download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Azerbeidzjan

Stedentrips, stedenreizen, rondreizen en autorondreizen Azerbeidzjan. Welkom in Azerbeidzjan, land van de eeuwig brandende vlammen! Land van oude culturen, talrijke historische en architecturale monumenten zoals de forten, paleizen, moskeeën en kerken. Bezienswaardigheden die onvergetelijke herinneringen achterlaten in de harten van alle bezoekers. Een land van kleurrijke kunsten en ambachten, eeuwenoude gebruiken en tradities, afwisselende en betoverende landschappen met majestueuze bergen, snelstromende rivieren, bossen, semi-woestijnen, minerale bronnen en stranden met een heerlijke warme zee. En vergeet natuurlijk de unieke en heerlijke Azerbeidzjaanse keuken niet! Het land van kleuren, contrasten en smaken zal u verbazen! Het maakt niet uit naar welke uithoek van het land u reist, bezoekers worden overal zeer gastvrij en hartelijk verwelkomd. Azerbeidzjan is de Parel van de zuidelijke Kaukasus gelegen tussen het Kaukasusgebergte en de Kaspische Zee. Andere landen die aan de Kaspische Zee zijn: Iran, Turkmenistan, Kazachstan en Rusland. Er is al jaren een discussie gaande over het feit of dat Azerbeidzjan nu in Europa of Azië ligt. Het is letterlijk een grensgeval want het ligt geografisch precies op de rand van Europa en Azië. De laatste jaren doet Azerbeidzjan serieus moeite om zich aan te sluiten bij Europa. Het land hoopt binnen enkele jaren zo'n 5 miljoen toeristen per jaar te ontvangen. Azerbeidzjan is de oudste oliestaat ter wereld en een van de rijkste staten van de Kaukasus.

Het grondgebied van Azerbeidzjan werd al vanaf de oudheid bewoond. Archeologen hebben in grotten zelfs fossiele overblijfselen gevonden die wel 300.000 jaar oud zijn. In het Gobustan National Park zijn zelfs rotstekeningen van 40.000 jaar oud te vinden die de levensstijl, tradities en rituelen van de vroegere bewoners weerspiegelt. In het park liggen ook verschillende moddervulkanen waarvan men denkt dat de modder geneeskrachtige eigenschappen heeft. Een ander zeer bijzonder verschijnsel net buiten Baku is het eeuwige vuur van de brandende rotsen van Yanar Dag. Natuurlijk brandend gas komt vanuit de aarde door het poreuze zandsteen omhoog. Het vuur brand altijd, ook bij bijzondere weersomstandigheden als storm, regen of sneeuw. Dit verschijnsel wordt vooral bij zonsondergang aan het einde van de dag bezocht. Aanhangers van het zoroastrisme, een zeer oude religie van vuuraanbidders, komen hier al vanaf de 6de eeuw voor Chr. De natuurlijke vlammen waren voor hen tekenen van God. Azerbeidzjan kent een godsdienstvrijheid dus vind je naast de nodige moskeeën ook kerken en synagogen.

Azerbeidzjan telt verschillende unieke bezienswaardigheden waarvan velen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan vermeld. Dit schitterende land heeft haar bezoekers echt veel te bieden: eeuwenoude- en moderne steden, geweldige bergachtige natuur en een heerlijke zee. Maar we mogen de aardolie-industrie niet! Je kunt er trouwens niet omheen! Zelfs rond Baku staan ontelbaar veel jaknikkers om de olie op te pompen. Het moderne Azerbeidzjan heeft haar rijkdom te danken aan dit Zwarte Goud. Vanaf het einde van de 20e eeuw is Azerbeidzjan uitgegroeid tot een groot industrieel centrum met olieproductie en olieraffinaderijen.

Feestdagen Azerbeidzjan 2023

01 januari Nieuwjaar
08 maart Internationale Vrouwendag
20 maart Noroez Perzisch Nieuwjaar/dag om te herdenken
09 mei Dag van de Overwinning
28 mei Dag van de Republiek
15 juni Bevrijdingsdag
26 juni Dag van de Strijdkrachten
18 oktober Onafhankelijkheidsdag
31 december Dag van Solidariteit

Ramadan in maart/april
Offerfeest eind juni

Lees meer

Algemene informatie Azerbeidzjan

Bolsjoj Reizen biedt het meest complete aanbod voor reizen naar Azerbeidzjan. Onder ‘Welk type reis zoekt u?’ vindt u een grote selectie reizen die wij met zorg voor u hebben samengesteld. U kunt deze programma's, met uitzondering van eventuele groepsreizen, ook als basis gebruiken om uw eigen reis samen te stellen. Uiteraard kunt u deze reizen geheel naar eigen wens indelen, uitbreiden of verlengen. Wij bieden u de mogelijkheid de reis te maken die het beste bij u past en die geheel aan uw wensen voldoet.

Stedenreizen

Wij hebben voor u reizen samengesteld naar de belangrijkste steden in Azerbeidzjan. U kunt de steden ook met elkaar combineren en eventueel zelfs doorreizen naar Tbilisi in Georgië. U vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Baku en na uw bezoek aan Azerbeidzjan reist u door naar Tbilisi in Georgië. U vliegt dan vanuit Tbilisi weer terug naar Amsterdam. Een ideale manier om op individuele basis kennis te maken met deze prachtige steden. Onze stedenreizen kunt u geheel naar uw eigen wens invullen en u kunt verblijven zolang u wenst. Als u een andere verblijfsduur wenst of excursies aan uw verblijf wilt toevoegen dan horen wij dat graag.

Rondreizen

Wij hebben voor u een aantal rondreizen samengesteld die u op individuele basis kunt reserveren. Tijdens deze prachtige privé rondreis door bezoekt u verschillende indrukwekkende steden die een overvloed aan prachtige gebouwen, monumenten en uiteenlopende bezienswaardigheden herbergen. U reist op individuele basis en wordt tijdens een aantal excursies begeleid door Engelssprekende lokale gidsen of chauffeurs. Zowel het binnenlands vervoer als ook de in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen. U verblijft in goede 3- en/of 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt. Bij eventuele overnachtingen in guesthouses verblijft u op basis van halfpension. Indien gewenst kunt u het aantal dagen per stad nog uitbreiden door een of meerdere nachten bij te boeken.

Maatwerk

Een van de specialiteiten van Bolsjoj Reizen is het aanbieden van maatwerkreizen. Een reis volledig afgestemd op uw eigen wensen en ideeën. U kunt elke dag vertrekken en u kunt in elke plaats zolang verblijven als u wenst. U kunt een combinatie maken uit de diversen steden en landen uit ons aanbod. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis. Bij een combinatie van diverse bestemmingen zorgen wij voor de beste en voordeligste trein of vluchtverbindingen. De reizen, excursies en de informatie bij maatwerk die u op onze website aantreft, geven u voldoende inspiratie om een bijzondere reis samen te stellen. Een maatwerkreis van Bolsjoj Reizen is een combinatie van uw wens en ons advies!

Hoogtepunten in Azerbeidzjan

Baku

De hoofdstad Baku of Bakoe ligt op het schiereiland Apsheron, aan de westelijk rand van de Kaspische Zee, en met haar 2½ miljoen inwoners de grootste havenstad. De stad ligt 28 m onder zeeniveau en is daarmee de laagst gelegen hoofdstad ter wereld. Het is een kosmopolitische stad met moderne hoogtechnologische architectuur naast eeuwenoude gebouwen met hier en daar een overgebleven standbeeld uit de Sovjettijd. Vooral ook de ligging aan de Zijderoute bracht de stad een enorme rijkdom. Voor hen die geïnteresseerd zijn in architectuur, geschiedenis, kunst en religie is een bezoek aan Baku zeer aan te bevelen. Een zeer unieke en interessante stad vol verrassingen!

Het meest bezochte deel van de stad is Icheri sheher, de oude binnenstad, Baku-vesting of fort genoemd. Binnen de beschermende oude stadsmuren is door de eeuwen heen weinig veranderd. Liefhebbers van moderne gebouwen kunnen een bezoekje brengen aan de futuristische Flame Towers, de Baku Crystal Halls, het National Carpet Museum of het Heydar Aliyec Centre ontworpen door de wereldberoemde Iraakse architecte Zaha Hadid.

Als het grootste culturele en wetenschappelijke centrum van Azerbeidzjan heeft Baku maar liefst 30 musea, 7 theaters en 11 universiteiten/hogescholen. De meest unieke culturele kunstschatten worden bewaard in het National Museum of Azerbeidzjan. Vandaag de dag is Baku een van de meest vooruitstrevende steden ter wereld. Dit komt zeker door de omvangrijke olieproductie en olieraffinaderijen vlak voor de kust. Je kunt er niet omheen! Het moderne Baku heeft haar rijkdom te danken aan dit Zwarte Goud. De stad heeft een geweldige infrastructuur voor het organiseren van internationale sportevenementen zoals de spectaculaire Baku Grand Prix en toonaangevende internationale schaakwedstrijden. En vergeet de muziek niet! Het populaire Baku International Jazz Festival trekt jaarlijks niet alleen jazzfanaten maar ook beroemde muzikanten van over de hele wereld.

Zowel overdag als ’s avonds zullen Baku’s bezienswaardigheden u verbazen. Nagenoeg alles is op loopafstand. Een heerlijke stad om door prachtige straten te slenteren, een paar bazaars te bezoeken, een terrasje te pikken of om echte Arabische koffie of Jasmijnthee en allerlei zoetigheden uit te proberen in een van de koffiehuizen. En mocht u even heerlijke willen uitrusten ga dan naar een van de heerlijke zandstranden aan de noordelijke of zuidelijke kust van het schiereiland. ’s Avonds flaneren bij de gezellige dansende fonteinen of een wandeling maken over de 3 km lange boulevard met een prachtig verlichte skyline. Goede restaurants en andere uitgaansgelegenheden in overvloed. Traditionele Azerbeidzjaanse en ook vooral Turkse restaurants in overvloed. Ontdek een hele nieuwe wereld in de Kaukasus!

In en rond Baku zijn er tal van excursiemogelijkheden. In ons aanbod van privé excursies met chauffeur en Engelssprekende gidsen vindt u zeker een paar interessante mogelijkheden die bij u passen.

Het meest bezochte deel van Baku is Icheri Sheher, de oude binnenstad, Baku-vesting of fort genoemd. Binnen de beschermende oude stadsmuren is door de eeuwen heen weinig veranderd. Het leven binnen de muren was eeuwenlang een voorrecht voor de lokale bevolking. Gebouwen uit die periode zijn meestal uit kalksteen en hebben dezelfde kleur en stijl. De houten balkonnetjes waren een teken van rijkdom. Bezoekers zouden moeten beginnen met een ochtendwandeling door dit openlucht museum van de smalle straatjes met spelende kinderen, vrouwen die de was ophangen en kooplieden die hun prachtige tapijten en andere handelswaar uitstallen. Een schat aan middeleeuwse gebouwen en tientallen monumenten zoals de Maidan Tower en Juma-moskee. Bezoek een van de oude badhuizen of een karavanserai. Het 15de-eeuwse paleis van Shirvanshahs is een van de meest verbluffende bezienswaardigheden. Rondom het fort zie je prachtige herenhuizen in diverse bouwstijlen als Moors, gotisch, barok en klassiek.

De burchten en bijbehorende torens van Ramana en Mardakan werden in de 13de- en begin 14de eeuw gebouwd ter verdediging van het schiereiland Apsheron. Het waren geen burchten om langdurig in te wonen. De muren van ca. 2 m dik konden lang stand houden. De observatiedekken, op 15 tot 22 m hoogte, waren doormiddel van een wenteltrap te bereiken. Vanaf de torens had men een goed zicht op de omgeving en vooral op de Kaspische Zee. Volgens geschriften telde het rijke schiereiland wel 30 van dit soort vestigingen om piraten en vechtlustige heersers buiten de deur te houden. Bij aanvallen onderhielden de torens contact met elkaar doormiddel van rook- en vuursignalen.

Het Gobustan National Park ligt zo’n 70 km ten zuiden van Baku. Het is een prachtig en heel bijzonder gebied met bergachtige rotsformaties en geneeskrachtige moddervulkanen. Gobustan is beroemd om haar oude rotstekeningen. De ruim 6000 tekeningen en schilderingen vertegenwoordigen ruim 40.000 jaar aan rotskunst. Ze vertellen de geschiedenis van het leven op deze plek vanaf het stenen tijdperk tot aan de middeleeuwen. Ze verbeelden het dagelijks leven van de eerste mensen, zoals hun rituelen en gebruiken. Er zijn afbeeldingen van oudere en jonge mensen, van de dieren die ze hielden of waarop ze jaagden, planten die ze aten en krijgers waarmee ze vochten. Verder zijn er bootjes en astrologische afbeeldingen te zien. In 2007 werd Gobustan toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Een ander zeer bijzonder verschijnsel net buiten Baku is het eeuwige vuur van de brandende rotsen van Yanar Dag. De rit er naar toe is zondermeer ook heel uniek vanwege alle jaknikkers onderweg waarmee olie uit de grond word gepompt. Brandend natuurgas komt hier onophoudelijk vanuit de aarde door het poreuze zandsteen omhoog. Op deze bizarre plek brandt het vuur altijd, ook bij bijzondere weersomstandigheden zoals storm, regen of sneeuw. Dit verschijnsel wordt vooral bij zonsondergang aan het einde van de dag bezocht. Vuuraanbidders komen hier al vanaf de 6de eeuw voor Chr. De natuurlijke vlammen waren voor hen tekenen van God. Marco Polo schreef zelfs over dit fenomeen. Azerbeidzjan heeft altijd een godsdienstvrijheid gekend dus vind je hier naast de nodige moskeeën ook tientallen kerken, tempels en synagogen.

Het pittoreske en schilderachtige Sheki /Şəki ligt aan de voet van de zuidelijke bergen van de Grotere Kaukasus, een schilderachtig berggebied niet ver van de grens met Georgië. De omgeving is er prachtig! Sheki is een van de oudste nederzettingen van de Kaukasus. Uit archeologische vondsten is gebleken dat hier al zo'n 2500 jaar mensen moeten hebben gewoond. Sheki's millennia lange bekendheid is voornamelijk te danken aan de handel in zijden stoffen en textiel tijdens het tijdperk van de Zijderoute. Vandaag de dag is Sheki een belangrijk centrum van ambachten. Hier kunt u juwelen en gravures van lokale ambachtslieden kopen. Deze kleine stad met zo'n 65.000 inwoners telt vele historische en architecturale bezienswaardigheden, maar de trots is toch wel het oude majestueuze koninklijke paleis van Shekin Khans dat in de 18de eeuw zonder één spijker werd gebouwd. De lokale heersers hadden duidelijk oog voor details: het paleis is zowel van binnen als van buiten beladen met prachtige versieringen zoals muurschilderingen, tegels met geometrische patronen en maaswerkramen. De ramen zijn ook de beste plek om een van Sheki's kenmerkende ambachten te zien: het shebeke, een techniek om houten roosters te vullen met stukjes gekleurd glas die aan elkaar worden gemonteerd zonder lijm of spijkers. In het oude centrum ligt onder andere de oosterse bazaar waar bezoekers de zoetige specialiteit halva kunnen proeven en een indrukwekkende karavanserai, een soort veilige overnachtingsplek voor karavanen. Reizende handelaren met hun waren en hun dieren werden hier beschermd tegen rovers. Een soort eenvoudige herberg waar je ook kon eten. Vooral in Centraal-Azië kwamen dit soort ontmoetingsplaatsen en handelsposten voor. In het dorp Kish, zo'n 5 km ten noorden van Sheki, staat de oudste kerk van de Kaukasus. Deze kerk werd in de 1ste eeuw gebouwd door de apostel St. Eliseus. Sheki ligt zo'n 300 km ten noordwesten van Baku en de reistijd bedraagt ca. 4 tot 5 uur.

Het prachtige natuurgebied van Gabala ligt aan de zuidelijke voet van het Kaukasusgebergte op zo'n 215 km ten noordwesten van de hoofdstad. Het is een van 's land populairste vakantiebestemmingen. In de zomer is het wat koeler in de bergen en in de winter wordt hier volop geskied. Vriendengroepen en families trekken eropuit om van de geweldige natuur te genieten. De meeste bezoekers nemen de kabelbaan naar de top van de 1915 m hoge berg Tufandag. Van hieruit heeft men een spectaculair zicht op de geweldige sneeuwtoppen van het Grotere Kaukasusgebergte. Het Steak en Winehouse hier heeft een aardige menukaart. Rond Gabala zijn 7 watervallen waarvan het water rechtstreeks uit de Kaukasus komt. Verder kan men een mooie wandeling maken langs de oevers van Lake Nohur. Er zijn bootjes te huur en men kan er vissen. Gabaland is Azerbeidzjans nummer 1 amusementspark met veel entertainment voor kinderen.