Hoogtepunten - China
Onze bestemmingenRusland Baltische landen MongoliŽ ChinaAlgemene informatieHoogtepunten--------------GROEPSREIZEN-------------------INDIVIDUELE RONDREIZEN------Rondreis 14 dagen Beijing, Xi'an, Guilin, Yangshuo en Shanghai---INDIVIDUELE STEDENREIZEN---Stedenreis 8 dagen BeijingStedenreis 8 dagen Beijing en ShanghaiStedenreis 12 dagen Beijing, Xi'an en Shanghai---UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN---ReisinformatieHotels BeijingHotels Xi'anHotels ChengduHotels ChongqingHotels ShanghaiHotels GuilinExcursies BeijingExcursies Xi'anExcursies ShanghaiExcursies GuilinExcursies GuangzhouGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Hoogtepunten

Beijing

Beijing, het oude Peking, is het centrum van China mede dankzij de laatste 24 keizers (Ming- en Qing-dynastieën) die vanuit deze stad het land regeerden. Alhoewel Beijing de hoofdstad is van de Volksrepubliek China is het met haar ca. 15 miljoen inwoners niet de grootste stad maar wel het politieke en culturele centrum van het land. Beijing betekent letterlijk ‘noordelijke hoofdstad’, een rol die het meerdere keren heeft gespeeld in China’s lange geschiedenis. Al vanaf de 13de eeuw werden de keizerlijke bevelen vanuit Beijing het land in verzonden. Steden als Nanjing en Xian gingen Beijing voor als hoofdstad. Vandaag de dag is Beijing een moderne maar ook zeer drukke stad.

Beijing staat bij de internationale reiziger absoluut op nummer 1 en zal dan ook in alle reisprogramma’s terug te vinden zijn.  Deze stad is als het ware een groot openluchtmuseum. Het herbergt de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van China zoals ’s werelds grootste paleizencomplex in de Verboden Stad, waar eens de keizers in afzondering van de buitenwereld leefden. Niet te vergeten het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen), ’s werelds grootste plein, waaraan het imposante Volkscongres ligt (Grote Hal van het Volk). Tegenover het congresgebouw staat het voor toeristen zeer interessante Historisch Museum. De prehistorische afdeling toont de schedel van de Pekingmens (oervader van 500.000 jaar oud), het kostbaarste stuk van de tentoonstelling. Op het plein zelf, waar traditioneel politieke demonstraties plaatsvinden, herinneren een foto en het mausoleum aan Mao Zedong, de grondlegger van communistisch China. De Tempel van de Hemel (Tiantan) is een meesterwerk uit de 15de eeuw. Het staat op een 3 verdiepingen hoog terras van wit marmer, is omgeven door een prachtige balustrade en heeft een dak van 50.000 briljant blauwe dakpannen. De kleurrijke Lamatempel (Yong He Gong) is een van de best bewaarde tempels in Beijing. Tijdens de Qing-dynastie werd deze tempel als woonhuis gebouwd (1694) voor de latere keizer Yong Zheng. Nu leven er monniken uit Mongolië en Tibet. Een bezoek aan het uitgestrekte keizerlijke Zomerpaleis aan het Kunming-meer is vooral in de zomer een verademing. U kunt er een heerlijke wandeling of een boottocht maken.  Beijing beschikt ook over tal van musea die onderdak bieden aan ontelbare kunstschatten.

Wie de ziel van het oude Beijing wilt ontdekken kan terecht in een van de eeuwenoude hutongs (volksbuurten). In de charmante straatjes en nauwe steegjes van deze hutongs wonen nog de oorspronkelijke inwoners van deze fascinerende stad. De kleine huisjes hebben vaak een binnenplaats of veranda waar het dagelijkse familieleven zich afspeelt. Een wandeling of een ritje per riksja door een van deze oude volksbuurten is zeker een belevenis. De oude kleurrijke wijk Houhai, grenzend aan het Houhai meertje, is hiervoor zeer geschikt. Vooral ’s avonds is het er reuze gezellig met tal van kleine winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Probeert u de Pekingeend eens. Beijing staat ook bekend om haar vele theaters. Een klassieke Peking operavoorstelling, meestal in het Chinees en dus niet te volgen, of een fantastische acrobatiekshow, de meest geliefde vorm van vermaak in China, staan natuurlijk bij vele bezoekers op het programma.

De hoofdattractie van Beijings dierentuin zijn natuurlijk de Pandaberen, het nationale symbool van China, waarvan er nog maar zo’n 1200 in leven zijn. 

Natuurlijk mag u de imposante Chinese Muur (ca. 70 km van het centrum) en de beroemde Ming-graven (ca. 50 km van het centrum), ’s werelds grootste concentratie van koninklijke graven, niet missen.Xian, Chengdu, Guilin, Shanghai en Guangzhou

Niet alleen in Beijing vindt u de culturele rijkdommen van China. Met name in andere steden zoals Xian, Chengdu, Guilin, Shanghai en Guangzhou zijn ze veelvuldig aanwezig. Zo was Xian een van de belangrijkste steden van China. Meer dan 1100 jaar was het de keizerlijke hoofdstad (13 dynastieën regeerden vanuit deze stad) en daarmee de bakermat van de Chinese beschaving. Als beginpunt van de oude zijderoute was Xian een belangrijke stad. Koopwaar vanuit heel China ging van hieruit richting Perzië en de Middellandse Zee. En zo was Guangzhou, voorheen Kanton, door de eeuwen heen de enige stad in China waar buitenlanders zich mochten vestigen om handel met de Chinezen te drijven.

Xian
Zo’n 1000 km ten zuidwesten van Beijing ligt Xian. In en om de stad liggen indrukwekkende bezienswaardigheden waarvan het Terracottaleger de bekendste is. Maar deze gezellige en overzichtelijke stad heeft de toerist veel meer te bieden. Vooral de oude stadmuur (14 km) rondom het centrum is een van de best bewaarde fortificaties van China. De muur is zo breed dat je er een geweldige fietstocht op kunt maken. Zoals bijna alle oude Chinese steden heeft Xian ook een eeuwenoude Trommel- en klokkentoren. Ook de Grote Wilde Ganspagoda en de kleurrijke en gezellige oude Moslimwijk, met de zeer bijzondere Grote Moskee, zijn een bezoek waard.


Chengdu
De stad Chengdu is voornamelijk bekend vanwege de grote pandaberen, het nationale knuffelbeest. Rondom Chengdu zijn meerdere nationale parken en onderzoekscentra waar zo’n 800 panda's leven. Het bekendste bezoekerscentrum is de Chengdu Panda Base. Chengdu staat ook bekend om haar thee en de vele theehuizen waar onder andere voorstellingen worden gegeven (opera en acrobatiek). Bezoek het Volkspark, een van de stadsparken, dat erg geliefd is bij de lokale bevolking. 

Guilin en Yangshuo
Volgens een oud gezegde is het landschap van Guilin het mooiste ter wereld en dat van Yangshuo het mooiste van Guilin. Het zijn vooral de unieke Karstformaties, die als een stenenwoud rondom Guilin liggen, en de pittoreske Li-rivier waaraan dit gebied haar schoonheid te danken heeft. Een van de hoogtepunten is zondermeer een boottocht over de Li. In ca. 4 uur vaar je, als door een sprookjeswereld, van Guilin naar Yangshuo (ca. 30 km). Na een bezoek aan de gezellige oude winkelstraatjes van Yangshuo ga je met de bus weer terug naar Guilin (ca. 80 km). Een aantal dagen in Yangshuo is zeker ook aan te bevelen. Je kunt hier heerlijk in de omgeving wandelen en fietsen of een tochtje maken op een bamboevlot.
 

Shanghai
Shanghai is Shanghai, een stad die voor de helft nog in het verleden leeft en voor de helft in de toekomst. Van traditionele huisjes (shikumen) in de Oude Stad en koloniale gebouwen aan de Bundboulevard tot aan de futuristische wolkenkrabbers van Pudong, Shanghai heeft het allemaal! Na vooral groot en rijk geworden te zijn door de opiumhandel in de 19de eeuw ontwikkelde de stad zich snel tot een kolos in de internationale handel. Vandaag de dag is Shanghai, met haar ca. 20 miljoen inwoners, een van ’s werelds grootste havensteden.  Zowel Chinezen als toeristen komen hoofdzakelijk naar deze stad (grootste winkelparadijs van Azië) om te winkelen. De klassieke tuin  van Yuyuan, in het hartje van de stad, is een meesterlijk voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur. 

Guangzhou (Kanton)
Met ruim 13 miljoen inwoners is Guangzhou de grootste stad in het zuiden. Het is een moderne stad met voldoende mogelijkheden om je enkele dagen prima te vermaken. Indrukwekkend is de kleurrijke Tempel van de Zes Banyanbomen waar gelovigen hun offers aan Boeddha aanbieden. De graftombe van koning Wen (122 v. Chr.) is een van de weinige graftombes die in China daadwerkelijk van binnen te bezichtigen is. Het bijbehorende museum herbergt tal van zeldzame voorwerpen uit het graf. Bezoek het op een na hoogste gebouw van China, de Canton Tower (600 m) ontworpen door een Nederlandse architect (Mark Hemel) of maak ’s avonds een rondvaart over de Parelrivier, een feest van lichtjes.