download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Excursies Azerbeidzjan

De prijzen van de hieronder genoemde excursies zijn per persoon inclusief een Engelssprekende gids, entreegelden en auto met chauffeur indien van toepassing. Wanneer er tijdens excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten daarvan voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Het kan voorkomen dat het tijdstip van een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Musea en andere bezienswaardigheden werken vaak met een tijdslot om zodoende wachttijden en de doorstroom van bezoekers goed te kunnen reguleren. Ook komt het wel eens voor dat een museum of paleis onaangekondigd voor een of meerdere dagen wordt gesloten in verband met onderhoud, renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden. Excursies zijn dus altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Excursies Baku

De havenstad Baku of Bakoe is al sinds de tijd van de Zijderoute een belangrijke doorvoerhaven geweest van goederen en handelswaar uit het Oosten. In de oude ommuurde binnenstad vind je nog vele oude historische gebouwen uit die periode. Het moderne en futuristische gedeelte van de stad is te danken aan de handel in olie. De nieuwe rijkdom spat er dan ook vanaf. Tijdens onze stadsrondrit zullen we het magische contrast tussen het oude en het nieuwe van deze bruisende stad laten zien. Om u een goede indruk te geven van de ligging en indeling van de stad zoeken we het eerst hogerop. Vanaf het hoog gelegen Dagustu Park/Highlands Park heeft u een fantastisch weids uitzicht over de baai en de stad. Nu is te zien dat Baku een kosmopolitische stad is met moderne hoogtechnologische architectuur naast eeuwenoude gebouwen. Onderweg zien we een aantal bijzondere gebouwen voorbij komen zoals de Flame Towers, de Crystal Halls, het National Carpet Museum en/of het Heydar Aliyec Centre. De oude binnenstad Icheri Sheher, ook wel bekend als ‘het fort’, is een uniek historisch en architectonisch monument. Het is een van de oudste en dichtbevolkte gebieden van het land. Er wonen zo’n 1300 families waarvan de meeste hier al generaties lang wonen. De Maagdentoren, waarvan er aanwijzingen zijn dat de bouw al in de 12de eeuw zou zijn begonnen, en het Shirvanshah-paleis uit de 15de eeuw zijn hier de beroemdste monumenten. Het paleis ligt op het hoogste gedeelte van de Oude Stad en is echt een parel van Azerbeidzjaanse architectuur. Ook zijn er andere unieke middeleeuwse monumenten zoals moskeeën, wachttorens/minaretten, oude baden en enkele karavanserais. Een karavanserai is een veilige overnachtingsplek voor karavanen. Handelaren verbleven hier soms dagen met hun dieren en handelswaren. Vooral langs de Zijderoute kwamen dit soort herbergen en handelsposten voor. Een van de bekendste oude winkelstraten is Nizami waar u van traditionele kleding tot handgeknoopte tapijten kunt krijgen.

Excursie BA01
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 4 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2-3 personen€ 65
4-5 personen€ 45
6-8 personen€ 30

De oude binnenstad Icheri Sheher, ook wel bekend als ‘het fort’, is een uniek historisch en architectonisch monument. Het is een van de oudste en dichtbevolkte gebieden van het land. Er wonen zo’n 1300 families waarvan de meeste hier al generaties lang wonen. De Maagdentoren, waarvan er aanwijzingen zijn dat de bouw al in de 12de eeuw zou zijn begonnen, en Shirvanshah-paleis uit de 15de eeuw zijn hier de beroemdste monumenten. Het paleis ligt op het hoogste gedeelte van de Oude Stad en is echt een parel van Azerbeidzjaanse architectuur. Ook zijn er andere unieke middeleeuwse monumenten waaronder een aantal moskeeën, wachttorens/minaretten, oude baden/hamams en enkele karavanserais. Een karavanserai is een veilige overnachtingsplek voor karavanen. Handelaren verbleven hier soms dagen met hun dieren en handelswaren. Vooral langs de Zijderoute kwamen dit soort herbergen en handelsposten voor. Een van de bekendste oude winkelstraten is Nizami waar u van traditionele kleding tot handgeknoopte tapijten kunt krijgen. De Mohammed moskee werd samen met de aangrenzende minaret in 1078 gebouwd. Er zijn ook nog overblijfselen van een oudere moskee uit de 9de eeuw. Tijdens de wandeling bezoekt u samen met uw gids de Maiden Tower en krijgt u een rondleiding door het Shirvanshahs-paleis.

Excursie BA02
Wanneer: dinsdag t/m zondag
Duur: ca. 3 uur
Vervoer: te voet of openbaar vervoer

Prijs per persoon bij:
2-3 personen€ 50
4-5 personen€ 43
6-8 personen€ 37

De Shirvanshah dynastie regeerde van 861 tot 1538 over het grondgebied dat nu Azerbeidzjan heet. Zij regeerde langer dan welke andere dynastie in de islamitische wereld. Het waren zeer goed opgeleide maar vooral strenge en zeer machtige heersers. Het Shirvanshah-paleis uit het begin van de 15de eeuw is het bekendste monument binnen de muren van de Oude Stad. Het werd gebouwd in opdracht van Ibrahim I, de 33ste heerser van Shirvan. Het paleis ligt op het hogere gedeelte en is echt een parel van Azerbeidzjaanse architectuur. Binnen het paleiscomplex bevinden zich de receptiezaal/Divankhana, de woonvertrekken van de sjah, enkele binnenplaatsen, verschillende graven, de overblijfselen van een moskee en een badhuis. Het paleis is erg mooi gerestaureerd en de collectie bezienswaardigheden uitgebreid. In de directe omgeving van het paleis zijn nog andere unieke middeleeuwse monumenten te vinden zoals enkele moskeeën, wachttorens/minaretten en oude baden.

Excursie BA03
Wanneer: dinsdag t/m zondag
Duur: ca. 2 uur
Vervoer: te voet of openbaar vervoer

Prijs per persoon bij:
2-3 personen€ 45
4-5 personen€ 38
6-8 personen€ 32

Het Gobustan National Park ligt zo’n 70 km ten zuiden van Baku. Het is een prachtig en heel bijzonder gebied met bergachtige rotsformaties en geneeskrachtige moddervulkanen. Om de moddervulkanen te kunnen bereiken wisselen we van auto. Er loopt geen weg de heuvels in en het laatste stukje is dan ook offroad. Met regen is het echt onmogelijk om omhoog te rijden. Gobustan is vooral beroemd om haar oude rotstekeningen. De ruim 6000 tekeningen en schilderingen vertegenwoordigen ruim 40.000 jaar aan rotskunst. Ze vertellen de geschiedenis van het leven op deze plek vanaf het stenen tijdperk tot aan de middeleeuwen. Ze verbeelden het dagelijks leven van de eerste mensen, zoals hun rituelen en gebruiken. Er zijn afbeeldingen van oudere en jongere mensen, van dieren die ze hielden of waarop ze jaagden, planten die ze aten en krijgers waarmee ze vochten. Verder zijn er bootjes en astrologische afbeeldingen te zien. In 2007 werd Gobustan toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Op de terugweg bezoekt u de Bibi Heybat Moskee, ongetwijfeld een van de meest belangrijke gebouwen in Azerbeidzjan. De oorspronkelijke moskee werd al in de 13de eeuw gebouwd door Shirvanshah Farrukhzad II. Stalin gaf in 1936 de bolsjewieken de opdracht alle gebedshuizen met de grond gelijk te maken zoals dat ook in andere Sovjet-landen gebeurden. In de jaren negentig werd een replica van de moskee op dezelfde plaats herbouwd. Ukeyma Khanum, dochter van de 7de imam, ligt in de moskee begraven. Volgens de islamitische leer waren er 12 imams die zouden afstammen van de profeet Mohammed. Ukeyma Khanum leefde in Baku als een heilige vrouw en zou meerdere wonderen op haar naam hebben staan. Zij wordt nu in de moskee aanbeden door zieken en vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Het zou niet netjes zijn geweest om de moskee de naam van een vrouw te geven dus werd de moskee naar haar trouwe dienaar Heybat vernoemd. Deze moskee staat ook bekend als de moskee van Fatima.

Excursie BA04
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 4 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2-3 personen€ 85
4-5 personen€ 60
6-8 personen€ 40

Ateshgah, de tempel van vuuraanbidders, ligt bij het Kleine plaatsje Surakhani, op z’n 20 km ten westen van Baku centrum. Atash betekend in het Perzisch vuur. De oorspronkelijke tempel, die hier al in de 10de eeuw zou hebben gestaan, werd verwoest toen de islam aan invloed toenam. Het vijfhoekige complex heeft een open binnenplaats met een tempelaltaar en het eeuwige vuur. De huidige constructie van de tempel dateert uit de 17de eeuw. Herbouwd door onder andere hindoes en Sikhs die in de tijd van de Zijderoute met handelskaravanen hier naar toe kwamen. Binnen in de tempel vindt je nog Indiase inscripties. Het aanbidden van vuur had al eeuwen veel aanhangers in Centraal Azië. Natuurlijk vuur was uiteraard in die tijd een wonder en een teken van god. Dit licht symboliseerde puur- en zuiverheid. Toen het natuurlijke gas in de 19de eeuw hier op was verdwenen de vuuraanbidders omdat ze dachten dat dit een slecht teken van god was. Alhoewel het vuur nu kunstmatig brand is het een bijzondere bezienswaardigheid. Een ander zeer bijzonder verschijnsel net buiten Baku is het eeuwige vuur van de brandende rotsen van Yanar Dag. De rit er naar toe is zondermeer ook heel uniek vanwege alle jaknikkers onderweg waarmee olie uit de grond word gepompt. Brandend natuurgas komt hier onophoudelijk vanuit de aarde door het poreuze zandsteen omhoog. Op deze bizarre plek brandt het vuur altijd, ook bij bijzondere weersomstandigheden zoals storm, regen of sneeuw. Dit verschijnsel wordt vooral bij zonsondergang aan het einde van de dag bezocht. Vuuraanbidders komen hier al vanaf de 6de eeuw voor Chr. De natuurlijke vlammen waren voor hen tekenen van God. Marco Polo schreef zelfs over dit fenomeen. Azerbeidzjan heeft altijd een godsdienstvrijheid gekend dus vind je hier naast de nodige moskeeën ook tientallen kerken, tempels en synagogen. Onderweg maakt u nog een fotostop bij het prachtige Haydar Aliyev Center dat in 2007 werd ontworpen door de wereldberoemde Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid. Dit prachtige moderne gebouw werd in 2012 in gebruik genomen.

Excursie BA05
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 4 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2-3 personen€ 75
4-5 personen€ 55
6-8 personen€ 35

Excursies Gabala

De prachtige omgeving van Gabala is een van de bekendste trekpleisters van Azerbeidzjan. Dit aan de zuidelijke voet van het Kaukasusgebergte gelegen gebied is zowel in de zomer als in de winter erg geliefd als vakantiebestemming bij de Azerbeidzjanen. Vriendengroepen en families trekken eropuit om van de geweldige natuur te genieten. Er wordt gewandeld, geklommen, gezwommen en met bootjes gevaren. De meeste bezoekers nemen de kabelbaan naar de top van de 1915 m hoge berg Tufandag. Dit is in de winter het bekendste wintersportresort van het land. Van hieruit heeft u een spectaculair zicht op de geweldige sneeuwtoppen van de Grotere Kaukasus. Wij bieden u de mogelijkheid om een mooie wandeling te maken met een lokale natuurgids. Gidsen hier in het binnenland spreken nauwelijks Engels maar toch is het een bijzondere ervaring om zo'n wandeling te maken.

ExcursieGA01
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 4 of 8 uur
Vervoer: lopen

Prijs voor een natuurgids:
voor 4 uur€ 70
voor 8 uur€ 95

Excursies Sheki

Het pittoreske en schilderachtige Sheki /Şəki ligt aan de voet van de zuidelijke bergen van de Grotere Kaukasus, een schilderachtig berggebied niet ver van de grens met Georgië. De omgeving is er prachtig! Sheki is een van de oudste nederzettingen van de Kaukasus. Vandaag de dag is Sheki een belangrijk centrum van ambachten. Hier kunt u juwelen en gravures van lokale ambachtslieden kopen. Sheki telt vele historische en architecturale bezienswaardigheden, maar de trots is toch wel het oude majestueuze koninklijke paleis van Shekin Khans dat in de 18de eeuw zonder één spijker werd gebouwd. De lokale heersers hadden duidelijk oog voor details: het paleis is zowel van binnen als van buiten beladen met prachtige versieringen zoals muurschilderingen, tegels met geometrische patronen en maaswerkramen. De ramen zijn ook de beste plek om een van Sheki's kenmerkende ambachten te zien: het shebeke, een techniek om houten roosters te vullen met stukjes gekleurd glas die aan elkaar worden gemonteerd zonder lijm of spijkers. U bezoekt in het centrum naast het paleis ook de oosterse bazaar waar bezoekers de zoetige specialiteit halva kunnen proeven en een indrukwekkende karavanserai, een soort veilige overnachtingsplek voor karavanen. Tijdens de stadsrondrot rijdt de chauffeur ook nog naar het dorp Kish, zo'n 5 km ten noorden van Sheki. Hier staat de oudste kerk van de Kaukasus. Deze kerk werd in de 1ste eeuw gebouwd door de apostel St. Eliseus.

ExcursieSH01
Wanneer: dinsdag t/m zondag
Duur: ca. 3½ uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2-3 personen€ 70
4-5 personen€ 60
6-8 personen€ 50