Reisvoorwaarden / reisinformatie - Welkom bij Bolsjoj Reizen al 35 jaar dť specialist!
Onze bestemmingenRusland Baltische landen MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Reisvoorwaarden / reisinformatie

Toeristen visa

Land         geldigheidsduur van          duur aanvraag         visum/incl.verzorgingskosten
                            paspoort 
Rusland*      6 maanden                        2 weken                     €   110
China**        7 maanden                        1 week                        €   225 (zelf in Den Haag aanvragen)
Mongolië***  6 maanden                       3 weken                      €  185 (consulaat in Brussel)


* Rusland alleen St. Petersburg met GRATIS online e-visum
Voor een bezoek aan St. Petersburg van maximaal 8 dagen kunt u een GRATIS e-visum aanvragen. U dient dit e-visum, vanaf 22 dagen voor uw vertrek, zelf online aan te vragen (wij kunnen u hierbij helaas niet van dienst zijn). Doorgaans ontvangt u na 4 dagen het e-visum in uw mailbox. Met een e-visum kunt u alleen door de douane op de luchthaven van St. Petersburg (op de heen en terugreis) en bij de grensovergang met Estland mits u in de bus reist. U kunt dus niet op een e-visum naar St. Petersburg vliegen en per trein Rusland weer verlaten om Tallinn of Helsinki te bezoeken. Voor alle overige bezoeken dient u wel een standaard visum aan te vragen zoals ook voor alle andere bestemmingen binnen Rusland.

*Moskou en de rest van Rusland: een visum voor Rusland wordt alleen afgegeven voor de periode waarin hotels zijn geboekt. Naast het originele paspoort, een online ingevuld visumformulier en een pasfoto heeft u ook een verklaring nodig van uw reis- of ziektekostenverzekeringsmaatschappij. Deze verklaring dient de volgende informatie te bevatten: uw polisnummer, uw volledige naam, uw geboortedatum, de data waarop u Rusland in- en uitreist en dat u in geheel Rusland verzekerd bent (werelddekking is natuurlijk ook goed). Een verklaring met vermelding van ''verzekerd tot het Oeralgebergte of verzekerd in het Europese gedeelte van Rusland' is NIET goed en wordt onmiddellijk afgekeurd. Mocht een van deze gegevens ontbreken dat wordt uw aanvraag meteen afgewezen. Als u uw verzekeringsmaatschappij belt en zegt dat u op vakantie gaat naar Rusland dan weten zij meestal al dat u een verklaring nodig heeft. 

Tevens dient u een officiële uitnodiging bij de aanvraag te kunnen overleggen. Deze uitnodiging wordt door Bolsjoj Reizen gratis verstrekt indien u een pakketreis (vlucht + hotel) heeft geboekt. In alle andere gevallen kunnen wij ook voor een toeristische uitnodiging zorgen voor een verblijf van maximaal 14 dagen (kosten € 60 p.p.).

Uw visum is een sticker welke in uw originele paspoort wordt geplakt. Hierop staat onder andere de data dat u in Rusland mag verblijven, uw naam en geboortedatum. De onderste strip van de sticker is een code van het consulaat. Doorgaans staat uw naam hier totaal fout gespeld en dat hoort ook zo!

U kunt uw visum voor Rusland op 3 adressen aanvragen:
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Russische Consulaat in Den Haag (zie https://netherlands.mid.ru). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het VFS kantoor in Den Haag terecht (zie punt 3)
3. bij het Russia Visa Centre in Den Haag (zie https://russiavisacentre.nl/visa/toeristenvisum/ )

NOTE;  het Russisch consulaat accepteert (op het moment) alleen aanvragen van reizigers die binnen 2 maanden naar Rusland vertrekken. Wijzigingen zijn altijd onder voorbehoud.

**China: een visum voor China is 3 maanden geldig vanaf de dag van afgifte (maximum verblijf is 1 maand). Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. Informatie (altijd onder voorbehoud) over alles wat u nodig heeft ontvangt u bij de factuur. U dient zelf nog oor de aanvraag te controleren of het consulaat eventuele wijzigingen in de procedure heeft doorgevoerd.

U kunt uw visum voor China maar op 2 adressen persoonlijk (er worden vingerafdrukken genomen) aanvragen: 
bij het Chinese Consulaat in Den Haag (zie www.china-embassy.org). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het CVASC kantoor in Den Haag terecht 
bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag (zie www.visaforchina.org)

Wanneer Nederlanders in China aankomen op een van de 8 internationale internationale luchthavens mogen ze - onder voorwaarden - voor een periode van maximaal 144 uur China betreden zonder visum. Voorwaarde voor deze  vrijstelling is dat een ticket overlegd kan worden waaruit blijkt dat de reiziger binnen 144 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst in China naar een andere internationale bestemming (buiten China). 

***Mongolië:  een visum voor Mongolië is maar 90 dagen geldig na afgifte. maximum verblijf is 1 maand. Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. In sommige gevallen ook een inreisbewijs (kopie treinkaartje of ticket van uw vlucht).

U kunt uw visum voor Mongolië op 2 adressen aanvragen: 
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Mongoolse consulaat in Brussel/Antwerpen 

Overige landen: voor de Baltische landen en Finland (deze landen behoren tot de EU) heeft u enkel een geldig paspoort of een officieel identiteitsbewijs nodig. Voor Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en Oekraïne heeft u geen visum nodig maar dient uw paspoort nog wel 6 maanden geldig te zijn na thuiskomst.

Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen in websites, procedures of visumkosten van de verschillende consulaten. U bent altijd zelf verantwoordelijk om de juiste documenten/papieren en verklaringen op tijd aan te vragen of af te leveren, ongeacht of u zelf voor het visum zorg draagt of dat Bolsjoj Reizen dat in opdracht van u gaat doet. Papieren of aanvraagformulieren die niet volledig of goed zijn ingevuld, worden meteen naar uw adres teruggestuurd met alle gevolgen van dien. U kunt uw reis niet kosteloos annuleren indien u niet op tijd bent met het aanvragen van een visum.

Visum via Bolsjoj Reizen
Indien u door Bolsjoj Reizen het visum wilt laten verzorgen dient u dit tijdens het reserveren van uw reis kenbaar te maken. Voor wijzigingen met betrekking tot het wel of niet verzorgen van uw visum berekenen wij automatisch € 50 wijzigingskosten. Het verdient aanbeveling om in verband met eventuele grote drukte bij de consulaten, het natrekken van uw gegevens of vertragingen bij de post minstens 10 dagen op te tellen bij de duur van een visumaanvraag. Deze kan dus aanzienlijk afwijken van de periode genoemd in de tabel. Bij een visumaanvraag heeft het consulaat altijd uw originele paspoort nodig. Gedurende de aanvraagprocedure kunt u dus niet over uw paspoort beschikken. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

Indien er een visum voor u is aangevraagd (en afgegeven) en de reis dient om wat voor reden dan ook te worden geannuleerd dan worden deze kosten nooit gerestitueerd.

LET OP: het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoort dan op Schiphol klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoort naar ons heeft verzonden niet meer hierover kunt beschikken tot eventueel de dag van vertrek naar Rusland. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoort in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toestuurt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Note: indien u zelf te laat bent met de aanvraag zult u uw paspoorten weer bij ons op kantoor dienen op te halen, wij gaan dan niet voor u naar Schiphol (alleen als consulaat te laat is)!

Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure meteen stopgezet en ontvangt u op dat moment geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten en eventuele verzendkosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. De genoemde tarieven zijn van toepassing op een standaardprocedure van een toeristisch visum voor houders van een Nederlands paspoort. Voor buitenlandse paspoorten (mits de aanvrager in het bezit is van een Nederlandse verblijfsvergunning of een uittreksel uit het bevolkingsregister) brengen de consulaten een toeslag in rekening van ca. € 20 per paspoort. Versnelde procedures zijn niet mogelijk. Instructies over het invullen van visumaanvraagformulieren voor al onze bestemmingen zijn bij ons kantoor verkrijgbaar.

2 OF MEER VISA
Voor reizen met de Trans Siberië Express of gelijksoortige reizen, waarbij 2 of meer visa nodig zijn, beginnen de aanvraagprocedures 3 maanden voor vertrek. Tijdens de aanvraag kunt u niet over de paspoorten beschikken (uitzonderingen zijn niet mogelijk!). Nadat de visa door de diverse consulaten zijn afgegeven sturen wij de paspoorten na telefonisch overleg, aangetekend terug naar uw huisadres (niet binnen 4 weken voor vertrek).  
Indien de visa pas klaar zijn binnen 4 weken voor vertrek dan dient u de paspoorten op ons kantoor in Diemen te komen ophalen. De paspoorten kunnen ook op Schiphol voor u worden klaargelegd. Deze kunt u dan op de dag van uw vertrek bij een balie in de vertrekhal ophalen. 

Versturen van paspoorten
Indien u ervoor kiest uw visumaanvraag door ons te laten verzorgen, dan dienen de paspoorten van alle reizigers aangetekend naar ons te worden verstuurd. Dit gebeurt op eigen risico. Wij kunnen nimmer aansprakelijk gesteld worden voor het eventueel zoekraken van paspoorten die per post aan ons verzonden worden. Uiteraard kunt u deze ook op kantoor komen afgeven. Zodra wij de paspoorten met visa van het consulaat retour hebben, kunt u deze ook weer bij ons ophalen. Uiteraard kunnen wij deze ook aangetekend per post naar u verzenden. Portokosten en extra verzekering zijn reeds inbegrepen. Deze verzekering dekt de kosten die gemaakt moeten worden wanneer de paspoorten tijdens de postverzending van Bolsjoj Reizen naar uw adres onverhoopt zoek raken. Paspoorten worden binnen 10 dagen voor vertrek niet meer per post teruggestuurd. U kunt deze dan alleen nog bij ons op kantoor ophalen.

Algemeen (voor alle aanvragen geldt):
-Bolsjoj Reizen vraagt enkel toeristenvisa voor u aan (eventuele zakelijke visa dient u zelf aan te vragen).
-indien u een eigen uitnodiging heeft voor Rusland/China of Mongolië dan dient u zelf het visum bij het consulaat aan te vragen. Bolsjoj Reizen vraagt alleen visa aan voor reizigers die hun gehele reis bij Bolsjoj Reizen hebben ondergebracht.
-wanneer u uw visumaanvraag te laat bij Bolsjoj Reizen inlevert  dan dient u de paspoorten, nadat deze weer terug zijn van het consulaat,  zelf weer bij ons op te halen. Aangetekende stukken worden niet meer verstuurd  binnen 10 dagen voor vertrekt.  Bij 2 of meer visa per paspoort, zoals voor de Trans Siberië Express, versturen wij niet meer binnen 4 weken voor vertrek
-klaarleggen van paspoorten op Schiphol kan alleen wanneer de aanvraag bij een van de consulaten vertraging oploopt (dus niet omdat u uw paspoorten te laat heeft inleverd).

Reservering
Bij uw reservering dient u zowel uw persoonlijke gegevens als die van uw medereizigers, precies zoals deze in de betreffende paspoorten vermeld staan, aan ons door te geven. Indien de gegevens van bijvoorbeeld eerste voornaam (altijd maar 1) en/of meisjesnaam niet exact overeenkomen met de gegevens in de grensdocumenten, dan kunnen daar problemen door ontstaan die hoge kosten tot gevolg kunnen hebben. Deze kosten worden aan u doorberekend. Tevens hebben wij deze gegevens nodig om een reservering te kunnen maken bij onze lokale vertegenwoordigers. Ter controle zendt u ons zo spoedig mogelijk goed leesbare kopieën van de paspoorten van alle reizigers (het Burgerservicenummer mag u afschermen). Pas na ontvangst van deze kopieën kunnen wij uw reservering schriftelijk bevestigen door middel van het toezenden van de factuur. Per boeking bent u € 35 aan reserveringskosten verschuldigd. Bij boekingen zonder vlucht bedragen de reserveringskosten € 50. Degene die boekt is, behalve voor zichzelf, ook hoofdelijk aansprakelijk voor alle deelnemers die hij/zij aanmeldt. Wij raden u aan om minimaal 4 weken voor vertrek te boeken.

Procedure van uw reservering
1.   U maakt de reservering
2.   Uw vluchten worden direct ingeboekt en het landarrangement (zoals hotels etc.) wordt door  ons in aanvraag gezet (zie hieronder ‘Reservering op aanvraag’)
3.   U ontvangt bericht zodra uw reservering definitief is
4.   U stuurt paspoortkopieën op van alle deelnemers
5.   U ontvangt de rekening en een brief omtrent de visumaanvraag
6.   U maakt de aanbetaling over
7.   U maakt 8 weken voor vertrek het restantbedrag over
8.   U begint ongeveer 4 à 5 weken voor vertrek met de visumaanvraagprocedure
9.   Circa 2 weken voor vertrek (altijd onder voorbehoud) ontvangen wij uw paspoorten weer retour van het consulaat
10. U ontvangt ongeveer 2 weken voor vertrek uw reisbescheiden

Reservering op aanvraag
Indien wij de door u gewenste reisonderdelen niet meer uit onze voorraad kunnen inboeken dan zetten wij uw boeking op aanvraag. Dat wil zeggen dat wij uw reservering niet direct kunnen bevestigen en dat wij speciaal voor u bijvoorbeeld extra hotelkamers of vliegtuigstoelen gaan inkopen bij onze lokale partners. Deze aanvraag is niet vrijblijvend. Nadat de aanvraag door onze partners is gehonoreerd betreft het ook meteen een definitieve reservering en kunt u niet meer wijzigen en/of annuleren zonder kosten. Uiteraard zullen wij u direct op de hoogte stellen zodra uw aanvraag akkoord is gekomen.
 
Voorboeking
Op basis van onze brochure 2020 kunnen er voorboekingen worden gemaakt voor het volgend jaar. Direct na het uitkomen van de brochure 2021 ontvangt u schriftelijk bericht van ons of de reis van uw keuze wederom wordt aangeboden. Tevens ontvangt u dan het programma met de daarbij behorende prijzen. Uw voorboeking wordt dan geheel vrijblijvend omgezet in een optieboeking welke 1 maand geldig is. Een voorboeking is dus geen definitieve reservering. Aan een voorboeking zijn geen kosten verbonden.

Optieboeking
Wij bieden u de mogelijkheid om een geheel vrijblijvende optie te nemen op een van onze reizen. Een optie op een van onze groepsreizen is doorgaans 5 werkdagen geldig en alleen mogelijk tot 8 weken voor de gewenste reisdatum. Een optie op een individuele reis is alleen mogelijk op de vluchten. De duur van deze optie is afhankelijk van de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij op dat moment.

Offerte
Indien u een eigen programma wenst samen te stellen naar een of meerdere bestemmingen uit ons aanbod dan kunt u een offerte bij ons opvragen. Aan het opvragen van een offerte zijn geen kosten verbonden. Om een gepaste offerte te kunnen schrijven die aan uw wensen voldoet ontvangen wij graag eerst zoveel mogelijk informatie van u waaronder:
- naam, adres en telefoonnummer
- aantal personen
- reisdatum en aantal dagen (per stad)
- eventuele excursies
- beschikbare budget

Persoonlijke gegevens
Een artikel in de ANVR-reisvoorwaarden vereist ook de verstrekking van persoonlijke gegevens die voor de uitvoering van de reis van belang kunnen zijn. Deze bepaling betreft niet alleen een geestelijke of lichamelijke handicap, maar ook andere hoedanigheden die voor de uitvoering van de reis, voor de reiziger zelf of voor de groep van belang zijn, zoals de leeftijd van deelnemers aan groeps- en/of rondreizen.

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties (voorkeuren) tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Rolstoelen/Rolators
De bestemmingen welke Bolsjoj Reizen aanbiedt zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Derhalve is het niet mogelijk om een rolstoel of rollator mee te nemen op een van onze groepsreizen of cruises. Ook dient u goed ter been te zijn vanwege de lange afstanden die er worden gelopen. Ook moeten we af en toe in de rij staan voordat we ergens naar binnen mogen. het kan niet zo zijn dat een persoon de rest van de groep ophoudt. De groep gaat altijd voor het individu! 

U kunt wel een individuele reis bij ons boeken mits u voldoende begeleiding heeft om u daar waar nodig te helpen. Niet al onze hotels hebben liften, en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. De metro heeft bijvoorbeeld GEEN lift, alleen roltrappen en op veel stations alleen trappen.

Reisdocumenten
Wij verstrekken vooraf of bij boeking de benodigde informatie over de vereiste reisdocumenten. Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten. Daartoe is het noodzakelijk om tijdig te controleren of de verkregen informatie nog actueel is.

Reissommen
Alle reissommen zijn per persoon en gebaseerd op prijzen, geldkoersen, heffingen en belastingen zoals deze bekend waren op het moment van het samenstellen van de aangeboden reizen. Indien de toegepaste Nederlandse of buitenlandse BTW voorschriften worden gewijzigd, dan zullen de reissommen als gevolg daarvan dienovereenkomstig aangepast worden. Tevens behouden wij ons het recht voor om reissommen, hotelprijzen etc. te wijzigen indien wijzigingen in de inkoopprijzen, vervoerskosten (z.gn. brandstoftoeslagen) en wisselkoersen daartoe aanleiding geven.

Groepsreizen/Minimale deelname
Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u samen met anderen in een groep reist. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren gidsen (of reisleiding). Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis, om u te adviseren en waar nodig te helpen. De voordelen van dit soort reizen zijn o.a. dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de maaltijden (per reis verschillend), de excursies en het vervoer ter plaatse. Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. Eventuele wijzigingen uwerzijds (via de reisleiding) dient u direct ter plaatse te voldoen, zoals extra kosten voor bijv. airco (indien mogelijk). De genoemde hotels in al onze dagprogramma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. Voorbeeld hiervan: in Moskou zou Hotel Cosmos kunnen worden vervangen door Hotel Vega en in St. Petersburg zou Hotel Oktiabrksaya kunnen worden vervangen door Hotel Moskva. Genoemde hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen. 

Diverse groepsreizen 
Afhankelijk van onze bestemmingen en de mogelijkheden ter plaatse bieden wij verschillende soorten groepsreizen aan:

• in Rusland 
-groepsreizen met Nederlands- of Engelssprekende gidsen en met een minimale deelname van 10 personen.  
U reist in een Nederlands gezelschap. Tijdens transfers en excursies wordt u ter plaatse begeleid door lokale gidsen. Deze reizen niet mee van de ene naar de andere stad (met uitzondering van de cruises waarbij de reisleiding wel meereist). Voor deze reizen zullen wij u 4 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis. Indien het minimum aantal deelnemers voor een reis niet is bereikt, zullen de eventuele hieruit voortvloeiende persoonlijk gemaakte kosten, zoals reeds door uzelf aangevraagde visa, nimmer op ons verhaald kunnen worden. Uw aanbetaling krijgt u uiteraard geheel terug. Note: in uiterste noodgevallen kan het voorkomen dat een Nederlandssprekende gids alleen kan worden vervangen door een Engelssprekende gids. 

-groepsreizen met Engelssprekende gidsen en met minimale deelname van 10 personen.
U reist in een Nederlands gezelschap. Tijdens transfers en excursies wordt u ter plaatse begeleid door lokale gidsen. Deze reizen niet mee van de ene naar de andere stad.

• in de Baltische Landen 
-groepsreizen met Engels- en Duitssprekende reisleiding/gidsen en met garantievertrek. 
U reist in een internationaal gezelschap waarbij het kan voorkomen dat de samenstelling van de groep zich tijdens de reis wijzigt. Tijdens uw verblijf en de excursies wordt u ter plaatse begeleid door lokale reisleiding/gidsen. Deze begeleiden de groep gedurende de gehele reis. Voor groepsreizen met een garantievertrek zal de doorgang altijd plaatsvinden. Uiteraard moeten er wel stoelen in het vliegtuig en hotelkamers beschikbaar zijn (op aanvraag). Nadat de reservering akkoord gekomen is bent u er ook meteen zeker van dat de reis zal plaatsvinden. 

• in Georgië en Armenië 
-groepsreizen met Engelssprekende gidsen en met garantievertrek bij 2 personen.  
Tijdens transfers en excursies wordt u ter plaatse begeleid door lokale gidsen. Deze reizen niet mee van de ene naar de andere stad. Voor groepsreizen met een garantievertrek zal de doorgang altijd plaatsvinden wanneer u met 2 personen boekt. Uiteraard moeten er wel stoelen in het vliegtuig en hotelkamers beschikbaar zijn (op aanvraag). Nadat de reservering akkoord gekomen is bent u er ook meteen zeker van dat de reis zal plaatsvinden.  Het kan dus voorkomen dat de groep uit 2 personen bestaat.

• in Mongolië
-groepsreizen met Engelssprekende reisleiding/gidsen en met een minimale deelname van 4 personen.  U reist in een internationaal gezelschap. Tijdens de rondreis en excursies wordt u ter plaatse begeleid door lokale reisleiding/gidsen. Deze reizen met de groep mee. Uiteraard moeten er wel stoelen in het vliegtuig en hotelkamers/gers beschikbaar zijn (op aanvraag). Voor deze reizen zullen wij u 5 weken voor vertrek informeren omtrent de doorgang van de reis. Indien het minimum aantal deelnemers voor een reis niet is bereikt, zullen de eventuele hieruit voortvloeiende persoonlijk gemaakte kosten nimmer op ons verhaald kunnen worden. Uw aanbetaling krijgt u uiteraard geheel terug. Het kan dus voorkomen dat de groep uit 4 personen bestaat.

• in China 
-groepsreizen met Engelssprekende gidsen en met garantievertrek bij 2 personen. 
U reist in een internationaal gezelschap waarbij het kan voorkomen dat de samenstelling van de groep zich tijdens de reis wijzigt. Tijdens transfers en excursies wordt u ter plaatse begeleid door lokale gidsen. Deze reizen niet mee van de ene naar de andere stad. Voor deze groepsreizen zal de doorgang altijd plaatsvinden wanneer u met 2 personen boekt. Uiteraard moeten er wel stoelen in het vliegtuig en hotelkamers beschikbaar zijn (op aanvraag). Nadat de reservering akkoord gekomen is bent u er ook meteen zeker van dat de reis zal plaatsvinden.  Het kan dus voorkomen dat de groep uit 2 personen bestaat.

Verlengingen groepsreizen
Verlengingen na groepsreizen worden ter plaatse als afzonderlijke boekingen gereserveerd. Indien wij moeten afwijken van de genoemde hotels in het programma, blijft uw reservering voor de verlengingsnachten in het oorspronkelijke hotel gewoon staan. In dit geval zult u op de laatste dag van de groepsreis ook uw koffers moeten pakken en zelf een transfer (bijvoorbeeld per taxi) moeten regelen naar het hotel dat gereserveerd is voor uw verlengingsnachten. Uiteraard kunt u bij ons in dit geval ook een transfer bijboeken van hotel naar hotel. Na overleg met u (en indien mogelijk) zullen wij proberen uw verlengingsnachten om te boeken naar het hotel waar u ook met de groep verblijft. De eventuele extra kosten (als het hotel duurder is) zullen wij dan wel aan u doorberekenen.

Wijzigingen van dagprogramma's bij groepsreizen en individuele reizen
Het kan voorkomen dat een dagprogramma (of een deel ervan) tijdens groeps- en individuele reizen
om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Voor alle excursies geldt dat musea vaak pas een week van te voren kenbaar maken op welk tijdstip bepaalde bezoekers binnen mogen om zodoende de wachttijden en doorstroom goed te kunnen regelen. Het kan ook voorkomen dat een museum of paleis voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden. 

Graag willen wij u erop attenderen dat bijvoorbeeld het Rode Plein geregeld onaangekondigd wordt afgesloten voor het publiek i.v.m. parades, culturele festiviteiten, concerten, rally’s en bij staatsbezoeken. Derhalve kunnen wij hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Vaak staan er dagen lang tribunes, podia en stellages (opbouw en afbouw).  Bij het samenstellen van onze dagprogramma’s, bij zowel groeps- als individuele reizen, kan geen rekening worden gehouden met het feit of het Rode Plein wel of niet toegankelijk zal zijn. Deze informatie is niet beschikbaar voor derden. Evenementen worden pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen bijvoorbeeld straten, pleinen en bruggen onaangekondigd worden afgesloten.

Tijdens de wintermaanden worden er geen rondvaarten door de grachten van St. Petersburg of over de Moskva-rivier in Moskou aangeboden. Afhankelijk van het weer worden deze aangeboden vanaf half (soms eind april) tot half oktober. Indien een rondvaart niet kan plaatsvinden wordt er een andere excursie aangeboden zoals een bezoek aan het Russisch Museum of de Bloedkerk in St. Petersburg of de Tretjakov galerie in Moskou. 

Ook trein-, boot- en busreizen (tijden) kunnen tijdens het seizoen onaangekondigd gewijzigd worden.  De in de dagprogramma’s genoemde hotels zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie (voorbeeld in Moskou: Hotel Novotel zou Hotel Holiday Inn kunnen worden en in St. Petersburg zou Hotel Oktiabrskaya eventueel ook Hotel Moskva kunnen worden).

Met betrekking tot ons cruiseprogramma kan het voorkomen dat er om organisatorische redenen uitgeweken dient te worden naar een ander schip of dat er wijzigingen plaatsvinden in het dagprogramma in verband met weersverwachtingen (hoogwater of mistbanken) en wachttijden bij sluizen of havens. Verloren tijd kan niet altijd worden ingehaald.

Alle routes en genoemde tijden zijn altijd onder voorbehoud! Mocht u naast het door Bolsjoj Reizen georganiseerd programma zelf bijvoorbeeld theaterkaartjes hebben besteld dan kunnen wij bij programmawijzigingen daar helaas geen rekening mee houden.

Hotels/cruiseschepen
Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in het hotel kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water (of met troebel/bruin water) moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeenten worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Bij aankomst kan de hotelkamer doorgaans vanaf 14.00 uur betrokken worden en op de dag van vertrek dient men de hotelkamer tussen 10.00 en 12.00 uur (afhankelijk van het hotel) te verlaten. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt, kan de bagage (tegen een kleine vergoeding) vaak bij de receptie in bewaring worden gegeven. De in deze brochure gepubliceerde prijzen zijn gebaseerd op een verblijf in standaard hotelkamers (zonder airco), tenzij anders vermeld. Bijna alle 2 persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden die (naar Russisch gebruik) niet altijd naast elkaar staan. Wij bieden u bij sommige (groeps-) reizen/hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer (niet om een 3-persoonskamer) waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed maar kan ook een slaapbank zijn. In ieder geval is het minder comfortabel dan een standaard bed. Met betrekking tot de 1-persoonskamer/hut willen wij u meedelen dat, alhoewel deze kleiner is dan de 2-persoonskamer/hut, u hiervoor een toeslag dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer, dan kunt u de prijzen bij ons opvragen. U kunt uw gereserveerde hotelkamer ter plaatse niet omboeken. De kamerprijzen kunnen in de periodes van beurzen en grote evenementen verschillen van de in deze brochure gepubliceerde prijzen. Wij adviseren u ‘s morgens al vroeg te gaan ontbijten aangezien de meeste restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen.

Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft. 

De faciliteiten, van de door ons aangeboden hotels/cruiseschepen, zijn niet altijd gratis voor gasten (ook WiFi en parkeren niet). Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van het zwembad, de fitnessruimte of golfbanen. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten zoals fitnessruimtes en zwembaden gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen. WIFI is in de verschillende hotels/ aan boord van de schepen niet altijd van goede kwaliteit of werkt soms helemaal niet.

Het kan voorkomen dat u in St. Petersburg nog een klein bedrag moet betalen voor de registratie van de gemeente (toeristenbelastingen). Deze zijn doorgaans Rb 200 (max. € 5 p.p. voor gehele verblijf).

Hotels tijdens rondreizen
Het concept van onze rondreizen door landen zoals China, Georgië, Armenië en Oekraïne (ook bij reizen op maat) zijn gebaseerd op z.gn. NO NAME HOTELS.  Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt  gaan we kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij u, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekendmaken.  Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen hebben bekend gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden. 

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage (niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of gids).

Fly & Drive ’s
Het concept van al onze Fly & Drive programma's (ook reizen op maat) zijn gebaseerd op zgn. NO NAME HOTELS.  Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt  gaan we kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij u, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekend maken.  Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen hebben bekend gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden. 

Wij adviseren u onze voorwaarden m.b.t. het huren van een auto goed te lezen. Deze kunnen per bestemming of reis anders zijn. Verder adviseren wij u een TomTom van thuis mee te nemen en deze niet ter plaatse te huren (vaak kapot/geen gebruiksaanwijzing etc.). Bij al onze Fly & Drive programma's (ook op maat) zijn hotels altijd onder voorbehoud (kunnen dus nog gewijzigd worden).

Baltische landen
Inbegrepen zijn: CDW (Collssion Damage Waiver), aansprakelijkheids- en diefstalverzekering (met eigen risico van € 650), ongelimiteerd aantal kilometers, alle belastingen, afleveren of ophaalkosten bij hotel (maandag-vrijdag) en wegenkaart.
Niet inbegrepen zijn: brandstof en parkeergelden of veerboten, verzekering 2e bestuurder, afleveren op ophaalkosten in weekenden (€ 65 per keer) en drop-off kosten.
Overige voorwaarden zijn: bestuurder dient in het bezit te zijn van een geldig EU-rijbewijs, bestuurder moet minimaal 21 jaar zijn (en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs), bestuurder dient in het bezit te zijn van een internationale creditcard in verband met borg en eventuele schade van eigen risico, Wij adviseren u zelf een TomTom mee te nemen en deze niet ter plaatse te huren. Deze zijn vaak van slechte kwaliteit omdat verschillende bestuurders ermee bezig gaan. Mocht u toch een TomTom bij het autoverhuurbedrijf huren dan zijn wij daarvoor niet verantwoordelijk als er gebreken zijn (u hoeft ons dus ook niet te bellen!). 

Treinen/treinreizen
Het spoorwegnetwerk van Rusland en omliggende landen is bijzonder uitgebreid. Vanwege de enorme afstanden tussen de steden onderling is het reizen per trein door b.v. Rusland en China, ook bij de lokale bevolking, zeer populair. De treinen zijn comfortabel en rijden in alle weersomstandigheden stipt op tijd. U dient te allen tijden de trein vooraf te reserveren. De dagtreinen hebben zitplaatsen in de 2e klas en business/1e klas. De nachttreinen hebben slaapplaatsen in 4-persoonscoupés of in 2-persoonscoupés. De genoemde vanaf prijzen en toeslagen zijn per persoon incl. de reserveringskosten en het eventueel klaarleggen van de treinkaartjes in uw hotel.

De treinen zijn niet luxe maar comfortabel. Alhoewel er veel soorten en categorieën treinen zijn reserveert Bolsjoj Reizen geen treinen op basis van een speciale categorie. Wij maken gebruik van treinen die daadwerkelijk rijden op de data, ongeacht de verschillende categorieën. Bedenk wel dat alle treinen ook gebruikt worden door de lokale bevolking. Het gaat hierbij dus niet om exclusieve toeristentreinen met gordijntjes en een pianist in de restauratiewagon (zoals bijvoorbeeld de Oriënt Express). Het in- en uitladen van uw bagage dient u zelf te doen.   

Alle klassen moeten gebruik maken van de wasgelegenheid en toilet aan beide zijden van iedere wagon (gemeenschappelijk). Het kan voorkomen dat men, indien een 2-persoonscoupé is gereserveerd, een coupé krijgt toegewezen met een eigen toilet en/of douche die men dan met de buren dient te delen. Er zijn ook treinstellen die deze luxe niet hebben. Derhalve reserveren wij enkel bedden en is verdere informatie over de verschillende treinen en treinstellen niet bij ons beschikbaar.

De tijden (en treinnummers) zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Dit kan invloed hebben op uw programma (aantal hotelovernachtingen onderweg) maar ook op uw aankomsttijd in de diverse steden (check-in tijden zijn vanaf 14.00 uur en check-out rond 11.00 uur). Eventuele wijzigingen zijn doorgaans 45 dagen voor uw vertrek pas bekend (dan kunnen treinkaartjes pas in het systeem worden geboekt). Bij uw reisbescheiden treft u de juiste informatie m.b.t. de treinnummers en tijden.

Hotels tijdens treinreizen
Het concept van onze treinreizen door landen als Rusland, Mongolië en China (ook bij reizen op maat) zijn gebaseerd op zgn. NO NAME HOTELS (eenvoudige 3*-hotels).  Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt  gaan kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij u, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekendmaken.  Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen hebben bekend gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden. 

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen  worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage (niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of gids).

Reisvoorwaarden
Alle reizen van Bolsjoj Reizen worden uitgevoerd conform de ANVR Consumentenvoorwaarden (Deel A – Reisvoorwaarden) en vallen onder de garanties van zowel de SGR als het Calamiteitenfonds. De uitgebreide ANVR Consumentenvoorwaarden kunt u inzien via www.anvr.nl/anvr-voorwaarden/. Bolsjoj Reizen hanteert, gezien het soort reizen dat wij aanbieden, aangepaste voorwaarden ten aanzien van de (aan)betaling en annuleringskosten. De dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. U kunt er in zo’n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmacht gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht één van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj Reizen c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid.

Betalingsvoorwaarden (onze betalingsvoorwaarden/percentages zijn afwijkend ten aanzien van de ANVR-voorwaarden)
De aanbetaling bedraagt 20% van de reissom. Indien u gebruik maakt van een speciaal tarief voor uw vluchten (I.A.T.A*.), bedraagt de aanbetaling 20% van het landarrangement plus de volledige kosten (100%) van de vliegtickets en luchthavenbelastingen. De aanbetaling dient per omgaande te worden voldaan. Uiterlijk 8 weken voor vertrek dient u het resterende bedrag te voldoen. Bij boeking binnen 8 weken voor vertrek dient de volledige reissom direct na ontvangst van de factuur te worden voldaan tenzij anders vermeld op uw factuur.

*IATA
IATA-vliegtickets die op voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij na boeking direct moeten worden geprint dienen direct door u volledig te worden betaald. IATA-tickets kunnen niet worden geannuleerd (annuleringkosten altijd 100%). Bij een eventuele omboeking, vanwege het Corona-virus (code oranje of rood) naar een later tijdstip, zullen er geen wijzigingskosten in rekening worden gebracht. Mits er in dezelfde prijs- en boekingsklasse geboekt kan worden. Indien de kosten, op het moment van omboeking, hoger of lager zijn dan wordt dit verschil verrekend. Ten alle tijden geldt bij IATA-vliegtickets: bij annulering van de reis uwerzijds zullen deze kosten niet worden gerestitueerd. 

Annulerings- en wijzigingskosten (onze kosten/percentages zijn afwijkend ten aanzien van de ANVR-voorwaarden)
Bij annulering tot 56 dagen voor vertrek zijn de annuleringskosten 20% over de totale reissom, vanaf 56 tot 42 dagen voor vertrek 30% van de totale reissom, vanaf 42 tot 28 dagen voor vertrek 50% van de totale reissom, vanaf 28 tot 14 dagen voor vertrek 75% van de totale reissom, vanaf 14 tot 7 dagen voor vertrek 90% van de totale reissom, vanaf 7 dagen voor vertrek de volledige reissom. Indien de volledige kosten van de vliegtickets in de aanbetaling zijn verwerkt, bestaan de annuleringskosten uit de volledige kosten van de vliegtickets, vermeerderd met het voorgaand vermelde percentage van het landarrangement. Indien uw visum reeds is aangevraagd dan zijn de kosten hierover 100%.

Bij een wijziging na boeking uwerzijds berekenen wij automatisch minimaal € 50 wijzigingskosten per boeking. Indien de wijziging ook nog kosten met zich meebrengt (van b.v. uitgegeven tickets, treinkaartjes en annulerings-/wijzigingskosten van hotels, gidsen, taxi’s etc.)  dan worden die voor 100% aan u doorberekend. Indien de nieuwe reisdata  (vluchten/hotels etc.) duurder uitvallen dan zullen de extra kosten uiteraard aan u worden doorberekend. 

Indien u uw reisdata wilt wijzigen dan brengt dat dus altijd kosten met zich mee.

Bij groepsreizen kunt u tot 3 maanden voor vertrek de vertrekdatum wijzigen à € 50 per boeking. Dit is uiteraard alleen mogelijk mits er nog plaatsen beschikbaar zijn op andere groepsreizen in het zelfde jaar. 

Bij eventuele wijzigingen of gedeeltelijke annuleringen onderweg (tijdens uw reis) uwerzijds dienen de hieruit voortvloeiende kosten ter plaatse direct door u te worden voldaan.  U heeft geen recht op restitutie van reisonderdelen die u zelf tijdens uw reis heeft geannuleerd of gewijzigd, ongeacht wat lokale vertegenwoordigers, hotelpersoneel, gidsen of vervoersbedrijven u ook toezeggen. U krijgt dus na vertrek nooit geld terug! Bolsjoj Reizen is nimmer aansprakelijk voor wijzigingen/deelannuleringen die u tijdens uw reis zelf doorvoert.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij in deze brochure aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken. Op sommige bestemmingen mogen onze gidsen alleen via een lokale gids werken. Zij zijn dan verantwoordelijk voor het vertalen van de informatie die men ontvangt van eventuele (verplichte) lokale (Russische-Chinese etc.) sprekende gidsen. Ook in de hotels, treinen en aan boord van de cruiseschepen wordt er doorgaans door het personeel weinig Engels of andere Europese talen gesproken.

Klachten
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks problemen of klachten hebben, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier, receptie, chauffeur, reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Vrijwel altijd zullen uw problemen direct opgelost worden. Wordt uw klacht niet direct opgelost dan dient u de klacht voor te leggen aan onze vertegenwoordiging ter plaatse of u neemt direct telefonisch contact op met ons kantoor. Wij zullen dan proberen vanuit Nederland de zaak op te lossen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard indien u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel en/of cruiseschip, kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen  worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage (niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of gids).

Vrijblijvend aanbod
Conform een artikel in de ANVR-reisvoorwaarden is in deze brochure sprake van een vrijblijvend aanbod dat door ons kan worden herroepen.

Gewichtige omstandigheden
In geval van gewichtige omstandigheden hebben wij het recht de reisovereenkomst te wijzigen. Onder gewichtige omstandigheden worden omstandigheden verstaan van zodanige aard, dat uitvoering van de reisovereenkomst door de reisorganisator niet in redelijkheid kan worden gevergd. De reisorganisator zal de reiziger, indien zich dergelijke omstandigheden voordoen, binnen 48 uur een alternatief aanbod doen, tenzij de oorzaak van de wijziging de reiziger is toe te rekenen.

Kennelijke fouten
Kennelijke fouten en vergissingen in deze brochure binden ons niet.

ANVR-reisvoorwaarden
BANVRolsjoj Reizen is aangesloten bij de ANVR. Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van reizen en van de informatie daarover. De reizen op deze website worden aangeboden onder het beding dat de ANVR-Reizigersvoorwaarden van toepassing zijn op alle aanbiedingen op deze website tenzij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat dit niet het geval is. De uitgebreide ANVR Reizigersvoorwaarden kunt u inzien via ANVR-Reizigersvoorwaarden

Stichting Garantiefonds Reisgelden
DSGRe op deze website gepubliceerde reizen vallen onder de garantie van de SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Calamiteitenfonds
Bolsjoj Reizen is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds vallen de op deze website gepubliceerde reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:
- (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
- de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.
Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.

Duurzaam Toerisme
Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat ook aan volgende generaties aantrekkelijke bestemmingen kunnen worden aangeboden. De ANVR-reisbranche voelt zich hierbij betrokken en zet zich in voor Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO). Zo voldoet ons bedrijf aan de ANVR-DTO verplichting, waarbij de reisonderneming o.a. een daartoe opgeleide coördinator heeft aangesteld die met goed gevolg een examen heeft afgelegd. Ook hebben wij een beleidsverklaring en een programma met praktische maatregelen opgesteld, waarin staat beschreven hoe wij nu en in de toekomst met de zorg voor het milieu omgaan. U kunt onze beleidsverklaring en programma m.b.t. duurzaam toeristisch ondernemen nalezen op de website www.bolsjoj.nl). Maar duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. U bent als vakantieganger daarbij een onmisbare schakel
(zie www.anvr.travel > Op Reis, Duurzaam Toerisme).

Bestrijding Kinderprostitutie (ECPAT)
Wij steunen actief de ANVR en ECPAT-NL in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden. Wij nodigen u uit met ons alert te zijn op misbruik van kinderen.


ANVRBolsjoj Reizen is aangesloten bij de ANVR, Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en van de informatie daarover. De reizen op deze website worden aangeboden onder het beding dat de ANVR-Reizigersvoorwaarden van toepassing zijn op alle aanbiedingen op deze website tenzij uitdrukkelijk wordt aangegeven dat dit niet het geval is. De uitgebreide voorwaarden kunt u inzien via ANVR-Reizigersvoorwaarden


SGRBolsjoj reizen is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Alle op deze website gepubliceerde reizen, met uitzondering van vluchten per lijndienst die geen onderdeel uitmaken van een pakketreis, vallen daarom onder de garantie van de SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorggedragen voor de terugreis. Indien u niet rechtstreeks boekt bij een SGR-reisorganisator bevelen wij u aan om uw reis te boeken bij een bij SGR aangesloten reisbureau of reizenverkopende bank. Zij zijn herkenbaar aan het op hun verkoopkantoren aangebrachte vignet met de lachende wereldbol. Vraag bij boeking uitdrukkelijk naar de brochure Informatie voor uw ANVR vakantie. In deze brochure staat beschreven hoe u bij recht op terugbetaling moet handelen.

Bolsjoj reizen is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Alle op deze website gepubliceerde reizen vallen daarom onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:
- (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
- de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.
Vraag voor meer informatie uitdrukkelijk naar de brochure Informatie voor uw ANVR vakantie. Daar staat, naast andere regelingen, de volledige garantieregeling van het Calamiteitenfonds beschreven.   

Duurzaam Toerisme
Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. De reisbranche voelt zich hierbij betrokken. ANVR- reisorganisaties zijn verplicht om een milieuprogramma met praktische maatregelen op te stellen en toe te passen. In dit programma beschrijven reisorganisaties hoe zij nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in de bedrijfsvoering en in de aan u aangeboden reizen. Ook is een daartoe opgeleide coördinator actief. Wij voldoen aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de ANVR. Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. U bent als vakantieganger daarbij een onmisbare schakel. U kunt hierover meer lezen op www.anvr.travel.