Express treinen en routes - Rusland
Onze bestemmingenRusland Algemene informatieHoogtepunten-------------GROEPSREIZEN---------Groepsreis 6 dagen St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende gidsGroepsreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 9 dagen Moskou met Sergiev Posad en St. Petersburg met Kronstadt per KLM en met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 11 dagen St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou per KLMGroepsreis 12 dagen cruise van Moskou naar St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 12 dagen cruise van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 16 dagen Grand Trans SiberiŽ-/MongoliŽ Express--------------CRUISES 2021-------------Cruise 12 dagen van Moskou naar St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende reisleidingCruise 12 dagen van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleiding------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----------MET EXCURSIEPROGRAMMA'S---Stedenreis 5 dagen Moskou met excursieprogrammaStedenreis 5 dagen St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 10 dagen Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 3 dagen MoskouStedenreis 5 dagen Moskou en St. PetersburgStedenreis 7 dagen Moskou, St. Petersburg en TallinnStedenreis 7 dagen Moskou, St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 3 dagen St. PetersburgStedenreis 5 dagen St. Petersburg en MoskouStedenreis 5 dagen St. Petersburg en TallinnStedenreis 5 dagen St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 7 dagen St. Petersburg, Tallinn en Helsinki----UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN----ReisinformatieHotels MoskouHotels St. PetersburgExcursies Moskou Excursies St. Petersburg-----------TREINREIZEN----------Treinreizen AlgemeenSteden langs het spoorExpress treinen en routesTrans SiberiŽ Express 19 dagen van Moskou naar VladivostokTrans SiberiŽ Express 22 dagen van St. Petersburg naar VladivostokTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 21 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 24 dagen van St. Petersburg naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 26 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 29 dagen van St. Petersburg naar BeijingBaltische landen MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Express treinen en routes

Het reizen per trein door Rusland, Mongolië en China is een fantastische manier om een groot deel van ons aardoppervlak te leren kennen. U reist door indrukwekkende landen, bezoekt prachtige steden, ontmoet interessante mensen en leert verschillende fascinerende culturen kennen. Hieronder vindt u de verschillende routes met de daarbij horende namen. Uit een onuitputtelijke lijst van trajecten en overstapmogelijkheden hebben wij voor u een aantal van de meest bekende routes op een rij gezet.


Trans Siberië Express
De voor Rusland belangrijkste spoorlijn, tevens de langste ononderbroken en bekendste spoorlijn ter wereld, is de Trans Siberië lijn die van Moskou naar de havenstad Vladivostok aan de Japanse Zee loopt. Tijdens deze 7-daagse treinreis dwars door Siberië passeer je maar liefst zeven tijdzones en legt de trein een afstand af van ca. 9297 km (volgens het spoorwegmonument in Vladivostok). Deze, landschappelijk zeer mooie route van Moskou naar Vladivostok, wordt als de enige echte klassieke Trans Siberië route bestempeld. Vanuit Vladivostok vliegt u met Aeroflot via Moskou weer terug naar Amsterdam.
 
De meest interessante steden langs de route van de Trans Siberië Express zijn (met vermelding van het door Bolsjoj Reizen aangeraden aantal verblijfsdagen): Moskou (3 dagen), Jekaterinburg (1 volle dag), Novosibirsk (1 volle dag), Krasnojarsk (1 volle dag), Irkoetsk (2 volle dagen) en met bezoek aan het Baikalmeer (min. 4 dagen), Ulan Ude  (1 volle dag) en Vladivostok (2 volle dagen). In iedere stad dient u minimaal 2 nachten te boeken. 

Alhoewel Kazan niet op de originele Trans Siberië route ligt bieden wij deze fascinerende stad toch aan. Minder interessante steden onderweg zijn: Perm en Omsk. Beide steden worden wel op de meeste routekaarten genoemd vanwege hun groot aantal inwoners maar er is voor een bezoeker niet zoveel te doen.
De routes van Moskou naar bijvoorbeeld Mongolië en China zijn afgeleide routes waarvan het eerste gedeelte, voordat zij afsplitsen, over de Trans Siberië Spoorlijn lopen. 

Trans Mongolië Express 
Zoals de naam al aangeeft rijdt de Trans Mongolië Express door Mongolië. De Russische Trans Siberië spoorlijn splitst zich onderweg van Moskou naar Vladivostok op drie plaatsen. De eerste splitsing is bij de plaats Ulan Ude, ten zuidoosten van het Baikalmeer, waar een spoor zich naar het zuiden afbuigt richting Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië en dan doorrijdt naar Beijing, de hoofdstad van China. De trein die dit traject rijdt noemen we de Trans Mongolië Express. De afstand van Moskou naar Beijing is bij deze route ca. 7865 km en duurt ongeveer 6 dagen (zonder stopovers). Dit is ongetwijfeld de mooiste, meest afwisselende en interessantste route die het spoornet te bieden heeft. Vanuit Beijing vliegt u met KLM weer terug naar Amsterdam.  

De steden die u onderweg zou kunnen bezoeken zijn (met vermelding van het door Bolsjoj Reizen aangeraden aantal verblijfsdagen): Moskou (3 dagen), Jekaterinburg (1 volle dag), Novosibirsk (1 volle dag), Krasnojarsk (1 volle dag), Irkoetsk (2 volle  dagen) en met bezoek aan het Baikalmeer (min. 4 dagen), Ulan Ude (1 volle dag), Ulaanbaatar (2 volle dagen) en met bezoek aan een gerkamp (4 dagen) en Beijing (min. 3 dagen).

Trans Mantsjoerije Express 
Bij het plaatsje Karimskaja (Tsjita), zo´n 550 km ten oosten van Ulan Ude is er een aftakking van de Trans Siberië Spoorlijn die naar het zuiden leidt. Over deze spoorlijn rijdt de Trans Mantsjoerije Express die via de Chinese stad Harbin in Beijing eindigt. Mantsjoerije is een niet al te interessante Chinese provincie. Bij dit traject van Moskou naar Beijing rijdt u dus om Mongolië heen. Het is een 6-daagse reis van ca. 9025 km. Tot 1913 werd deze route veelvuldig gebruikt om via Harbin naar Vladivostok te rijden, dit was aanzienlijk korter. Op deze route liggen geen bijzondere steden en ook met betrekking tot het landschap heeft deze route weinig toe te voegen.

Trans Baikal Express    
Deze Express rijdt over de Trans Siberië Spoorlijn van Moskou rechtstreeks naar Irkoetsk aan het Baikalmeer. Irkoetsk is dan de eindbestemming of in ieder geval een overstapstation. Vanuit Irkoetsk kunt u met Aeroflot via Moskou weer terug naar Amsterdam of u neemt in Irkoetsk een andere trein richting Vladivostok, Mongolië of richting China.

Vooral veel Russen reizen van Moskou met de Trans Baikal Express naar een van hun meest favoriete vakantiebestemming binnen Rusland. Ze noemen Irkoetsk niet voor niets ´de Paarl van Siberië´ of ´het Parijs van het Noorden´. Rond het meer leven meer dan 2500 dier- en plantensoorten waarvan driekwart nergens anders in de wereld voorkomt. Het landschap rondom het meer is adembenemend, van dichte wouden tot zandstranden en enorme rotspartijen met geheimzinnige grotten. In de winter vriest het hele meer dicht, de overkant is dan met de auto te bereiken. Door de golfslag, sneeuw en wind vormen zich in de winter enorme ijsfiguren op het bevroren meer. Het bekendste vissersplaatsje aan het meer is het pittoreske, maar tegenwoordig zeer toeristische, Listvianka. Indien u het Baikalmeer wilt bezoeken kunt u hier een aantal nachten verblijven.

Peking Express 
De originele Peking Express was eens de snelste verbinding tussen Moskou en het oude Peking (Beijing). Er moest alleen in Ulaanbaatar worden overgestapt. Het is eigenlijk dezelfde route als die van de Trans Mongolië Express maar dan zonder onderweg uit te stappen. Deze reis wordt vandaag de dag alleen nog maar door echte treinliefhebbers gereden. Het gaat dan uitsluitend om de treinreis en niet om de culturen en bezienswaardigheden onderweg.


Treinen
De treinen zijn comfortabel en rijden in alle weersomstandigheden stipt op tijd. U dient te allen tijden de trein vooraf te reserveren.

De treinen zijn niet luxe maar comfortabel. Alhoewel er veel soorten en categorieën treinen zijn reserveert Bolsjoj Reizen geen treinen op basis van een speciale categorie. Wij maken gebruik van treinen die daadwerkelijk rijden op de gewenste dagen ongeacht de verschillende categorieën. Bedenk wel dat alle treinen ook gebruikt worden door de lokale bevolking. Het gaat hierbij dus niet om exclusieve toeristentreinen met gordijntjes en een pianist in de restauratiewagon (zoals bijvoorbeeld de Oriënt Express of onze 15-daagse Trans Siberië-/Mongolië Express). Het in en uitladen van uw bagage dient u zelf te doen.   

Alle klassen moeten gebruik maken van de wasgelegenheid en toilet aan beide zijden van iedere wagon (gemeenschappelijk). Het kan voorkomen dat men, indien een 2-persoonscoupé is gereserveerd, een coupé krijgt toegewezen met een eigen toilet en/of douche die men dan met de buren dient te delen. Er zijn ook treinstellen die deze luxe niet hebben. Derhalve reserveren wij enkel bedden en is verdere informatie over de verschillende treinen en treinstellen niet bij ons beschikbaar.

De tijden (en treinnummers) zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Dit kan invloed hebben op uw programma (aantal hotelovernachtingen onderweg). Eventuele wijzigingen zijn doorgaans 45 dagen voor uw vertrek pas bekend (dan kunnen treinkaartjes pas in het systeem worden geboekt). Bij uw reisbescheiden treft u de juiste informatie m.b.t. de treinnummers en tijden.

Visa
Land         geldigheidsduur van          duur aanvraag         visum/incl.verzorgingskosten
                            paspoort 
Rusland*      6 maanden                        2 weken                     €   110
China**        7 maanden                        1 week                       €   185 (zelf aan te vragen)
Mongolië***  6 maanden                       3 weken                      €   185


* Rusland: een visum voor Rusland wordt alleen afgegeven voor de periode waarin hotels zijn geboekt. Naast het originele paspoort, een online ingevuld visumformulier en een pasfoto heeft u ook een verklaring nodig van uw reis- of ziektekostenverzekeringsmaatschappij. Deze verklaring dient de volgende informatie te bevatten: uw polisnummer, uw volledige naam, uw geboortedatum, de data waarop u Rusland in- en uitreist en dat u in geheel Rusland verzekerd bent (of werelddekking). Mocht een van deze gegevens ontbreken dat wordt uw aanvraag meteen afgewezen. Als u uw verzekeringsmaatschappij belt en zegt dat u op vakantie gaat naar Rusland dan weten zij meestal al dat u een verklaring nodig heeft.  

Tevens dient u een officiële uitnodiging bij de aanvraag te kunnen overleggen. Deze uitnodiging wordt door Bolsjoj Reizen gratis verstrekt indien u een pakketreis (vlucht + hotel) heeft geboekt. In alle andere gevallen kunnen wij ook voor een toeristische uitnodiging zorgen voor een verblijf van maximaal 14 dagen (kosten € 60 p.p.).

Uw visum is een sticker welke in uw originele paspoort wordt geplakt. Hierop staat onder andere de data dat u in Rusland mag verblijven, uw naam en geboortedatum. De onderste strip van de sticker is een code van het consulaat. Indien uw naam hierop fout staat vermeld dat is dat geen probleem (geheime code!).

U kunt uw visum voor Rusland op 3 adressen aanvragen:
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Russische Consulaat in Den Haag (zie https://netherlands.mid.ru). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het VFS kantoor in Den Haag terecht (zie punt 3)
3. bij het Visa Facilitation Services in Den Haag (zie www.vfsglobal.com)

NOTE; het Russisch consulaat accepteert (op het moment) alleen aanvragen van reizigers die binnen 2 maanden naar Rusland vertrekken. Wijzigingen zijn altijd onder voorbehoud.

**China: een visum voor China is 3 maanden geldig vanaf de dag van afgifte (maximum verblijf is 1 maand). Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. Informatie (altijd onder voorbehoud) over alles wat u nodig heeft ontvangt u bij de factuur. U dient zelf nog oor de aanvraag te controleren of het consulaat eventuele wijzigingen in de procedure heeft doorgevoerd.

U kunt uw visum voor China maar op 2 adressen persoonlijk (er worden vingerafdrukken genomen) aanvragen: 
bij het Chinese Consulaat in Den Haag (zie www.china-embassy.org). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het CVASC kantoor in Den Haag terecht 
bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag (zie www.visaforchina.org)

***Mongolië:  een visum voor Mongolië is maar 90 dagen geldig na afgifte. maximum verblijf is 1 maand. Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. In sommige gevallen ook een inreisbewijs (kopie treinkaartje of ticket van uw vlucht).

U kunt uw visum voor Mongolië op 2 adressen aanvragen: 
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Mongoolse consulaat in Brussel/Antwerpen 

Overige landen: voor de Baltische landen en Finland (deze landen behoren tot de EU) heeft u enkel een geldig paspoort of een officieel identiteitsbewijs nodig. Voor Georgië, Armenië en Oekraïne heeft u geen visum nodig maar dient uw paspoort nog wel 6 maanden geldig te zijn na thuiskomst.

Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen in websites, procedures of visumkosten van de verschillende consulaten. U bent altijd zelf verantwoordelijk om de juiste documenten/papieren en verklaringen op tijd aan te vragen of af te leveren, ongeacht of u zelf voor het visum zorg draagt of dat Bolsjoj Reizen dat in opdracht van u gaat doet. Papieren of aanvraagformulieren die niet volledig of goed zijn ingevuld, worden meteen naar uw adres teruggestuurd met alle gevolgen van dien. U kunt uw reis niet kosteloos annuleren indien u niet op tijd bent met het aanvragen van een visum.

Visum via Bolsjoj Reizen
Indien u door Bolsjoj Reizen het visum wilt laten verzorgen dient u dit tijdens het reserveren van uw reis kenbaar te maken. Voor wijzigingen met betrekking tot het wel of niet verzorgen van uw visum berekenen wij automatisch € 50 wijzigingskosten. Het verdient aanbeveling om in verband met eventuele grote drukte bij de consulaten, het natrekken van uw gegevens of vertragingen bij de post minstens een week op te tellen bij de duur van een visumaanvraag. Deze kan aanzienlijk afwijken van de periode genoemd in de tabel. Bij een visumaanvraag heeft het consulaat altijd uw originele paspoort nodig. Gedurende de aanvraagprocedure kunt u dus niet over uw paspoort beschikken. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

LET OP: het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoort dan op Schiphol klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoort naar ons heeft verzonden niet meer hierover kunt beschikken tot eventueel de dag van vertrek naar Rusland. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoort in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toestuurt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Note: indien u zelf te laat bent met de aanvraag zult u uw paspoorten weer bij ons op kantoor dienen op te halen, wij gaan dan niet voor u naar Schiphol (alleen als consulaat te laat is)!

Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure meteen stopgezet en ontvangt u op dat moment geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten en eventuele verzendkosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. De genoemde tarieven zijn van toepassing op een standaardprocedure van een toeristisch visum voor houders van een Nederlands paspoort. Voor buitenlandse paspoorten (mits de aanvrager in het bezit is van een Nederlandse verblijfsvergunning of een uittreksel uit het bevolkingsregister) brengen de consulaten een toeslag in rekening van ca. € 20 per paspoort. Versnelde procedures zijn niet mogelijk. Instructies over het invullen van visumaanvraagformulieren voor al onze bestemmingen zijn bij ons kantoor verkrijgbaar.

2 OF MEER VISA
Voor reizen met de Trans Siberië Express of gelijksoortige reizen, waarbij 2 of meer visa nodig zijn, beginnen de aanvraagprocedures 3 maanden voor vertrek. Tijdens de aanvraag kunt u niet over de paspoorten beschikken (uitzonderingen zijn niet mogelijk!). Nadat de visa door de diverse consulaten zijn afgegeven sturen wij de paspoorten na telefonisch overleg, aangetekend terug naar uw huisadres (niet binnen 4 weken voor vertrek).  
Indien de visa pas klaar zijn binnen 4 weken voor vertrek dan dient u de paspoorten op ons kantoor in Diemen te komen ophalen. De paspoorten kunnen ook op Schiphol voor u worden klaargelegd. Deze kunt u dan op de dag van uw vertrek bij een balie in de vertrekhal ophalen. 

U kunt telefonisch boeken via 020-20.12.777 of per e-mail aan info@bolsjoj.nl