download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

China

* Nu tijdelijk geen visum nodig voor reizen tot 15 dagen! (Onder voorbehoud van wijzigingen)

China is in grootte, na Rusland, Canada en Amerika, het 4de land ter wereld. Het is zo’n 235 keer groter dan Nederland. De maximale afstand van Oost naar West bedraagt maar liefst 5000 km en van noord naar zuid ruim 5600 km. Ook de afstanden tussen de verschillende steden zijn enorm. Het totaal aantal inwoners wordt geschat op zo’n 1.4 miljard waarvan 90% tot de Han Chinezen behoren (de oorspronkelijke bevolking). Enkele minderheden zijn de Oegoeren, Kazakken, Tibetanen en de Hui. De Chinezen die onder het oud communistische stelsel elk comfort hebben moeten ontberen, willen de opgelopen achterstand snel inhalen. China is niet alleen een gigantisch land maar tegenwoordig ook een belangrijke speler op het politiek en economisch wereldtoneel. Het platteland loopt leeg en de grote steden ondergaan een grenzeloze groei. Onder het communisme zijn ontelbare gebouwen en oude tempels vernietigd en vervangen door socialistische gebouwen zoals de Grote Hal van het Volk op het plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Tegenwoordig maken deze gebouwen weer plaats voor nieuwe hotels en moderne winkelcentra.

China is vandaag de dag een religieus land en haar bevolking is zeer bijgelovig. De drie belangrijkste geloven zijn het boeddhisme (geïmporteerd uit India), het taoïsme (enige echte inheemse religie) en in mindere mate het confucianisme (meer een filosofie dan een geloof). Door haar omvang kent China natuurlijk ook een grote diversiteit aan landschappen. Van droge woestijnen, uitgestrekte steppen, hoge bergketens, groene hooglanden en kale vlaktes tot aan tropische stranden, je vindt het allemaal in China. Door de enorme oppervlakte van het land kent China ook een grote variatie aan regionale klimaten. Een groot deel wordt beheerst door een landklimaat, hete zomers en koude winters. In de zomer waaien de moessonregens van het zuiden naar het noorden. Er kan dan extreme regenval ontstaan. In de winter waait er een zeer droge koude lucht vanuit Siberië naar het zuiden. Alleen in het uiterste zuiden (subtropisch) vriest het niet. China is een fascinerende wereld vol contrasten. Het ene moment sta je tussen honderden meters hoge supermoderne wolkenkrabbers en het andere moment fiets je door kleurrijke hutongs (volksbuurten) of bezoek je eeuwen oude tempels en graftombes. En dat alles goed te combineren met wandelingen door uitgestrekte berglandschappen of langs schilderachtige rijstvelden. Ook een riviercruise over de Yangtze (6300 km), na de Amazone en de Nijl de langste rivier ter wereld, is zeker een aanrader. Een fantastische manier om een deel van het uitgestrekte land te leren kennen. China’s zeer rijke geschiedenis is vooral ook op het platteland terug te vinden. Gedurende de door ons aangeboden riviercruises, over een van de mooiste en indrukwekkendste rivieren ter wereld, zult u een aantal van deze cultuurschatten zelf kunnen bewonderen. De oude Chinese beschaving zag China als het centrum van de wereld, het werd dan ook het ‘Rijk van het Midden’ genoemd. Zeker is dat China nu het land van de toekomst is, de westerse wereld kan er niet meer omheen. Meer dan ooit een reden om dit fascinerende land op een van uw volgende reizen te bezoeken.

Feestdagen 2024

01 januari Nieuwjaar
01 februari Chinees Nieuwjaar & 1ste Gouden week vakantie
08 maart Internationale Vrouwendag
04 maart Feest van de Blauwe Draak (Zhonghe Festival)
04 april Gravenfeest
01 mei Dag van de Arbeid
08 mei Geboorte Boeddha
03 juni Drakenbootfestival
10 september Mid-herfstfestival
01 oktober Nationale Dag & 2de Gouden Week vakantie
22 december Winterzonnewende

Lees meer

Groepsreizen

Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u samen met anderen in groepsverband reist. Tijdens deze zeer afwisselende groepsreizen staan cultuur en bevolking centraal. U wordt gedurende de gehele reis begeleid door zeer enthousiaste en ervaren gidsen.

Stedenreizen

Wij hebben voor u reizen samengesteld naar de belangrijkste steden. U kunt meerdere steden en landen met elkaar combineren. U vliegt bijvoorbeeld vanuit Amsterdam naar Shanghai en van Ulaanbaatar weer terug naar Amsterdam. Een ideale manier om op individuele basis kennis te maken met deze prachtige steden. Onze stedenreizen kunt u geheel naar uw eigen wens invullen en u kunt verblijven zolang u wenst. Als u een andere verblijfsduur wenst of excursies aan uw verblijf wilt toevoegen dan horen wij dat graag.

Trans Mongolië Express

De treinreis van Beijing naar Ulaanbaatar behoort tot een van de bekendste trajecten ter wereld. De trein rijdt langs uitgestrekte vlakten, steppen en de Gobi-woestijn.

Maatwerk, uw eigen reis samenstellen

Een reis volledig afgestemd op uw eigen wensen en ideeën. In principe is er niets onmogelijk bij het samenstellen van uw persoonlijke reis. U kunt elke dag vertrekken en kunt op elke plaats zolang verblijven als u wenst. U kunt een combinatie maken uit de diverse steden en landen uit ons aanbod. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis. Bij een combinatie van diverse bestemmingen zorgen wij voor de beste en voordeligste trein, bus, boot of vluchtverbindingen. De reizen, excursies en de informatie bij maatwerk die u op onze website aantreft, geven u ons inziens voldoende inspiratie om een bijzondere reis samen te stellen. Een maatwerkreis van Bolsjoj Reizen is een combinatie van uw wens en ons advies!

Hoogtepunten in China

Beijing

Het oude Peking, is het centrum van China mede dankzij de laatste 24 Ming- en Qing-keizers die vanuit deze stad het land regeerden. Alhoewel Beijing de hoofdstad is van de Volksrepubliek China is het met haar ca. 22 miljoen inwoners niet de grootste stad maar wel het politieke en culturele centrum van het land. Beijing betekent letterlijk ‘noordelijke hoofdstad’, een rol die het meerdere keren heeft gespeeld in China’s lange geschiedenis. Al vanaf de 13de eeuw werden de keizerlijke bevelen vanuit Beijing het land in verzonden. Steden als Nanjing en Xi’an gingen Beijing voor als hoofdstad. Vandaag de dag is Beijing een moderne maar ook zeer drukke stad. Beijing staat bij de internationale reiziger absoluut op nummer 1 en zal dan ook in alle reisprogramma’s terug te vinden zijn. Het herbergt de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van China zoals ’s werelds grootste paleizencomplex in de Verboden Stad, waar eens de keizers in afzondering van de buitenwereld leefden. Niet te vergeten het Plein van de Hemelse Vrede/Tiananmen, ’s werelds grootste plein, waaraan het imposante Volkscongres ligt (Grote Hal van het Volk) is gelegen. De Tempel van de Hemel/Tiantan is een meesterwerk uit de 15de eeuw. Het staat op een 3 verdiepingen hoog terras van wit marmer, is omgeven door een prachtige balustrade en heeft een dak van 50.000 briljant blauwe dakpannen. De kleurrijke Lamatempel/Yong He Gong is een van de best bewaarde tempels in Beijing. Tijdens de Qing-dynastie werd deze tempel in 1694 als woonhuis gebouwd voor de latere keizer Yong Zheng. Nu leven er monniken uit Mongolië en Tibet. Een bezoek aan het uitgestrekte keizerlijke Zomerpaleis aan het Kunming-meer is vooral in de zomer een verademing. Beijing beschikt ook over tal van musea die onderdak bieden aan ontelbare kunstschatten. Wie de ziel van het oude Beijing wilt ontdekken kan terecht in een van de eeuwenoude volksbuurten/hutongs. In de charmante straatjes en nauwe steegjes van deze hutongs wonen nog de oorspronkelijke inwoners van deze fascinerende stad. De kleine huisjes hebben vaak een binnenplaats of veranda waar het dagelijkse familieleven zich afspeelt. Een wandeling of een ritje per riksja door een van deze oude volksbuurten is zeker een belevenis. De oude kleurrijke wijk Houhai, grenzend aan het Houhai meertje, is hiervoor zeer geschikt. Vooral ’s avonds is het er reuze gezellig met tal van kleine winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Probeert u de Pekingeend eens. Beijing staat ook bekend om haar vele theaters. Een klassieke Peking operavoorstelling, meestal in het Chinees en dus niet te volgen, of een fantastische acrobatiekshow, de meest geliefde vorm van vermaak in China, staan natuurlijk bij vele bezoekers op het programma.

Zo’n 1000 km ten zuidwesten van Beijing ligt Xi’an. In en om de stad liggen indrukwekkende bezienswaardigheden waarvan het Terracottaleger de bekendste is. Maar deze gezellige en overzichtelijke stad heeft de toerist veel meer te bieden. Vooral de oude stadmuur rondom het centrum is een van de best bewaarde fortificaties van China. De muur is 14 km lang en zo breed dat je er een geweldige fietstocht op kunt maken. Zoals bijna alle oude Chinese steden heeft Xian ook een eeuwenoude Trommel- en klokkentoren. Ook de Grote Wilde Ganspagoda en de kleurrijke en gezellige oude Moslimwijk, met de zeer bijzondere Grote Moskee, zijn een bezoek waard.

De stad Chengdu is voornamelijk bekend vanwege het pandareservaat waar het nationale knuffelbeest, de grote pandaberen, te bewonderen zijn. Rondom Chengdu zijn meerdere nationale parken en onderzoekscentra waar zo’n 800 panda's leven. Het bekendste bezoekerscentrum is de Chengdu Panda Base. Chengdu staat ook bekend om haar thee en de vele theehuizen waar onder andere voorstellingen worden gegeven (opera en acrobatiek). Bezoek het Volkspark, een van de stadsparken, dat erg geliefd is bij de lokale bevolking.

Volgens een oud gezegde is het landschap van Guilin het mooiste ter wereld en dat van Yangshuo het mooiste van Guilin. Het zijn vooral de unieke Karstformaties, die als een stenenwoud rondom Guilin liggen, en de pittoreske Li-rivier waaraan dit gebied haar schoonheid te danken heeft. Een van de hoogtepunten is zondermeer een boottocht over de Li. In ca. 4 uur vaar je, als door een sprookjeswereld, van Guilin naar Yangshuo (ca. 30 km). Na een bezoek aan de gezellige oude winkelstraatjes van Yangshuo ga je met de bus weer terug naar Guilin (ca. 80 km). Een aantal dagen in Yangshuo is zeker ook aan te bevelen. Je kunt hier heerlijk in de omgeving wandelen en fietsen of een tochtje maken op een bamboevlot.

Shanghai is Shanghai, een stad die voor de helft nog in het verleden leeft en voor de helft in de toekomst. Van traditionele huisjes/shikumen in de Oude Stad en koloniale gebouwen aan de Bundboulevard tot aan de futuristische wolkenkrabbers van Pudong, Shanghai heeft het allemaal! Na vooral groot en rijk geworden te zijn door de opiumhandel in de 19de eeuw ontwikkelde de stad zich snel tot een kolos in de internationale handel. Vandaag de dag is Shanghai, met haar ca. 25 miljoen inwoners, een van ’s werelds grootste havensteden. Zowel Chinezen als toeristen komen hoofdzakelijk naar deze stad (grootste winkelparadijs van Azië) om te winkelen. De klassieke tuin van Yuyuan, in het hartje van de stad, is een meesterlijk voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur.

Met ruim 13 miljoen inwoners is Guangzhou de grootste stad in het zuiden. Het is een moderne stad met voldoende mogelijkheden om je enkele dagen prima te vermaken. Indrukwekkend is de kleurrijke Tempel van de Zes Banyanbomen waar gelovigen hun offers aan Boeddha aanbieden. De graftombe van koning Wen (122 v. Chr.) is een van de weinige graftombes die in China daadwerkelijk van binnen te bezichtigen is. Het bijbehorende museum herbergt tal van zeldzame voorwerpen uit het graf. Bezoek het op een na hoogste gebouw van China, de Canton Tower (600 m) ontworpen door een Nederlandse architect (Mark Hemel) of maak ’s avonds een rondvaart over de Parelrivier, een feest van lichtjes.