download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Mongolië

Mongolië, land van de eeuwige blauwe lucht, is meer dan een uitgestrekte steppe ‘aan het einde van de wereld’. Het is zelfs een heel bijzonder en fascinerend land met een overweldigende natuur, veel oude tradities en een zeer gastvrije bevolking waarvan het overgrote deel nog als nomaden met hun kuddes door het land trekt. Een van de weinige landen ter wereld waar je nog totale rust kunt vinden zonder dat je wordt gestoord. Inderdaad een land van uitgestrekte vlaktes maar dan wel van zo’n schoonheid dat het zelfs een beetje onwerkelijk lijkt. En naast een geweldige variëteit aan landschappen vind je in dit vriendelijke land ook indrukwekkende eeuwenoude bezienswaardigheden. Mongolië is een land vol verrassingen! Door de eeuwen heen zijn Mongolië en China nauw met elkaar verbonden geweest. Ten tijde van Genghis Khan, een van de schrikwekkendste en machtigste krijgsheren aller tijden, was Mongolië zelfs een heel machtig land. Het strekte zich uit van midden China tot aan de Zwarte Zee. Zo’n 200 jaar later was het veroverde gebied al weer uiteengevallen. Het grootste deel van het land werd door China ingenomen. Pas in 1911 werd er een onafhankelijkheidsverklaring getekend.

Toen de laatste koning in 1924 stierf werd Mongolië, onder invloed van de Sovjet, uitgeroepen tot een Volksrepubliek. Als communistische staat maakte Mongolië nooit deel uit van de Sovjet-Unie. In 1990 werden democratische hervormingen doorgevoerd en sinds 1991 is Mongolië een echte democratie. Ofschoon rijk aan bodemschatten zoals olie en koper is Mongolië een arm land. De infrastructuur, van de 42.000 km aan wegen is slechts 2000 km geasfalteerd, is niet optimaal te noemen en het gebrek aan een haven helpt ook niet echt bij de uitvoer van grondstoffen. Met haar 3 miljoen inwoners is Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. Bijna de helft woont in steden en de andere helft leeft nog als rondtrekkende herders en wonen in traditionele ronde tenten/gers. Deze nomaden hebben een zeer groot respect voor hun dieren en de natuur waarin ze leven. Ofschoon een hard bestaan, zijn zij toch altijd heel vrolijk en verwelkomen gasten met open armen. Er wordt veel gezongen en gedanst. Mongolië is bijna 40 keer zo groot als Nederland en heeft een extreem landklimaat, koude droge winters en hete zomers waarin de regen valt. Het land bestaat uit bergen, heuvels en dalen, uitgestrekte grasvlaktes, bossen, steppen en woestijnen. De in het zuiden gelegen Gobi-woestijn, die gedeeltelijk ook door China loopt, is zelfs de op een na grootste woestijn ter wereld. Meer dan de helft van het land is begroeid met gras dat gebruikt wordt om de enorme kuddes runderen, geiten, schapen, kamelen en vooral paarden te laten grazen. Men schat dat er zo’n 25 miljoen stuks vee vrij door Mongolië wandelt. De grote variëteit aan landschappen brengt natuurlijk ook een levendige flora en fauna met zich mee. Elk gebied kent zijn eigen vegetatie die over het algemeen uit laag groeiende planten bestaat zoals veldbloemen, kruiden en struiken. Alleen in het noorden vindt men veel naaldbomen, het leefgebied van wolven, beren, herten, elanden en lynxen. In het Altai-gebergte leeft zelfs nog het zeldzame sneeuwluipaard. Tussen Ulaanbaatar en de Gobi Woestijn komen nog verschillende in het wild levende diersoorten voor zoals het Przewalski paard, de Bactrisch kameel, de Gobi-beer en de Ibex.

Feestdagen 2022

01 januari Nieuwjaarsdag
13 januari Dag van de Grondwet
1 februari Mongools Nieuwjaar
01 maart Dag van de Patriotten
08 maart Internationale Vrouwendag
18 maart Mannen- en Soldatendag
10 juli Dag van de Vlag
11 t/m 15 juli Nadaam Festival week
25 augustus Dag van de Jeugd
29 oktober Dag van de Hoofdstad
05 november Geboortedag Genghis Khan
26 november Dag van de Republiek
29 december Onafhankelijkheidsdag

Lees meer

Groepsreizen

Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u samen met anderen in groepsverband reist. Tijdens deze zeer afwisselende groepsreizen staan cultuur en bevolking centraal. U wordt gedurende de gehele reis begeleid door zeer enthousiaste en ervaren gidsen. Bolsjoj Reizen heeft verschillende groepsreizen met vertrekgarantie!

Stedenreizen

Wij hebben voor u reizen samengesteld naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Overige steden zijn over het algemeen zeer klein en kunnen enkel gedurende een rondreis bezocht worden. U kunt Ulaanbaatar wel combineren met verschillende steden in China. U vliegt bijvoorbeeld vanuit Amsterdam naar Ulaanbaatar en van Shanghai weer terug naar Amsterdam. Een ideale manier om op individuele basis kennis te maken met verschillende prachtige steden. Onze stedenreizen kunt u geheel naar uw eigen wens invullen en u kunt verblijven zolang u wenst. Als u een andere verblijfsduur wenst of excursies aan uw verblijf wilt toevoegen dan horen wij dat graag.

Trans Peking Express

De treinreis van Ulaanbaatar naar Beijing behoort tot een van de bekendste trajecten ter wereld. De trein rijdt langs uitgestrekte vlakten, steppen en de Gobiwoestijn.

Maatwerk, uw eigen reis samenstellen

Een van de specialiteiten van Bolsjoj Reizen is het aanbieden van maatwerkreizen. Een reis volledig afgestemd op uw eigen wensen en ideeën. U kunt elke dag vertrekken en kunt op elke plaats zolang verblijven als u wenst. U kunt een combinatie maken uit de diversen steden en landen uit ons aanbod. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis. Bij een combinatie van diverse bestemmingen zorgen wij voor de beste en voordeligste trein, bus, boot of vluchtverbindingen. De reizen, excursies en de informatie bij maatwerk die u op onze website aantreft, geven u ons inziens voldoende inspiratie om een bijzondere reis samen te stellen. Een maatwerkreis van Bolsjoj Reizen is een combinatie van uw wens en ons advies!

Hoogtepunten in Mongolië

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar is een drukke en levendige stad waar men tal van bezienswaardigheden kan bezoeken. De hoofdstad van Mongolië kreeg in 1924, bij het uitroepen van de Mongoolse Volksrepubliek, de naam Ulaanbaatar dat ‘Rode Held’ betekent. Gelegen op een hoogte van ca. 1400 m is het de koudste hoofdstad ter wereld en er is geen hoofdstad zover verwijderd van zee als Ulaanbaatar. Tot begin 20ste eeuw was de stad eigenlijk niets meer dan een nederzetting van verschillende gerkampen. Alhoewel er al eeuwen handel werd gedreven tussen Mongolen, Chinezen en Russen werden toch pas rond 1900 de eerste stenen gebouwen neergezet. Naamsbekendheid kreeg Ulaanbaatar eigenlijk pas door de Trans Mongolië Spoorlijn, een aftakking van de wereldberoemde Trans Siberië spoorlijn, de kortste en snelste verbinding tussen Moskou en Beijing. Vandaag de dag woont een derde (ca. 1,2 miljoen) van de totale Mongoolse bevolking in deze relatief kleine hoofdstad terwijl er in de rest van het land nauwelijks 2 inwoners per vierkante kilometer wonen. Het is vooral de jeugd die naar de grote stad trekt. Sinds 2001 ontwikkelt de stad zich in een extreem groot tempo: straten worden verbreed en geasfalteerd, hoge flat- en kantoorgebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond, winkels openen hun deuren en het aanbod van nieuwe exclusieve restaurants wordt bijna dagelijks uitgebreid. Ulaanbaatar telt een aantal zeer indrukwekkende bezienswaardigheden. Het Sükhbaatar Plein, vernoemd naar generaal Sükhbaatar die in 1921 de bevrijdingsoorlog tegen de Chinezen inzette, vormt het centrum van de stad. Aan het plein liggen onder andere het Paleis van Cultuur/National Gallery, het gebouw van de Staatsopera en het grote Parlementsgebouw met een reusachtig standbeeld van Genghis Khan. Bezoek het Gandanklooster, het grootste en belangrijkste Boeddhistische klooster van Mongolië, dat in 1809 werd opgericht. Men kan het klooster het best ’s morgens rond 9.30 uur bezoeken in verband met de indrukwekkende ochtendgebeden van de nog in het klooster wonende monniken. Het voormalige Winterpaleis van de Bogd Khan, de spirituele leider en laatste koning van Mongolië, is ook zeker een bezoek waard. Een gedeelte van het paleiscomplex bestaat uit prachtig beschilderde houten paviljoens die als tempels dienst deden.

Mongolië telt zo’n 12 nationale natuurreservaten en parken waarvan er 3 op redelijke afstand van Ulaanbaatar zijn gelegen. De andere parken kunnen tijdens rondreizen door Mongolië bezocht worden. De landschappen van de verschillende parken variëren sterk net zo als de flora en fauna dat er leeft. Er komen nog veel wilde diersoorten voor waarvan er enkele met uitsterven worden bedreigd zoals het zeldzame sneeuwluipaard. Vooral ook vogelaars komen hier helemaal aan hun trekken, van Siberische witte kraanvogels tot gieren en adelaars. In de meeste parken staan een of meerdere tentenkampen/gerkampen waar natuurliefhebbers kunnen overnachten. Een droombestemming voor de avontuurlijke reiziger die leegte en ongereptheid weet te waarderen.

Het Terelj natuurreservaat is, mede dankzij haar ligging zo dicht bij de hoofdstad, het meest populaire park van Mongolië. Pas in 1993 kreeg het de status van nationaal park. De ingangspoort ligt op zo’n 65 km ten noordoosten van Ulaanbaatar. De weg er naartoe is geasfalteerd, in het park zelf liggen hoofdzakelijk onverharde wegen. Terelj, gelegen in het Khentie-gebergte, is voornamelijk bekend om haar lieflijke landschap met enorme rotsformaties waarvan de ‘Turtle Rock’ de bekendste is. De laatste is een imposante rotsblok met onmiskenbaar de vorm van een schildpad. Je hebt hier een heldere en zeer schone berglucht boven een grotendeels alpachtig landschap. Een ideale bestemming voor een verblijf van enkele dagen om heerlijk tot rust te komen. Een geweldige omgeving om lange wandelingen of paardrijtochten te maken. Er liggen zo’n 20 tentenkampen in het park dat in de weekenden ook vaak wordt bezocht door de lokale bevolking.

Op zo’n 130 km ten zuidoosten van Ulaabaatar ligt het Gun-Galuut Nature Reserve. In 2003 werd dit uitgestrekte gebied door het lokale parlement tot natuurreservaat uitgeroepen. In dit niet al te grote park is de diversiteit aan natuurschoon bijzonder te noemen. Het gebied bestaat uit hoge bergen, steppen, graslanden, rivieren, meren en moerasgebieden. Er kan gevist en gezeild worden op de meren Ayaga en Ikhgun. Op de Kherlen rivier, de langste rivier van Mongolië, kan men kanoën. Een geweldige omgeving om dagtochten te maken op de fiets, te voet of te paard. Zwemmen behoort hier ook tot de mogelijkheden. Het reservaat is de natuurlijke habitat van een aantal zeer zeldzame diersoorten zoals het wilde Argali bergschaap, de witte gazelle en de grijze wolf. Zowel de bergen als ook de moerassige graslanden trekken veel bijzondere beschermde vogelsoorten aan zoals de Siberische-, de juffer- en de witnekkraanvogel, de zwarte ooievaar en de rode valk en de zwaangans. Het park telt maar een gerkamp waar veel activiteiten worden georganiseerd die betrekking hebben tot de natuur. Wil je echt in een zeer rustige omgeving van overweldigende natuur genieten dan is het Gun-Galuut Nature Reserve hét reservaat om te verblijven.

Het Khustain Park ligt op zo’n 100 km ten westen van Ulaanbaatar en is makkelijk te bereiken via de geasfalteerde Millenniumweg. De Mongoolse regering verklaarde het 50.600 ha grote gebied in 1993 tot natuurreservaat. Vooral de flora is heel bijzonder te noemen, het park telt alleen al 459 soorten planten waaronder 90 verschillende soorten mos en 33 soorten paddenstoelen. Er leven 44 soorten zoogdieren zoals rode herten, witstaartgazelle, wilde zwijnen, goudbruine vossen, Mongoolse marmotten en grijze wolven. Het afwisselende landschap bestaat uit bergen, steppen, zandduinen, berkenbossen, rotsen en waterbronnen die kleine stroompjes en meertjes voeden. Maar waar dit park het meest om bekend staat is het Przewalski paard. Dit is het enige echte paardensoort ter wereld welke nog in het wild te vinden is. Dit dankzij het initiatief van een aantal Nederlanders die een fokprogramma hebben opgezet in het lauwersmeergebied. In 1993 zijn vanuit Nederland enkele paarden uitgezet in het park om zo de populatie weer op peil te brengen.

De Mongoolse Gobi-woestijn is van onschatbare waarde voor de flora en fauna van Centraal-Azië en strekt zich uit langs de Chinees-Mongoolse grens. Eeuwenlang trokken hier kamelen voorbij beladen met zijde, thee en Chinees porselein van Moskou naar China en was het een van de belangrijkste handelsroutes. Inmiddels is er een spoorlijn aangelegd waardoor er een snellere verbinding is tussen Moskou en Beijing. Het is een uniek en ongerept gebied met eindeloze vlaktes van zand en steen die het uitzicht vormen zover je kunt kijken. Naast zandduinen die wel reiken tot 300 m hoogte vind men ook een indrukwekkend rots gebied bijna geheel in een rode kleur en waar ooit sporen zijn gevonden van dinosaurussen en fossielen. Maat het meest bijzondere gebied is gelegen midden in de Gobi-woestjin, de groene Yol vallei. Deze vallei is ontstaan door een rivier die ooit hier door de bergen stroomde. De overgebleven stroomt creëert ijs op de bodem van de vallei dat zelfs in de zomermaanden blijft liggen. De hoge rotswanden die de vallei flankeren zijn erg indrukwekkend. De Yol Valley is ook de thuisbasis voor de sneeuwluipaard en vele soorten roofvolgels. Naast dat de Gobi-woestijn het leefgebied van bijzondere dieren is treft men hier ook nog steeds de Mongoolse nomaden aan die hier met hun gehele familie leven in gertenten.

Kharkhorin was eens de hoofdstad van het Grote Mongoolse Keizerrijk. In 1220 begon Genghis Khan al met de bouw van deze stad, een strategisch kruispunt van handelsroutes. Pas tijdens de heerschappij van zijn zoon groeide Kharakorum uit tot een echte grote stad met tempels, regeringsgebouwen en een paleis. In 1264 verplaatste Kublai Khan de hoofdstad van zijn rijk naar Peking. Kharkhorin werd in 1380 door de Manchu grotendeels verwoest. Vandaag de dag is Kharkhorin niet meer dan een groot dorp met hoofdzakelijk houten huizen en heel veel geiten.

De groene vallei Yol Valley, ook wel Yolyn Am genoemd, is een verrassende attractie in de Gobi-woestijn. Omgeven door bergen, groeit en bloeit hier alles dat je niet verwacht tegen te komen in een woestijnlandschap. De vallei is ontstaan door een rivier die hier lang geleden doorheen stroomde. De overgebleven stroom creëert ijs op de bodem van de vallei dat zelfs in de zomermaanden blijft liggen. Erg leuk is de wandeling door de vallei, circa een uur heen en een uur via dezelfde route terug, waarbij je over rotsen klautert en over het riviertje moet springen. De hoge rotswanden die de vallei flankeren zijn erg indrukwekkend. Yol Valley is de thuisbasis voor bijzondere dieren, zoals het sneeuwluipaard en veel roofvogels. De luipaarden krijg je niet snel te zien, maar de kans dat je het roodbruine knaagdiertje ‘pika’ spot is een stuk groter. Deze kleine marmotachtige diertjes springen vrolijk door het landschap. In een aantal gebieden zijn fossielen van dinosaurussen en dinosauruseieren gevonden.

De Khongor Sand Dunes is een van de highlights die in elke Gobi tour voorkomt. Deze zandduinen reiken tot 300 meter hoogte over een totale oppervlakte van zo’n 900 km2. De golvende zandvlakte wordt ook wel de ‘zingende zandduinen’ genoemd, vanwege het geluid dat de wind maakt als het door de duinen raast. Je kunt de duinen beklimmen in circa een half uur tijd voor een werkelijk adembenemend uitzicht vanaf de top over de duinen aan de ene zijde en het verreikende steppelandschap aan de andere zijde. Het mooiste moment is vlak voor zonsondergang, zodat je de zon ziet wegzakken in de zandvlakte.

Een andere ‘must’ is een bezoek aan de Flaming Cliffs, ook bekend onder de naam Bayanzag of Rich Saxual. Deze indrukwekkende rode rotsen hebben iets weg van een ‘mini Grand Canyon’. Het gebied is ontzettend waardevol voor paleontologen; dit is de vindplaats van vele dinosaurusskeletten, fossielen, dinosauruseieren en botten. In het Centraal Museum van Dinosaurussen in Ulaanbaatar kun je enkele hiervan bewonderen. De Amerikaanse fossielenjager en avonturier Roy Andrew Chapman, die volgens sommigen de inspiratie was voor Steven Spielberg’s Indiana Jones films, stuitte hier in 1920 op talloze van zulke overblijfselen. Zo nu en dan schijnen bezoekers nog steeds stukjes van botten en eieren te vinden rondom de Flaming Cliffs.