download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Riviercruise van Moskou naar St. Petersburg 12 dagen

Vanaf € 1.775,-
 • Geweldige riviercruise
 • Cultuur en natuur
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Buitenhut met groot raam
 • Nederlandssprekende reisleiding
 • Volpension
 • Geweldige excursies inbegrepen
 • Audiosysteem in Moskou en St. Petersburg
 • Groepsgrootte 10 – 30 personen
Bekijk data en prijzen

Zodra het ijs op de rivieren is gesmolten en de sneeuw plaatsmaakt voor lentegroen, steken de rivierschepen van de Moskouse en St. Petersburgse waterstations weer van wal.

Een riviercruise van Moskou naar St. Petersburg is een fantastische manier om een deel van het uitgestrekte Rusland te leren kennen. De rijke geschiedenis is vooral terug te vinden in het enorm aantal fascinerende monumenten en gebouwen waaronder paleizen, kremlins en kloosters. Tijdens deze reis kan men de schitterende cultuurschatten zelf bewonderen.

Dagelijks worden er onderweg excursies georganiseerd en 's nachts wordt er meestal gevaren. Vanuit het restaurant, de bar of de salon kunt u heerlijk genieten van het uitzicht terwijl het schip langs prachtige oevers en pittoreske dorpjes met oude houten huisjes vaart. Op het zonnedek kunt u bijkomen van de pracht en praal die u tijdens de excursies heeft kunnen bewonderen. Indrukwekkend zijn ook de sluizen met zeer grote hoogteverschillen van totaal ca. 180 m. Ontmoet passagiers uit andere landen of lees een spannend boek. Wat een fantastische manier van reizen!

Route

De route vanuit Moskou naar St. Petersburg wordt ook wel de ‘Noordelijke route’ genoemd. Via de Moskva-rivier en de Wolga, (totale lengte 3530 km) die haar water vanuit het hooggebergte verzamelt en uiteindelijk in de Kaspische Zee uitmondt, varen we de Gouden Ring binnen. Net na de stad Uglitch slaan we bij het stuwmeer van Rybinski af naar de plaats Jaroslavl. Hetzelfde stukje varen we ook weer terug om via het stuwmeer naar Goritsy te komen. Via het Witte Meer en het Wolga-Baltic Kanaal vaart het schip over het Onegameer, het op een na grootste meer van Europa, naar het eilandje Kizhi. Rivier de Svir verbindt het Onegameer met het Ladogameer dat ca. 219 km lang is en 83 km breed. Het Ladogameer is het grootste meer van Europa. We varen stroomafwaarts via de Neva-rivier, die uitmondt in de Finse Golf, naar St. Petersburg. De route vanuit St. Petersburg naar Moskou wordt ook wel de Zuidelijke route genoemd.

Tijdens deze fantastische 12-daagse cruise met de MS Knyazhna Anastasia hoeft u uw koffers niet in elke plaats in en uit te pakken want we varen u van stad naar stad. De totale reisafstand van Moskou naar St. Petersburg bedraagt ca. 1750 km. U reist in een Nederlands gezelschap onder begeleiding van Nederlandssprekende reisleiding. U verblijft aan boord van het schip op basis van volpension, van het diner op de dag van aankomst tot en met het ontbijt op de dag van vertrek.

Minimale deelname is 10 personen en het maximum is 30 personen. Voor reizen waar een minimum aantal deelnemers is vereist, zullen wij u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis.

Vluchten met KLM

Dag 1 vertrek Amsterdam 11.45 uur, aankomst Moskou 16.00 uur
Dag 12 vertrek St. Petersburg 17.20 uur, aankomst Amsterdam 19.15 uur
en op sommige data:
Dag 1 vertrek Amsterdam 11.45 uur, aankomst Moskou 16.00 uur
Dag 12 vertrek St. Petersburg 14.05 uur, aankomst Amsterdam 16.00 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

+ 1 uur in de zomer
+ 2 uur in de winter

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou-Uglitch
Dag 4 Uglitch-Jaroslavl
Dag 5 Jaroslavl-Goritsy
Dag 6 Goritsy-Kizhi
Dag 7 Kizhi-Mandrogi
Dag 8 Mandrogi-St. Petersburg
Dag 9 St. Petersburg
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Moskou

Vandaag vertrekt u vanaf Amsterdam met een rechtstreekse vlucht van KLM naar Moskou. In de aankomsthal wordt u welkom geheten door onze lokale Nederlandssprekende reisleiding. De transfer naar het cruiseschip de MS Knyazhna Anastasia neemt ca. 40 minuten in beslag. Bij aankomst kunt u meteen uw hut betrekken. Uw reisleidster zal u wegwijs maken aan boord van het schip.

Dag 2

Moskou

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt maken we vanochtend als eerste kennismaking een uitgebreide stadsrondrit door Moskou. De bus rijdt u langs alle belangrijke bezienswaardigheden terwijl u met volle teugen kunt genieten van de vele culturele rijkdommen. We eindigen de rondrit bij het wereldberoemde Rode Plein waarop de fantastische St. Basiliuskathedraal is gelegen. Na uitleg over de verschillende monumenten en gebouwen rond het plein, waaronder de prachtige winkelpassage Goem, krijgt u een uur de gelegenheid om eens rustig op uw gemak rond te kijken en een paar prachtige foto`s te maken. Dit is tevens de lunchpauze/lunchboxen. Indien gewenst kunt u de Basiliuskathedraal bezoeken. Na de pauze bezoekt u een aantal indrukwekkende metrostations, ook wel ‘ondergrondse volkspaleizen‘ genoemd die tot de mooiste ter wereld kunnen worden gerekend. We rijden met de metro naar de artiestenwijk Arbat, een van de oudste wijken van de stad. Op de kleurrijke autovrije Oude Arbatstraat zijn tal van terrasjes en souvenirwinkeltjes met werken van lokale kunstenaars. U krijgt hier de gelegenheid om zelf rond te lopen. In de loop van de middag rijden we met de metro terug naar het schip. ’s Avonds wordt er doorgaans een optionele excursie aangeboden. Dit kan een rondrit ‘Moscow by night’ zijn.

Dag 3

Moskou-Uglitch

Vandaag bewonderen we het indrukwekkende Kremlin dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert. In deze oude vesting, met een dikke muur van meer dan 2 km lang, heeft de Russische president zijn kantoor. Ook staan er verschillende oude paleizen die nu dienst doen als regeringsgebouwen en enkele kathedralen waarvan we er 1 of 2 bezoeken. Tot het jaar 1700 werden de tsaren in deze kathedralen gekroond en begraven. Ook bezichtigen we het Patriarchpaleis dat een aantal oude kerkattributen herbergt. Tijdens de wandeling binnen de muren van het Kremlin komt u langs ’s werelds grootste authentieke kanon, de klokkentoren en de grote tsarenbel. In de loop van de middag vertrekt het schip uit Moskou. We varen in de loop van de nacht de regio van de legendarische Gouden Ring binnen. Vaarafstand Moskou - Uglitch ca. 265 km.

Dag 4

Uglitch-Jaroslavl

Vanochtend kunt u op het zonnedek genieten van het mooie landschap of een kopje koffie drinken in de gezellige salon. Na de lunch komen we aan bij het plaatsje Uglitch dat vooral bekendheid heeft gekregen door de moord op Dmitri, de zoon van tsaar Ivan de Verschrikkelijke. Het oude kremlin, met het Vorstenpaleis uit de 15de eeuw, ligt te schitteren langs de Wolga. Uglitch, gesticht in 1184, herbergt een aantal van Ruslands mooiste kathedralen en kerken zoals de magnifieke kerk van St. Dimitri. Tijdens de excursie zult u deze kerk en het kremlin bezoeken. Ook krijgt u nog de gelegenheid om bij verschillende marktkraampjes de eerste souvenirtjes zoals zelfgemaakte snuisterijen en lokale lekkernijen in te slaan. In de loop van de middag vaart het schip af richting Jaroslavl. Vaarafstand Uglitch - Jaroslavl ca. 205 km.

Dag 5

Jaroslavl-Goritsy

Het aan de Wolga gelegen Jaroslavl is een van de oudste steden van het Oude Rusland. In de 16de en 17de eeuw lieten rijke kooplieden hier kerken bouwen die mooier en groter moesten zijn dan die in Moskou. De meeste kerken zijn buitengewoon rijk versierd. Het resultaat is een unieke verzameling van kerken met gouden torens en vooral heldere decoraties. Vandaag de dag is het een moderne handelsstad met bekende universiteiten en hoge scholen. In Jaroslavl maken we een stadsrondrit waarbij u een bezoek brengt aan het 13de eeuwse Spaski-klooster met zeer bekende klokkentoren en aan de schitterende Eliaskerk met zeer oude fresco`s uit de 17de eeuw. Vaarafstand Jaroslavl – Goritsy 385 km.

Dag 6

Goritsy-Kizhi

In de ochtend komen we aan in Goritsy, een typisch Russisch plattelandsdorp met houten huisjes. U proeft hier een geheel andere sfeer dan in de andere steden. U bent nu in het echte Rusland van Dokter Zhivago beland! De plaatselijke bevolking biedt koopwaar aan, zoals beschilderd houtwerk en aquarellen. We bezoeken het indrukwekkende Krillio-Belozerski-klooster uit 1397. Het klooster werd als een ware vesting gebouwd en door de eeuwen heen verschillende keren aangevallen door buitenlandse heersers. Tsaren gebruikte het onder andere als gevangenis voor leden van de aristocratie. Het water van het aangrenzende meer is volgens de lokale bevolking geneeskrachtig. Tijdens de rondleiding bezoekt u ook een klein museum (indien geopend) waar u prachtige iconen, priestergewaden en andere kerkschatten kunt bewonderen. Na deze uitgebreide excursie varen we verder door de Wolga/Baltic Waterway, een doorgang die over een afstand van 300 km de Wolga en de Baltische Zee met elkaar verbindt. Vaarafstand Goritsy - Kizhi ca. 365 km.

Dag 7

Kizhi-Mandrogi

In de loop van de dag komen we aan bij het sprookjeseiland Kizhi in het noordelijke gedeelte van het Onegameer. Dit is het op een na grootste meer van Europa. Kizhi is een groot openluchtmuseum waar alle gebouwen uit hout zijn opgetrokken. Beroemd is de Preobrazjenskaya-kerk uit 1714, die later omringd werd door andere kerken, boerderijen en molens uit de omgeving die hier, opdat ze niet verloren zouden gaan, naartoe zijn verplaatst. Tijdens een mooie wandeling kunt u een aantal van deze oude houten gebouwen bezoeken. Kizhi staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er worden op het eiland nog oude ambachten beoefend. We vertrekken richting Mandrogi, vaarafstand ca. 275 km.

Dag 8

Mandrogi-St. Petersburg

Na het ontbijt kunt u vanaf het zonnedek heerlijk genieten van het prachtige landschap langs de oevers van de Svir. Rond lunchtijd leggen we aan bij Mandrogi of Svirstroy, waar een soort Russisch houtendorp is nagebouwd. Hoewel u er snel uitgekeken zult zijn, geeft het u toch de gelegenheid even uw benen te strekken. Indien we op tijd zijn aangekomen en het weer het toelaat wordt er op Mandrogi in de buitenlucht een Shashlik-barbecue georganiseerd met folklore muziek. Vertrek uit Mandrogi na de lunch. Aangezien dit de laatste avond van het varen is zal er een feestelijk diner, het zgn. `Captains dinner`, aan boord worden georganiseerd met muziek en natuurlijk een glaasje Wodka. Vaarafstand Mandrogi - St. Petersburg ca. 285 km.

Dag 9

St. Petersburg

St. Petersburg, de droomstad van tsaar Peter I, is een van de mooiste steden ter wereld! Om de stad beter te leren kennen maken we meteen na aankomst een stadsrondrit langs de belangrijkste paleizen en musea, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen. Tijdens de rondrit bezoeken we onder andere de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703, van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd. In de gelijknamige kathedraal met gemarmerde zuilen, schitterende kroonluchters en een prachtig vergulde iconostase, ziet u verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder het graf van Peter de Grote. De laatste tsaar Nicolaas II en zijn gezin werden hier in 1997 herbegraven nadat hun resten in de bossen rond Jekaterinburg waren gevonden. Onderweg maken we doorgaans een fotostop bij de Rosta-zuilen vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de verschillende gebouwen van de Hermitage.

Dag 10

St. Petersburg

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de Hermitage, een van ’s werelds grootste en bekendste musea. Dit voormalige Winterpaleis van tsarina Elisabeth herbergt een ongekende hoeveelheid kunstschatten uit alle tijden. Niet alleen de kunstwerken maar ook het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen zijn een lust voor het oog. Na een interessante rondleiding van ca. 2½ uur kunnen de echte kunstliefhebbers in het museum blijven en op eigen gelegenheid nog een aantal zalen bewonderen. Uiteraard mag een wandeling over het indrukwekkende paleisplein, met prachtig zicht op de façade van het Winterpaleis, niet ontbreken. We wandelen onder het enorme Generale Stafgebouw door naar de Nevski Prospekt, de belangrijkste straat van St. Petersburg. Hier bezoeken we de grote Kazankathedraal met haar 96 zuilen. Het was tsaar Paul I die in 1804 de opdracht gaf tot de bouw van deze majestueuze kathedraal. We rijden in de loop van de middag terug naar het schip.

Dag 11

St. Petersburg

Deze dag is vrijgehouden om u de gelegenheid te geven St. Petersburg ook zelf te gaan ontdekken. Om een dagje alleen door deze heerlijke stad te slenteren is zeker geen straf. Verdwalen kun je niet met onze plattegrond! U kunt de metro gebruiken of u neemt een taxi. Er is nog zoveel te zien! Verschillende bezienswaardigheden zijn heel gemakkelijk zelf te bezoeken zoals het Russisch Museum met een fantastische collectie Russische schilderkunst, de Bloedkerk, de St. Isaackathedraal en het Alexander Nevski-klooster. Deze liggen allen aan of bij de Nevski Prospekt. Aan de Neva-rivier, achter de Hermitage, vindt u de prachtige Zomertuin/Letni Sad met tal van beelden en het Zomerpaleis van Peter de Grote. Dit bescheiden in Hollandse stijl ontworpen paleisje was het eerste stenen gebouw van de stad. Vandaag worden er ook optionele excursies aangeboden.

Dag 12

St. Petersburg-Amsterdam

Na het ontbijt nemen we de bagage mee in de bus en rijden voor onze laatste excursie naar het plaatsje Pavlovsk, zo’n 28 km ten zuiden van St. Petersburg. Hier bezoeken we een van de laatst gebouwde zomerpaleizen van de Russische tsaren. Catharina de Grote liet het paleis bouwen voor haar zoon en opvolger tsaar Paul I. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde met onze koning Willem II. Tijdens de rondleiding van ca. 1 uur door de prachtige zalen krijgt u een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof. In de koffieshop kunt u nog een kopje koffie drinken en een broodje eten (op eigen rekening) alvorens we naar de luchthaven rijden voor uw rechtstreekse terugvlucht met KLM naar Amsterdam. Indien het paleis op deze dag gesloten is zullen we een ander paleis bezoeken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou-Uglitch
Dag 4 Uglitch-Jaroslavl
Dag 5 Jaroslavl-Goritsy
Dag 6 Goritsy-Kizhi
Dag 7 Kizhi-Mandrogi
Dag 8 Mandrogi-St. Petersburg
Dag 9 St. Petersburg
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. De excursies zijn onder begeleiding van Nederlandssprekende reisleiding. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit met Mussenberg en Victory Park

Tijdens de stadsrondrit door Moskou maakt u kennis met een van de grootste steden van Europa. Terwijl de chauffeur u langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijdt, zal uw gids u het een en ander vertellen over de verschillende gebouwen en de geschiedenis van de stad. Onderweg ziet u onder andere de imposante muren van het Kremlin, het KGB-gebouw, een groot aantal kerken en kathedralen, verschillende musea en theaters waaronder het Bolsjoj-theater, een aantal bekende pleinen en parken waaronder het Gorky Park. Vanaf Lenin Hills/Mussenberg, waar zich ook de Lomonossov Universiteit bevindt, heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het Victory Park is gelegen op en rond de Poklonnaya Gora heuvel. Dit is de heuvel waar Napoleon tevergeefs wachtte om de sleutels van de stad in handen te krijgen toen zijn troepen Moskou in 1812 omsingelden. Een gigantische laan met grote traptrede lijdt in de richting van het indrukwekkende gedenkmonument. Deze 100 m hoge obelisk is opgezet ter nagedachtenis aan de overwinning in de grote patriottische oorlog (Tweede Wereldoorlog). Achter de 100 meter hoge obelisk staat het halfronde museum met wapens en kaarten uit de oorlog.
Het plein werd aan het einde van de 15de eeuw aangelegd als marktplein. De officiële naam is Krasnaja Plosjtsjad oftewel 'mooi plein'. Dat het plein vandaag te dag bekend staat als het Rode Plein is te danken aan de Sovjetleiders. Het plein is 330 m bij 75 m groot. Op en rondom het plein staan verschillende bijzondere bezienswaardigheden waaronder het Mausoleum van Lenin (gratis entree en let op: dragen van korte broek niet toegestaan), de hoge muren van het Kremlin, de kleine Kazankathedraal, het Historisch Museum, de magnifieke Basiliuskathedraal uit 1561 en de chique winkelpassage Goem. De Basiliuskathedraal, entree ca. € 7, is het meest gefotografeerde gebouw van heel Rusland. Ook de winkelpassage Goem ligt aan het plein. Naast de ca. 150 winkels vind je hier ook restaurants en terrasjes. Het gebouw zelf is indrukwekkend en kan zelfs met een museum vergeleken worden. Het gebouw heeft heeft 3 verdiepingen en een glazen overkapping welke vanaf de binnenplaats prachtig te zien is.
Dit aan de rand van het Rode Plein gelegen landschapspark werd in 2017 geopend. Voorheen stond hier het beroemde Hotel Rossia met haar 6000 bedden. In opdracht van onder meer president Poetin werd in 2014 begonnen met het aanleggen van het Zaryadye Park. Het park is vooral bedoelt voor de Moskovieten zelf. Het is een prachtig en moderne plek geworden voor recreatie, amusement en educatie. In diverse paviljoens worden de verschillende landschap zones van Rusland weergegeven. De planten en bomen werden van heinde en ver gehaald. Je kan er een mooie wandeling maken. Midden in het park ligt een geweldig openlucht theater voor dans en muziekoptredens. Vanaf de indrukwekkende loopbrug die half over de Moskva-rivier hangt heeft men een geweldig uitzicht op de Kremlinmuren met daarachter het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat in een Stalinistische wolkenkrabber is gehuisvest en het zakendistrict met moderne hoge kantoorgebouwen. Verschillende bouwstijlen uit 3 hele belangrijke perioden: tsarentijd, Sovjettijd en het heden.

In opdracht van Stalin is men in 1931 begonnen met de aanleg van de metro. Uit de gehele Sovjet-Unie werden mannen en vrouwen gehaald om de soldaten van het Rode Leger te helpen. In 1935 werd de eerste lijn, waaraan dertien stations lagen, geopend. Voor deze dertien stations werd ongeveer 70.000 m2 marmer, goud, mozaïeken, en edelmetaal gebruikt. Deze bijzondere metrostations werden ook wel ‘volkspaleizen’ genoemd en zijn zeker een bezienswaardigheid op zich. Het metronetwerk van Moskou is een van de meest intensief gebruikte metro netten ter wereld. Dagelijks maken ruim 9.500.000 passagiers gebruik van het netwerk wat door de jaren heen flink uitgebreid is.
Deze oude vesting, met een dikke muur van meer dan 2 km lang, symboliseert al eeuwen het centrum van de Russische macht. De naam Kremlin betekent ‘versterkte stadskern’ of ‘Citadel’ en was vroeger van hout. In 1367 werd er begonnen met het bouwen van een stenen muur. Men betreedt het terrein via de Drievuldigheidstoren uit 1495. Het is de hoogste van de 20 torens. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook verschillende kathedralen en enkele paleizen. De meeste gebouwen zijn voor het publiek niet toegankelijk. Het is een architectonische verzameling van gebouwen daterende van de 15de tot de 20ste eeuw. Naast de klokkentoren ligt de Tsarenklok die bij een brand in 1737 met water werd overgoten en barstte. Deze woog maar liefst 213 ton toen hij in 1735 werd gegoten. Vanaf de tijd van Lenin en Stalin tot aan de dag van vandaag is het Kremlin de zetel van de regering en de officiële residentie van de Russische president. In de Maria Hemelvaartkathedraal werden van 1547 tot 1894 de tsaren gekroond en in de kathedraal van de Aartsengel Michaël werden vanaf de 14de eeuw tot de heerschappij van Peter de Grote alle Russische grootvorsten en tsaren begraven. Het patriarchpaleis huisvest het Museum van het 17de eeuwse Leven en toegepaste Kunst. Voorheen was het de residentie van de in 1652 aangetreden patriarch Nikon. Er zijn meerdere ruimtes te bezichtigen die de geschiedenis van het paleis vertellen.
Het plaatsje Uglitch heeft vooral bekendheid gekregen door de moord in 1591 op Dimitri, de zoon van tsaar Ivan de Verschrikkelijke. Deze historische plaats met het oude kremlin en het Vorstenpaleis uit de 15de eeuw ligt te schitteren langs de Wolga. Uglitch, gesticht in 1148, herbergt een aantal van Ruslands mooiste kathedralen en kerken zoals de magnifieke St. Dimitri kerk. Op de plaats waar zijn lichaam werd gevonden, werd in het jaar 1690 de schitterende rood geverfde Bloedkerk gebouwd. Een van de trekpleisters is onder andere de groengele Transfiguratie-kathedraal. Doorgaans kan men in een van de gebouwen bij het kremlin een geweldig mannenkoor horen zingen.
Deze stad aan de Wolga, zo’n 250 km ten noordoosten van Moskou, dankt zijn naam aan prins Jaroslavl de Wijze. In de 16de en 17de eeuw woedde er een hevige concurrentiestrijd tussen Jaroslavl en Moskou. In de 17de eeuw was Jaroslavl nog voor korte tijd de hoofdstad. In die tijd lieten rijke kooplieden hier kerken bouwen die mooier en groter moesten zijn dan die van het toenmalige Moskou. Het resultaat is een unieke verzameling van kerken waarvan de Eliaskerk uit de 17de eeuw wel de mooiste is. Tijdens de stadsrondrit langs verschillende bezienswaardigheden bezoekt u het Spaso Preobrazhensky-klooster (Verheerlijking van Christus) uit de 13de eeuw. In de 16de eeuw was dit een van de rijkste kloosters van Rusland. Vanaf de klokkentoren heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. De in het centrum gelegen Eliaskerk uit de 17de eeuw is vooral bekend om de meest heldere fresco’s van de Gouden Ring. Deze kerk wordt tijdens het seizoen af en toe voor het publiek gesloten.
Goritsy, een typisch Russisch plattelandsdorp met houten huisjes. U proeft hier een geheel andere sfeer dan in de andere steden. U bent nu in het echte Rusland van Dokter Zhivago beland! De plaatselijke bevolking biedt koopwaar aan, zoals beschilderd houtwerk en aquarellen. Vanaf de rivier is het zo’n 20 minuten rijden met de bus naar het indrukwekkende Krillio-Belozerski-klooster. De adellijke Kirill begon in 1397 met de bouw van de houten Hemelvaartskapel. Al snel sloten andere monniken zich bij de kluizenaar aan. Dat was het geboorte-uur van een van de machtigste kloosters van Rusland. Het klooster werd als een ware vesting gebouwd met een 725 m lange vestigingsmuur van 7 m breed. Al in de 16de eeuw was de abt van het klooster Ruslands grootste grootgrondbezitter. Door de eeuwen heen werd het klooster verschillende keren door buitenlandse heersers aangevallen. Tsaren gebruikte het onder andere als gevangenis voor leden van de aristocratie die uit de gratie waren gevallen. Het water van het aangrenzende Siverskoye-meer is volgens de lokale bevolking geneeskrachtig en goed voor huid en rimpels. Binnen de muren van het klooster is een klein museum gevestigd waar een prachtige collectie iconen, priestergewaden en andere kerkschatten wordt tentoongesteld (indien geopend).

Kizhi is een sprookjesachtig eiland in het staalblauwe water van het uitgestrekte Onegameer. Het is een groot openluchtmuseum waar alle gebouwen uit hout zijn opgetrokken. Beroemd is de Kerk van de Transfiguratie van Christus uit 1714, dat als het mooiste houten bouwwerk van Rusland geldt. Zonder plannen, geheel op het oog schiepen de bouwmeesters de houten kerk. De 22 houten koepels glinsteren als zilveren sieraden in de zon. De kerk werd later omringd door andere houten kerkjes en kapellen, boerenhuizen, windmolens en voorraadschuren uit de omgeving zodat deze behouden zouden blijven voor toekomstige generaties. Een prachtig totaalkunstwerk!
Mandrogi of Svirstroy, is een plek waar een soort Russisch houtendorp is nagebouwd. Hoewel u er snel uitgekeken zult zijn, geeft het u toch de gelegenheid even uw benen te strekken. Indien we op tijd zijn aangekomen en het weer het toelaat wordt er op Mandrogi in de buitenlucht een Shashlik-barbecue georganiseerd met folklore muziek
Tijdens een uitgebreide stadsrondrit maakt men kennis met de droomstad van Peter de Grote. U komt langs de bekendste paleizen van de stad, waaronder het Winterpaleis van tsarina Elizabeth, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen, de Admiraliteit en natuurlijk het barokke Smolny klooster. Ook ziet u aan de Neva-rivier de bekende pantserkruiser Aurora liggen. Vanaf dit schip werd met een schot het signaal gegeven voor de start van de Oktoberrevolutie in 1917. Aan de overkant van de Neva-rivier, op het Hazeneiland, ligt de Petrus en Paulusvesting. Dit was de eerste nederzetting uit 1703 van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd door Peter de Grote met als doel bescherming te bieden tegen de Zweedse marine tijdens de Grote Noordse Oorlog. Oorspronkelijk werd het geheel opgetrokken uit hout maar tussen 1706 en 1740 vervangen door een stenen vesting. In 1720 fungeerde het als de beruchtste gevangenis waar politieke gevangenen onder verschrikkelijk omstandigheden opgesloten zaten. In 1924 werd de gevangenis gesloten en werd het een museum. De vesting maakt deel uit van het historische centrum dat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de gelijknamige kathedraal ziet u verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder die van tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II met zijn gezin. Let u vooral op de schitterende kroonluchters en gemarmerde zuilen.
De Hermitage is gehuisvest in het, door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli ontworpen, Winterpaleis waar eens de tsaren gedurende de winter maanden verbleven. Het is een van de oudste en grootste musea van Rusland en herbergt de grootste kunstcollectie ter wereld. Het museum bestaat uit 5 gebouwen waarvan het barokke Winterpaleis het belangrijkste is. De mooie troon- en balzalen, de rijkversierde gangen en het fantastische trappenhuis zijn een lust voor het oog. Het was vooral Catharina II aan wie het museum zijn collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen kunst op in West-Europa. Een hoogtepunt vormen de vele werken van Rembrandt en andere grote meesters zoals Leonardo da Vinci. Het museum heeft ook een enorme collectie beeldhouwkunst, munten en medailles, meubilair, vazen en andere kunstvoorwerpen. Vanaf het Paleisplein heeft u een geweldig uitzicht op de gevel van de Hermitage. Ook de tien (5 meter hoge) granieten atlanten aan de rechterzijde van de gevel zijn zeker het bekijken waard!
De Nevski Prospekt is de belangrijkste straat van St. Petersburg. Deze statige 5 km lange hoofdverkeersweg stond ooit bekend als ‘de straat van de Verdraagzaamheid’. Het was een verwijzing naar de kerken van de meest uiteenlopende religies waaronder een Armeense kerk en de Hollandse gereformeerde kerk. De Kazankathedraal is een van de grootste kerken van St. Petersburg. Paul I gaf de opdracht aan de architect Andrej Voronitsjin die het ontwerp baseerde op de Sint Pieter in Rome. De bouw nam meer dan 10 jaar in beslag . De 111 meter lange halfronde galerij telt 96 enorme zuilen. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Helaas worden de mooie Isaackathedraal en de Bloedkerk uitsluitend gebruikt als musea waardoor de mystiek daar een beetje verloren is gegaan.
Het in neoclassicistische stijl gebouwde paleis van tsaar Paul I /Pavel I ligt op het landgoed Pavlovk op zo'n 30 km ten zuiden van St. Petersburg. De landerijen van Pavlovsk waren een prestigieus geschenk van Catharina de Grote aan haar zoon Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna bij de geboorte van haar eerste kleinkind. Paul liet er een luxueus paleis bouwen en ging er met zijn gezin wonen. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Voor hen die paleis Soestdijk, de residentie van oud koningin Juliana, hebben bezocht zullen haar naam zeker kennen. Pavlovsk is een van de laatst gebouwde keizerlijke zomerpaleizen van de Russische tsaren. In het paleis is een prachtige collectie schilderijen, beelden, klassieke meubels en porselein te bewonderen. Rondom het paleis werd een enorm landschapspark in Engelse stijl aangelegd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou-Uglitch
Dag 4 Uglitch-Jaroslavl
Dag 5 Jaroslavl-Goritsy
Dag 6 Goritsy-Kizhi
Dag 7 Kizhi-Mandrogi
Dag 8 Mandrogi-St. Petersburg
Dag 9 St. Petersburg
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft op het cruiseschip de MS Knyazhna Anastasia op basis van 2 personen in een 2-persoonshut op het Hoofddek. Alle maaltijden zijn inbegrepen van het diner op de dag van aankomst tot en met het ontbijt op de dag van vertrek.

De MS Knyazhna Anastasia

Tijdens onze 12-daagse cruise verblijft u aan boord van het cruiseschip de MS Knyazhna Anastasia. De prinses Anastasia is een riviercruiseschip (project 302) dat in Duitsland speciaal voor langere riviercruises werd gebouwd. Het is een comfortabel 3-sterrenschip dat in de afgelopen jaren werd gerenoveerd en gemoderniseerd en uitsluitend beschikt over buitenhutten. Het schip behoort tot de vloot van Mosturflot, een van de oudste rederijen van Moskou.

De MS Knyazhna Anastasia wordt bemand door een goed getrainde scheepscrew waaronder officieren en matrozen. Deze worden ondersteunt door professioneel hotelpersoneel zoals receptionisten, kelners/bartenders, kamermeisjes en natuurlijk de koks. De Cruise Director (hotelmanager), na de kapitein het belangrijkste bemanningslid aan boord, is verantwoordelijk voor het soepel verloop van de gehele reis. Een gemiddelde bemanning bestaat uit zo’n 85 tot 90 leden. De meesten van hen hebben een jarenlange werkervaring opgedaan met toeristen van over de gehele wereld. Zij zullen hun uiterste best doen om het u naar de zin te maken. Zowel het vriendelijke personeel als ook de aangename informele sfeer aan boord dragen bij tot een gezellige en huiselijke ambiance waarin u zich al snel thuis zult voelen. Dit verzekert u van een plezierig en gedenkwaardig verblijf aan boord van dit riviercruiseschip. De MS Knyazhna Anastasia is 129 m lang en 16.7 m breed met een diepgang van 2.90 m. De cruisesnelheid van het schip is ca. 25.5 km per uur. Het schip voldoet aan alle strenge internationale veiligheidseisen en is uitgerust met een modern communicatie- en navigatiesysteem.

Dekken en faciliteiten

De faciliteiten zijn verdeeld over 5 dekken, te weten: Benedendek (Lower deck), Hoofddek (Main deck), Bovendek (Upper deck), Bootdek (Boat deck) en het Zonnedek (Sun deck). De 140 hutten bieden ruimte aan ca. 280 passagiers. Er is geen lift aanwezig en het schip beschikt ook niet over aangepaste hutten voor mindervaliden. De dekken zijn als volgt ingedeeld:


Klik hier voor een vergroting van de plattegrond van het schip

Het Benedendek dient hoofdzakelijk als onderkomen voor de bemanning.

Via de loopplank komt u op het Hoofddek aan boord van het schip. Hier vindt u meteen de receptie- en informatiebalie waar u de sleutel van uw hut kunt ophalen en/of afgeven als u het schip wilt verlaten. Op het informatiebord bij de receptie vindt u nuttige informatie over het schip en de vaarroute. Het kantoor van de Cruise Director bevindt zich ook op dit dek. Verder vindt u er de EHBO-post en strijkkamer.

Op het Bovendek (Middendek) bevindt zich een aardig souvenirwinkeltje, het grote restaurant en een kleine salon/bibliotheek waar u even rustig kunt zitten. Hier worden ook bijeenkomsten gehouden voor de verschillende groepen (nationaliteiten). Overige ruimte van het dek wordt ingenomen door passagiershutten en een wandelpromenade rondom het schip met hier en daar een zitje.

Op het Bootdek vindt u de grote `Panorama` bar/restaurant met een houten dansvloer. Onder het genot van een drankje wordt hier `s avonds vaak gedanst. In de salon/bar heeft u een heerlijk uitzicht over de boeg van het schip. Aan de kleine bar kunt u een kopje koffie of lekker drankje bestellen. Deze salon wordt ook gebruikt voor bijeenkomsten. Overige ruimte van dit dek wordt ingenomen door passagiershutten en een wandelpromenade rondom het schip met enkele zitjes.

Op het Zonnedek bevindt zich de film-/conferentiezaal waar `s avonds muziek- en folklorevoorstellingen worden gegeven en natuurlijk het heerlijke zonneterras met een aantal zitjes vanwaar u een goed uitzicht heeft over zowel het water als ook over de oevers en het groene landschap. Naast een aantal tafels en stoelen zijn er ook een tiental ligstoelen te vinden (helaas niet voor alle passagiers).

Er zijn WiFi-zones aan boord waar u gratis van WiFi gebruik kunt maken. In de havens van Moskou & St. Petersburg heeft u op het schip doorgaans goed bereik. Voor de overige ruimten zoals in uw hut dient u een kaart te kopen bij de receptie (ca. € 20). Het kan voorkomen dat er onderweg slecht of helemaal geen bereik is. In dit geval krijgt u geen geld terug.

Er is een was- en strijkdienst aan boord (tegen betaling). Er is ook een strijkkamer op het hoofddek waar u zelf nog een kledingstuk kunt strijken. Er is altijd een verpleegkundige of dokter aan boord. Om geluidsoverlast te voorkomen wordt er een algemene stilte in acht genomen van 23.00 uur tot 07.00 uur. In de steden Moskou en St. Petersburg ligt het schip in een van de vele havens.

Verblijf

Alle overnachtingen vinden plaats aan boord van ons cruiseschip de MS Knyazhna Anastasia.

Hutten
Voor onze gasten hebben wij hutten op de verschillende dekken gereserveerd. De hutten zijn op alle dekken ongeveer even groot (ca. 8 tot 9 m²). Alle hutten hebben een groot raam, met panoramisch uitzicht, dat geheel geopend kan worden. Deze 2-persoonshutten zijn voorzien van twee 1-persoonsbedden (80/200 cm), een klein tafeltje, boekenplank, radio, stopcontacten, luchtventilatiesysteem met verwarming, koelkastje, tv en kastruimte met kleerhangers. U heeft uw eigen zeer eenvoudige kleine badkamer met toilet, een wastafel en tevens een mogelijkheid tot douchen met een handdouche. Bedlinnen (elke 4e dag) en handdoeken (elke 3e dag) worden regelmatig verwisseld .

1-persoonshutten
Op het Bovendek en op het Bootdek zijn een aantal 1-persoonshutten beschikbaar. Alhoewel deze hutten aanzienlijk kleiner zijn dan de 2-persoonshutten dient men hiervoor een toeslag te betalen. Alle 1-persoonshutten zijn op aanvraag. Dat wil zeggen dat wij, zo gauw u een definitieve reservering heeft gemaakt, voor u een hut gaan inkopen. Voorkeur voor een dek kan hierbij enkel als preferentie worden genoteerd!

Verzorging

Alle maaltijden zijn inbegrepen, van het diner op de dag van aankomst tot en met het ontbijt op de dag van vertrek. De maaltijden worden doorgaans in een van de restaurants aan boord geserveerd. Het kan voorkomen dat er 2 zittingen worden gehouden. Het ontbijt wordt in buffetvorm geserveerd en de lunch en het diner bestaan uit een 3-gangenmenu. Uw reisleiding zal u informeren hoe laat de maaltijden plaatsvinden afhankelijk van het programma. Tijdens excursies in Moskou en St. Petersburg wordt ook wel een lunchbox meegegeven.

Tijdens de maaltijden zijn er geen kledingvoorschriften. Op de laatste avond van de cruise wordt er een afscheidsdiner, het zgn. ‘Captains dinner’ georganiseerd. Op deze avond zijn de alle gasten doorgaans iets feestelijker gekleed (sjaaltje/stropdas).

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou-Uglitch
Dag 4 Uglitch-Jaroslavl
Dag 5 Jaroslavl-Goritsy
Dag 6 Goritsy-Kizhi
Dag 7 Kizhi-Mandrogi
Dag 8 Mandrogi-St. Petersburg
Dag 9 St. Petersburg
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Deze vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonshut op het Hoofddek. Voor hutten op het Bovendek en het Bootdek dient een meerprijs te worden betaald (zie toeslagen).

Vertrekdata 2022
mei 14
juni 5 en 27
augustus 10
september 1


2022

Inbegrepen:

 • vluchten met KLM
 • luchthavenbelastingen (€ 100)
 • 11 x overnachting op het cruiseschip
 • volpension
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • excursies incl. entreegelden
 • Nederlandssprekende reisleiding
 • audiosysteem in Moskou en St. Petersburg

Niet inbegrepen:

 • visum
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • Bovendek € 25
 • Bootdek € 70
 • 1-persoonshut € 395

Extra's:

 • visum
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 70
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou-Uglitch
Dag 4 Uglitch-Jaroslavl
Dag 5 Jaroslavl-Goritsy
Dag 6 Goritsy-Kizhi
Dag 7 Kizhi-Mandrogi
Dag 8 Mandrogi-St. Petersburg
Dag 9 St. Petersburg
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland dient vooraf bij het Russisch consulaat in Den Haag te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en Luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Welkom aan boord van de MS Knyazhna Anastasia

Bagage
Wij raden u aan slechts 1 koffer per persoon mee te nemen. De ruimte in uw hut is natuurlijk beperkt. Harde en afsluitbare koffers zijn het beste. U kunt er tevens waardevolle spullen in opbergen.

Cruise Director
De Cruise Director is verantwoordelijk voor het soepel verlopen van de reis. Mocht u vragen hebben die uw reisbegeleiding niet kan beantwoorden dan kunt u altijd bij uw Cruise Director terecht. Haar naam is Anastasia (Engelssprekend). Ook voor eventuele problemen in/of rond uw hut kunt u altijd bij haar terecht. Er is een technische dienst aan boord voor kleine reparaties.

Drinkwater
Alhoewel het water in uw badkamer veilig is voor het poetsen van uw tanden, adviseren wij u het zeker niet te drinken. In het restaurant en in de bar kunt u mineraalwater kopen. U kunt ook flessen water aan wal inslaan.

Elektrische apparatuur
Standaard Nederlandse stekkers zijn gewoon te gebruiken (220 V). In sommige hutten is een föhn aanwezig. Verder heeft u een kleine tv en een koelkastje in de hut.

Geldzaken
Controleer voor vertrek bij de bank of uw bankpas geschikt is om in Rusland te pinnen en te betalen. De drankjes aan boord dient u uiteraard te betalen. Tijdens uw gehele verblijf kunt u uw drankjes en eventuele optionele excursies op rekening laten zetten. Deze dient u dan op de laatste vaardag te voldoen. U kunt deze rekening betalen met cash roebels, met Visa/Master card of met uw bankpas met MAESTRO. Was- en strijkservice en uw aankopen in het winkeltje dienen direct in roebels te worden afgerekend.

Fooien
Aan het einde van iedere cruise zal de reisleiding langskomen om een bijdrage te vragen voor de fooienpot, bestemd voor alle bemanningsleden. Per boot wordt dit anders geregeld. Soms staan er z.g. fooienpotten in het restaurant, de bars en bij de receptie. Gemiddeld geven passagiers zo’n € 50 per persoon, dat komt neer op zo'n € 5 per dag. Uiteraard moet u wel tevreden zijn met de service aan boord. En uiteraard vergeet u de reisleiding niet! Deze valt niet onder de bemanning.

Ligplaatsen in Moskou en St. Petersburg
Hieronder vindt u de adressen van de aanlegplaatsen waar het cruiseschip doorgaans ligt afgemeerd. Dit wordt bepaald door de havenautoriteiten. Controleert u de adressen bij de receptie aan boord.

MoskouSt. Petersburg
North River Port River Port Embankment
51 Leningradskiy Highway 29 Oktyabrskaya Naberezhnaya
Metro Rechnoy Vokzal Metro Lomonosovskaya

Het kan voorkomen dat uw schip naast een ander schip komt te liggen. Zo kan het zijn dat wanneer u het schip wilt verlaten, aan wal wilt gaan, u via de receptie van een ander schip moet lopen. Het kan zijn dat een ander schip uw uitzicht hindert. Dit is helaas niet te voorkomen.

Kluis
Bij de receptie is een kluis voor algemeen gebruik. Het gebruik van de kluis is gratis.

Kleding
Tijdens de gehele cruise zijn er geen kledingvoorschriften. Kies praktische en gemakkelijk zittende kleding. Indien nodig kunt u gebruik maken van de was- en strijkdienst aan boord. Voor het ‘Captains diner’ dragen de heren vaak een stropdas en/of jasje en de dames een sjaaltje of iets anders feestelijks.

Luchtventilatiesysteem
Het hele schip is voorzien van een luchtventilatiesysteem. De temperatuur van alle hutten zijn individueel in te stellen. Het systeem werkt alleen als uw raam en deur gesloten zijn.

Medische dienst
Er is een EHBO-post aan boord waar een gediplomeerd verpleegkundige of arts aanwezig is. Eventuele behandelingen en medicijnen worden direct aan u doorberekend. Indien u medicijnen gebruikt raden wij u dringend aan voldoende hiervan mee te nemen.

Raam in uw hut
U kunt het raam in uw hut openen door het naar beneden te schuiven.

Radio / muziek / WiFi
In uw hut vindt u ook een ‘in house’ radio met eigen muziek. Deze radio wordt ook gebruikt voor het omroepen van algemene informatie. Om geluidsoverlast te voorkomen wordt er een algemene stilte in acht genomen van 23.00 uur tot 07.00 uur. Tijdens verblijf in de havens van Moskou & St. Petersburg heeft u op het schip doorgaans goed WiFi-bereik. Er zijn WiFi-zones aan boord waar u gratis van WiFi gebruik kunt maken. Voor de overige ruimten zoals in uw hut dient u een kaart te kopen bij de receptie (ca. € 20). Het kan voorkomen dat er onderweg slecht of helemaal geen bereik is (in dit geval krijgt u geen geld terug).

Receptie
U vindt de receptie op het Hoofddek. De vriendelijke dames achter de receptie spreken goed Engels of Duits. De openingstijden zijn van 7.00 – 21.00 uur. Tijdens het verblijf in Moskou en St. Petersburg is de receptie open tot middernacht. U kunt voor allerlei vragen bij hen terecht.

Roken
Aan boord van het schip mag er uitsluitend buiten op aangegeven plekken worden gerookt. In de metro, bus en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

Wake Up Call
Indien u ’s morgens gewekt wenst te worden dient u contact op te nemen met de receptie.

Tijdens onze fantastische riviercruise wordt u ter plaatse begeleid door een enthousiaste en zeer ervaren Nederlandssprekende reisleiding. Zij is verantwoordelijk voor een soepel verloop van uw reis, geeft uitleg met betrekking tot het programma en zal bij alle excursies en transfers aanwezig zijn. Tevens is zij verantwoordelijk voor het vertalen van de informatie die u ontvangt van eventuele (verplichte) lokale Russischsprekende gidsen zoals in Uglitch, Goritsy en Kizhi. De voordelen van reisleiding ter plaatse zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf aan boord, de maaltijden, de excursies en het vervoer ter plaatse. U treft uw reisleiding op dag 1 in de aankomsthal op de luchthaven van Moskou of St. Petersburg.

Dagelijks legt de MS Knyazhna Anastasia aan en worden er excursies georganiseerd naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende plaats. De stadsrondritten en excursies worden doorgaans met bussen uitgevoerd, in Uglitch en Kizhi te voet. Alle entreegelden zijn inbegrepen. In Moskou en St. Petersburg worden nog een aantal optionele/facultatieve excursies aangeboden. Uw reisleiding zal u over de verschillende mogelijkheden ter plaatse informeren. U kunt dan de door u gewenste excursies bij haar reserveren. De aangeboden optionele excursies zijn onder voorbehoud en kunnen per vertrek verschillen in verband met de mogelijkheden op dat moment ter plaatse. Er dient wel voldoende interesse te zijn voor de betreffende excursie (minimale deelname). De prijzen voor de diverse excursies liggen uiteen. Een excursie kost gemiddeld € 45 tot € 60 p.p. maar theaterbezoeken zijn aanzienlijk duurder. Doorgaans boeken onze gasten gemiddeld 1 optionele excursie aangezien de meeste bezienswaardigheden al in ons standaardprogramma zijn opgenomen. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het standaarddagprogramma en de geplande vaarroute.

Tijdens het varen wordt aan boord van het schip een cultureel programma georganiseerd zoals een filmvoorstelling, het leren van het Russisch alfabet en/of Russische liedjes, voordrachten etc. Hieraan kunt u, indien u dat wenst, actief deelnemen, niets is verplicht. Ook kunt u genieten van verschillende folkloristische muziek of dansvoorstellingen, afhankelijk van de meereizende artiesten.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als bezoekers in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is.

*In de hotels, metro's, bussen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u op www.balletandopera.com. Indien uw reisleiding u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld met betrekking tot de prijs en gereserveerde zitplaatsen. Ook kan men zelf kaartjes bij de theaters kopen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer, hoge waterstanden of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum, paleis of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Er bestaat zelfs een kans dat de fonteinen van Peterhof/Petrodvorets tijdelijk buiten werking zijn in verband met reparaties, groot onderhoud of vanwege het weer. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Indien u een groepsreis heeft geboekt waarbij u wordt begeleid door een Nederlandssprekende gids dan dient u er rekening mee te houden dat in uiterste noodgevallen het kan voorkomen dat deze op dat moment alleen kan worden vervangen door een Engelssprekende gids.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in onder andere Moskou en St. Petersburg. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek in verband met parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor op- en afbouw. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Ook wordt er geregeld onderhoud gepleegd aan gebouwen en monumenten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Verlengingen
Indien u na de cruise extra hotelovernachtingen heeft geboekt zult u op de ochtend van de laatste dag afscheid moeten nemen van de overige deelnemers. Indien gewenst kunt u zich voor de laatste excursie gewoon bij de groep aansluiten. Uw bagage gaat dan gewoon mee in de bus. Direct na deze excursie rijdt u mee naar het vliegveld waar u afscheid neemt van de groep. De transfer van de luchthaven naar het verlengingshotel dient u zelf te regelen. U kunt zelf een taxi nemen. Op de laatste dag van uw verlenging regelt u zelf een taxi naar de luchthaven. Vanwege de drukte op de vliegvelden of op de weg naar het vliegveld is het raadzaam ruim van te voren uit uw hotel of logeeradres te vertrekken.

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In het Europese gedeelte van Rusland is het in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter 2 uur later. Men hanteert de volgende tijdzones:

Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Minimale deelname
Bij groepsreizen geldt een minimale deelname. Wij zullen u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis. Indien het minimum aantal deelnemers voor een reis niet is bereikt, zullen de eventuele hieruit voortvloeiende persoonlijk gemaakte kosten, zoals reeds door uzelf aangevraagde visa, nimmer op ons verhaald kunnen worden. Uw aanbetaling krijgt u uiteraard geheel terug.

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De faciliteiten voor mindervaliden in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro’s zijn minimaal of helemaal niet aangepast. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in Rusland is de roebel. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in Rusland bijna overal geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor roebels. Bij het Grenswisselkantoor kunt u ook roebels kopen. Deze moeten doorgaans besteld worden.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Ook kan een muggenspray voor 's avonds van paskomen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Rusland is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. De maaltijden worden snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland het beste vervoermiddel. In Rusland is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in Rusland doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Inentingen zijn niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Rusland is het net zo veilig als in de rest van Europa. In Moskou en St. Petersburg zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou-Uglitch
Dag 4 Uglitch-Jaroslavl
Dag 5 Jaroslavl-Goritsy
Dag 6 Goritsy-Kizhi
Dag 7 Kizhi-Mandrogi
Dag 8 Mandrogi-St. Petersburg
Dag 9 St. Petersburg
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis