download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Stedenreis Moskou & St. Petersburg met excursieprogramma 8 dagen

Vanaf € 1.295,-
 • Indrukwekkende steden
 • Kremlin & Hermitage
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Transfers bij aankomst in beide steden
 • Verblijf in comfortabele 3-sterrenhotels
 • Fantastische privé excursies
 • Eigen Engelssprekende gidsen
 • Comfortabele dagtrein
 • Verlengen in beide steden mogelijk
Bekijk data en prijzen

Wij bieden u verschillende programma’s voor het maken van een individuele stedenreis. U kunt deze stedenreizen combineren en /of uitbreiden. Indien gewenst kunt u vanuit St. Petersburg ook doorreizen naar Helsinki en/of een van de Baltische hoofdsteden.

Moskou en St. Petersburg bieden u de bekendste culturele rijkdommen van Rusland. Steeds meer reizigers vinden hun weg naar een van beide steden voor een leuke stedentrip van een aantal dagen. Wij hebben voor u een individuele stedenreis samengesteld waarbij u onder begeleiding van lokale gidsen de meest magnifieke bezienswaardigheden te zien krijgt. Naast het excursieprogramma blijft er voldoende tijd vrij om er ook zelf op uit te trekken.

U reist op individuele basis en verblijft in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies wordt u begeleid door Engelssprekende gidsen. Extra nachten kunnen worden bijboeken en tegen geringe meerkosten kan er voor voorkeur hotels worden gekozen.

Vluchten met KLM in de G-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 11.50uur, aankomst Moskou 16.05 uur
Dag 8 vertrek St. Petersburg 17.50 uur, aankomst Amsterdam 19.45 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

+ 1 uur in de zomer
+ 2 uur in de winter

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Moskou

U vertrekt tegen de middag vanaf Schiphol met KLM naar Sheremetyevo, een van de 4 luchthavens van Moskou, waar u in de loop van de middag aankomt. U wordt door een chauffeur naar uw hotel gereden. De rest van de dag vrij verblijf.

Dag 2

Moskou

Na het ontbijt rijden we als eerste kennismaking, door het historische centrum, langs de meest bekende bezienswaardigheden waaronder het KGB-gebouw, het Bolsjoj-theater en de Kremlinmuren. Vanaf Lenin Hills, waar ook het stalinistische gebouw van de Lomonosov Universiteit staat, heeft u een mooi uitzicht over de stad. U bezichtigt de indrukwekkende Verlosserkathedraal, ‘s werelds grootste Russisch-orthodoxe kathedraal. De rondrit eindigt bij het Rode Plein. Na een korte uitleg van de gids krijgt u de gelegenheid om rustig rond te wandelen, een aantal foto’s te maken en/of de wereldberoemde Basiliuskathedraal (entree ca. € 7 p.p.) te bezoeken. Vervolgens wandelt u met uw gids via het Historisch Museum en het Monument van de Onbekende Soldaat naar de ingang van het Kremlin. Ooit was het de residentie van de tsaren en vandaag de dag zetelt er de Russische regering. Tijdens de rondleiding binnen de muren bezoekt u de 2 kathedralen waarin tot 1700 de tsaren werden gekroond en begraven. Samen met de gids rijdt u per metro terug naar het hotel. Onderweg bezoekt u nog een aantal zeer bijzondere metrostations. Uiteraard kunt u ook op eigen gelegenheid nog in het centrum blijven.

Dag 3

Moskou

Gehele dag ter vrije besteding. In en rondom het centrum zijn nog verschillende bekende bezienswaardigheden die u heel gemakkelijk op eigen gelegenheid kunt bezoeken.

Dag 4

Moskou-St. Petersburg

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. U kunt uw bagage bij de receptie in bewaring geven. Afhankelijk van de vertrektijd van de trein naar St. Petersburg kunt u misschien nog een wandeling maken. U neemt zelf een taxi naar het station. U reist met de snelle dagtrein in ca. 4 uur de afstand van 650 km naar St. Petersburg. Onderweg kunt u even rustig nagenieten van alle pracht en praal van Moskou terwijl het weidse Russisch landschap met pittoreske dorpjes aan u voorbij gaat. Bij aankomst staat onze chauffeur al op het perron klaar om u naar uw hotel te brengen.

Dag 5

St. Petersburg

Om de stad beter te leren kennen maken we eerst een rondrit langs de belangrijkste paleizen en musea, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen waaronder de prachtige St. Isaackathedraal en de Kazankathedraal waar nog dagelijks diensten worden opgedragen. Tevens bezoekt u onderweg de indrukwekkende Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703. In de gelijknamige kathedraal liggen de meeste Romanovs begraven waaronder Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II. Na deze interessante excursie wordt u rond 14.00 uur weer naar uw hotel gebracht. Rest van de middag vrij verblijf.

Dag 6

St. Petersburg

Via een aantal metrostations rijden we naar het Paleisplein. Van hier uit heeft u een prachtig zicht op de groene gevel van het Winterpaleis. Een van de hoogtepunten van uw reis is natuurlijk een bezoek aan een van ‘s werelds bekendste musea, de Hermitage. Het museum bestaat uit 5 gebouwen waarvan het schitterende barokke Winterpaleis zeker het meeste indruk maakt. Prachtige zalen, gangen en trappenhuizen wisselen elkaar af. Het museum bezit een enorme collectie West-Europese kunst. Na een uitgebreide rondleiding bent u vrij om zelf door het museum te wandelen. Er zijn nog voldoende kunstschatten te bewonderen. Middag vrij verblijf. De transfer terug naar uw hotel, het eenvoudigst per taxi of te voet, dient u zelf te regelen. Aan het andere uiteinde van de Nevski Prospekt kunt u op eigen gelegenheid het Alexander Nevski-klooster, ook wel `Lavra` genoemd/klooster in de hoogste rangorde, bezoeken. Dit indrukwekkende klooster werd in 1710 gesticht door Peter de Grote. Op de begraafplaats bij het klooster liggen verschillende beroemdheden begraven waaronder Tsjaikovski en Rubenstein.

Dag 7

St. Petersburg

Gehele dag ter vrije besteding. In het centrum van de stad kunt u op eigen gelegenheid nog een aantal zeer indrukwekkende bezienswaardigheden bezoeken. Bij mooi weer kunt u heel gemakkelijk met de boot een bezoek brengen aan de prachtige tuinen van Petrodvorets/Peterhof met adembenemende vergulde fonteinen.

Dag 8

St. Petersburg-Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. Bagage kunt u bij de receptie in bewaring geven. In de middag neemt u zelf een taxi naar de luchthaven. U kunt deze bij de hotelreceptie bestellen. Indien gewenst kunt u voor vandaag nog een optionele excursie bijboeken naar het paleis van tsaar Paul I in Pavlovsk, de vader van Anna Paulowna, de vrouw van onze koning Willem II. Pavlovsk ligt niet al te ver van luchthaven. Na deze excursie wordt u daar dan meteen afgezet voor uw terugvlucht met KLM naar Amsterdam. Uiteraard kunt u deze reis ook verlengen en/of doorreizen naar Helsinki of Tallinn.

Openingsdagen bezienswaardigheden:

- Stadsrondrit Moskou op alle dagen
- Christus Verlosserkathedraal op alle dagen
- Kremlin op alle dagen behalve op donderdag
- Metrotour op alle dagen
- Stadsrondrit St. Petersburg op alle dagen
- Petrus & Paulusvesting op alle dagen behalve op woensdag (okt-apr)
- Hermitage op alle dagen behalve op maandag
- Pavlovsk op alle dagen behalve op vrijdag + 1ste maandag v.d. maand
Openingsdagen zijn altijd onder voorbehoud en kunnen onaangekondigd worden gewijzigd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het dagprogramma zijn opgenomen. De excursies met Engelssprekende gidsen en auto met chauffeur, indien van toepassing, beginnen doorgaans ’s morgens om 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit met Lenin Hills

Een stadsrondrit is de ideale manier om een stad beter te leren kennen. Tijdens deze rondrit maakt u kennis met een van de grootste steden van Europa. Terwijl uw chauffeur u langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijdt, zal uw gids u het een en ander vertellen over de verschillende gebouwen en de geschiedenis van de stad. Onderweg ziet u niet alleen de imposante muren van het Kremlin maar ook een groot aantal kerken en kathedralen waaronder de Verlosserskathedraal. Ook verschillende musea en theaters, bekende parken en pleinen zullen aan u voorbijtrekken en vanaf Lenin Hills, waar zich ook de Lomonossov Universiteit bevindt, heeft u werkelijk een prachtig uitzicht over deze imposante stad.
Deze kathedraal is de hoogste en grootste Russisch-orthodoxe kerk in de wereld. De ontwerper van de kathedraal, Constantin Thon, koos als uitgangspunt de Aya Sofia in Constantinopel. In 1839 is men met de bouw begonnen om uiteindelijk in 1883 de kerk te kunnen inwijden. De oorspronkelijke kathedraal, gebouwd ter herinnering aan de overwinning op Napoleon, werd in 1931 ten tijde van Stalin met de grond gelijk gemaakt. Politiek en godsdienst gingen in die tijd niet zo goed samen. Met de val van het communisme werd religie weer in eren hersteld en gaf Boris Jeltin opdracht om op dezelfde plek een nieuwe kathedraal naar oud ontwerp te bouwen.
Het plein werd aan het einde van de 15de eeuw aangelegd als marktplein. De officiële naam is Krasnaja Plosjtsjad oftewel 'mooi plein'. Dat het plein vandaag te dag bekend staat als het Rode Plein is te danken aan de Sovjetleiders. Het plein is 330 m bij 75 m groot. Op en rondom het plein staan verschillende bijzondere bezienswaardigheden waaronder het Mausoleum van Lenin (gratis entree en let op: dragen van korte broek niet toegestaan), de hoge muren van het Kremlin, de kleine Kazankathedraal, het Historisch Museum, de magnifieke Basiliuskathedraal uit 1561 en de chique winkelpassage Goem. De Basiliuskathedraal, entree ca. € 7, is het meest gefotografeerde gebouw van heel Rusland. Ook de winkelpassage Goem ligt aan het plein. Naast de ca. 150 winkels vind je hier ook restaurants en terrasjes. Het gebouw zelf is indrukwekkend en kan zelfs met een museum vergeleken worden. Het gebouw heeft heeft 3 verdiepingen en een glazen overkapping welke vanaf de binnenplaats prachtig te zien is.
De naam Kremlin betekent ‘versterkte stadskern’ of ‘Citadel’ en was vroeger van hout. In 1367 werd er begonnen met het bouwen van een stenen muur. Het is het geografische en historische centrum van Moskou. Men betreedt het terrein via de Drievuldigheidstoren uit 1495. Het is de hoogste van de 20 torens. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook verschillende kathedralen en enkele paleizen. De meeste gebouwen zijn voor het publiek niet toegankelijk. In de Maria- Hemelvaartkathedraal werden van 1547 tot 1894 de tsaren gekroond en in de kathedraal van de Aartsengel Michaël werden vanaf de 14de eeuw tot de heerschappij van Peter de Grote alle Russische grootvorsten en tsaren begraven.
In opdracht van Stalin is men in 1931 begonnen met de aanleg van de metro. Uit de gehele Sovjet-Unie werden mannen en vrouwen gehaald om de soldaten van het Rode Leger te helpen. In 1935 werd de eerste lijn, waaraan dertien stations lagen, geopend. Voor deze dertien stations werd ongeveer 70.000 m2 marmer, goud, mozaïeken, en edelmetaal gebruikt. Deze bijzondere metrostations werden ook wel ‘volkspaleizen’ genoemd en zijn zeker een bezienswaardigheid op zich. Het metronetwerk van Moskou is een van de meest intensief gebruikte metro netten ter wereld. Dagelijks maken ruim 9.500.000 passagiers gebruik van het netwerk wat door de jaren heen flink uitgebreid is.
Tijdens een uitgebreide stadsrondrit maakt men kennis met de droomstad van Peter de Grote. U komt langs de bekendste paleizen van de stad, waaronder het Winterpaleis van tsarina Elizabeth, de mooiste kerken en de meest imposante kathedralen, de Admiraliteit en natuurlijk het barokke Smolny klooster. Ook ziet u aan de Neva-rivier de bekende pantserkruiser Aurora liggen. Vanaf dit schip werd met een schot het signaal gegeven voor de start van de Oktoberrevolutie in 1917. Aan de overkant van de Neva-rivier, op het Hazeneiland, ligt de Petrus en Paulusvesting. Dit was de eerste nederzetting uit 1703 van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd door Peter de Grote met als doel bescherming te bieden tegen de Zweedse marine tijdens de Grote Noordse Oorlog. Oorspronkelijk werd het geheel opgetrokken uit hout maar tussen 1706 en 1740 vervangen door een stenen vesting. In 1720 fungeerde het als de beruchtste gevangenis waar politieke gevangenen onder verschrikkelijk omstandigheden opgesloten zaten. In 1924 werd de gevangenis gesloten en werd het een museum. De vesting maakt deel uit van het historische centrum dat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de gelijknamige kathedraal ziet u verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder die van tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II met zijn gezin. Let u vooral op de schitterende kroonluchters en gemarmerde zuilen.
De Hermitage is gehuisvest in het, door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli ontworpen, Winterpaleis waar eens de tsaren gedurende de winter maanden verbleven. Het is een van de oudste en grootste musea van Rusland en herbergt de grootste kunstcollectie ter wereld. Het museum bestaat uit 5 gebouwen waarvan het barokke Winterpaleis het belangrijkste is. De mooie troon- en balzalen, de rijkversierde gangen en het fantastische trappenhuis zijn een lust voor het oog. Het was vooral Catharina II aan wie het museum zijn collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen kunst op in West-Europa. Een hoogtepunt vormen de vele werken van Rembrandt en andere grote meesters zoals Leonardo da Vinci. Het museum heeft ook een enorme collectie beeldhouwkunst, munten en medailles, meubilair, vazen en andere kunstvoorwerpen. Vanaf het Paleisplein heeft u een geweldig uitzicht op de gevel van de Hermitage. Ook de tien (5 meter hoge) granieten atlanten aan de rechterzijde van de gevel zijn zeker het bekijken waard!
Het in neoclassicistische stijl gebouwde paleis van tsaar Paul I ligt op het landgoed Pavlovk op zo'n 30 km ten zuiden van St. Petersburg. De landerijen van Pavlovsk waren een prestigieus geschenk van Catharina de Grote aan haar zoon Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna bij de geboorte van haar eerste kleinkind. Paul liet er een luxueus paleis bouwen en ging er met zijn gezin wonen. Zijn dochter, Anna Paulowna, trouwde later met onze koning Willem II. Voor hen die paleis Soestdijk, de residentie van voormalig koningin Juliana, hebben bezocht zullen haar naam zeker kennen. Pavlovsk is een van de laatst gebouwde keizerlijke zomerpaleizen van de Russische tsaren. In het paleis is een prachtige collectie schilderijen, beelden, klassieke meubels en porselein te bewonderen. Rondom het paleis werd een enorm landschapspark in Engelse stijl aangelegd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Tijdens deze reis verblijft u in no name hotels op basis van logies/ontbijt.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.Voorkeur hotels gewenst?

Tegen geringe meerkosten, afhankelijk van het hotel en de beschikbaarheid aan kamers, kunt u voorkeur hotels opgeven. Uiteraard bieden wij u ook de mogelijkheid om in 4- of een 5-sterrenhotels te verblijven.

Bekijk hier onze hotels in Moskou

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Vertrek op maandag, dinsdag en vrijdag.
Op overige dagen kunt u ook reizen maar dan zal het dagprogramma worden aangepast i.v.m. openingsdagen bezienswaardigheden.

Prijzen

De vanaf prijs van deze reis bedraagt € 1.295, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer in de goedkoopste periode. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Speciale korting (per persoon) indien u een reservering maakt voor:

3 personen € 50
4 personen € 80
7 personen € 110
9 personen € 130

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met KLM in de G-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 100)
 • 7 x overnachting in 3-sterrenhotels
 • 7 x ontbijt
 • transfers bij aankomst
 • dagtrein 2e klas
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gidsen

Niet inbegrepen:

 • visum
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 280
 • business/1e klas trein € 100
 • meerkosten voorkeur hotels

Extra's:

 • visum
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 70
 • transfer bij vertrek Moskou v.a. € 55 per auto
 • transfer bij vertrek St. Petersburg v.a. € 65 per auto
 • optionele excursie Pavlovsk met transfer € 130
 • verzekeringen

Openingsdagen bezienswaardigheden:

- Stadsrondrit Moskou op alle dagen
- Christus Verlosserkathedraal op alle dagen
- Kremlin op alle dagen behalve op donderdag
- Metrotour op alle dagen
- Stadsrondrit St. Petersburg op alle dagen
- Petrus & Paulusvesting op alle dagen behalve op woensdag (okt-apr)
- Hermitage op alle dagen behalve op maandag
- Pavlovsk op alle dagen behalve op vrijdag + 1ste maandag v.d. maand
Openingsdagen zijn altijd onder voorbehoud en kunnen onaangekondigd worden gewijzigd.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland dient vooraf bij het Russisch consulaat in Den Haag te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen. De kamerprijzen kunnen in de periodes van beurzen en grote evenementen aanzienlijk oplopen. Voor St. Petersburg is de periode rond de Witte Nachten erg duur (10-30 juni).

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad, fitnessruimte of golfbaan. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u geregistreerd wordt bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie. Het kan voorkomen dat u bij aankomst in St. Petersburg aan de receptie toeristenbelasting dient te betalen. Deze zijn doorgaans een paar roebel voor de gehele periode dat u in de stad verblijft (max. € 5,00 per persoon).

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen, bussen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte trein- of busreis.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als bezoekers in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is.

*In de hotels, metro's, bussen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels, theaterkiosken of via www.balletandopera.com. Indien een gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld m.b.t. de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer, hoge waterstanden of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Er bestaat zelfs een kans dat de fonteinen van Peterhof/Petrodvorets tijdelijk buiten werking zijn in verband met reparaties, groot onderhoud of vanwege het weer. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in o.a. Moskou en St. Petersburg. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek i.v.m. parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor opbouw en afbouw. Bij het boeken van excursies kan geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten.

Fooien
Aan het einde van een excursie of van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en/of chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 5,00 per dag. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In het Europese gedeelte van Rusland is het in de zomer 1 uur later dan in Nederland en in de winter 2 uur later. Men hanteert de volgende tijdzones:

Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in Rusland is de roebel. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in Rusland bijna overal geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor roebels. Bij het Grenswisselkantoor kunt u ook roebels kopen. Deze moeten doorgaans besteld worden.

Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in Rusland is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten. De maaltijden worden snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland het beste vervoermiddel. In Rusland is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in Rusland doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
In Rusland is het net zo veilig als in de rest van Europa. In Moskou en St. Petersburg zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou
Dag 3 Moskou
Dag 4 Moskou-St. Petersburg
Dag 5 St. Petersburg
Dag 6 St. Petersburg
Dag 7 St. Petersburg
Dag 8 St. Petersburg-Amsterdam
Boek deze reis