Hoogtepunten - GeorgiŽ en ArmeniŽ
Onze bestemmingenRusland Baltische landen MongoliŽ ChinaGeorgiŽ en ArmeniŽAlgemene informatieHoogtepunten---------------GROEPSREIZEN-------------Groepsreis 8 dagen GeorgiŽGroepsreis 12 dagen GeorgiŽ en ArmeniŽGroepsreis 7 dagen ArmeniŽGroepsreis 9 dagen ArmeniŽ en GeorgiŽ-------INDIVIDUELE RONDREIZEN-------Rondreis 9 dagen GeorgiŽRondreis 13 dagen GeorgiŽ met excursieprogramma TbilisiRondreis 13 dagen GeorgiŽ en ArmeniŽ met excursieprogrammaRondreis 12 dagen ArmeniŽ met excursieprogramma------INDIVIDUELE STEDENREIZEN-----Stedenreis 4 dagen TbilisiStedenreis 6 dagen Tbilisi met excursieprogrammaStedenreis 7 dagen Tbilisi en Kutaisi met excursieprogrammaStedenreis 8 dagen Tbilisi en JerevanStedenreis 10 dagen Tbilisi en Jerevan met excursieprogrammaStedenreis 4 dagen JerevanStedenreis 6 dagen Jerevan met excursieprogramma---UW EIGEN REIS SAMENSTELLEN---ReisinformatieHotels TbilisiHotels JerevanOekraÔne FinlandBrochure 2021

Hoogtepunten

Georgië

Tbilisi
is een gezellige overzichtelijke en moderne stad waarvan het zeer oude historische centrum fantastische culturele rijkdommen herbergt. De Oude Stad is met zijn pittoreske oude straatjes, pleintjes, huisjes en hofjes een groot openluchtmuseum. Er hangt een prettige en gezellige sfeer. In deze wijk liggen ook de oude synagoge, de kleine moskee en de Sioni-kathedraal waar het kruis van de heilige Nino wordt aanbeden. In het centrum van de stad, rond het Vrijheidsplein en aan de imposante en elegante Rustaveli Prospekt, liggen naast winkels en terrasjes ook verschillende theaters, musea en oude paleizen.  Het was koning Vakhtang van Kartli die tijdens een jachtpartijtje een warmwaterbron vond. Een goede reden om hier zijn nieuwe hoofdstad te bouwen. Om deze geneeskrachtige bronnen zijn nu badhuizen gebouwd die elk jaar duizenden mensen aantrekken. Halverwege de 6de eeuw namen Arabieren de stad in en maakte het de hoofdstad van een van de vele emiraten. Koning David de Bouwer veroverde de stad in 1122 en al gauw werd het een druk handelscentrum. In de 13de eeuw kwamen de Mongolen die de stad uiteindelijk verwoestte. De Perzen herbouwde Tbilisi weer in de 17de eeuw. Het waren de Russen die rond 1800 de stad herinrichten met brede boulevards, pleinen, bibliotheken, scholen en theaters. Kala is de naam van de eeuwen oude wijk aan de voet van de Sololaki. Deze berg, met daarop de muren van het Narikala-fort, domineert de ‘skyline’ van de stad. Het fort werd in de 8ste eeuw gebouwd voor een Arabische emir. Vanaf de muren heeft men een fantastisch uitzicht over de stad. Op deze berg ligt ook de St. Nikolaaskerk, een prachtige botanische tuin en het standbeeld van Moeder Georgië. In het centrum bevindt zich het Fine Arts Museum dat in de schatkamer (Treasury section) een fantastische collectie van sieraden, iconen en gouden voorwerpen tentoonstelt. Zeker een bezoek waard is de op de Elia Hill gelegen heilige Trinity-kathedraal uit 2004. Tbilisi laat zich het beste te voet verkennen! Veel culturele rijkdommen van Georgië zijn te vinden in de kleinere steden, dorpen en in de bergen. Bolsjoj Reizen biedt u verschillende excursies aan waarbij cultuur en natuur met elkaar worden gecombineerd. Vraagt u vrijblijvend naar ons uitgebreide excursieprogramma.

De oude hoofdstad Mtskheta, zo’n 25 km. buiten Tbilisi, staat vandaag de dag op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De imposante Svetitskhoveli-kathedraal uit de 11de eeuw werd gebouwd op de plaats waar eens het gewaad van Christus werd begraven.

Midden in de steppen, tegen de grens met Azerbeidzjan, ligt tegen een berg het klooster en grottencomplex David Gareja, eens een belangrijk centrum voor religieuze studies. Alleen al de route van Tbilisi naar David Gareja, door een voor ons erg vreemd landschap, is zeer bijzonder en indrukwekkend te noemen.

Kazbegi ligt op 1750 m. hoogte in het Kaukasus-gebergte. Een prachtig gebied om een flinke wandeling te maken naar bijvoorbeeld de Gergety Trinity-kerk uit de 14de eeuw vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de bergen.

De stad Gori is vooral bekend als de geboorteplaats van Jozef Stalin. Niet ver van Gori ligt de grottenstad Uplistsikhe, bewoont tussen de 6e eeuw voor en de 14de eeuw na Christus.

Kutaisi, de tweede stad van Georgië, ligt zo’n 220 km. ten westen van Tbilisi. Deze stad is vooral bekend vanwege het prachtige Gelati-klooster. Wij organiseren een 2-daagse excursie naar deze stad.


Armenië

Jerevan, de hoofdstad van Armenië, is voor een ieder die het bezoekt een onverwachte verrassing. Wat een prachtige en gezellige stad! De zeer goed geklede bevolking loopt arm in arm te winkelen op zeer elegante boulevards met prachtige bomen, slenteren over de indrukwekkende pleinen of drinken een drankje op een van de kleurrijke terrassen in een van de vele parken die de stad rijk is. De tientallen musea, monumenten, galeries en theaters houden u wel een paar dagen bezig maar het beste van de stad zijn de mensen. De sfeer is er erg ontspannen en het is er zo gezellig druk op straat dat het wel lijkt of de stad permanent op vakantie is. In het jaar 782 voor Christus liet koning Argishti I van Urartu de vesting Erebuni bouwen in de Ararat vallei. Deze prachtig groene vallei heeft een aangenaam klimaat en was zeer vruchtbaar. De vesting groeide uit tot een stad en werd een van de regionale hoofdsteden van het Perzische Rijk totdat de Russische tsaar het in 1828 annexeerde. De meeste moskees werden afgebroken en de stad werd volgens Russische stedenbouw opnieuw ingedeeld. Er zijn nu nog een aantal van die prachtige gebouwen uit de 19de eeuw te vinden. In de Sovjetperiode werden er ook een aantal pompeuze gebouwen neergezet maar gelukkig niet al te veel. De stad is West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, prachtige winkels, fijne restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden zoals concertzalen, theaters en nachtclubs. Bij het gezellige Operaplein vindt u het fantastische Operahuis dat twee mooie zalen huisvest voor zowel concerten als voor opera en ballet. Rond het plein vindt in de weekends een gezellige kunstmarkt plaats. Op het enorme Republieksplein vindt u het Historisch Museum en in hetzelfde gebouw het Nationaal Kunstmuseum met een geweldige collectie schilderijen van Europese meesters waaronder Rubens en Jan van Dyck. Vanaf het hooggelegen standbeeld van Moeder Armenië  heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Het bijzondere Monument van de Genocide maakt op alle bezoekers een diepe indruk. De Materadaran bibliotheek bezit een zeer indrukwekkende collectie eeuwenoude manuscripten en ’s werelds oudste bijbels. Er is nog zoveel meer te zien! Vraagt u vrijblijvend naar ons uitgebreide excursieprogramma.

Het unieke klooster Khor Virap ligt op een heuvel met de berg Ararat op de achtergrond. Een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden. St. George werd hier twaalf jaar in een put gevangen gehouden door koning Tiridates III en pas toen hij hem van zijn ziekte kon genezen werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich.

Echmiadzin is de hoofdstad van de Armeens Apostolische kerk. In en rondom het klooster liggen het seminar voor priesters, het paleis van de Catholicos (hoofd van de Armeense kerk) en de St.George-kathedraal uit de 17de eeuw. Het heeft een zeer indrukwekkend museum waar de speer te zien is waarmee Christus aan het kruis werd gestoken. Ook zijn er prachtige gewaden, mijters, bijbels en verschillende relikwieën te zien.

In Geghard is een uniek kloostercomplex uit de 4de eeuw te bewonderen. De weg er naar toe loopt door een geweldige vallei met een zeer bijzonder landschap. Het grootste gedeelte van de kerk is uitgehouwen in de rotsen. In de middeleeuwen leefden hier honderden monniken.

Ook prachtig gelegen is de Romeinse tempel Garni. Deze tempel uit de 1ste eeuw, gebouwd door Tiridates I,  werd gewijd aan de Zonnegod. Later, nadat het land was bekeerd, werd het een koninklijk zomerverblijf.