download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis St. Petersburg 6 dagen

Vanaf € 955,-
 • Nederlandssprekende gids
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Verblijf in 4-sterrenhotel in het centrum
 • Alle hoogtepunten van St. Petersburg
 • Excursies inclusief entreegelden
 • Audiosysteem tijdens excursies
 • Groepsgrootte 10 – 22 personen
 • Prachtige tuinen van Petrodvorets
 • Rondvaart door de grachten
 • Kronstadt op eiland Kotlin
Bekijk data en prijzen

Tijdens deze prachtige reis bezoekt u, onder begeleiding van een zeer enthousiaste en ervaren lokale Nederlandssprekende gids, de mooiste bezienswaardigheden van St. Petersburg, de droomstad van tsaar Peter de Grote. En buiten de stad bezoeken we de plaatsjes Pavlovsk: het paleis van tsaar Paul I, Petrodvorets: het zomerpaleis van tsaar Peter de Grote aan de Finse Golf en het bijzondere eiland Kotlin met daarop Kronstadt.

U verblijft in Hotel Oktiabrskaya**** op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten of een kopje koffie te drinken. Dineren kunt u in het restaurant van uw hotel of in een van de vele restaurants in het centrum.

Minimale deelname is 10 personen en het maximum is 22 personen. Voor reizen waar een minimum aantal deelnemers is vereist, zullen wij u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis.

Vluchten met KLM

Dag 1 vertrek Amsterdam 13.05 uur, aankomst St. Petersburg 16.55 uur
Dag 6 vertrek St. Petersburg 17.50 uur, aankomst Amsterdam 19.45 uur
en op sommige data:
Dag 1 vertrek Amsterdam 09.20 uur, aankomst St. Petersburg 13.05 uur
Dag 6 vertrek St. Petersburg 14.05 uur, aankomst Amsterdam 16.00 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

+ 1 uur in de zomer
+ 2 uur in de winter

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-St. Petersburg

Vandaag vliegt u rechtstreeks per KLM van Schiphol naar Pulkovo, de luchthaven van St. Petersburg. In de aankomsthal wordt u welkom geheten door onze Nederlandssprekende gids. Transfer naar het in het centrum gelegen Hotel Oktiabrskaya. Rest van de dag vrij verblijf.

Dag 2

St. Petersburg

Ter eerste kennismaking met deze prachtige stad beginnen we de dag met een uitgebreide stadsrondrit langs de bekendste bezienswaardigheden. Aan de overkant van de Neva-rivier krijgt u een rondleiding door de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703, van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd. In de gelijknamige kathedraal liggen de meeste leden van de familie Romanov begraven waaronder Peter de Grote. We gaan een kijkje nemen op de statige Nevski Prospekt, de belangrijkste en gezelligste straat van de stad. Na de lunchpauze rijden we met de diepste metro ter wereld via een aantal indrukwekkende metrostations naar het Alexander Nevski-klooster. Dit klooster draagt de titel ‘Lavra’/ klooster in de hoogste rangorde. Peter de Grote stichtte het in 1710 op de plek waar in 1240 de Zweden zou zijn verslagen. Op de bekende Lazarus- en Tichvinbegraafplaats van het klooster liggen meerdere beroemdheden begraven waaronder Rubinstein en Tsjaikovski. Na de rondleiding wandelen we in 15 minuten terug naar het hotel.

Dag 3

St. Petersburg

De stadswandeling is met een bezoek aan de grote Kazankathedraal met zijn 96 zuilen. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. St. Petersburg, ook wel ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd, is een stad van pracht en praal. Het grootste gedeelte werd in het water gebouwd. Honderden fraai versierde bruggen verbinden de verschillende eilandjes met elkaar. We maken een gezellige rondvaart door het netwerk van rivieren, grachten en kanalen die bijdragen aan de unieke sfeer van deze keizerlijke stad. In de middag bezoeken we het prachtige Mikhailovsky-paleis. Dit paleis huisvest vandaag de dag het Russisch Museum dat een van de grootste collecties Russische kunst bezit. Hier hangen onder andere doeken van Repin en Roeblev. Het paleis werd ontworpen door Carlo Rossi. Na een interessante rondleiding wandelen we terug naar het hotel.

Dag 4

St. Petersburg

Deze ochtend staat in het teken van het wereldberoemde museum, de Hermitage. Het grootste gedeelte van de collectie is ondergebracht in het Winterpaleis van tsarina Elizabeth. Een absolute top vormen natuurlijk de werken van Rembrandt en andere grote meesters zoals Leonardo da Vinci. Het was vooral Catharina II aan wie het museum haar enorme collectie te danken heeft. Tijdens de fantastische rondleiding worden behalve de pronkzalen, waaronder indrukwekkende zalen ook de rijk versierde gangen en geweldige trappenhuizen van het Winterpaleis bezocht. Na de rondleiding door een gedeelte van dit immense museum bent u vrij om op uw eigen tempo verder door het museum te dwalen of om op eigen gelegenheid de stad verder te gaan verkennen. Op loopafstand van het Paleisplein zijn nog tal van bezienswaardigheden te bezichtigen zoals de bekende Bloedkerk of de zeer interessante Kunstkamer/rariteitenkabinet van Peter de Grote. Een wandeling door de Zomertuin, daar waar de Neva-rivier en de Fontanka samenkomen, is zeker een aanrader. Aan het Paleisplein, tegenover het Winterpaleis, ligt voor de echte kunstliefhebbers nog het Generale Staffgebouw dat de verzameling imperialisten van de Hermitage huisvest. Vanavond kunt u optioneel een kleurrijke voorstelling bijwonen van Russische dansen, bekende volksliederen en levendige muziek.

Dag 5

St. Petersburg

petrodvorets fonteinen

Een van de hoogtepunten van uw reis is een bezoek aan het sprookjesachtige zomerpaleis in Petrodvorets/Peterhof, ook wel het `Russisch Versailles’ wordt genoemd. Dit paleizencomplex aan de Finse Golf, ongeveer 30 km ten zuidwesten van St. Petersburg, werd gebouwd in opdracht van Peter de Grote. We bezichtigen het Grand Palace, de fraaie zomerresidentie van Peter. Tijdens de rondleiding kunt u genieten van de prachtige zalen en de bijzondere collectie kunstvoorwerpen. Vanaf het bordes heeft u een geweldig zicht over de Cascade die van het paleis via het Zeekanaal naar zee loopt. In de prachtige tuinen vindt u adembenemende waterpartijen met vergulde fonteinen (mei-september). Na een koffiepauze rijden we verder naar het eiland Kotlin waarop de interessante marinestad Kronstadt is gelegen. Een dam verbindt het in de Finse Golf gelegen eiland aan 2 kanten met de wal. Kotlin en de forten eromheen dienden als voornaamste verdediging tegen een aanval vanuit zee. Tot enkele jaren geleden was Kronstadt, de thuishaven van de Sovjet-Oostzeevloot, verboden gebied voor buitenstaanders. Het is nog steeds een marinebasis maar inmiddels opengesteld voor bezoekers. Het eiland is niet zo groot maar wel heel bijzonder. We maken een kleine stadsrondrit, genieten van het uitzicht en bezichtigen de majestueuze St. Nicolaaskathedraal/Marine-kathedraal uit 1913.

Dag 6

St. Petersburg-Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. We nemen de bagage mee in de bus en brengen een bezoek aan het paleis van tsaar Paul I (Pavel) gelegen op het landgoed Pavlovsk op ca. 30 km ten zuiden van St. Petersburg. De dochter van Paul, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Indien u paleis Soestdijk, de residentie van prinses Juliana, heeft bezocht dan heeft u tijdens die rondleiding haar naam vaker horen vallen. Pavlovsk is een echt woonpaleis in tegenstelling tot het Zomerpaleis in Poesjkin. Na een mooie rondleiding van ca. 50 minuten en een koffiepauze rijden we naar de luchthaven voor uw terugvlucht per KLM naar Amsterdam. Uiteraard kunt u ook deze reis verlengen en/of doorreizen naar bijvoorbeeld Moskou, Helsinki of Tallinn.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van onze Nederlandssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens rond 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit met Petrus & Paulusvesting

Tijdens een uitgebreide stadsrondrit maakt men kennis met de droomstad van Peter de Grote. U komt langs de bekendste paleizen van de stad, waaronder het Winterpaleis van tsarina Elizabeth, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen, de Admiraliteit en natuurlijk het barokke Smolny klooster. Ook ziet u aan de Neva-rivier de bekende pantserkruiser Aurora liggen. Vanaf dit schip werd met een schot het signaal gegeven voor de start van de Oktoberrevolutie in 1917. Aan de overkant van de Neva-rivier, op het Hazeneiland, ligt de Petrus en Paulusvesting. Dit was de eerste nederzetting uit 1703 van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd door Peter de Grote met als doel bescherming te bieden tegen de Zweedse marine tijdens de Grote Noordse Oorlog. Oorspronkelijk werd het geheel opgetrokken uit hout maar tussen 1706 en 1740 vervangen door een stenen vesting. In 1720 fungeerde het als de beruchtste gevangenis waar politieke gevangenen onder verschrikkelijk omstandigheden opgesloten zaten. In 1924 werd de gevangenis gesloten en werd het een museum. De vesting maakt deel uit van het historische centrum dat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de gelijknamige kathedraal ziet u verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder die van tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II met zijn gezin. Let u vooral op de schitterende kroonluchters en gemarmerde zuilen.
Het Alexander Nevski-klooster werd in 1710 gesticht door Peter de Grote. Hij was in de veronderstelling dat Alexander Nevski op deze plek in 1240 de grote veldslag tegen Zweden had gewonnen. Van de 16 kerken die op het terrein stonden zijn er helaas nog maar 5 over waaronder de Kerk van Maria Boodschap. In deze kerk werden de niet regerende leden van de keizerlijke familie, politici en militairen begraven. In de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid is een indrukwekkende iconostase van rood agaat en wit marmer te bewonderen en met werken van Rubens en Van Dyck. Ook staat hier een zilveren relikwieschrijn met de resten van Alexander Nevski. Nog iedere dag worden in dit klooster kerkdiensten opgedragen. Dit bijzondere klooster draagt de titel `Lavra`/klooster in de hoogste rangorde. Op het kloosterkerkhof liggen beroemde schrijvers en componisten begraven waaronder Rubinstein en Tsjaikovski.
De Nevski Prospekt is de belangrijkste straat van St. Petersburg. Deze statige 5 km lange hoofdverkeersweg stond ooit bekend als ‘de straat van de Verdraagzaamheid’. Het was een verwijzing naar de kerken van de meest uiteenlopende religies waaronder een Armeense kerk en de Hollandse gereformeerde kerk. De Kazankathedraal is een van de grootste kerken van St. Petersburg. Paul I gaf de opdracht aan de architect Andrej Voronitsjin die het ontwerp baseerde op de Sint Pieter in Rome. De bouw nam meer dan 10 jaar in beslag . De 111 meter lange halfronde galerij telt 96 enorme zuilen. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Helaas worden de mooie Isaackathedraal en de Bloedkerk uitsluitend gebruikt als musea waardoor de mystiek daar een beetje verloren is gegaan.
St. Petersburg, ook wel ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd, is een stad van pracht en praal. Het grootste gedeelte werd in het water of op het moeras gebouwd. De stad heeft enkele honderden fraai versierde bruggen die de verschillende eilandjes met elkaar verbinden. Het is een netwerk van rivieren, grachten en kanalen die bijdragen aan de unieke sfeer van deze keizerlijke stad. Tijdens een mooie rondvaart krijgt u vanaf de waterkant weer een hele andere kijk op de stad. Onderweg kunt u vanaf uw stoel eens rustig naar de gevels van de indrukwekkende gebouwen kijken waaronder de Hermitage en de Petrus en Paulusvesting.
De grootste collecties Russische kunst ter wereld is te vinden in het prachtige Mikhailovsky-paleis. Hier hangen onder ander werken van Repin en Roeblev. Het paleis was voltooid in 1825 en werd ontworpen door Carlo Rossi voor groothertog Mikhail, de zoon van tsaar Paul I. Hij kreeg het paleis ter compensatie omdat hij nooit op de troon zou zitten. In 1895 werd het paleis door de staat aangekocht om er het eerste Russische Rijksmuseum voor Nationale kunst in onder te brengen. De entree met het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen zijn naast de schitterende kunstwerken een lust voor het oog. Een van de kostbaarste schatten van het museum is de middeleeuwse iconenverzameling.
De Hermitage is gehuisvest in het, door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli ontworpen, Winterpaleis waar eens de tsaren gedurende de winter maanden verbleven. Het is een van de oudste en grootste musea van Rusland en herbergt de grootste kunstcollectie ter wereld. Het museum bestaat uit 5 gebouwen waarvan het barokke Winterpaleis het belangrijkste is. De mooie troon- en balzalen, de rijkversierde gangen en het fantastische trappenhuis zijn een lust voor het oog. Het was vooral Catharina II aan wie het museum zijn collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen kunst op in West-Europa. Een hoogtepunt vormen de vele werken van Rembrandt en andere grote meesters zoals Leonardo da Vinci. Het museum heeft ook een enorme collectie beeldhouwkunst, munten en medailles, meubilair, vazen en andere kunstvoorwerpen. Vanaf het Paleisplein heeft u een geweldig uitzicht op de gevel van de Hermitage. Ook de tien (5 meter hoge) granieten atlanten aan de rechterzijde van de gevel zijn zeker het bekijken waard!
Petrodvorets, zo’n 30 km ten zuidenwesten gelegen van St. Petersburg. Hier staat het sprookjesachtige zomerpaleis van Peter de Grote, ook wel ‘Peterhof’ of het ‘Russisch Versailles’ genoemd. Het Grote Paleis/Grand Palace heeft momenteel 28 zalen/ruimtes die zijn opengesteld voor het publiek. Het paleis, dat vooral indruk moest maken op zijn bezoekers, werd hoofdzakelijk gebruikt voor audiënties, ontvangsten en feesten. Tijdens de rondleiding krijgt u een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof en kunt u genieten van de prachtige zalen en de bijzondere collectiemeubels en schilderijen en kunstvoorwerpen. Peter zelf verbleef liever in het veel kleinere Monplaisir dat ook op het landgoed ligt. Naast het indrukwekkende paleis is ook het prachtige park met zowel Franse als Engelse tuinen een bezoek meer dan waard. Er zijn adembenemende waterpartijen en vergulde fonteinen (mei-september) te vinden. Het bordes biedt een geweldig zicht over de Cascade die van het paleis via het Zeekanaal naar de Finse Golf loopt. Via het Zeekanaal konden de tsaren tot aan het paleis varen.
Midden in de Finse Golf ligt het eiland Kotlin, waarop de interessante marinestad Kronstadt is gelegen. Een dam verbindt het eiland aan 2 kanten met de wal. Dit kleine eiland en de forten eromheen dienden als voornaamste verdediging tegen een aanval vanuit zee. Peter de Grote heeft in 1704 opdracht gegeven tot de bouw van deze fortificatie. In navolging van de Haga Sofia werd tussen 1903 en 1913 de neobyzantijnse koepelkerk toegevoegd ter herinnering aan vele zeelieden die in oorlogs- en vredestijd op zee het leven lieten. Tot enkele jaren geleden was Kronstadt een afgesloten militaire basis (de thuishaven van de Sovjet-Oostzeevloot) en verboden gebied voor buitenstaanders. Het is nog steeds een marine-centrum maar inmiddels opengesteld voor toeristen. Het eiland is niet zo groot maar wel heel bijzonder.
Het in neoclassicistische stijl gebouwde paleis van tsaar Paul I /Pavel I ligt op het landgoed Pavlovk op zo'n 30 km ten zuiden van St. Petersburg. De landerijen van Pavlovsk waren een prestigieus geschenk van Catharina de Grote aan haar zoon Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna bij de geboorte van haar eerste kleinkind. Paul liet er een luxueus paleis bouwen en ging er met zijn gezin wonen. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Voor hen die paleis Soestdijk, de residentie van oud koningin Juliana, hebben bezocht zullen haar naam zeker kennen. Pavlovsk is een van de laatst gebouwde keizerlijke zomerpaleizen van de Russische tsaren. In het paleis is een prachtige collectie schilderijen, beelden, klassieke meubels en porselein te bewonderen. Rondom het paleis werd een enorm landschapspark in Engelse stijl aangelegd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft tijdens deze reis in het hieronder genoemde hotel op basis van logies/ontbijt.

Hotel Oktiabrskaya****

Het hoofdgebouw van dit 4-sterrenhotel behoort tot de oudste hotels van de stad. Gebouwd in 1851 en in de afgelopen jaren geheel gerenoveerd. Het hotel is ruim opgezet en de ligging is vooral ideaal voor toeristen. Personeel aan de receptie is zeer behulpzaam. Als u een goed middenklasse hotel zoekt in het centrum van de St. Petersburg dan bent u hier aan het juiste adres.

Ligging: gunstig gelegen in het centrum van de stad op de kruising van de Nevski Prospekt en de Ligovsky Prospekt. Op loopafstand van musea, theaters, winkelcentra en restaurants. Ook het treinstation Moskou ligt niet ver van het hotel (5 minuten lopen). Dichtstbijzijnde metrostation Ploschad Vosstaniya ligt op 5 minuten van het hotel.

Faciliteiten: in de ruime stijlvolle hotellobby met gezellige zitjes en lobbybar vindt u onder andere een pinautomaat, kapsalon, winkeltje en een schoonheidssalon. Bij de informatiebalie kunt u terecht voor theaterkaartjes. Verder heeft het hotel een goed restaurant, een café en een bar. WiFi in gehele hotel.

Hotelkamers: de meeste van de 370 hotelkamers zijn gerenoveerd en hebben tv, een minibar en badkamer met douche en/of bad en toilet.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Deze vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2022
april 18
mei 2 en 9
juni 13 en 30
juli 16 en 29
augustus 13 en 28
september 5 en 19


2022

Inbegrepen:

 • retourvlucht met KLM
 • luchthavenbelastingen (€ 100)
 • 5 x hotelovernachting
 • 5 x ontbijt
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • excursies incl. entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • audiosysteem tijdens excursies

Niet inbegrepen:

 • visum
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer laagseizoen € 215
 • 1-persoonskamer tussenseizoen € 235
 • 1-persoonskamer hoogseizoen € 325

Extra's:

 • visum
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 70
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland dient vooraf bij het Russisch consulaat in Den Haag te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-tickt reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. In Moskou zou Hotel Vega kunnen worden vervangen door bijv. Hotel Cosmos en in St. Petersburg zou Hotel Oktiabrksaya kunnen worden vervangen door bijv. Hotel Moskva. Genoemde hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u wordt geregistreerd bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie.

Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u in een Nederlandssprekende groep reis. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Mocht u tijdens uw groepsreis meerdere steden bezoeken dan krijgt per stad een andere lokale gids. Gidsen reizen dus niet mee naar de volgende stad. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids op dag 1 in de aankomsthal op de luchthaven van Moskou of St. Petersburg.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

*Tijdens de wintermaanden worden er geen rondvaarten door de grachten van St. Petersburg aangeboden. Afhankelijk van het weer worden deze aangeboden vanaf eind april tot half oktober. Indien een rondvaart niet kan plaatsvinden wordt er een andere excursie aangeboden zoals een bezoek aan het Russisch Museum of de Bloedkerk in St. Petersburg.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als bezoekers in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is.

*In de hotels, metro's, bussen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels, theaterkiosken of via www.balletandopera.com. Indien uw gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld m.b.t. de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer, hoge waterstanden of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Er bestaat zelfs een kans dat de fonteinen van Peterhof/Petrodvorets tijdelijk buiten werking zijn in verband met reparaties, groot onderhoud of vanwege het weer. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Indien u een groepsreis heeft geboekt waarbij u wordt begeleid door een Nederlandssprekende gids dan dient u er rekening mee te houden dat in uiterste noodgevallen het kan voorkomen dat deze op dat moment alleen kan worden vervangen door een Engelssprekende gids.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in onder andere Moskou en St. Petersburg. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek in verband met parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor op- en afbouw. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten.

Verlengingen
Indien u na de groepsreis extra hotelovernachtingen heeft geboekt zult u op de ochtend van de laatste dag afscheid moeten nemen van de overige deelnemers. Indien er op deze laatste dag nog een excursie op het programma staat dan kunt u zich gewoon, indien gewenst, bij de groep aansluiten. De bus vertrekt direct na de excursie, zonder omweg, naar het vliegveld. De transfer/taxi terug naar het hotel dient u zelf te regelen.

Verlengingen na groepsreizen worden ter plaatse als afzonderlijke boekingen gereserveerd. Indien wij moeten afwijken van de genoemde hotels in het programma, blijft uw reservering voor de verlengingsnachten in het oorspronkelijke hotel gewoon staan. In dit geval zult u op de laatste dag van de groepsreis ook uw koffers moeten pakken en zelf een taxi moeten regelen naar het hotel dat gereserveerd is voor uw verlengingsnachten. Uiteraard kunt u bij ons in dit geval ook een transfer bijboeken van hotel naar hotel. Na overleg met u, en indien mogelijk, zullen wij proberen uw verlengingsnachten om te boeken naar het hotel waar u ook met de groep verblijft. De eventuele extra kosten. mocht het hotel duurder zijn, zullen wij dan wel aan u doorberekenen.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In het Europese gedeelte van Rusland is het in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter 2 uur later. Men hanteert de volgende tijdzones:

Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Minimale deelname
Bij groepsreizen geldt een minimale deelname. Wij zullen u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis. Indien het minimum aantal deelnemers voor een reis niet is bereikt, zullen de eventuele hieruit voortvloeiende persoonlijk gemaakte kosten, zoals reeds door uzelf aangevraagde visa, nimmer op ons verhaald kunnen worden. Uw aanbetaling krijgt u uiteraard geheel terug.

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De faciliteiten voor mindervaliden in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro’s zijn minimaal of helemaal niet aangepast. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in Rusland is de roebel. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in Rusland bijna overal geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor roebels. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen. Bij het Grenswisselkantoor kunt u ook roebels kopen. Deze moeten doorgaans besteld worden.

1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Rusland is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten. De maaltijden worden snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland het beste vervoermiddel. In Rusland is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in Rusland doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Indien u naar Rusland reist, zijn inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Rusland is het net zo veilig als in de rest van Europa. In Moskou en St. Petersburg zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis