download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

16-daagse groepsreis Grand Trans Siberië-/Mongolië Express

Vanaf € 5.675,-
 • Fascinerende treinreis
 • 7865 km reisplezier!
 • Rechtstreekse vluchten met KLM
 • Verblijf in 4-/5-sterrenhotels
 • Slaapcoupé voor 2 of 4 personen
 • Trein tot aan Ulaanbaatar
 • Baikalmeer in Siberië
 • Terelj National Park Mongolië
 • Verboden Stad en Chinese Muur
Bekijk data en prijzen

Zou u eens een zeer bijzondere treinreis willen maken? Stap dan aan boord van onze Grand Trans Siberië-/Mongolië Express. Deze unieke privé trein rijdt u vanuit Moskou via een aantal interessante steden en bezienswaardigheden naar Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. De reis van Ulaanbaatar naar Beijing gaat per vliegtuig. In samenwerking met onze collega's in Moskou en touroperators uit andere Europese landen hebben wij een trein gecharterd en een fascinerend programma samengesteld waarbij comfort en service een belangrijke rol spelen. Met gepaste trots presenteren wij u deze fantastische geheel verzorgde treinreis waarbij u kunt genieten van een compleet programma. Alle overnachtingen, transfers, excursies, uitstapjes en maaltijden zijn inbegrepen.

U reist u in een comfortabele standaard 4-persoonsslaapcoupé. Onderweg overnacht u 6 nachten in de trein en 9 nachten in goede 4-en/of 5-sterrenhotels. Indien u met 2 personen reist dan dient u een toeslag te betalen voor de standaard slaapcoupé. Uiteraard bieden wij u ook de mogelijkheid om tegen een toeslag voor een luxere categorie te kiezen. Indien u voor Zilver of Goud heeft gekozen dan verblijft u tijdens de reis in een aantal steden ook in luxere hotels. U reist in een internationaal gezelschap en wordt tijdens de reis en alle excursies begeleid door Engelssprekende reisleiding.

Minimale deelname is 80 personen. Voor deze reis waar een minimum aantal deelnemers is vereist, zullen wij u 8 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis.

Vluchten met KLM in de G/N-klasse (goedkoopste toeristenklasse):

Dag 1 vertrek Amsterdam 11.50 uur, aankomst Moskou 16.05 uur
Dag 16 vertrek Beijing 10.55 uur, aankomst Amsterdam 15.15 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Moskou + 1 uur (in de winter + 2 uur)
Jekaterinburg + 3 uur (in de winter + 4 uur)
Novosibirsk + 5 uur (in de winter + 6 uur)
Irkoetsk + 6 uur (in de winter + 7 uur)
Ulaanbaatar + 6 uur (in de winter + 7 uur)
Beijing + 6 uur (in de winter + 7 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou-Jekaterinburg
Dag 3 Jekaterinburg
Dag 4 Jekaterinburg-Novosibirsk
Dag 5 Novosibirsk
Dag 6 Novosibirsk-Krasnojarsk
Dag 7 Krasnojarssk-Irkoetsk
Dag 8 Irkoetsk
Dag 9 Baikalmeer-Ulan Ude
Dag 10 Ulan Ude-Ulaanbaatar
Dag 11 Ulaanbaatar
Dag 12 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 13 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 14 Beijing
Dag 15 Beijing
Dag 16 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Moskou

Vandaag vliegt u met KLM van Amsterdam naar Moskou. In de aankomsthal staat onze hostess klaar om u te verwelkomen. Transfer van de luchthaven naar uw hotel. Diner in het hotel of in een restaurant in de stad.

Dag 2

Moskou-Jekaterinburg

We beginnen onze kennismaking met een uitgebreide stadsrondrit door het centrum van Moskou. De bus rijdt u langs alle bijzondere bezienswaardigheden. We bezoeken het wereldberoemde Rode Plein waarop de prachtige Basiliuskathedraal staat. Vanaf het Rode Plein wandelen we naar de hoofdingang van het Kremlin, dat al eeuwen het centrum van de Russische macht symboliseert. Tijdens een wandeling binnen de muren van het Kremlin ziet u verschillende paleizen en een aantal kathedralen waarin de tsaren tot 1700 werden begraven en tot de laatste tsaar ook werden gekroond. In de middag volgt de transfer naar de Grand Trans Siberië-/Mongolië Express. U kunt uw coupé direct betrekken. Onze unieke treinreis kan beginnen!. Diner en overnachting aan boord van de trein.

Dag 3

Jekaterinburg

Vandaag rijdt de Grand Trans Siberië-/Mongolië Express door een prachtig landschap, langs uitgestrekte bossen, helderblauwe meren en pittoreske dorpjes. Onderweg kunt u een lezing over Rusland bijwonen. Tegen de avond komt de trein aan in Jekaterinburg. Transfer van het treinstation naar uw hotel.

Dag 4

Jekaterinburg-Novosibirsk

Stadsrondrit door de grootste stad van de Oeral. Het indrukwekkende Oeralgebergte is de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. Jekaterinburg telt maar liefst 1.2 miljoen inwoners. De stad werd in 1723 gesticht door tsaar Peter I en naar zijn vrouw vernoemd. Tegenwoordig dankt de stad haar bekendheid aan het feit dat de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn gezin hier in 1917 gevangen werden gezet en later vermoord. Op de plek waar zij werden vermoord staat nu de Kathedraal op het Bloed. In de middag bezoeken we het in de Oeralbossen gelegen klooster Ganina Yama. Op deze plek werden de Romanovs begraven. In 1990 werden hier houten kerkjes gebouwd ter nagedachtenis aan de tsarenfamilie. Deze plek is door de Russisch-orthodoxe kerk als heilig verklaard. Overnachting aan boord van de trein.

Dag 5

Novosibirsk

In de ochtend kunt u genieten van het uitzicht wanneer de trein de vlaktes van West-Siberië passeert. We spreken hier al over de Taiga. Doorgaans wordt er een lezing gegeven in de aangehaakte conferentiewagon. In de namiddag komt de trein aan in Novosibirsk, de grootste stad van Siberië. Novosibirsk gelegen aan de Ob, de langste rivier van Rusland, telt 1.5 miljoen inwoners en werd in 1893 gesticht tijdens het aanleggen van de Trans Siberië Spoorlijn. Geografisch is Novosibirsk het middelpunt van het uitgestrekte Rusland. De naam betekend letterlijk ´Nieuw Siberië´. Het is de enigste stad in Siberië met een metro en het bezit het mooiste en grootste station van Siberië. Transfer van het treinstation naar uw hotel.

Dag 6

Novosibirsk-Krasnojarsk

Tijdens de stadsrondrit door Novosibirsk rijden we onder andere langs het Leninplein, Ruslands grootste Operahuis en de Alexander Nevski-kathedraal. Ofschoon de meeste gebouwen nog uit het Sovjettijdperk stammen is Novosibirsk vandaag de dag een gezellige en moderne stad met brede lanen, mooie pleinen en stadsparken. In de middag bezoeken we zo'n 30 km buiten de stad het grootste openluchtmuseum van Rusland. Dit spoorwegmuseum herbergt een fantastische collectie oude Trans Siberië Express locomotieven en wagons uit vroeger tijden. Ook maken we een rondvaart over rivier de Ob. Tegen de avond vertrekken we weer uit Novosibirsk. Overnachting aan boord van de trein.

Dag 7

Krasnojarssk-Irkoetsk

In de ochtend komen we aan in, het aan de oevers van de machtige Jenisei-rivier gelegen, Krasnojarsk. Dit is een van de mooiste steden van Rusland. Van rijk versierden traditionele houten huisjes tot aan moderne hoogbouw. Dankzij het vinden van goud in de 19de eeuw is het nu een behoorlijke stad. Op de hoeken van de straten zijn kleine parkjes aangelegd met de meest uiteenlopende plantensoorten. Krasnojarsk wordt ook wel ´de stad van 100 fonteinen´ genoemd. Tijdens de stadsrondrit rijden we onder andere door de belangrijkste winkelstraat van de stad. Overnachting aan boord van de trein.

Dag 8

Irkoetsk

Irkoetsk werd in 1651 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Siberië. Aan het einde van de 17de eeuw groeide Irkoetsk uit tot de belangrijkste stad op de handelsroute naar Mongolië en China. Aan het einde van de 18de eeuw kwam hier de goudkoorts op gang en later werden er ook verschillende strafkampen gebouwd om de Trans Siberië Spoorlijn door te trekken. Vandaag de dag oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar bezoekers. Ze noemen Irkoetsk niet voor niets ´ het Parijs van Siberië´. We bezoeken de Oude Stad met haar houten huisjes. In een oud historisch gebouw wonen we een klassiek privé -concert bij. Na het diner kunt u vanuit het hotel een heerlijke wandeling maken door deze gezellige stad. Vooral 's avonds is Irkoetsk een gezellige en mooi verlichte stad. Overnachting in een hotel.

Dag 9

Baikalmeer-Ulan Ude

Na een heerlijk ontbijt rijden we in circa 1 uur met de bus naar het schitterende Baikalmeer, 's werelds grootste en diepste zoetwatermeer. Aan de oevers van het meer bezoeken we het bekende en zeer pittoreske vissersplaatsje Listvianka. Tijdens de Siberische lunch kunt u genieten van de welbekende lokaal geviste Omul. We maken een boottochtje over het meer naar het kleine plaatsje Port Baikal waar onze trein alweer staat te wachten. We rijden met een zeer lage snelheid over de oude Circum Baikal Railway Line naar de plaats Sludyanka. Dit is het meest adembenemende stukje van de gehele treinreis. Een spectaculaire tocht! De route loopt langs prachtige oevers, grote rotspartijen, ravijnen en over kleine bruggetjes. Er werden 39 tunnels gebouwd om deze lijn van nog geen 100 km aan te leggen. Onderweg maken we, indien mogelijk, een fotostop in een van de kleine dorpjes waarbij u een kijkje kunt nemen in een van de lokale houten huisjes. Overnachting aan boord van de trein.

Dag 10

Ulan Ude-Ulaanbaatar

Ulan Ude is de hoofdstad van de deelrepubliek Boerjatië, een uniek stuk woest land met eindeloze steppen, boeddhistische tempels en nomadententen. In de Sovjettijd was Ulan Ude verboden gebied voor buitenlanders. Een groot gedeelte van de stad bestaat nog steeds uit typische houten huizen die je alleen in Siberië tegenkomt. Op het centrale plein staat 's werelds grootste stenen hoofd van Lenin. Onze excursie naar een van de laatste originele orthodoxe dorpjes is een belevenis. Hier leven de 'Old Believers' nog zoals eeuwen geleden. Bij Ulan Ude gaat de Trans Siberië Spoorlijn over in de Trans Mongolië Spoorlijn. Bij het Russische plaatsje Naushki gaat de trein de grens over naar Suchebaatar in Mongolië.

Dag 11

Ulaanbaatar

Al vroeg in de ochtend kunt u vanuit uw compartiment van het fantastische landschap genieten. Mongolië is een uitgestrekte steppe ‘aan het einde van de wereld’. In de 13de eeuw, ten tijde van Djengis Khan, was Mongolië een machtig land. Het strekte zich uit van China tot het huidige Oekraïne. De Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar doet erg provinciaals aan. We maken een stadsrondrit met een bezoek aan het grote Sükbaatar of Genghis Khan Plein en aan het bekende Gandanklooster, het centrum van het Mongools boeddhisme. Meest indrukwekkende is de van binnen geheel beschilderde Janraisig Tempel met in het midden het 26,5 m hoge standbeeld van Migjid Janraisig. Ook bezichtigen we het Bogd Khan Palace Museum, het voormalige winterpaleis van de koning. Vanaf Zaisan Hill heeft u een prachtig uitzicht over Ulaanbaatar. Tegen de avond staat er een muziek- en dansshow op het programma gevolgd door een typisch Mongools Hot Pot diner. De komende 2 nachten verblijft u in een goed hotel.

Dag 12

Ulaanbaatar-Terelj National Park

Vandaag maken we een onvergetelijke excursie naar het Terelj National Park. Absoluut een van de mooiste nationale parken op z’n uur rijden van de hoofdstad. Vanaf de ‘Turtle Rock’, een steenformatie in de vorm van een schildpad, heeft u een prachtige uitzicht over dit voor ons vreemde landschap. In het park ontmoet u ook een herder en zijn familie. We mogen een kijkje nemen in zijn nomadentent om kennis te maken met de authentieke leefwijze en cultuur van dit rondtrekkende volk. In de buurt van het hotel bezoeken we een mini Nadaam show. Tijdens het beroemde jaarlijkse Nadaam festival worden er al eeuwen lang 3 lokale disciplines beoefend: het boogschieten, het Mongools worstelen en het paardrijden. Overnachting in hotel Ulaanbaatar.

Dag 13

Ulaanbaatar-Beijing

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer weer te verlaten. U kunt uw bagage bij de receptie in bewaring geven. Vanochtend bezoeken we een cashmere fabriek waarin lokale cashmere kleding wordt gemaakt. Ook krijgt u een rondleiding langs de unieke collectie van het National Historical Museum, gespecialiseerd in het behoud van de eeuwenoude cultuur van Mongolië. Zeker de moeite waard als u iets meer te weten wilt komen over dit uitgestrekte en indrukwekkende land. Het museum herbergt een interessante verzameling van fossielen, traditionele kleding, maskers en sieraden van de diverse etnische stammen, uniformen van bekende strijders en een aantal persoonlijke bezittingen van Genghis Khan. Tegen de avond wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw 2 uur durende vlucht naar Beijing. Bij aankomst staat onze lokale vertegenwoordiger al in de aankomsthal klaar om u te verwelkomen. Transfer naar uw hotel waar u de komende 3 nachten zult verblijven.

Dag 14

Beijing

Recht tegenover het Plein van de Hemelse Vrede ligt de belangrijkste toegangspoort tot het wereldberoemde keizerlijke paleis, beter bekend als de Verboden Stad. Aan het begin van de 15de eeuw werd de nieuwe residentie van de Ming-keizers in gebruik genomen. U krijgt een schitterende rondleiding door deze geheimzinnige stad. Gedurende de regeringsperiode van 24 keizers mocht geen enkele onderdaan, tenzij personeel, deze heilig plek betreden want hier woonde de ‘ Hemelse Zoon’ zoals men de heerser noemde. Iets buiten het centrum ligt het keizerlijke Zomerpaleis. Het paleis was bedoelt als zomerverblijf voor de gehele keizerlijke familie om de hitte en de drukte van de Verboden Stad te ontvluchten. Het goed onderhouden complex herbergt tal van hallen, prachtige tempels en kleurrijke paviljoens. Bij mooi weer kan er op het bijbehorende Kunmingmeer een heerlijke boottocht worden gemaakt. Afscheidsdiner met de gehele groep in een bekend Peking Duck restaurant.

Dag 15

Beijing

Het hoogtepunt van China is ongetwijfeld een bezoek aan de Chinese Muur. Het was Qin Shi, de eerste keizer van China, die rond 221 v.Chr. het bevel gaf voor de bouw van de muur om zijn bezittingen te beschermen. We rijden naar de Badalingpas z’n 60 km buiten de stad. Hier is de muur voor een afstand van ca. 800 m geheel gerestaureerd en sinds 1957 opengesteld voor publiek. Niet alleen de Muur maar ook het uitzicht is spectaculair te noemen. Het bekendste monument van Beijing na de Verboden Stad is zonder meer het in 1420 gebouwde tempelcomplex ‘Tempel van de Hemel’. Dit meesterwerk staat op een 3 verdiepingen hoog terras van wit marmer. Vooral de 50.000 briljant blauwe dakpannen, die volgens het oude Chinese geloof, de hemel symboliseren, zijn vooral bij zonneschijn heel bijzonder.

Dag 16

Beijing-Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer te verlaten. Indien uw terugvlucht het toelaat kunt u nog een wandeling maken in de omgeving van uw hotel. Transfer van het hotel naar de luchthaven. Rechtstreekse vlucht met KLM naar Amsterdam.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou-Jekaterinburg
Dag 3 Jekaterinburg
Dag 4 Jekaterinburg-Novosibirsk
Dag 5 Novosibirsk
Dag 6 Novosibirsk-Krasnojarsk
Dag 7 Krasnojarssk-Irkoetsk
Dag 8 Irkoetsk
Dag 9 Baikalmeer-Ulan Ude
Dag 10 Ulan Ude-Ulaanbaatar
Dag 11 Ulaanbaatar
Dag 12 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 13 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 14 Beijing
Dag 15 Beijing
Dag 16 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. Tijdens de excursies wordt u begeleid door Engelssprekende gidsen. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadsrondrit Moskou met Rode Plein

Tijdens de stadsrondrit maakt u kennis met een van de grootste steden van Europa. Terwijl de chauffeur u langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijdt, zal de gids u het een en ander vertellen over de verschillende gebouwen en de geschiedenis van de stad. Onderweg ziet u onder andere de imposante muren van het Kremlin, een groot aantal kerken en kathedralen, verschillende musea en theaters, bekende parken en pleinen. Vanaf Lenin Hills, waar zich ook de Lomonossov Universiteit bevindt, heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Ook bezoekt u tijdens de stadsrondrit het wereldberoemde Rode Plein (mooi plein). Het plein is ca. 75 m bij 330 m groot. Op en rondom het plein staan verschillende bijzondere bezienswaardigheden waaronder het mausoleum van Lenin, het Kremlin, het prachtige warenhuis Goem, het Historisch Museum en natuurlijk de magnifieke Basiliuskathedraal. Uw gids zal met u over het plein wandelen.
De naam Kremlin betekent ‘versterkte stadskern’ of ‘Citadel’ en was vroeger van hout. In 1367 werd er begonnen met het bouwen van een stenen muur. Het is het geografische en historische centrum van Moskou. Men betreedt het terrein via de Drievuldigheidstoren uit 1495. Het is de hoogste van de 20 torens. Naast de verschillende regeringsgebouwen staan er op het grondgebied van het Kremlin ook verschillende kathedralen en enkele paleizen. De meeste gebouwen zijn voor het publiek niet toegankelijk. In de Maria- Hemelvaartkathedraal werden van 1547 tot 1894 de tsaren gekroond en in de kathedraal van de Aartsengel Michaël werden vanaf de 14de eeuw tot de heerschappij van Peter de Grote alle Russische grootvorsten en tsaren begraven.
Jekaterinburg is met haar 1.3 miljoen inwoners de grootste stad van de Oeral. Het indrukwekkende Oeralgebergte is de natuurlijke grens tussen Europa en Azië. De stad werd in 1723 gesticht door tsaar Peter I en naar zijn vrouw tsarina Catherina vernoemd. Tijdens de stadsrondrit maakt u kennis met een inmiddels moderne en toegankelijke stad. Naast een aantal gebouwen uit de tsarentijd zoals de universiteit en het paleis van de gouverneur is ook de Kathedraal op het Bloed een van de meest belangrijke bezienswaardigheden. Z’n 50 km ten noorden van de stad staat een obelisk die de denkbeeldige grens vormt tussen Azië en Europa. In de 19de eeuw is deze grens officieel vastgesteld. De stad zelf claimt echter een Europese stad te zijn en heeft op 2 km in oostelijke richting een eigen intercontinentaal grensmonument geplaatst. Hier kunt u met een been in Europa en een been in Azië staan!
Op de plek waar nu de Kathedraal op het Bloed staat stond het huis waarnaar de laatste tsaar met zijn gezin in 1917 vanuit Moskou werd gedeporteerd. Na de moord op de tsarenfamilie in 1918 werd deze plek al gauw een bedevaartsoord. In 1977 lieten de communisten het huis slopen. In opdracht van de gouverneur en de patriarch Alexius II werd in 2001 besloten tot het bouwen van de kathedraal ter nagedachtenis aan de tsarenfamilie. In de speciaal ingerichte herdenkingsplaats hangen foto’s van het gezin. Op 14 augustus 2000 werden de Romanovs door de Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard. Op ca. 16 km ten noorden van de stad ligt, midden in de bossen, het klooster Ganina Yama. Het kloostercomplex is gebouwd op de oude mijnschacht waar destijds de lichamen van de tsarenfamilie door de Bolsjewieken werden gedumpt. Naast een zevental traditionele houten kerken, gebouwd zonder het gebruik van spijkers, staat ook een houten overdekte galerij met afbeeldingen van de tsarenfamilie.
De Siberische stad Novosibirsk telt 1.5 miljoen inwoners. De stad werd tijdens het aanleggen van de Trans Siberië spoorlijn in 1893 gesticht. De beste manier om een goede indruk van Novosibirsk te krijgen is tijdens onze stadsrondrit. We rijden onder andere langs het Leninplein, Ruslands grootste Operahuis en de Alexander Nevski-kathedraal. Ofschoon de meeste gebouwen nog uit het Sovjettijdperk stammen is Novosibirsk een gezellige en moderne stad met brede lanen, mooie pleinen en stadsparken. Na de lunch rijden we z’n 30 km door het platteland naar het Spoorweg Museum, Ruslands grootste openluchtmuseum. Dit museum herbergt een fantastische collectie van maar liefst 60 oude Trans Siberië Express locomotieven en passagiersrijtuigen uit vroeger tijden. Een mooie inkijk in de ontwikkeling van de Russische spoorwegen. Treinliefhebbers kunnen hier een paar prachtige foto’s schieten. In de namiddag maken we een leuke rondvaart over de Ob. Met een lengte van 4338 km is dit de langste rivier van Rusland.
Tijdens deze interessante stadsrondrit maakt u kennis met een bijzondere stad. Krasnojarsk is een van de mooiste steden van Rusland. Van rijk versierde traditionele houten huisjes tot aan moderne hoogbouw. De stad ligt aan de machtige Jenisei-rivier en telt 1 miljoen inwoners. In de 17de eeuw stond hier alleen nog maar een Kozakkenfort en dankzij het vinden van goud in de 19de eeuw groeide het uit tot een echte stad. De stad heeft dan ook een langere geschiedenis dan de meeste steden langs het spoor. van ruim 380 jaar. Gedurende de Sovjettijd was Krasnojarsk net als Jekaterinburg en Ulan Ude een verboden stad voor buitenlanders als ook voor de meeste Russen. Op de hoeken van de straten zijn kleine parkjes aangelegd met de meest uiteenlopende plantensoorten. Krasnojarsk wordt ook wel de ´stad van 100 fonteinen´ genoemd. De burgemeester doet er alles aan, waaronder het planten van palmbomen, om het de inwoners en de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken.
Irkoetsk, ’het Parijs van Siberië’ of ‘de Parel van het Noorden’, werd al in 1651 gesticht. Daarmee een van de oudste steden van Siberië. Aan het einde van de 17de eeuw groeide Irkoetsk uit tot de belangrijkste stad op de handelsroute naar Mongolië en China. En in de 18de eeuw werd hier goud gevonden. Na het aanleggen van de spoorlijn werden er verschillende strafkampen gebouwd om de Trans Siberië Spoorlijn door te trekken. In de tsarentijd werden er verschillende adellijke families naar Irkoetsk verbannen. Tijdens de stadsrondrit wordt duidelijk waarom Irkoetsk een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar bezoekers. We bezoeken de Oude Stad met zijn talloze houten Siberische huisjes, musea en historische gebouwen. In een oud historisch gebouw wonen we een klassiek privé concert bij.
Het Baikalmeer is ‘s werelds grootste en diepste zoetwatermeer dat 20% van de totale zoetwatervoorziening van de aarde bevat. Het water van dit 1645 m diepe meer is kraakhelder en ijskoud met in de zomer een temperatuur van maximaal 15 graden. In de winter bevriest het gehele meer waardoor het zelfs mogelijk is om er met de auto over te rijden. Rond het meer leven meer dan 2500 dier- en plantensoorten waarvan ¾ nergens anders in de wereld voorkomt. Het landschap rondom is adembenemend, van dichte wouden tot zandstranden en enorme rotspartijen met geheimzinnige grotten. Aan de oevers van het meer bezoeken we het bekende en zeer pittoreske vissersplaatsje Listvianka. Tegenwoordig is het wel een beetje toeristisch. We bezichtigen de houten Nicolaaskerk. Tijdens de Siberische lunch kunt u genieten van de welbekende lokaal geviste Omul. We varen met de boot naar Port Baikal waar onze trein alweer op u staat te wachten. We rijden nu met een zeer lage snelheid over de oude Circum Baikal Railway Line naar het plaatsje Sludyanka. Dit is het meest adembenemende stukje van uw hele treinreis. Een spectaculaire tocht langs het meer. De route loopt langs prachtige oevers, grote rotspartijen, ravijnen en over kleine bruggetjes. Er werden 39 tunnels gebouwd om deze lijn van nog geen 100 km aan te leggen. Onderweg maken we, indien mogelijk, een fotostop in een van de kleine dorpjes aan het water waarbij u een kijkje kunt nemen in een van de lokale houten huisjes
Ulan Ude is de hoofdstad van de autonome deelrepubliek Boerjatië, een uniek stuk woest land met eindeloze steppen, naaldwouden, nomadententen en sjamanen. Dit is het Boeddhistische gedeelte van Rusland. U zit nu midden in de Taiga, het grootste aaneengesloten bos ter wereld. Ulan Ude werd in het jaar 1666 als overwinteringsplaats gesticht door de Kozakken. Tijdens de stadsrondrit rijden we door het historische stadscentrum met prachtig gerestaureerde pandjes met witte en gele gevels. Midden in de stad, op het centrale plein, staat ´s werelds grootste hoofd van Lenin. Opvallend zijn ook de gezichten van de inwoners met vooral Mongoolse karaktertrekken. Onze excursie naar een van de laatste originele orthodoxe dorpjes is een belevenis. Hier leven de Old Believers nog zoals eeuwen geleden. Het was Patriarch Nikon die in 1658 een andere weg insloeg en de Russisch-orthodoxe kerk stichtte. De Old Believers bleven bij het oude orthodoxe geloof dat eeuwen eerder vanuit Griekenland via Oekraïne naar Rusland was gekomen. U wordt bij de mensen thuis uitgenodigd.
Terwijl de chauffeur u langs verschillende bezienswaardigheden rijdt, zal de gids u het een en ander vertellen over de verschillende gebouwen en de geschiedenis van de stad. Onderweg ziet u onder andere het imposante Sükhbaatar of Genghis Khan Plein met een reusachtig stadbeeld van hem. Aan dit plein ligt ook het Parlementsgebouw en de Staatsopera. Vanaf Zaisan Hill, waar zich ook het Zaisan Monument bevindt ter nagedachtenis van gesneuvelde Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog, heeft u een prachtig uitzicht over Ulaanbaatar en de nabijgelegen heuvels. Onderweg bezoeken we het bekende Gandanklooster, het centrum van het Mongools boeddhisme. Vandaag de dag leven en leren hier weer honderden lama's. Het kloostercomplex is in Tibetaanse stijl gebouwd en omvat een aantal gebouwen waaronder meerdere tempels en een opleidingscentrum. Meest indrukwekkende is de van binnen geheel beschilderde Janraisig Tempel met in het midden het schitterende 26,5 m hoge standbeeld van Migjid Janraisig, die de compassie en liefde van alle Boeddha’s belichaamt. U krijgt ook een rondleiding door het Boghd Khan Paleis, het voormalige Winterpaleis van de laatste koning. In het museum is het leven van deze Khan te zien. Ook zijn er ruim 8.000 kunstvoorwerpen te bewonderen waarvan er 68 door de overheid als zeer uniek zijn bestempeld. De Boghd Khan had een voorliefde voor wilde dieren en liet een dierentuin aanleggen. Vandaar de enorme collectie aan opgezette dieren in het museum
Ongeveer 60 km ten noordoosten van Ulaanbaatar ligt het Terelj natuurreservaat, het meest populaire natuurpark van Mongolië. Terelj, gelegen in het Khentie-gebergte, is voornamelijk bekend om haar lieflijke alpachtige landschap met enorme rotsformaties waarvan de Turtle Rock de bekendste is. Vanaf deze plek heeft u een prachtige uitzicht over dit voor ons vreemde landschap. Hier en daar ziet u een groepje witte ronde tenten van een gerkamp. Gedurende de weekeinden en schoolvakanties worden de gerkampen ook vaak bezocht door de lokale bevolking. Zij huren dan een of meerdere gers om met de familie samen te komen. In het park ontmoeten we een herder en zijn gezin. We mogen een kijkje nemen in zijn nomadentent om kennis te maken met de authentieke leefwijze en cultuur van dit rondtrekkende volk. In de buurt van het hotel bezoeken we een mini Nadaam show. Tijdens het beroemde jaarlijkse Nadaam festival worden er al eeuwen lang 3 lokale sportdisciplines beoefend: het boogschieten, het Mongools worstelen en het paardrijden.
Vanochtend krijgt u een rondleiding door een cashmere fabriek. Hier wordt de wol van lokale kamelen, schapen en yaks verwerkt. Mongolië staat bekend om zijn wol vanwege de lage temperaturen in de winter. Hierdoor produceren de vrij rondlopende dieren een beschermende vacht met fijnere haren. In de middag bezoeken we de unieke collectie van het National Historical Museum. Dit museum, oorspronkelijk in 1924 geopend als Revolutionair Museum, vertelt haar bezoekers sinds de opening in 1991 de interessante geschiedenis van het land. De 15.000 tentoongestelde voorwerpen dateren vanaf het Stenentijdperk tot heden. Van duizenden jaren oude fossielen en archeologische vondsten tot traditionele folklore kleding en muziekinstrumenten, het is hier allemaal te zien.
Tegenover het Plein van de Hemelse Vrede ligt de hoofdingang van ’s werelds grootste paleizencomplex, de geheimzinnige Verboden Stad. Aan het begin van de 15de eeuw werd het aan kunstschatten rijke pronkstuk in gebruik genomen. Een stad vol paleizen, paviljoens, zalen en hallen, omgeven door grachten en een 12 meter hoge muur. Binnen de paleismuren bevinden zich ca. 9000 ruimtes waarvan een aanzienlijk deel bestemd was voor de keizerlijke hofhouding en gezelschapsdames of concubines. De belangrijkste ruimte was natuurlijk de Hal van de Hoogste Harmonie waar de vergulde keizerstroon stond. Maar liefst 24 keizers regeerden vanuit de Verboden Stad met strakke hand over dit gigantische land. De laatste keizer die hier tot 1911 leefde was Pu Yi. Tijdens de rondleiding door de verschillende prachtige zalen, hallen, paviljoens en binnentuinen krijgt u een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof.
Het 12 km buiten de stad gelegen Zomerpaleis, gebouwd in opdracht van keizer Qinglong, is omgeven door een park van 280 ha. Het paleis was een geschenk aan zijn moeder en tevens bedoelt als zomerverblijf voor de gehele keizerlijke familie om de hitte en de drukte van de Verboden Stad te ontvluchten. Het goed onderhouden complex herbergt tal van hallen, prachtige tempels, gastenverblijven, pagoden en kleurrijke paviljoens. Het centrale punt van de residentie is de Heuvel van Lang Leven, vanwaar u een mooi zicht heeft op het Kunmingmeer, de Brug met 17 Bogen en de Jadegordelbrug. Op het meer kan men een heerlijke boottocht maken. Er loopt langs de noordelijke oever een 728 m lange open galerij welke onderbroken wordt door enkele achthoekige paviljoens. De houten dakbalken zijn beschilderd met allerlei landschappen en voorstellingen uit Chinese legenden. In het Kunmingmeer ligt het Zuidzee-eiland dat met de oever verbonden is door de Brug met de 17 Bogen. Op het eiland ligt de Tempel van de Drakenkoning, waar de keizerlijke familie om regen bad.
De Chinese Muur bij de Badalingpas ligt op z’n 60 km ten noordwesten van Beijing. Het is de meest populaire plaats om de muur te bezoeken. Met een geschiedenis van 2000 jaar is het begrijpelijk dat hele delen van de oorspronkelijke muur in puin liggen of zijn verdwenen. De Chinese Muur, in China Long Wall genoemd, is ruim 6300 km lang en daarmee het langste bouwwerk ter wereld. Het was Qin Shi, de eerste keizer van China, die rond 221 v.Chr. het bevel gaf voor de bouw van de muur om zijn bezittingen te beschermen. Het grootste gedeelte werd echter pas tijdens de Ming-dynastie gebouwd om hun agressieve Mongoolse buren buiten te houden. Het gedeelte van de muur dat u bij Badaling bezoekt werd midden 20ste eeuw zeer vakkundig gerestaureerd. Hier kunt u een wandeling maken over een indrukwekkend gedeelte van de muur met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. In de directe omgeving vindt u ook een aantal souvenirwinkeltjes.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou-Jekaterinburg
Dag 3 Jekaterinburg
Dag 4 Jekaterinburg-Novosibirsk
Dag 5 Novosibirsk
Dag 6 Novosibirsk-Krasnojarsk
Dag 7 Krasnojarssk-Irkoetsk
Dag 8 Irkoetsk
Dag 9 Baikalmeer-Ulan Ude
Dag 10 Ulan Ude-Ulaanbaatar
Dag 11 Ulaanbaatar
Dag 12 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 13 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 14 Beijing
Dag 15 Beijing
Dag 16 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

Van Moskou tot aan Ulaanbaatar reist u aan boord van de Grand Trans Siberië-/Mongolië Express, een zeer comfortabele trein met faciliteiten en veel charme. Deze trein is ideaal voor het afleggen van lange afstanden. Aan boord geniet u van goede maaltijden en een uitstekende service. Zo kunt u dineren in de kleurrijke restauratiewagen, gezellig napraten in de bar en van de schitterende uitzichten genieten, een film bekijken over Mongolië in de conferentiewagen of heerlijk een boek lezen in uw eigen compartiment.

De trein bestaat totaal uit verschillende wagons waaronder: 2 restaurantwagons, 1 wagon als bar, 1 of 2 voor de keuken en 1 als conferentieruimte, verschillende slaapwagons voor het personeel (ca. 30 personen) en meerdere wagons voor het verblijf van de gasten in privécompartimenten. Elke wagon heeft zijn eigen steward die verantwoordelijk is voor het schoonhouden van uw coupé en die u voorziet van koffie, thee en mineraalwater. Op sommige trajecten trekt een eigen locomotief de rijtuigen en op sommige trajecten worden onze rijtuigen aan de Trans Siberië-/Mongolië Express gekoppeld.

Vanaf Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, vliegt u verder naar Beijing.

Gasten aan boord

U reist in een internationaal gezelschap, de meeste gasten komen uit Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Amerika en Canada. Het minimum aantal is 80 passagiers en maximum is ongeveer 120 passagiers. Doorgaans is 8 weken voor vertrek bekend of zich voldoende deelnemers hebben ingeschreven.

In de trein

Wij bieden u 4 categorieën slaapcoupés aan waaruit u kunt kiezen. In de categorie Standaard Economy verblijft u met 3 of 4 personen en in de overige categorieën met 2 personen.

*Standaard Economy
*Standaard Plus
*Deluxe Zilver
*Deluxe Goud

Standaard Economy (voor 4 of 3 personen) / Standaard Plus (voor 2 personen)

Standaard Economy en Standaard Plus worden doorgaans door families met kinderen of vriendengroepjes gereserveerd. In elke wagon bevinden zich 9 slaapcoupés. Elke coupé is ca. 4 m2 groot met 4 bedden (economy) boven en tegenover elkaar of 2 bedden (plus) tegenover elkaar (65 x 185 cm). Centraal geregeld luchtverversings-/verwarmingssysteem. Uw bagage kunt u kwijt in een speciale ruimte boven de deur van uw coupé en onder elk bed past een tas. Bij het raam zit een klein tafeltje. Aan beide einden van uw wagon vindt u een wasgelegenheid en een toilet. Douchen kunt u tijdens uw verblijf in de hotels.

Extra's in een Standaard coupé:
Koffie-/theefaciliteiten: ongelimiteerd
Mineraalwater: dagelijks 0.5 liter p.p.
Vervanging handdoeken: elke 3e dag
Vervanging bedlinnen: elke 3e dag

Deluxe Zilver

In de Deluxe Zilver wagons bevinden zich 6 slaapcoupés. Elke coupé is ca. 5,4 m2 groot met 2 bedden boven elkaar. Het onderbed is 110 x 185 cm en het bovenbed is 80 x 185 cm. Zelf te regelen luchtverversings-/verwarmingssysteem. Uw bagage kunt u kwijt in de kast. Bij het raam zit een klein tafeltje en een apart zitgedeelte zodat u overdag tegenover elkaar kunt zitten. Uw coupé heeft een eigen badkamer met douchegelegenheid (wet-room stijl), toilet en fonteintje.

Extra's in een Silver Deluxe coupé:
Koffie-/theefaciliteiten: ongelimiteerd
Mineraalwater: dagelijks 2 x 0.5 liter p.p.
Vervanging handdoeken: dagelijks
Vervanging bedlinnen: elke 3e dag
Haardroger, badjas en slippers

Deluxe Goud

In de De luxe Goud wagons bevinden zich 5 slaapcoupés. Elke coupé is ca. 7 m2 groot met 2 bedden boven elkaar. Het onderbed is 120 x 185 cm en het bovenbed is 80 x 185 cm. Zelf te regelen luchtverversings-/verwarmingssysteem. Uw bagage kunt u kwijt in de kast. Bij het raam zit een klein tafeltje en een apart zitgedeelte zodat u overdag tegenover elkaar kunt zitten. Uw coupé heeft een eigen badkamer met douchecabine, toilet en fonteintje.

Extra's in een Gold Deluxe coupé:
Koffie-/theefaciliteiten: ongelimiteerd
Mineraalwater: dagelijks 2 x 0.5 liter p.p.
Vervanging handdoeken: dagelijks
Vervanging bedlinnen: elke 3e dag
Haardroger, badjas en slippers

Note:

De ongelimiteerde koffie- en theeservice kunt u alleen in uw wagon verkrijgen, niet in de restaurants of in de bar! Vanwege de verschillende bouwjaren van de wagons kan het voorkomen dat de uitvoering, indeling en kleuren van de verschillende compartimenten afwijken van de hier getoonde foto’s. Onze lokale partners weten niet van te voren welke wagons er door de Russische spoorwegen worden toegewezen. Oudere wagons worden tegenwoordig gerenoveerd waarbij helaas sommige originele elementen niet meer worden hergebruikt. Zo kan het voorkomen dat originele houten panelen worden vervangen door kunststof panelen.

Accommodatie onderweg

U verblijf onderweg in verschillende steden in goede 4- en 5-sterrenhotels. Dit maakt uw reis uiteraard nog comfortabeler. In een hotel heeft u natuurlijk meer ruimte ter beschikking en u heeft de beschikking over een mooie grote badkamer. Het verblijf in een hotel geeft u ook de gelegenheid om er eens zelf op uit te stappen. U bent niet verplicht om 's avonds met overige passagiers in het hotel te dineren. Maak een mooie avondwandeling en zoek zelf ergens een restaurantje of terrasje op. Bij alle hotelrecepties vindt u wel een plattegrond van de stad. Deze vrijheid heeft u natuurlijk niet aan boord van de trein, u kunt moeilijk onderweg uitstappen.

De 9 nachten dat u in een hotel verblijft zal de trein op het desbetreffende station blijven wachten. Uw bagage is veilig want het treinpersoneel blijft aan boord van de trein. Voor de hotelovernachtingen heeft u alleen een kleine weekendtas nodig met uw persoonlijke spulletjes voor de nacht. Bij aankomst in Ulaanbaatar neemt u wel al uw bagage mee naar het hotel omdat u vanuit Ulaanbaatar naar Beijing vliegt.

Indien u voor onze Zilver of Goud klasse heeft gekozen dan verblijft u tijdens de reis in een aantal steden ook in luxere hotels.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou-Jekaterinburg
Dag 3 Jekaterinburg
Dag 4 Jekaterinburg-Novosibirsk
Dag 5 Novosibirsk
Dag 6 Novosibirsk-Krasnojarsk
Dag 7 Krasnojarssk-Irkoetsk
Dag 8 Irkoetsk
Dag 9 Baikalmeer-Ulan Ude
Dag 10 Ulan Ude-Ulaanbaatar
Dag 11 Ulaanbaatar
Dag 12 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 13 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 14 Beijing
Dag 15 Beijing
Dag 16 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

De genoemde vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf met 4-personen in een Standaard Economy 4-persoonsslaapcoupé / 2-persoonshotelkamer.

2021
Mei 16€ 5.325
Juni 6€ 5.325
Juni 27€ 5.525
Juli 18€ 5.725
Augustus 8€ 5.725
Augustus 29 € 5.525

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum:
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met KLM in de G/N-klasse
 • vlucht Ulaanbaatar-Beijing
 • luchthavenbelastingen (€ 280)
 • 6 x treinovernachting in Standaard Economy
 • 9 x hotelovernachting
 • volpension
 • alle transfers
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gidsen
 • uitnodigingen voor aanvragen visa

Niet inbegrepen:

 • ruimbagage
 • visa voor Rusland en Mongolië
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • Standaard Economy voor 3 personen € 950
 • Standaard PLUS € 2.500
 • Deluxe Zilver € 5.995
 • Deluxe Goud € 8.250

Extra's:

 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 50
 • verzekeringen

Annuleringsvoorwaarden

Voor deze reis zijn de annuleringsvoorwaarden afwijkend ten opzichte van de standaard annuleringsvoorwaarden die Bolsjoj hanteert, te weten:
- tot de 96ste dag voor de dag van vertrek: 20 % van de reissom (de aanbetaling)
- vanaf de 95ste dag tot de 65ste dag: 25% van de reissom
- vanaf de 64ste dag tot de 36ste dag: 50% van de reissom
- vanaf de 35ste dag tot de 20ste dag: 75% van de reissom
- vanaf de 19de dag tot en met de dag van vertrek: 100% van de reissom
Indien de visa al zijn uitgegeven dan zijn de annuleringskosten hierover 100%.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou-Jekaterinburg
Dag 3 Jekaterinburg
Dag 4 Jekaterinburg-Novosibirsk
Dag 5 Novosibirsk
Dag 6 Novosibirsk-Krasnojarsk
Dag 7 Krasnojarssk-Irkoetsk
Dag 8 Irkoetsk
Dag 9 Baikalmeer-Ulan Ude
Dag 10 Ulan Ude-Ulaanbaatar
Dag 11 Ulaanbaatar
Dag 12 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 13 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 14 Beijing
Dag 15 Beijing
Dag 16 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland, Mongolië en China heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland en/of Mongolië en China dient vooraf bij de desbetreffende consulaten te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

De vluchten naar of van Moskou, St. Petersburg en Beijing worden ingeboekt en uitgevoerd door KLM.

De terugvlucht vanuit Vladivostok naar Amsterdam is altijd met een overstap in Moskou. Het traject van Vladivostok naar Moskou wordt weliswaar ingeboekt bij KLM maar uitgevoerd door Aeroflot. Het traject van Moskou naar Amsterdam wordt uitgevoerd door KLM.

De procedure van het online inchecken, het reserveren van stoelen en/of het bijboeken van ruimbagage kunt u terugvinden op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.

IATA-vliegtickets (KLM gecombineerd met Aeroflot) dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

KLM vluchten

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.


Aeroflot vluchten
Voor het traject van Vladivostok naar Moskou is onderstaande informatie van toepassing.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.aeroflot.ru/ru.en. Vanaf 24 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.aeroflot.ru/ru.en. Indien u op de luchtaven van Vladivostok wilt inchecken dan kunt u terecht bij de balie van Aeroflot.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Afmeting max. 115 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 25 cm). Totaal gewicht max. 10 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.aeroflot.ru/ru.en voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Deze informatie is alleen bestemt voor individuele reizigers dus niet voor groepsreizen.

Treinkaartjes
Alle treinen door Rusland en/of Mongolië en China dienen van te voren te worden gereserveerd. Men kan onderweg de route of uitstapplaatsen niet wijzigen. Per traject ontvangt men een apart treinkaartje waarop de datum, het aantal personen en de stoel/bednummers staan vermeld. De originele treinkaartjes (E-tickets) ontvangt men doorgaans al bij de reisbescheiden.

Bagage
Wij adviseren reizigers niet te zware bagage mee te nemen. Is de bagage te groot, dan past deze niet in de bagageruimte van de coupé. Van een reistas op wieltjes kan men veel gemak hebben.

Conducteur
Uw conducteur/Provodnik is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in uw wagon met betrekking tot veiligheid, orde en netheid. Elke wagon heeft zijn eigen Provodnik, doorgaans te vinden in een klein kantoortje bij de ingang van elke wagon.

Beddengoed
Bij vertrek ligt er in elke coupé voor alle passagiers schoon beddengoed en een klein handdoekje klaar. In sommige treinen wordt hier een kleine vergoeding van ca. € 10 voor gevraagd. Eigen handdoeken zijn aan te bevelen.

Drinkwater
Het water in de trein kunt u niet drinken. In de restauratiewagon en op de perrons kunt u mineraalwater kopen.

Heetwater
In alle wagons staat een warmwaterboiler met kokend water. Hiervan kan men onbeperkt gebruik maken voor het maken van een eigen kopje koffie, thee of kopje soep te maken. Wij adviseren dan ook een goede voorraad instantkoffie, theezakjes, cup of soup en noodles mee te nemen.

Elektrische apparatuur
In Rusland is de netspanning 220 Volt en kent men dezelfde stopcontacten als in Nederland. In de trein is de standaard netspanning 45V. De provodnika kan het stopcontact in de toiletten en in het gangpad omzetten naar 220V.

Treinschema
Een schema met alle aankomst- en vertrektijden hangt tegenover het kantoortje van de Provodnik. Hierop kan men zien hoe laat de trein bij de volgende stop zal zijn en hoe lang men daar heeft om uit te stappen. Soms blijft de trein wel 30 minuten staan zodat je even rustig kan uitstappen. De provodnik blijft altijd bij de deur op het perron staan, houdt alle passagiers in de gaten en waarschuwt als het tijd is om weer in te stappen. Op de perrons biedt de lokale bevolking allerlei koopwaar zoals koekjes, Bellini’s, karamelwafeltjes en ijs. Ook worden er seizoenproducten aangeboden zoals fruit en verse salades. Wie van vis houdt moet zeker de gerookte Omul proberen. In de grotere steden vindt men ook vaak op de perrons kiosken waar men drankjes en toiletartikelen kan krijgen. Op de perrons mag worden gerookt.

Restauratiewagon
De aangehaakte restauratiewagon biedt doorgaans een vrij beperkt aanbod aan gerechten, snacks en drankjes. De meeste reizigers zullen aan het eind van de middag/begin van de avond de restauratie opzoeken voor een warme maaltijd. Voor circa € 25 kan men een maaltijd krijgen en soms zelfs een keuzemenu.

Geldzaken
De beste munteenheid om in de trein te betalen is met cash roebels of Amerikaanse dollar. Doorgaans kan men in de trein niet pinnen. In de Mongoolse en Chinese treinen accepteert men alleen dollars en meestal geen roebels. Euro’s zijn nog niet overal even bekend maar zijn wel in opmars. Op de perrons accepteert men ook alleen cash geld.

Voor in de trein
Makkelijk zittende kleding, in het voor en najaar ook een dikke trui/jas. Men heeft geen bergschoenen nodig. Zwembroek/bikini niet vergeten voor een duik in het Baikalmeer. In de meeste treinen is klimaatbeheersing, het kan dus weleens fris zijn in de trein. Een vest of truitje is dan vaak gewenst. In de winter is het er juist erg warm. Verder versnaperingen als crackers, koekjes, Sultana/Liga, pinda's e.d., oploskoffie, thee, soep en noodles, oordopjes, handdoeken, kussensloop, drinkbeker, bord en bestek, spelletjes, boeken en reisgidsen,

Wijzigingen
Niet alle treinen rijden dagelijks van en naar alle bestemmingen. Het zijn de Russische Spoorwegen die het spoorboekje maken en/of wijzigen en de samenstelling van de diverse treinen bepalen met betrekking tot het aantal wagons met 2- of 4-bedden. De treinnummers, als ook de vertrek- en aankomsttijden, zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat de reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Dit kan invloed hebben op het programma, het aantal hotelovernachtingen onderweg maar ook op de aankomst- en vertrektijden. De eventuele extra kosten door wijzigingen van bijvoorbeeld extra transfers of overnachtingen in de hotels zullen aan de reiziger worden doorberekend. Wijzigingen zijn doorgaans 45 dagen voor uw vertrek pas bekend. Uiteraard nemen wij bij een eventuele wijziging direct contact met u op om samen de nieuwe mogelijkheden te bespreken. Bolsjoj Reizen kan hiervoor nimmer verantwoordelijk worden gehouden voor wijzigingen. Wijzigingen in het programma en/of extra kosten zijn geen reden tot annuleren. Bij uw reisbescheiden treft u altijd de juiste informatie met betrekking tot de treinnummers en tijden.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen, bussen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte trein- of busreis.

Wanneer u onze 16-daagse Grand Trans Siberië groepsreis heeft geboekt dan ontvangt u bij uw reisbescheiden een voucher voor de gehele reis.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als toeristen in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is. In de metro, bus, in en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*In de hotels, metro's, bussen, treinen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels, theaterkiosken of via www.balletandopera.com. Indien uw gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld met betrekking tot de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Het kan voorkomen, dat een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Alle geboekte excursies zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het jaar, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd worden gewijzigd. Voor alle excursies geldt dat musea vaak pas een week van te voren kenbaar maken op welk tijdstip bepaalde bezoekers binnen mogen om zodoende de wachttijden en doorstroom goed te kunnen regelen. Het kan ook voorkomen dat een museum of paleis voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden. Ook wordt er geregeld, onaangekondigd, onderhoud gepleegd aan bijvoorbeeld gebouwen en monumenten.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in steden als Moskou, Jekaterinburg, Vladivostok en Beijing. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek in verband met parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor opbouw en afbouw. Bij het boeken van excursies kan geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Derhalve kan Bolsjoj Reizen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Voor onze individuele treinreizigers
Het concept van onze treinreizen door landen als Rusland, Mongolië en China (ook bij reizen op maat) zijn gebaseerd op zgn. no name hotels (eenvoudige 3*-hotels). Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt gaan wij kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekendmaken. Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen bekend hebben gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden.

Voor alle treinreizigers
Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen. De kamerprijzen kunnen in de periodes van beurzen en grote evenementen aanzienlijk oplopen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad, fitnessruimte of golfbaan. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u geregistreerd wordt bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie. Mocht u in St. Petersburg beginnen dan kan het voorkomen dat u bij aankomst in St. Petersburg aan de receptie toeristenbelasting dient te betalen. Deze zijn doorgaans een paar roebel voor de gehele periode dat u in de stad verblijft (max. € 5,00 per persoon).

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in bus, trein, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage (niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of gids).

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Mongolië heeft over het algemeen een landklimaat met zeer koude maar droge winters. Grootste gedeelte van het land ligt op een hoogvlakte tussen de 1000 en 1900 meter. De zomers zijn mild met een geringe hoeveelheid regen en een maximum temperatuur van 30 graden. In de Gobi woestijn regent het bijna nooit en 's nachts kan het erg fris worden. De temperaturen in de winter kunnen in heel Mongolië enorm dalen tot wel -40 graden afhankelijk van de wind uit Siberië. Toch kan het overdag stralend weer zijn met geen wolkje aan de lucht. De beste tijd om te reizen is van juni tot en met september. Mei kan ook mooi zijn maar soms zijn de wegen drassig vanwege het smeltende sneeuw. Meeste gertenten zijn in de winter gesloten.

China heeft vanwege haar grootte natuurlijk meerdere klimaten. Over het algemeen een gematigd klimaat met natte zomers en relatief droge koude winters. In het noorden, de Gobi-woestijn, is voornamelijk een steppeklimaat met koude winters. Aan de oostkust een zeeklimaat en in het zuidoosten zelfs een subtropisch-klimaat. In het berggebied van het westen is het vooral in de zomer lekker koel. Tijdens de wintermaanden komt de moesson uit het noorden en gedurende de zomer uit het zuiden en kan de luchtvochtigheid sterk toenemen. Er komen vaak overstromingen, hagelbuien en tyfoons voor. Ook zandstormen en extreme hitte slaan toe.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In onderstaand overzicht worden de tijdzones in de zomertijd aangeduid. In de wintertijd is het overal nog een uur extra (Moskou + 2 uur). Men hanteert de volgende tijdzones:
Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

Mongolië kent 1 tijdzone:
Ulaanbaatar + 6 uur

China kent 1 tijdzone:
Beijing + 6 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Mongolië 2022
01 januari Nieuwjaarsdag
13 januari Dag van de Grondwet
1 februari Mongools Nieuwjaar
01 maart Dag van de Patriotten
08 maart Internationale Vrouwendag
18 maart Mannen- en Soldatendag
10 juli Dag van de Vlag
11 t/m 15 juli Nadaam Festival week
25 augustus Dag van de Jeugd
29 oktober Dag van de Hoofdstad
05 november Geboortedag Genghis Khan
26 november Dag van de Republiek
29 december Onafhankelijkheidsdag

China 2022
01 januari Nieuwjaar
01 februari Chinees Nieuwjaar & 1ste Gouden week vakantie
08 maart Internationale Vrouwendag
04 maart Feest van de Blauwe Draak (Zhonghe Festival)
04 april Gravenfeest
01 mei Dag van de Arbeid
08 mei Geboorte Boeddha
03 juni Drakenbootfestival
10 september Mid-herfstfestival
01 oktober Nationale Dag & 2de Gouden Week vakantie
22 december Winterzonnewende
Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaartmaatschappijen, spoorwegen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De faciliteiten voor mindervaliden in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro’s zijn minimaal of helemaal niet aangepast. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea, treinen en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in grotere steden steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men vaak enkel cash geld aan.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor de lokale eenheid. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen. Bij het Grenswisselkantoor kunt u vaak ook roebels en yuan kopen. Deze moeten doorgaans wel worden besteld.

Het betaalmiddel in Rusland is de roebel:
1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Het betaalmiddel in Mongolië is de tugrik:
1 euro is ca. 3370 tugrik (wisselkoers per 20 juni 2021)

Het betaalmiddel in China is de yuan:
1 euro is ca. 7,6 yuan (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Voltage is deze landen net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, hotels en treinen, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants heeft men tegenwoordig Engelse menukaarten. De maaltijden worden vaak snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland en China het beste vervoermiddel. In veel steden is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland en China direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men doorgaans gratis WiFi. Het bereik is doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn. In Mongolië heeft men vaak geen bereik.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00
-Nederlandse Ambassade (Charge d'Affaires) in Ulaanbaatar tel. + 976 7011 3007
-Nederlandse Ambassade in Beijing tel. + 86 1085 320 200

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Indien u naar een van onze bestemmingen reist, zijn inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
Op onze bestemingen is het net zo veilig als in de rest van Europa. In steden als Moskou, Ulaanbaatar en Beijing, zoals in alle grote steden van de wereld, zijn wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen/zebrapaden, winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Moskou
Dag 2 Moskou-Jekaterinburg
Dag 3 Jekaterinburg
Dag 4 Jekaterinburg-Novosibirsk
Dag 5 Novosibirsk
Dag 6 Novosibirsk-Krasnojarsk
Dag 7 Krasnojarssk-Irkoetsk
Dag 8 Irkoetsk
Dag 9 Baikalmeer-Ulan Ude
Dag 10 Ulan Ude-Ulaanbaatar
Dag 11 Ulaanbaatar
Dag 12 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 13 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 14 Beijing
Dag 15 Beijing
Dag 16 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis