Treinreizen Algemeen - Rusland
Onze bestemmingenRusland Algemene informatieHoogtepunten-------------GROEPSREIZEN---------Groepsreis 6 dagen St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende gidsGroepsreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 9 dagen Moskou met Sergiev Posad en St. Petersburg met Kronstadt per KLM en met Nederlandssprekende gidsen Groepsreis 11 dagen St. Petersburg, Gouden Ring en Moskou per KLMGroepsreis 12 dagen cruise van Moskou naar St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 12 dagen cruise van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleidingGroepsreis 16 dagen Grand Trans SiberiŽ-/MongoliŽ Express--------------CRUISES 2021-------------Cruise 12 dagen van Moskou naar St. Petersburg per KLM en met Nederlandssprekende reisleidingCruise 12 dagen van St. Petersburg naar Moskou met Nederlandssprekende reisleiding------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----------MET EXCURSIEPROGRAMMA'S---Stedenreis 5 dagen Moskou met excursieprogrammaStedenreis 5 dagen St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 8 dagen Moskou en St. Petersburg met excursieprogrammaStedenreis 10 dagen Moskou, Gouden Ring en St. Petersburg------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 3 dagen MoskouStedenreis 5 dagen Moskou en St. PetersburgStedenreis 7 dagen Moskou, St. Petersburg en TallinnStedenreis 7 dagen Moskou, St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 3 dagen St. PetersburgStedenreis 5 dagen St. Petersburg en MoskouStedenreis 5 dagen St. Petersburg en TallinnStedenreis 5 dagen St. Petersburg en HelsinkiStedenreis 7 dagen St. Petersburg, Tallinn en Helsinki----UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN----ReisinformatieHotels MoskouHotels St. PetersburgExcursies Moskou Excursies St. Petersburg-----------TREINREIZEN----------Treinreizen AlgemeenSteden langs het spoorExpress treinen en routesTrans SiberiŽ Express 19 dagen van Moskou naar VladivostokTrans SiberiŽ Express 22 dagen van St. Petersburg naar VladivostokTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 21 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 24 dagen van St. Petersburg naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 26 dagen van Moskou naar BeijingTrans SiberiŽ-/MongoliŽ Express 29 dagen van St. Petersburg naar BeijingBaltische landen MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Treinreizen Algemeen

Treinreizen
Niet minder dan één vijfde deel van het aardoppervlak wordt ingenomen door Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken. Slechts één kwart van dit grote land ligt in Europa, de rest hoort bij Azië. De meeste Russen wonen in het Europese deel en hoe verder je naar het oosten trekt, hoe stiller en onherbergzamer het wordt. Reizen per trein door dit gigantische en vaak ongerepte land opent nieuwe perspectieven. Het spoor biedt bij uitstek de mogelijkheid om de lokale bevolking en hun gewoonten te leren kennen. In de internationale treinen is steevast een bont gezelschap aan nationaliteiten te vinden. De eindeloze en regelmatige cadans van het spoor draagt bij aan het juiste decor voor een goed gesprek, liefst onder het genot van een stevig glas Wodka. Een unieke reis die u niet snel zult vergeten.

Geschiedenis
In 1837 werd de eerste Russische spoorlijn aangelegd. Dit spoor liep van St. Petersburg naar Tsarskoye Selo, het huidige Poesjkin. De belangrijkste reden om dit spoor aan te leggen was het vervoeren van de keizerlijke familie die zomers St. Petersburg (winterpaleis) verruilde voor Poesjkin (zomerpaleis). In 1842 begon men met het aanleggen van de nu belangrijkste spoorlijn, die tussen Moskou en St. Petersburg (ca. 650 km). Tsaar Alexander II beval in 1865 om meer spoorlijnen aan te leggen door het Europese gedeelte van Rusland. Het was tsaar Alexander III die eind 19de eeuw de opdracht gaf om de Trans Siberië Spoorlijn naar het Verre Oosten aan te leggen. Hij benoemde zijn zoon de tsarevitsj Nicolaas (troonopvolger) tot president van de Trans Siberië Spoorlijn. In 1916 kon de champagne worden geopend. Sinds de 2de helft van de vorige eeuw heeft de Russische overheid kapitalen geïnvesteerd in de aanleg van spoorlijnen, vooral om de bereikbaarheid van verafgelegen gebieden in Azië te verbeteren. Dit ter bevordering van de handel, vervoer van grondstoffen en natuurlijk militairpersoneel.

Spoornet
Het Russische spoornet is bijzonder uitgebreid, het is het op één na grootste ter wereld met ca. 87.000 km aan spoor waarvan 43.100 km geëlektrificeerd. De Russische spoorwegen vervoeren jaarlijks bijna 1 miljard passagiers en 1,2 miljard ton vracht. Naar schatting werken er meer dan 1 miljoen Russen bij de spoorwegen. Lange-afstand-treinen verbinden tegenwoordig bijna alle Russische steden met elkaar, ook in Siberië (zo groot als Europa) en in het Verre Oosten. Veel Russen reizen per trein om hun verre familieleden te bezoeken of om na verlof terug te keren naar afgelegen mijnen en fabrieken. Ook zwaar bepakte handelaren gebruiken vaak het spoor. De treinen rijden in Rusland tijdens alle weersomstandigheden stipt op tijd, ze zijn comfortabel en warm.

Bij de Mongools-Chinese grens moeten de onderstellen van treinen verwisseld worden. In Rusland en Mongolië is de afstand tussen de treinrails groter dan de standaard breedte in Europa en China. Dat betekent dat alle treinen bij het passeren van de grens op andere onderstellen overgezet moeten worden.

De route
Er zijn tal van mogelijkheden met betrekking tot de verschillende routes. Doorgaans vliegen de meeste reizigers eerst naar Moskou waar ze op een van de treinen stappen richting Vladivostok aan de Stille Oceaan, Ulaanbaatar in Mongolië of richting Beijing, de hoofdstad van China. Vanaf de eindbestemming vliegt men dan weer terug naar Amsterdam. Elke eindbestemming heeft natuurlijk zijn eigen route. Informatie over de verschillende Express treinen en hun eindbestemmingen vindt u op de pagina Express treinen en routes. Per traject doen de Express treinen verschillende steden aan waar u, indien u dat wenst, een stopover kunt maken (van altijd minimaal 2 nachten). Voor informatie over de meest interessantste steden waaruit u een keuze kunt maken verwijzen wij naar pagina Steden langs het spoor. Uit een onuitputtelijke lijst van trajecten en overstapmogelijkheden (altijd minimaal 2 overnachtingen) hebben wij de populairste en mooiste routes op een rij gezet. U vindt deze informatie op de pagina Eigen treinreis samenstellen.

Treinkaartjes
Alle treinen door Rusland, Mongolië en China dienen van te voren te worden gereserveerd. U kunt onderweg uw route of uitstapplaatsen niet wijzigen. Er bestaan geen openkaartjes. Per traject ontvangt u een apart treinkaartje waarop de datum, het aantal personen en de stoel/bednummers staan vermeld. De treinkaartjes voor uw eerste traject worden aan u overhandigd in of klaargelegd bij de receptie van uw hotel in Moskou. Derhalve dient u altijd bij ons een hotel in Moskou te reserveren voor minimaal 2 nachten. Overige treinkaartjes worden aan u overhandigd, tijdens de stopovers, door onze lokale partners. Zo krijgt u doorgaans in Novosibirsk de kaartjes voor het traject Novosibirsk-Irkoetsk (tenzij anders vermeld in uw reisbescheiden).

Graag willen wij u erop attenderen dat de Russische, Mongoolse en Chinese spoorwegen de dienstregeling onaangekondigd kan wijzigen. Dit gebeurt doorgaans aan het begin van het jaar of in de maand maart  (niet als u al onderweg bent!). Meestal heeft dit weinig effect op lange trajecten maar als u veel stopovers maakt zou dit uw reisprogramma  zeker kunnen beïnvloeden. Uiteraard nemen wij dan direct contact met u op om samen de nieuwe mogelijkheden te bespreken. In het ergste geval zou u in een van de steden een nachtje moeten bijboeken. Treintijden (en treinnummers)  zijn dus altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Dit kan invloed hebben op uw programma (aantal hotelovernachtingen onderweg) maar ook op uw aankomsttijd in de diverse steden (check-in tijden zijn vanaf 14.00 uur en check-out rond 11.00 uur). Eventuele wijzigingen zijn doorgaans 45 dagen voor uw vertrek al bij ons bekend. Bij uw reisbescheiden treft u de juiste informatie m.b.t. de treinnummers en tijden.

Aan boord
Vanwege de enorme afstanden tussen de steden onderling, beschikken de lange-afstand-treinen uitsluitend over een groot aantal wagons met slaapcompartimenten. Er worden dus geen zitplaatsen verkocht. Doorgaans heeft een wagon ca. 9 slaapcompartimenten. Men kan in verschillende klassen reizen (1e, 2e en 3e klas). Over het algemeen zijn er niet zo heel veel verschillen tussen de 1e en 2e klas. Sommige treinen hebben maar een hele kleine of helemaal geen 1e klas. Derhalve kunt u bij Bolsjoj Reizen uitsluitend slaapplaatsen reserveren in een 4-persoonsslaapcoupé of in een 2-persoonsslaapcoupé (dit kan in de 1e klas zijn of in de 2e zijn (een 4-persoonscoupé voor 2 personen). In een 4-persoonscoupé bevinden zich 2 slaapplaatsen beneden en 2 boven (met trapje). Overdag zijn de slaapplaatsen niet opgemaakt zodat men op de 2 onderste slaapplaatsen (banken) kan zitten. De wagon van de 3e klas heeft geen compartimenten, alleen slaapplaatsen. Hier ligt men met 48 personen bij elkaar in een wagon. De 3e klas wordt hoofdzakelijk gebruikt door rugzaktoeristen, families met kinderen en de lokale bevolking die maar voor een kort traject meereizen. Niet alle treinen hebben een 3e klas. Bolsjoj Reizen verkoopt geen kaartjes voor de 3e klas.

De treinen zijn niet luxe maar comfortabel. Alhoewel er veel soorten en categorieën treinen zijn reserveert Bolsjoj Reizen geen treinen op basis van een speciale categorie. Wij maken gebruik van treinen die daadwerkelijk rijden op de gewenste dagen ongeacht de verschillende categorieën. Bedenk wel dat alle treinen ook gebruikt worden door de lokale bevolking. Het gaat hierbij dus niet om exclusieve toeristentreinen met gordijntjes en een pianist in de restauratiewagon (dus niet te vergelijken met bv. de Oriënt Express of gecharterde treinen zoals onze 15-daagse Trans Siberië/Mongolië Express). Het in en uitladen van uw bagage dient u dus zelf te doen.   

Alle klassen moeten gebruik maken van de wasgelegenheid en toilet aan beide zijden van iedere wagon (gemeenschappelijk). Het kan voorkomen dat men, indien een 2-persoonscoupé is gereserveerd, een coupé krijgt toegewezen met een eigen toilet en/of douche die men dan met de buren dient te delen. Er zijn ook treinstellen die deze luxe niet hebben. Derhalve reserveren wij enkel bedden en is verdere informatie over de verschillende treinen en treinstellen niet bij ons beschikbaar.   


Elke wagon heeft ook een kleine ruimte waar u uw eigen conducteur (provodnik) kunt vinden. Hij/zij is verantwoordelijk voor het soepel verloop van de reis voor wat betreft de zaken die zich in uw wagon afspelen. Hij/zij onderhoudt de toilet en wasgelegenheid, deelt het beddengoed uit en houdt een oogje in het zeil. Bij hem/haar kunt u ook kokend water krijgen om uw eigen kopje instantkoffie, thee of kop soep te maken. Mocht er iets niet in orde zijn dan kunt u bij hem/haar terecht.

De aangehaakte restauratiewagons bieden vaak een vrij beperkt aanbod aan gerechten. Maar op de stations onderweg kunt u behoorlijk eten en drinken inslaan. Door de lokale bevolking wordt er allerlei koopwaar aangeboden. U vindt op de perrons ook kiosken met drankjes en sigaretten.

De meeste treinen hebben geen douchegelegenheid. Op verschillende stations in Rusland kan men tegen betaling gebruik maken van het (bad-) douchehuis.

Hotels/gerkampen onderweg
Het is aan te bevelen om tijdens een lang traject 1 of meerdere stop-overs te maken. In alle tussenliggende steden kan worden overnacht (minimaal 2 nachten).  Dit maakt het reizen minder vermoeiend en veel afwisselender. Een stop van 1 of 2 volle dagen is in de meeste steden voldoende om de markante bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn uitzonderingen. Zo is het zeker de moeite waard om in Irkoetsk een onderbreking van een paar dagen te maken vanwege het prachtige Baikalmeer. Ook een paar extra dagen in Ulaanbaatar met bezoek aan een van de nationale parken of een gerkamp is zeker de moeite waard. Afhankelijk van de temperatuur heeft het gerkamp vanaf half oktober tot eind april geen stromend water. Wij raden u aan om vooraf alle hotels te reserveren. Op de pagina Eigen treinreis samenstellen vindt u de prijzen van verschillende hotels, transfers en stadsrondritten.

Trein- en vliegreizen combineren
Veel reizigers kiezen ervoor om eerst naar Moskou te vliegen en vervolgens over te stappen op de trein. Hiermee wordt tijd bespaard en het relatief saaie traject van Nederland naar Moskou vermeden. Bolsjoj Reizen biedt u de mogelijkheid om naar Moskou te vliegen en vanuit diverse steden weer terug te vliegen. Zo kunt u per KLM (rechtstreekse vluchten) de steden Moskou en Beijing combineren. Indien u Moskou met andere steden langs de grote spoortrajecten wilt combineren dan bent u aangewezen op Aeroflot.

Voorbereiding
Wij raden u ten sterkste aan om uw reis vooraf tot in de details te plannen. Zelfs op de drukste routes worden vaak geen dagelijkse verbindingen onderhouden. Ook zijn er grote kwaliteitsverschillen tussen treinen die op het eerste gezicht vergelijkbaar zijn. Zo kan het voorkomen dat u tijdens één of meerdere trajecten in een minder comfortabele trein reist. Zeker in verband met de geldigheidsduur van uw visa is het van belang te weten hoeveel tijd de verschillende etappes in beslag nemen. Het is noodzakelijk om reeds voor vertrek de vereiste visa in uw bezit te hebben. In verband met het aanvragen van verschillende visa en het reserveren van de treinen en hotels, dient u minimaal 2 maanden voor vertrek te reserveren. 

Visa
Land         geldigheidsduur van          duur aanvraag         visum/incl.verzorgingskosten
                            paspoort 
Rusland*      6 maanden                        2 weken                     €   110
China**        7 maanden                        1 week                      €    185 (zelf aan te vragen)
Mongolië***  6 maanden                       3 weken                      €   185


* Rusland: een visum voor Rusland wordt alleen afgegeven voor de periode waarin hotels zijn geboekt. Naast het originele paspoort, een online ingevuld visumformulier en een pasfoto heeft u ook een verklaring nodig van uw reis- of ziektekostenverzekeringsmaatschappij. Deze verklaring dient de volgende informatie te bevatten: uw polisnummer, uw volledige naam, uw geboortedatum, de data waarop u Rusland in- en uitreist en dat u in geheel Rusland verzekerd bent (of werelddekking). Mocht een van deze gegevens ontbreken dat wordt uw aanvraag meteen afgewezen. Als u uw verzekeringsmaatschappij belt en zegt dat u op vakantie gaat naar Rusland dan weten zij meestal al dat u een verklaring nodig heeft.  

Tevens dient u een officiële uitnodiging bij de aanvraag te kunnen overleggen. Deze uitnodiging wordt door Bolsjoj Reizen gratis verstrekt indien u een pakketreis (vlucht + hotel) heeft geboekt. In alle andere gevallen kunnen wij ook voor een toeristische uitnodiging zorgen voor een verblijf van maximaal 14 dagen (kosten € 60 p.p.).

Uw visum is een sticker welke in uw originele paspoort wordt geplakt. Hierop staat onder andere de data dat u in Rusland mag verblijven, uw naam en geboortedatum. De onderste strip van de sticker is een code van het consulaat. Indien uw naam hierop fout staat vermeld dat is dat geen probleem (geheime code!).

U kunt uw visum voor Rusland op 3 adressen aanvragen:
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Russische Consulaat in Den Haag (zie https://netherlands.mid.ru). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het VFS kantoor in Den Haag terecht (zie punt 3)
3. bij het Visa Facilitation Services in Den Haag (zie www.vfsglobal.com)

NOTE; het Russisch consulaat accepteert (op het moment) alleen aanvragen van reizigers die binnen 2 maanden naar Rusland vertrekken. Wijzigingen zijn altijd onder voorbehoud.

**China: een visum voor China is 3 maanden geldig vanaf de dag van afgifte (maximum verblijf is 1 maand). Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. Informatie (altijd onder voorbehoud) over alles wat u nodig heeft ontvangt u bij de factuur. U dient zelf nog oor de aanvraag te controleren of het consulaat eventuele wijzigingen in de procedure heeft doorgevoerd.

U kunt uw visum voor China maar op 2 adressen persoonlijk (er worden vingerafdrukken genomen) aanvragen: 
bij het Chinese Consulaat in Den Haag (zie www.china-embassy.org). Maak ruim op tijd een afspraak. Mocht het niet lukken dan kunt u nog altijd bij het CVASC kantoor in Den Haag terecht 
bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag (zie www.visaforchina.org)

Wanneer Nederlanders in China aankomen op een van de 8 internationale internationale luchthavens mogen ze - onder voorwaarden - voor een periode van maximaal 72 uur China betreden zonder visum. Voorwaarde voor deze 72-uurs visum vrijstelling is dat een ticket overlegd kan worden waaruit blijkt dat de reiziger binnen 72 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst in China naar een andere internationale bestemming (buiten China). 

***Mongolië:  een visum voor Mongolië is maar 90 dagen geldig na afgifte. maximum verblijf is 1 maand. Naast het originele paspoort, een ingevuld visumformulier en een pasfoto dient u ook een reisschema te overleggen met daarop uw overnachtingsadressen. In sommige gevallen ook een inreisbewijs (kopie treinkaartje of ticket van uw vlucht).

U kunt uw visum voor Mongolië op 3 adressen aanvragen: 
1. bij Bolsjoj Reizen in Diemen (zie volgende hoofdstuk ‘Visum via Bolsjoj reizen’)
2. bij het Mongoolse consulaat in Brussel/Antwerpen 

Overige landen: voor de Baltische landen en Finland (deze landen behoren tot de EU) heeft u enkel een geldig paspoort of een officieel identiteitsbewijs nodig. Voor Georgië, Armenië en Oekraïne heeft u geen visum nodig maar dient uw paspoort nog wel 6 maanden geldig te zijn na thuiskomst.

Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen in websites, procedures of visumkosten van de verschillende consulaten. U bent altijd zelf verantwoordelijk om de juiste documenten/papieren en verklaringen op tijd aan te vragen of af te leveren, ongeacht of u zelf voor het visum zorg draagt of dat Bolsjoj Reizen dat in opdracht van u gaat doet. Papieren of aanvraagformulieren die niet volledig of goed zijn ingevuld, worden meteen naar uw adres teruggestuurd met alle gevolgen van dien. U kunt uw reis niet kosteloos annuleren indien u niet op tijd bent met het aanvragen van een visum.

Visum via Bolsjoj Reizen
Indien u door Bolsjoj Reizen het visum wilt laten verzorgen dient u dit tijdens het reserveren van uw reis kenbaar te maken. Voor wijzigingen met betrekking tot het wel of niet verzorgen van uw visum berekenen wij automatisch € 50 wijzigingskosten. Het verdient aanbeveling om in verband met eventuele grote drukte bij de consulaten, het natrekken van uw gegevens of vertragingen bij de post minstens een week op te tellen bij de duur van een visumaanvraag. Deze kan aanzienlijk afwijken van de periode genoemd in de tabel. Bij een visumaanvraag heeft het consulaat altijd uw originele paspoort nodig. Gedurende de aanvraagprocedure kunt u dus niet over uw paspoort beschikken. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

LET OP: het kan voorkomen dat, bij grote drukte op het consulaat, uw aanvraag pas 2 dagen voor uw vertrek wordt verwerkt. Wij zullen uw paspoort dan op Schiphol klaarleggen. Houdt u er dus rekening mee dat u vanaf het moment dat u uw paspoort naar ons heeft verzonden niet meer hierover kunt beschikken tot eventueel de dag van vertrek naar Rusland. Er worden geen uitzonderingen gemaakt! Indien u denkt uw paspoort in de aanvraagperiode toch nodig te hebben, vraag dan alvorens u het paspoort naar ons toestuurt, een identiteitsbewijs bij de gemeente aan (altijd op vertoon van uw originele paspoort). Note: indien u zelf te laat bent met de aanvraag zult u uw paspoorten weer bij ons op kantoor dienen op te halen, wij gaan dan niet voor u naar Schiphol (alleen als consulaat te laat is)!

Indien wij uw paspoort, in opdracht van u, eerder moeten terughalen dan wordt de procedure meteen stopgezet en ontvangt u op dat moment geen visum. Wel worden door ons de verzorgingskosten en eventuele verzendkosten aan u in rekening gebracht. Indien u in een later stadium alsnog een visum wilt aanvragen dan dient u dit zelf bij het consulaat te doen. De genoemde tarieven zijn van toepassing op een standaardprocedure van een toeristisch visum voor houders van een Nederlands paspoort. Voor buitenlandse paspoorten (mits de aanvrager in het bezit is van een Nederlandse verblijfsvergunning of een uittreksel uit het bevolkingsregister) brengen de consulaten een toeslag in rekening van ca. € 20 per paspoort. Versnelde procedures zijn niet mogelijk. Instructies over het invullen van visumaanvraagformulieren voor al onze bestemmingen zijn bij ons kantoor verkrijgbaar.

2 OF MEER VISA
Voor reizen met de Trans Siberië Express of gelijksoortige reizen, waarbij 2 of meer visa nodig zijn, beginnen de aanvraagprocedures 3 maanden voor vertrek. Tijdens de aanvraag kunt u niet over de paspoorten beschikken (uitzonderingen zijn niet mogelijk!). Nadat de visa door de diverse consulaten zijn afgegeven sturen wij de paspoorten na telefonisch overleg, aangetekend terug naar uw huisadres (niet binnen 4 weken voor vertrek).  
Indien de visa pas klaar zijn binnen 4 weken voor vertrek dan dient u de paspoorten op ons kantoor in Diemen te komen ophalen. De paspoorten kunnen ook op Schiphol voor u worden klaargelegd. Deze kunt u dan op de dag van uw vertrek bij een balie in de vertrekhal ophalen. 

U kunt telefonisch boeken via 020-20.12.777 of per e-mail aan info@bolsjoj.nl