Algemene informatie - Baltische landen
Onze bestemmingenRusland Baltische landen Algemene informatie Hoogtepunten Baltische Landen---------------RONDREIZEN----------------------------MET EIGEN AUTO/MOTOR------Rondreis 12 dagen Baltische landen van Vilnius naar VilniusRondreis 16 dagen Baltische landen van Vilnius naar Vilnius---------------GROEPSREIZEN-------------Groepsreis 8 dagen Baltische hoofdstedenGroepsreis 8 dagen Baltische hoofdsteden met Klaipeda en Curonian Spit Groepsreis 8 dagen Tallinn, Helsinki en St. PetersburgGroepsreis 10 dagen Baltische hoofdsteden met natuurparkenGroepsreis 10 dagen Baltische hoofdsteden met HelsinkiGroepsreis 11 dagen Baltische landen PLUS *NIEUW*Groepsreis 13 dagen Baltische hoofdsteden met Helsinki en St. Petersburg----------------FLY & DRIVE's------------Fly & Drive 11 dagen Baltische landen van Riga naar RigaFly & Drive 11 dagen Baltische landen van Tallinn naar TallinnFly & Drive 12 dagen Baltische landen van Riga naar TallinnFly & Drive 15 dagen Baltische Landen van Riga naar RigaFly & Drive 16 dagen Baltische landen van Riga naar RigaFly & Drive 16 dagen Baltische landen van Tallinn naar TalliinnFly & Drive 17 dagen Baltische landen van Vilnius naar Tallinn speciaal voor reizen met kinderen------------------FLY & BUS--------------Fly & Bus 7 dagen Baltische landen van Vilnius naar TallinnFly & Bus 12 dagen Baltische landen van Riga naar TallinnFly & Bus 12 dagen Baltische landen Vilnius naar Tallinn------INDIVIDUELE STEDENREIZEN----Stedenreis 3 dagen VilniusStedenreis 5 dagen Vilnius en RigaStedenreis 7 dagen Vilnius, Riga en TallinnStedenreis 3 dagen RigaStedenreis 5 dagen Riga en TallinnStedenreis 7 dagen Riga, Tallinn en HelsinkiStedenreis 7 dagen Riga, Tallinn en St. PetersburgStedenreis 3 dagen TallinnStedenreis 5 dagen Tallinn en HelsinkiStedenreis 5 dagen Tallinn en St. PetersburgStedenreis 7 dagen Tallinn, Helsinki en St. Petersburg---UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN---ReisinformatieHotels VilniusHotels RigaHotels TallinnExcursies VilniusExcursies RigaExcursies TallinnMongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽOekraÔne FinlandBrochure 2021

Algemene informatie

In 2004 hebben de drie Baltische landen (het Balticum) zich aangesloten bij de Europese Unie. Hoewel deze drie landen in een adem worden genoemd en aan elkaar grenzen, hebben zij toch ieder hun eigen identiteit behouden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan. Dit is duidelijk waarneembaar in de architectuur. Een ding hebben de drie Baltische Staten gemeen: de lokale bevolking is trots op hun onafhankelijkheid. Voor bezoekers uit het buitenland zijn er talloze mogelijkheden om deze landen te leren kennen. Men kan een individuele reis boeken naar een van de hoofdsteden of een combinatie van meerdere steden. De infrastructuur en de faciliteiten zoals het openbaar vervoer, de hotels en restaurants zijn zonder meer goed te noemen. De prijs-kwaliteitverhouding in de service-industrie is zeer goed, het prijsniveau van eten en drinken ligt lager dan in de rest van Europa. Een groot deel van de bevolking, zeker in het toerisme en in de winkels, spreekt hun vreemde talen (Duits en Engels) aardig.

Litouwen
Litouwen is maar liefst 65.200 km2 groot (2x België) en telt 3,8 miljoen inwoners, waarvan 83% Litouwers en 13% Russen en Polen zijn. In tegenstelling tot het grotendeels protestante Estland en Letland, is Litouwen overwegend katholiek. In vroeger tijden was Litouwen een groothertogdom, waarvan de grenzen tot aan de Zwarte Zee reikten. In de dertiende eeuw werd de staat Litouwen gesticht. De unie met Polen heeft circa 200 jaar geduurd en kwam in 1795 tot een einde waarna het land onder de controle van Rusland viel. Tussen de twee wereldoorlogen in is Litouwen korte tijd zelfstandig geweest. Daarna werd het land weer door Rusland ingelijfd. Op 11 maart 1990 werd Litouwen opnieuw onafhankelijk. Dankzij de invloeden van de diverse heersende volkeren, herbergt Litouwen een grote verscheidenheid aan culturen. Niet alleen de steden, zoals Vilnius, Kaunas en Klaipeda, zijn belangrijke trekpleisters, ook de aan de Baltische Zee gelegen kust van Litouwen is een zeer geliefd vakantieoord voor talloze toeristen. De overweldigende natuur is vooral te bewonderen in de vijf nationale parken en in verschillende natuurreservaten. Aan de kust ligt het welbekende Curonian Spit National Park met zijn adembenemende zandduinen.

Letland
Het in twee opzichten middelste land van de drie Baltische landen is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland (64.589 km2) bestaat uit bossen en reservaten, onaangetaste natuur, 400 km witte zandstranden, 2256 meren en honderden rivieren. De flora en fauna zijn overweldigend: er leven nog wilde bruine beren, lynxen, wolven en verschillende zeldzame vogelsoorten. De omgeving van de plaats Sigulda wordt ook wel 'Lets Zwitserland' genoemd. De eerste nederzettingen aan de Baltische kust werden rond 2500 voor Christus gebouwd. Sindsdien heeft Letland een rumoerige historie met vele oorlogen gekend. Aan het begin van de dertiende eeuw kwamen de Duitse kruisvaarders en domineerde Duitsland het land voor bijna 400 jaar. In 1629 werd de hoofdstad Riga veroverd door de Zweden en vanaf 1710 door de Russen. Na de Russische revolutie verklaarde Letland zich in 1918 onafhankelijk, maar in 1940 werd het opnieuw door de Russen bezet, tot in 1941 de Nazi's kwamen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land wederom door de Russen ingenomen. Uiteindelijk is Letland op 21 augustus 1991 onafhankelijk verklaard. Een derde van de 2,4 miljoen inwoners is nog steeds van origine Russisch.

Estland
Estland telt 1,5 miljoen inwoners en is met z'n 45.227 km2 iets groter dan Nederland. Op het eerste gezicht hebben Estland en Finland niet meer gemeen dan hun ligging aan de Finse Golf. Maar bij nader inzien blijken er veel raakvlakken te zijn. Zowel de Esten als de Finnen spreken een taal die tot het uiterst zeldzame Finoegrisch behoort. Ook zijn Estland en Finland door de eeuwen heen geteisterd door Zweedse en Russische aanvallen. Vanaf 1721, de tijd van tsaar Peter, tot aan de Oktoberrevolutie van 1917 was Tallinn een Russische havenstad. Daarna is Estland tot aan de Tweede Wereldoorlog nauwelijks 23 jaar onafhankelijk geweest. Vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben de Esten opnieuw bijna een halve eeuw onder de knoet van de Russen geleefd. Het uiteenvallen van de Sovjet- Unie in 1991 heeft aan de Russische overheersing definitief een einde gemaakt. Het is opvallend hoe snel Estland de laatste jaren een volwaardige, zelfstandige economie op gang heeft weten te brengen. Daaruit blijkt een eeuwenoude traditie, want eens was de hoofdstad, Tallinn, een bloeiende Hanzestad. Een vermelding waard is de stad Tartu, ook wel de spirituele hoofdstad van Estland genoemd.


Autovakanties
De Baltische landen zijn erg geschikt voor een autovakantie: de afstanden tussen de steden zijn niet zo groot, de wegen zijn er goed en veel rustiger dan bij ons, de brandstofprijzen zijn aanzienlijk lager en het allerbelangrijkste is wel dat de lokale bevolking erg gastvrij en behulpzaam is. U maakt met de auto een prachtige reis langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Niet alleen kunst en cultuur krijgen aandacht tijdens deze rondreis. U kunt ook genieten van het plattelandsleven en de overweldigende natuur. Wij reserveren goede middenklasse hotels en uw huurauto wordt netjes bij uw hotel afgeleverd. Indien u met uw eigen auto naar de Baltische landen rijdt, kunt u ook alleen het hotelpakket boeken. Tip: vraag in uw hotels naar de gratis stadsgids 'This week' voor Vilnius, Riga of Tallinn.