download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Trans Siberië-/Mongolië Express van St. Petersburg naar Beijing 24 dagen

Vanaf € 3.040,-
 • Fascinerende treinreis
 • 8500 km avontuur
 • Rusland, Mongolië en China
 • Verblijf in traditionele gertent
 • Slaapcoupé voor 2 of 4 personen
 • Baikalmeer in Siberië
 • Terelj National Park Mongolië
 • Bezoek aan 3 hoofdsteden
 • Interessante culturen
Bekijk data en prijzen

Deze treinreis van St. Petersburg via Moskou, Siberië en Ulaanbaatar naar Beijing behoort tot de bekendste trajecten ter wereld. Een reis van ruim 8500 km door 3 reusachtige landen. Interessante steden, uitgestrekte vlakten, steppen, bossen, bergen en dalen. Reizen per trein door dit fascinerende deel van de wereld opent nieuwe perspectieven. In de internationale treinen is steevast een bont gezelschap aan nationaliteiten te vinden. Een unieke reis die u niet gauw zult vergeten.

U reist op individuele basis en verblijft in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies wordt u begeleid door Engelssprekende gidsen. Zie ook de mogelijkheid genoemd bij dag 13 om een extra nacht in Listvianka aan het Baikalmeer te verblijven. Indien gewenst kunt u tegen een toeslag ook in 4-sterrenhotels (no name) verblijven m.u.v. het gerkamp.

Vluchten met KLM in de G/N-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 12.35 uur, aankomst St. Petersburg 17.35 uur
Dag 24 vertrek Beijing 10.55 uur, aankomst Amsterdam 15.15 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

St. Petersburg + 1 uur ( in de winter + 2 uur)
Moskou + 1 uur (in de winter + 2 uur)
Irkoetsk + 6 uur (in de winter + 7 uur)
Ulaanbaatar + 6 uur (in de winter + 7 uur)
Beijing + 6 uur (in de winter + 7 uur)

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg-Moskou
Dag 5 Moskou
Dag 6 Moskou
Dag 7 Moskou-Irkoetsk
Dag 8 In de trein
Dag 9 In de trein
Dag 10 In de trein
Dag 11 Irkoetsk-Listvianka
Dag 12 Baikalmeer
Dag 13 Listvianka-Irkoetsk
Dag 14 Irkoetsk
Dag 15 Irkoetsk-Ulaanbaatar
Dag 16 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 17 Terelj National Park
Dag 18 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 19 Ulaanbaatar
Dag 20 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 21 Beijing
Dag 22 Beijing
Dag 23 Beijing
Dag 24 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-St. Petersburg

In de middag vertrekt u met KLM van Amsterdam naar St. Petersburg waar u in de loop van de middag arriveert. In de aankomsthal staat onze chauffeur al klaar om u te verwelkomen. Transfer naar uw hotel waar u de komende 3 nachten zult verblijven.

Dag 2

St. Petersburg

Om 10.00 uur treft u onze lokale Engelssprekende gids in de lobby van uw hotel. U maakt samen met haar een metrotour waarbij zij uitleg zal geven over het metrosysteem. St. Petersburg heeft een van de diepste metrostelsels ter wereld. Sommige stations liggen op 90 m diepte. Tijdens deze tour bezoekt u onder andere op de bekende Nevski Prospekt de majestueuze Kazankathedraal. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Rest van de middag heeft u de gelegenheid om de stad verder zelf te gaan ontdekken. St. Petersburg is een overzichtelijke stad waar bezoekers zich meteen thuis voelen.

Dag 3

St. Petersburg

Gehele dag ter vrije besteding. Er zijn tientallen bezienswaardigheden in het centrum van de stad die u vandaag kunt bezoeken. Uiteraard bezoekt u vandaag, zoals alle bezoekers van St. Petersburg, het barokke Winterpaleis dat de beroemde Hermitage herbergt. Een van de oudste musea van Rusland met 's werelds grootste kunstcollectie. Zeker de moeite waard zijn ook de imposante St. Isaackathedraal of het Russisch Museum met een fantastische verzameling Russische meesters waaronder Repin. Wij bieden u ook de mogelijkheid om nog interessante privé excursies bij te boeken. Voor een overzicht van ons aanbod verwijzen wij u graag naar het tabblad Excursieprogramma.

Dag 4

St. Petersburg-Moskou

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer vrij te geven. U kunt uw bagage bij de receptie in bewaring geven. U neemt zelf een taxi naar het station. Vandaag reist u met de supersnelle dagtrein van St. Petersburg naar Moskou. De afstand van ca. 650 km wordt in 4 uur afgelegd. Bij aankomst wordt u opgewacht door onze chauffeur die u naar uw hotel zal brengen.

Dag 5

Moskou

Na het ontbijt wordt u door een Engelssprekende gids opgehaald voor uw eerste kennismaking met Moskou. Tijdens onze populaire metrotour van ca. 4 uur zal de gids u informeren over het metronetwerk en de verschillende routes zodat u de overige dagen van uw verblijf met een gerust hart zelf de stad kunt gaan ontdekken. Indien gewenst kunt u haar vragen stellen over de verschillende bezienswaardigheden die u wilt bezoeken. Zij kan u een aantal tips geven. Onderweg bezoekt u een aantal zeer indrukwekkende metrostations die tot de mooiste ter wereld kunnen worden gerekend. De metrotour eindigt bij het wereldberoemde Rode Plein. Op en rondom het plein staan bijzondere bezienswaardigheden waaronder het Mausoleum van Lenin, het Kremlin, het prachtige warenhuis Goem en natuurlijk de magnifieke Basiliuskathedraal. Uw gids zal met u over het plein wandelen. De rest van de middag ter vrije besteding.

Dag 6

Moskou

Gehele dag ter vrije besteding. Een hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan het indrukwekkende Kremlin dat al eeuwenlang de Russische macht symboliseert. Niet ver van het Kremlin zijn nog verschillende interessante bezienswaardigheden te vinden zoals het Alexanderpark met de eeuwige vlam en de Christus Verlosser-kathedraal, Ruslands grootste orthodoxe kathedraal. Een rondvaart of een bezoek aan de gezellige artiestenwijk Arbat zijn zeker ook de moeite waard. Wij bieden u de mogelijkheid om nog interessante privé excursies bij te boeken. Voor een overzicht van ons aanbod verwijzen wij u graag naar het tabblad Excursieprogramma.

Dag 7

Moskou-Irkoetsk

Na het ontbijt dient u uw kamer te verlaten. U kunt met de metro naar het station rijden of bij de receptie van uw hotel een taxi bestellen. Doorgaans staan de treinen ca. 30 minuten voor vertrek al klaar om de passagiers de mogelijkheid te geven rustig in te stappen. Precies op tijd vertrekt de Trans Siberië Express in de middag richting Siberië. Goede reis gewenst! Overnachting in de trein.

Dag 8

In de trein

Gehele dag in de trein. U heeft 3 volle dagen de tijd om de overige passagiers te leren kennen. Er is steevast een bont gezelschap aan nationaliteiten aan boord te vinden. Neem wel een paar goede boeken of films mee. De aangehaakte restauratiewagon heeft doorgaans een zeer beperkte menukaart. Vaak is er ook een hoekje als bar ingericht waar men drankjes kan bestellen. Het kan hier erg gezellig zijn. Op de perrons onderweg biedt de lokale bevolking allerlei koopwaar aan zoals fruit, koekjes en gedroogde vis. Overnachting in de trein.

Dag 9

In de trein

Gehele dag in de trein. Geniet van het Siberische uitzicht, het juiste decor voor een goed gesprek met Doctor Zhivago, het liefst onder het genot van een stevig glas Wodka. Een unieke ontmoeting die u niet snel zult vergeten! Overnachting in de trein.

Dag 10

In de trein

Gehele dag in de trein. Een mooie gelegenheid om het een en ander over het prachtige Baikalmeer te lezen. Overnachting in de trein.

Dag 11

Irkoetsk-Listvianka

In de ochtend rijdt de trein Irkoetsk binnen. Onze lokale chauffeur staat al op u te wachten. Transfer bij aankomst van het station naar het pittoreske dorpje Listvianka (ca. 65 km). Dit kleine plaatsje met ca. 2500 inwoners ligt direct aan het uitgestrekte Baikalmeer, 's werelds grootste en diepste zoetwatermeer dat 20% van de totale zoetwatervoorziening van de aarde bevat. Het visrijke water is kraakhelder en ijskoud met in de zomer een max. temperatuur van 15 graden. U verblijft hier 2 nachten in een eenvoudig 3-sterrenhotel.

Dag 12

Baikalmeer

Een volle dag aan het schitterende Baikalmeer. Niet alleen de flora en fauna zijn er overweldigend maar ook de rotspartijen, de overhangende kliffen en de kleine strandjes mogen niet gemist worden. U heeft ruimschoots de tijd om eens een flinke wandeling te maken en eens rustig van deze ongerepte natuur te genieten. Neem vanuit Listvianka de kabelbaan naar Cherskogo Stone vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Een boottocht op het meer is zeker ook de moeite waard.

Dag 13

Listvianka-Irkoetsk

Na het ontbijt transfer van Listvianka naar Irkoetsk. Onder leiding van een gids maakt u een stadsrondrit door deze bijzondere Siberische stad. Irkoetsk werd in 1651 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Siberië. Irkoetsk wordt ook wel het 'Parijs van Siberië' genoemd. Vandaag de dag oefent de stad met zijn talloze houten Siberische huisjes, musea en historische gebouwen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op haar bezoekers. Transfer naar uw hotel waar u de komende 2 nachten zult verblijven. Rest van de middag vrij verblijf.

Indien gewenst kunt u deze dag ook nog in Listvianka doorbrengen waardoor de transfer en stadsrondrit in Irkoetsk de volgende dag zullen plaatsvinden. Let op uw verblijf in Irkoetsk zal hierdoor een nacht korter zijn.

Dag 14

Irkoetsk

Gehele dag ter vrije besteding. In het centrum vindt u tal van historische monumenten, verschillende musea en galeries. Bezoek in ieder geval de gezellige en kleurrijke wijk 130 Kvartal en de Epifanie-kathedraal. Goede gelegenheid om wat inkopen te doen voor het treintraject van Irkoetsk naar Ulaanbaatar. Vanmiddag kunt u een ontbijtbox bij de receptie van uw hotel bestellen die u dan op de dag van vertrek bij de receptie kunt ophalen.

Dag 15

Irkoetsk-Ulaanbaatar

Al vroeg in de ochtend neemt u zelf een taxi naar het station. Vandaag stapt u op de Trans Mongolië Express richting Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Bij de Russisch-Mongoolse grens komt de douane aan boord van de trein en worden de grensformaliteiten in uw eigen coupé afgehandeld. U overnacht in de trein.

Dag 16

Ulaanbaatar-Terelj National Park

Vanochtend wordt u op het station welkom geheten door onze Mongoolse chauffeur. Hij rijdt u naar een van de gerkampen in het Terelj National Park. Onderweg krijgt u de gelegenheid om het Giant Genghis Khan Monument te bezoeken. De meeste Mongolen wonen nog altijd in gertenten die gemaakt worden van dierenhuiden. In de prachtige omgeving van het kamp zijn wandelroutes uitgezet en kunt u paardrijden. Bij de receptie in het restaurant vindt u informatie over de omgeving en de excursiemogelijkheden. U verblijft de komende 2 nachten in een traditionele 2-persoonsnomadentent op basis van volpension.

Dag 17

Terelj National Park

Gehele dag ter vrije besteding. Een heerlijk dagje in de natuur! Terelj ligt in het Khentie-gebergte en is voornamelijk bekend om haar lieflijke landschap met enorme rotsformaties waarvan de Turtle Rock de bekendste is. Je hebt hier een heldere en zeer schone berglucht boven een grotendeels alpachtig landschap. Een ideale bestemming om even heerlijk tot rust te komen. Vanuit het kamp kunt u genieten van de prachtige vergezichten. Een geweldige omgeving om lange wandelingen of paardrijdtochten te maken. Er worden doorgaans vanuit het kamp een aantal optionele excursies aangeboden waaraan u kunt deelnemen. Overnachting in gerkamp.

Dag 18

Terelj National Park-Ulaanbaatar

Na het ontbijt dient u uw ger weer te verlaten. In de loop van de ochtend vindt de transfer plaats van het gerkamp naar de hoofdstad. Indien u op de heenweg nog niet langs het Giant Genghis Khan Monument bent gekomen dan zult u er vandaag langsgaan. Het is zeker de moeite waard om een entreekaartje te kopen en het paard van binnenuit te beklimmen. Een trap voert u naar het hoofd vanwaar u een prachtig uitzicht heeft. Het hoofddoel van een reis naar Mongolië is voor de meeste reizigers toch eerder een tocht door de uitgestrekte natuur dan een bezoek aan de minder bekende hoofdstad Ulaanbaatar. Toch is deze bijzondere stad zeer aan te bevelen. Je vindt hier een unieke combinatie tussen traditioneel en modern. Hierdoor krijgt de stad een charmante uitstraling. Het is een drukke en levendige stad die toch heel provinciaals aandoet. Middag ter vrije besteding. De komende 2 nachten verblijft u in een hotel.

Dag 19

Ulaanbaatar

Gehele dag ter vrije besteding. Heerlijke stad om zelf te ontdekken. Er zijn nog verschillende interessante bezienswaardigheden te bekijken. Wat u zeker niet mag missen is het bekende Gandanklooster en het Bogd Khan Palace Museum. Dit is het voormalige paleis van de Khan. Vanaf het Zaisan monument heeft u een fantastisch uitzicht over deze bijzondere hoofdstad. Mocht u nog een paar leuke souvenirs willen kopen dan kunt u terecht bij de Government Department Store op Peace Avenue. Vanmiddag kunt u een ontbijtbox bij de receptie bestellen die u op de dag van vertrek bij de receptie kunt ophalen.

Dag 20

Ulaanbaatar-Beijing

Transfer van het hotel naar het station is niet inbegrepen. De trein voor het laatste traject, van Ulaanbaatar naar Beijing, vertrekt al vroeg in de ochtend. U passeert vandaag de bekende zeer uitgestrekte Gobi-woestijn. Zo nu en dan ziet u een nomadenfamilie met hun kudde kamelen langs het spoor trekken. Een grote verlaten droge wildernis! Tegen de avond wordt de grensovergang tussen Mongolië en China bereikt. Terwijl u in uw coupé zit wordt het onderstel van de trein vervangen. China heeft een andere spoorbreedte. Het verwisselen en de paspoortcontrole nemen ongeveer 3 tot 4 uur in beslag. Overnachting in de trein.

Dag 21

Beijing

Rond het middaguur komt de trein aan in Beijing, de hoofdstad van China. De laatste 24 keizers van China regeerde vanuit deze indrukwekkende stad. Het herbergt de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van China zoals de keizerlijke paleizen in de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede. Ook vindt u in Beijing een groot aantal tempels in mooi aangelegde parken en fantastische musea die onderdak bieden aan ontelbare kunstschatten. Transfer van het station naar uw 3-sterrenhotel waar u de komende 3 nachten zult verblijven.

Dag 22

Beijing

Samen met onze lokale gids en vriendelijke chauffeur rijdt u via het beroemde Plein van de Hemelse Vrede naar de ingang van de geheimzinnige Verboden Stad. Dit is 's werelds grootste paleizencomplex. Eens leefden hier de Chinese keizers in afgezonderd van de buitenwereld. Een stad vol paleizen, paviljoens, hallen, hoven en tuinen, omgeven door grachten en een 12 meter hoge muur. De belangrijkste ruimte is natuurlijk de Hal van de Hoogste Harmonie waar ooit de vergulde keizerstroon stond. De laatste keizer die hier tot 1911 leefde was Pu Yi. Na een zeer rondleiding adviseren wij u op eigen gelegenheid een wandeling te maken over het Plein van de Hemelse Vrede. Rest van de middag vrij verblijf.

Dag 23

Beijing

Gehele dag ter vrije besteding. Indien gewenst kunt u nog een optionele excursie bijboeken naar de Chinese Muur bij de Badalingpas, z’n 60 km ten noordwesten van Beijing. Vanwege de zeer vakkundige restauratie is dit de meest populaire plaats om de muur te bezoeken. Vanaf dit punt is de muur goed begaanbaar en men heeft een geweldig uitzicht over andere delen van de muur en de weidse omgeving. De Chinese Muur, in China Long Wall genoemd, is ruim 6300 km lang en daarmee het langste bouwwerk ter wereld.

Dag 24

Beijing-Amsterdam

De transfer van het hotel naar de luchthaven is inbegrepen. U vliegt met KLM weer rechtstreeks terug naar Amsterdam. Vlucht vertrekt in de ochtend en komt in de middag in Amsterdam aan. Verlenging in Beijing is uiteraard mogelijk.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg-Moskou
Dag 5 Moskou
Dag 6 Moskou
Dag 7 Moskou-Irkoetsk
Dag 8 In de trein
Dag 9 In de trein
Dag 10 In de trein
Dag 11 Irkoetsk-Listvianka
Dag 12 Baikalmeer
Dag 13 Listvianka-Irkoetsk
Dag 14 Irkoetsk
Dag 15 Irkoetsk-Ulaanbaatar
Dag 16 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 17 Terelj National Park
Dag 18 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 19 Ulaanbaatar
Dag 20 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 21 Beijing
Dag 22 Beijing
Dag 23 Beijing
Dag 24 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het programma zijn opgenomen. Tijdens de excursies wordt u begeleid door Engelssprekende gidsen. Alle entreegelden zijn inbegrepen. Indien er tijdens de excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Extra excursies in St. Petersburg

Metrotour Nevski Prospect en Kazankathedraal

Duizenden tonnen marmer, kalksteen en graniet werden gebruikt om de muren te bekleden. De prachtige mozaïeken, beelden en kroonluchters die in de stations te bewonderen zijn vormen een kunstwerk op zich. De eerste lijn, de rode, werd geopend in 1955. Tijdens deze excursie leert u iets meer over het metrosysteem en uw gids zal u uitgebreid informeren over de verschillende routes. U wandelt ook een stuk over de Nevski Prospekt, de belangrijkste straat van de stad. Deze statige 5 km lange hoofdverkeersweg stond ooit bekend als ‘de straat van de Verdraagzaamheid’. Dit was een verwijzing naar de aanwezigheid van de vele kerken van de meest uiteenlopende religies. Aan deze straat liggen naast de belangrijkste winkels ook de meest belangrijke bezienswaardigheden waaronder de indrukwekkende Kazankathedraal. Tsaar Paul I gaf de bouwopdracht aan architect Andrej Voronitsjin die het ontwerp baseerde op de Sint Pieter in Rome. De bouw nam meer dan 10 jaar in beslag. De 111 meter lange halfronde galerij telt 96 enorme granieten zuilen. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje aan te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad.
Tijdens deze populaire excursie leert u het metrosysteem van de stad kennen. U krijgt de mooiste metrostations ter wereld te zien met prachtige kroonluchters, beeldhouwwerken en mozaïeken. Deze stations worden ook wel ‘ondergrondse volkspaleizen’ genoemd. De gids zal u uitgebreid informeren over de verschillende routes en hoe het metrosysteem werkt. Met een gerust hart kunt u dan de overige dagen van uw verblijf de stad zelf gaan ontdekken. Onderweg kunt u de gids ook algemene vragen stellen over Moskou of over de verschillende bezienswaardigheden. U brengt met haar een bezoek aan het wereldberoemde Rode Plein. Het plein van 330 m bij 75 m groot, werd aan het einde van de 15de eeuw als marktplein aangelegd. Op en rondom het plein staan verschillende bijzondere gebouwen waaronder het Mausoleum van Lenin (gratis entree/geen korte broeken), een van de ingangstorens van het Kremlin, de kleine Kazankerk, het Russisch Historisch Museum en natuurlijk de magnifieke Basiliuskathedraal uit 1561. Vergeet u niet een kijkje te nemen in de chique winkelpassage Goem. Een prachtige winkelpassage met 150 dure winkels verdeelt over 3 etages. Dit indrukwekkende gebouw met een glazen overkapping wordt soms met een museum vergeleken.
Irkoetsk werd in 1651 gesticht en is daarmee een van de oudste steden van Siberië. Aan het einde van de 17de eeuw groeide Irkoetsk uit tot de belangrijkste stad op de handelsroute van Rusland naar Mongolië en China. Aan het einde van de 18de eeuw kwam hier de goudkoorts op gang en later werden er ook verschillende strafkampen gebouwd. De gevangenen werden ingezet om de Trans Siberië Spoorlijn door te trekken. Ook werden er in de tsarentijd veel adellijke families naar Irkoetsk verbannen. Vanwege de stijlvolle architectuur en de moderne winkelcentra wordt de stad ook wel ‘het Parijs van Siberië’ genoemd. Tijdens een stadsrondrit krijgt men een goede indruk van deze wonderlijke combinatie van prachtige 17dede- eeuwse houten huisjes, moderne wandelpromenades en een boulevard die is aangelegd langs de oever van de Angara rivier. Hier staat de ook de geweldige Driekoningenkathedraal uit 1693. De Russisch-orthodoxe Kazankerk uit 1892 word ook wel de Rode kerk genoemd vanwege de rode kleur van de muren. In de zeer gezellige wijk Kvartal 130 vindt u een samensmelting van gerestaureerde Siberische houten huisjes, traditioneel Siberische restaurants, winkeltjes en wandelpromenades.
Tegenover het Plein van de Hemelse Vrede ligt de hoofdingang van ’s werelds grootste paleizencomplex, de geheimzinnige Verboden Stad. Aan het begin van de 15de eeuw werd het aan kunstschatten rijke pronkstuk in gebruik genomen. Een stad vol paleizen, paviljoens, zalen en hallen, omgeven door grachten en een 12 meter hoge muur. Binnen de paleismuren bevinden zich ongeveer 9000 ruimtes waarvan een aanzienlijk deel bestemd was voor de keizerlijke hofhouding en gezelschapsdames of concubines. De belangrijkste ruimte was natuurlijk de Hal van de Hoogste Harmonie waar de vergulde keizerstroon stond. Maar liefst 24 keizers regeerden vanuit de Verboden Stad met strakke hand over dit gigantische land. De laatste keizer die hier tot 1911 leefde was Pu Yi. Het levensverhaal van deze bijzondere keizer werd vooral bekend vanwege de film ‘The Last Emperor’ welke in de Verboden Stad is opgenomen. Tijdens de rondleiding door de verschillende prachtige zalen, hallen, paviljoens en binnentuinen krijgt u een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof.
De Chinese Muur bij de Badalingpas ligt op z’n 60 km ten noordwesten van Beijing. Het is de meest populaire plaats om de muur te bezoeken. Met een geschiedenis van 2000 jaar is het begrijpelijk dat hele delen van de oorspronkelijke muur in puin liggen of zijn verdwenen. De Chinese Muur, in China Long Wall genoemd, is ruim 6300 km lang en daarmee het langste bouwwerk ter wereld. Het was Qin Shi, de eerste keizer van China, die rond 221 v.Chr. het bevel gaf voor de bouw van de muur om zijn bezittingen te beschermen. Het grootste gedeelte werd echter pas tijdens de Ming-dynastie gebouwd om hun agressieve Mongoolse buren buiten te houden. Het gedeelte van de muur dat u bij Badaling bezoekt werd midden 20ste eeuw zeer vakkundig gerestaureerd. Hier kunt u een wandeling maken over een indrukwekkend gedeelte van de muur met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. In de directe omgeving vindt u ook een aantal souvenirwinkeltjes.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg-Moskou
Dag 5 Moskou
Dag 6 Moskou
Dag 7 Moskou-Irkoetsk
Dag 8 In de trein
Dag 9 In de trein
Dag 10 In de trein
Dag 11 Irkoetsk-Listvianka
Dag 12 Baikalmeer
Dag 13 Listvianka-Irkoetsk
Dag 14 Irkoetsk
Dag 15 Irkoetsk-Ulaanbaatar
Dag 16 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 17 Terelj National Park
Dag 18 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 19 Ulaanbaatar
Dag 20 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 21 Beijing
Dag 22 Beijing
Dag 23 Beijing
Dag 24 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

Het spoorwegnetwerk van Rusland en omliggende landen is bijzonder uitgebreid. Vanwege de enorme afstanden tussen de steden onderling is het reizen per trein zeer populair. Treinen zijn in dit werelddeel betrouwbaar en rijden in alle weersomstandigheden stipt op tijd. In de nationale en internationale treinen is naast de lokale bevolking steevast een bont gezelschap aan nationaliteiten te vinden. De eindeloze en regelmatige cadans van het spoor draagt bij aan het juiste decor voor een goed gesprek, liefst onder het genot van een stevig glas Wodka. Een unieke reis die u niet snel zult vergeten!

De langeafstandstreinen zijn over het algemeen comfortabel maar zeker niet luxueus. Vanwege de enorme afstanden beschikken deze uitsluitend over een groot aantal wagons met slaapcompartimenten. Er worden dus geen zitplaatsen verkocht. Het gaat hierbij dus niet om exclusieve toeristentreinen met gordijntjes en kroonluchters. Men kan ze zeker niet vergelijken met de exclusieve Oriënt Express of de Grand Trans Siberië Express!

Er zijn verschillende categorieën en kwaliteitsverschillen tussen de diverse treinen. Bolsjoj Reizen boekt uitsluitend standaard treinen. Zo kan het voorkomen dat u tijdens een of meerdere trajecten in een iets minder comfortabele trein reist.

Elke wagon heeft ook een kantoortje waar de passagiers hun eigen conducteur (provodnik) kunnen vinden. Deze is verantwoordelijk voor het soepel verlopen met betrekking tot de zaken die zich in hun wagon afspelen. Zij onderhouden de toiletten en de wasgelegenheid, delen het beddengoed uit en houden een oogje in het zeil. Mocht er iets niet in orde zijn dan kunnen passagiers bij de conducteur terecht. Bij het kantoortje staat ook een container met kokend water voor het maken van een eigen kopje instantkoffie, thee, kop soep of noodles. Aan beide zijden van een wagon liggen een wasgelegenheid met toilet. Het kan voorkomen dat men, indien een 2-persoonscoupé is gereserveerd, een coupé krijgt toegewezen met een eigen toilet en/of douche die men met de directe buren dient te delen.

De treinen zijn niet of zeer slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. In de treinen zijn geen aangepaste coupés of faciliteiten. Het in en uitladen van uw bagage dient u uiteraard zelf te doen.

Alle trajecten dienen te allen tijden vooraf te worden gereserveerd. Het is noodzakelijk om reeds voor vertrek de vereiste visa in uw bezit te hebben. In verband met het aanvragen van het visum en het reserveren van de treinen en hotels, dient u minimaal 2 maanden voor vertrek te reserveren.

Slaapcoupés

De meeste wagons beschikken over 8 slaapcoupés. Men kan in de 1e, 2e en 3e klas reizen. Over het algemeen zijn er niet veel verschillen tussen de 1e en 2e klas behalve dan het aantal bedden in een coupé. Men kan bij Bolsjoj Reizen uitsluitend slaapplaatsen reserveren in 4-persoons- en/of 2-persoonsslaapcoupés. U kunt bij reservering uw voorkeur per traject aangeven. Er wordt een toeslag berekend voor het reizen in 2-persoonsslaapcoupés.

2-persoonsslaapcoupé (1e of 2e klas)
Een 2-persoonscoupé heeft 2 slaapplaatsen. Overdag zijn dit de banken waarop u zit. Bij de meeste treinen liggen de 2-persoonsslaapcoupés in de 1e klas wagons. Sommige treinen hebben geen of te weinig 1e klas wagons. Het kan dus voorkomen dat er een 2-persoonscoupé wordt gereserveerd in een 2e klas treinwagon. Men krijgt dan 4 bedden toegewezen voor 2 personen. De overige bedden zullen dus vrij blijven. U zou de 2 bovenste bedden voor uw bagage kunnen gebruiken.

4-persoonsslaapcoupé (2e klas)
Een 4-persoonscoupé heeft 2 slaapplaatsen beneden en 2 boven (met trapje). Overdag zijn de onderste 2 slaapplaatsen de banken waarop u met 4 personen zit. Indien men voor 2 personen een 4-persoonscoupé boekt dan zullen de overige 2 bedden aan andere reizigers worden verkocht. Dit kunnen toeristen zijn maar uiteraard ook lokale mensen met kind.

Overige (3e klas)
De 3e klas bestaat uit een compartiment met 48 bedden. Deze klasse wordt niet door ons aangeboden.

Accommodatie onderweg

Tijdens deze reis verblijft u in 3-sterrenhotels (no name) op basis van logies/ontbijt en in een gerkamp op basis van volpension.

No name hotel

Een no name hotel is een 3-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.

Gerkamp

Een gerkamp is een verzameling van tenten, ook wel gers genoemd, die volgens authentieke Mongoolse tradities zijn opgebouwd. Alle gers zijn rond en hebben een houten deur. Er zijn geen ramen. De nok van een tent is gedeeltelijk open voor de ventilatie. Gedurende de weekeinde en schoolvakanties worden de gerkampen ook vaak bezocht door de lokale bevolking. Zij huren dan een of meerdere gers om met de familie samen te komen

Ligging: het gerkamp ligt in het welbekende Terelj National Park op z’n 55 km ten noordoosten van Ulaanbaatar op ca. 10 km van de toegangspoort. Het is een prachtig gebied met bergen en bossen.

Faciliteiten: het kamp heeft een hoofdtent dat onder andere dienst doet als receptie en restaurant. Hier worden alle maaltijden en drankjes geserveerd. Men kan hier ook terecht voor informatie, excursies en activiteiten zoals paardrijden. Er is een ruime was- en toiletgelegenheid voor gemeenschappelijk gebruik. Afhankelijk van de temperatuur heeft het kamp vanaf half oktober tot eind april geen stromend water.

Gertenten: wij boeken uitsluitend standaard gertenten. Alle tenten beschikken doorgaans over 2 aparte bedden, een tafeltje met stoelen en een houtkacheltje. De tenten hebben geen eigen was- en toiletfaciliteiten.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg-Moskou
Dag 5 Moskou
Dag 6 Moskou
Dag 7 Moskou-Irkoetsk
Dag 8 In de trein
Dag 9 In de trein
Dag 10 In de trein
Dag 11 Irkoetsk-Listvianka
Dag 12 Baikalmeer
Dag 13 Listvianka-Irkoetsk
Dag 14 Irkoetsk
Dag 15 Irkoetsk-Ulaanbaatar
Dag 16 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 17 Terelj National Park
Dag 18 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 19 Ulaanbaatar
Dag 20 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 21 Beijing
Dag 22 Beijing
Dag 23 Beijing
Dag 24 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

De hieronder genoemde vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een gedeelde 4-persoonsslaapcoupé / 2-persoonshotelkamer / 2-persoonsgertent.

2022

Vertrek op zaterdag.

Januari 1, 8, 15, 22 en 29€ 3.040
Februari 5, 12, 19, 26€ 3.240
Maart 5, 12, 19 en 26€ 3.340
April 2, 9, 16, 23 en 30€ 3.340
Mei 7, 14, 21 en 28€ 3.450
Juni 4, 11, 18 en 25€ 3.580
Juli 2, 9, 16, 23 en 30€ 3.580
Augustus 6, 13, 20 en 27€ 3.580
September 3, 10, 17 en 24€ 3.580
Oktober 1, 8, 15, 22 en 29€ 3.340
November 5, 12, 19 en 26€ 3.240
December 3, 10, 17, 24 en 31€ 3.040

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • vluchten met KLM in de G/N-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 300)
 • 1 x dagtrein St.Petersburg-Moskou in 2e klas
 • 6 x treinovernachting in 4-persoonscoupe
 • 15 x hotelovernachting in 3-sterrenhotels
 • 2 x overnachting in gertent
 • 17 x ontbijt + 2 x lunch + 2 x diner
 • 8 x transfer
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende gidsen tijdens excursies
 • uitnodigingen voor aanvragen visa

Niet inbegrepen:

 • visa voor Rusland, Mongolië en China
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • 2-persoonscoupé Moskou-Irkoetsk € 300
 • 2-persoonscoupé Irkoetsk-Ulaanbaatar € 120
 • 2-persoonscoupé Ulaanbaatar-Beijing € 225
 • 1-persoonskamer 3-sterrenhotels € 775
 • 4-sterrenhotels € 475
 • 1-persoonskamer 4-sterrenhotels € 1.050
 • alleenreizend in 3-sterrenhotels € 1.275
 • alleenreizend in 4-sterrenhotels € 1.550

Extra's:

 • visa Rusland, Mongolië en China
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg € 70
 • transfer vertrek St. Petersburg v.a. € 55 per auto
 • transfer vertrek Moskou v.a. € 55 per auto
 • transfer vertrek Irkoetsk v.a. € 45 per auto
 • transfer vertrek Ulaanbaatar € 45 per auto
 • excursie Chinese Muur bij Badaling € 195
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg-Moskou
Dag 5 Moskou
Dag 6 Moskou
Dag 7 Moskou-Irkoetsk
Dag 8 In de trein
Dag 9 In de trein
Dag 10 In de trein
Dag 11 Irkoetsk-Listvianka
Dag 12 Baikalmeer
Dag 13 Listvianka-Irkoetsk
Dag 14 Irkoetsk
Dag 15 Irkoetsk-Ulaanbaatar
Dag 16 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 17 Terelj National Park
Dag 18 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 19 Ulaanbaatar
Dag 20 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 21 Beijing
Dag 22 Beijing
Dag 23 Beijing
Dag 24 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Voor een bezoek aan Rusland, Mongolië en China heeft u een Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Het visum voor Rusland en/of Mongolië en China dient vooraf bij de desbetreffende consulaten te worden aangevraagd.

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

Gaat u zelf het visum aanvragen en die van uw medereiziger(s) dan dienen uw medereiziger(s) een machtiging mee te geven waarin zij toestemming geven dat u voor hen het visum mag aanvragen. Via de website van het consulaat dient u een afspraak te maken. Mocht u bij het consulaat niet terecht kunnen, dan kunt u zich (tegen betaling) ook altijd wenden tot het Russia Visa Centre in Den Haag. Op hun website kunt u meer informatie hierover vinden. Tevens dient u over een officiële Russische uitnodiging te beschikken. Deze kunt u vier weken voor vertrek opvragen bij Bolsjoj Reizen. Zonder uitnodiging kunt u geen visum aanvragen.

Belangrijk!
Het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoorten dan op Schiphol voor u klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoorten naar ons heeft verzonden niet meer over deze kunt beschikken tot de dag van uw vertrek. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoorten in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toezendt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure stopgezet en ontvangt u geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. Meer informatie vindt u in onze Algemene voorwaarden

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

De vluchten naar of van Moskou, St. Petersburg en Beijing worden ingeboekt en uitgevoerd door KLM.

De terugvlucht vanuit Vladivostok naar Amsterdam is altijd met een overstap in Moskou. Het traject van Vladivostok naar Moskou wordt weliswaar ingeboekt bij KLM maar uitgevoerd door Aeroflot. Het traject van Moskou naar Amsterdam wordt uitgevoerd door KLM.

De procedure van het online inchecken, het reserveren van stoelen en/of het bijboeken van ruimbagage kunt u terugvinden op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.

IATA-vliegtickets (KLM gecombineerd met Aeroflot) dienen op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij bij boeking doorgaans binnen 48 uur te worden uitgegeven. Wij zullen pas overgaan tot uitgifte van de tickets nadat het landarrangement akkoord is gekomen. Indien wij na 48 uur nog geen akkoord hebben ontvangen dan zullen de tickets opnieuw door ons worden ingeboekt. Uiteraard zullen wij proberen dezelfde boekings-/prijsklasse te hanteren. Indien dit niet mogelijk is zullen wij direct contact met u opnemen.

KLM vluchten

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.klm.com. Vanaf 30 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 30 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.klm.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de KLM SELF CHECK IN automaten.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Totale afmeting max. 158 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 35 x 25 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 15 cm). Totaal gewicht max. 12 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.klm.com voor de actuele informatie.


Aeroflot vluchten
Voor het traject van Vladivostok naar Moskou is onderstaande informatie van toepassing.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u een stoel reserveren via www.aeroflot.ru/ru.en. Vanaf 24 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. U heeft dan een keuze uit de overgebleven stoelen, wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het E-ticket reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 24 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.aeroflot.ru/ru.en. Indien u op de luchtaven van Vladivostok wilt inchecken dan kunt u terecht bij de balie van Aeroflot.

Ruimbagage
De eventueel door u bijgeboekte koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen. Afmeting max. 115 cm (h x b x d). Indien u bij reservering geen ruimbagage heeft bijgeboekt, dan kunt u dit alsnog zelf bij het online inchecken aangeven en per creditcard betalen. Ruimbagage geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 25 cm). Totaal gewicht max. 10 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.aeroflot.ru/ru.en voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Deze informatie is alleen bestemt voor individuele reizigers dus niet voor groepsreizen.

Treinkaartjes
Alle treinen door Rusland en/of Mongolië en China dienen van te voren te worden gereserveerd. Men kan onderweg de route of uitstapplaatsen niet wijzigen. Per traject ontvangt men een apart treinkaartje waarop de datum, het aantal personen en de stoel/bednummers staan vermeld. De originele treinkaartjes (E-tickets) ontvangt men doorgaans al bij de reisbescheiden.

Bagage
Wij adviseren reizigers niet te zware bagage mee te nemen. Is de bagage te groot, dan past deze niet in de bagageruimte van de coupé. Van een reistas op wieltjes kan men veel gemak hebben.

Conducteur
Uw conducteur/Provodnik is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in uw wagon met betrekking tot veiligheid, orde en netheid. Elke wagon heeft zijn eigen Provodnik, doorgaans te vinden in een klein kantoortje bij de ingang van elke wagon.

Beddengoed
Bij vertrek ligt er in elke coupé voor alle passagiers schoon beddengoed en een klein handdoekje klaar. In sommige treinen wordt hier een kleine vergoeding van ca. € 10 voor gevraagd. Eigen handdoeken zijn aan te bevelen.

Drinkwater
Het water in de trein kunt u niet drinken. In de restauratiewagon en op de perrons kunt u mineraalwater kopen.

Heetwater
In alle wagons staat een warmwaterboiler met kokend water. Hiervan kan men onbeperkt gebruik maken voor het maken van een eigen kopje koffie, thee of kopje soep te maken. Wij adviseren dan ook een goede voorraad instantkoffie, theezakjes, cup of soup en noodles mee te nemen.

Elektrische apparatuur
In Rusland is de netspanning 220 Volt en kent men dezelfde stopcontacten als in Nederland. In de trein is de standaard netspanning 45V. De provodnika kan het stopcontact in de toiletten en in het gangpad omzetten naar 220V.

Treinschema
Een schema met alle aankomst- en vertrektijden hangt tegenover het kantoortje van de Provodnik. Hierop kan men zien hoe laat de trein bij de volgende stop zal zijn en hoe lang men daar heeft om uit te stappen. Soms blijft de trein wel 30 minuten staan zodat je even rustig kan uitstappen. De provodnik blijft altijd bij de deur op het perron staan, houdt alle passagiers in de gaten en waarschuwt als het tijd is om weer in te stappen. Op de perrons biedt de lokale bevolking allerlei koopwaar zoals koekjes, Bellini’s, karamelwafeltjes en ijs. Ook worden er seizoenproducten aangeboden zoals fruit en verse salades. Wie van vis houdt moet zeker de gerookte Omul proberen. In de grotere steden vindt men ook vaak op de perrons kiosken waar men drankjes en toiletartikelen kan krijgen. Op de perrons mag worden gerookt.

Restauratiewagon
De aangehaakte restauratiewagon biedt doorgaans een vrij beperkt aanbod aan gerechten, snacks en drankjes. De meeste reizigers zullen aan het eind van de middag/begin van de avond de restauratie opzoeken voor een warme maaltijd. Voor circa € 25 kan men een maaltijd krijgen en soms zelfs een keuzemenu.

Geldzaken
De beste munteenheid om in de trein te betalen is met cash roebels of Amerikaanse dollar. Doorgaans kan men in de trein niet pinnen. In de Mongoolse en Chinese treinen accepteert men alleen dollars en meestal geen roebels. Euro’s zijn nog niet overal even bekend maar zijn wel in opmars. Op de perrons accepteert men ook alleen cash geld.

Voor in de trein
Makkelijk zittende kleding, in het voor en najaar ook een dikke trui/jas. Men heeft geen bergschoenen nodig. Zwembroek/bikini niet vergeten voor een duik in het Baikalmeer. In de meeste treinen is klimaatbeheersing, het kan dus weleens fris zijn in de trein. Een vest of truitje is dan vaak gewenst. In de winter is het er juist erg warm. Verder versnaperingen als crackers, koekjes, Sultana/Liga, pinda's e.d., oploskoffie, thee, soep en noodles, oordopjes, handdoeken, kussensloop, drinkbeker, bord en bestek, spelletjes, boeken en reisgidsen,

Wijzigingen
Niet alle treinen rijden dagelijks van en naar alle bestemmingen. Het zijn de Russische Spoorwegen die het spoorboekje maken en/of wijzigen en de samenstelling van de diverse treinen bepalen met betrekking tot het aantal wagons met 2- of 4-bedden. De treinnummers, als ook de vertrek- en aankomsttijden, zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat de reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Dit kan invloed hebben op het programma, het aantal hotelovernachtingen onderweg maar ook op de aankomst- en vertrektijden. De eventuele extra kosten door wijzigingen van bijvoorbeeld extra transfers of overnachtingen in de hotels zullen aan de reiziger worden doorberekend. Wijzigingen zijn doorgaans 45 dagen voor uw vertrek pas bekend. Uiteraard nemen wij bij een eventuele wijziging direct contact met u op om samen de nieuwe mogelijkheden te bespreken. Bolsjoj Reizen kan hiervoor nimmer verantwoordelijk worden gehouden voor wijzigingen. Wijzigingen in het programma en/of extra kosten zijn geen reden tot annuleren. Bij uw reisbescheiden treft u altijd de juiste informatie met betrekking tot de treinnummers en tijden.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, treinen, bussen of excursies heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw chauffeur of gids ontmoet of hoe laat u op een station dient te zijn voor uw geboekte trein- of busreis.

Wanneer u onze 16-daagse Grand Trans Siberië groepsreis heeft geboekt dan ontvangt u bij uw reisbescheiden een voucher voor de gehele reis.

*In kerken en kloosters stelt men het op prijs als u zich aan de Russisch-orthodoxe regels houdt, alhoewel het niet altijd verplicht is. Dames bedekken het hoofd met een hoofddoek/sjaal. Er zijn ook kerken en kloosters waar men het storend vindt als toeristen in een zeer korte broek en/of met onbedekte schouders lopen. Ook is het uit den boze om in een kerk te gaan zitten, tenzij men op zeer hoge leeftijd of invalide is. In de metro, bus, in en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*In de hotels, metro's, bussen, treinen en rondom kloosters en kerken geldt een absoluut rookverbod.

*Concerten, theater- en balletvoorstellingen beginnen meestal om 19.00 uur ’s avonds. Informatie over de verschillende theaters vindt u in de hotels, theaterkiosken of via www.balletandopera.com. Indien uw gids u behulpzaam is bij het kopen van de kaartjes kan zij nooit aansprakelijk worden gesteld met betrekking tot de prijs en gereserveerde zitplaatsen. De zwarte handel ter plaatse biedt vaak op de avond van de voorstelling kaartjes tegen een zeer lage prijzen. Pas wel op wat u koopt want sommige kaartjes zijn niet voor toeristen bestemd maar voor de lokale bevolking en de toegang zal u geweigerd worden. Indien een excursie naar een ander tijdstip wordt verschoven dan kan er helaas geen rekening worden gehouden met groepsleden die bijvoorbeeld al vanuit Nederland theaterkaartjes hebben besteld.

Eventuele wijzigingen
De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden. Het kan voorkomen, dat een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Alle geboekte excursies zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het jaar, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd worden gewijzigd. Voor alle excursies geldt dat musea vaak pas een week van te voren kenbaar maken op welk tijdstip bepaalde bezoekers binnen mogen om zodoende de wachttijden en doorstroom goed te kunnen regelen. Het kan ook voorkomen dat een museum of paleis voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden. Ook wordt er geregeld, onaangekondigd, onderhoud gepleegd aan bijvoorbeeld gebouwen en monumenten.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in steden als Moskou, Jekaterinburg, Vladivostok en Beijing. Zo wordt het Rode Plein in Moskou geregeld onaangekondigd afgesloten voor het publiek in verband met parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages voor opbouw en afbouw. Bij het boeken van excursies kan geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Derhalve kan Bolsjoj Reizen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Voor onze individuele treinreizigers
Het concept van onze treinreizen door landen als Rusland, Mongolië en China (ook bij reizen op maat) zijn gebaseerd op zgn. no name hotels (eenvoudige 3*-hotels). Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt gaan wij kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekendmaken. Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen bekend hebben gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden.

Voor alle treinreizigers
Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen. De kamerprijzen kunnen in de periodes van beurzen en grote evenementen aanzienlijk oplopen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad, fitnessruimte of golfbaan. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Registratie
Bij aankomst in uw hotel dient u uw paspoort af te geven aan de receptie. De receptionist zal er zorg voor dragen dat u geregistreerd wordt bij de immigratiedienst. Het kan voorkomen, dat u uw paspoort een aantal uren moet achterlaten bij de receptie. Zorg er dus altijd voor een kopie van uw paspoort bij u te dragen (identificatieplicht), dan kunt u altijd melden dat uw paspoort in het hotel is voor de registratie. Mocht u in St. Petersburg beginnen dan kan het voorkomen dat u bij aankomst in St. Petersburg aan de receptie toeristenbelasting dient te betalen. Deze zijn doorgaans een paar roebel voor de gehele periode dat u in de stad verblijft (max. € 5,00 per persoon).

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in bus, trein, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage (niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of gids).

Rusland kent vanwege haar grootte verschillende klimaten. In de noordelijke delen van het land zijn de winters donker en koud. Dikke pakken sneeuw blijven soms wel 5 maanden liggen. Temperaturen van onder de 45 graden Celsius komen hier geregeld voor. De dun bevolkte dorpen zijn hier maanden van de buitenwereld afgesneden. Dit zijn de koudst bewoonde gebieden op aarde. In juli en augustus wordt het hier vaak boven de 35 graden. We hebben het hier over een continentale klimaat. Aan de Zwarte Zee en Kaspische Zee heerst een subtropisch klimaat. Vooral in de winter is het hier aanzienlijk warmer dan in de rest van Rusland.

De zomerperiode in het Europese gedeelte van Rusland, waaronder Moskou, de Gouden Ring en St. Petersburg, loopt van mei tot eind september. Het is dan overwegend mooi weer. In Moskou is het vaak warmer dan in St. Petersburg vanwege de koele lucht van de Finse Golf. De lente en het najaar zijn ook goede maanden om een stedenreis te maken. De winter in het Europese gedeelte is aanzienlijk kouder dan bij ons maar de Russen zijn er beter op voorbereid. Hotels, openbaar vervoer en musea zijn natuurlijk goed verwarmd. Over het algemeen is het in deze periode aanzienlijk rustiger met toeristen waardoor je vooral in de musea meer ruimte hebt om alles te zien. Vooral februari en maart kunnen prachtige maanden zijn met een dik pak sneeuw en veel zon. Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui of vest mee te nemen.

Mongolië heeft over het algemeen een landklimaat met zeer koude maar droge winters. Grootste gedeelte van het land ligt op een hoogvlakte tussen de 1000 en 1900 meter. De zomers zijn mild met een geringe hoeveelheid regen en een maximum temperatuur van 30 graden. In de Gobi woestijn regent het bijna nooit en 's nachts kan het erg fris worden. De temperaturen in de winter kunnen in heel Mongolië enorm dalen tot wel -40 graden afhankelijk van de wind uit Siberië. Toch kan het overdag stralend weer zijn met geen wolkje aan de lucht. De beste tijd om te reizen is van juni tot en met september. Mei kan ook mooi zijn maar soms zijn de wegen drassig vanwege het smeltende sneeuw. Meeste gertenten zijn in de winter gesloten.

China heeft vanwege haar grootte natuurlijk meerdere klimaten. Over het algemeen een gematigd klimaat met natte zomers en relatief droge koude winters. In het noorden, de Gobi-woestijn, is voornamelijk een steppeklimaat met koude winters. Aan de oostkust een zeeklimaat en in het zuidoosten zelfs een subtropisch-klimaat. In het berggebied van het westen is het vooral in de zomer lekker koel. Tijdens de wintermaanden komt de moesson uit het noorden en gedurende de zomer uit het zuiden en kan de luchtvochtigheid sterk toenemen. Er komen vaak overstromingen, hagelbuien en tyfoons voor. Ook zandstormen en extreme hitte slaan toe.

Tijdzones
Rusland kent 11 tijdzones. In onderstaand overzicht worden de tijdzones in de zomertijd aangeduid. In de wintertijd is het overal nog een uur extra (Moskou + 2 uur). Men hanteert de volgende tijdzones:
Kaliningrad + 0 uur
Moskou + 1 uur
St. Petersburg + 1 uur
Samara + 2 uur
Jekaterinburg + 3 uur
Omsk + 4 uur
Novosibirsk + 5 uur
Krasnoyarsk + 5 uur
Irkoetsk + 6 uur
Yakutsk + 7 uur
Vladivostok + 8 uur
Magadan + 9 uur
Kamchatka + 10 uur

Mongolië kent 1 tijdzone:
Ulaanbaatar + 6 uur

China kent 1 tijdzone:
Beijing + 6 uur

2022
01 januari Nieuwjaar
07 januari Russisch-orthodox Kerstfeest
14 januari Russisch-orthodox Nieuwjaar
23 februari Dag van de Verdediger van het Vaderland
08 maart Internationale Vrouwendag
24 en 25 april Russisch-orthodox Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
09 mei Dag van de Overwinning
12 juni Onafhankelijkheidsdag
12 en 13 juni Russisch-orthodox Pinksteren
04 november Dag van Nationale Eenheid

Mongolië 2022
01 januari Nieuwjaarsdag
13 januari Dag van de Grondwet
1 februari Mongools Nieuwjaar
01 maart Dag van de Patriotten
08 maart Internationale Vrouwendag
18 maart Mannen- en Soldatendag
10 juli Dag van de Vlag
11 t/m 15 juli Nadaam Festival week
25 augustus Dag van de Jeugd
29 oktober Dag van de Hoofdstad
05 november Geboortedag Genghis Khan
26 november Dag van de Republiek
29 december Onafhankelijkheidsdag

China 2022
01 januari Nieuwjaar
01 februari Chinees Nieuwjaar & 1ste Gouden week vakantie
08 maart Internationale Vrouwendag
04 maart Feest van de Blauwe Draak (Zhonghe Festival)
04 april Gravenfeest
01 mei Dag van de Arbeid
08 mei Geboorte Boeddha
03 juni Drakenbootfestival
10 september Mid-herfstfestival
01 oktober Nationale Dag & 2de Gouden Week vakantie
22 december Winterzonnewende
Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaartmaatschappijen, spoorwegen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De faciliteiten voor mindervaliden in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro’s zijn minimaal of helemaal niet aangepast. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea, treinen en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa, Eurocard en American Express worden in grotere steden steeds vaker geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Ook in het binnenland neemt men vaak enkel cash geld aan.

In de meeste hotels vindt u pinautomaten met Engelse teksten. Tijdens het pinnen kunt u soms ook kiezen voor Amerikaanse dollars. Uiteraard kiest u voor de lokale eenheid. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen. Bij het Grenswisselkantoor kunt u vaak ook roebels en yuan kopen. Deze moeten doorgaans wel worden besteld.

Het betaalmiddel in Rusland is de roebel:
1 euro is ca. 85 roebel (wisselkoers per 20 juni 2021)

Het betaalmiddel in Mongolië is de tugrik:
1 euro is ca. 3370 tugrik (wisselkoers per 20 juni 2021)

Het betaalmiddel in China is de yuan:
1 euro is ca. 7,6 yuan (wisselkoers per 20 juni 2021)

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Voltage is deze landen net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, hotels en treinen, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In bijna alle restaurants heeft men tegenwoordig Engelse menukaarten. De maaltijden worden vaak snel geserveerd! Een tip van onze kant: bestel per gang (dus eerst eventueel een drankje, pas als u het heeft ontvangen bestelt u het voorgerecht etc.). De kans is anders groot dat u binnen 20 minuten weer buiten staat, omdat alles tegelijkertijd wordt geserveerd. Geef ook aan dat u alle tijd hebt. Lege borden worden onmiddellijk weggehaald en het volgende gerecht wordt geserveerd ook als uw tafelgenoten nog aan het andere gerecht zitten.

Openbaar vervoer / Taxi's
De metro is in de grote steden van Rusland en China het beste vervoermiddel. In veel steden is het fenomeen "snorder" net zo geaccepteerd als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In Rusland kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om te fotograferen in de metro, op de luchthavens en in enkele musea en kerken. Ook politie, militairen, priesters en monniken mogen niet gefotografeerd worden. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen! Bent u met een gids onderweg dan kan zij u niet bijstaan om uw camera terug te krijgen. Aangezien zij voor u verantwoordelijk is kan zij in het ergste geval zelfs haar vergunning als gids verliezen. Professionele apparatuur mag doorgaans nergens gebruikt worden zonder vergunning.

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit Rusland en China direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men doorgaans gratis WiFi. Het bereik is doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn. In Mongolië heeft men vaak geen bereik.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Moskou tel. (+7) 495 797.29.00
-Nederlandse Consulaat in St. Petersburg tel (+7) 812 334.02.00
-Nederlandse Ambassade (Charge d'Affaires) in Ulaanbaatar tel. + 976 7011 3007
-Nederlandse Ambassade in Beijing tel. + 86 1085 320 200

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Indien u naar een van onze bestemmingen reist, zijn inentingen niet verplicht. Indien gewenst kunt u uw huisarts of plaatselijke GGD raadplegen.

Veiligheid
Op onze bestemingen is het net zo veilig als in de rest van Europa. In steden als Moskou, Ulaanbaatar en Beijing, zoals in alle grote steden van de wereld, zijn wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen/zebrapaden, winkels, restaurants, trein- en metrostations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-St. Petersburg
Dag 2 St. Petersburg
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 St. Petersburg-Moskou
Dag 5 Moskou
Dag 6 Moskou
Dag 7 Moskou-Irkoetsk
Dag 8 In de trein
Dag 9 In de trein
Dag 10 In de trein
Dag 11 Irkoetsk-Listvianka
Dag 12 Baikalmeer
Dag 13 Listvianka-Irkoetsk
Dag 14 Irkoetsk
Dag 15 Irkoetsk-Ulaanbaatar
Dag 16 Ulaanbaatar-Terelj National Park
Dag 17 Terelj National Park
Dag 18 Terelj National Park-Ulaanbaatar
Dag 19 Ulaanbaatar
Dag 20 Ulaanbaatar-Beijing
Dag 21 Beijing
Dag 22 Beijing
Dag 23 Beijing
Dag 24 Beijing-Amsterdam
Boek deze reis