download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Rondreis Mongolië 14 dagen

Vanaf € 2.695,-
 • Rust en serene stilte
 • Uitgestrekte vlaktes
 • Bezoek nomadenfamilies
 • Land Cruiser met chauffeur
 • Engelssprekende gids
 • Aeroflot Int. Airlines
 • Centraal gelegen 3-sterrenhotel
 • Afgelegen gerkampen
 • Transfer bij aankomst
Bekijk data en prijzen

Een avontuurlijke en unieke expeditie van 1750 km door Mongolië, een van de mooiste en meest uitgestrekte landen ter wereld. Bezoek aan een aantal prachtige nationale parken met uiteenlopende bezienswaardigheden en bijzondere natuurverschijnsels. Uiteraard brengt u ook een bezoek aan de levendige hoofdstad Ulaanbaatar. Deze stad heeft een charmante uitstraling die je niet vaak meer in grote steden tegenkomt. U reist op individuele basis en wordt tijdens de rondreis begeleid door een Engelssprekende gids en een chauffeur met Land Cruiser. Alle excursies en entreegelden zijn inbegrepen.

U verblijft in Ulaanbaatar in Hotel Mika*** op basis van logies/ontbijt en tijdens de rondreis in traditionele gerkampen met volpension.

Het is mogelijk uw verblijf vooraf, tijdens of aan het einde van uw reis met 1 of meerdere nachten per plaats te verlengen. Dit dient u bij reservering al aan ons kenbaar te maken. Indien gewenst kan er tegen geringe meerkosten voor een ander hotel in Ulaanbaatar worden gekozen.

Vluchten met Aeroflot in de N-klasse (goedkoopste IATA* toeristenklasse)

Dag 1 Amsterdam-Moskou vertrek 13.15 uur, aankomst 17.35 uur
Dag 1 Moskou-Ulaanbaatar vertrek 18.55 uur, aankomst 06.00 uur (dag 2)
Dag 14 Ulaanbaatar-Moskou vertrek 07.05 uur, aankomst 08.50 uur
Dag 14 Moskou-Amsterdam vertrek 14.35 uur, aankomst 17.10 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

* IATA

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

De aanbetaling van uw reis bedraagt de volledige kosten van de IATA-tickets + 20% over het landarrangement. Uitgegeven IATA-tickets kunnen niet meer door u worden gewijzigd en bij een eventuele annulering zijn de kosten altijd 100%.

Tijdverschil met Nederland

Rusland + 1 uur (in de winter + 2 uur)
Mongolië + 6 uur (in de winter + 7 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Ulaanbaatar
Dag 2 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 3 Terelj National Park
Dag 4 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 5 Ulaanbaatar
Dag 6 Ulaanbaatar-Kharkhorin
Dag 7 Kharkhorin-Midden Gobi
Dag 8 Midden Gobi-Gobi/Bayanzag
Dag 9 Gobi/Khongoriin Els
Dag 10 Gobi/Gurvan Saikhan Park
Dag 11 Gobi-Midden Gobi
Dag 12 Midden Gobi-Ulaanbaatar
Dag 13 Ulaanbaatar
Dag 14 Ulaanbaatar-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Ulaanbaatar

Vandaag vliegt u met Aeroflot van Amsterdam via Moskou naar Ulaanbaatar.

Dag 2

Ulaanbaatar-Terelj National Park

Vroeg in de ochtend wordt u in de aankomsthal welkom geheten door onze lokale gids.
Transfer van ca. 60 km naar het prachtige Terelj National Park. Onderweg bezoekt u het Giant Genghis Khan Monument. Op de plek waar de beruchte krijgsheer Genghis Khan/vader des vaderlands een gouden zweep zou hebben gevonden staat nu het 40 m hoge Genghis Khan Ruiterstandbeeld. Bezoekers kunnen via een trap tot aan het observatiedek in het hoofd van het paard komen vanwaar je een fantastisch panoramisch uitzicht hebt over de weidse omgeving. Het complex dat in 2008 op zo’n 55 km ten oosten van Ulaanbaatar werd gebouwd omvat ook een bezoekerscentrum. Men kan hier een aantal foto’s bekijken over de bouw en het in elkaar zetten van het standbeeld. Naast een aantal winkeltjes en een restaurant is er ook een ruimte ingericht met informatie over het Grote Rijk van de Khan. Bij Turtle Rock wordt nog een fotostop gemaakt en dan rijdt de chauffeur door naar het Bayalag Resort waar u meteen uw ger kunt betrekken. U neemt afscheid van uw gids en chauffeur. Middag ter vrije besteding. Na het diner kunt u zich klaarmaken voor uw eerste nacht in een traditionele Mongoolse ger. Geniet van een indrukwekkende sterrenhemel boven het kamp.

Dag 3

Terelj National Park

Na een goede nachtrust in de vrije natuur is het tijd om wat meer van de omgeving te gaan ontdekken. Bij de receptie/restaurant vindt u informatie over de verschillende excursies en activiteiten in en rondom het kamp zoals berg- en rots-beklimmen, vogel-spotten of paardrijden. U kunt ook een prachtige wandeling maken door het grotendeels alpachtig landschap en van het weidse uitzicht genieten. In de verre omgeving ziet u meerdere gerkampen liggen. U bent altijd welkom om daar in het restaurant een kopje thee te gaan drinken. Verdwalen is bijna niet mogelijk.

Dag 4

Terelj National Park-Ulaanbaatar

Ochtend ter vrije besteding. Rond het middaguur wordt u weer door uw chauffeur in het gerkamp opgehaald en naar uw 3-sterrenhotel in Ulaanbaatar gereden. Na het inchecken kunt u alvast een wandeling maken door deze bijzondere hoofdstad.

Dag 5

Ulaanbaatar

Na het ontbijt maakt u een stadsrondrit waarbij uw gids u het een en ander vertelt over de verschillende gebouwen en monumenten van de stad. Onderweg bezoekt u onder andere het imposante Sükhbaatar Plein waaraan het Parlementsgebouw en de Staatsopera zijn gelegen. U krijgt een rondleiding langs de unieke collectie van het National Historical Museum. Hier krijgt u een goede indruk van de historische en hedendaagse cultuur en gebruiken. Veel opgedane informatie kan later tijdens de rondreis van pas komen. Middag ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid het Bogd Khan Paleis, het voormalige Winterpaleis van de laatste koning, bezoeken. Zeker ook interessant is het Gandanklooster, het centrum van het Mongoolse boeddhisme. Vandaag de dag leven en leren hier weer honderden lama’s/boeddhistische monniken. Wij bieden u de mogelijkheid om interessante excursies bij te boeken. Een overzicht van ons aanbod vindt u onder ‘Excursieprogramma’.

Dag 6

Ulaanbaatar-Kharkhorin

In de ochtend wordt u door uw gids en chauffeur weer opgehaald. Vandaag rijdt u naar de oude stad Kharkhorin, zo’n 350 km ten zuidoosten van Ulaanbaatar. Onderweg kunt u genieten van de uitgestrekte weides die worden afgewisseld door glooiende heuvels, steppen en rivierdalen. Kharkhorin was eens de hoofdstad van het Grote Mongoolse Keizerrijk. In 1220 begon Genghis Khan al met de bouw van deze stad, een strategisch kruispunt van handelsroutes. U brengt een bezoek aan het Erdene Zuu-klooster, het oudste boeddhistische klooster van Mongolië. Het klooster wordt omringd door een zeer indrukwekkende muur met 108 stoepa’s. Een van de bijgebouwen herbergt een fantastische collectie oude schilderingen en speciale kostuums voor religieuze ceremonies. Vannacht verblijft u in een gerkamp buiten de stad.

Dag 7

Kharkhorin-Midden Gobi

Na het ontbijt verlaten we Kharkhorin en rijden in zuidelijke richting. Onderweg maakt u kennis met een traditionele nomadenfamilie waar u een Mongoolse barbecue als lunch krijgt aangeboden. Hierna vervolgen we onze weg naar het Ongi-klooster. In 1660 begon men met de bouw van dit enorme complex. Er waren 2 kloosters: Barlim Khiid op de noordoever en Khutagt Khiid op de zuidoever van de rivier de Ongi. Oorspronkelijk stonden hier 30 tempels en 4 universiteiten en er leefden meer dan 1000 boeddhistische monniken. Overnachting in gerkamp.

Dag 8

Midden Gobi-Gobi/Bayanzag

Vandaag rijden we naar het zuiden, dieper de Gobiwoestijn in. In de middag komen we aan bij Bayanzag en maken kennis met de Flaming Cliffs. Het ontstaan van deze uit roodzandsteen bestaande rotsformaties en kliffen gaat zeker 60 miljoen jaar terug. Ze bevatten grote hoeveelheden dinosaurusfossielen, eieren en botten. Het is een van de meest beroemde paleontologische plekken ter wereld. In 1922 ontdekte Roy Chapman hier 's werelds eerste nest van dinosauruseieren. Wanneer de zon op deze kliffen schijnt ontstaat er een magnifiek schouwspel. Het is alsof letterlijk de kliffen in ‘brand’ staan. U maakt hier een mooie wandeling. Overnachting in gerkamp.

Dag 9

Gobi/Khongoriin Els

Na het ontbijt gaat u op weg naar een ander spectaculair landschap namelijk de Zingende Zandduinen. Deze zandduinen strekken zich uit over een gebied van 180 km en kunnen tot wel 80 m hoog worden. Het verwaaien van het fijne zand zorgt ervoor dat dit gebied elke keer weer verandert. Het dwarrelende zand zorgt voor een ‘zingend geluid’ vandaar de naam Zingende Zandduinen. Overnachting in gerkamp.

Dag 10

Gobi/Gurvan Saikhan Park

U maakt vandaag kennis met het Gobi Gurvan Saikhan Park, het grootste nationale park van Mongolië met een afmeting van 380 bij 80 km. Dit is het enige gebied in de Zuid Gobi waar dankzij water leven mogelijk is. Dit fantastische reservaat telt maar liefst 190 vogel- en 52 zoogdiersoorten waaronder de zeldzame wilde kameel. Het zijn vooral de bergen, canyons, ravijnen en rotsen die dit ongerepte en grillige landschap zo uniek maken. Hoogtepunt is de 40 km lange Yolin Vallei. De hoge rotswanden zorgen ervoor dat de temperatuur in de vallei zeer laag blijft waardoor er zelfs in de zomer (mits niet te heet) midden in de woestijn ijs kan liggen. U bezoekt een klein museum over de flora en fauna van deze streek. Overnachting in gerkamp.

Dag 11

Gobi-Midden Gobi

Vandaag moet er een grote afstand van ca. 370 km worden overbrugt. Tijdens deze rit kunt u genieten van een fantastisch groen landschap waar geen einde aan lijkt te komen. Behalve dat u onderweg een enkele nomadenfamilie met hun schapen en paarden over de steppe voorbij ziet trekken lijkt het wel of u alleen op de wereld bent!. We rijden naar de Baga Gazrinn Chuluu bergen in Midden Gobi. Overnachting in gerkamp.

Dag 12

Midden Gobi-Ulaanbaatar

Na een heerlijke laatste nacht in de buitenlucht met fantastische sterrenhemel gaat u vanochtend dit overweldigende landschap verlaten. Na een laatste ontbijt in een gerkamp verlaat u Midden Gobi weer. Uw chauffeur rijdt in noordelijke richting door een prachtig berggebied. In de vroege middag bent u weer terug in Ulaanbaatar. U wordt bij uw hotel afgezet. Rest van de middag ter vrije besteding.

Dag 13

Ulaanbaatar

Gehele dag ter vrije besteding. Wij adviseren u om vanmiddag bij de hotelreceptie een ontbijtbox te bestellen die u ’s morgens op de dag van vertrek bij de receptie kunt ophalen.

Dag 14

Ulaanbaatar-Amsterdam

Al vroeg in de ochtend neemt u zelf een taxi vanaf het hotel naar de luchthaven voor uw terugvlucht met Aeroflot via Moskou naar Amsterdam. Uiteraard heeft u de mogelijkheid uw verblijf in Ulaanbaatar te verlengen of door te reizen naar Beijing.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Ulaanbaatar
Dag 2 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 3 Terelj National Park
Dag 4 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 5 Ulaanbaatar
Dag 6 Ulaanbaatar-Kharkhorin
Dag 7 Kharkhorin-Midden Gobi
Dag 8 Midden Gobi-Gobi/Bayanzag
Dag 9 Gobi/Khongoriin Els
Dag 10 Gobi/Gurvan Saikhan Park
Dag 11 Gobi-Midden Gobi
Dag 12 Midden Gobi-Ulaanbaatar
Dag 13 Ulaanbaatar
Dag 14 Ulaanbaatar-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. Tijdens de excursies wordt u begeleid door Engelssprekende gidsen. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Terelj National Park

Het Terelj natuurreservaat is, mede dankzij haar ligging zo dicht bij de hoofdstad, het meest populaire park van Mongolië. Pas in 1993 kreeg het de status van nationaal park. De ingangspoort ligt op zo’n 50 km ten noordoosten van Ulaanbaatar. De weg er naartoe is geasfalteerd, in het park zelf liggen hoofdzakelijk onverharde wegen. Terelj, gelegen in het Khentie-gebergte, is voornamelijk bekend om haar lieflijke landschap met enorme rotsformaties waarvan de ‘Turtle Rock’ de bekendste is. De laatste is een imposante rotsblok met onmiskenbaar de vorm van een schildpad. Je hebt hier een heldere en zeer schone berglucht boven een grotendeels alpachtig landschap. Een ideale bestemming voor een verblijf van enkele dagen om heerlijk tot rust te komen. Een geweldige omgeving om lange wandelingen of tochten per paard te maken. Er liggen zo’n 20 tentenkampen in het park dat in de weekenden ook vaak wordt bezocht door de lokale bevolking.
Het hoofddoel van een reis naar Mongolië is voor de meeste reizigers toch eerder een tocht door de uitgestrekte natuur van het land dan een bezoek aan de minder bekende hoofdstad. Toch is een bezoek aan deze bijzondere stad zeer aan te bevelen omdat je hier nog een unieke combinatie kunt vinden tussen traditioneel en modern. Hierdoor krijgt de stad een charmante uitstraling die je niet vaak meer in grote steden tegenkomt. Stadsrondrit waarbij een gids u het een en ander vertelt over de verschillende gebouwen en monumenten van de stad. Onderweg bezoekt u onder andere het imposante Sükhbaatar Plein waaraan het Parlementsgebouw en de Staatsopera zijn gelegen. Ulaanbaatar is een drukke en levendige stad waar men tal van bezienswaardigheden kan bezoeken. Ulaanbaatar is voor een ieder die het bezoekt een onverwachte verrassing.
National Historical Museum is gespecialiseerd in het behoud van de eeuwenoude cultuur van Mongolië. Het museum herbergt een interessante collectie fossielen en voorwerpen uit de steentijd, traditionele kleding en sieraden van de diverse etnische stammen, legeruniformen van bekende strijders en een aantal persoonlijke bezittingen van Genghis Khan. In het museum krijgt u een goede indruk van de historische en hedendaagse cultuur en gebruiken. Zeker de moeite van een bezoek waard als u iets meer te weten wilt komen over dit uitgestrekte land. Veel opgedane informatie kan later tijdens de rondreis van pas komen.
Kharkhorin ligt zo’n 350 km in zuidoostelijke richting van Ulaanbaatar. Het was eens de hoofdstad van het Grote Mongoolse Keizerrijk. In 1220 begon Genghis Khan al met de bouw van deze stad, een strategisch kruispunt van handelsroutes. Pas tijdens de heerschappij van zijn zoon groeide Kharakorum uit tot een echte grote stad met tempels, regeringsgebouwen en een paleis. In 1264 verplaatste Kublai Khan de hoofdstad van zijn rijk naar Peking. Kharkhorin werd in 1380 door de Manchu grotendeels verwoest. Vandaag de dag is Kharkhorin niet meer dan een groot dorp met hoofdzakelijk houten huizen en heel veel geiten. Zeker de moeite waard is een bezoek aan het moderne Kharakhorum Historical Museum. In dit kleine maar indrukwekkende museum wordt de geschiedenis van Kharkhorin en omliggende gebieden verteld. Het gebouw werd geschonken door de Japanse regering.
U brengt een bezoek aan het Erdene Zuu-klooster uit 1586, het oudste boeddhistische klooster van Mongolië. Het was in 1577 dat de Mongoolse Dalai Lama de toenmalige Khan, afstammeling van Genghis Khan, een heilige thanka schonk. Een thanka is een beschilderd of geborduurd doek met religieuze afbeeldingen dat oorspronkelijk in een klooster hangt en bij ceremoniële processies door monniken wordt gedragen. Om deze thanka te huisvesten werden er 3 tempels gebouwd. Deze tempels waren de basis voor het klooster. Het hele kloostercomplex wordt omringd door een zeer indrukwekkende muur met 108 stoepa’s. Een van de bijgebouwen herbergt een fantastische collectie oude schilderingen en speciale kostuums voor religieuze ceremonies. Vroeg in de ochtend wordt er in de hoofdtempel nog door tientallen monniken gebeden en boeddhistische teksten gelezen. Buiten de muren van het klooster vindt u een eeuwenoude stenen schildpad die geluk brengt. Men zegt dat deze vroeger in het klooster stond. Ook worden er buiten de muren verschillende waren en souvenirs aangeboden.
Het oorspronkelijke Ongi-klooster werd al in het jaar 1660 gesticht. Het was een van de eerste kloosters van Mongolië. Een reusachtig complex gebouwd aan beide zijde van de Ongi-rivier. Eens moeten er 30 tempels, 4 universiteiten en behuizing voor 1000 monniken hebben gestaan. In de jaren 30 werd het verwoest door de communisten die niet veel ophadden met religie. Meer dan 200 monniken werden daarbij gedood en de rest gevangen genomen. De meeste van hen stierven in gevangenissen en werkkampen. In de jaren 90 werd besloten een gedeelte van het klooster te herbouwen. De eerste tempel werd in 2004 gewijd en in gebruik genomen. Inmiddels is er ook een stupa gereconstrueerd. Een gertent doet dienst als klein museum.
De Mongoolse Gobi-woestijn is van onschatbare waarde voor de flora en fauna van Centraal-Azië en strekt zich uit langs de Chinees-Mongoolse grens. Eeuwenlang trokken hier kamelen voorbij beladen met zijde, thee en Chinees porselein van Moskou naar China en was het een van de belangrijkste handelsroutes. Inmiddels is er een spoorlijn aangelegd waardoor er een snellere verbinding is tussen Moskou en Beijing. Het is een uniek en ongerept gebied met eindeloze vlaktes van zand en steen die het uitzicht vormen zover je kunt kijken. Naast zandduinen die wel reiken tot 300 m hoogte vind men ook een indrukwekkend rots gebied bijna geheel in een rode kleur en waar ooit sporen zijn gevonden van dinosaurussen en fossielen. Maat het meest bijzondere gebied is gelegen midden in de Gobi-woestjin, de groene Yol vallei. Deze vallei is ontstaan door een rivier die ooit hier door de bergen stroomde. De overgebleven stroomt creëert ijs op de bodem van de vallei dat zelfs in de zomermaanden blijft liggen. De hoge rotswanden die de vallei flankeren zijn erg indrukwekkend. De Yol Valley is ook de thuisbasis voor de sneeuwluipaard en vele soorten roofvolgels. Naast dat de Gobi-woestijn het leefgebied van bijzondere dieren is treft men hier ook nog steeds de Mongoolse nomaden aan die hier met hun gehele familie leven in gertenten.
Een andere ‘must’ is een bezoek aan de Flaming Cliffs, ook bekend onder de naam Bayanzag of Rich Saxual. Deze indrukwekkende rode rotsen hebben iets weg van een ‘mini Grand Canyon’. Het gebied is ontzettend waardevol voor paleontologen; dit is de vindplaats van vele dinosaurusskeletten, fossielen, dinosauruseieren en botten. In het Centraal Museum van Dinosaurussen in Ulaanbaatar kun je enkele hiervan bewonderen. De Amerikaanse fossielenjager en avonturier Roy Andrew Chapman, die volgens sommigen de inspiratie was voor Steven Spielberg’s Indiana Jones films, stuitte hier in 1920 op talloze van zulke overblijfselen. Zo nu en dan schijnen bezoekers nog steeds stukjes van botten en eieren te vinden rondom de Flaming Cliffs. Wanneer de zon op deze kliffen schijnt ontstaat er een magnifiek schouwspel. Het is alsof letterlijk de kliffen in ‘brand’ staan. Maak een mooie wandeling en vergeet de camera niet!
De zandduinen is een van de highlights die in elke Gobi tour voorkomt. Deze zandduinen reiken tot 300 meter hoogte over een totale oppervlakte van zo’n 900 km2. De golvende zandvlakte wordt ook wel de ‘zingende zandduinen’ genoemd, vanwege het geluid dat de wind maakt als het door de duinen raast. Je kunt de duinen beklimmen in circa een ½ uur tijd voor een werkelijk adembenemend uitzicht vanaf de top over de duinen aan de ene zijde en het verreikende steppelandschap aan de andere zijde. Het mooiste moment is vlak voor zonsondergang, zodat je de zon ziet wegzakken in de zandvlakte.
De zandduinen is een van de highlights die in elke Gobi tour voorkomt. Deze zandduinen reiken tot 300 meter hoogte over een totale oppervlakte van zo’n 900 km2. De golvende zandvlakte wordt ook wel de ‘zingende zandduinen’ genoemd, vanwege het geluid dat de wind maakt als het door de duinen raast. Je kunt de duinen beklimmen in circa een ½ uur tijd voor een werkelijk adembenemend uitzicht vanaf de top over de duinen aan de ene zijde en het verreikende steppelandschap aan de andere zijde. Het mooiste moment is vlak voor zonsondergang, zodat je de zon ziet wegzakken in de zandvlakte.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Ulaanbaatar
Dag 2 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 3 Terelj National Park
Dag 4 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 5 Ulaanbaatar
Dag 6 Ulaanbaatar-Kharkhorin
Dag 7 Kharkhorin-Midden Gobi
Dag 8 Midden Gobi-Gobi/Bayanzag
Dag 9 Gobi/Khongoriin Els
Dag 10 Gobi/Gurvan Saikhan Park
Dag 11 Gobi-Midden Gobi
Dag 12 Midden Gobi-Ulaanbaatar
Dag 13 Ulaanbaatar
Dag 14 Ulaanbaatar-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft tijdens deze reis in gerkampen op basis van volpension en in Ulaanbaatar in het hieronder genoemde hotel op basis van logies/ontbijt.

Gerkampen

Een gerkamp is een verzameling van tenten, ook wel gers genoemd, die volgens authentieke Mongoolse tradities zijn opgebouwd. Alle gers zijn rond en hebben een houten deur. Er zijn geen ramen. De nok van een tent is gedeeltelijk open voor de ventilatie. Gedurende de weekeinde en schoolvakanties worden de gerkampen ook vaak bezocht door de lokale bevolking. Zij huren dan een of meerdere gers om met de familie samen te komen

Ligging: de meeste gerkampen in het binnenland liggen vrij afgelegen. In een park als het Terelj National Park liggen wel verschillende kampen. De meeste kampen zijn lopend toch minimaal 1 uur van elkaar verwijderd. Sommige kampen kan je van een afstand zien liggen en sommige niet. Het is vrij om een ander kamp te bezoeken.

Faciliteiten: elk kamp heeft een hoofdtent of hoofdgebouw dat onder andere dienst doet als receptie en restaurant. Hier worden alle maaltijden en drankjes geserveerd. Men kan hier ook terecht voor informatie, excursies en activiteiten zoals paardrijden. Er is een ruime was- en toiletgelegenheid voor gemeenschappelijk gebruik. Afhankelijk van de temperatuur heeft het kamp vanaf begin oktober tot eind april geen stromend water.

Gertenten: wij boeken uitsluitend standaard gertenten. Alle tenten beschikken doorgaans over 2 aparte bedden, een tafeltje met stoelen en een houtkacheltje. De tenten hebben geen eigen was- en toiletfaciliteiten.

Mika *** in Ulaanbaatar

Dit nette middenklasse hotel ligt op loopafstand van veel interessante bezienswaardigheden in Ulaanbaatar. Het is een eenvoudig 3-sterrenhotel met 20 hotelkamers. Het personeel is vriendelijk en spreek redelijk Engels.

Ligging: het hotel ligt in een straat met verschillende Buitenlandse ambassades en op loopafstand van het Sukhbaatar-plein en het Nationaal Museum.

Faciliteiten: er is een 24-uursreceptie. Het restaurant biedt een Aziatische keuken. In de tuin van het hotel kunt heerlijk genieten van een drankje van de kleine bar. WiFi in het gehele hotel.

Hotelkamers: alle hotelkamers zijn anders ingericht. De kamers beschikken over een tv en een eenvoudige badkamer die is voorzien van douche en/of bad en toilet.

Ander hotel gewenst?

Tegen een toeslag kunt u in een ander 3-sterrenhotel, een 4- of 5-sterrenhotel verblijven.

Bekijk hier onze hotels in Ulaanbaatar

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Ulaanbaatar
Dag 2 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 3 Terelj National Park
Dag 4 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 5 Ulaanbaatar
Dag 6 Ulaanbaatar-Kharkhorin
Dag 7 Kharkhorin-Midden Gobi
Dag 8 Midden Gobi-Gobi/Bayanzag
Dag 9 Gobi/Khongoriin Els
Dag 10 Gobi/Gurvan Saikhan Park
Dag 11 Gobi-Midden Gobi
Dag 12 Midden Gobi-Ulaanbaatar
Dag 13 Ulaanbaatar
Dag 14 Ulaanbaatar-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Vertrek dagelijks van mei t/m september.

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 2.695 per persoon, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonsger/hotelkamer in de goedkoopste periode. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Speciale korting (per persoon) indien u een reservering maakt voor:

4 -7 personen € 150
8-10 personen € 200

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • IATA*-vluchten met Aeroflot in de N-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 365)
 • 1 stuk ruimbagage, max. 30 kg
 • 8 x overnachting in gertent
 • 4 x overnachting in Hotel Mika
 • 12 x ontbijt, 8 x lunch en 8 x diner
 • transfer bij aankomst
 • rondreis in land Cruiser met chauffeur
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gids
 • uitnodiging voor aanvraag visum

Niet inbegrepen:

 • transfer bij vertrek
 • visum
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonsger/hotelkamer € 225
 • meerkosten voorkeur hotel

Extra's:

 • transfer bij vertrek v.a. € 100 per auto
 • visum € 185
 • verzekeringen
 • optionele excursies

* IATA

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

De aanbetaling van uw reis bedraagt de volledige kosten van de IATA-tickets + 20% over het landarrangement. Uitgegeven IATA-tickets kunnen niet meer door u worden gewijzigd en bij een eventuele annulering zijn de kosten altijd 100%.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Ulaanbaatar
Dag 2 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 3 Terelj National Park
Dag 4 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 5 Ulaanbaatar
Dag 6 Ulaanbaatar-Kharkhorin
Dag 7 Kharkhorin-Midden Gobi
Dag 8 Midden Gobi-Gobi/Bayanzag
Dag 9 Gobi/Khongoriin Els
Dag 10 Gobi/Gurvan Saikhan Park
Dag 11 Gobi-Midden Gobi
Dag 12 Midden Gobi-Ulaanbaatar
Dag 13 Ulaanbaatar
Dag 14 Ulaanbaatar-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Mongolië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Mongolië dient vooraf bij het Mongoolse consulaat in Brussel te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft een visum nodig voor Mongolië.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

IATA-vliegtickets dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.aeorflot.ru/ru.en. Vanaf 24 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het Aeroflot-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 48 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.aeroflot.ru/ru-en. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van Aeroflot.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 115 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 10 cm). Totaal gewicht max. 10 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.aeroflot.ru/ru.en voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels en gerkampen kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft. Gerkampen zijn over het algemeen eenvoudig ''back to basic'. Verwacht u niet de faciliteiten, service en comfort van een hotel. Het gaat er allemaal heel familiair toe. Er wordt voor lunch en diner een voedzame dagschotel geserveerd, geen hoogstandjes of speciale wensen. Gerkampen liggen doorgaans zeer afgelegen en er wordt maar een keer per week goederen geleverd. Als het bier op is dan is het ook echt op voor de komende dagen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan zijn. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen.

Gertenten
Alle gertenten zijn simpel ingericht, doorgaans met 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste gerkampen de mogelijkheid om een 2-persoonstent voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonstent waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan zijn. Gertenten hebben geen eigen faciliteiten zoals stromend water, toilet of douche. Daarvoor kan men gebruik maken van een gemeenschappelijke was- en toiletgelegenheid, net zoals op een camping. Speciale wensen voor een gertent zijn helaas niet mogelijk.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotel- en/of kamp gasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte treinreis.

In kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de regels houdt. Uw gids zal u hierover per excursie informeren, regels zijn overal verschillend. Er zijn kloosters waar men het storend vindt als toeristen in zeer korte broeken of hesjes zonder schouders gekleed gaan.

Individuele rondreizen
Bij individuele rondreizen wordt u ter plaatse begeleid door een ervaren gids en chauffeur. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis, om u te adviseren en waar nodig te helpen. Zij verblijven onderweg in dezelfde gerkampen als u, behalve in het Terelj National Park. In sommige gerkampen zullen zij tijdens lunch en diner bij u aan tafel zitten, dat is in Mongolië heel normaal. Informatie over de mogelijkheden in een gerkamp zoals activiteiten etc. kunt u krijgen bij de receptie of het restaurant.

Eventuele wijzigingen
De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze dagprogramma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Het kan voorkomen, dat een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten zo’n € 15 per dag aan de gids en € 10 per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Mongolië heeft over het algemeen een landklimaat met zeer koude maar droge winters. Grootste gedeelte van het land ligt op een hoogvlakte tussen de 1000 en 1900 meter. De zomers zijn mild met een geringe hoeveelheid regen en een maximum temperatuur van 30 graden. In de Gobi woestijn regent het bijna nooit en 's nachts kan het erg fris worden. De temperaturen in de winter kunnen in heel Mongolië enorm dalen tot wel -40 graden afhankelijk van de wind uit Siberië. Toch kan het overdag stralend weer zijn met geen wolkje aan de lucht. De beste tijd om te reizen is van juni tot en met september. Mei kan ook mooi zijn maar soms zijn de wegen drassig vanwege het smeltende sneeuw. Meeste gertenten zijn in de winter gesloten.

Tijdzones
Het is in Mongolië 6 uur later dan in Nederland.

2022
01 januari Nieuwjaarsdag
13 januari Dag van de Grondwet
1 februari Mongools Nieuwjaar
01 maart Dag van de Patriotten
08 maart Internationale Vrouwendag
18 maart Mannen- en Soldatendag
10 juli Dag van de Vlag
11 t/m 15 juli Nadaam Festival week
25 augustus Dag van de Jeugd
29 oktober Dag van de Hoofdstad
05 november Geboortedag Genghis Khan
26 november Dag van de Republiek
29 december Onafhankelijkheidsdag

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Mongolië gewoon met uw bankpas (met Meastro) of cash betalen. Alleen in Ulaanbaatar vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden alleen bij grotere hotels en winkelketens geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes, restaurants en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan. Buiten de lokale munt worden vaak ook cash Amerikaanse dollars geaccepteerd.

Het betaalmiddel in Mongolië is de Tugrik.

1 euro is ca. 3370 Turgik MNT (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Ulaanbaatar is bijna alles te koop. In Mongolië kent men net als in Nederland overal 230 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl. U heeft dus geen adapter nodig.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, hotel of gerkamp kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
In Ulaanbaatar zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Het gebruik van het openbaarvervoer, voornamelijk bussen, in Ulaanbaatar is niet zo eenvoudig. De afstanden in Ulaanbaatar zijn niet zo heel groot dus de meeste bezienswaardigheden kunnen lopend bezocht worden. Taxi's zijn over het algemeen niet zo duur.

Fotograferen
In Mongolië kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Bij het fotograferen van monniken en priesters hoort men eerst even toestemming te vragen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. Vraag bij het fotograferen van lokale mensen altijd even toestemming met een handgebaar, dat is wel zo beleefd.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Ulaanbaatar direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. Buiten de hoofdstad is het bereik van uw mobiel minimaal. Wel hebben alle gerkampen een sateliet-telefoon voor noodgevallen. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn. Sommige kampen hebben ook WiFi maar met slecht bereik. Alleen het telefoonnummer van uw hotel in Ulaanbaatar ontvangt u bij uw reisbescheiden.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade (Charge d'Affaires) in Ulaanbaatar tel. + 976 7011 3007

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Indien u naar de Mongolië reist, zijn inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Mongolië is het net zo veilig als in Europa. In Ulaanbaatar zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op treinstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Ulaanbaatar
Dag 2 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 3 Terelj National Park
Dag 4 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 5 Ulaanbaatar
Dag 6 Ulaanbaatar-Kharkhorin
Dag 7 Kharkhorin-Midden Gobi
Dag 8 Midden Gobi-Gobi/Bayanzag
Dag 9 Gobi/Khongoriin Els
Dag 10 Gobi/Gurvan Saikhan Park
Dag 11 Gobi-Midden Gobi
Dag 12 Midden Gobi-Ulaanbaatar
Dag 13 Ulaanbaatar
Dag 14 Ulaanbaatar-Amsterdam
Boek deze reis