download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Stedenreis Moskou met excursieprogramma 5 dagen

Vanaf € 955,-
 • Imposante stad
 • Rode Plein en Kremlin
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Transfer bij aankomst
 • Verblijf in een 3-sterrenhotel
 • Geweldig excursieprogramma
 • Ervaren gidsen
 • Ruimte voor eigen invulling
 • Ander hotel, geen probleem
Bekijk data en prijzen

Wij bieden u verschillende programma’s voor het maken van een individuele stedenreis. U kunt deze stedenreizen combineren en/of uitbreiden. Indien gewenst kunt u vanuit Moskou ook doorreizen naar St. Petersburg, Helsinki en/of een van de Baltische hoofdsteden.

Moskou, de bruisende hoofdstad van Rusland, ligt op nog geen 3 uur vliegen van Amsterdam. Het is een van de meest populaire hoofdsteden van Europa en uitermate geschikt voor een individuele stedenreis. Het centrum herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. Ontdek samen met een van onze gidsen de fantastische geschiedenis tijdens een aantal indrukwekkende excursies.

U reist op individuele basis en verblijft in een 3-sterrenhotel (no name) op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies wordt u begeleid door een Engelssprekende gids. Extra nachten kunnen worden bijgeboekt en tegen geringe meerkosten kan er voor een voorkeur hotel worden gekozen.

Vluchten met KLM in de G-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 11.50 uur, aankomst Moskou 16.05 uur
Dag 5 vertrek Moskou 17.00 uur, aankomst Amsterdam 19.30 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

+ 1 uur in de zomer
+ 2 uur in de winter

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou
Dag 5 Moskou-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Moskou

U vertrekt tegen de middag vanaf Schiphol met KLM naar Sheremetyevo, een van de 4 luchthavens van Moskou. U wordt door een van onze chauffeurs naar uw 3-sterrenhotel gereden. De rest van de dag vrij verblijf.

Dag 2

Moskou

Na het ontbijt wordt u om 10.00 uur door uw gids en eigen chauffeur in de hotellobby opgehaald. Om de stad beter te leren kennen maken we eerst een uitgebreide stadsrondrit door het centrum van Moskou. De chauffeur rijdt u langs alle bijzondere bezienswaardigheden. Vanaf de Lenin Hills/Mussenberg, waar ook de Lomonossov Universiteit staat, heeft u een prachtig uitzicht over deze uitgestrekte stad. Onderweg bezoekt u het Novodevitsji- of Maagdenklooster uit de 16de eeuw. Ondanks de renovatiewerkzaamheden aan het klooster is het toch zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het einde van de rondrit wordt u op het wereldberoemde Rode Plein afgezet. Tijdens een wandeling over dit grote plein zal uw gids u het een en ander vertellen over de aangrenzende gebouwen waaronder het Mausoleum van Lenin en de Kazankerk. Indien gewenst kunt u de magnifieke Basiliuskathedraal bezoeken (entree ca. € 7 p.p.). Natuurlijk bezoekt u ook de prachtige winkelpassage Goem. Hier krijgt u de gelegenheid om even een broodje te eten. Na de pauze maakt u een metrotour door de stad. Per metro bezoekt u een aantal indrukwekkende metrostations, die tot de mooiste ter wereld kunnen worden gerekend. Vervolgens rijden we naar de wijk Arbat, een van de oudste wijken van de stad. Tal van terrasjes, kunstwinkeltjes en de straatmarkt zorgen voor een kleurrijk en gezellig geheel. In de loop van de middag brengt uw gids u met de metro terug naar uw hotel.

Dag 3

Moskou

Allereerst bezoeken we vanochtend met de metro de herbouwde Christus Verlosser-kathedraal welke in 1997 werd geopend ter gelegenheid van het 850 jarig bestaan van Moskou. De bouw van deze orthodoxe kathedraal, de grootste van Rusland, duurde slechts 2 jaar. Vanaf de wandelbrug heeft u een prachtig zicht over de Moskva-rivier en de hoge muren van het Kremlin. Deze oude vesting, met een dikke muur van meer dan 2 km lang, symboliseert al eeuwen het centrum van de Russische macht. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook 5 kathedralen en enkele paleizen. Na het Kremlin wandelen we via het Alexander Park, het Monument van de Onbekende Soldaat en het Historisch Museum naar het Rode Plein. Na een welverdiende pauze gaan we met de metro of te voet naar de Tretjakov Galerie. Dit onlangs gerenoveerde museum, aan de overkant van de Moskva-rivier, herbergt ’s werelds grootste collectie Russische schilderkunst. Het museum bezit ook een fantastische collectie iconen. Na de rondleiding wordt u weer met de metro teruggebracht naar uw hotel.

Dag 4

Moskou

Gehele dag ter vrije besteding. Er zijn nog vele bezienswaardigheden in het centrum van de stad die u vandaag heel gemakkelijk op eigen gelegenheid kunt bezoeken.

Dag 5

Moskou-Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. U kunt uw bagage bij de receptie in bewaring geven. Ochtend ter vrije besteding. In de middag neemt u zelf een taxi naar de luchthaven voor uw terugvlucht naar Amsterdam. Uiteraard heeft u de mogelijkheid uw verblijf in Moskou te verlengen of door te reizen naar St. Petersburg.

Openingsdagen bezienswaardigheden:

- Stadsrondrit op alle dagen
- Novodevitsji-klooster op alle dagen behalve op dinsdag + 1ste maandag v/d maand
- Metrotour op alle dagen
- Christus Verlosserkathedraal op alle dagen
- Kremlin op alle dagen behalve donderdag
- Tretjakov Galerie op alle dagen behalve maandag
Openingsdagen zijn altijd onder voorbehoud en kunnen onaangekondigd worden gewijzigd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou
Dag 5 Moskou-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het dagprogramma zijn opgenomen. De excursies met Engelssprekende gidsen en auto met chauffeur, indien van toepassing, beginnen doorgaans ’s morgens om 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit met Novodevitsji-klooster

De chauffeur rijdt u langs alle bijzondere bezienswaardigheden van Moskou zoals het Kremlin, het Rode Plein, de belangrijkste kathedralen, enkele Stalinistische wolkenkrabbers en imponerende monumenten. Vanaf de Lenin Hills/Mussenberg, waar ook de Lomonossov Universiteit staat, heeft u een prachtig uitzicht over deze uitgestrekte stad. Onderweg bezoekt u het Novodevitsji- of Maagdenklooster uit de 16de eeuw, waar de halfzus van tsaar Peter de Grote in ballingschap heeft geleefd omdat zij hoogverraad had gepleegd. Ondanks de renovatiewerkzaamheden aan het klooster (5 jaren plan) is het toch zeker de moeite van een bezoek waard. Aan het einde van de rondrit wordt u op het wereldberoemde Rode Plein afgezet. Tijdens een wandeling over dit grote plein zal uw gids u het een en ander vertellen over de aangrenzende gebouwen waaronder het Mausoleum van Lenin en de Kazankerk.
Het plein werd aan het einde van de 15de eeuw aangelegd als marktplein. De officiële naam is Krasnaja Plosjtsjad oftewel 'mooi plein'. Dat het plein vandaag te dag bekend staat als het Rode Plein is te danken aan de Sovjetleiders. Het plein is 330 m bij 75 m groot. Op en rondom het plein staan verschillende bijzondere bezienswaardigheden waaronder het Mausoleum van Lenin (gratis entree en let op: dragen van korte broek niet toegestaan), de hoge muren van het Kremlin, de kleine Kazankathedraal, het Historisch Museum, de magnifieke Basiliuskathedraal uit 1561 en de chique winkelpassage Goem. De Basiliuskathedraal, entree ca. € 7, is het meest gefotografeerde gebouw van heel Rusland. Ook de winkelpassage Goem ligt aan het plein. Naast de ca. 150 winkels vind je hier ook restaurants en terrasjes. Het gebouw zelf is indrukwekkend en kan zelfs met een museum vergeleken worden. Het gebouw heeft heeft 3 verdiepingen en een glazen overkapping welke vanaf de binnenplaats prachtig te zien is.
Moskou metro Tijdens deze populaire tour leert u het metrosysteem van de stad kennen. U ziet de mooiste metrostations ter wereld met prachtige kroonluchters, beeldhouwwerken en mozaïeken. In opdracht van Stalin is men in 1931 begonnen met de aanleg van de metro. Uit de gehele Sovjet-Unie werden mannen en vrouwen gehaald om de soldaten van het Rode Leger te helpen. In 1935 werd de eerste lijn, waaraan dertien stations lagen, geopend. Voor deze dertien stations werd ongeveer 70.000 m2 marmer, goud, mozaïeken, en edelmetaal gebruikt. Deze stations worden ook wel ‘ondergrondse volkspaleizen’ genoemd en kunnen worden gerekend tot de mooiste stations ter wereld. De oude autovrije Arbatstraat is aangelegd in 1493 en is gelegen in de oudste wijk van de stad. Na een grote brand in 1812 werd de straat werd de straat opnieuw aangelegd en tegenwoordig vindt u naast de gezellige terrasjes en winkeltjes vele kunstenaars waaronder muzikanten en schilders.

Deze kathedraal is de hoogste en grootste Russisch-orthodoxe kerk in de wereld. De ontwerper van de kathedraal, Constantin Thon, koos als uitgangspunt de Aya Sofia in Constantinopel. In 1839 is men met de bouw begonnen om uiteindelijk in 1883 de kerk te kunnen inwijden. De oorspronkelijke kathedraal, gebouwd ter herinnering aan de overwinning op Napoleon, werd in 1931 ten tijde van Stalin met de grond gelijk gemaakt. Politiek en godsdienst gingen in die tijd niet zo goed samen. Met de val van het communisme werd religie weer in eren hersteld en gaf Boris Jeltin opdracht om op dezelfde plek een nieuwe kathedraal naar oud ontwerp te bouwen.
De naam Kremlin betekent ‘versterkte stadskern’ of ‘Citadel’ en was vroeger van hout. In 1367 werd er begonnen met het bouwen van een stenen muur. Het is het geografische en historische centrum van Moskou. Men betreedt het terrein via de Drievuldigheidstoren uit 1495. Het is de hoogste van de 20 torens. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook verschillende kathedralen en enkele paleizen. De meeste gebouwen zijn voor het publiek niet toegankelijk. In de Maria- Hemelvaartkathedraal werden van 1547 tot 1894 de tsaren gekroond en in de kathedraal van de Aartsengel Michaël werden vanaf de 14de eeuw tot de heerschappij van Peter de Grote alle Russische grootvorsten en tsaren begraven.
Het was de steenrijke textielfabrikant Pavel Tretjakov die rond 1890 zijn verzameling schilderijen van Russische schilders aan de stad Moskou schonk. In dit museum hangt ’s werelds grootste collectie 18de en 19de eeuwse Russische schilderkunst. Na de Hermitage in St. Petersburg is dit het bekendste museum van Rusland. Hier zijn onder andere werken van Repin en Serov te bewonderen. Bovendien bezit het museum een buitengewone iconenverzameling met belangrijke werken van Andre Roebljov. De meest heilige icoon uit de 12de eeuw, ‘Moeder Gods van Vladimir’ is in dit museum te bezichtigen. Bij speciale gelegenheden wordt deze ook wel uitgeleend of in een kerk gehangen. De stad die deze icoon bezit heeft de hoogste status van het land en wordt tevens door het icoon beschermd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou
Dag 5 Moskou-Amsterdam
Boek deze reis

Tijdens deze reis verblijft u in een no name hotel op basis van logies/ontbijt.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.

Voorkeur hotel gewenst?

Tegen geringe meerkosten, afhankelijk van het hotel en de beschikbaarheid aan kamers, kunt u een voorkeurhotel opgeven. Uiteraard bieden wij u ook de mogelijkheid om in een 4- of een 5-sterrenhotel te verblijven.

Bekijk hier onze hotels in Moskou

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou
Dag 5 Moskou-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Vertrek op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag.
Op overige dagen kunt u ook reizen maar dan zal het dagprogramma worden aangepast i.v.m. openingsdagen bezienswaardigheden.

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 955, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer in de goedkoopste periode. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Speciale korting (per persoon) indien u een reservering maakt voor:

3 personen € 50
4 personen € 70
7 personen € 100
9 personen € 120

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • retourvlucht met KLM in de G-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 100)
 • 4 x overnachting in 3-sterrenhotel
 • 4 x ontbijt
 • transfer bij aankomst
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • visum
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 160
 • meerkosten voorkeur hotel

Extra's:

 • visum
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 70
 • transfer bij vertrek v.a. € 65 per auto
 • verzekeringen

Openingsdagen bezienswaardigheden:

- Stadsrondrit op alle dagen
- Novodevitsji-klooster op alle dagen behalve op dinsdag + 1ste maandag v/d maand
- Metrotour op alle dagen
- Christus Verlosserkathedraal op alle dagen
- Kremlin op alle dagen behalve donderdag
- Tretjakov Galerie op alle dagen behalve maandag
Openingsdagen zijn altijd onder voorbehoud en kunnen onaangekondigd worden gewijzigd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou
Dag 5 Moskou-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland dient vooraf bij het Russisch consulaat in Den Haag te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen. De kamerprijzen kunnen in de periodes van beurzen en grote evenementen aanzienlijk oplopen. Voor St. Petersburg is de periode rond de Witte Nachten erg duur (10-30 juni).

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad, fitnessruimte of golfbaan. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u geregistreerd wordt bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie. Het kan voorkomen dat u bij aankomst in St. Petersburg aan de receptie toeristenbelasting dient te betalen. Deze zijn doorgaans een paar roebel voor de gehele periode dat u in de stad verblijft (max. € 5,00 per persoon).

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen, bussen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte trein- of busreis.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als bezoekers in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is.

*In de hotels, metro's, bussen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels, theaterkiosken of via www.balletandopera.com. Indien een gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld m.b.t. de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer, hoge waterstanden of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Er bestaat zelfs een kans dat de fonteinen van Peterhof/Petrodvorets tijdelijk buiten werking zijn in verband met reparaties, groot onderhoud of vanwege het weer. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in o.a. Moskou en St. Petersburg. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek i.v.m. parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor opbouw en afbouw. Bij het boeken van excursies kan geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en/of chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 5,00 per dag. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In het Europese gedeelte van Rusland is het in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter 2 uur later. Men hanteert de volgende tijdzones:

Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in Rusland is de roebel. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in Rusland bijna overal geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor roebels. Bij het Grenswisselkantoor kunt u ook roebels kopen. Deze moeten doorgaans besteld worden.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Rusland is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten. De maaltijden worden snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland het beste vervoermiddel. In Rusland is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in Rusland doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Rusland is het net zo veilig als in de rest van Europa. In Moskou en St. Petersburg zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou
Dag 5 Moskou-Amsterdam
Boek deze reis