download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Oekraïne

Vanwege de situatie die is ontstaan tussen Oekraïne en Rusland voeren wij voorlopig geen reizen meer uit naar Oekraïne. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Oekraïne. Wij hopen dat er snel een oplossing komt om dit verschrikkelijke conflict te beëindigen. In onze gedachten zijn wij bij onze collega's en vrienden in Oekraïne.

De republiek Oekraïne is voor Nederlanders een vrij onbekend land. Deze voormalige 'graanschuur' van de Sovjet-Unie is bijna 15 keer zo groot als ons land en daarmee het grootste land van Europa. Het telt zo'n 48 miljoen inwoners, waarvan de meeste het orthodoxe (christelijke) geloof aanhangen. Oekraïne, de naam betekent ‘grensland’, is van oudsher een kruispunt van belangrijkste handelsroutes van de Scandinavische landen naar de Zwarte Zee en van West-Europa naar Centraal Azië. De Dnipro-rivier, een van de langste rivieren van Europa, speelde daarbij een belangrijke rol. Verschillende heersers hebben het gebied wat nu Oekraïne heet geregeerd. Onder invloed van de grote volksverhuizingen trokken slaven vanuit het noorden het huidige Oekraïne binnen. Mede dankzij zijn gunstige ligging ontwikkelde Kiev zich steeds meer als een van de belangrijkste steden van Oost-Europa. De lange traditie en culturele identiteit stammen uit de tijd van de staat Kyivan Rus, dat in de 10de eeuw een van de machtigste koninkrijken van Europa was. Het waren de prinsen van Kiev die buitenposten als Moskou en Vladimir lieten bouwen. Sindsdien heeft het land vele oorlogen met buurlanden doorstaan en daarmee zijn dominante positie verloren.

Rond 1450 werd het land in zijn geheel geregeerd door buitenlandse heersers. Op de Krim (het schiereiland) en langs de Zwarte Zeekust bouwden handelaren uit Venetië en Genua diverse versterkte nederzettingen, deze vielen echter al snel in handen van de Mongoolse Gouden Horde. Het noorden werd geregeerd door Polen en Litouwen. Inmiddels hadden de Kozakken zich op de steppen gevestigd. Deze gevluchte boeren en lijfeigenen, die niet langer onder de Turkse overheersing en het Ottomaanse rijk wilden leven, waren befaamd om hun vechtlust en paardrijkunst. In Oekraïne hielpen zij de Russische tsaar de Poolse overheersers te verjagen. De tsaar beloofde ze een eigen Kozakkenstaat maar brak zijn belofte en annexeerde het gebied in 1667. Vooral in de 18de eeuw werden in het zuiden veel oorlogen gevoerd tussen de Turken en de Russen. Na de Eerste Wereldoorlog en het afzetten van de Russische tsaar, had Oekraïne een kans om onafhankelijk te worden maar het land verviel in een burgeroorlog. Na de Tweede Wereldoorlog trad het land in z'n geheel toe tot de Sovjet-Unie. Sinds de onafhankelijkheid van 1991 probeert Oekraïne op eigen benen te staan. Als typisch Unieland was het niet ingesteld op zelfstandig functioneren. Oekraïne is nu een democratische republiek. De president wordt rechtstreeks door het volk gekozen. Gelukkig zijn er nu veel positieve ontwikkelingen gaande. Het startende ondernemerschap viert hoogtij en overal wordt gerenoveerd en gebouwd. Dit komt ook ten goede aan het toerisme dat tot nu toe in de kinderschoenen stond. De infrastructuur is verbeterd en overal worden mooie hotels en restaurants gebouwd. Oekraïne heeft de toerist veel te bieden. Zo herbergen de grote steden prachtige kunsthistorische schatten, de bergen fantastische wandelmogelijkheden voor natuurliefhebbers en sportievelingen en de kusten geweldige stranden voor de zonaanbidders en feestgangers.


Feestdagen 2022

01 januari Nieuwjaarsdag
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar
22 januari Dag van de Oekraïense Eenheid
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
22 juni Herdenking van de Grote Vaderlandse Oorlog
28 juni Dag van de Grondwet
24 augustus Onafhankelijkheidsdag
14 oktober Dag van de verdedigers van Oekraïne
21 november Dag van Waardigheid en Vrijheid
06 december Dag van de Strijdkrachten

Lees meer

Actualiteiten

Sinds 2014 speelt er zich, in een klein gedeelte van Oekraïne (ca.5 %), een conflict af. Het overgrote deel van Oekraïne is veilig. Steden als Kiev, Lviv en Odessa kunnen gewoon bezocht worden. Zowel KLM als ook Ukraine International Airlines vliegen dagelijks vanuit Amsterdam naar Kiev.
Reis niet naar de provincies Donetsk en Loegansk

Reis niet naar de Krim
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de Krim. Het gebied is onder Russische controle. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Reist u vanuit Oekraïne naar de Krim, of vanuit de Krim naar Oekraïne, dan heeft u speciale toestemming nodig van de overheid in Oekraïne. Heeft u die toestemming niet, dan beschouwt de Oekraïense overheid uw reis als illegaal. Wij verzorgen geen reizen naar de Krim.

Reis niet naar de kuststrook van de provincie Zaporizja
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de kuststrook van de provincie Zaporizja (tussen de Krim en Donetsk).

Algemene informatie

Bolsjoj Reizen biedt het meest complete aanbod voor reizen naar Oekraïne. Onder ‘Welk type reis zoekt u?’ vindt u een grote selectie reizen die wij met zorg voor u hebben samengesteld.
U kunt deze programma's ook als basis gebruiken om uw eigen reis samen te stellen. Uiteraard kunt u deze reizen geheel naar eigen wens indelen, uitbreiden of verlengen. Wij bieden u de mogelijkheid de reis te maken die het beste bij u past en die geheel aan uw wensen voldoet.

Groepsreizen

Wij hebben een aantal groepsreizen samengesteld die u de hoogtepunten van Oekraïne laten zien. Dat wil zeggen dat u samen met anderen in groepsverband reist. Tijdens deze zeer afwisselende groepsreizen staan cultuur en bevolking centraal. U wordt gedurende de gehele reis begeleid door zeer enthousiaste en ervaren chauffeurs/gidsen. Onze groepsreizen hebben een vertrek garantie vanaf 2 personen.

Steden- en excursiereizen

Wij hebben voor u reizen samengesteld naar de belangrijkste steden in Oekraïne. U kunt deze steden ook met elkaar combineren. U vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Kiev en van Lviv terug naar Amsterdam. Een ideale manier om op individuele basis kennis te maken met deze prachtige steden. Onze stedenreizen kunt u geheel naar uw eigen wens invullen en u kunt verblijven zolang u wenst. Als u een andere verblijfsduur wenst of excursies aan uw verblijf wilt toevoegen kunt u ons bellen (020-20.12.777) of e-mailen (info@bolsjoj.nl). Zie ook het onderdeel Maatwerk, uw eigen reis samenstellen.

Maatwerk

Eén van de specialiteiten van Bolsjoj Reizen is het aanbieden van maatwerkreizen. Een reis volledig afgestemd op uw eigen wensen en ideeën. In principe is er niets onmogelijk bij het samenstellen van uw persoonlijke reis. U kunt elke dag vertrekken en kunt op elke plaats zolang verblijven als u wenst. U kunt een combinatie maken uit de diversen steden en landen uit ons aanbod. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis. Bij een combinatie van diverse bestemmingen zorgen wij voor de beste en voordeligste trein, bus, boot of vluchtverbindingen. De reizen, excursies en de informatie bij maatwerk die u op onze website aantreft, geven u ons inziens voldoende inspiratie om een bijzondere reis samen te stellen. Een maatwerkreis van Bolsjoj Reizen is een combinatie van uw wens en ons advies!

Hoogtepunten in Oekraïne

Kiev

Volgens geschriften uit de 11de eeuw werd Kiev in 482 na Chr. gesticht door de 3 prinsen Ky (naar wie de stad is genoemd), Shchek en Khoriv en is daarmee een van de oudsten steden van Oost-Europa. In de 9de eeuw kregen Scandinaviërs de controle over de stad en in 882 riep Prins Oleg van Novgorod zich uit tot heerser van de nieuwe staat Kyivan Rus. Door zijn gunstige ligging aan de Dnipro werd Kiev al gauw de belangrijkste stad van een machtig rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Nazi’s bezet. Het Rode Leger heroverde Kiev op 6 november 1943. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Kiev de hoofdstad van nieuw onafhankelijk Oekraïne. Inmiddels is het een moderne stad met vele gezellige restaurantjes, winkels en historische bezienswaardigheden waaronder het wereldberoemde Petsjorskaja-klooster, waarvoor men vanuit de hele wereld naar Kiev reist. Dit prachtige duizend jaar oude kloostercomplex, met tientallen gouden koepels, maakte van Kiev het Rome van de Orthodoxe kerk. In het ondergrondse labyrint van holen liggen tientallen gemummificeerde monniken en heiligen begraven.

Op 26 april 1986 vond er bij de plaats Tsjernobyl in Oekraïne een ramp plaats die zijn weerga niet kent. In de grootste kerncentrale van de toenmalige Sovjet Unie ontplofte reactor nummer 4. Een menselijke communicatie fout veroorzaakte ’s werelds grootste kernramp met verschrikkelijke gevolgen. Ruim 600.000 mensen, in een straal van 30 km om Tsjernobyl, liepen de hoogste stralingsdosis op. De bevolking werd helaas niet snel genoeg geëvacueerd. Vandaag de dag heeft de plaatselijke bevolking van toen nog steeds te maken met de gevolgen van deze ramp die zich inmiddels 25 jaar geleden afspeelde. Vroegere bewoners lijden nog steeds aan verschillende ziektes. In totaal zijn in de besmette gebieden zo’n 6,5 miljoen mensen blootgesteld aan enige vorm van straling. Nu wonen er officieel geen mensen meer binnen een straal van 30 km om Tsjernobyl. Het gebied is afgezet en wordt bewaakt door binnenlandse veiligheidstroepen en militairen. Alleen met toestemming van het Mnisterie van Binnenlandse Zaken kan men, alleen onder begeleiding, het gebied bezoeken. Tsjernobyl is zeker geen attractiepark waar men bij de ingang een kaartje koopt. Het is een stukje geschiedenis, een zeer indrukwekkende en educatieve plek, waarvan jong en oud veel kunnen leren.

Lviv wordt wel eens vergeleken met steden als Praag, Boedapest, Wenen, Rome en zelfs Florence. Lviv is dan ook een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa en kent een roerige geschiedenis. Halverwege de 13de eeuw werd de stad gesticht door Daniel Halytsj, de Roetheense prins van Galicië. Al snel werd het gebied rond de vesting een belangrijke handelspost voor de doorvoer van goederen naar Noord- en West-Europa. Kolonisten, vooral met een Joodse achtergrond, kwamen uit Polen, Duitsland, Italië en Armenië om zich hier te vestigen en handel te drijven. Nadat de stad een tijdje onder Oostenrijks bewind was gesteld viel het leger van de Sovjet-Unie de binnen. Tussen 1941 en 1944 werd de stad bezet door de Nazi’s. Bij het verdelen van het oostelijke deel van Polen kwam Lviv, na de Tweede Wereldoorlog, weer in de Sovjet-Unie te liggen totdat deze uiteen viel. De leeuw van Leo, Lwow (Pools), Lvov (Russisch) en Leopolis (Latijns) komt nu nog voor in het stadswapen van Lviv en ook in de stad zelf ziet men de leeuw vaak terug in monumenten en standbeelden. Met zo’n geschiedenis is Lviv, cultuurhistorisch gezien, een van de belangrijkste steden van Midden-Europa. De gezellige Svobody Prospekt (Vrijheidslaan), die onder andere dienst doet als ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, loopt van het geweldige Mitskevycha-plein naar het prachtige Ivan Franko Opera en Ballet Theater. Ten oosten van deze boulevard, rondom het fantastische Rynok-plein vol met architectonische meesterwerken in alle denkbare bouwstijlen, liggen de oudste straatjes van de stad. Het centrum van de stad valt onder het werelderfgoed van de UNESCO. De belangrijkste bezienswaardigheid van Lviv is Lviv zelf! Talloze historische monumenten, prachtig gerestaureerde gebouwen versierd met een overdaad aan schitterende gevels met kleine balkonnetjes, pittoreske pleintjes met fonteinen, standbeelden en hofjes zijn zeker een bezoek waard.

Al 600 jaar voor Christus werd dit gebied aan de Zwarte Zeekust bewoond door de Grieken en later door de Romeinen. Handelaren uit Venetië en Genua bouwden diverse versterkte nederzettingen die in de 13de eeuw werden veroverd door Tartaren en Mongolen. In de 15de eeuw kwamen de Ottomaanse Turken die in 1789 weer door de Russen werden verdreven. Het was Catharina de Grote die de stad Odessa in 1794 stichtte omdat zij vond dat haar rijk wel een grote havenstad aan de Zwarte Zee kon gebruiken. Catharina de Grote, zelf geboren als een Duitse prinses, gaf Duitse emigranten grote stukken grond en veel privileges. Een van de eerste gouverneurs was een vriend van Catharina, de Franse hertog Emmanuel Richelieu. De stad kreeg al gauw de bijnaam 'het Marseille van de Zwarte Zee'. Sommige toeristen zeggen zich in Barcelona, Praag of Boedapest te wanen. De brede klinkerstraten, de ouderwetse lantaarnpalen en wegwijzers, de kleurrijke gevels en vooral de prachtige bomen geven Odessa de uitstraling van een zeer rijke en gezellige internationale stad. Van oudsher is het een stad van intellectuelen, vermogende families en kunstenaars. Belangrijke bezienswaardigheden zijn o.a. Potemkintrappen, het paleis van gravin Potozkaja dat nu het kunstmuseum herbergt, de uit 1834 daterende beurs die nu dienst doet als stadhuis, de Duits Lutherse kerk, de Grote kathedraal waar graaf Vorontsov ligt begraven en de schitterende passage. De stranden van Odessa zijn vanuit de stad lopend of per kabelbaantje te bereiken. Langs de hele kust loopt een pad van meer dan 20 km. waaraan alle strandjes liggen, omgeven door rotspartijen, tuinen en stukken bos. Langs dit kronkelende pad liggen honderden barretjes, cafeetjes en restaurants. Het gezelligste strand ligt bij Arkadija, zo’n 15 minuten rijden van het centrum.