download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis Moskou & St. Petersburg 8 dagen

Vanaf € 1.195,-
 • Nederlandssprekende gidsen
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Verblijf in 4-sterrenhotels
 • Comfortabele dagtrein
 • Bezoek aan alle hoogtepunten
 • Excursies inclusief entreegelden
 • Audiosysteem tijdens excursies
 • Groepsgrootte 10 – 22 personen

Bekijk data en prijzen

Unieke groepsreis naar Moskou en St. Petersburg met Nederlandssprekende gidsen. Wij bieden u verschillende groepsreizen naar Moskou en St. Petersburg. Niet alleen het aantal hotelovernachtingen verschillen maar ook het aantal excursies en het aantal deelnemers. Kijkt u bijvoorbeeld ook eens bij onze 9-daagse groepsreis Moskou met Sergiev Posad en St. Petersburg met Kronstadt. Onder begeleiding van zeer enthousiaste en ervaren lokale Nederlandssprekende gidsen maakt u kennis met deze 2 metropolen.

U verblijft in goede 4-sterrenhotels en wordt begeleid door Nederlandssprekende gidsen. In Moskou verblijft u in Hotel Vega Izmailovo**** en in St. Petersburg in Hotel Oktiabrskaya**** op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten. Dineren kunt u in het restaurant van uw hotel of in een van de vele restaurants in het centrum.

Minimale deelname is 10 personen en het maximum is 22 personen. Voor reizen waar een minimum aantal deelnemers is vereist, zullen wij u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis.

Vluchten met KLM

Dag 1 vertrek Amsterdam 11.50 uur, aankomst Moskou 16.05 uur
Dag 8 vertrek St. Petersburg 17.50 uur, aankomst Amsterdam 19.45 uur
en op sommige data:
Dag 1 vertrek Amsterdam 11.50 uur, aankomst Moskou 16.05 uur
Dag 8 vertrek St. Petersburg 14.05 uur, aankomst Amsterdam 16.00 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

+ 1 uur in de zomer
+ 2 uur in de winter

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Moskou

Vandaag vliegt u rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Moskou. In de aankomsthal wordt u welkom geheten door onze lokale Nederlandssprekende gids. Transfer naar Hotel Vega Izmailovo. Na het inchecken kunt u ter eerste kennismaking de omgeving van uw hotel gaan verkennen.

Dag 2

Moskou

We maken met de bus een uitgebreide stadsrondrit langs verschillende belangrijke monumenten. Vanaf de Lenin Hills/Mussenberg, waar ook de Lomonossov Universiteit staat, heeft u een prachtig uitzicht over deze uitgestrekte stad. Onderweg bekijken we het gedenkmonument in het Victory Park ter ere van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog. We eindigen de toer bij het welbekende Rode Plein. Naast de hoge muren van het Kremlin ziet u natuurlijk de wereldberoemde Basiliuskathedraal (entree ca. € 7 p.p.). Na de lunchpauze wandelen we naar het nieuw aangelegde Park Zaryadye. Vanaf de luchtbrug, die half over de Moskva-rivier hangt, heeft u een geweldig zicht op de Kremlinmuren. U krijgt een rondleiding door het Romanovhuis dat naast het park is gelegen. Hier woonden de familie Romanov totdat bojaar Michail Romanov in 1613 tot tsaar werd gekroond en naar het Kremlin verhuisde. Het is een van de oudste 17de-eeuwse herenhuizen van de stad. We maken een tour in de Moskouse metro, een van de diepste, drukste en efficiëntste metrostelsel ter wereld. U bezoekt samen met uw gids een aantal zeer bijzondere metrostations.

Dag 3

Moskou

Met de metro rijden we richting het centrum voor een bezoek aan het imposante Kremlin. Deze oude vesting symboliseert al eeuwen het centrum van de Russische macht. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook een 5-tal kathedralen en enkele paleizen. Ooit was het de residentie van de tsaren en tot 1700 werden zij hier ook begraven. U krijgt een rondleiding van ca. 2 uur binnen de muren van het Kremlin waarbij we het interessante Patriarchpaleis en 2 kathedralen bezoeken. Ook wandelen we onder andere langs het vroegere arsenaal, `s werelds grootste kanon en de enorme Tsarenklok. Na een pauze bij het Rode Plein wandelen we naar het Russisch Historisch Museum. Hier wordt de geschiedenis van Rusland verteld doormiddel van een geweldige collectie cultuurschatten vanaf het Kievse Rijk tot aan de Oktoberrevolutie. Een afdeling is gewijd aan waardevolle kunstwerken uit het bezit van de tsarenfamilie Romanov.

Dag 4

Moskou-St. Petersburg

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. Uw bagage kunt u beneden in het hotel afgeven. Afhankelijk van de vertrektijd kunt u nog een laatste wandeling maken. Transfer naar het station waar u op het perron afscheid neemt van uw gids. U reist met de comfortabele hogesnelheidstrein in ca. 4 uur de afstand van 650 km naar St. Petersburg. Onderweg kunt u even rustig nagenieten van alle pracht en praal van Moskou terwijl het prachtige Russische landschap met pittoreske dorpjes aan u voorbij gaat. In de restauratiewagen kunt u een kopje koffie en een broodje krijgen. U komt in de namiddag uitgerust aan in St. Petersburg. Onze lokale Nederlandssprekende gids staat al op het perron klaar om u te verwelkomen. Transfer naar Hotel Oktiabrakaya in het centrum van de stad.

Dag 5

St. Petersburg

De droomstad van tsaar Peter de Grote, is een van de mooiste steden ter wereld! Om de stad beter te leren kennen maken we een uitgebreide stadsrondrit. Onderweg bezoeken we de indrukwekkende Petrus en Paulusvesting. Deze in de Neva-rivier gelegen vesting werd in 1703 gebouwd. Het was de eerste nederzetting van de nieuwe hoofdstad. In de vesting ligt de gelijknamige kathedraal waar verschillende Romanovs liggen begraven. De vesting maakt deel uit van het historisch centrum dat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst staat. In de middag rijden we naar Petrodvorets/Peterhof, zo’n 30 km buiten de stad. Hier staat het sprookjesachtige zomerpaleis van tsaar Peter. We bezichtigen het Grote Paleis waar momenteel 28 zalen zijn opengesteld. Het paleis, dat vooral indruk moest maken op zijn bezoekers, werd hoofdzakelijk gebruikt voor audiënties en feesten. Peter zelf verbleef liever in het veel kleinere Monplaisir. Vanaf het indrukwekkende paleis wandelen we een stuk door de tuinen met adembenemende waterpartijen en vergulde fonteinen (mei-september).

Dag 6

St. Petersburg

We schenken uitgebreid aandacht aan de Hermitage, een van ‘s werelds grootste en bekendste musea. De Hermitage is gehuisvest in het, door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli ontworpen, Winterpaleis waar eens de tsaren gedurende de winter maanden verbleven. Het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen tonen de pracht en praal waarop de Russische tsaren zo dol waren. De enorme collectie schilderijen van grote meesters zoals Rembrandt, Rubens en zelfs Leonardo da Vinci, is vooral te danken aan Catharina II. Na een interessante rondleiding van ca. 2½ uur door een gedeelte van dit immense museum en een korte koffiepauze bent u vrij om in het museum te blijven. Er zijn nog voldoende kunstschatten te bewonderen. U kunt de stad ook verder gaan verkennen. Er zijn nog tal van bezienswaardigheden die u op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Aanraders zijn de prachtige Bloedkerk en de interessante Kunstkamer. Aan het Paleisplein, tegenover het Winterpaleis, ligt voor de echte kunstliefhebbers nog het Generale Staffgebouw dat de verzameling imperialisten van de Hermitage huisvest. Vanmiddag wandelt u op eigen gelegenheid terug naar uw hotel.

Dag 7

St. Petersburg

We maken een stadswandeling waarbij we het Alexander Nevski-klooster uit 1710 gaan bezoeken. Dit bijzondere klooster draagt de titel `Lavra`. Op het kloosterkerkhof liggen beroemde Russen begraven waaronder Rubinstein en Tsjaikovski. Op de gezellige Nevski Prospekt bezoeken we de imposante Kazankathedraal met haar 96 zuilen. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Na de lunchpauze krijgt u een rondleiding door het Russisch Museum bij het Plein van de Kunsten. Het museum is gehuisvest in het prachtige Mikhailovsky-paleis. Het paleis werd ontworpen door Carlo Rossi voor groothertog Mikhail. Het museum bezit een van de grootste collecties Russische kunst ter wereld. Hier hangen onder andere werken van Repin en Roeblev. Het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen zijn naast de kunstwerken ook een lust voor het oog. Vanavond kunt u optioneel een kleurrijke folklore show bijwonen.

Dag 8

St. Petersburg-Amsterdam

Voordat we de terugreis aanvaarden bezoeken we nog het paleis van tsaar Paul I in Pavlovsk. Catharina de Grote liet het aan het einde van de 18de eeuw bouwen voor haar zoon en troonopvolger tsaar Paul I. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Tijdens de rondleiding van ca. 50 minuten door het paleis krijgt u een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof en kunt u een prachtige collectie klassieke meubels en porselein bewonderen. Alvorens we naar de luchthaven rijden krijgt u eerst nog de gelegenheid om een broodje te eten. In de middag vliegt u met KLM rechtstreeks terug naar Amsterdam.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van onze Nederlandssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens rond 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit met Mussenberg en Victory Park

Tijdens de stadsrondrit door Moskou maakt u kennis met een van de grootste steden van Europa. Terwijl de chauffeur u langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijdt, zal uw gids u het een en ander vertellen over de verschillende gebouwen en de geschiedenis van de stad. Onderweg ziet u onder andere de imposante muren van het Kremlin, het KGB-gebouw, een groot aantal kerken en kathedralen, verschillende musea en theaters waaronder het Bolsjoj-theater, een aantal bekende pleinen en parken waaronder het Gorky Park. Vanaf Lenin Hills/Mussenberg, waar zich ook de Lomonossov Universiteit bevindt, heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het Victory Park is gelegen op en rond de Poklonnaya Gora heuvel. Dit is de heuvel waar Napoleon tevergeefs wachtte om de sleutels van de stad in handen te krijgen toen zijn troepen Moskou in 1812 omsingelden. Een gigantische laan met grote traptrede lijdt in de richting van het indrukwekkende gedenkmonument. Deze 100 m hoge obelisk is opgezet ter nagedachtenis aan de overwinning in de grote patriottische oorlog (Tweede Wereldoorlog). Achter de 100 meter hoge obelisk staat het halfronde museum met wapens en kaarten uit de oorlog.
Het plein werd aan het einde van de 15de eeuw aangelegd als marktplein. De officiële naam is Krasnaja Plosjtsjad oftewel 'mooi plein'. Dat het plein vandaag te dag bekend staat als het Rode Plein is te danken aan de Sovjetleiders. Het plein is 330 m bij 75 m groot. Op en rondom het plein staan verschillende bijzondere bezienswaardigheden waaronder het Mausoleum van Lenin (gratis entree en let op: dragen van korte broek niet toegestaan), de hoge muren van het Kremlin, de kleine Kazankathedraal, het Historisch Museum, de magnifieke Basiliuskathedraal uit 1561 en de chique winkelpassage Goem. De Basiliuskathedraal, entree ca. € 7, is het meest gefotografeerde gebouw van heel Rusland. Ook de winkelpassage Goem ligt aan het plein. Naast de ca. 150 winkels vind je hier ook restaurants en terrasjes. Het gebouw zelf is indrukwekkend en kan zelfs met een museum vergeleken worden. Het gebouw heeft heeft 3 verdiepingen en een glazen overkapping welke vanaf de binnenplaats prachtig te zien is.
Dit aan de rand van het Rode Plein gelegen landschapspark werd in 2017 geopend. Voorheen stond hier het beroemde Hotel Rossia met haar 6000 bedden. In opdracht van onder meer president Poetin werd in 2014 begonnen met het aanleggen van het Zaryadye Park. Het park is vooral bedoelt voor de Moskovieten zelf. Het is een prachtig en moderne plek geworden voor recreatie, amusement en educatie. In diverse paviljoens worden de verschillende landschap zones van Rusland weergegeven. De planten en bomen werden van heinde en ver gehaald. Je kan er een mooie wandeling maken. Midden in het park ligt een geweldig openlucht theater voor dans en muziekoptredens. Vanaf de indrukwekkende loopbrug die half over de Moskva-rivier hangt heeft men een geweldig uitzicht op de Kremlinmuren met daarachter het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat in een Stalinistische wolkenkrabber is gehuisvest en het zakendistrict met moderne hoge kantoorgebouwen. Verschillende bouwstijlen uit 3 hele belangrijke perioden: tsarentijd, Sovjettijd en het heden.

Het Romanovhuis is naast het Park Zaryadye gelegen. Het paleis is in de 16de eeuw hier neergezet voor de bojaar Nikita Romanov. Dit zou tot 1613 als woning voor de Romanovs dienen. Totdat Michail Romanov in dat jaar tot tsaar werd gekroond en naar het Kremlin verhuisde. Het is een van oudste herenhuizen van de stad en in 1859 fungeert het voor het eerst als museum. Al wandelend door het museum krijgt men een goede indruk hoe men hier in de 17de eeuw moet hebben geleefd. De heren des huizes verbleven in het betere deel van het huis met mooi beschilderde muren en plafonds. De dames verbleven in de wat minder gedecoreerde kamers.
In opdracht van Stalin is men in 1931 begonnen met de aanleg van de metro. Uit de gehele Sovjet-Unie werden mannen en vrouwen gehaald om de soldaten van het Rode Leger te helpen. In 1935 werd de eerste lijn, waaraan dertien stations lagen, geopend. Voor deze dertien stations werd ongeveer 70.000 m2 marmer, goud, mozaïeken, en edelmetaal gebruikt. Deze bijzondere metrostations werden ook wel ‘volkspaleizen’ genoemd en zijn zeker een bezienswaardigheid op zich. Het metronetwerk van Moskou is een van de meest intensief gebruikte metro netten ter wereld. Dagelijks maken ruim 9.500.000 passagiers gebruik van het netwerk wat door de jaren heen flink uitgebreid is.
Deze oude vesting, met een dikke muur van meer dan 2 km lang, symboliseert al eeuwen het centrum van de Russische macht. De naam Kremlin betekent ‘versterkte stadskern’ of ‘Citadel’ en was vroeger van hout. In 1367 werd er begonnen met het bouwen van een stenen muur. Men betreedt het terrein via de Drievuldigheidstoren uit 1495. Het is de hoogste van de 20 torens. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook verschillende kathedralen en enkele paleizen. De meeste gebouwen zijn voor het publiek niet toegankelijk. Het is een architectonische verzameling van gebouwen daterende van de 15de tot de 20ste eeuw. Naast de klokkentoren ligt de Tsarenklok die bij een brand in 1737 met water werd overgoten en barstte. Deze woog maar liefst 213 ton toen hij in 1735 werd gegoten. Vanaf de tijd van Lenin en Stalin tot aan de dag van vandaag is het Kremlin de zetel van de regering en de officiële residentie van de Russische president. In de Maria Hemelvaartkathedraal werden van 1547 tot 1894 de tsaren gekroond en in de kathedraal van de Aartsengel Michaël werden vanaf de 14de eeuw tot de heerschappij van Peter de Grote alle Russische grootvorsten en tsaren begraven. Het patriarchpaleis huisvest het Museum van het 17de eeuwse Leven en toegepaste Kunst. Voorheen was het de residentie van de in 1652 aangetreden patriarch Nikon. Er zijn meerdere ruimtes te bezichtigen die de geschiedenis van het paleis vertellen.
Het welbekende rode bakstenen gebouw aan het Rode Plein, recht tegenover de Basiliuskathedraal, is het Russisch Historisch Museum. Als de zon schijnt lijkt het wel of er sneeuw op ligt vanwege de metalen platen op het dak en de torentjes. Het was de historicus Ivan Zabelin en andere intellectuelen van het Archeologische Genootschap die dit fantastische museum in 1872 stichtten. Het doel was om de Russische kennis van de geschiedenis door te geven aan langgenoten. Het museum toont de ontwikkeling van Rusland vanaf het begin tot aan de Oktoberrevolutie en het heden. Het gebouw is in neo-Russische stijl gebouwd tussen 1875 en 1881. In de rijk versierde interieur kan men een geweldige collectie cultuurschatten bewonderen. Een afdeling is geheel gewijd aan waardevolle kunstwerken uit de nalatenschap van de tsarenfamilie Romanov.
Tijdens een uitgebreide stadsrondrit maakt men kennis met de droomstad van Peter de Grote. U komt langs de bekendste paleizen van de stad, waaronder het Winterpaleis van tsarina Elizabeth, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen, de Admiraliteit en natuurlijk het barokke Smolny klooster. Ook ziet u aan de Neva-rivier de bekende pantserkruiser Aurora liggen. Vanaf dit schip werd met een schot het signaal gegeven voor de start van de Oktoberrevolutie in 1917. Aan de overkant van de Neva-rivier, op het Hazeneiland, ligt de Petrus en Paulusvesting. Dit was de eerste nederzetting uit 1703 van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd door Peter de Grote met als doel bescherming te bieden tegen de Zweedse marine tijdens de Grote Noordse Oorlog. Oorspronkelijk werd het geheel opgetrokken uit hout maar tussen 1706 en 1740 vervangen door een stenen vesting. In 1720 fungeerde het als de beruchtste gevangenis waar politieke gevangenen onder verschrikkelijk omstandigheden opgesloten zaten. In 1924 werd de gevangenis gesloten en werd het een museum. De vesting maakt deel uit van het historische centrum dat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de gelijknamige kathedraal ziet u verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder die van tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II met zijn gezin. Let u vooral op de schitterende kroonluchters en gemarmerde zuilen.
Petrodvorets, zo’n 30 km ten zuidenwesten gelegen van St. Petersburg. Hier staat het sprookjesachtige zomerpaleis van Peter de Grote, ook wel ‘Peterhof’ of het ‘Russisch Versailles’ genoemd. Het Grote Paleis/Grand Palace heeft momenteel 28 zalen/ruimtes die zijn opengesteld voor het publiek. Het paleis, dat vooral indruk moest maken op zijn bezoekers, werd hoofdzakelijk gebruikt voor audiënties, ontvangsten en feesten. Tijdens de rondleiding krijgt u een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof en kunt u genieten van de prachtige zalen en de bijzondere collectiemeubels en schilderijen en kunstvoorwerpen. Peter zelf verbleef liever in het veel kleinere Monplaisir dat ook op het landgoed ligt. Naast het indrukwekkende paleis is ook het prachtige park met zowel Franse als Engelse tuinen een bezoek meer dan waard. Er zijn adembenemende waterpartijen en vergulde fonteinen (mei-september) te vinden. Het bordes biedt een geweldig zicht over de Cascade die van het paleis via het Zeekanaal naar de Finse Golf loopt. Via het Zeekanaal konden de tsaren tot aan het paleis varen.
De Hermitage is gehuisvest in het, door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli ontworpen, Winterpaleis waar eens de tsaren gedurende de winter maanden verbleven. Het is een van de oudste en grootste musea van Rusland en herbergt de grootste kunstcollectie ter wereld. Het museum bestaat uit 5 gebouwen waarvan het barokke Winterpaleis het belangrijkste is. De mooie troon- en balzalen, de rijkversierde gangen en het fantastische trappenhuis zijn een lust voor het oog. Het was vooral Catharina II aan wie het museum zijn collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen kunst op in West-Europa. Een hoogtepunt vormen de vele werken van Rembrandt en andere grote meesters zoals Leonardo da Vinci. Het museum heeft ook een enorme collectie beeldhouwkunst, munten en medailles, meubilair, vazen en andere kunstvoorwerpen. Vanaf het Paleisplein heeft u een geweldig uitzicht op de gevel van de Hermitage. Ook de tien (5 meter hoge) granieten atlanten aan de rechterzijde van de gevel zijn zeker het bekijken waard!
De Nevski Prospekt is de belangrijkste straat van St. Petersburg. Deze statige 5 km lange hoofdverkeersweg stond ooit bekend als ‘de straat van de Verdraagzaamheid’. Het was een verwijzing naar de kerken van de meest uiteenlopende religies waaronder een Armeense kerk en de Hollandse gereformeerde kerk. De Kazankathedraal is een van de grootste kerken van St. Petersburg. Paul I gaf de opdracht aan de architect Andrej Voronitsjin die het ontwerp baseerde op de Sint Pieter in Rome. De bouw nam meer dan 10 jaar in beslag . De 111 meter lange halfronde galerij telt 96 enorme zuilen. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Helaas worden de mooie Isaackathedraal en de Bloedkerk uitsluitend gebruikt als musea waardoor de mystiek daar een beetje verloren is gegaan.
De grootste collecties Russische kunst ter wereld is te vinden in het prachtige Mikhailovsky-paleis. Hier hangen onder ander werken van Repin en Roeblev. Het paleis was voltooid in 1825 en werd ontworpen door Carlo Rossi voor groothertog Mikhail, de zoon van tsaar Paul I. Hij kreeg het paleis ter compensatie omdat hij nooit op de troon zou zitten. In 1895 werd het paleis door de staat aangekocht om er het eerste Russische Rijksmuseum voor Nationale kunst in onder te brengen. De entree met het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen zijn naast de schitterende kunstwerken een lust voor het oog. Een van de kostbaarste schatten van het museum is de middeleeuwse iconenverzameling.
Het Alexander Nevski-klooster werd in 1710 gesticht door Peter de Grote. Hij was in de veronderstelling dat Alexander Nevski op deze plek in 1240 de grote veldslag tegen Zweden had gewonnen. Van de 16 kerken die op het terrein stonden zijn er helaas nog maar 5 over waaronder de Kerk van Maria Boodschap. In deze kerk werden de niet regerende leden van de keizerlijke familie, politici en militairen begraven. In de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid is een indrukwekkende iconostase van rood agaat en wit marmer te bewonderen en met werken van Rubens en Van Dyck. Ook staat hier een zilveren relikwieschrijn met de resten van Alexander Nevski. Nog iedere dag worden in dit klooster kerkdiensten opgedragen. Dit bijzondere klooster draagt de titel `Lavra`/klooster in de hoogste rangorde. Op het kloosterkerkhof liggen beroemde schrijvers en componisten begraven waaronder Rubinstein en Tsjaikovski.
Het in neoclassicistische stijl gebouwde paleis van tsaar Paul I /Pavel I ligt op het landgoed Pavlovk op zo'n 30 km ten zuiden van St. Petersburg. De landerijen van Pavlovsk waren een prestigieus geschenk van Catharina de Grote aan haar zoon Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna bij de geboorte van haar eerste kleinkind. Paul liet er een luxueus paleis bouwen en ging er met zijn gezin wonen. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Voor hen die paleis Soestdijk, de residentie van oud koningin Juliana, hebben bezocht zullen haar naam zeker kennen. Pavlovsk is een van de laatst gebouwde keizerlijke zomerpaleizen van de Russische tsaren. In het paleis is een prachtige collectie schilderijen, beelden, klassieke meubels en porselein te bewonderen. Rondom het paleis werd een enorm landschapspark in Engelse stijl aangelegd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft tijdens deze reis in de hieronder genoemde hotels op basis van logies/ontbijt.

Hotel Vega Izmailovo**** in Moskou

Dit zeer bekende 4-sterrenhotel is een begrip in heel Moskou. Het is een van de 4 hotels die onderdeel uitmaken van het populaire Izmailovo hotelcomplex. Toch is de sfeer er ongedwongen en erg vriendelijk. Het hotel biedt zoveel faciliteiten en mogelijkheden dat u 's avonds het hotel niet meer hoeft te verlaten. Veel internationale gasten, zowel zakenreizigers als toeristen, logeren in dit levendige hotel.

Ligging: direct naast het Izmailovsky-park en het nieuw opgezette Russoje Podvorje, een amusementspark met een compleet nagebouwd houten kremlin met folkloristische attracties en oude ambachten. Er is ook een souvenirs- en antiekmarkt. Het metrostation Partizanskaja ligt direct naast het hotel (5 haltes van het centrum/zonder overstap). Naast het hotel liggen, op 5 minuten loopafstand, nog 3 grote hotels waar men 's avonds ook een drankje kan drinken of een hapje kan eten.

Faciliteiten: een zeer ruime en gezellige lobby met loungebar en enkele winkeltjes, pinautomaat en een goed uitgeruste fitnessruimte. In restaurant Vega wordt het ontbijt, lunch en diner geserveerd (buffetstijl). In het elegante Gusi-Lebedi restaurant serveert men heerlijke Russische en Europese gerechten. Er zijn ook fietsen te huur. WiFi in gehele hotel.

Hotelkamers: bijna alle 1000 hotelkamers hebben een prachtig uitzicht over de stad. De gerenoveerde kamers zijn stijlvol ingericht en van alle comfort voorzien zoals airco, tv, minibar en kluisje. In de badkamer vindt u een badjas, slippers en een haardroger, douche en/of bad en toilet.


Hotel Oktiabrskaya**** in St. Petersburg

Het hoofdgebouw van dit 4-sterrenhotel behoort tot de oudste hotels van de stad. Gebouwd in 1851 en in de afgelopen jaren geheel gerenoveerd. Het hotel is ruim opgezet en de ligging is vooral ideaal voor toeristen. Personeel aan de receptie is zeer behulpzaam. Als u een goed middenklasse hotel zoekt in het centrum van de St. Petersburg dan bent u hier aan het juiste adres.

Ligging: gunstig gelegen in het centrum van de stad op de kruising van de Nevski Prospekt en de Ligovsky Prospekt. Op loopafstand van musea, theaters, winkelcentra en restaurants. Ook het treinstation Moskou ligt niet ver van het hotel (5 minuten lopen). Dichtstbijzijnde metrostation Ploschad Vosstaniya ligt op 5 minuten van het hotel.

Faciliteiten: in de ruime stijlvolle hotellobby met gezellige zitjes en lobbybar vindt u onder andere een pinautomaat, kapsalon, winkeltje en een schoonheidssalon. Bij de informatiebalie kunt u terecht voor theaterkaartjes. Verder heeft het hotel een goed restaurant, een café en een bar. WiFi in gehele hotel.

Hotelkamers: de meeste van de 370 hotelkamers zijn gerenoveerd en hebben tv, een minibar en een badkamer met douche en/of bad en toilet.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Deze vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2022
april 23 en 30
mei 7
juni 1
juli 10 en 24
augustus 6 en 17
september 3 en 16


2022

Inbegrepen:

 • vluchten met KLM
 • luchthavenbelastingen (€ 100)
 • 7 x hotelovernachting
 • 7 x ontbijt
 • dagtrein 2e klas
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • excursies incl. entreegelden
 • Nederlandssprekende gidsen
 • audiosysteem tijdens excursies

Niet inbegrepen:

 • visum
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer laagseizoen € 235
 • 1-persoonskamer tussenseizoen € 255
 • 1-persoonskamer hoogseizoen € 325

Extra's:

 • visum
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 70
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland dient vooraf bij het Russisch consulaat in Den Haag te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-tickt reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. In Moskou zou Hotel Vega kunnen worden vervangen door bijv. Hotel Cosmos en in St. Petersburg zou Hotel Oktiabrksaya kunnen worden vervangen door bijv. Hotel Moskva. Genoemde hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u wordt geregistreerd bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie.

Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u in een Nederlandssprekende groep reis. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Mocht u tijdens uw groepsreis meerdere steden bezoeken dan krijgt per stad een andere lokale gids. Gidsen reizen dus niet mee naar de volgende stad. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids op dag 1 in de aankomsthal op de luchthaven van Moskou of St. Petersburg.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

*Tijdens de wintermaanden worden er geen rondvaarten door de grachten van St. Petersburg aangeboden. Afhankelijk van het weer worden deze aangeboden vanaf eind april tot half oktober. Indien een rondvaart niet kan plaatsvinden wordt er een andere excursie aangeboden zoals een bezoek aan het Russisch Museum of de Bloedkerk in St. Petersburg.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als bezoekers in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is.

*In de hotels, metro's, bussen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels, theaterkiosken of via www.balletandopera.com. Indien uw gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld m.b.t. de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer, hoge waterstanden of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Er bestaat zelfs een kans dat de fonteinen van Peterhof/Petrodvorets tijdelijk buiten werking zijn in verband met reparaties, groot onderhoud of vanwege het weer. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Indien u een groepsreis heeft geboekt waarbij u wordt begeleid door een Nederlandssprekende gids dan dient u er rekening mee te houden dat in uiterste noodgevallen het kan voorkomen dat deze op dat moment alleen kan worden vervangen door een Engelssprekende gids.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in onder andere Moskou en St. Petersburg. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek in verband met parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor op- en afbouw. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten.

Verlengingen
Indien u na de groepsreis extra hotelovernachtingen heeft geboekt zult u op de ochtend van de laatste dag afscheid moeten nemen van de overige deelnemers. Indien er op deze laatste dag nog een excursie op het programma staat dan kunt u zich gewoon, indien gewenst, bij de groep aansluiten. De bus vertrekt direct na de excursie, zonder omweg, naar het vliegveld. De transfer/taxi terug naar het hotel dient u zelf te regelen.

Verlengingen na groepsreizen worden ter plaatse als afzonderlijke boekingen gereserveerd. Indien wij moeten afwijken van de genoemde hotels in het programma, blijft uw reservering voor de verlengingsnachten in het oorspronkelijke hotel gewoon staan. In dit geval zult u op de laatste dag van de groepsreis ook uw koffers moeten pakken en zelf een taxi moeten regelen naar het hotel dat gereserveerd is voor uw verlengingsnachten. Uiteraard kunt u bij ons in dit geval ook een transfer bijboeken van hotel naar hotel. Na overleg met u, en indien mogelijk, zullen wij proberen uw verlengingsnachten om te boeken naar het hotel waar u ook met de groep verblijft. De eventuele extra kosten. mocht het hotel duurder zijn, zullen wij dan wel aan u doorberekenen.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In het Europese gedeelte van Rusland is het in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter 2 uur later. Men hanteert de volgende tijdzones:

Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Minimale deelname
Bij groepsreizen geldt een minimale deelname. Wij zullen u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis. Indien het minimum aantal deelnemers voor een reis niet is bereikt, zullen de eventuele hieruit voortvloeiende persoonlijk gemaakte kosten, zoals reeds door uzelf aangevraagde visa, nimmer op ons verhaald kunnen worden. Uw aanbetaling krijgt u uiteraard geheel terug.

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De faciliteiten voor mindervaliden in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro’s zijn minimaal of helemaal niet aangepast. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in Rusland is de roebel. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in Rusland bijna overal geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor roebels. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen. Bij het Grenswisselkantoor kunt u ook roebels kopen. Deze moeten doorgaans besteld worden.

1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Rusland is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten. De maaltijden worden snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland het beste vervoermiddel. In Rusland is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in Rusland doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Indien u naar Rusland reist, zijn inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Rusland is het net zo veilig als in de rest van Europa. In Moskou en St. Petersburg zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis