilisi. In deze voormalige hoofdstad staat de imposante Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11de eeuw. De kathedraal is gebouwd op de plaats waar eens het gewaad van Christus werd begraven. Aan de overkant van de rivier brengen we een bezoek aan het Jvari-kerk uit de 6de eeuw. De kerk werd gebouwd op de plaats waar de heilige St. Nino een aantal eeuwen eerder begon met het prediken van het christendom. Via de stad Gori, waar in 1878 de voormalige Sovjetleider Jozef Stalin werd geboren, rijden we naar de indrukwekkende grottenstad Uplistsikhe. Deze zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor tot de 15de eeuw na Christus. In het begin van onze jaartelling woonden er al zo’n 20.000 mensen. Uit de rotsen zijn straatjes met woonhuizen, een tempel en een prachtig Romeins theater gehouwen. Ten noorden van de grottenstad liep de zijderoute waardoor het een belangrijk handelscentrum werd.

Dag 7

Tbilisi

Een bezoek aan de wereldberoemde wijnstreek Kakheti mag niet ontbreken. De wijnen worden hier nog op traditionele manier gemaakt door gebruik te maken van Qvevri’s /aardewerken amfora’s die vaak in de vloer zijn ingegraven. We bezoeken een 4e generatie Qvevri maker. In de middag bezoekt u het Alaverdi-klooster uit de 11de eeuw, een van de hoogste gebouwen uit die tijd, omringd door wijnvelden. Lokale monniken maken de beste wijnen. Ook bezoekt u het klooster van Gremi. Gremi was in de 15de en 16de eeuw de hoofdstad van het koninkrijk Kakheti.

Dag 8

Tbilisi

Gehele dag ter vrije besteding. Tbilisi is een heerlijke stad om ook op eigen gelegenheid te gaan ontdekken. Er zijn nog een aantal interessante bezienswaardigheden die u in het centrum van de stad kunt bezoeken. Vraagt u vandaag bij de receptie om een ontbijtbox voor het vroege vertrek naar de luchthaven.

Dag 9

Tbilisi-Amsterdam

Heel vroeg in de ochtend wordt u in het hotel opgehaald voor de transfer naar de luchthaven. Uw vliegt via Warschau terug naar Amsterdam.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi
Dag 8 Tbilisi
Dag 9 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van onze Engelssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens rond 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit Jerevan met Genocide Monument

Tijdens een stadsrondrit krijgt u een goede indruk van wat deze hoofdstad van Armenië te bieden heeft. De stad is West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden zoals concertzalen, theaters en nachtclubs. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis en rond het plein vindt in de weekends een gezellige kunstmarkt plaats. Op het enorme Republieksplein vindt u het Historisch Museum waar u een schitterende collectie oude voorwerpen en kunst kunt bewonderen. Vanaf het hooggelegen standbeeld van Moeder Armenië heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Het bijzondere Monument van de Genocide, in het Tsitnerkaberd Park, maakt op alle bezoekers een diepe indruk. Het is gebouwd om naar schatting 600.000 tot 1.5 miljoen slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.
Echmiadzin is de hoofdstad van de Armeens Apostolische kerk. In en rondom het klooster liggen het seminar voor priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk en de St.George-kathedraal uit de 17de eeuw. Direct naast de kathedraal bevindt zich een klein maar zeer indrukwekkend museum (entree ca. € 3 p.p.) waar onder andere de speer te zien is waarmee Christus aan het kruis werd gestoken door een Romeinse soldaat. Ook zijn er prachtige gewaden, mijters, bijbels en verschillende relikwieën te zien. De ruïnes van de 7de-eeuwse Sint Gregorius de Verlichter kerk van Zvartnots is vooral bekend om een verzameling in een cirkel staande muurfragmenten met daarom heen omgevallen zuilen.
Het unieke klooster Khor Virap ligt op een heuvel met de berg Ararat op de achtergrond. Een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden en daardoor ook het meest gefotografeerde plek van Armenië. St. George werd hier 12 jaar in een put gevangen gehouden door koning Tiridates III. Een lokaal boerinnetje hield hem in leven door 12 jaar lang brood in de put te gooien. De arme vrouw ligt nu in de kerk van het klooster begraven. Pas toen St. George de koning van zijn ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom. Het zandkleurige klooster Noravank was in de 12de eeuw het religieuze centrum. Het klooster ligt in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers, niet alleen voor de architectuur en de interessante geschiedenis van het klooster, maar vooral ook vanwege de bijzondere ligging en de harmonie die het samen met de omgeving uitstraalt. De in de 14de eeuw gerestaureerde Sint-Astvatsasin kerk valt het meeste op omdat deze uit twee verdiepingen bestaat.
Dit op 70 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld (ca. 2000 m). Met een lengte van 80 m is het de perfecte plek voor de Armeniërs die in de zomer de grote stad willen ontvluchten. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het bekende Sevanavank klooster uit 874 en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was het klooster alleen per boot te bereiken, nu hoef je slechts een trap op te klimmen om te kunnen genieten van een werkelijk schitterend uitzicht over het Meer van Sevan en de besneeuwde bergen rondom het meer.
Het unieke klooster, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei tegen een berg aan gebouwd. Het landschap onderweg is werkelijk adembenemend. Het complex was in de middeleeuwen een van de beroemdste en belangrijkste spirituele en culturele centra van Armenië. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier vooral terug in de kerk die in de rotsen van de berg is uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Ook de bibliotheek en eetzalen werden uit de rotsen gehouwen. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO. Verderop brengt u een bezoek bij de Romeinse tempel van Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Het is een koninklijk zomerverblijf geworden nadat de Armeniërs zich tot het Christendom hadden bekeerd. U ziet hier ook de ruïnes van een koninklijk paleis uit de 12de eeuw en een Romeins badhuis uit de 3de eeuw waar we nog de prachtige vloertegels met mozaïeken kunnen bewonderen.
Een wandeling is de beste manier om de Oude Stad van Tbilisi te leren kennen. Tal van kleine pittoreske straatjes, pleintjes en hofjes dragen bij aan een romantische sfeer. De meeste oude huizen met kleurrijke en oriëntaals aandoende balkonnetjes dateren uit de 19de eeuw. Er staan verschillende gebedshuizen waaronder de Sioni-kathedraal, de prachtige moskee en de synagoge. Tegenover de moskee vindt men de eeuwenoude badhuizen. Zwavelbaden, gevolgd door een goede massage, zijn zeer geliefd bij de lokale bevolking vanwege de geneeskrachtige werking. Rond het Vrijheidsplein en aan de imposante en elegante Rustaveli Prospekt, liggen naast winkels en terrasjes ook verschillende theaters en musea. Vanaf de zeer moderne glazen Vrijheidsbrug die over de Mtkvari rivier loopt heb je een prachtig uitzicht.
Op zo’n 25 km afstand van Tbilisi ligt de vroegere hoofdstad Mtskheta, daar waar de rivieren Mtkvari en Aragvi samenkomen. Het is nog steeds de spirituele hoofdstad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste bezienswaardigheid van het kleine stadje is de imposante Svetitskhoveli-kerk uit de 11de eeuw. De legende vertelt dat de kathedraal gebouwd is op plek waar een stuk van de mantel van Jezus is begraven die hij droeg toen hij aan het kruis stierf. De jood Elias zou deze hebben meegenomen toen hij vanuit Jeruzalem hiernaar toe kwam. Zijn zuster Sidonia zou na het aanraken van de mantel direct gestorven zijn en samen met de relikwie hier begraven. Door de eeuwen heen was deze kathedraal de plaats voor kroningen van de verschillende Georgische vorsten en ook de belangrijkste kerk van de Georgisch-orthodoxe kerk. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is gelegen aan de overkant van de rivier op 150 meter hoge heuveltop met een prachtig uitzicht. De in kruisvorm gebouwde koepelkerk uit de 4de eeuw is een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Hier heeft de heilige Nino de eerste Christelijke preek gehouden en nog altijd is het kruis welke zij hier heeft geplaats te aanschouwen.
Vlakbij Gori liggen de indrukwekkende grottenstad Uplistsikhe. Deze zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor en de 14de eeuw na Christus. In het begin van onze jaartelling woonden er al zo’n 20.000 mensen. Uit de rotsen zijn straatjes met woonhuizen, een tempel en een prachtig Romeins theater gehouwen. Ten noorden van de grottenstad liep de zijderoute van China via Perzië naar West- Europa waardoor het een belangrijk handelscentrum werd. Nadat Koning David de Bouwer in 1122 Tbilisi van de Arabieren had ingenomen vertrokken veel mensen uit de grotten naar de grote stad. In 1240 werd het complex gedeeltelijk vernietigd door de Mongolen.
In een dal gelegen, aan de noordkant van de uitlopers van de Grote Kaukasus ligt de streek Kachetië. Ongeveer 70 % van de totale wijnproductie in Georgië komt uit deze streek. Overal zijn wijnhuizen te vinden en vele inwoners maken thuis hun eigen wijn. De wijnen worden hier nog op traditionele manier gemaakt door gebruik te maken van Qvevri’s (aardewerken amfora’s) die vaak in de vloer zijn ingegraven. Tussen de wijnvelden ligt het uit Alaverdi klooster uit de 11de eeuw. Voordat de Tsminda Sameba kathedraal werd gebouwd was dit de grootste en hoogste kathedraal van het land. In de Gouden eeuw was dit het symbool van de bloeitijd. Tussen de 15de en 17de eeuw was Gremi de hoofdstad van Kachetië. Het was een belangrijk handelscentrum met karavanserais. In de redelijk in tact gebleven citadel kan men nog een indrukwekkende uitkijktoren, de 16de eeuwse Artsengel kerk en een koninklijk onderkomen bewonderen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi
Dag 8 Tbilisi
Dag 9 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijf tijdens deze reis in de hieronder genoemde hotels op basis van logies/ontbijt.

Hotel Ani Central Inn*** in Jerevan

Ani Central Inn is een relatief eenvoudig 3-sterrenhotel dat haar gasten een prima onderkomen biedt tijdens een verblijf in Jerevan. Het combineert eeuwenoude nationale tradities met een moderne en minimalistische inrichting. U ervaart hier direct de Armeense gastvrijheid en de huiselijke sfeer. Een heel fijn hotel voor een goede prijs.

Ligging: het hotel ligt in het centrum van Jerevan. Het centrale Plein van de Republiek, met zijn prachtige zingende fonteinen, ligt op 5 minuten loopafstand. Het dichtstbijzijnde metrostation, Zoravar Andranik slechts op 3 minuten lopen. Restaurants, cafeetjes en stadsparken zijn in de nabije omgeving.

Faciliteiten: in de grote hotellobby vindt u de receptie- en informatiebalie. In de huisbar, 24-uur open, kunt u een heerlijk glas Armeense Ararat cognac drinken. In het restaurant wordt een goed ontbijt geserveerd met onder andere een aantal lokale specialiteiten. Ook ’s avonds kunt u hier goed eten tegen een redelijke prijs. Daarnaast is er een binnenzwembad en een sauna. WiFi in de hotelkamers.

Hotelkamers: de 115 hotelkamers zijn ruim en vrij modern ingericht. Alle kamers hebben airco, tv en minibar. Nette badkamer met douche en/of bad en toilet.


Hotel Ibis Tbilisi Stadium*** in Tbilisi

Een modern en ruim opgezet 3-sterrenhotel wat mede door de ligging geliefd is bij zowel de zakenreiziger als bij de toerist. Het hotel heeft een internationale uitstraling en de service is er goed. Het personeel spreekt meerdere talen en is goed ingesteld op buitenlandse gasten.

Ligging: aan een van de langste straten van Tbilisi waar ook vele historische gebouwen zijn gelegen. Het is het hart van het culturele- en zakelijke centrum van de stad. Het muziek- en dramatheater liggen naast het hotel en op 200 m afstand ligt het Mushtaedi Park.

Faciliteiten: bij de 24 uurs receptie kunt u terecht met al uw vragen. Het vriendelijke personeel zal u graag te woord staan. In het modern en gezellig ingerichte restaurant worden goede traditionele Georgische en internationale gerechten geserveerd. In de loungebar kunt u terecht voor een drankje en kleine snack. WiFi in gehele hotel.

Hotelkamers: de 150 comfortabele kamers zijn modern en in lichte keuren gedecoreerd en zijn voorzien van tv, airco, minibar en kluisje. Badkamer met haardroger, douche en/of bad en toilet.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi
Dag 8 Tbilisi
Dag 9 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

De hieronder genoemde vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2022
Maart 12 en 26
April 9, 16 en 30
Mei 14
Juni 4 en 25
Juli 23
Augustus 6 en 27
September 24
Oktober 15 en 29
November 5

Inbegrepen:

 • vluchten met LOT in de L-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 190)
 • 1 stuk ruimbagage max. 20 kg (€ 50)
 • 8 x hotelovernachting
 • 8 x ontbijt
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 295
 • 4-sterrenhotel € 105
 • 1-persoonskamer 4-sterrenhotel € 475

Extra's:

 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi
Dag 8 Tbilisi
Dag 9 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Georgië en Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor Georgië en Armenië.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.lot.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het LOT-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.lot.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van LOT Polish Airlines.

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting 158 cm (h x b x d). Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 35 x 15 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.lot.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. Hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Tijdens onze groepsreizen door Georgië en/of Armenië reist u in een Nederlandssprekend of in een internationaal gezelschap. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale Engelssprekende gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Gidsen reizen met u mee naar de volgende bestemming. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids en de overige groepsleden in de hotellobby op dag 2 voor de eerste excursie.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in de verschillende steden. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met deze festiviteiten. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Ook wordt er geregeld onderhoud gepleegd aan gebouwen en monumenten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Georgië kent grote landschappelijke en klimatologische variatie. Geografisch gezien ligt een groot deel van Georgië in Azië. In de lagere delen van het land spreken we van een zeeklimaat met zelfs aan de kust van de Zwarte Zee een mediterraan klimaat met subtropische vegetatie. In de zomer en het najaar is het hier heerlijk toeven. In de zomermaanden kan de temperatuur in Tbilisi flink oplopen. Georgië is in de lente behoorlijk nat. Rond het Kaukasus-gebergte heerst een landklimaat. Het is hier in de zomer iets koeler maar in de winter kan het behoorlijk vriezen. Toch beschermen de hoge toppen van het Kaukasus-gebergte de rest van het land tegen de strenge vorst vanuit Siberië. Er zijn verschillende wintersport gebieden. Tbilisi kan in de zomer erg warm worden.

Armenië kent een gematigd landklimaat met droge zonnige zomers en koude zeer sneeuwrijke winters. Vooral ’s nachts kan het dan vrij koud worden. Armenië is een droog land met een zeer gevarieerde landschappen. Van mooie groene bergtoppen tot aan uitgestrekte steppe. Hierdoor is de fauna ook zeer aantrekkelijk, het lijkt soms wel of je ineens in een ander land bent. Vooral in de groene oase rond het meer van Sevan en de natuurparken van Dijian is het in de lente en ’s zomers fantastisch groen met veel verschillende bloemen en planten. Het is hier aanzienlijk koeler dan in de rest van het land. Jerevan ligt eigenlijk midden in de steppe. Het is hier in de zomer vooral erg droog maar de warmte is niet onbehaaglijk.

Tijdzones
Het is in Georgië en Armenië in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur later dan in Nederland.

Georgië 2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar & dag van de Vlag
19 januari Orthodox Driekoningen
08 maart Internationale vrouwendag
09 april Dag van Nationale Eenheid
24 en 25 april Orthodox Pasen
09 mei dag van de Overwinning
26 mei Onafhankelijkheidsdag
28 augustus Orthodox Maria Hemelvaart
14 oktober Herdenking van de bouw van de Svetitskhoveli-kathedraal
23 november Heilige Sint Joris dag

Armenië 2022
01 januari Nieuwjaar
06 januari Armeens Kerstmis
07 januari Dag van de Doden
28 januari Dag van het Leger
24 februari Heilige Vardan
08 maart Internationale vrouwendag
17 april Armeens Pasen
24 april Herdenking van slachtoffers van de Armeense Genocide
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
28 mei Dag van de Republiek
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
05 juli Dag van de Grondwet
16 augustus Tenhemelopneming Heilige Moeder Gods
21 september Onafhankelijkheidsdag
07 december Herdenking van de slachtoffers aardbeving van 1988

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Georgië en Armenië gewoon met uw bankpas (met Maestro) of cash betalen. In de steden vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden bij grotere hotels en winkelketens steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Het betaalmiddel in Georgië is de lari.
1 euro is ca. 3 lari (wisselkoers per juni 2022)

Het betaalmiddel in Armenië is de dram.
1 euro is ca. 425 dram (wisselkoers per juni 2022)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Georgië en Armenië is werkelijk alles te koop. In Georgië en Armenië kent men net als in Nederland overal 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl. U heeft dus geen adapter nodig.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Tbilisi heeft een metro met 2 lijnen en Jerevan met 1 lijn. Hiermee kun je een eind komen. Om gebruik te maken van lokale bussen valt niet mee. Er rijden in de steden voldoende betaalbare taxi's rond. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Georgië en Armenië kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Bij het fotograferen van monniken en priesters hoort men eerst even toestemming te vragen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Georgië en Armenië direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tbilisi tel. +995-3222 76200
-Nederlandse Ambassade in Jerevan tel. +374-10520 388

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In Georgië en Armenië is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan
Dag 5 Jerevan-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi
Dag 8 Tbilisi
Dag 9 Tbilisi-Amsterdam
Boek deze reis