download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Baltische Staten - Estland, Letland en Litouwen

Stedentrips, stedenreizen, groepsreizen, rondreizen, autorondreizen en Fly & Drive reizen Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen. In 2004 hebben de 3 Baltische Staten/het Balticum zich aangesloten bij de Europese Unie. Hoewel Estland, Letland en Litouwen vaak in een adem worden genoemd en aan elkaar grenzen, hebben zij toch ieder hun eigen identiteit behouden. Ten gevolge van hun rijke historie treft u hier dan ook de sporen van Duitse, Poolse, Russische en Scandinavische invloeden aan. Dit is duidelijk waarneembaar in de architectuur. Een ding hebben Estland, Letland en Litouwen gemeen: de lokale bevolking is trots op hun onafhankelijkheid. De 3 Baltische hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius verschillen onderling aanzienlijk in historisch en cultureel opzicht. De eigen traditionele waarden en gebruiken zijn goed bewaard gebleven. Wat zij wel gemeen hebben is een indrukwekkende geschiedenis welke terug te vinden is in het enorm aantal historische gebouwen en monumenten. De infrastructuur en de faciliteiten zoals het openbaar vervoer, de hotels en restaurants zijn zonder meer goed te noemen. De prijs/kwaliteitverhouding in de service-industrie is zeer goed, het prijsniveau van eten en drinken ligt iets lager dan in West-Europa. Een groot deel van de bevolking, zeker in het toerisme en in de winkels, spreekt hun vreemde talen (Duits en Engels) aardig. Vakanties in de Baltische landen zijn erg populair!

Litouwen

Stedenreizen, groepsreizen, rondreizen en Fly & Drive reizen door Litouwen. Litouwen is maar liefst 65.200 km2 groot (2x België) en telt 3,8 miljoen inwoners, waarvan 83% Litouwers en 13% Russen en Polen zijn. In tegenstelling tot het grotendeels protestante Estland en Letland, is Litouwen overwegend katholiek. In vroeger tijden was Litouwen een groothertogdom, waarvan de grenzen tot aan de Zwarte Zee reikten. In de dertiende eeuw werd de staat Litouwen gesticht. De unie met Polen heeft circa 200 jaar geduurd en kwam in 1795 tot een einde waarna het land onder de controle van Rusland viel. Tussen de twee wereldoorlogen in is Litouwen korte tijd zelfstandig geweest. Daarna werd het land weer door Rusland ingelijfd. Op 11 maart 1990 werd Litouwen opnieuw onafhankelijk. Dankzij de invloeden van de diverse heersende volkeren, herbergt Litouwen een grote verscheidenheid aan culturen. Niet alleen de steden, zoals Vilnius, Kaunas en Klaipeda, zijn belangrijke trekpleisters, ook de aan de Baltische Zee gelegen kust van Litouwen is een zeer geliefd vakantieoord voor talloze toeristen. De overweldigende natuur is vooral te bewonderen in de vijf nationale parken en in verschillende natuurreservaten. Aan de kust ligt het welbekende Curonian Spit National Park met zijn adembenemende zandduinen.

Letland

Wij bieden u stedenreizen, groepsreizen, rondreizen en Fly & Drive reizen door Letland. Letland in twee opzichten het middelste land van de 3 Baltische Staten. Het is groter dan Estland en kleiner dan Litouwen. Ongeveer 50% van Letland (64.589 km2) bestaat uit bossen en reservaten, onaangetaste natuur, 400 km witte zandstranden, 2256 meren en honderden rivieren. De flora en fauna zijn overweldigend: er leven nog wilde bruine beren, lynxen, wolven en verschillende zeldzame vogelsoorten. De omgeving van de plaats Sigulda wordt ook wel 'Lets Zwitserland' genoemd. De eerste nederzettingen aan de Baltische kust werden rond 2500 voor Christus gebouwd. Sindsdien heeft Letland een rumoerige historie met vele oorlogen gekend. Aan het begin van de dertiende eeuw kwamen de Duitse kruisvaarders en domineerde Duitsland het land voor bijna 400 jaar. In 1629 werd de hoofdstad Riga veroverd door de Zweden en vanaf 1710 door de Russen. Na de Russische revolutie verklaarde Letland zich in 1918 onafhankelijk, maar in 1940 werd het opnieuw door de Russen bezet, tot in 1941 de Nazi's kwamen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land wederom door de Russen ingenomen. Uiteindelijk is Letland op 21 augustus 1991 onafhankelijk verklaard. Een derde van de 2,4 miljoen inwoners is nog steeds van origine Russisch.

Estland

Stedenreizen, groepsreizen, rondreizen en Fly & Drive's door Estland. Estland telt 1,5 miljoen inwoners en is met z'n 45.227 km2 iets groter dan Nederland. Op het eerste gezicht hebben Estland en Finland niet meer gemeen dan hun ligging aan de Finse Golf. Maar bij nader inzien blijken er veel raakvlakken te zijn. Zowel de Esten als de Finnen spreken een taal die tot het uiterst zeldzame Finoegrisch behoort. Ook zijn Estland en Finland door de eeuwen heen geteisterd door Zweedse en Russische aanvallen. Vanaf 1721, de tijd van tsaar Peter, tot aan de Oktoberrevolutie van 1917 was Tallinn een Russische havenstad. Daarna is Estland tot aan de Tweede Wereldoorlog nauwelijks 23 jaar onafhankelijk geweest. Vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben de Esten opnieuw bijna een halve eeuw onder de knoet van de Russen geleefd. Het uiteenvallen van de Sovjet- Unie in 1991 heeft aan de Russische overheersing definitief een einde gemaakt. Het is opvallend hoe snel Estland de laatste jaren een volwaardige, zelfstandige economie op gang heeft weten te brengen. Daaruit blijkt een eeuwenoude traditie, want eens was de hoofdstad, Tallinn, een bloeiende Hanzestad. Een vermelding waard is de stad Tartu, ook wel de spirituele hoofdstad van Estland genoemd.

Feestdagen Litouwen 2022

01 januari Nieuwjaar
16 februari Onafhankelijkheidsdag
11 maart Herstel van de Onafhankelijkheid
17 en 18 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
5 en 6 juni Pinksteren
24 juni St. Jansfeest
15 augustus Maria-Hemelvaart
25 oktober Dag van de Grondwet
01 november Allerheiligen
23 november Dag van de Strijdkrachten
25 en 26 december Kerstmis

Feestdagen Letland 2022

01 januari Nieuwjaar
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
04 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
5 en 6 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
18 november Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Feestdagen Estland 2022

01 januari Nieuwjaar
24 februari Onafhankelijkheidsdag
17 en 18 april Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
5 en 6 juni Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
20 augustus Herstel van de Onafhankelijkheid
25 november Sint Catherina dag
25 december Kerstmis

Lees meer

Groepsreizen

Voor verschillende bestemmingen hebben wij groepsreizen samengesteld, dat wil zeggen dat u samen met anderen in groepsverband reist. Tijdens deze zeer afwisselende groepsreizen staan cultuur en bevolking centraal. U wordt gedurende de gehele reis begeleid door zeer enthousiaste en ervaren reisleidsters/gidsen. Bolsjoj Reizen heeft verschillende groepsreizen met vertrekgarantie!

Stedenreizen

Wij hebben voor u reizen samengesteld naar de belangrijkste steden. U kunt meerdere steden en landen met elkaar combineren. U vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Riga en van St. Petersburg weer terug naar Amsterdam. Een ideale manier om op individuele basis kennis te maken met deze prachtige steden. Onze stedenreizen kunt u geheel naar uw eigen wens invullen en u kunt verblijven zolang u wenst. Als u een andere verblijfsduur wenst of excursies aan uw verblijf wilt toevoegen kunt u ons bellen (020-20.12.777) of e-mailen (info@bolsjoj.nl).

Fly & Bus

Een Fly & Bus is een bijzonder leuke manier van reizen. Wij reserveren voor u alle hotels en lokale bussen om zo eenvoudig mogelijk een deel van de Baltische Staten te leren kennen. U bezoekt niet alleen de grote steden, maar ook een aantal kleine plaatsen en dorpen. Hotels altijd onder voorbehoud.

Fly & Drive (met huurauto)

De Baltische Staten zijn erg geschikt voor een autovakantie: de afstanden tussen de steden zijn niet zo groot, de wegen zijn er goed en veel rustiger dan bij ons, de brandstofprijzen zijn aanzienlijk lager en het allerbelangrijkste is wel dat de lokale bevolking erg gastvrij en behulpzaam is. U maakt met de auto een prachtige reis langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Niet alleen kunst en cultuur krijgen aandacht tijdens deze rondreis. U kunt ook genieten van het plattelandsleven en de overweldigende natuur. Wij reserveren goede middenklasse hotels en uw huurauto wordt netjes bij uw hotel afgeleverd en/of opgehaald afhankelijk van het programma.

Rondreis door de Baltische Staten met eigen auto

Vanuit Nederland rijdt u met uw eigen auto of motor via Polen naar Litouwen. Het is ook mogelijk om vanuit Kiel of Rostock (Oost Zee in Noord-Duitsland) de boot te nemen naar Klaipeda (Litouwen). Vanuit Lubeck (Travemunde) vertrekt er ook een boot naar Liepaja (Letland). Onder onze Rondreizen door de Baltische Staten en onder onze Fly & Drive programma's vindt u verschillende routes die ook in Vilnius of Klaipeda/Liepaja kunnen beginnen. Graag maken wij voor u een aangepaste route. Onderweg verblijft u in goede 3- of 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt.

Maatwerk, uw eigen reis samenstellen

Eén van de specialiteiten van Bolsjoj Reizen is het aanbieden van maatwerkreizen. Een reis volledig afgestemd op uw eigen wensen en ideeën. In principe is er niets onmogelijk bij het samenstellen van uw persoonlijke reis. U kunt elke dag vertrekken en kunt op elke plaats zolang verblijven als u wenst. U kunt een combinatie maken uit de diversen steden en landen uit ons aanbod. In nauw overleg werken wij samen met u aan uw ideale reis. Bij een combinatie van diverse bestemmingen zorgen wij voor de beste en voordeligste trein, bus, boot of vluchtverbindingen. De reizen zoals op de site vermeld en de informatie bij maatwerk die u op onze website aantreft, geven u ons inziens voldoende inspiratie om een bijzondere reis samen te stellen. Een maatwerkreis van Bolsjoj Reizen is een combinatie van uw wens en ons advies!

Hoogtepunten in Baltische Staten

Vilnius

Tussen een aantal heuvels, op de zuidoever van rivier de Neris, ligt Vilnius, de hoofdstad van de grootste der Baltische landen. De stad die ongeveer 600.000 inwoners telt, werd in 1323 gesticht. Door de eeuwen heen is Vilnius tijdens oorlogen veelvuldig geplunderd en zijn gedeelten in vlammen opgegaan. Toch heeft het zijn unieke karakter weten te bewaren en nog steeds is het een cultureel trefpunt van Oost en West. In deze groene stad met veel pittoreske plekjes, zijn de architectuur en de mentaliteit onderhevig aan invloeden van de katholieke kerk. De diversiteit van de verschillende architectonische bouwwerken getuigt van een rijke geschiedenis. De stad Vilnius bestaat uit het nieuwe gedeelte (het centrum) met als middelpunt de Gedimino Prospekt, de belangrijkste winkelstraat die uitkomt bij de Arkikathedra-basiliek. Hier begint het oude gedeelte (Oude Stad) van de stad, dat onder het werelderfgoed van de UNESCO valt. Het is zeker de moeite waard om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de prachtige kathedraal, het oude stadhuis, de universiteitscampus, de Piliesstraat met zijn vele 17de en 18de eeuwse historische monumenten en de gotische wijk met de St. Anne en de Bernadine-kerk.

Trakai was eens de hoofdstad van Litouwen en ligt op ca. 28 km vanaf Vilnius. Tegenwoordig is het maar een klein plaatsje met als belangrijkste bezienswaardigheid de middeleeuwse burcht. Op een eiland in het meer van Galvé ligt deze middeleeuwse burcht. Het is een geliefde bestemming bij de inwoners van Vilnius. Vooral in de weekenden bezoeken families met kinderen en watersporterliefhebbers dit gebied.

Ten zuiden van Klaipeda ligt Curonian Spit, een smalle strook land van zandduinen (ca. 100 km. lang en 4 km. breed). Het scheidt de Curonian Lagoon van de Baltische Zee. De Curonian Spit is een uniek natuurreservaat met pijnboombossen, sparren en geweldige stuifduinen. Een fascinerend en vooral rustig wandelgebied. In 2000 werd dit gebied op de lijst van Unesco geplaatst. De meest belangrijke bezienswaardigheid is het toeristische plaatsje Nida en dit is tevens het bestuurlijke centrum. Hier bevinden zich ook enkele hoge duinen waarbij de hoogste ca. 52 meter is. Op de heksenberg is een unieke openlucht tentoonstelling te zien van 71, uit voornamelijk eikenbomen, gesneden beelden.

Klaipeda, vroeger Memel geheten, werd gesticht in 1252 door Duitse veroveraars en is echt een havenstad. De Dane rivier loopt door de stad en op de linkeroever ligt de oude binnenstad. Deze herbergt een aantal mooie koopmanshuizen en ook het Theaterplein met de bekende fontein. Op de rechteroever is het moderne stadsgedeelte te vinden. Door deze combinatie heeft de stad een mengsel van gebouwen in verschillende stijlen.

Kaunas is na Vilnius de tweede stad van Litouwen. Tussen de twee wereldoorlogen vervulde Kaunas de functie van hoofdstad omdat Vilnius toen nog bij Polen hoorde. De stad sloot zich in 1441 aan bij de Hanze, een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Rond het oude stadsplein staan prachtige 15de eeuwse Duitse koopmanshuizen en de reusachtige Petrus en Pauluskathedraal.

Net voor deze stad ligt de indrukwekkende KruisbergHet is een van de bekendste bedevaartsplaatsen van Litouwen. Het is een monument van leed en hoop en wordt ook wel ‘het Mekka van Litouwen’ genoemd. In de 14de eeuw begon de traditie toen sommige mensen uit religieuze overwegingen of om familieleden te herdenken kruizen plaatsten. Dit ter herinnering aan de strijd tegen de Duitse ridders. Met meer dan 40.000 kruisen, rozenkransen en heilige beeldjes werd het steeds meer een heiligdom voor katholieken. Tijdens de Sovjetoverheersing werd het meer een nationaal symbool van verzet waardoor de plek tot drie keer toe werd platgewalst maar steeds weer werd opgebouwd. In 1993 bezocht Paus Johannes Paulus II deze heilige berg.

Het jaar 1201 wordt aangenomen als het geboortejaar van Riga. In dit jaar wees bisschop Albert de latere hoofdstad van Letland aan als zijn residentie. Overigens werd al eerder, door bisschop Meinard, het eerste stenen kasteel met kerk gebouwd. Archeologen ontdekten dat de eerste bebouwing door de lokale bevolking reeds in de 11de eeuw moet zijn gerealiseerd. In 1282 sluit de stad zich aan bij de unie van Hanzesteden. Dankzij de gunstige geografische ligging is Riga onder handelslieden en missionarissen altijd een populaire plaats geweest. Derhalve is de stad rijk aan vele prachtige monumenten zoals de Domkathedraal (met een van de grootste en mooiste kerkorgels ter wereld), de St. Petruskerk, de St. Jacobskerk, het Riga-kasteel en meerdere authentieke gebouwen waarvan ook vele zich in het nieuwe centrum van de stad bevinden. Riga telt zo'n 800.000 inwoners en ligt aan de Daugava-rivier, op een steenworp afstand van de kust van de Golf van Riga. Het heeft een oud gedeelte (Oude Stad) met tal van straatjes, steegjes en pleintjes en een nieuw gedeelte, wat het centrum wordt genoemd. De meeste hotels, het (bus)station, de markten en de betere winkelstraten, zoals Brivibas Iela en Terbatas Iela, liggen in het centrum tegen de Oude Stad aan. Naast de vele culturele rijkdommen die Riga bezit, is deze stad West-Europees georiënteerd. Zo vindt u er veel moderne gebouwen, fijne restaurants, terrasjes, gezellige winkeltjes en is er een goed uitgaansleven met nachtclubs en casino's. Al met al een stad waar de oude cultuur zich goed verenigt met de opbloeiende economie.

Dit park, welke is opgericht in 1973, is het oudste en grootste nationale park in Letland en wordt vanwege het prachtige landschap ook wel ‘Lets Zwitserland’ genoemd. Dwars door het park loopt de Gauja rivier die al meer dan 350 jaar invloed heeft op het leven rond deze rivier. Langs de rivier ontstonden in die tijd verschillende kleine dorpjes waardoor zo een belangrijke handelsroute ontstond. Midden in het park ligt de historische plaats Sigulda waar ook het kasteel van Turaida zich bevindt.

De aan de Finse Golf gelegen Estse hoofdstad Tallinn heeft een relatief klein oud centrum met veel nauwe voetgangersstraatjes, pleintjes, hofjes en schitterende oude stadsmuren. De stad wordt gedomineerd door Toompea, de heuvel waarop en waar omheen de stad zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Hier vindt u onder andere het uit de 13de eeuw daterende Toompea Castle, het oude stadhuis en de Alexander Nevski-kathedraal. Talloze historische bezienswaardigheden worden afgewisseld door recent opgezette moderne maar leuke cafés en goede sfeervolle restaurants. In deze romantische en oude stad kunt u de geschiedenis echt beleven. Ook 's avonds is het er erg gezellig en vooral romantisch. De oude straatlantaarns verlichten de prachtig gerestaureerde gebouwen en creëren een middeleeuwse sfeer. Tallinn is dan ook een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. In het nieuwe gedeelte van de stad (het centrum) vindt men de meeste hotels, enkele zeer moderne winkelcentra (Viru) en ook verschillende musea. Als u op zoek bent naar een glimp van de Sovjet overheersing dan bent u hier aan het verkeerde adres. Er wonen in Tallinn zo'n 450.000 mensen. Vanuit Tallinn kan men ook een dagtochtje naar Helsinki maken. Snelle boten varen meerdere keren per dag in 2 uur naar de Finse hoofdstad. Het is raadzaam om de kaartjes vooraf te reserveren.

Het Lahemaa National Park ligt ca. 70 km ten oosten van Tallinn. Dit is het grootste natuurpark van Estland met een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. Er leven nog bruine beren en lynxen. De landschappelijke schoonheid van Lahemaa moet u eigenlijk te voet of op de fiets ontdekken. Er zijn verschillende paden en routes uitgezet. U vindt er prehistorische hunnebedden, kleine 19de eeuwse vissersdorpjes en oude historische gebouwen. In dit gebied zijn ook enkele goed bewaard gebleven Baltisch/Duitse landhuizen te bezoeken, zoals het barokke Adelshaus in Palmse uit de 18de eeuw.

Saarema is het grootste eiland van Estland met Kuuresaare als hoofdstad. Het eiland staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, de grillige kustlijn en de heerlijke zandstranden bij de plaats Jarve. Naast de zandstranden zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de windmolens bij Anglaijken, de Kaali Meteroriiti krater en het best bewaarde bisschoppelijk kasteel van Estland. Tartu De historische naam van de stad is Dorpat. De oudste resten van bewoning dateren uit de 5de eeuw en de stad is gelegen aan de Emajõgi-rivier. Deze rivier verbindt de 2 grootste meren van Estland met elkaar. Tartu wordt ook wel intellectuele centrum van het land genoemd en bezit vele historische monumenten. Het was lange tijd verboden gebied voor westerlingen vanwege een zeer grote Sovjet vliegbasis. Naast de universiteit en de vele gezellige terrasjes zijn de belangrijkste bezienswaardigheden het historische raadhuisplein waar ook Tartu ’s beroemdste fontein staat met daarin een beeld van kussende studenten. Ook het scheve huis, waar nu een kunstgalerie in is gevestigd en de bakstenen Johanneskerk uit 1370 is zeker een bezoek waard. Op de Domheuvel is nog de ruïne te zien van wat in de 13de eeuw een imposante kathedraal moet zijn geweest.