download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Rusland

Vanwege de situatie die is ontstaan tussen Rusland en Oekraïne voeren wij voorlopig geen reizen meer uit naar Rusland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Rusland. Wij hopen dat er snel een oplossing komt om dit verschrikkelijke conflict te beëindigen.

Rusland is het grootste land ter wereld, zo’n 400 keer zo groot als Nederland. De maximale afstand van oost (Beringzee) naar west (Baltische landen) bedraagt maar liefst 10.000 km en 10 tijdzones. Het Europese gedeelte van Rusland beslaat ongeveer een kwart van het totale grondgebied, het overige deel ligt in Azië. Het totale aantal inwoners wordt geschat op 140 miljoen, waarvan het grootste deel op het platteland woont. Oorspronkelijk bewoonden Slavische volken het gebied dat in de 9de eeuw werd ingenomen door de Scandinavische prinsen. Rusland kent een rijke geschiedenis met veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Dit is vooral terug te vinden in het enorm aantal fascinerende monumenten en gebouwen waaronder paleizen, kremlins, kloosters en kathedralen. Ten tijde van de tsaren, ongetwijfeld verantwoordelijk voor de meeste culturele hoogtepunten, werd er vooral veel, groot en elegant gebouwd. Tegen de achtergrond van een enorm cultureel erfgoed, de westerse beschaving, een hoog opleidingsniveau en de rijkdom aan bodemschatten, wordt telkens opnieuw gesteld dat Rusland het land van de toekomst is. Rusland is de laatste jaren steeds toegankelijker geworden.

Oorspronkelijk bewoonden Slavische volken het gebied dat in de negende eeuw werd ingenomen door de Scandinavische prinsen. Rusland kent een rijke geschiedenis met veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Dit is vooral terug te vinden in het enorm aantal fascinerende monumenten en gebouwen waaronder paleizen, kremlins, kloosters en kathedralen. Ten tijde van de tsaren, ongetwijfeld verantwoordelijk voor de meeste culturele hoogtepunten, werd er vooral veel, groot en elegant gebouwd.

Vooral in de tijd van de Sovjet-Unie was elke voorspelling over de toekomst vrijwel onmogelijk. ’s Morgens bij het opstaan wist men niet onder welk regime men ’s avonds naar bed zou gaan. Iedereen leefde in volkomen onzekerheid.
Vandaag de dag is dit werelddeel in veel opzichten zijn stabiliteit aan het hervinden. In Rusland en de nieuwe GOS-staten lijkt de opkomende middenklasse op politiek en economisch vlak te overwinnen. Hoewel Rusland na een zoektocht van ruim tachtig jaar weer een eigen identiteit heeft gekregen, zal het altijd een land van extremen blijven. Historisch gezien uit zich dit in de buitenproportioneel opgezette bouwkunst. Ten tijde van de tsaren werd er groot en elegant gebouwd, ten tijde van de communisten groot en veelal wanstaltig. Ook de nieuwe tijd heeft zijn weerslag op de architectuur niet gemist. Sinds kort worden kosten noch moeite gespaard om Moskou en St. Petersburg in hun oude glorie te herstellen. Tot diep in de nacht restaureren bouwvakkers grijze vervallen panden tot rijke herenhuizen en prachtige winkelpassages. Restaurants openen hun deuren en serveren heerlijke gerechten uit de oude traditionele Russische keuken. Chique winkels en internationale modehuizen geven het moderne Rusland een mondain aanzicht. Op het platteland laten succesvolle zakenlieden zich paleizen aanmeten die doen denken aan middeleeuwse kastelen. De Russen die onder het communisme elk comfort hebben moeten ontberen, willen de opgelopen achterstand snel inhalen. Het oude Russische spreekwoord ‘vanuit de klei het paleis in’ is weer heel toepasselijk. Direct na het uiteenvallen van het communistische regime werd met al te open armen en een gebrek aan eigenwaarde het kapitalisme binnengehaald. Al snel hebben de Russen onder de glans van de westerse rijkdommen ook tekortkomingen ontdekt. Het warmbloedige Rusland met z’n eigen culturele normen blijkt niet zomaar te combineren met het doelmatig ingestelde Westen. Nu het zelfvertrouwen weer enigszins toeneemt, wordt gezocht naar een middenweg tussen deze twee systemen.

Feestdagen 2022

01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Lees meer

Algemene informatie Rusland

Bolsjoj Reizen biedt het meest complete aanbod voor reizen naar Rusland. Onder ‘Welk type reis zoekt u?’ vindt u een grote selectie reizen die wij met zorg voor u hebben samengesteld. U kunt deze programma's (met uitzondering van de groepsreizen) ook als basis gebruiken om uw eigen reis samen te stellen. Uiteraard kunt u deze reizen geheel naar eigen wens indelen, uitbreiden of verlengen. Wij bieden u de mogelijkheid de reis te maken die het beste bij u past en die geheel aan uw wensen voldoet.

Groepsreizen

Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u samen met anderen in groepsverband reist. Tijdens deze zeer afwisselende groepsreizen staan cultuur en bevolking centraal. U wordt gedurende de gehele reis begeleid door zeer enthousiaste en ervaren reisleidsters/gidsen.

Cruises

Een riviercruise is een fantastische manier om een deel van het uitgestrekte Rusland te leren kennen. U bezoekt niet alleen de culturele rijkdommen van Moskou en St. Petersburg maar ook die van een aantal steden van de Gouden Ring. Tijdens deze geheel verzorgde cruise hoeft u uw koffers niet in of uit te pakken, want we varen u van stad naar stad. U wordt tijdens deze cruise begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisleidster.

Individuele stedenreizen

Wij hebben voor u stedentrips samengesteld naar de belangrijkste en bekendste steden. U kunt meerdere steden en landen met elkaar combineren. U vliegt bijvoorbeeld met KLM van Amsterdam naar St. Petersburg en van Helsinki weer terug naar Amsterdam. Een ideale manier om op individuele basis kennis te maken met deze prachtige steden. Onze stedenreizen kunt u geheel naar uw eigenwens invullen en u kunt verblijven zolang u wenst. Als u een andere verblijfsduur wenst of excursies aan uw verblijf wilt toevoegen dan horen wij dat graag.

Trans Siberië Express

De treinreis van Moskou naar Beijing, het voormalige Peking, behoort tot de bekendste trajecten ter wereld. Een reis van ca. 7865 km dwars door Rusland, Mongolië en China. De trein rijdt langs uitgestrekte vlakten en steppen, door bossen, bergen en dalen. Onderweg bezoekt u naast een aantal prachtige steden ook het Baikal Meer, ’s werelds diepste zoetwater meer, en het Terelj National Park in Mongolië. Wij bieden u de normale Trans Siberië Express aan en de luxe uitvoering, de Grand Trans Siberië Express, waarbij alle maaltijden en excursies inbegrepen zijn.

Maatwerk

Een van de specialiteiten van Bolsjoj Reizen is het aanbieden van maatwerkreizen. Een pakketreis volledig afgestemd op uw eigen wensen en ideeën. In principe is er niets onmogelijk bij het samenstellen van uw persoonlijke reis. U kunt elke dag vertrekken en kunt op elke plaats zolang verblijven als u wenst. U kunt een combinatie maken uit de diversen steden en landen uit ons aanbod. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis. Bij een combinatie van diverse bestemmingen zorgen wij voor de beste en voordeligste trein, bus, boot of vluchtverbindingen. De reizen, excursies en de informatie bij maatwerk die u op deze website aantreft, geven u ons inziens voldoende inspiratie om een bijzondere reis te kunnen samenstellen. Een maatwerkreis van Bolsjoj Reizen is een combinatie van uw wens en ons advies!

Hoogtepunten in Rusland

Moskou

Moskou is onmiskenbaar de hoofdstad van een groots land. Het herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. De meest bekende bezienswaardigheden zijn natuurlijk het Kremlin dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert en het Rode Plein met de magnifieke Basiliuskathedraal. Ook de indrukwekkende Moskouse metrostations met kroonluchters, beeldhouwwerken, mozaïeken en marmeren vloeren zijn wereldberoemd en mogen niet gemist worden. Maar er is in deze bruisende stad nog zoveel meer te zien. De stad is imposant opgezet en de mensen gaan er rijk en gecultiveerd gekleed. Elk zichzelf respecterend Russisch of buitenlands bedrijf heeft er inmiddels een kantoor. Dergelijke investeringen hebben van Moskou in korte tijd het visitekaartje van het nieuwe Rusland gemaakt. Veel gebouwen worden vandaag de dag in hun oude glorie herstelt. Dagenlang zijn handwerklieden druk in de weer met het uitwerken van de kleinste details. Het resultaat is de herbouw van de stad zoals die er grotendeels voor 1917 heeft uitgezien. Zo werd ook de imposante Christus Verlosserkathedraal, die door Stalin in 1931 werd gesloopt, in de jaren negentig herbouwd. Een wandeling over het Rode Plein en de aangrenzende Alexandrovski Sad doet vermoeden dat men langs een 19de eeuws schilderij loopt. Zo snel als mogelijk zal het centrum zich ontdoen van de betonnen kleurloze torenflats uit de communistische tijd. Alleen voor de degelijke architectuur uit de tijd van Stalin, met veel koper en marmer, kunnen de Russen respect opbrengen. De mengeling van 18de en 19de eeuwse architectuur met elementen uit de tijd van Stalin zal van Moskou binnenkort een samenhangend geheel maken. De toenmalige ambitieuze burgemeester Yuri Loezjkov heeft zijn stad in 1997, het jaar dat Moskou 850 jaar bestond, een facelift gegeven. De stad is grondig schoongemaakt en veel gebouwen zijn in een fris jasje gestoken.

St. Petersburg, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is een stad van pracht en praal. Het grootste gedeelte van deze stad werd in het water gebouwd. Het netwerk van rivieren, grachten en kanalen dragen bij aan de unieke sfeer van de stad. Honderden fraai versierde bruggen verbinden de eilandjes met elkaar. Een rondvaart is dan ook zeker de moeite waard. Deze stad herbergt meer dan 90 musea, veelal ondergebracht in prachtige keizerlijke paleizen of andere historische gebouwen. Sommige zijn wereldberoemd zoals de Hermitage. En vooral ook 's avonds is St. Petersburg een gezellige en romantische stad. De oude paleizen, grachten en bruggen zijn sfeervol verlicht, alsof je in een sprookje bent beland! Het vertier is vooral op en rond de Nevski Prospekt te vinden. Hier vind je de meeste eetgelegenheden en hippe cafeetjes. Twee eeuwen lang, vanaf het moment dat de stad in 1703 werd gesticht door tsaar Peter, tot aan 1917, was St. Petersburg de hoofdstad van het Russische rijk. Na de Revolutie werd het landsbestuur overgebracht naar Moskou. St. Petersburg laat zich minder dan Moskou leiden door het westerse kapitalisme. De burgers zijn er trots op dat bij hun alles betaalbaar is en zij zich nog bezighouden met andere zaken dan geld verdienen. Dit is zeker waar. Op het gebied van cultuur spant St. Petersburg de kroon. Er is zoveel te zien, dat het moeilijk is een keuze te maken. Ook de klassieke cultuur wordt in St. Petersburg breed gedragen. Jong en oud nemen eraan deel. Wie de lokale bevolking wil leren kennen moet naar een van de vele feestelijke paleisconcerten gaan, waar ook kinderen prachtig gekleed gaan in mooie jurken en pakken. Bij uitstek was St. Petersburg een stad van vorsten, adel, schrijvers en dichters. Het is inspirerend iets te lezen van Gogol, Poesjkin of Dostojevski voor u naar St. Petersburg afreist.

Dit is ‘s werelds grootste (ca. 31.500 km²) en diepste zoetwatermeer (maximale diepte ca. 1645 m) dat 20% van de totale zoetwatervoorziening van de aarde bevat. Het water is kraakhelder en ijskoud met in de zomer een temperatuur van maximaal 13 graden. In de winter bevriest het gehele meer waardoor het zelfs mogelijk is om per auto over het meer te rijden. Het meer is zeer rijk aan flora en fauna en herbergt unieke diersoorten waaronder de Baikalrob, ook wel Nerpa genoemd, de bekendste is. De lokale specialiteit rondom het Baikalmeer is de Omoel vis. Deze is dan ook overal te koop bij kleine stalletjes. Sinds 1996 staat het Baikalmeer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De voor Rusland belangrijkste spoorlijn, tevens de langste ononderbroken en bekendste spoorlijn ter wereld, is de Trans Siberië lijn die van Moskou naar de havenstad Vladivostok aan de Japanse Zee loopt. Dit is de enige echte legendarische Trans Siberië route. Tijdens deze 7-daagse treinreis dwars door Siberië passeer je maar liefst 7 tijdzones en legt de trein een afstand af van ca. 9400 km. Deze, landschappelijk zeer mooie route van Moskou naar Vladivostok, wordt als de enige echte klassieke Trans Siberië route bestempeld. Tevens is het mogelijk om een stopover te maken in de verschillende steden die langs de spoorlijn zijn gelegen zoals Jekaterinburg, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkoetsk, Listvianka (gelegen aan het Baikalmeer) en Ulan Ude.

De enige echte legendarische Trans Siberië Express Spoorlijk loopt van Moskou naar Vladivostok aan de Japanse Zee. Een fantastische treinreis van maar liefst 7 dagen waarin de trein een afstand van 9400 km aflegt. De spoorlijn splitst zich tussen Moskou en Vladivostok op 3 plaatsen. De belangrijkste splitsing is bij de plaats Ulan Ude, ten zuidoosten van het Baikalmeer. Hier buigt een spoor zich af naar het zuiden richting Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. De trein die dit traject rijdt noemen we de Trans Mongolië Express. Van daaruit rijdt er een trein naar Beijing, de hoofdstad van China, ook wel de Peking Express genoemd. De afstand tussen Moskou en Beijing is ca. 7865 km en duurt ongeveer 6 dagen. Dit is ongetwijfeld de mooiste, meest afwisselende en interessantste route die het spoornet te bieden heeft. De steden die u onderweg zou kunnen bezoeken zijn Jekaterinburg, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkoetsk, Listvianka (gelegen aan het Baikalmeer), Ulan Ude, Ulaanbaatar (met bezoek aan een gerkamp).

Zodra het ijs op de rivieren is gesmolten en de sneeuw plaatsmaakt voor lentegroen, steken de rivierschepen van de Moskouse en St. Petersburgse waterstations weer van wal. Riviercruises bieden een fantastische mogelijkheid om het uitgestrekte Rusland met de vele historische cultuurschatten te leren kennen. Vanaf het comfortabele schip kan men, tijdens het varen van plaats naar plaats, in alle rust heerlijk genieten van de vaak nog ongerepte natuur langs de oevers van de diverse rivieren, kanalen en meren. Dit is een relaxte manier van reizen want de koffers hoeven maar een keer te worden uitgepakt.

De Wolga rivier is met 3.530 km de langste rivier van Europa en verbindt 20 grote Russische steden met elkaar. De rivier ontstaat op de Waldaijhoogte (225m boven zeeniveau) om uiteindelijk uit te monden in de Kaspische Zee (28m onder zeeniveau). Verschillende kanalen waaronder het Wolga-Donkanaal verbindt de Wolga met de Oostzee, de Witte Zee en de Zwarte Zee. Om de hoogteverschillen te kunnen overbruggen dient er gebruik gemaakt te worden van verschillende sluizen.

De Gouden Ring is de moderne naam van een ring met oude steden ten noordoosten van Moskou die de tegenwoordige hoofdstad voorgingen als het culturele hart van Rusland. Deze kleine provinciestadjes laten u kennismaken met een rijk verleden, historische kloosters en bijzondere kathedralen. Enkele steden die onder de Gouden Ring vallen zijn: Sergiev Posad, Vladimir en Soezdal.

Het vroegere Zagorsk, is een van de oudste steden van het Oude Rusland. Dit onaangetast Russisch-Orthodox dorp, ca. 60 km van Moskou, heeft sprookjesachtige kerken en het prachtige Trinity Sergievklooster (1340). Het klooster dat in 1774 de titel ‘Lavra’ (klooster in de hoogste rangorde) kreeg is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. Kooplieden en adellijke families ruilden hier hun goud en edelstenen tegen goddelijke steun. Zo konden de monniken de beste architecten en kunstenaars inhuren. Op het terrein van het klooster staan meerdere kathedralen en kerken, een 17de eeuwse klokkentoren, een bron met heilig water en een aantal kloostergebouwen.

Zo’n 190 km van Moskou ligt Vladimir, de schatkamer van oud Russische kunst, waar de 12de eeuwse monumenten van Russische architectuur tot op de dag van vandaag zeer goed bewaard zijn gebleven. De Oespensi-kathedraal werd in 1158 door Andrey Bogolyubsky gebouwd naar het voorbeeld van een Byzantijnse kerk in Kiev. Ook bracht men een icoon mee uit Kiev, ‘Moeder Gods van Vladimir’. Dit icoon, dat in de Tretyakov Galerie in Moskou te bewonderen is, werd al snel het symbool van Rusland. De Dimitri-kathedraal uit 1197 staat bekend om het mooiste steenhouwwerk uit de Russische geschiedenis.

Dit schilderachtige plaatsje op het platteland is misschien wel het bekendste stadje. Soezdal fungeerde in het verleden als hoofdstad voor verschillende vorstendommen. De kloosters, kerken, ambachtshuizen en het oude stadscentrum geven een prachtig beeld van de vele bouwstijlen door de eeuwen heen. In het kremlin uit de 12de eeuw staan onder andere de kathedraal van de Geboorte van de Maagd Maria, de houten St. Nikolaaskerk uit 1766 en de oude residentie van de aartsbisschop. Het Spaso Efimievski-klooster heeft een prachtige klokkentoren en fraaie fresco’s. Verder herbergt dit plaatsje het Preobrazhensky-klooster en een openluchtmuseum met een fascinerende verzameling van oude karakteristieke houten gebouwen uit de 18de eeuw.

Deze stad aan de Wolga, zo’n 250 km van Moskou, dankt zijn naam aan prins Jaroslavl de Wijze. In de 16de en 17de eeuw lieten rijke koopmannen hier kerken bouwen die mooier en groter moesten zijn dan die van het toenmalige Moskou. Tijdens de stadsrondrit langs verschillende bezienswaardigheden bezoekt men het Spaso Preobrazhensky-klooster uit de 12de eeuw. In de 16de eeuw was dit een van de rijkste kloosters van Rusland. Vanaf de klokkentoren heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. De in het centrum gelegen Eliaskerk uit de 17de eeuw is vooral bekend om de meest heldere fresco’s van de Gouden Ring. Deze kerk is van oktober tot april gesloten.

Ook wel de parel van Rusland genoemd, ligt ongeveer 190 km van St. Petersburg. Novgorods rijke verleden heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van heel Rusland. In het kremlin staan de Byzantijnse St. Sophia-kathedraal uit 1050 met prachtige iconen, het Granovitaya Palata uit 1433 en het Russische Millenium Monument uit 1862. Aan de overkant van de Volkhov-rivier ligt de Nikolaaskathedraal uit 1136. Buiten de stad ligt het Yurievklooster met de St. George-kathedraal. Het machtige klooster behoorde tot de rijkste grootgrondbezitters van Rusland. Te midden van een prachtig landschap ligt hier ook het openluchtmuseum Vitoslavlitsy met een fascinerende verzameling van houten kerken, klokkentorens en karakteristieke boerderijen uit deze regio.

Pskov ligt 265 km van St. Petersburg. Het is een van Ruslands oudste steden dat meer dan 200 historische monumenten herbergt. De middeleeuwse ommuring en het eeuwen oude kremlin herinneren aan het glorierijke verleden. Bezienswaardigheden zijn de oude stadsmuren, het kremlin, de Trinity-kathedraal en het Pogankinpaleis. In het Mizozhsky-klooster uit de 12de eeuw ligt de prachtige kathedraal ‘ter verheerlijking van de verlosser’. De kleurrijke Byzantijnse fresco's staan te boek als de best bewaard gebleven muurschilderingen uit die tijd.

De oude vesting Izborsk ligt ca. 30 km ten westen van Pskov. Het is een pittoresk plaatsje met kleine, nauwe straatjes en houten huisjes. Deze plaats staat bekend om de ruïnes van het oude fort en de kerk van St. Nikolaas uit de 14de eeuw. In het fascinerende klooster van Pechory leven nog zo'n 70 monniken. Op de begane grond vindt men de in grotten uitgehouwen originele kathedraal en op de eerste verdieping treft men een barokkerk uit de 18de eeuw. Onder de imposante klokkentoren is de ingang naar de grotten waar zo'n 10.000 monniken en weldoeners begraven liggen. De kisten staan er in lange rijen opgestapeld.

Alhoewel Vyborg geen onderdeel uitmaakt van de Zilveren Ring willen wij toch een bezoek aan deze bijzondere stad aanbieden. Vyborg ligt aan de Finse Golf, zo’n 140 km ten noorden van St. Petersburg. Het waren Zweedse troepen die hier in 1293 een kasteel bouwden. Er is om deze stad door de eeuwen heen veel gevochten. Sinds 1944 is het nu Russisch grondgebied. De stad heeft een fraaie oude binnenstad met klokkentorens, kathedralen, kleine straatjes en een haven. Het kasteel is natuurlijk de grootste trekpleister. Bijzonder is ook het landschapspark Monrepo met een uniek 19de eeuwse uit hout opgetrokken landhuis.

Jekaterinburg is met haar 1,2 miljoen inwoners de grootste stad van de Oeral. Het indrukwekkende Oeralgebergte is de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. De stad werd in 1723 gesticht door tsaar Peter I en naar zijn vrouw vernoemd. Tegenwoordig dankt de stad haar bekendheid aan het feit dat de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn gezin in 1917 hier gevangen werden gezet en later vermoord. Ofschoon het een belangrijke industriestad is heeft het ook een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de Kathedraal op het Bloed. Deze werd gebouwd op de plek waar in 1918 de tsarenfamilie werd vermoord door de communisten. In Jekaterinburg vindt u ook nog een aantal gebouwen uit de tsarentijd, zoals de universiteit en het paleis van de gouverneur. Rondom de stad zijn meerdere monumenten die de officiële grens zouden moeten aangeven tussen de twee continenten.

Het gebied ten oosten van de Oeral herbergt ook een aantal miljoenensteden. Na het passeren van de vlaktes van West-Siberië komt de trein aan in Novosibirsk, de grootste stad van Siberië. Deze stad, aan de rivier de Ob (de langste rivier van Rusland), telt 1.5 miljoen inwoners en werd in 1893 gesticht tijdens het aanleggen van de Trans Siberië Spoorlijn. Geografisch is Novosibirsk het middelpunt van het uitgestrekte Rusland. Novosibirsk betekent letterlijk ´Nieuw Siberië´. Het is de enige stad in Siberië met een metro en het bezit het mooiste en grootste station van Siberië. Ofschoon de meeste gebouwen nog uit het Sovjettijdperk stammen is Novosibirsk vandaag de dag een gezellige en moderne stad met brede lanen, mooie pleinen en stadsparken. Zeker een bezoek waard zijn het Leninplein, Ruslands grootste Operahuis en de Alexander Nevski-kathedraal.

Het aan de oevers van de machtige Jenisei-rivier gelegen Krasnojarsk (900.000 inwoners) is een van de mooiste steden van Rusland. Van rijk versierde traditionele houten huisjes tot aan moderne hoogbouw. De stad heeft dan ook een geschiedenis van ruim 380 jaar. Op de hoeken van de straten zijn kleine parkjes aangelegd met de meest uiteenlopende plantensoorten. Krasnojarsk wordt ook wel de ´stad van 100 fonteinen´ genoemd. De burgemeester doet er alles aan om het de inwoners zo aangenaam mogelijk te maken. Een van de hoofdattracties is het maken van een boottocht over de brede Jenisei-rivier. Zo´n 7 km buiten de stad ligt het prachtige en zeer populaire natuurreservaat Stolby.

Irkoetsk werd in 1651 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Siberië. Aan het einde van de 17de eeuw groeide Irkoetsk uit tot de belangrijkste stad op de handelsroute van Rusland naar Mongolië en China. Aan het einde van de 18de eeuw kwam hier de goudkoorts op gang en later werden er ook verschillende strafkampen gebouwd om de Trans Siberië Spoorlijn door te trekken. Ook veel adellijke families werden in de tsarentijd naar Irkoetsk verbannen. Vandaag de dag oefent de stad met zijn talloze houten Siberische huisjes, musea en historische gebouwen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar bezoekers. Vanuit Irkoetsk bezoeken de meeste reizigers het ca. 65 km verderop gelegen Baikalmeer.

Ulan Ude is de hoofdstad van de autonome deelrepubliek Boerjatië, een uniek stuk woest land met eindeloze steppen, boeddhistische kloosters, nomadententen en sjamanen. U bent nu in het voornamelijk Boeddhistische gedeelte van Rusland. Ook vindt u hier de zeer uitgestrekte naaldwouden van de Taiga. De Taiga is het grootste aaneengesloten bos ter wereld. Ulan Ude werd in het jaar 1666 als overwinteringsplaats gesticht door Russische Kozakken. In het historische stadscentrum staan prachtig gerestaureerde pandjes met witte en gele gevels. Midden in de stad, op het centrale plein, staat ´s werelds grootste hoofd van Lenin. Opvallend zijn ook de gezichten van de inwoners met vooral Mongoolse karaktertrekken. Zeker een bezoek waard is het Ivolginskj Datsan Lama-klooster. Zijne Heiligheid de Dalai Lama heeft dit klooster, mede omdat de hoofdlama van Rusland hier resideert, al drie keer bezocht.

Vladivostok is met haar 600.000 inwoners het politieke en culturele centrum van Ruslands Verre Oosten. Hier aan de Japanse Zee eindigt de legendarische Trans Siberië Express. In 1859 werd er door de tsaar besloten een havenstad te bouwen. Door de jaren heen werd de stad vooral bekend vanwege de Russische Pacifistische vloot. Tot aan 1990 was het een gesloten stad, die zelfs voor Russen alleen met speciale toestemming bezocht mocht worden. Vandaag de dag is de haven, vooral ’s avonds, een gezellig trefpunt van zowel bewoners als bezoekers. De stad telt verschillende hogescholen, een universiteit, een paar theaters en meerdere musea. Het mooiste gebouw van de stad is het station dat in 1912 werd geopend. Bezienswaardigheden zijn het oude postkantoor, de prachtige winkelpassage Goem, de onderzeeër Submarine S-56 of het Oceanium.