download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Rondreis Armenië met excursieprogramma 11 dagen

Vanaf € 1.675,-
 • Geweldige privé rondreis
 • Auto met chauffeur
 • Excursies
 • Engelssprekende gids
 • Comfortabele hotels/guesthouses
 • Alle excursies inbegrepen
 • Verlengen per stad mogelijk
 • Gastvrije bevolking
 • Interessante en afwisselende reis
Bekijk data en prijzen

Rondreizen Armenië! Een rondreis door Armenië is de manier om een groot gedeelte van dit bijzondere land te ontdekken. Wij bieden u een wel zeer bijzondere 11-daagse rondreis waarbij u niet alleen de bruisende hoofdstad Jerevan bezoekt maar u komt ook op de mooiste plekjes van het land zoals aan het Meer van Sevan, het hooggelegen Tatevklooster en in het Dilijan National Park. Tijdens deze rondreis door Armenië wordt u begeleid door een Engelssprekende gids en een chauffeur. U bezoekt de bekendste bezienswaardigheden van het land. Alle excursies en entreegelden zijn inbegrepen.

U verblijft in alle steden in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt.

Het is mogelijk uw verblijf vooraf, tijdens of aan het einde van uw reis met 1 of meerdere nachten per plaats te verlengen. Dit dient u bij reservering al aan ons kenbaar te maken. Indien gewenst kunt u tegen een toeslag ook voor 4-sterrenhotels in Jerevan en Gori kiezen. Het verblijf in de overige plaatsen zoals Sevan en Dilijan blijft hierbij onveranderd.

Vluchten met de LOT Polish Airlines in de L-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 Vertrek Amsterdam 19.45 uur, aankomst Warschau 21.45 uur
Dag 1 Vertrek Warschau 22.15 uur, aankomst Jerevan 03.50 uur (dag 2)
Dag 11 Vertrek Jerevan 04.40 uur, aankomst Warschau 06.30 uur
Dag 11 Vertrek Warschau 07.20 uur, aankomst Amsterdam 09.35 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Polen geen
Armenië + 2 uur (in de winter + 3 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan-Goris
Dag 5 Goris
Dag 6 Goris-Meer van Sevan
Dag 7 Sevan-Dilijan National Park
Dag 8 Dilijan National Park-Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11
Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Jerevan

Vandaag vliegt u met de LOT Polish Airlines van Amsterdam via Warschau naar Jerevan.

Dag 2

Jerevan

Vroeg in de ochtend wordt u in de aankomsthal welkom geheten door onze chauffeur. Transfer naar uw hotel waar u uw kamer meteen kunt betrekken. Na een korte nacht en het ontbijt beginnen we om 11.00 uur toch met een uitgebreide stadsrondrit om u een goede indruk te geven van wat deze bijzondere stad te bieden heeft. We bezoeken onder andere het Genocide Monument Tsitsernakaberd Memorial Park met het bijbehorende museum. Zeker ook de moeite waard is de oude kruidenbazaar en fruitmarkt. Heel bijzonder is ook de Cafesjian, het meest moderne bouwwerk van Jerevan. Hier worden doorgaans een aantal bijzondere kunstwerken tentoongesteld. Rest van de middag ter vrije besteding.

Dag 3

Jerevan

Vanochtend brengt u een bezoek aan het Armeens Historisch Museum. Een zeer indrukwekkend museum waar men een fantastische collectie oude voorwerpen, kleding en juwelen kan bewonderen. Hier ziet u dat veel aspecten uit de Armeense geschiedenis grote invloed hebben gehad op andere Europese landen. Een stukje verderop ligt de Matenadaran bibliotheek. U krijgt een rondleiding langs een fantastische collectie eeuwenoude manuscripten en ’s werelds oudste bijbels. De met de handgeschilderde perkamenten boeken zijn een lust voor het oog, ook voor niet gelovigen. Deze bibliotheek, onderdeel van de staatsuniversiteit, is gehuisvest in een prachtig pand dat uit de Sovjettijd stamt. Middag ter vrije besteding.

Dag 4

Jerevan-Goris

Op een spectaculaire plek, met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Ararat, ligt het klooster Khor Virap. Dit is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. De heilige St. George werd hier jaren in een diepe put gevangen gehouden. Pas nadat hij de koning, Tiridates III, van een ongeneselijke ziekte kon bevrijden werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom. Vanaf de kloostermuren kunt u tussen de groene akkervelden de Turkse grens zien liggen met op de achtergrond de besneeuwde Araratberg. Het verhaal gaat dat ergens op deze berg de Ark van Noach is gestrand. In de middag bezoekt u het klooster Noravank, in de 12de eeuw het religieuze centrum. Het klooster ligt in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Het klooster lijkt een te zijn met de natuur. Onderweg bezoekt u nog de Areni-grot waar de oudste schoen ooit werd gevonden. U overnacht de komende 2 nachten in de plaats Goris.

Dag 5

Goris

U begint de dag met een rondrit door Goris dat als het ware in een groene kom tussen de bergen ligt. In de heuvels, zo'n 15 km ten oosten van Goris, bekijken we de grottenstad Khndzoresk. U zit nu niet ver van de grens met Azerbeidzjan. Eeuwen geleden werden hier grotwoningen uitgehouwen in het zacht vulkanisch gesteente. Vanaf een afstand lijkt de helling wel een gatenkaas. Een lange hangbrug over een hele diepe kloof verbindt beide zijden met elkaar. Neemt u goede schoenen mee. Ten zuiden van Goris ligt het dorpje Halidzor in de Vorotanravijn. Van hier uit neemt u 's werelds langste kabelbaan (5,7 km) welke u naar het Tatevklooster brengt. Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. U heeft van hier uit een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Tatevklooster werd in de 9de eeuw gebouwd als religieuscentrum. De Petrus en Pauluskerk is de bekendste kerk van het klooster. In de kerk kunt u hier en daar nog zien waar de fresco's moeten hebben gezeten.

Dag 6

Goris-Meer van Sevan

Zeer bijzonder zijn de merkwaardige steenstructuren van Karahunge/sprekende stenen. Waarvoor deze Armeense Stonehenge van ca. 6000 jaar voor Chr. werd gebouwd is niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk heeft het iets met astronomie te maken. Er staan in totaal 223 basaltzuilen waarvan er 84 met merkwaardige openingen die door mensen moeten zijn gemaakt. Onderweg bezichtigen we ook een zeer indrukwekkende karavanserai, een soort veilige overnachtingsplek voor karavanen. Reizende handelaren met hun waren en hun dieren werden hier beschermd tegen rovers. Een soort eenvoudige herberg waar je ook kon eten. Vooral in Centraal-Azië kwamen dit soort ontmoetingsplaatsen voor vanwege de Zijderoute. Deze Selim Caravanserai werd in 1332 gebouwd door Prins Chesar Orbelian die vooral dienst deed als handelspost. We rijden via de zeer bijzondere middeleeuwse begraafplaats Noraduz door naar het prachtige Meer van Sevan waar u zult overnachten. Het Meer van Sevan, wordt ook wel 'de Parel van Armenië’ genoemd. Dit op 65 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag. Op het schiereiland ligt het Peninsula-klooster uit 874 vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft over het meer. U overnacht in een eenvoudig hotel.

Dag 7

Sevan-Dilijan National Park

Van Sevan rijden we in noordelijke richting naar het Diljian national Park dat ook wel ‘klein Zwitserland’ wordt genoemd. Het staat vooral bekend vanwege haar zeer schone lucht. Dilijan, een van de belangrijkste resorts van Armenië, ligt midden in het prachtige Dilijan National Park waar je fantastische wandelingen en fietstochten kunt maken. Ter plaatse kan men mountainbikes huren. Het plaatsje Dilijan heeft een zgn. museumstraat/Sharambeyan street waar een aantal historische monumenten en huizen in de afgelopen jaren prachtig zijn gerestaureerd. Er zijn verschillende galeries en studio’s waar ook leuke workshops worden gegeven. U heeft hier de rest van de dag om een mooie wandeling of fietstocht te maken. U overnacht in een eenvoudig hotel.

Dag 8

Dilijan National Park-Jerevan

Onderweg naar Jerevan bezoekt u eerst de Romeinse tempel Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. U ziet hier ook de ruïnes van een Romeins badhuis uit de 3de eeuw waar we nog de prachtige vloertegels met mozaïeken kunnen bewonderen. Een traditionele lunch bij een boerenfamilie in de tuin is inbegrepen. Niet ver van Garni ligt het kloostercomplex Geghard. Dit uniek kloostercomplex, gebouwd in 4de eeuw, ligt tegen een berg aan gebouwd aan het einde van een nauwe vallei. Het landschap onderweg is werkelijk prachtig. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier terug in de kerken die in de rotsen van de berg zijn uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO.

Dag 9

Jerevan

Gehele dag ter vrije besteding. U kunt vandaag op eigen gelegenheid de stad verder gaan verkennen. Wij bieden u nog drie optionele excursies aan:

De plaats Echmiadzin is het centrum van de Armeense kerk. Hier bevindt zich het seminar voor jonge priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk en de geweldige St. George-kathedraal uit de 17de eeuw. Naast de kathedraal vindt u de ingang naar een klein maar toch zeer interessant museum (entree ca. € 3 p.p.). U kunt hier een indrukwekkende collectie eeuwenoude priestergewaden, mijters, bijbels en bijzondere relikwieën bewonderen. Hier ligt ook de speer waarmee Christus door een Romeinse soldaat aan het kruis zou zijn gestoken. Op de terugweg naar Jerevan maken we een fotostop bij de ruïnes van het 7de eeuwse Zvartnots, dat Echmiadzin voorging als religieus centrum.

Dag 10

Jerevan

Gehele dag ter vrije besteding.

Dag 11

Jerevan-Amsterdam

Al heel vroeg in de ochtend neemt u zelf een taxi naar de luchthaven voor de terugvlucht via Warschau naar Amsterdam. U kunt deze transfer natuurlijk ook bijboeken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan-Goris
Dag 5 Goris
Dag 6 Goris-Meer van Sevan
Dag 7 Sevan-Dilijan National Park
Dag 8 Dilijan National Park-Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11
Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het dagprogramma zijn opgenomen. De excursies met Engelssprekende gidsen en auto met chauffeur, indien van toepassing, beginnen doorgaans ’s morgens om 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit Jerevan met Genocide Monument

Tijdens een stadsrondrit krijgt u een goede indruk van wat deze hoofdstad van Armenië te bieden heeft. De stad is West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden zoals concertzalen, theaters en nachtclubs. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis en rond het plein vindt in de weekends een gezellige kunstmarkt plaats. Op het enorme Republieksplein vindt u het Historisch Museum waar u een schitterende collectie oude voorwerpen en kunst kunt bewonderen. Vanaf het hooggelegen standbeeld van Moeder Armenië heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Het bijzondere Monument van de Genocide, in het Tsitnerkaberd Park, maakt op alle bezoekers een diepe indruk. Het is gebouwd om naar schatting 600.000 tot 1.5 miljoen slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.
Het aan het centrale Republieksplein gelegen, in neoclassicistische stijl gebouw, wordt ondersteund door een grote witte zuilenrijen en herbergt het Historisch Museum. In dit museum kunt u het een en ander leren over de geschiedenis van Armenië. Een zeer indrukwekkend museum waar men duizenden museumstukken kan bewonderen. De fantastische collectie behelst archeologische vondsten uit de oudste tijden tot gebruikersvoorwerpen uit de 18de eeuwd. Ook een prachtige collectie juwelen en kleding kan men bewonderen. Hier ziet u dat veel aspecten uit de Armeense geschiedenis grote invloed hebben gehad op andere Europese landen.
Het unieke klooster Khor Virap ligt op een heuvel met de berg Ararat op de achtergrond. Een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden en daardoor ook het meest gefotografeerde plek van Armenië. St. George werd hier 12 jaar in een put gevangen gehouden door koning Tiridates III. Een lokaal boerinnetje hield hem in leven door 12 jaar lang brood in de put te gooien. De arme vrouw ligt nu in de kerk van het klooster begraven. Pas toen St. George de koning van zijn ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich tot het christendom. Het zandkleurige klooster Noravank was in de 12de eeuw het religieuze centrum. Het klooster ligt in een zeer smalle kloof met hoge roodstenen kliffen. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers, niet alleen voor de architectuur en de interessante geschiedenis van het klooster, maar vooral ook vanwege de bijzondere ligging en de harmonie die het samen met de omgeving uitstraalt. De in de 14de eeuw gerestaureerde Sint-Astvatsasin kerk valt het meeste op omdat deze uit twee verdiepingen bestaat.
Vlakbij Goris en de Azerbeidzjaanse grens, op de steile hellingen van het dorpje Khor Dzor, ligt het grottendorp Khndzoresk. Aan het eind van de 19de eeuw was het Oude Khndzoresk, met ca. 15.000 inwoners, het grootste dorp van Armenië. Er waren winkels, looierijen, scholen en verfhuizen te vinden. De grotten werden bewoond tot de jaren 1950 en doen nu nog wel eens dienst bij slecht weer, als schuilplaats door lokale herders en hun vee. Tevens is dit ook de vindplaats van de oudste schoen. Op de bodem van de kloof ligt St. Hrjpisme kerk uit de 17de eeuw. Aan de overzijde van het grottendorp ligt inmiddels een nieuw dorp met dezelfde naam. Een spectaculaire hangbrug op zo’n 63 meter hoogte verbindt het nieuwe dorp met de grottenstad. De hangbrug (in prima staat) zelf is al een avontuur.
Op ca. 15 km ten zuiden van Goris ligt het dorpje Halidzor in de Vorotanravijn. Van hier uit kan men langste kabelbaan (5,7 km) nemen welke u naar het Tatevklooster brengt (op maandag gesloten). Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Armenië. Vanuit hier heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. Het Tatevklooster werd in de 9de eeuw gebouwd als religieuscentrum. De ommuring met een paar wachttorens en verschillende bijgebouwen dateren uit latere tijden. De Petrus en Pauluskerk is de grootste kerk van de drie aanwezige kerken op het kloosterterrein. Hier zijn nog de resten van de vroegere fresco’s te vinden. Ook op het terrein vindt men mooie chatsjkars en een obelisk die was bedoeld om seismische trillingen te registreren.
Dit op 70 km ten noordoosten van Jerevan gelegen grote meer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld (ca. 2000 m). Met een lengte van 80 m is het de perfecte plek voor de Armeniërs die in de zomer de grote stad willen ontvluchten. Het water is kristalhelder en de omgeving betoverend. Op het schiereiland ligt het bekende Sevanavank klooster uit 874 en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Oorspronkelijk was het klooster alleen per boot te bereiken, nu hoef je slechts een trap op te klimmen om te kunnen genieten van een werkelijk schitterend uitzicht over het Meer van Sevan en de besneeuwde bergen rondom het meer.
Het unieke klooster, gebouwd in de 4de eeuw, ligt aan het einde van een nauwe vallei tegen een berg aan gebouwd. Het landschap onderweg is werkelijk adembenemend. Het complex was in de middeleeuwen een van de beroemdste en belangrijkste spirituele en culturele centra van Armenië. In die tijd leefden hier honderden monniken. De schitterende Armeense architectuur vindt u hier vooral terug in de kerk die in de rotsen van de berg is uitgehouwen. Het is bijna niet te geloven dat dit door de handen van monniken werd gedaan. Ook de bibliotheek en eetzalen werden uit de rotsen gehouwen. Zowel het kloostercomplex als de vallei staan onder toezicht van UNESCO. Verderop brengt u een bezoek bij de Romeinse tempel van Garni, gelegen in een indrukwekkend en wijds landschap met zicht op de diepe Azatvallei. De tempel van de Zon dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd nadat in Rome koning Tiridates I gekroond werd door keizer Nero. Het is een koninklijk zomerverblijf geworden nadat de Armeniërs zich tot het Christendom hadden bekeerd. U ziet hier ook de ruïnes van een koninklijk paleis uit de 12de eeuw en een Romeins badhuis uit de 3de eeuw waar we nog de prachtige vloertegels met mozaïeken kunnen bewonderen.
Echmiadzin is de hoofdstad van de Armeens Apostolische kerk. In en rondom het klooster liggen het seminar voor priesters, het paleis van de catholicos/hoofd van de Armeense kerk en de St.George-kathedraal uit de 17de eeuw. Direct naast de kathedraal bevindt zich een klein maar zeer indrukwekkend museum (entree ca. € 3 p.p.) waar onder andere de speer te zien is waarmee Christus aan het kruis werd gestoken door een Romeinse soldaat. Ook zijn er prachtige gewaden, mijters, bijbels en verschillende relikwieën te zien. De ruïnes van de 7de-eeuwse Sint Gregorius de Verlichter kerk van Zvartnots is vooral bekend om een verzameling in een cirkel staande muurfragmenten met daarom heen omgevallen zuilen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan-Goris
Dag 5 Goris
Dag 6 Goris-Meer van Sevan
Dag 7 Sevan-Dilijan National Park
Dag 8 Dilijan National Park-Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11
Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Tijdens deze reis verblijft u in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.


4-sterrenhotels gewenst?

Tegen een toeslag kunt u in 4-sterrenhotels (no name) verblijven.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan-Goris
Dag 5 Goris
Dag 6 Goris-Meer van Sevan
Dag 7 Sevan-Dilijan National Park
Dag 8 Dilijan National Park-Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11
Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Dagelijks vertrek

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 1.675, gebaseerd op verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Speciale korting (per persoon) indien u een reservering maakt voor:
4 personen € 80
6 personen € 120
8 personen € 160
10 personen € 200

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met LOT in de L-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 190)
 • 1 stuk ruimbagage max. 20 kg (€ 50)
 • 10 x hotelovernachting
 • 10 x ontbijt
 • transfer bij aankomst
 • excursies inclusief entreegelden
 • Engelssprekende gids
 • auto en chauffeur tijdens rondreis

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer 3-sterrenhotels € 255
 • 4-sterrenhotels € 180 (alleen in Jerevan & Goris / rest 3-sterrenhotels)
 • 1-persoonskamer 4-sterrenhotels € 440

Extra's:

 • Excursie Echmiadzin en Zvartnots € 115
 • transfer bij vertrek € 40 per auto
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan-Goris
Dag 5 Goris
Dag 6 Goris-Meer van Sevan
Dag 7 Sevan-Dilijan National Park
Dag 8 Dilijan National Park-Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11
Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Georgië en Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden en wij adviseren u daarom zelf contact op te nemen bij het consulaat.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor Georgië en Armenië.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.lot.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het LOT-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.lot.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van LOT Polish Airlines.

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting 158 cm (h x b x d). Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 35 x 12 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.lot.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte treinreis.

In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de orthodoxe regels houdt: vrouwen bedekken het hoofd met een hoofddoek, sjaal of muts. Er zijn kerken en kloosters waar men het storend vindt als vrouwen in een zeer korte broek gekleed gaan. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men heel oud is.

Individuele rondreizen
Bij individuele rondreizen waarbij u over een auto met privé chauffeur beschikt dient u er rekening te houden dat de chauffeur doorgaans weinig kennis heeft van een buitenlandse taal. Uiteraard is hij op de hoogte van de route welke u gaat rijden en welke bezienswaardigheden u onderweg tegenkomt. Hij is dus alleen uw chauffeur en zal u niet begeleiden bij het bezoeken van de bezienswaardigheden. Tevens is het gebruikelijk dat bij de overnachtingen in een guesthouse, waar ook het diner ’s avonds plaatsvind, de chauffeur aan uw tafel aanschuift.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en/of chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 5 per dag. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Georgië kent grote landschappelijke en klimatologische variatie. Geografisch gezien ligt een groot deel van Georgië in Azië. In de lagere delen van het land spreken we van een zeeklimaat met zelfs aan de kust van de Zwarte Zee een mediterraan klimaat met subtropische vegetatie. In de zomer en het najaar is het hier heerlijk toeven. In de zomermaanden kan de temperatuur in Tbilisi flink oplopen. Georgië is in de lente behoorlijk nat. Rond het Kaukasus-gebergte heerst een landklimaat. Het is hier in de zomer iets koeler en in de winter kan het behoorlijk vriezen. Toch beschermen de hoge toppen van het Kaukasus-gebergte de rest van het land tegen de strenge vorst vanuit Siberië. Er zijn verschillende wintersport gebieden. Tbilisi kan in de zomer erg warm worden.

Armenië kent een gematigd landklimaat met droge zonnige zomers en koude zeer sneeuwrijke winters. Vooral ’s nachts kan het dan vrij koud worden. Armenië is een droog land met zeer gevarieerde landschappen. Van mooie groene bergtoppen tot aan uitgestrekte steppe. Hierdoor is de fauna ook zeer aantrekkelijk, het lijkt soms wel of je ineens in een ander land bent. Vooral in de groene oase rond het meer van Sevan en de natuurparken van Dijian is het in de lente en ’s zomers fantastisch groen met veel verschillende bloemen en planten. Het is hier aanzienlijk koeler dan in de rest van het land. Jerevan ligt eigenlijk midden in de steppe. Het is hier in de zomer vooral erg droog maar de warmte is niet onbehaaglijk.

Tijdzones
Het is in Georgië en Armenië in de zomer 2 uur en in de winter 3 uur later dan in Nederland.

Georgië 2023
01 januari Nieuwjaar
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar & dag van de Vlag
19 januari Orthodox Driekoningen
08 maart Internationale vrouwendag
09 april Dag van Nationale Eenheid
24 en 25 april Orthodox Pasen
09 mei dag van de Overwinning
26 mei Onafhankelijkheidsdag
28 augustus Orthodox Maria Hemelvaart
14 oktober Herdenking van de bouw van de Svetitskhoveli-kathedraal
23 november Heilige Sint Joris dag

Armenië 2023
01 januari Nieuwjaar
06 januari Armeens Kerstmis
07 januari Dag van de Doden
28 januari Dag van het Leger
24 februari Heilige Vardan
08 maart Internationale vrouwendag
17 april Armeens Pasen
24 april Herdenking van slachtoffers van de Armeense Genocide
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
28 mei Dag van de Republiek
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
05 juli Dag van de Grondwet
16 augustus Tenhemelopneming Heilige Moeder Gods
21 september Onafhankelijkheidsdag
07 december Herdenking van de slachtoffers aardbeving van 1988

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Georgië en Armenië gewoon met uw bankpas (met Maestro) of cash betalen. In de steden vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden bij grotere hotels en winkelketens steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Het betaalmiddel in Georgië is de lari.
1 euro is ca. 3 lari (wisselkoers per juni 2022)

Het betaalmiddel in Armenië is de dram.
1 euro is ca. 425 dram (wisselkoers per juni 2022)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Georgië en Armenië is werkelijk alles te koop. In Georgië en Armenië kent men net als in Nederland overal 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl. U heeft dus geen adapter nodig.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Tbilisi heeft een metro met 2 lijnen en Jerevan met 1 lijn. Hiermee kun je een eind komen. Om gebruik te maken van lokale bussen valt niet mee. Er rijden in de steden voldoende betaalbare taxi's rond. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Georgië en Armenië kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Bij het fotograferen van monniken en priesters hoort men eerst even toestemming te vragen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Georgië en Armenië direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tbilisi tel. +995-3222 76200
-Nederlandse Ambassade in Jerevan tel. +374-10520 388

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In Georgië en Armenië is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Jerevan
Dag 2 Jerevan
Dag 3 Jerevan
Dag 4 Jerevan-Goris
Dag 5 Goris
Dag 6 Goris-Meer van Sevan
Dag 7 Sevan-Dilijan National Park
Dag 8 Dilijan National Park-Jerevan
Dag 9 Jerevan
Dag 10 Jerevan
Dag 11
Jerevan-Amsterdam
Boek deze reis