download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Excursies Tbilisi

De prijzen van de hieronder genoemde excursies zijn per persoon inclusief een Engelssprekende gids, entreegelden en auto met chauffeur indien van toepassing. Wanneer er tijdens excursies gebruik wordt gemaakt van het openbaarvervoer zoals de metro of bus dan zijn deze kosten daarvan voor eigen rekening (metro- of buskaartje ca. € 0,40 per ritje). Het kan voorkomen dat het tijdstip van een geboekte excursie om organisatorische redenen gewijzigd dient te worden. Musea en andere bezienswaardigheden werken vaak met een tijdslot om zodoende wachttijden en de doorstroom van bezoekers goed te kunnen reguleren. Ook komt het wel eens voor dat een museum of klooster onaangekondigd voor een of meerdere dagen wordt gesloten in verband met onderhoud, renovatie of hoog bezoek. Uiteraard zal deze excursie dan indien mogelijk op een andere dag/tijdstip plaatsvinden. Excursies zijn dus altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, gewijzigd worden. Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Excursies

Deze heuvelachtige stad kent een lange geschiedenis. Het is een gezellige, overzichtelijke en moderne stad waarvan het zeer oude historische centrum fantastische culturele rijkdommen herbergt. Op de Sololaki berg staat het Narikala-fort uit de 8ste eeuw is ook de prachtig Botanische tuin gelegen en het standbeeld van ‘Moeder Georgië’. Pal onder het Narikala-fort ligt de Oude Stad met zijn pittoreske straatjes, gezellige pleintjes en huisjes met fijnzinnig bewerkte balkonnetjes. In deze wijk liggen ook de oude synagoge, de kleine moskee en de Sioni-kathedraal. In het centrum van de stad, rond het Vrijheidsplein en aan de imposante en elegante Rustaveli Prospekt, liggen naast winkels en terrasjes ook verschillende theaters en musea. Vanaf de zeer moderne glazen Vrijheidsbrug die over de Mtkvari rivier loopt heb je een prachtig uitzicht. Tijdens een bezoek aan het Georgian National Art Museum maakt u kennis met een prachtige collectie oudheden waaronder gouden sieraden.

Excursie GE01
Wanneer: alle dagen behalve maandag
Duur: ca. 3 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2 personen€ 75
3 personen€ 75
4-5 personen€ 65
6 personen€ 55

Op zo’n 20 km afstand van Tbilisi ligt de vroegere hoofdstad Mtskheta, daar waar de rivieren Mtkvari en Aragvi samenkomen. Het is nog steeds de spirituele hoofdstad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste bezienswaardigheid van het kleine stadje is de imposante Svetitskhoveli-kerk uit de 11de eeuw. De legende vertelt dat de kathedraal gebouwd is op plek waar een stuk van de mantel van Jezus is begraven die hij droeg toen hij aan het kruis stierf. De jood Elias zou deze hebben meegenomen toen hij vanuit Jeruzalem hiernaar toe kwam. Zijn zuster Sidonia zou na het aanraken van de mantel direct gestorven zijn en samen met de relikwie hier begraven. Door de eeuwen heen was deze kathedraal de plaats voor kroningen van de verschillende Georgische vorsten en ook de belangrijkste kerk van de Georgisch-orthodoxe kerk. Jaarlijks wordt de kathedraal door vele Georgiërs uit het gehele land bezocht. Naast de vele gezellige restaurantjes in de directe omgeving van de kathedraal kunt u op de kleurrijke markt terecht voor leuke souvenirs en hebbedingetjes. Een andere belangrijke bezienswaardigheid ligt aan de overkant van de rivier op een 150 meter hoge heuveltop met een prachtig uitzicht. De in kruisvorm gebouwde koepelkerk uit de 6de eeuw is een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Hier heeft de heilige Nino haar eerste preek gehouden.

Excursie GE10
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 3 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2 personen€ 75
3 personen€ 75
4-5 personen€ 65
6 personen€ 55

Op zo’n 20 km afstand van Tbilisi ligt de vroegere hoofdstad Mtskheta, daar waar de rivieren Mtkvari en Aragvi samenkomen. Het is nog steeds de spirituele hoofdstad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste bezienswaardigheid van het kleine stadje is de imposante Svetitskhoveli-kerk uit de 11de eeuw. De legende vertelt dat de kathedraal gebouwd is op plek waar een stuk van de mantel van Jezus is begraven die hij droeg toen hij aan het kruis stierf. Jaarlijks wordt de kathedraal door vele Georgiërs uit het gehele land bezocht. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is gelegen aan de overkant van de rivier op 150 meter hoge heuveltop met een prachtig uitzicht. De in kruisvorm gebouwde koepelkerk uit de 4de eeuw is een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Hier heeft de heilige Nino de eerste preek gehouden. De provincieplaats Gori is vooral bekend doordat het de geboorteplaats is van voormalig Sovjetleider Jozef Stalin. Tijdens een rondleiding door het Stalin Museum maakt men uitgebreid kennis met deze eens zo machtige leider. In de tuin staan een aantal wagons van de oude regeringstrein waarin hij zich door de Sovjet-Unie liet vervoeren. Ook kan men een kijkje nemen in het kleine huisje waarin Stalin werd geboren.
Vlakbij Gori liggen de indrukwekkende grottenstad Uplistsikhe. Deze zandstenen grotten werden bewoond tussen de 6de eeuw voor en de 14de eeuw na Christus. Uit de rotsen zijn straatjes met woonhuizen, een tempel en een prachtig Romeins theater gehouwen. Nadat Koning David de Bouwer in 1122 Tbilisi van de Arabieren had bevrijd vertrokken veel mensen uit de grotten naar de grote stad. In 1240 werd het complex gedeeltelijk vernietigd door de Mongolen.

Excursie GE11
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 6 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2 personen€ 110
3 personen€ 110
4-5 personen€ 95
6 personen€ 85

Het kloostercomplex David Gareja ligt zo'n 65 km ten zuidoosten van Tbilisi, tegen de grens met het buurland Azerbeidzjan. Het is een rit van wel 1½ uur om er te komen. De weg loopt door een voor ons totaal vreemd landschap. Het is een kale semi--woestijnachtig gebied met gekleurde bergen/rotsen ‘Rainbow mountains’. Een uitgestrekt heuvelachtig gebied met weinig begroeiing waarin nog echte herders te paard met hun kuddes schapen en geiten rondtrekken. Het bijzondere aan dit klooster is meer de ligging dan het klooster zelf. Het kloostercomplex bestaat eigenlijk uit 2 delen waarvan een deel op het moment niet bezocht kan worden vanwege de grensposten met Azerbeidzjan. Dit unieke klooster werd in de 6de eeuw gesticht door de Syrische monnik David Gareja. Eeuwen later werd David heilig verklaard en in de Transfiguratiegrotkerk begraven. Het grottencomplex was eens een zeer belangrijk centrum voor religieuze studies. Het klooster bestaat uit een aantal kleine kerkjes en woonverblijven die allen in de rotsen van een kloof zijn uitgehouden. Een klein gedeelte van het nog steeds bewoonde monnikenklooster is te bezichtigen. Het klooster, ook wel ‘Lavra’/klooster in de hoogste rangorde genoemd is tot op de dag van vandaag een belangrijke bedevaartplaats. De meeste Georgiërs en toeristen bezoeken David Gareja vanwege de indrukwekkende omgeving en de weg er naar toe.

Excursie GE12
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 6 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2 personen€ 100
3 personen€ 100
4-5 personen€ 90
6 personen€ 80

Aan de voet van de berg Kazbeg, in de Grote Kaukasus ligt de het bergdorp Stepantsminda op zo’n 1700 m hoogte. Het laatste gedeelte van de weg hier naar toe bestaat uit haarspeldbochten en het wegdek is van mindere kwaliteit. Vanuit Stepantsminda kan men verschillende wandeltochten maken waaronder naar de op 2100 m hoogte gelegen Gergety Trinity-kerk uit de 14de eeuw. Vanwege de schitterende ligging is dit wel de meest gefotografeerde kerk in Georgië. De wandeling ernaar toe neemt in het totaal ca. 4 uur in beslag (heen en terug) en vereist wel een redelijke conditie en goede wandelschoenen. U kunt uw chauffeur ook vragen tot aan de kerk te rijden. U kunt dan zelf in de omgeving een wandeling maken.

Excursie GE13
Wanneer: dagelijks
Duur: ca. 7 uur
Vervoer: auto met chauffeur

Prijs per persoon bij:
2 personen€ 105
3 personen€ 105
4-5 personen€ 95
6 personen€ 80