download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

9-daagse groepsreis Kiev en Lviv

Vanaf € 1.155,-
 • Interessante cultuur en geschiedenis
 • Zeer gastvrije bevolking
 • Verblijf in centraal gelegen hotels
 • Ervaren Engelssprekende gidsen
 • Excursies en entreegelden inbegrepen
 • Vertrekgarantie vanaf 2 personen
 • Groepsgrootte max. 12 personen
 • Verlengen in Odessa mogelijk
Bekijk data en prijzen

..............

U verblijft in Kiev in Hotel Ukraina*** en in Lviv in Hotel George*** op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten of een kopje koffie te drinken. Dineren kunt u in het restaurant van uw hotel of in een van de vele restaurants in het centrum.

Alle vertrekdata zijn gegarandeerd bij een minimale deelname van 2 personen. Maximale deelname is 12 personen.

Tijdverschil met Nederland

Polen geen
Oekraïne + 1 uur

Vluchten met LOT Polish Airlines in de L-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 10.25 uur, aankomst Warschau 12.25 uur
Dag 1 vertrek Warschau 14.40 uur, aankomst Kiev 17.15 uur
Dag 9 vertrek Lviv 15.45 uur, aankomst Warschau 15.45 uur
Dag 9 vertrek Warschau 16.45 uur, aankomst Amsterdam 18.55 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Kiev
Dag 2 Kiev
Dag 3 Kiev
Dag 4 Kiev
Dag 5 Kiev-Lviv
Dag 6 Lviv
Dag 7 Lviv
Dag 8 Lviv
Dag 9 Lviv - Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Kiev

Vandaag vliegt u met LOT Polish Airlines van Amsterdam, met overstap in Warschau naar Kiev. In de aankomsthal wordt u verwelkomt door onze chauffeur voor de transfer van de luchthaven naar uw hotel.

Dag 2

Kiev

Vandaag de dag is Kiev een moderne stad met een zeer oud historisch centrum. Het is een zeer overzichtelijke en vooral vriendelijke stad met opvallend veel parken en mooie groene straten. We maken een uitgebreide stadsrondrit langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Mariinsky-paleis/Mary’s Palace, de parlementsgebouwen, een aantal musea, kerken en kloosters. Onderweg bezoeken we de prachtige St. Andrewkathedraal, een meesterwerk van architect Rastrelli. Een museum op zich is de naast de kathedraal gelegen Andrewstraat met tal van originele oude huisjes en kunstwinkeltjes. In de middag wandelen we naar de St. Sofia-kathedraal uit de 11de eeuw en de blauwe St. Michael Gouden Domkathedraal.

Dag 3

Kiev

Met het openbaarvervoer bezoeken we het wereldberoemde Petsjorskaja-klooster. Dit is de belangrijkste bezienswaardigheid van Kiev. Men reist vanuit de hele wereld naar Kiev om dit klooster te bezoeken. Dit prachtige 1000 jaar oude kloostercomplex, met tientallen gouden koepels, maakte van Kiev het Rome van de Russisch-orthodoxe kerk. In het ondergrondse labyrint van holen liggen tientallen gemummificeerde monniken en heilige begraven. Na een korte lunchpauze bezoekt u het Museum of Ukraine Fine Arts. De voorkant van het museum lijkt op een Griekse tempel die bewaakt wordt door 2 grote leeuwen. In de 21 kamers en zalen van het museum vindt u een fantastische collectie Oekraïense kunst van de 14de eeuw tot en met de 20ste eeuw.

Dag 4

Kiev

Gehele dag ter vrije besteding. Op loopafstand van uw hotel bevinden zich nog tal van bezienswaardigheden.

Dag 5

Kiev-Lviv

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer weer te verlaten. Uw bagage kunt u bij de hotelreceptie in bewaring geven. Rond het middaguur vindt de transfer plaats van het hotel naar het station voor de dagtrein van Kiev naar Lviv. Wij reserveren voor u zitplaatsen in de 2de klas. De reis neemt ca. 6 uur in beslag. Op het perron in Lviv wordt u welkom geheten door onze lokale gids. Transfer van het station naar uw hotel.

Dag 6

Lviv

De belangrijkste bezienswaardigheid van Lviv is Lviv zelf! Vanochtend staat er een stadswandeling door het centrum op het programma. In deze romantische oude stad kunt u de geschiedenis echt beleven. Talloze historische monumenten, prachtig gerestaureerde gebouwen versierd met een overdaad aan schitterende gevels met kleine balkonnetjes, pittoreske pleintjes met fonteinen, standbeelden en hofjes. De meeste bezienswaardigheden zoals de Svobody Prospekt, het Mitskevycha-plein en de Opera zijn op loopafstand van het hotel. In de middag bezoeken we het Lviv National Museum met een geweldige collectie eeuwenoude iconen en Oekraïense schilderkunst. Het museum werd in 1904 opgericht door de op handen gedragen Metropoliet Andreas Sheptytsky. Dit museum herbergt de grootste kunstschatten die Oekraïne rijk is.

Dag 7

Lviv

Vandaag maken we excursie naar het Openluchtmuseum Shevchenkiv Hai. Het ca. 60 hectare grootte park is opgezet ter bescherming van het nationale erfgoed. Hier kan men een fascinerende verzameling bekijken van ca. 100 houten oude gebouwen waaronder kerken, klokkentorens, oude huisjes, windmolens en karakteristieke boerderijen.

Dag 8

Lviv

Gehele dag ter vrije besteding. Op loopafstand van uw hotel bevinden zich nog tal van bezienswaardigheden.

Dag 9

Lviv - Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer weer te verlaten. Uw bagage kunt u bij de hotelreceptie in bewaring geven. In de loop van de ochtend vindt de transfer plaats van het hotel naar de luchthaven voor uw terugvlucht met LOT Polish Airlines via Warschau naar Amsterdam. Uiteraard heeft u de mogelijkheid uw verblijf in Lviv te verlengen of door te reizen naar Odessa.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Kiev
Dag 2 Kiev
Dag 3 Kiev
Dag 4 Kiev
Dag 5 Kiev-Lviv
Dag 6 Lviv
Dag 7 Lviv
Dag 8 Lviv
Dag 9 Lviv - Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van onze Nederlandssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens rond 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit Kiev

Een stadsrondrit is de manier om een goede indruk van een stad te krijgen. U komt langs de meest belangrijke culturele rijkdommen en krijgt u de meest uiteenlopende bezienswaardigheden te zien zoals het Mariinsky-paleis/Mary's Palace, de parlementsgebouwen, een aantal musea, parken en bekende pleinen. Onderweg vertelt uw gids u het een en ander over de geschiedenis van de stad en de verschillende monumenten. U bezoekt de barokke St. Andrewkathedraal uit 1747, een meesterwerk van de Italiaanse architect Rastrelli, en de oude Andrewstraat, een van de oudste straten van het centrum. Tal van originele oude huisjes, antiekwinkeltjes en de straatmarkt met lokale kunst zorgen voor een kleurrijk en gezellig geheel. Een korte wandeling is zeker de moeite waard. Via de gezellige studentenwijk Podil rijdt uw chauffeur naar het Onafhankelijkheidsplein.
Op een heuveltop, aan een van de oudste straten van Kiev, ligt deze prachtige barokke kerk welke naar ontwerp van de Russische architect Bartolomeo Rastrelli is gebouwd. De opdrachtgeefster was Tsarina Elisabeth. Het moest een eerbetoon worden aan Andrew, de beschermheilige van Kiev. De kerk dateert uit de 18de eeuw en wordt weleens, ten onrechte, 'kathedraal' genoemd. De buitenkant van de kerk werd voltooid in 1754. Dertien jaar later werd het interieur. De prachtige fresco's werden gemaakt door de kunstenaars Romensky en Chaikovsky waarbij zij gebruik maakten van 1025 gouden platen. Het is een spiritueel centrum en een heilige plaats in Oekraïne welke wordt omringd door mooie oude straatjes waar een levendige markt plaatsvind. Deze combinatie maakt het dat deze kerk een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is.
Deze kathedraal is een van de bekendste kathedralen van Kiev en is vernoemd naar de Hagia Sofia in Istanboel. Gebouwd ter ere van koning Jaroslavl in de 11de eeuw is het daarmee de oudste kerk van Kiev. In de navolgende eeuwen werd de Sofia-kathedraal meerdere keren vernietigd, herbouwd en werd er aangebouwd. Zo ontstond er een constructie die bestaat uit een combinatie van 17de, 18de en 19de eeuwse elementen. De kathedraal is het meest bekend om de vele prachtige kleurrijke mozaïeken en fresco's die de wanden en het plafond versieren zijn te bewonderen. De klokkentoren en de prachtige glanzende gouden koepels dateren uit de 18de eeuw. In deze kathedraal zijn verschillende vorsten gekroond. Binnen de ommuring van het terrein is een mooie tuin aangelegd waar je heerlijk kunt wandelen.
Aan de overkant van de St. Sofiakathedraal, ligt de in fel blauw geschilderde St. Michaelkloostercomplex met als belangrijkste gebouw de St. Michaelkathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in de 12de eeuw in opdracht van prins Svyatoslav II en is de eerste kerk in Kiev die gebouwd is met een gouden koepel. In 1240 werd het kloostercomplex verwoest door de Mongolen waarna het in de 16de eeuw werd herbouwd in Barokke stijl en een bedevaartplaats werd. In 1935 werden de kathedraal en de klokkentoren wederom verwoest, maar nu door de Bolsjewieken, om plaats te maken voor een groot gebouw waarin het ministerie gehuisvest zou worden. Uiteindelijk is dit plan niet door gegaan en nadat het Sovjet regime viel is de kerk door gelovigen weer steen voor steen opgebouwd.
Het wereldberoemde Petsjorskaja-holenklooster werd in 1054 gesticht door de monniken Antonius en Theodosius. De eerste monniken leefden hier in holen, vandaar de naam holenklooster. Dit klooster maakte van Kiev het Rome van de Orthodoxe kerk en kreeg daarom de titel 'Lavra'/klooster in de hoogste rangorde. Het is daarmee de belangrijkste bedevaartsoord van het land De oudste kerk, uit de 12de eeuw, is gehuisvest boven de toegangspoort. In de 17de- eeuw is het kloostercomplex verbouwd in de stijl van Oekraïense barok. Gebouwd op de rechteroever van de Dnjepr bestaat het ommuurde kloostercomplex uit een boven- en een benedendeel. Het meest opvallende is wel de 96.5 meter hoge klokkentoren uit 1745. In het ondergrondse labyrint van holen liggen tientallen gemummificeerde monniken en heiligen begraven, die nog dagelijks worden aanbeden.
Dit museum is opgericht door Oekraïense intellectuelen aan het einde van de 19de eeuw en is daarmee het oudste museum van Kiev. Het gebouw is in neoklassieke stijl uitgevoerd. Het was het eerste gratis toegankelijke museum in Kiev. De collectie telt bijna 40.000 werken waaronder meesterwerken van de Oekraïense schilderkunst, beeldhouwwerken en grafische afbeeldingen van het Kiev Rus tijdperk tot heden. Tevens kan men een bijzondere iconencollectie uit de 12de eeuw bewonderen.
In Lviv hangt een gemoedelijke en zeer gezellige sfeer. De stad is ook bekend onder de naam: Lwow (Pools), Lemberg (Duits) en Leopolis (Latijn). Alleen al de verschillende namen geven aan dat Lviv, cultuurhistorisch, een van de belangrijkste steden van Midden-Europa is geweest. Deze stadswandeling begint op het oude marktplein genaamd Rynok, gebouwd volgens de voorschriften van de Maagdenburgse wet die hier in de 14de eeuw is vastgesteld en waar het grote en dominerende stadhuis aan is gelegen. Al wandelend door de kleine straatjes maakt men kennis met een rijke architectuur. De fascinerende verscheidenheid aan prachtige herenhuizen met hun renaissance- en barokke gevels, waarvan sommige nog sporen van Oekraïense volksarchitectuur dragen zijn een lust voor het oog.
Het Nationaal Museum is een van de grootste musea van Oekraine en is gewijd aan de Oekrainese cultuur. Het museum is opgericht in 1905 door aartsbisschop Andrey Sheptytsky en was gehuisvest in een villa gebouwd in neobarok stijl. Het was Andrey Sheptytsky die het museum ca. 10.000 voorwerpen schonk en geld in zamelde dat nodig was voor het onderhoud ervan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het museum omgedoopt tot het Lviv Museum of Ukrainian Art. Tegen het eind van de 20ste eeuw was het museum in het bezit van de grootste collectie iconen en volkskunst. Momenteel is het National Museum gevestigd in het voormalige Lviv Industrial Museum dat in de Sovjettijd het Lenin Museum heette en bezit meer dan 100.000 objecten die de Oekraïense kunst en cultuurtradities vertegenwoordigen waaronder een collectie zeer waardevolle iconen, sculpturen en oude boeken.
In 1971 heeft dit openluchtmuseum van volkse architectuur zijn deuren geopend voor een ieder die meer wil weten over het vroegere plattelandsleven. Het ca. 60 hectare grootte park is opgezet ter bescherming van het nationale erfgoed. Hier kan men een fascinerende verzameling bekijken van ca. 100 houten oude gebouwen waaronder kerken, klokkentorens, oude huisjes, windmolens en karakteristieke boerderijen.
Het oudste gebouw is de kerk uit het dorp Cap uit 1749. Verder kan men zagerijen, watermolens, windmolens en verschillende kerken bewonderen. Tijdens de rondleiding vertelt de gids u meer over het harde plattelandsleven, het meubilair en de gebruiksvoorwerpen uit vroege tijden.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Kiev
Dag 2 Kiev
Dag 3 Kiev
Dag 4 Kiev
Dag 5 Kiev-Lviv
Dag 6 Lviv
Dag 7 Lviv
Dag 8 Lviv
Dag 9 Lviv - Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft tijdens deze reis in de hieronder genoemde hotels op basis van logies/ontbijt.

Hotel Ukraina *** in Kiev

Dit zeer bijzondere voormalige staatshotel wordt van buiten gekenmerkt door een typische Sovjetuitstraling en ook binnen proeft men de vroegere Russische sfeer. Het interieur is echter vrij modern. Een uniek hotel op een unieke locatie.

Ligging: dit zeer populaire 3-sterrenhotel met 373 kamers ligt op een van de beste locaties, midden in het centrum van de stad, met een prachtig uitzicht (vanuit de meeste kamers) over het Onafhankelijkheidsplein (Maidan plein) en de grote Khreschchatik-boulevard met zijn vele winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Daarnaast ligt metro station Maidan vlak voor het hotel.

Faciliteiten: in de ruime lobby vindt u de 24 uurs receptie en een balie waar u geld kunt wisselen, een pinautomaat, souvenirs winkeltje, boekenkiosk en drogisterij. De hotelbar verandert ’s avonds in een soort nachtclub. De ontbijtzaal en het restaurant vindt u op de eerste etage. WiFi in het gehele hotel.

Hotelkamers: de mooie hotelkamers zijn uitgerust met tv, minibar, airco en een badkamer met douche en/of bad en toilet.


Hotel George *** in Lviv

Hotel George is gevestigd in een elegant architectonisch monument uit de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. De brede trappen, lobby, receptie, hoge plafonds, gangen en het restaurant hebben een aristocratische en verfijnde uitstraling. De lijst met beroemde gasten door de eeuwen heen is indrukwekkend lang. Een werkelijk prima hotel voor een goede prijs.

Ligging: het hotel ligt midden in het centrum van het oude Lviv. Veel bezienswaardigheden zijn dan ook lopend bereikbaar. Het Opera en ballet gebouw, de Latijnse Kathedraal en het Rynokplein liggen op slechts 3 minuten lopen. In de nabijheid zijn vele winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Faciliteiten: de 24 uurs receptie heeft meertalig personeel, een ticketservice, huurkluisjes en bagageopslag. Het uitstekende restaurant serveert exquise Europese en Oekraïense gerechten met heerlijke bijpassende wijnen. Naast een loungebar is er 24 uurs roomservice in dit 4 verdiepingen tellende hotel. WiFi in het gehele hotel.

Hotelkamers: alle 82 comfortabel en warm ingerichte kamers hebben een tv, minibar en een eenvoudige maar nette badkamer met douche en/of bad, toilet, haardroger, badjas en slippers.


Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Kiev
Dag 2 Kiev
Dag 3 Kiev
Dag 4 Kiev
Dag 5 Kiev-Lviv
Dag 6 Lviv
Dag 7 Lviv
Dag 8 Lviv
Dag 9 Lviv - Amsterdam
Boek deze reis

De hieronder genoemde vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Vertrekdata 2022
Januari 15
Februari 18
Maart 18
April 8 en 22
Mei 6 en 20
Juni 3 en 17
Juli 1, 15 en 29
Augustus 12 en 26
September 9 en 23
Oktober 14
November 11
December 9


2022

Inbegrepen:

 • vluchten met LOT in de L-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 145)
 • 1 stuk ruimbagage max. 20 kg (€ 50)
 • 8 x hotelovernachting
 • 8 x ontbijt
 • dagtrein
 • alle transfers (in groepsverband)
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gidsen

Extra's:

 • verzekeringen

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 250

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Kiev
Dag 2 Kiev
Dag 3 Kiev
Dag 4 Kiev
Dag 5 Kiev-Lviv
Dag 6 Lviv
Dag 7 Lviv
Dag 8 Lviv
Dag 9 Lviv - Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Oekraïne heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visum nodig voor Oekraïne.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.lot.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het LOT-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.lot.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balies van LOT Polish Airlines.

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting 158 cm (h x b x d). Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 35 x 12). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.lot.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. Hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Tijdens onze groepsreizen door Oekraïne reist u in een Nederlandssprekend gezelschap. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale Engelssprekende gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Mocht u tijdens uw groepsreis meerdere steden bezoeken dan krijgt per stad een andere lokale gids. Gidsen reizen dus niet mee naar de volgende stad. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids en de overige groepsleden op dag 1 in de aankomsthal van de luchthaven van Kiev.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als bezoekers in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is.

*In de hotels, metro's, bussen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels of theaterkiosken. Indien uw gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld m.b.t. de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
Het kan voorkomen, dat een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Voor alle excursies geldt dat musea vaak pas een week van te voren kenbaar maken op welk tijdstip bepaalde bezoekers binnen mogen om zodoende de wachttijden en doorstroom goed te kunnen regelen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden. Ook vluchttijden kunnen tijdens het seizoen onaangekondigd gewijzigd worden, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in de verschillende steden. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met deze festiviteiten. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Ook wordt er geregeld onderhoud gepleegd aan gebouwen en monumenten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Oekraïne heeft een continentaal klimaat. Warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur in juli ligt op 23ºC. Maar in de winter kan het weken achtereen vriezen. In het oosten komt deze vorstperiode vaak in combinatie met een koude luchtstroom uit Siberië. De Zwarte Zeekust heeft een mediterraan klimaat. Juni en juli zijn in het binnenland de natste maanden en in januari is dit aan de kust. Dit is echter relatief omdat in Oekraïne veel minder neerslag valt dan in Nederland. De beste tijd om door Oekraïne te reizen is de periode van eind april tot eind september. In de zomermaanden liggen de stranden aan de Zwarte Zeekust net zo vol als aan de Spaanse Costa del Sol.

Tijdzones
Het is in Oekraïne 1 uur later dan in Nederland.

2022
01 januari Nieuwjaarsdag
07 januari Orthodox Kerstmis
14 januari Orthodox Nieuwjaar
22 januari Dag van de Oekraïense Eenheid
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
12 en 13 juni Orthodox Pinksteren
22 juni Herdenking van de Grote Vaderlandse Oorlog
28 juni Dag van de Grondwet
24 augustus Onafhankelijkheidsdag
14 oktober Dag van de verdedigers van Oekraïne
21 november Dag van Waardigheid en Vrijheid
06 december Dag van de Strijdkrachten

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u in Oekraïne gewoon met uw bankpas (met Maestro) of cash betalen. In de steden vindt u pinautomaten waar u cash geld kunt pinnen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden bij grotere hotels en winkelketens steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men enkel cash geld aan.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Het betaalmiddel in Oekraïne is de hryvnja.
1 euro is ca. 1,15 hryvnja (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Oekraïne is werkelijk alles te koop. In Oekraïne kent men net als bij ons overal 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants in de grotere plaatsen heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
In de grotere steden zoals Kiev, Lviv en Odessa kan men heel gemakkelijk gebruik maken van zowel metro als tram. Het openbaarvervoer is spotgoedkoop. Ook rijden er in alle steden betaalbare taxi's rond. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Oekraïne kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. Voor het fotograferen van monniken en priesters moet u echt eerst even toestemming vragen anders kan je grote problemen krijgen. In sommige musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Oekraïne direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in deze landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Kiev tel. + 380-44 4908 200

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Indien u naar Oekraïne reist, zijn inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Oekraïne is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Kiev
Dag 2 Kiev
Dag 3 Kiev
Dag 4 Kiev
Dag 5 Kiev-Lviv
Dag 6 Lviv
Dag 7 Lviv
Dag 8 Lviv
Dag 9 Lviv - Amsterdam
Boek deze reis