download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Fly & Drive Baltische Staten Riga - Riga 15 dagen

Vanaf € 1.020,-
 • Prachtige route met mooie plekjes
 • Rechtstreekse vluchten met airBaltic
 • Transfer bij aankomst Riga
 • Verblijf in goede 3- of 4-sterrenhotels
 • Auto huren of eigen auto
 • Dagelijks vertrek
 • Verlengen is mogelijk
 • Aantrekkelijke kinderkortingen

Bekijk data en prijzen

Een Fly & Drive rondreis door de Baltische Staten is een fantastische manier om een groot deel van deze landen te leren kennen. De wegen zijn er over het algemeen rustig en van redelijke kwaliteit. De bewegwijzering is duidelijk en met een goede app. op je mobiel is verdwalen bijna onmogelijk. U maakt met een huurauto een prachtige 15-daagse rondreis langs de belangrijkste steden en bezienswaardigheden afgewisseld met de mooiste landschapen en overweldigende natuur. Tijdens deze reis bezoekt u ook het bijzonder mooie eiland Saaremaa.

U verblijft in 3- of 4-sterrenhotels (no name) uit ons aanbod. Indien u met 1 kind reist dan kunnen wij 1 extra bed (stretcher/bank/sofa) op uw 2-persoonskamer laten plaatsen. Indien u met 2 kinderen reist dan krijgt u 2 hotelkamers. Uw huurauto wordt bij uw hotel afgeleverd en ook weer opgehaald.

Het is mogelijk uw verblijf per plaats te verlengen. Dit dient u bij reservering al aan ons kenbaar te maken. Indien u met uw eigen auto naar de Baltische Staten rijdt kunt u ook alleen het hotelpakket bij ons reserveren.

Vluchten met airBaltic in V-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 09.55 uur, aankomst Riga 13.10 uur
Dag 15 vertrek Riga 17.00 uur, aankomst Amsterdam 18.20 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Tijdverschil met Nederland

Letland + 1 uur
Litouwen + 1 uur
Estland + 1 uur

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Curonian Spit
Dag 5 Klaipeda-Vilnius
Dag 6 Vilnius
Dag 7 Vilnius-Bauska Letland
Dag 8 Bauska-Cesis
Dag 9 Cesis-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Tallinn-Kuresaare
Dag 13 Kuresaare
Dag 14 Kuresaare-Riga Letland
Dag 15 Riga-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Riga Letland

Rechtstreekse vlucht met airBaltic van Amsterdam naar Riga. Op de luchthaven staat onze chauffeur al klaar om u naar het hotel te brengen waar u de komende 2 nachten zult verblijven.

Dag 2

Riga

Vandaag gaat u de gezellige stad Riga verkennen. Dankzij de gunstige geografische ligging is Riga onder handelslieden en missionarissen altijd een populaire plaats geweest. Derhalve is de stad rijk aan vele prachtige monumenten zoals de Domkathedraal (met een van de grootste en mooiste kerkorgels ter wereld), de St. Petruskerk, de St. Jacobskerk, het Riga-kasteel en meerdere authentieke gebouwen waarvan ook vele zich in het nieuwe centrum van de stad bevinden. Neemt u in ieder geval een kijkje bij de bekende ‘3 broers’, Letland’s oudste huizen uit de 15de eeuw. Naast de vele culturele rijkdommen die Riga bezit, is deze stad West-Europees georiënteerd. Bij mooi weer kunt u met het openbaar vervoer (lokale bussen) een bezoek brengen aan Jurmala, de populairste badplaats aan de Golf van Riga. Jurmala heeft een fantastisch breed strand van fijn wit zand.

Dag 3

Riga-Klaipeda Litouwen

Na een heerlijk ontbijt wordt omstreeks 09.30 uur uw huurauto bij uw hotel afgeleverd. De reis kan beginnen. U rijdt in westelijke richting naar de kust. Via de kustplaats Liepaja rijdt u naar Palanga, een van de meest de populaire badplaatsen aan de Baltische Zee. Het centrum van deze gezellige plaats is autovrij. Je kunt een heerlijke wandeling maken over het strand of de mooie pier. Het voormalige Tyszkevicz-paleis huisvest vandaag de dag het Ambermuseum. Vanaf Palanga is het nog maar 30 km naar de havenstad Klaipeda. Totale reisafstand ca. 305 km.

Dag 4

Curonian Spit

U kunt een wandeling maken door het historische oude centrum van Klaipeda. De oude binnenstad herbergt een aantal mooie koopmanshuizen en ook het Theaterplein met de bekende fontein is een foto waard. Gebruik de overige tijd om Curonian Spit te bezoeken. vanuit Klaipeda neemt u een veerboot naar Smiltyne (ca. 15 minuten / reserveren is niet nodig). Deze smalle landtong (Spit) scheidt de prachtige lagoon van de Baltische Zee. Het is een uniek natuurreservaat met pijnboombossen en geweldige stuifduinen. Het is een fascinerend en vooral zeer rustig wandelgebied. Ook het kleine dorpje Nida met de 'High Dunes'en het zomerhuis van de bekende schrijver Thomas Mann mag u niet missen. Bij het piepkleine plaatsje Juodkrante kunt u de ‘Heksenberg’, een openluchtmuseum van houtsculpturen, bezoeken.

Dag 5

Klaipeda-Vilnius

Vervolg uw reis door het prachtige landschap richting Kaunas. Rond het oude stadsplein staan 15de-eeuwse koopmanshuizen. Het raadhuis ‘de Witte Zwaan’ is een architectonisch meesterwerk. De middeleeuwse hoofdstad Trakai ligt ook op uw route. Op een eilandje in het meer van Galvé ligt een prachtige middeleeuwse burcht te schitteren. Het is een geliefde bestemming bij de inwoners van Vilnius. Vooral in de weekenden bezoeken families met kinderen en watersportliefhebbers dit gebied. Totale reisafstand ca. 305 km.

Dag 6

Vilnius

Laat vandaag uw auto lekker staan. Vilnius is een heerlijke en vooral bruisende stad waar jong en oud zich snel thuis zullen voelen. De stad bestaat uit het nieuwe gedeelte met als middelpunt de Gedimino Prospekt, de belangrijkste winkelstraat die uitkomt bij de Arkikathedra-basiliek. Hier begint het oudere gedeelte van de stad (Werelderfgoedlijst van UNESCO). Het is zeker de moeite waard om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de prachtige kathedraal, het oude stadhuis, de universiteitscampus, de Pilies-straat met zijn vele 17de-- en 18de-eeuwse historische monumenten en de gotische wijk met de St. Anne- en de Bernadine-kerk. Vilnius telt maar liefst 1200 middeleeuwse gebouwen, 48 kerken en kathedralen. De stad heeft door de eeuwen heen ook een grote Joodse gemeenschap gekend. Sporen van dit verleden zijn nog terug te vinden in de Joodse wijk, het Joods Museum en de oude Synagoge.

Dag 7

Vilnius-Bauska Letland

In de ochtend rijdt u via Panevezys naar de Kruisberg bij het plaatsje Siauliai. Deze heuvel telt meer dan 40.000 kruizen, rozenkransen en beeldjes en is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen voor de lokale bevolking. Het is een monument van leed en hoop. Vervolg uw weg richting Bauska in Letland. Bezoek het schitterende 18de-eeuwse Rundale-paleis, de voormalige zomerresidentie van de hertog van Kurland. Dit paleis werd ontworpen door de wereldberoemde architect Rastrelli die ook verschillende paleizen voor de Russische tsaren heeft ontworpen. Het paleis is omringd door prachtige tuinen en parken. Indien u nog tijd heeft bezoekt u het Bauska-kasteel uit 1456 en het kasteelmuseum. Overnachting in een landelijke omgeving op ca. 10 tot 15 km van Bauska. Totale reisafstand ca. 305 km.

Dag 8

Bauska-Cesis

Na het ontbijt rijdt u om Riga heen richting Sigulda, vanwege het prachtige landschap ook wel ‘Lets Zwitserland’ genoemd. De pittoreske vallei met heuvelachtige rivieroevers, zandsteengrotten en ruïnes van middeleeuwse kastelen is absoluut uniek te noemen. Bezoek het aartsbisschoppelijk Turaida-kasteel uit 1214. Tussen Sigulda en de plaats Cesis ligt het uitgestrekte Gauja National Park. Cesis is een zeer oude stad met ca. 20.000 inwoners. Het Cesismuseum geeft u toegang tot het oude kasteel uit 1209. Totale reisafstand ca. 155 km

Dag 9

Cesis-Tartu Estland

De oude binnenstad van Valmiera is in 1944 grotendeels afgebrand. Toch is het een interessante plaats om even te stoppen. Rivier de Gauja loopt dwars door de stad. U rijdt richting Valka (Letland) en Valga (Estland). Deze stad werd in 1920 in twee delen gesplitst en de grens loopt dwars door de stad. Vanuit Valga rijdt u naar Tartu, de spirituele hoofdstad van Estland. Hoogtepunten in het centrum zijn het stadhuisplein met het scheefstaande Art Museum en de oude universiteitsgebouwen en buiten het centrum het moderne National Estonian Museum met een fantastische collectie gebruiksvoorwerpen uit het verleden en heden. Totale reisafstand ca. 165 km.

Dag 10

Tartu-Tallinn

De afstand van Tartu naar Tallinn bedraagt ca. 180 km. Wij adviseren u een alternatieve weg via Kallaste. Een fantastische route via het Peipsi-meer, dat in het oosten aan Rusland grenst, brengt u naar het plaatsje Mustvee, dat 2000 inwoners en 4 kerken telt. Via Rakvere rijdt u naar Viitna waar het Lahemaa National Park begint. Dit is het grootste natuurpark van Estland met een zeer gevarieerde en ongerepte natuur. Er leven onder andere nog bruine beren en lynxen. Het Lahemaa National Park ligt ca. 70 km ten oosten van Tallinn. De landschappelijke schoonheid van Lahemaa moet u eigenlijk te voet of op de fiets ontdekken. Er zijn verschillende paden en routes uitgezet. U vindt er prehistorische hunebedden, kleine 19de-eeuwse vissersdorpjes en oude historische gebouwen. In dit gebied zijn ook enkele goed bewaard gebleven Baltisch/Duitse landhuizen te bezoeken, zoals het barokke Adelshaus in Palmse uit de 18de eeuw. Overnachting in Tallinn. Totale reisafstand ca. 245 km.

Dag 11

Tallinn

Vandaag staat de middeleeuwse stad Tallinn op het programma. De aan de Finse Golf gelegen Estse hoofdstad Tallinn heeft een relatief klein oud centrum met veel nauwe voetgangersstraatjes, pleintjes, hofjes en schitterende oude stadsmuren. De stad wordt gedomineerd door Toompea, de heuvel waarop en waar omheen de stad zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Hier vindt u onder andere het uit de 13de eeuw daterende Toompea Castle, het oude stadhuis en de Alexander Nevski-kathedraal. Talloze historische bezienswaardigheden worden afgewisseld door recent opgezette moderne leuke cafés en goede sfeervolle restaurants. In deze oude en romantische stad kunt u de geschiedenis echt beleven. Ook ‘s avonds is het er erg gezellig. De oude straatlantaarns verlichten de prachtig gerestaureerde gebouwen en creëren een middeleeuwse sfeer. Tallinn is dan ook een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Indien gewenst kunt u nog een nacht bijboeken.

Dag 12

Tallinn-Kuresaare

Ten zuidwesten van Tallinn ligt het plaatsje Virtsu waar u de veerboot neemt naar Kuivastu op het eiland Muhu (ca. 25 minuten). Op dit eiland kunt u een bezoek brengen aan Koguva, een pittoresk vissersdorpje met 105 huisjes. Een weg verbindt Muhu met het eiland Saaremaa waarop de gastvrije en romantische stad Kuresaare ligt. Ondanks de vele toeristen, restaurant en terrasjes is Kuresaare een rustige stad. Van hieruit is het eiland prima te verkennen. Totale reisafstand ca. 220 km.

Dag 13

Kuresaare

Saarema is het grootste eiland van Estland, bekend om zijn uitgestrekte bossen, de grillige kustlijn en de heerlijke zandstranden bij de plaats Jarve. U kunt de windmolens bij Angla bekijken, de Kaali Meteroriiti krater of het best bewaarde kasteel van Estland in Kuresaare. Op het eiland vindt u ook verschillende VVV-kantoren waar u informatie kunt krijgen over wandel- en fietsroutes. Zij hebben ook informatie over het huren van goede fietsen en bootjes.

Dag 14

Kuresaare-Riga Letland

In de ochtend rijdt u weer naar Kuivaste waar u de veerboot neemt naar het vasteland. In de populaire badplaats Pärnu kunt u lunchen en uw benen strekken. U rijdt, gedeeltelijk langs de kust, in zuidelijke richting naar Riga. Laatste avond in de gezellige stad Riga. Hopelijk kunt u terugkijken op een prachtige reis. Totale reisafstand ca. 330 km.

Dag 15

Riga-Amsterdam

Na het ontbijt dient u uw hotelkamer weer vrij te geven. Uw bagage kunt u bij de receptie in bewaring geven. Omstreeks 09.30 uur wordt uw huurauto bij uw hotel opgehaald. In de loop van de middag vliegt u weer met een rechtstreekse vlucht van AirBaltic terug naar Amsterdam. U neemt zelf een taxi van het hotel naar de luchthaven. Uiteraard bieden wij u de mogelijkheid om verder te reizen naar Helsinki of St. Petersburg.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Curonian Spit
Dag 5 Klaipeda-Vilnius
Dag 6 Vilnius
Dag 7 Vilnius-Bauska Letland
Dag 8 Bauska-Cesis
Dag 9 Cesis-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Tallinn-Kuresaare
Dag 13 Kuresaare
Dag 14 Kuresaare-Riga Letland
Dag 15 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Curonian Spit
Dag 5 Klaipeda-Vilnius
Dag 6 Vilnius
Dag 7 Vilnius-Bauska Letland
Dag 8 Bauska-Cesis
Dag 9 Cesis-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Tallinn-Kuresaare
Dag 13 Kuresaare
Dag 14 Kuresaare-Riga Letland
Dag 15 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft tijdens deze reis in goede 3- of 4-sterrenhotels hotels (no name) op basis van logies/ontbijt.

No name hotel

Een no name hotel is een 3- of 4-sterrenhotel, dat op het moment van uw reservering hotelkamers beschikbaar heeft in de prijsklasse waarop de pakketprijs is gebaseerd.

Ligging: het kan zijn dat het hotel in het centrum van de stad is gelegen. Het kan ook voorkomen dat het in een van de andere wijken van de stad ligt. In de nabije omgeving van al onze hotels is wel een metrostation of bus/tram halte.

Faciliteiten: deze kunnen per hotel verschillen maar in alle hotels is er een receptie aanwezig waarbij het personeel u vriendelijk te woord zal staan wanneer u vragen heeft, een restaurant waar het ontbijt wordt geserveerd. Doorgaans beschikken alle hotels over WiFi.

Hotelkamers: de standaard kamers zijn eenvoudig ingericht en beschikken over een badkamer met douche en/of bad en toilet.

Note

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Curonian Spit
Dag 5 Klaipeda-Vilnius
Dag 6 Vilnius
Dag 7 Vilnius-Bauska Letland
Dag 8 Bauska-Cesis
Dag 9 Cesis-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Tallinn-Kuresaare
Dag 13 Kuresaare
Dag 14 Kuresaare-Riga Letland
Dag 15 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

Data

Dagelijks vertrek.

Prijzen laagseizoen

De vanaf prijs van deze 15-daagse reis met verblijf in 3-sterrenhotels bedraagt € 1.020 per persoon en met verblijf in 4-sterrenhotels € 1.295 per persoon. Prijzen zijn gebaseerd op verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Prijzen hoogseizoen (1 mei - 30 september)

De vanaf prijs van deze 15-daagse reis met verblijf in 3-sterrenhotels bedraagt € 1.180 per persoon en met verblijf in 4-sterrenhotels € 1.545 per persoon. Prijzen zijn gebaseerd op verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer. Alle genoemde prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

Kinderkortingen

- € 150 voor max. 1 kind (2-11 jaar) op een opklapbed/sofa bij de ouders op de kamer.
- € 100 voor max. 1 kind (11-17 jaar) op een opklapbed/sofa bij de ouders op de kamer.
- € 75 voor max. 2 of 3 kinderen (2-17 jaar) op een eigen 2-persoonskamer (bij 3 met opklapbed/sofa).

Reisvoorstel aanvragen

Vertrekdatum
Aantal personen
Kamertype
Uw gegevens
Uw naam
E-mailadres
(Mobiel) telefoonnummer

Inbegrepen:

 • retourvlucht met airBaltic in de V-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 160)
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg (€ 70)
 • 14 x hotelovernachting
 • 14 x ontbijt
 • transfer bij aankomst

Niet inbegrepen:

 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5

Toeslagen:

 • laagseizoen 3*-hotels 1-persoonskamer € 450
 • laagseizoen 4*-hotels 1-persoonskamer € 695
 • hoogseizoen 3*-hotels 1-persoonskamer € 545
 • hoogseizoen 4*-hotels 1-persoonskamer € 925

Extra's:

 • autohuur (zie onder)
 • transfer bij vertrek v.a. € 70 per auto
 • verzekeringen

Autohuur (12 dagen)

Categorie/Type auto (of gelijkwaardig)
• B VW Polo/Skoda Fabia € 965
• C Kia Ceed/Volkswagen Golf € 995
• D Skoda Octavia € 1.150
• H Renault Trafic (minubus) € 1.995

Inbegrepen:
• CDW (Collision Damage Waiver), aansprakelijkheids- en diefstalverzekering (met eigen risico/zie onder)
• ongelimiteerd aantal kilometers
• alle belastingen
• afleverings- en ophaalkosten bij hotel (kantooruren maandag t/m vrijdag)
• wegenkaart

Niet inbegrepen:
• brandstof
• entreegelden
• parkeergelden

Toeslagen:
• afleveren of ophalen buiten kantooruren of in het weekend € 60 per keer

Extra’s:
• kinderzitje € 40
• afkopen eigen risico (ca. € 25 per dag ter plaatse te betalen)
• verzekering tweede bestuurder (ca. € 25 ter plaatse te betalen)

Overige voorwaarden:
• minimum leeftijd 21 jaar met 2 jaar geldig rijbewijs (bij cat. H minimale leeftijd 25 jaar)
• hoofdbestuurder dient bij aflevering van de auto in het bezit te zijn van een internationale creditcard in verband met o.a. borg en eventuele schade

Eigen risico:
• B bij schade of diefstal € 1.300
• C bij schade of diefstal € 1.300
• D bij schade of diefstal € 1.700
• H bij schade of diefstal € 2.300

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Curonian Spit
Dag 5 Klaipeda-Vilnius
Dag 6 Vilnius
Dag 7 Vilnius-Bauska Letland
Dag 8 Bauska-Cesis
Dag 9 Cesis-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Tallinn-Kuresaare
Dag 13 Kuresaare
Dag 14 Kuresaare-Riga Letland
Dag 15 Riga-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Alle 3 de Baltische Staten zijn lid van de EU. Voor een bezoek aan de Baltische Staten heeft u een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart nodig. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visum nodig voor de Baltische Staten.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u, vanaf 118 uur voor vertrek, een stoel reserveren via www.airbaltic.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. De computer wijst u deze dan automatisch, uit de overgebleven stoelen, aan. Wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het airBaltic-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 36 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.airbaltic.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balie van airBaltic.
(kosten € 35 per enkele reis).

Ruimbagage
De koffer (1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen (max. 100 x 50 x 80 cm) en geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Indien er IATA-vluchten voor u zijn geboekt (Baltische landen reizen gecombineerd met Rusland) en u heeft bij het reserveren geen koffer bijgeboekt dan kunt u dit alsnog doen tijdens het online inchecken. Deze dient u direct per creditcard te voldoen.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 10 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.airbaltic.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Indien uw programma aangeeft dat de auto voor u klaar staat op de luchthaven dan dient u zich te melden bij de balie van het desbetreffende autoverhuurbedrijf in de aankomsthal. Indien het bedrijf geen balie heeft dan krijgt u van ons de juiste wandelroute naar het verhuurbedrijf buiten bij het parkeerterrein. Bij sommige programma's wordt de huurauto op dag 2 of dag 3 bij het hotel afgeleverd. Doorgaans is dit 's morgens rond 09.00-09.30 uur. De vertegenwoordiger meldt zich dan bij de hotelreceptie.

Formaliteiten
Onze lokale vertegenwoordiger, Via Hansa, bemiddelt voor ons met de autoverhuurbedrijven in de Baltische Staten. Het huurcontract wordt ter plaatse met lokale autoverhuurders tegen diens condities afgesloten. Wij adviseren u om bij afleveren van de auto samen met de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf goed alle documenten door te nemen. Controleer bij overname van de huurauto goed op reeds aanwezige schade en laat deze op het huurcontract schriftelijk vermelden. Leest u het huurcontract goed door en bewaart u een kopie. Wij adviseren u uw eigen navigatiesysteem vanuit Nederland mee te nemen. Het ter plaatse huren van een TomTom is duur en van slechte kwaliteit.

Autohuur
Alle bestuurder van de huurauto dienen minimaal 21 jaar te zijn. Binnen de Europese Unie heeft u geen internationaal rijbewijs nodig. De hoofdbestuurder dient bij aflevering van de auto in het bezit te zijn van een internationale creditcard. In de autoprijs zijn inbegrepen: de autohuur, alle belastingen, ongelimiteerd aantal kilometers, CDW (Collision Damage Waiver), aansprakelijkheids- en diefstalverzekering met een eigen risico.

Afkoop eigen risico / Overige verzekeringen
Het afkopen van uw eigen risico bedraagt ca. € 25 per dag. Deze verzekering met betrekking tot het afkopen van uw eigen risico geldt dan voor alle 3 de Baltische Staten. Op uw verzekeringspapieren wordt dit Bordercross Fee genoemd.

Ter plaatse kunt u nog verschillende verzekeringen afsluiten, zoals: voor een 2de bestuurder (ca. € 25 voor de gehele periode), PIA (persoonlijke inzittende verzekering, controleer uw reisverzekering), WWI (verzekering voor schade aan wielen en ruiten). Bespreekt u de mogelijkheden met de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf.

Er wordt gebruik gemaakt van meerdere autoverhuurbedrijven. De prijzen en condities van de ter plaatse af te sluiten verzekeringen kunnen per verhuurbedrijf verschillen.

Waarborgsom/eigen risico
Alle autoverhuurders eisen van u een waarborgsom voor het eigen risico. Het bedrag van de waarborgsom van ca. € 1.300 (cat. B + C) - ca. € 1.700 (cat. D) en ca. € 2.300 (cat. H), kan per autoverhuurbedrijf verschillen. Hiervoor is een internationale creditcard op naam van de hoofdbestuurder noodzakelijk om de borg te betalen.

Tankregeling
Er bestaat de variant ‘empty to empty’ of ‘full to full’, met andere woorden ofwel de tank leeg in ontvangst en leeg afgeven of vol in ontvangst nemen en vol afgeven. Een verdere variant is ‘full to empty’. Hier wordt de auto met volle tank overgenomen en met een lege tank weer afgegeven. Bij deze variant moet bij het ophalen van de huurauto de gevulde tank worden betaalt. Let u daarom goed op de betreffende regeling die in het huurcontract is beschreven om onnodige kosten te vermijden.

Reparatie bij pech onderweg
Informeert u bij pech onderweg direct uw lokale autoverhuurder. Reparaties aan de huurauto zonder toestemming van de verhuurder zijn niet toegestaan.

Wat te doen bij schade
Indien u onderweg schade heeft of de huurauto is gestolen dan heeft u de volgende verplichting:
- direct het autoverhuurbedrijf inlichten. Zij informeren u over de verdere procedure
- bij diefstal dient u de sleutel en de autopapieren te kunnen overhandigen

Bij een ongeluk
- direct politie inlichten en proces-verbaal op laten maken. Een proces-verbaal dient voorgelegd te worden aan de verhuurder, ook bij alle ongevallen/schadegevallen met lichamelijk letsel.

Afleveren van de auto aan het einde van de reis
Op de een na laatste dag, de dag voordat u naar Amsterdam terugvliegt, wordt de auto doorgaans omstreeks 09.30 uur bij uw hotel opgehaald (tenzij anders overeengekomen). Neem de tijd om samen met de vertegenwoordiger van het verhuurbedrijf de auto goed te controleren op schade. Vergeet niet om een kopie te vragen van het formulier waarop staat dat u de auto wel/niet schadevrij heeft ingeleverd. Wij adviseren u geen al te vuile wagen af te leveren want als er later toch onder de modder schade wordt ontdekt krijgt u een naheffing op uw creditcard. Beter is om uw auto even door een wasstraat te halen zodat u zeker bent dat er geen schade is. Bedenk wel dat er iemand schade aan uw auto heeft kunnen maken zonder dat u dat weet. Uiteindelijk bent u verantwoordelijk! Veel van onze gasten maken zelf met hun telefoon een filmpje van de ingeleverde auto met de controleur er ook op.

Mocht er bij het afleveren van de auto wel schade zijn geconstateerd dan dient u in overleg met de vertegenwoordiger van het verhuurbedrijf een rapport op te maken. De kosten van de schade worden middels de waarborgsom verrekend tenzij u anders met de vertegenwoordiger afspreekt. Het kan voorkomen dat u, wanneer u weer in Nederland bent, u per post of mail een afrekening ontvangt met daarop alle schade kosten gespecificeerd.

Verkeersregels
De meeste verkeersregels komen overeen met die wij in Nederland hanteren. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website van de ANWB.

Note
- mocht u met eigen auto door de Baltische Staten willen reizen informeer dan voor vertrek in hoeverre u verzekerd bent in het buitenland.
-tevens willen wij u erop attenderen dat wanneer u de autohuur niet via Bolsjoj Reizen heeft geboekt u zelf verantwoordelijk bent om bij eventuele calamiteiten onderweg (autopech) zelf contact op te nemen met het eerstvolgende geboekte hotel indien u hier later dan 21.00 uur arriveert.

Het concept van onze Fly & Drive reizen door de Baltische Staten zijn gebaseerd op zgn. no name hotels, comfortabele 3*- en 4*-hotels. Pas nadat u een definitieve reservering heeft gemaakt gaan kijken welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben. Wanneer wij uw aanvraag akkoord hebben gekregen kunnen wij u, indien gewenst, de namen van de hotels aan u bekendmaken. Deze hotels kunnen niet door u worden gewijzigd. De geboekte hotels zijn ten alle tijden onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat wij aan u de namen hebben bekend gemaakt, onaangekondigd gewijzigd worden.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 3-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon eenvoudig hotel is zonder enige luxe of bijzondere service. Ook onder de 4-sterrenhotels zijn veel prijsverschillen, dus kwaliteitsverschillen. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen. Indien u speciale wensen heeft omtrent uw hotelkamer dan kunt u de mogelijkheden en prijzen bij ons opvragen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken in verband met renovatie of technische storingen.

Wanneer u als individuele reiziger bij ons transfers, bussen, excursies of een auto heeft geboekt, dan ontvangt u hiervoor bij uw reisbescheiden een voucher. Hierop staat de benodigde informatie vermeld zoals waar en hoe laat u uw auto kunt ophalen en afgeven, of waar u uw chauffeur voor de transfer ontmoet.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

De Baltische Staten kennen, net als wij in Nederland, een mild klimaat. Vooral in de lente kan het behoorlijk nat zijn. In de zomer van mei tot half september kan het af en toe flink regenen en onweren. Zo snel als de plensbui komt is hij ook weer verdwenen en schijnt de zon weer. Rond 21-23 juni zijn de midzomernachten, tijd om een feestje te vieren. Het blijft dan zo'n beetje de hele nacht licht. Vanaf oktober beginnen de dagen weer korter te worden. In de winter ligt er vaak een flinke pak sneeuw. Aan de kust is het dan iets minder koud vanwege de Oostzee maar in het binnenland, zeker in Litouwen, kan het behoorlijk koud worden. We spreken hier over een Continentaal klimaat. De dagen zijn in de winter heel kort.

Tijdzones
Het is in de Baltische Staten zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan bij ons.

Litouwen 2024
01 januari Nieuwjaar
16 februari Onafhankelijkheidsdag
11 maart Herstel van de Onafhankelijkheid
31 maart Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
19 mei Pinksteren
24 juni St. Jansfeest
15 augustus Maria-Hemelvaart
25 oktober Dag van de Grondwet
01 november Allerheiligen
23 november Dag van de Strijdkrachten
25 december Kerstmis

Letland 2024
01 januari Nieuwjaar
31 maart Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
04 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
19 mei Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
18 november Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Estland 2024
01 januari Nieuwjaar
24 februari Onafhankelijkheidsdag
31 maart Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
19 mei Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
20 augustus Herstel van de Onafhankelijkheid
25 november Sint Catherina dag
25 december Kerstmis

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in de Baltische landen is de euro. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden in de Baltische landen steeds meer geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Baltische landen is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Bussen zijn in de grote steden van de Baltische landen het beste vervoermiddel. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In de Baltische landen kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit de Baltische landen direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in de Baltische landen doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tallinn tel. +372-6-805500
-Nederlandse Ambassade in Riga tel. +371-7326147
-Nederlandse Ambassade in Vilnius tel. +370-5-2690072

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In de Baltische landen is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Riga Letland
Dag 2 Riga
Dag 3 Riga-Klaipeda Litouwen
Dag 4 Curonian Spit
Dag 5 Klaipeda-Vilnius
Dag 6 Vilnius
Dag 7 Vilnius-Bauska Letland
Dag 8 Bauska-Cesis
Dag 9 Cesis-Tartu Estland
Dag 10 Tartu-Tallinn
Dag 11 Tallinn
Dag 12 Tallinn-Kuresaare
Dag 13 Kuresaare
Dag 14 Kuresaare-Riga Letland
Dag 15 Riga-Amsterdam
Boek deze reis