download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis Georgië & Armenië 12 dagen

Vanaf € 2.195,-
 • Interessante cultuur en geschiedenis
 • Geniet van de prachtige natuur
 • Zeer gastvrije bevolking
 • Alle transfers inbegrepen
 • Verblijf in leuke hotel en lokaal guesthouse
 • Zeer ervaren Engelssprekende gidsen
 • Excursies en entreegelden inbegrepen
 • Vertrekgarantie vanaf 2 personen
 • Groepsgrootte max. 12 personen
 • Verlengen mogelijk
Bekijk data en prijzen

Een geweldige groepsreis door Georgië en Armenië. De hoofdsteden Tbilisi en Jerevan herbergen ongetwijfeld de bekendste culturele rijkdommen van Georgië en Armenië maar in de kleinere steden en dorpen zijn ze ook veelvuldig aanwezig. In onze Nederlandssprekende groep krijgt u onder begeleiding van Engelssprekende gidsen de meest magnifieke monumenten en bezienswaardigheden te zien.

U verblijft in Tbilisi in Hotel Metekhi Line*** en in Jerevan in Hotel Ani Central Inn*** op basis van logies/ontbijt en in Kutaisi verblijft u in een guesthouse op basis van halfpension. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten of een kopje koffie te drinken. Dineren kunt u in het restaurant van uw hotel of in een van de vele restaurants in het centrum.

Alle vertrekdata zijn gegarandeerd bij een minimale deelname van 2 personen. Maximale deelname is 12 personen.

Vluchten met de LOT Polish Airlines in de L-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 Vertrek Amsterdam 19.45 uur, aankomst Warschau 21.45 uur
Dag 1 Vertrek Warschau 22.25 uur, aankomst Tbilisi 04.05 uur (dag 2)
Dag 12 Vertrek Jerevan 04.40 uur, aankomst Warschau 06.30 uur
Dag 12 Vertrek Warschau 07.20 uur, aankomst Amsterdam 09.35 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Polen geen
Georgië + 2 uur (in de winter + 3 uur)
Armenië + 2 uur (in de winter + 3 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi-Gori-Kutaisi
Dag 5 Kutaisi-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi-Jerevan
Dag 8 Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Tbilisi

In de avond vliegt u met de LOT Polish Airlines van Amsterdam via Warschau naar Tbilisi.

Dag 2

Tbilisi

Vroeg in de ochtend wordt u in de aankomsthal welkom geheten door onze chauffeur. Hij begeleidt u naar het hotel waar u meteen uw kamer kunt betrekken. Om de stad beter te leren kennen beginnen we om 11.00 uur met een uitgebreide stadsrondrit. Onderweg maken we ook een wandeling door het oudste gedeelte van de stad waar we tal van kleine pittoreske straatjes en pleintjes passeren. Onderweg wandelen we langs verschillende gebedshuizen waaronder de Sioni-kathedraal. Tegenover de moskee gaan we, indien mogelijk, een kijkje nemen in een van de vele badhuizen die bekend staan om de geneeskrachtige zwavelbaden. Vanaf het op een berg gelegen Narikala Fort heeft u een fantastisch uitzicht over de stad. Het fort, gebouwd als een Perzische citadel, stamt uit de 4de eeuw. We rijden onder andere via het Vrijheidsplein en de Rusthaveli Prospekt naar de overkant van de rivier waar we de indrukwekkende Trinity-kathedraal bezoeken. Ook krijgt u een rondleiding door het Georgisch Nationaal Kunstmuseum dat een waardevolle collectie oudheden herbergt.

Dag 3

Tbilisi

Na het ontbijt staat er een mooie excursie naar de oude stad Mtskheta op het programma. In deze voormalige hoofdstad, op z’n 25 km ten noorden van Tbilisi, staat de imposante Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11de eeuw. De kathedraal is gebouwd op de plaats waar eens het gewaad van Christus werd begraven. Vervolgens rijden we naar de andere kant van de rivier om daar een bezoek te brengen aan de ruïnes van het Jvari-klooster uit de 6de eeuw. De nog in gebruik zijnde Jvari-kerk werd gebouwd op de plaats waar de heilige St. Nino begon met het prediken van het Christendom. Vanaf deze plek, hoog boven op een berg, heeft u een fantastisch uitzicht over de vallei waarin Mtskheta en de Mtkvari-rivier liggen. Zowel het klooster als de kathedraal staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Rest van de middag vrij verblijf.

Dag 4

Tbilisi-Gori-Kutaisi

Een van de hoogtepunten van uw reis is een 2-daagse excursie naar Kutaisi, zo’n 220 km ten westen van Tbilisi. Voordat we daar aankomen maken we eerst een stop in de welbekende stad Gori. Hier in het hart van de provincie Kartli, werd in 1878 de voormalige Sovjetleider Jozef Stalin geboren. Tijdens een rondleiding door het Stalin Museum maakt u uitgebreid kennis met deze eens zo machtige leider. In Gori wordt in een plaatselijk restaurant de lunch geserveerd. U kunt ook nog even door het centrum wandelen. Hierna rijden we naar de indrukwekkende grottenstad Uplistsikhe. Uit de rotsen zijn straatjes, woonhuizen en zelfs een prachtig Romeins theater gehouwen. Ten noorden van de grottenstad liep de zijderoute van China via Perzië naar West- Europa waardoor het een belangrijk handelscentrum werd. We vervolgen onze weg naar het provinciestadje Kutaisi waar we overnachten in een gezellig guesthouse. De meeste guesthouses liggen in een wijk bovenop een berg met fantastisch uitzicht over de stad. Lunch en diner zijn inbegrepen.

Dag 5

Kutaisi-Tbilisi

In de ochtend bezoeken we de gerestaureerde Bagrati-kathedraal gebouwd in de 11de eeuw in opdracht van koning Bagrat III. Eind 17de eeuw werd deze kathedraal grotendeels verwoest door de Ottomanen. Na een jarenlange ingrijpende restauratie werd de kathedraal weer opengesteld. Voordat we Kutaisi verlaten gaan we nog een kijkje nemen op de gezellige lokale markt. Hierna bezoekt u het indrukwekkende Gelati-klooster in de bergen. Het klooster werd door koning David de Bouwer gebouwd in het jaar 1106. Op zo'n 20 km van Kutaisi bezoeken we de indrukwekkende onderaardse Promotheusgrotten. U maakt een wandeling van ca. 1 uur door prachtig verlichte zalen en hallen. We rijden gedeeltelijk dezelfde weg terug naar Tbilisi. Onderweg wordt nog wel een keer gestopt om een paar mooie foto's te maken indien u daar behoefte aan heeft.

Dag 6

Tbilisi

Gehele dag ter vrije besteding. Wij bieden u de mogelijkheid om nog een optionele excursie bij te boeken à € 100 per persoon. U dient reeds bij uw reservering aan te geven of u wilt deelnemen aan een van deze excursies:

A. Het kloostercomplex David Gareja ligt zo'n 65 km ten zuidoosten van Tbilisi, tegen de grens met het buurland Azerbeidzjan. Het is een rit van wel 1½ uur om er te komen. De weg loopt door een voor ons totaal vreemd landschap. Het is een kale semi--woestijnachtig gebied met gekleurde bergen/rotsen ‘Rainbow mountains’. Een uitgestrekt heuvelachtig gebied met weinig begroeiing waarin nog echte herders te paard met hun kuddes schapen en geiten rondtrekken. Het bijzondere aan dit klooster is meer de ligging dan het klooster zelf. Het kloostercomplex bestaat eigenlijk uit 2 delen waarvan een deel op het moment niet bezocht kan worden vanwege de grensposten met Azerbeidzjan. Dit unieke klooster werd in de 6de eeuw gesticht door de Syrische monnik David Gareja. Eeuwen later werd David heilig verklaard en in de Transfiguratiegrotkerk begraven. Het grottencomplex was eens een zeer belangrijk centrum voor religieuze studies. Het klooster bestaat uit een aantal kleine kerkjes en woonverblijven die allen in de rotsen van een kloof zijn uitgehouden. Een klein gedeelte van het nog steeds bewoonde monnikenklooster is te bezichtigen. Het klooster, ook wel ‘Lavra’/klooster in de hoogste rangorde genoemd is tot op de dag van vandaag een belangrijke bedevaartplaats. De meeste bezoekers rijden naar David Gareja vanwege de indrukwekkende omgeving en de weg er naar toe.

B. Het hoog in de Kaukasus gelegen Kazbegi (1750 m). Het laatste gedeelte van de 155 km lange weg naar Kazbegi bestaat uit haarspeldbochten en het wegdek is van mindere kwaliteit. U bezoekt er de schitterend op een bergtop gelegen Gergeti Trinity-klooster. De wandeling ernaar toe neemt in het totaal ca. 4 uur in beslag. Aan het einde van de wandeling wordt u beloond met een prachtig zicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen. U kunt uw chauffeur ook vragen tot aan het klooster door te rijden.

Dag 7

Tbilisi-Jerevan

Na het ontbijt wordt u door uw chauffeur opgehaald en naar de grensovergang Sadakhlo gereden. De reistijd bedraagt ca. 1½ uur. U neemt afscheid van uw chauffeur en u wandelt ca. 50 meter met uw bagage door niemandsland naar de Armeense grens. Daar wordt u van harte welkom geheten door onze lokale gids in Armenië. We vertrekken meteen richting Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Onderweg wordt er nog geluncht alvorens u een bezoek brengt aan het in de bergen gelegen Haghpat klooster uit 976. Bij het schitterende Meer van Sevan, maken we een stop. Dit op 2000 meter gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het Peninsula-klooster uit 874 vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over het meer. Rond 19.00 uur komen we aan in Jerevan. Lunch onderweg is inbegrepen.

Dag 8

Jerevan

Jerevan is voor een ieder die het bezoekt een onverwachte verrassing. Wat een prachtige en gezellige stad! De zeer goed geklede bevolking loopt arm in arm te winkelen op zeer elegante boulevards met prachtige bomen of drinken een drankje op een terrasje in een van de vele parken die de stad rijk is. De tientallen musea, monumenten, galeries en theaters houden u wel een paar dagen bezig maar het beste van de stad zijn de mensen. De sfeer is er erg ontspannen en het is er zo gezellig druk op straat dat het wel lijkt of de stad permanent op vakantie is. We maken vanochtend een uitgebreide stadsrondrit om u een goede indruk te geven wat deze bijzondere stad te bieden heeft. Onderweg bezoeken we het Genocide Monument, het standbeeld van 'Moeder Armenië' en de lokale groenten en kruidenbazaar. Na de lunch krijgt u een rondleiding door het zeer interessante Armeens Historisch Museum waar u een fantastische collectie oude voorwerpen en kunst kunt bewonderen. Rest van de middag vrij verblijf. Lunch inbegrepen.

Dag 9

Jerevan

Tussen de druivenranken van de prachtige Ararat-vallei ligt het schitterend gelegen klooster Khor Virap. Met op de achtergrond de eeuwige sneeuw van de Ararat, de berg waar de Ark van Noah zou zijn gestrand, is dit een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden. We bezoeken het klooster en de put waar St. George 12 jaar gevangen werd gehouden. We vervolgen onze weg naar Echmiadzin, het centrum van de Armeense kerk. Hier bevindt zich het seminarie voor jonge priesters en het paleis van de catholicos/hoofd van de kerk. Vrijblijvend kunt u een bezoek brengen aan het kleine museum waar u een indrukwekkende collectie eeuwenoude priestergewaden, mijters, bijbels en bijzondere relikwieën kunt bewonderen (ca. € 3 p.p.). Hier ligt ook de speer waarmee Christus door een Romeinse soldaat aan het kruis zou zijn gestoken. Voordat we terugrijden naar de stad maken we nog een fotostop bij de overblijfselen van de 7de eeuwse Zvartnotstempel. Lunch in een lokaal gemeenschapshuis inbegrepen

Dag 10

Jerevan

In Geghard is een uniek kloostercomplex uit de 4de eeuw te bewonderen. De weg er naar toe loopt door een geweldige vallei met een zeer bijzonder landschap. Het grootste gedeelte van de kerk is uitgehouwen in de rotsen. In de middeleeuwen was het een van de belangrijkse spirtituele en culturele centra van Armenië. In die tijd leefden hier honderden monniken, die zich voornamelijk met religieuze studies bezig hielden. Ook bezoekt u de prachtig gelegen Romeinse tempel Garni. Deze tempel uit de 1ste eeuw, gebouwd door Tiridates I, werd gewijd aan de Zonnegod. Later, nadat het land was bekeerd, werd het een koninklijk zomerverblijf. Een gezellige lunch bij een boerenfamilie in de tuin is inbegrepen.

Dag 11

Jerevan

Gehele dag ter vrije besteding. Bij de receptie van uw hotel kunt u vanmiddag een ontbijtbox bestellen voor de volgende ochtend. U kunt vandaag op eigen gelegenheid de stad verder gaan verkennen. Wij bieden u nog een optionele excursies aan:

Rondleiding door de National Gallery of Armenia met werken van Armeense, Russische en West-Europese meesters waaronder Rubens en Rodin. Op een afgesproken tijd wordt u bij de entree van het museum opgewacht door een Engelssprekende gids van het museum zelf. Zij zal u tijdens de rondleiding uitleg geven over de galerie en de verschillende werken. U wandelt zelf naar het museum.

Dag 12

Jerevan-Amsterdam

Al heel vroeg in de ochtend brengt onze chauffeur u naar de luchthaven. U vliegt met de LOT via Warschau weer terug naar Amsterdam.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi-Gori-Kutaisi
Dag 5 Kutaisi-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi-Jerevan
Dag 8 Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van onze Engelssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens rond 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit Tbilisi met Georgian National Art Museum

Deze heuvelachtige stad kent een lange geschiedenis. Het is een gezellige, overzichtelijke en moderne stad waarvan het zeer oude historische centrum fantastische culturele rijkdommen herbergt. Op de Sololaki berg staat het Narikala-fort uit de 8ste eeuw is ook de prachtig Botanische tuin gelegen en het standbeeld van ‘Moeder Georgië’. Pal onder het Narikala-fort ligt de Oude Stad met zijn pittoreske straatjes, gezellige pleintjes en huisjes met fijnzinnig bewerkte balkonnetjes. In deze wijk liggen ook de oude synagoge, de kleine moskee en de Sioni-kathedraal. In het centrum van de stad, rond het Vrijheidsplein en aan de imposante en elegante Rustaveli Prospekt, liggen naast winkels en terrasjes ook verschillende theaters en musea. Vanaf de zeer moderne glazen Vrijheidsbrug die over de Mtkvari rivier loopt heb je een prachtig uitzicht. Tijdens een bezoek aan het Georgian National Art Museum maakt u kennis met een prachtige collectie oudheden waaronder gouden sieraden.
Op zo’n 25 km afstand van Tbilisi ligt de vroegere hoofdstad Mtskheta, daar waar de rivieren Mtkvari en Aragvi samenkomen. Het is nog steeds de spirituele hoofdstad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste bezienswaardigheid van het kleine stadje is de imposante Svetitskhoveli-kerk uit de 11de eeuw. De legende vertelt dat de kathedraal gebouwd is op plek waar een stuk van de mantel van Jezus is begraven die hij droeg toen hij aan het kruis stierf. De jood Elias zou deze hebben meegenomen toen hij vanuit Jeruzalem hiernaar toe kwam. Zijn zuster Sidonia zou na het aanraken van de mantel direct gestorven zijn en samen met de relikwie hier begraven. Door de eeuwen heen was deze kathedraal de plaats voor kroningen van de verschillende Georgische vorsten en ook de belangrijkste kerk van de Georgisch-orthodoxe kerk. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is gelegen aan de overkant van de rivier op 150 meter hoge heuveltop met een prachtig uitzicht. De in kruisvorm gebouwde koepelkerk uit de 4de eeuw is een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Hier heeft de heilige Nino de eerste Christelijke preek gehouden en nog altijd is het kruis welke zij hier heeft geplaats te aanschouwen.
De provincieplaats Gori is vooral bekend doordat het de geboorteplaats is van voormalig Sovjetleider Jozef Stalin. Hij werd hier in 1878 geboren. Tijdens een rondleiding door het Stalin Museum maakt men uitgebreid kennis met deze eens zo machtige leider. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit foto’s en posters, oude documenten met zijn handtekening en kleine persoonlijke bezittingen. Maar ook het dodenmasker van Stalin welke gemaakt is kort na zijn door is te bekijken. In de tuin staan een aantal wagons van de oude regeringstrein waarin hij zich door de Sovjet-Unie liet vervoeren. Bij hoge uitzondering mag men er soms in. Ook kan men een kijkje nemen in het kleine huisje waarin Stalin werd geboren en waar hij 4 jaar van zijn kindertijd samen met zijn ouders woonden.
Vlakbij Gori liggen de indrukwekkende grottenstad Uplistsikhe. Deze zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor en de 14de eeuw na Christus. In het begin van onze jaartelling woonden er al zo’n 20.000 mensen. Uit de rotsen zijn straatjes met woonhuizen, een tempel en een prachtig Romeins theater gehouwen. Ten noorden van de grottenstad liep de zijderoute van China via Perzië naar West- Europa waardoor het een belangrijk handelscentrum werd. Nadat Koning David de Bouwer in 1122 Tbilisi van de Arabieren had ingenomen vertrokken veel mensen uit de grotten naar de grote stad. In 1240 werd het complex gedeeltelijk vernietigd door de Mongolen.
Ongeveer 220 km ten noordwesten van Tbilisi ligt in de provincie Immeretië de stad Kutaisi. Kutaisi is de tweede stad van Georgië. De snel stromende Rioni-rivier deelt de stad in 2 gedeelte. Nadat koning David de Bouwer Tbilisi als nieuwe hoofdstad uitriep raakte de stad in verval. Op initiatief van de toenmalige president Saakasjvili werd het Georgische parlement in 2012 vanuit Tbilisi naar Kutaisi overgebracht en kwam de stad weer tot leven. Inmiddels zijn er vele gebouwen gerestaureerd en is het centrum onmiskenbaar gemoderniseerd. Op de enorme rotonde kan men de gigantische fontein bewonderen met daarachter het centrale park, een gezellige ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Naast de vele eetgelegenheden en verschillende musea is de stad vooral bekend vanwege de volledig gerestaureerde Bagrati-kathedraal. Deze majestueuze kathedraal werd in de 11de eeuw gebouwd door koning Bagrat III. Tot voor kort stond deze kathedraal nog op de lijst van UNESCO maar vanwege de ingrijpende restauratie, waarbij de authenticiteit volledig verloren is gegaan, werd deze van de lijst geschrapt.
En wat u vooral niet mag missen is het indrukwekkende en prachtig gelegen Gelati-klooster. Dit Oosters-orthodoxe klooster is een oase van rust. Het werd gebouwd in 1106 door de koning van Georgië, David de Bouwer. In een van de toegangspoorten ligt David de Bouwer begraven. Het klooster deed in die jaren al dienst als onderwijsinstelling voor culturele wetenschappen. In de verschillende kerken zijn nog veel eeuwenoude fresco’s te zien. De prachtige, regelmatig overgeschilderde fresco’s hebben een intense kleur gekregen waardoor ze samen met de mozaïeken een van de mooiste kerkinterieurs van het land vormen. Op feestdagen worden hier nog lammetjes en geiten door de lokale bevolking rond de kerk gedragen en later thuis geofferd.
De op ca. 20 km ten westen van Kutaisi gelegen indrukwekkende Promotheusgrotten zijn een bezoek meer dan waard. Deze onderaardse grotten werden voor het eerst ontdekt in 1984. Het zijn de op een na grootste Karststeengrotten van de wereld. De totale lengte is ca. 1,4 km. Het is een unieke ervaring om deze bijzondere sfeer in al zijn pracht te voelen. Bij een constante temperatuur van 14 graden Celcius kunt u tijdens een 1 uur durende wandeling door prachtig verlichte hallen kennis maken met geweldige formaties van stalagmieten stalactieten, ondergrondse rivieren en meertjes. Dit alles wordt prachtig belicht door een LED- lichtsysteem in schitterende kleuren.
Het kloostercomplex David Gareja ligt zo'n 65 km ten zuidoosten van Tbilisi, tegen de grens met het buurland Azerbeidzjan. Het is een rit van wel 1½ uur om er te komen. De weg loopt door een voor ons totaal vreemd landschap. Het is een kale semi--woestijnachtig gebied met gekleurde bergen/rotsen ‘Rainbow mountains’. Een uitgestrekt heuvelachtig gebied met weinig begroeiing waarin nog echte herders te paard met hun kuddes schapen en geiten rondtrekken. Het bijzondere aan dit klooster is meer de ligging dan het klooster zelf. Het kloostercomplex bestaat eigenlijk uit 2 delen waarvan een deel op het moment niet bezocht kan worden vanwege de grensposten met Azerbeidzjan. Dit unieke klooster werd in de 6de eeuw gesticht door de Syrische monnik David Gareja. Eeuwen later werd David heilig verklaard en in de Transfiguratiegrotkerk begraven. Het grottencomplex was eens een zeer belangrijk centrum voor religieuze studies. Het klooster bestaat uit een aantal kleine kerkjes en woonverblijven die allen in de rotsen van een kloof zijn uitgehouden. Een klein gedeelte van het nog steeds bewoonde monnikenklooster is te bezichtigen. Het klooster, ook wel ‘Lavra’/klooster in de hoogste rangorde genoemd is tot op de dag van vandaag een belangrijke bedevaartplaats. De meeste bezoekers rijden naar David Gareja vanwege de indrukwekkende omgeving en de weg er naar toe.
Aan de voet van de berg Kazbeg, in de Grote Kaukasus ligt de plaats Kagi op ca. 1700 m hoogte. Het laatste gedeelte van de weg hier naar toe bestaat uit haarspeldbochten en het wegdek is van mindere kwaliteit. Vanuit het centrum van Kazbegi kan men verschillende wandeltochten maken waaronder naar de op 2100 m hoogte gelegen Gergety Trinity kerk welke dateert uit de 14de eeuw. Vanwege de schitterende ligging is dit wel de meest gefotografeerde kerk in Georgië. De wandeling ernaar toe neemt in het totaal ca. 4 uur in beslag (heen en terug) en vereist wel een redelijke conditie en goede wandelschoenen. U kunt uw chauffeur ook vragen tot aan het klooster te rijden. U kunt dan zelf in de omgeving een wandeling maken.
Dit op 70 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld (ca. 2000 m). Met een lengte van 80 m is het de perfecte plek voor de Armeniërs die in de zomer de grote stad willen ontvluchten. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het bekende Sevanavank klooster uit 874 en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was het klooster alleen per boot te bereiken, nu hoef je slechts een trap op te klimmen om te kunnen genieten van een werkelijk schitterend uitzicht over het Meer van Sevan en de besneeuwde bergen rondom het meer.
Tijdens een stadsrondrit krijgt u een goede indruk van wat deze hoofdstad van Armenië te bieden heeft. De stad is West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden zoals concertzalen, theaters en nachtclubs. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis en rond het plein vindt in de weekends een gezellige kunstmarkt plaats. Op het enorme Republieksplein vindt u het Historisch Museum waar u een schitterende collectie oude voorwerpen en kunst kunt bewonderen. Vanaf het hooggelegen standbeeld van Moeder Armenië heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Het bijzondere Monument van de Genocide, in het Tsitnerkaberd Park, maakt op alle bezoekers een diepe indruk. Het is gebouwd om naar schatting 600.000 tot 1.5 miljoen slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.
Het aan het centrale Republieksplein gelegen, in neoclassicistische stijl gebouw, wordt ondersteund door een grote witte zuilenrijen en herbergt het Historisch Museum. In dit museum kunt u het een en ander leren over de geschiedenis van Armenië. Een zeer indrukwekkend museum waar men duizenden museumstukken kan bewonderen. De fantastische collectie behelst archeologische vondsten uit de oudste tijden tot gebruikersvoorwerpen uit de 18de eeuwd. Ook een prachtige collectie juwelen en kleding kan men bewonderen. Hier ziet u dat veel aspecten uit de Armeense geschiedenis grote invloed hebben gehad op andere Europese landen.
Het unieke klooster Khor Virap ligt op een heuvel met de berg Ararat op de achtergrond. Een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden en daardoor ook het meest gefotografeerde plek van Armenië. St. George werd hier twaalf jaar in een put gevangen gehouden door koning Tiridates III en pas toen hij hem van zijn ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich. Echmiadzin is het centrum van de Armeense kerk. Hier bevindt zich het seminar voor jonge priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk en de geweldige St. George-kathedraal uit de 17de eeuw. In de kathedraal vindt u de ingang naar een klein maar toch zeer interessant museum (entree ca. € 3 p.p.) waar u verschillende kerkelijke attributen kunt bewonderen waaronder prachtige priestergewaden, eeuwenoude mijters en indrukwekkende relikwieën. Hier is ook de speer te zien waarmee Christus aan het kruis zou zijn gestoken.
Het unieke klooster, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei tegen een berg aan gebouwd. Het landschap onderweg is werkelijk adembenemend. Het complex was in de middeleeuwen een van de beroemdste en belangrijkste spirituele en culturele centra van Armenië. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier vooral terug in de kerk die in de rotsen van de berg is uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Ook de bibliotheek en eetzalen werden uit de rotsen gehouwen. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO. Verderop brengt u een bezoek bij de Romeinse tempel van Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Het is een koninklijk zomerverblijf geworden nadat de Armeniërs zich tot het Christendom hadden bekeerd. U ziet hier ook de ruïnes van een koninklijk paleis uit de 12de eeuw en een Romeins badhuis uit de 3de eeuw waar we nog de prachtige vloertegels met mozaïeken kunnen bewonderen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi-Gori-Kutaisi
Dag 5 Kutaisi-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi-Jerevan
Dag 8 Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijf tijdens deze reis in de hieronder genoemde hotels op basis van logies/ontbijt en in het guesthouse op basis van halfpension.

Hotel Metekhi Line *** in Tbilisi

Dit comfortabele 3-sterrenhotel opende in 2017 de deuren voor haar gasten. Direct bij binnenkomst wordt u welkom geheten door het vriendelijke personeel van de hotelreceptie. De sfeer is er ongedwongen en gezellig. U voelt zich direct thuis in dit kleine hotel.

Ligging: rustig gelegen aan de rand van de Oude Stad. De bekende zwavelbaden, het Narikala-fort, de vele winkeltjes en de gezellige restaurantjes met hun terrasjes liggen op steenworp afstand van het hotel. Het grote Vrijheidsplein vindt u op 1,½ km afstand. Een prima locatie om van hieruit deze heerlijke stad te gaan ontdekken.

Faciliteiten: het gezellig ingerichte restaurant waar ’s morgens het ontbijt wordt geserveerd bevindt zich op de begane grond. Hier kunt u ’s avonds ook terecht voor het diner met goede traditionele Georgische gerechten. Vanaf het gezellige dakterras op de 6e etage heeft u een geweldig uitzicht over de stad. Wifi in het gehele hotel.

Hotelkamers: de 30 comfortabele gastenkamers zijn keurig ingericht met moderne, vooral beige en crèmekleurige, meubels. Verder vindt u in uw kamer een tv, airconditioning, een minibar, kluisje en een badkamer met douche en/of bad en toilet.


Guesthouse in Kutaisi

Overnachten in een guesthouse is de manier om kennis te maken met de grote gastvrijheid van het land. Doordat u verblijft in het huis, waar doorgaans ook de eigenaar zelf woont, krijgt u direct een inkijkje in het dagelijks leven van de lokale. U maakt op deze manier deel uit van het gezin. Zelfs een kennismaking met de hond, kat of kippen kan soms niet uitblijven!

Ligging: kan in het centrum van de stad zijn maar het kan ook voorkomen dat het guesthouse in een van de andere wijken is gelegen.

Faciliteiten: doorgaans zijn er niet veel faciliteiten in een guesthouse aanwezig. Het ontbijt wordt geserveerd in een gezellige huiskamer waar u ’s avonds ook van de heerlijke lokale gerechten kan genieten. WiFi is niet altijd aanwezig.

Gastenkamers: de standaard kamers zijn vaak eenvoudig ingericht met goede bedden, een tafeltje met stoeltje en beschikken doorgaans over een eigen badkamer met douche en toilet. Het kan ook voorkomen dat er een gemeenschappelijke badkamer en toilet op de gang is die men met andere gasten moet delen.


Hotel Ani Central Inn*** in Jerevan

Ani Central Inn is een relatief eenvoudig 3-sterrenhotel dat haar gasten een prima onderkomen biedt tijdens een verblijf in Jerevan. Het combineert eeuwenoude nationale tradities met een moderne en minimalistische inrichting. U ervaart hier direct de Armeense gastvrijheid en de huiselijke sfeer. Een heel fijn hotel voor een goede prijs.

Ligging: het hotel ligt in het centrum van Jerevan. Het centrale Plein van de Republiek, met zijn prachtige zingende fonteinen, ligt op 5 minuten loopafstand. Het dichtstbijzijnde metrostation, Zoravar Andranik slechts op 3 minuten lopen. Restaurants, cafeetjes en stadsparken zijn in de nabije omgeving.

Faciliteiten: in de grote hotellobby vindt u de receptie- en informatiebalie. In de huisbar, 24-uur open, kunt u een heerlijk glas Armeense Ararat cognac drinken. In het restaurant wordt een goed ontbijt geserveerd met onder andere een aantal lokale specialiteiten. Ook ’s avonds kunt u hier goed eten tegen een redelijke prijs. Daarnaast is er een binnenzwembad en een sauna. WiFi in de hotelkamers.

Hotelkamers: de 115 hotelkamers zijn ruim en vrij modern ingericht. Alle kamers hebben airco, tv en minibar. Badkamer met douche en/of bad en toilet.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi-Gori-Kutaisi
Dag 5 Kutaisi-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi-Jerevan
Dag 8 Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

De hieronder genoemde vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2022
april 9 en 23
mei 7 en 21
juni 4 en 18
juli 2, 16 en 30
augustus 13 en 27
september 10 en 24
oktober 8 en 22


2022

Inbegrepen:

 • vluchten met LOT in de L-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 190)
 • 1 stuk ruimbagage max. 20 kg (€ 50)
 • 10 x hotelovernachting
 • 1 x overnachting in guesthouse
 • 11 x ontbijt, 2 x lunch en 1 x diner
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gidsen

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 395

Extra's:

 • excursie David Gareja € 100
 • excursie Kazbegi € 100
 • excursie National Gallery of Armenia € 12
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi-Gori-Kutaisi
Dag 5 Kutaisi-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi-Jerevan
Dag 8 Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Georgië en Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor Georgië en Armenië.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.lot.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het LOT-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.lot.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van LOT Polish Airlines.

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting 158 cm (h x b x d). Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 35 x 15 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.lot.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. Hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Tijdens onze groepsreizen door Georgië en/of Armenië reist u in een Nederlandssprekend of in een internationaal gezelschap. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale Engelssprekende gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Gidsen reizen met u mee naar de volgende bestemming. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids en de overige groepsleden in de hotellobby op dag 2 voor de eerste excursie.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in de verschillende steden. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met deze festiviteiten. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Ook wordt er geregeld onderhoud gepleegd aan gebouwen en monumenten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Georgië kent grote landschappelijke en klimatologische variatie. Geografisch gezien ligt een groot deel van Georgië in Azië. In de lagere delen van het land spreken we van een zeeklimaat met zelfs aan de kust van de Zwarte Zee een mediterraan klimaat met subtropische vegetatie. In de zomer en het najaar is het hier heerlijk toeven. In de zomermaanden kan de temperatuur in Tbilisi flink oplopen. Georgië is in de lente behoorlijk nat. Rond het Kaukasus-gebergte heerst een landklimaat. Het is hier in de zomer iets koeler maar in de winter kan het behoorlijk vriezen. Toch beschermen de hoge toppen van het Kaukasus-gebergte de rest van het land tegen de strenge vorst vanuit Siberië. Er zijn verschillende wintersport gebieden. Tbilisi kan in de zomer erg warm worden.

Armenië kent een gematigd landklimaat met droge zonnige zomers en koude zeer sneeuwrijke winters. Vooral ’s nachts kan het dan vrij koud worden. Armenië is een droog land met een zeer gevarieerde landschappen. Van mooie groene bergtoppen tot aan uitgestrekte steppe. Hierdoor is de fauna ook zeer aantrekkelijk, het lijkt soms wel of je ineens in een ander land bent. Vooral in de groene oase rond het meer van Sevan en de natuurparken van Dijian is het in de lente en ’s zomers fantastisch groen met veel verschillende bloemen en planten. Het is hier aanzienlijk koeler dan in de rest van het land. Jerevan ligt eigenlijk midden in de steppe. Het is hier in de zomer vooral erg droog maar de warmte is niet onbehaaglijk.

Tijdzones
Het is in Georgië en Armenië in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur later dan in Nederland.

Georgië 2023
01 januari Nieuwjaar
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar & dag van de Vlag
19 januari Orthodox Driekoningen
08 maart Internationale vrouwendag
09 april Dag van Nationale Eenheid
24 en 25 april Orthodox Pasen
09 mei dag van de Overwinning
26 mei Onafhankelijkheidsdag
28 augustus Orthodox Maria Hemelvaart
14 oktober Herdenking van de bouw van de Svetitskhoveli-kathedraal
23 november Heilige Sint Joris dag

Armenië 2023
01 januari Nieuwjaar
06 januari Armeens Kerstmis
07 januari Dag van de Doden
28 januari Dag van het Leger
24 februari Heilige Vardan
08 maart Internationale vrouwendag
17 april Armeens Pasen
24 april Herdenking van slachtoffers van de Armeense Genocide
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
28 mei Dag van de Republiek
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
05 juli Dag van de Grondwet
16 augustus Tenhemelopneming Heilige Moeder Gods
21 september Onafhankelijkheidsdag
07 december Herdenking van de slachtoffers aardbeving van 1988

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Georgië en Armenië gewoon met uw bankpas (met Maestro) of cash betalen. In de steden vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden bij grotere hotels en winkelketens steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Het betaalmiddel in Georgië is de lari.
1 euro is ca. 3 lari (wisselkoers per juni 2022)

Het betaalmiddel in Armenië is de dram.
1 euro is ca. 425 dram (wisselkoers per juni 2022)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Georgië en Armenië is werkelijk alles te koop. In Georgië en Armenië kent men net als in Nederland overal 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl. U heeft dus geen adapter nodig.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Tbilisi heeft een metro met 2 lijnen en Jerevan met 1 lijn. Hiermee kun je een eind komen. Om gebruik te maken van lokale bussen valt niet mee. Er rijden in de steden voldoende betaalbare taxi's rond. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Georgië en Armenië kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Bij het fotograferen van monniken en priesters hoort men eerst even toestemming te vragen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Georgië en Armenië direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tbilisi tel. +995-3222 76200
-Nederlandse Ambassade in Jerevan tel. +374-10520 388

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In Georgië en Armenië is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi-Gori-Kutaisi
Dag 5 Kutaisi-Tbilisi
Dag 6 Tbilisi
Dag 7 Tbilisi-Jerevan
Dag 8 Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11 Jerevan
Dag 12 Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis