download
info@bolsjoj.nl 020 - 2012777

Groepsreis Baltische hoofdsteden met Curonian Spit 10 dagen

Vanaf € 1.480,-
 • Rechtstreekse vluchten met airBaltic
 • Internationaal gezelschap
 • Fantastische rondreis
 • Interessante excursies
 • Bezoek Curonian Spit met Nida
 • Verblijf in goede hotels
 • Alle transfers inbegrepen
 • Vertrekgarantie
 • Verlengen in Tallinn mogelijk
Bekijk data en prijzen

Tijdens onze groepsreizen door de Baltische Staten bezoekt u de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Vooral de hoofdsteden herbergen een overvloed aan fantastische gebouwen en interessante monumenten. Tijdens deze interessante 10-daagse rondreis krijgt u niet alleen de prachtige hoofdsteden Vilnius, Riga en Tallinn te zien, maar ook de gezellige kustplaats Klaipeda met het schitterende natuurgebied Curonian Spit. Omdat u samen met meerdere internationale gasten reist wordt deze reis begeleid door Engelssprekende reisleiding (Duitssprekende reisleiding op aanvraag).

Tijdens deze reis verblijft u in goede 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt. Tijdens de excursies krijgt u rond het middaguur de gelegenheid om een broodje te eten. Het diner kunt u in het restaurant van uw hotel gebruiken of in een van de vele restaurants in de omgeving van uw hotel. Indien gewenst kunt u halfpension bijboeken.

Alle vertrekdata zijn gegarandeerd, er geldt dus geen minimale deelname. Maximale deelname is 26 personen.

Vluchten met airBaltic in de V-klasse (goedkoopste toeristenklasse)

Dag 1 vertrek Amsterdam 10.20 uur, aankomst Vilnius 13.40 uur
Dag 10 vertrek Tallinn 07.25 uur, aankomst Amsterdam 09.00 uur
Vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud. Indien u op dag 10 de middagvlucht wilt nemen dan is deze met een overstap in Riga. De toeslag bedraagt € 45 per persoon.

Tijdverschil met Nederland

Baltische Staten + 1 uur

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius–Klaipeda-Nida
Dag 4 Nida-Liepaja Letland
Dag 5 Liepaja–Riga
Dag 6 Riga
Dag 7 Riga
Dag 8 Riga–Tallinn Estland
Dag 9 Tallinn
Dag 10 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis
Dag 1

Amsterdam-Vilnius Litouwen

U vliegt vandaag met een rechtstreekse vlucht van airBaltic van Amsterdam naar Vilnius. In de aankomsthal staat onze chauffeur al klaar om u te verwelkomen. Transfer van de luchthaven naar uw hotel. Rest van de middag vrij verblijf. Om 19.00 uur is er een bijeenkomst in de hotellobby om kennis te maken met de gids en overige groepsleden. Tijdens dit samenzijn wordt ook het dagprogramma van de volgende dag doorgenomen.

Dag 2

Vilnius

Vilnius staat bekend om de meer dan 1200 middeleeuwse gebouwen en 48 kerken. De diversiteit van de verschillende architectonische bouwwerken getuigt van een rijke geschiedenis. In de ochtend staat er een stadswandeling op het programma. In het oude middeleeuwse gedeelte, het historische centrum van de stad, maken we een wandeling langs alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals de kathedraal aan het Katedros Aiksté/Plein van de Kathedraal, de Oude Universiteit uit 1579, de St. Anna-kerk en de oude stadspoorten 'Gates of Dawn'. U brengt een bezoek aan de Petrus en Pauluskerk die bekend staat om zijn prachtige stucwerk door Italiaanse kunstenaars. De middag is vrij te besteden. Er is nog zoveel meer te zien in Vilnius. Zeker de moeite waard is de synagoge en de Joodse begraafplaats. Optioneel wordt er een excursie aangeboden naar Trakai (ca. € 45 p.p.), gelegen op zo’n 28 km ten westen van Vilnius. In deze middeleeuwse hoofdstad wordt de schitterende 14de eeuwse burcht bezocht, gelegen op een eilandje in het meer van Galvé.

Dag 3

Vilnius–Klaipeda-Nida

Na het ontbijt verlaten we Vilnius. We rijden in westelijke richting naar de kustplaats Klaipeda. Onderweg maken we een stop in Kaunas, de op een na grootste stad van het land. Het raadhuis uit de 17de eeuw, de Witte Zwaan, is een architectonisch meesterwerk. Rond het oude stadsplein staan prachtige 15de-eeuwse Duitse koopmanshuizen. Klaipeda, vroeger Memel geheten, werd in 1252 gesticht door Duitse veroveraars. Na aankomst maken we een korte stadswandeling door het centrum alvorens we de veerboot nemen naar Smiltyne op de Curonian Spit. U overnacht in Hotel Nerija in het piepkleine plaatsje Nida.

Dag 4

Nida-Liepaja Letland

De ochtend is gereserveerd om het schitterende Curonian Spit National Park met zijn adembenemende zandduinen te bezoeken. De Curonian Spit, een landtong van ca. 100 km lang en 4 km breed, scheidt de Curonian Lagoon van de Baltische Zee. De Spit is een uniek natuurreservaat met enorm veel pijnbomen en geweldige stuifduinen. Bij het plaatsje Nida liggen de hoogste zandduinen. De bekendste bezienswaardigheden zijn de Heksenberg in het piepkleine plaatsje Juodkrante en het zomerhuis van de bekende Duiste schrijver Thomas Mann. In de middag verlaten we de Curonian Spit weer en rijden naar de kustplaats Liepaja. In de avond wordt er een optioneel diner aangeboden in het gezellige strandcafé Red Sun Buffet Beach Bar.

Dag 5

Liepaja–Riga

Na het ontbijt wandelen we even door het oude gedeelte van Liepaja. Deze havenstad was 50 jaar lang verboden terrein vanwege de stationering van Russische atoomonderzeeërs. Zeker de moeite waard is de Russisch-orthodoxe St. Nicolaaskathedraal. De route door het zuidelijke deel van Letland is prachtig. Bij de plaats Bauska bezoekt u het schitterende 18de eeuwse Rundale-paleis, de vroegere zomerresidentie van de hertog van Kurland. Het paleis werd ontworpen door de zeer beroemde Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli die ook verschillende paleizen voor de Russische tsaren heeft ontworpen. Na een rondleiding door het paleis vervolgen we onze reis naar Riga waar we in de namiddag zullen arriveren. U verblijft 3 nachten in Riga.

Dag 6

Riga

Het jaar 1201 wordt aangenomen als het geboortejaar van Riga. In dit jaar wees bisschop Albert de latere hoofdstad van Letland aan als zijn residentie. Tijdens de stadswandeling krijgt u een goede indruk van de vele uitingen van jugendstil en art nouveau welke deze veelzijdige stad rijk is. U ziet onderweg onder andere de kleurrijke gerestaureerde residenties van de voormalige handelslieden en historische monumenten, zoals de Domkathedraal met zijn verschillende bouwstijlen, het geel geschilderde Riga-kasteel uit 1330, het Vrijheidsmonument en de Zweedse Poort die in 1698 tijdens de Zweedse periode in de stadsmuur werd gezet en nu de laatst overgebleven stadspoort is. We komen ook langs de '3 broers', de oudste en bekendste huizen van het land, daterend uit de 15de eeuw en langs de mooie St. Petruskerk. In de middag wordt er een optionele excursie aangeboden naar de populaire badplaats Jurmala. In de Sovjettijd liet de Russische elite zich hier in de sanatoria verwennen. Indien u het leuk vindt om zelf de iets te ondernemen in Jurmala dan kunt u ter plaatse zelf de een lokale bus terug naar Riga nemen.

Dag 7

Riga

Vanochtend maken we een excursie naar het middeleeuwse Letland. Ongeveer 53 km ten oosten van Riga ligt het Gauja National Park, vanwege het prachtige landschap ook wel ‘Lets Zwitserland’ genoemd. Bij de plaats Sigulda bezoeken we de ruïnes van verschillende kastelen. Deze excursie neemt ongeveer 4 uur in beslag. In de middag wordt er een optionele excursie georganiseerd naar het Ethnografical Open Air Museum waar u het een en ander te weten komt over het harde plattelandsleven door de eeuwen heen. Indien u niet wilt deelnemen aan deze excursies dan kunt u op eigen gelegenheid de stad verder zelf gaan verkennen. Vooral in de Oude Stad kunt u heerlijk door de smalle straatjes wandelen en onderweg kunt u veel bezienswaardigheden bekijken. Wij adviseren u zeker een van de talloze gezellige en sfeervolle bierkelders en cafés te bezoeken. Kunstliefhebbers sturen wij graag naar het Art Museum Riga Bourse dat in een prachtig gebouw is gehuisvest en autoliefhebbers naar het Riga Motor Museum dat een indrukwekkende collectie Oldtimers huisvest. Uniek is de verzameling oude limousines uit het wagenpark van het Kremlin .

Dag 8

Riga–Tallinn Estland

Na het ontbijt vervolgen we onze weg richting Estland. Alvorens we in de vroege middag in Tallinn aankomen maken we nog een stop in de badplaats Pärnu waar we een kleine rondrit zullen maken. Het laatste gedeelte van de reis loopt door de uitgestrekte wouden van Noord-Estland. Bij aankomst in Tallinn kunt u uw hotelkamer meteen betrekken. Rest van de middag heeft u ter vrije besteding.

Dag 9

Tallinn

Onze uitgebreide stadstour vindt plaats in de ochtend. U bezoekt onder meer de middeleeuwse boven- en benedenstad van Tallinn. De bus rijdt om de enorme stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad waar u langs het Lossi-plein komt waaraan het Toompea-kasteel ligt. Aan het plein ligt ook de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III. De 13de eeuwse gotische Niguliste-kerk doet nu onder andere dienst als museum voor de middeleeuwse kunst van Estland. U brengt een bezoek aan de Great Guild Hall dat het Historisch Museum huisvest. De optionele middagexcursie brengt u naar het bij de plaatselijke bevolking zeer populaire Kadriorgpark (ca. € 45 p.p.). Hier bezoekt u het KUMU Fine Art Museum. Het hoofdgebouw van het museum is absoluut een bezoek waard. Het museum is gehuisvest in een van de modernste gebouwen van de Baltische landen. Zelfs prinses Beatrix heeft dit museum bezocht. Vanuit het centrum kunt u dit museum maar ook het Kadriorg Palace van Peter de Grote, dat ook in het park ligt, gemakkelijk zelf per tram bereiken. Wij adviseren u om vanmiddag bij de hotelreceptie een ontbijtbox te bestellen die u ’s morgens op de dag van vertrek bij de receptie kunt ophalen. Optioneel afscheidsdiner in het gezellige themarestaurant Peppersack of Restaurant Maikrahv.

Dag 10

Tallinn-Amsterdam

Nog voor het ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht. U vliegt met rechtstreekse vlucht van airBaltic terug naar Amsterdam. U kunt er ook voor kiezen om uw verblijf in Tallinn op individuele basis te verlengen of door te reizen naar Helsinki.

Indien u vandaag de middagvlucht wilt nemen dan is deze met een overstap in Riga. De toeslag voor de middagvlucht bedraagt € 45 per persoon. Uiteraard kunt u dan wel gebruik maken van het ontbijt in het hotel.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius–Klaipeda-Nida
Dag 4 Nida-Liepaja Letland
Dag 5 Liepaja–Riga
Dag 6 Riga
Dag 7 Riga
Dag 8 Riga–Tallinn Estland
Dag 9 Tallinn
Dag 10 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

Hieronder vindt u een omschrijving van alle bezienswaardigheden die in het dagprogramma zijn opgenomen. De excursies onder begeleiding van Engelssprekende gidsen beginnen doorgaans ’s morgens tussen 09.00 en 10.00 uur. U wordt dan in de lobby van uw hotel opgehaald. Graag verwijzen wij ook naar het tabblad Praktische info/Programma en excursies.

Stadswandeling Vilnius

Een goede manier om de geschiedenis van de ‘Oude Stad’ beter te leren kennen is om samen met een gids een ca. 3 uur durende stadswandeling te maken. U wandelt langs alle belangrijke bezienswaardigheden van het middeleeuwse gedeelte van de stad welke op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat waaronder de oude stadspoorten ‘Gates of Dawn’ uit 1503, de Petrus en Pauluskerk en de oude universiteit uit 1579.
De Curonian Spit, ook wel Koerse Schoorwal genoemd, is een smalle landtong van zandduinen met een lengte ca. 100 km lang en 4 km breed. Het scheidt de Curonian Lagoon van de Baltische Zee. Het is een uniek natuurreservaat met pijnbomen, kustbossen, droge weide en geweldige stuifduinen waarvan de Naglis duinen het hoogst zijn. Sinds 1992 is het gebied officieel een natuurreservatt en in 2000 werd de Koerlandse schoorwal aan de Werelderfgoelijst UNESCO toegevoegd.
Gelegen op de Koerse Schoorwal ligt het pittoreske maar inmiddels wel toeristische plaatsje Nida gesticht door de Teutoonse ridders in 1385. Het meest opvallende aan Nida is de prachtige natuur welke wordt gevormd door natuurlijke elementen zoals water en wind. De eerste houten kerk dateert uit het jaar 1847 maar deze werd vervangen door een bakstenen kerk in het jaar 1888. Rond 1890 kwam het kleine plaatsje in trek bij kunstenaars. Nobelprijswinnaar Thomas Mann liet in 1930 hier een zomerhuisje bouwen waar hij o.a. werkte aan het boek ‘Jozef en zijn broers’. Het huisje bestaat nog steeds en er is een klein museum ingericht over het leven van Thomas Mann.
Het Rundale-paleis, de vroegere zomerresidentie van de hertog van Kurland, ook bekend als hertog Ernst Johann Biron, werd tussen 1736 en 1740 gebouwd en is het belangrijkste barokke paleis in Letland. Het werd ontworpen door de zeer beroemde Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli die ook verschillende paleizen voor de Russische tsaren heeft ontworpen waaronder het Winterpaleis in St. Petersburg. Het paleis bestaat uit twee verdiepingen en telt in totaal 138 zalen. In 1972 werd het paleismuseum gesticht. De beroemdste zalen zijn de Witte Zaal, de vroegere balzaal en de Gouden Zaal die ooit als troonzaal diende. Het paleis is omringd door prachtige tuinen en parken.
De stadswandeling door Riga geeft u een goede indruk van de vele uitingen van Jugendstil en art nouveau welke deze veelzijdige stad rijk is. U ziet onder andere de kleurrijk gerestaureerde residenties van de voormalige handelslieden en historische monumenten, zoals de Domkathedraal met zijn verschillende bouwstijlen, het geel geschilderde Riga-kasteel uit 1330, het Vrijheidsmonument, de mooie St. Petruskerk en de Zweedse Poort die in 1698 tijdens de Zweedse periode in de stadsmuur werd gezet . Het is nu de laatst overgebleven stadspoort. We komen ook langs de 'drie broers', de oudste en bekendste huizen van het land, daterend uit de 15de eeuw.
Dit is het oudste en grootste nationale park van Letland en wordt vanwege het prachtige landschap ook wel ‘Lets Zwitserland’ genoemd en is het groen hart van Letland. In het gebied bevinden zich een aantal kleine dorpjes en dwars door het park loopt de Gauja rivier die al meer dan 350 jaar invloed heeft op het leven rond deze rivier. Langs de rivier ontstonden in die tijd verschillende kleine dorpjes waardoor zo een belangrijke handelsroute ontstond. Midden in het park ligt de historische plaats Sigulda waar ook het kasteel van Turaida zich bevindt. Dit kasteel van rode baksteen is een cultureel monument en is in 1214 in opdracht van de Aartsbisschop van Riga
Tijdens deze stadsrondrit brengt u een bezoek aan de middeleeuwse boven- en benedenstad van Tallinn. Allereerst rijdt de bus om de enorme stadsmuren heen naar het oudste gedeelte van de stad waar u langs het Lossi-plein komt waaraan het Toompea-kasteel ligt. Het Toompea kasteel is een burcht die gebouwd is in de 13de eeuw door de Denen. De Oude Stad is autovrij en daarom alleen te voet te bezoeken. Tijdens de wandeling door de kleine, nauwe straatjes waant men zich eeuwen terug in de tijd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn onder andere de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd in opdracht van tsaar Alexander III, de 13de eeuwse gotische Niguliste-kerk die nu dienst doet onder andere als museum voor de middeleeuwse kunst van Estland.
The Great Guild was een gilde voor kooplieden en ambachtslieden, die vanaf de 14de eeuw tot 1920 in Tallinn actief was en waarbij alleen de rijkste lid konden worden en zo belangrijke posities in konden nemen binnen het stadsbestuur. Het was gevestigd in de Great Guild-hal, een groot gebouw met een gotische facade uit 1410 en gelegen in het historische centrum van Tallinn. Het pand heeft een prachtig interieiur en tegenwoordig is hier het Ests Historisch Museumt gehuisvest. U kunt hier een tentoonstelling bekijken waarbij u meer te weten komt over de geschiedenis van Estland tot de 18de eeuw.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius–Klaipeda-Nida
Dag 4 Nida-Liepaja Letland
Dag 5 Liepaja–Riga
Dag 6 Riga
Dag 7 Riga
Dag 8 Riga–Tallinn Estland
Dag 9 Tallinn
Dag 10 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

U verblijft in de hieronder genoemde 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt.

Hotel Artis Centrum**** in Vilnius

Dit mooie en statige hotel is vanwege zijn service en ligging bijzonder in trek bij vakantiereizigers die een city-trip maken. Het is gevestigd in een mooi gerenoveerd 19de-eeuws gebouw met heel veel authentieke details. Het hotel ligt midden in de historische binnenstad op loopafstand van alle bekende bezienswaardigheden. Het uitstekende restaurant La Traviata kent veel beroemde en vooraanstaande gasten en is dan ook zeer populair in Vilnius. Er is een ontspanningsruimte met zwembad, jacuzzi, sauna en stoombad. Daarnaast een leuke bar. WiFi in het gehele hotel. De 118 hotelkamers zijn klassiek en elegant ingericht. Ze beschikken over airco, tv, minibar, kluisje en badkamer met douche en/of bad, toilet en haardroger.

Hotel Nerija***+ in Nida

In het rustige gedeelte van het centrum, pal naast het dennenbos ligt dit eenvoudig maar gezellige hotel. In het met lichte kleuren ingerichte restaurant wordt naast Litouwse specialiteiten ook internationale gerechten geserveerd. Bij mooi weer kunt u heerlijk genieten op het terras. WiFi in openbare ruimtes. De eenvoudig maar keurig ingerichte kamers zijn voorzien van tv, minibar en een badkamer met douche en/of bad, toilet en haardroger.

Art Hotel Roma**** in Liepaja

In vroegere tijden was in dit pand het bekende Hotel de Rome gehuisvest. Enkele oude elementen hiervan zijn nog bewaard gebleven. Het Art Hotel biedt haar gasten een combinatie van gezelligheid, warmte en comfort in een modern omgeving. Het brede strand ligt zo'n 1,8 km van het hotel. Verder vindt u in de directe omgeving een aantal bekende bezienswaardigheden zoals het concertgebouw, de Annakerk en de Walk of Fame van Letse muzikanten. In het gezellig ingerichte restaurant worden Letse en internationale gerechten geserveerd. Het hotel beschikt over een binnenplaats met zitjes en een leuke kunstgalerij. Wifi in het gehele hotel. De stijlvol ingerichte moderne hotelkamers beschikken over een minibar, tv en een moderne badkamer met bad en/of douche en toilet.

Hotel Radisson Blu Latvija**** in Riga

Ondanks dat dit het grootste hotel van Riga is hangt er toch een gezellige sfeer en is het nie voor niets bekroond met 4 sterren. Het is gelegen op een steenworp afstand van de prachtige historische Oude Stad (5 minuten lopen). In de grote entree is een zeer gezellige lobbybar en een restaurant waar men terecht kan voor een goede gerechten. Naast de Skybar, met een fantastisch uitzicht over de stad, heeft het hotel een nachtclub, casino, schoonheidssalon, zwembad, spafaciliteiten en een fitnessclub. WiFi in gehele hotel. De ruime en goed ingerichte kamers zijn voorzien van airco, tv, minibar en een moderne badkamer met toiletartikelen, haardroger, douche en/of bad en toilet.

Hotel Radisson Blu Olympia**** in Tallinn

Het ruim opgezette hotel heet zijn gasten van harte welkom. Gelegen midden in het zakendistrict, zo’n 10 minuten lopen van de winkels en de Oude Stad. Het hotel biedt zijn gasten vele faciliteiten waaronder de gezellige bar en een restaurant met een goede keuken, een Brasserie, het Boulevard café, de Englishman Pub en op de 26ste verdieping vindt men een fitnessclub, massagesalon sauna’s en een zwembad. WiFi in gehele hotel. De klassiek en comfortabel ingerichte kamers beschikken over tv, minibar, kluisje en een badkamer met bad en/of douche, haardroger en toilet.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius–Klaipeda-Nida
Dag 4 Nida-Liepaja Letland
Dag 5 Liepaja–Riga
Dag 6 Riga
Dag 7 Riga
Dag 8 Riga–Tallinn Estland
Dag 9 Tallinn
Dag 10 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

Deze vanaf prijzen zijn per persoon, tenzij anders vermeld, gebaseerd op een verblijf van 2 personen in een 2-persoonskamer.

Vertrekdata 2024
mei 31
juni 14, 21 EN 28
juli 19 en 26
augustus 16, 23 en 30 augustus
september 6


2024

Inbegrepen:

 • vlucht met airBaltic in de V-klasse
 • luchthavenbelastingen (€ 155)
 • 1 stuk ruimbagage max. 23 kg (€ 70)
 • 9 x hotelovernachting
 • 9 x ontbijt
 • transfers (alleen in groepsverband)
 • busreis in comfortabele touringcar
 • excursies incl. entreegelden
 • Engelssprekende reisleiding/gidsen
 • informatiepakket ter plaatse

Niet inbegrepen:

 • optionele excursies
 • reserveringskosten € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR-bijdrage € 5 per persoon

Toeslagen:

 • 1-persoonskamer € 470
 • terugvlucht via Riga € 45

Extra's:

 • halfpension € 345
 • verzekeringen

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius–Klaipeda-Nida
Dag 4 Nida-Liepaja Letland
Dag 5 Liepaja–Riga
Dag 6 Riga
Dag 7 Riga
Dag 8 Riga–Tallinn Estland
Dag 9 Tallinn
Dag 10 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis

Documenten

Alle 3 de Baltische Staten zijn lid van de EU. Voor een bezoek aan de Baltische Staten heeft u een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart nodig. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden (zelf bij consulaat navragen!).

Ingevolge de Algemene Reisvoorwaarden is de reiziger zelf verantwoordelijk om bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde reisdocumenten.

U heeft geen visa nodig voor de Baltische Staten.

Bij uw reisbescheiden treft u een reserveringsbevestiging aan van uw vlucht (E-ticket).
De op deze bevestiging vermelde vluchttijden zijn altijd onder voorbehoud.

Stoelreservering
Tegen betaling kunt u, vanaf 118 uur voor vertrek, een stoel reserveren via www.airbaltic.com. Vanaf 36 uur voor vertrek is een stoelreservering gratis. De computer wijst u deze dan automatisch, uit de overgebleven stoelen, aan. Wellicht niet naast elkaar. Het is niet mogelijk om voor ontvangst van de reisbescheiden het airBaltic-reserveringsnummer bij ons op te vragen.

Inchecken
Vanaf 36 uur voor vertrek kunt u online inchecken op www.airbaltic.com. Indien u op Schiphol wilt inchecken dan kunt u terecht bij de bemande balie van airBaltic.
(kosten € 35 per enkele reis).

Ruimbagage
De koffer (inbegrepen1 stuk per persoon) mag max. 23 kg wegen (max. 100x 50 x 80 cm) en geeft u af bij de BAGAGE DROP OFF.

Indien er IATA-vluchten voor u zijn geboekt (reizen gecombineerd met Rusland of Finland) en u heeft bij het reserveren geen koffer bijgeboekt dan kunt u dit alsnog doen tijdens het online inchecken. Deze dient u dan wel direct per creditcard te voldoen.

Handbagage
Elke passagier mag 1 stuk handbagage meenemen (max. 55 x 40 x 23 cm) en een handtas of een laptoptas (max. 40 x 30 x 10 cm). Totaal gewicht max. 8 kg. Medicijnen kunt u het beste in de handbagage meenemen. Het is ten strengste verboden spuitbussen en/of scherpe voorwerpen, zoals scharen etc. in uw handbagage mee te nemen. Bij de handbagage-controle dient u alle vloeistoffen apart voor screening aan te bieden. De vloeistoffen die u meeneemt dienen in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van max. 1 liter te zitten. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Kijk op www.airbaltic.com voor de actuele informatie.

Wij raden u aan om minimaal 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn vanwege de drukte en de extra veiligheidsmaatregelen (advies ANVR en luchtvaartmaatschappijen). Ongeacht de drukte zijn reizigers zelf verantwoordelijk om op tijd bij de Gate (het vliegtuig) te zijn.

Ieder land classificeert zijn hotels volgens nationale normen. De kamers en de dienstverlening in de diverse hotels kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Zo kan het voorkomen dat u het een dagje zonder warm water of met troebel/bruin water moet stellen wegens onderhoudswerkzaamheden die door de gemeente worden uitgevoerd. Helaas kunnen wij u hiervan niet vooraf op de hoogte stellen. Mogen wij u erop attenderen dat een 4-sterrenhotel over het algemeen, net als in Nederland, een gewoon middenklasse hotel. Een 4-sterrenhotel wilt niet zeggen dat u in een luxe hotel verblijft.

Tijdens onze groepsreizen verblijft u in standaard hotelkamers. De genoemde hotels in al onze programma's zijn altijd onder voorbehoud. Het kan voorkomen dat wij wegens omstandigheden moeten uitwijken naar andere hotels in dezelfde categorie. Hotels kunnen dus onaangekondigd worden gewijzigd. Dit geldt voor al onze groepsreizen op alle bestemmingen.

Hotelkamers
Op de dag van aankomst kunt u doorgaans vanaf 14.00 uur uw hotelkamer betrekken en op de dag van vertrek dient u doorgaans uw kamer om 10.00 uur weer vrij te geven. Indien de terugreis of de voortzetting van de reis later op de dag plaatsvindt dan kan de bagage bij de hotelreceptie in bewaring worden gegeven. In de meeste hotels is dit gratis. De door ons gepubliceerde reizen zijn gebaseerd op een verblijf van 2 personen met ontbijt in standaard hotelkamers (zonder airco). Bijna alle 2-persoonskamers beschikken over 2 aparte bedden. Wij bieden in de meeste hotels de mogelijkheid om een 2-persoonskamer voor 3 personen te reserveren. Het gaat hierbij dan echt om een 2-persoonskamer waar een extra bed wordt bijgezet. Het derde bed is doorgaans een stretcher/vouwbed of slaapbank, in ieder geval geen volwaardig bed waardoor het iets kleiner en minder comfort kan hebben. Wij reserveren geen 3-persoonskamers. Met betrekking tot 1-persoonskamers willen wij meedelen dat deze vaak kleiner zijn dan 2-persoonskamers ondanks de toeslag die men ervoor dient te betalen.

Wij adviseren al onze gasten zo vroeg mogelijk te gaan ontbijten aangezien de meeste ontbijtzalen/restaurants te klein zijn voor het aantal hotelgasten waardoor de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De faciliteiten van de door ons aangeboden hotels zijn niet altijd gratis voor hotelgasten. WiFi is niet altijd van goede kwaliteit. Sommige faciliteiten worden verhuurd aan derden. Zo kan het voorkomen dat u ter plaatse entree dient te betalen voor het gebruik van zwembad of fitnessruimte. Bolsjoj Reizen kan nimmer aansprakelijk worden gehouden wanneer gasten niet van de faciliteiten gebruik kunnen maken i.v.m. renovatie of technische storingen.

Tijdens onze groepsreizen door de Baltische Staten reist u in een internationaal gezelschap. U wordt tijdens deze reizen ter plaatse begeleid door ervaren lokale Engelssprekende gidsen. Deze zijn enthousiast en beschikken over ruime ervaring. Zij zijn verantwoordelijk voor een soepel verloop van de reis en begeleiden u tijdens transfers en excursies. Ook zijn zij er om u te adviseren en waar nodig te helpen. Gidsen reizen met u mee naar de volgende bestemming. De voordelen van dit soort reizen zijn onder andere dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het verblijf in de hotels, de excursies en het vervoer ter plaatse.

U treft uw gids en de overige groepsleden op dag 1 rond 19.00 uur in de lobby van uw hotel.

Tijdens onze groepsreizen worden er excursies gemaakt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de desbetreffende stad. Bij uw reisbescheiden treft u een boekje aan met het dagprogramma. De in het programma genoemde excursies en entreegelden zijn inbegrepen tenzij het een optionele excursie betreft.

Eventuele wijzigingen
Onze dagprogramma’s zijn vrij gedetailleerd weergegeven om u een zo goed mogelijk beeld te geven van de geplande invulling van de reis. Toch zijn er factoren die invloed kunnen hebben op de uitvoering, zoals gewijzigde dienstregelingen, kapotte wegen, slecht weer of materiaalpech. Als bepaalde omstandigheden daartoe aanleiding geven, behouden wij ons nadrukkelijk het recht voor om - vooraf of ter plaatse - wijzigingen in route, dagindeling, overnachtingen, vervoer of excursies aan te brengen. Het kan ook voorkomen dat een museum of klooster voor een dag wordt gesloten in verband met renovatie of hoog bezoek. U kunt er in zo'n geval natuurlijk van op aan dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit en het karakter van de reis zoveel mogelijk te handhaven. Eventuele extra reis- en verblijfskosten die als gevolg van overmachtssituaties gemaakt worden, kunnen voor rekening van de deelnemers komen. Mocht een van de aangeboden accommodaties onverwachts niet akkoord komen, dan reserveren wij voor u een gelijkwaardige, alternatieve accommodatie. Voor excursies waar Bolsjoj c.q. onze lokale vertegenwoordiger niet in bemiddelt, dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid. De vertrek- en aankomsttijden genoemd in onze programma's zijn altijd onder voorbehoud en kunnen tijdens het seizoen, ook nadat uw reservering reeds door ons is bevestigd, onaangekondigd gewijzigd worden.

Festiviteiten
Graag willen wij u erop attenderen dat er gedurende het jaar verschillende festiviteiten plaatsvinden in de verschillende steden. Bij het samenstellen van onze programma's kan helaas geen rekening worden gehouden met deze festiviteiten. Evenementen worden vaak pas op het laatste moment bekend gemaakt. Zo kunnen straten, pleinen, bruggen en musea onaangekondigd worden afgesloten. Bolsjoj Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Verlengen
Verlengingen na groepsreizen worden ter plaatse als afzonderlijke boekingen gereserveerd. Indien wij moeten afwijken van de genoemde hotels in het programma, blijft uw reservering voor de verlengingsnachten in het oorspronkelijke hotel gewoon staan. In dit geval zult u op de laatste dag van de groepsreis ook uw koffers moeten pakken en zelf een taxi moeten regelen naar het hotel dat gereserveerd is voor uw verlengingsnachten. Uiteraard kunt u bij ons in dit geval ook een transfer bijboeken van hotel naar hotel. Na overleg met u, en indien mogelijk, zullen wij proberen uw verlengingsnachten om te boeken naar het hotel waar u ook met de groep verblijft. De eventuele extra kosten. mocht het hotel duurder zijn, zullen wij dan wel aan u doorberekenen.

Fooien
Aan het einde van uw verblijf is het doorgaans gebruikelijk dat de gids en de chauffeur een fooitje ontvangen. Gemiddeld geven onze gasten per persoon zo’n € 3,50 per dag aan de gids en € 1,- per dag aan de chauffeur. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

De Baltische Staten kennen, net als wij in Nederland, een mild klimaat. Vooral in de lente kan het behoorlijk nat zijn. In de zomer van mei tot half september kan het af en toe flink regenen en onweren. Zo snel als de plensbui komt is hij ook weer verdwenen en schijnt de zon weer. Rond 21-23 juni zijn de midzomernachten, tijd om een feestje te vieren. Het blijft dan zo'n beetje de hele nacht licht. Vanaf oktober beginnen de dagen weer korter te worden. In de winter ligt er vaak een flinke pak sneeuw. Aan de kust is het dan iets minder koud vanwege de Oostzee maar in het binnenland, zeker in Litouwen, kan het behoorlijk koud worden. We spreken hier over een Continentaal klimaat. De dagen zijn in de winter heel kort.

Tijdzones
Het is in de Baltische Staten zowel in de zomer als in de winter 1 uur later dan bij ons.

Litouwen 2024
01 januari Nieuwjaar
16 februari Onafhankelijkheidsdag
11 maart Herstel van de Onafhankelijkheid
31 maart Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
19 mei Pinksteren
24 juni St. Jansfeest
15 augustus Maria-Hemelvaart
25 oktober Dag van de Grondwet
01 november Allerheiligen
23 november Dag van de Strijdkrachten
25 december Kerstmis

Letland 2024
01 januari Nieuwjaar
31 maart Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
04 mei Herstel van de Onafhankelijkheid
19 mei Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
18 november Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Estland 2024
01 januari Nieuwjaar
24 februari Onafhankelijkheidsdag
31 maart Pasen
01 mei Dag van de Arbeid
19 mei Pinksteren
23 juni Dag van de Overwinning
24 juni St. Jansfeest
20 augustus Herstel van de Onafhankelijkheid
25 november Sint Catherina dag
25 december Kerstmis

Preferenties en essenties
Indien u bepaalde preferenties/voorkeuren tijdens uw reservering aan ons kenbaar maakt dan zullen wij deze op uw factuur vermelden. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen maar wij zijn daarbij afhankelijk van luchtvaart- en/of busmaatschappijen en natuurlijk hoteliers. Derhalve zijn preferenties altijd onder voorbehoud waaraan geen rechten kunnen worden verleend. Essenties, altijd alleen op medische gronden, worden per boeking bekeken en indien toegewezen op de factuur aan u bevestigd. Er kunnen kosten aan verbonden zijn.

Mobiliteit
De bestemmingen die wij aanbieden zijn niet of slecht toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Niet alle hotels hebben liften en het kan voorkomen dat liftstoringen langer duren dan bij ons gebruikelijk is. Aanpassingen m.b.t. vluchten, vervoer, hotels en excursies kunnen enkel als preferentie worden aangegeven. Ook zijn de faciliteiten in openbare gebouwen, musea en in bussen/metro's minimaal aangepast. Als u niet goed ter been bent, dan is het raadzaam om goede begeleiding mee te nemen die u kan helpen waar nodig.

Valuta
Het betaalmiddel in de Baltische Staten is de euro. Het beste kunt u gewoon met uw creditcard, bankpas met Meastro of cash betalen. Creditcards zoals Visa/Eurocard en American Express worden in de Baltische Staten steeds meer geaccepteerd. In musea, kleinere winkeltjes en terrasjes kan doorgaans alleen met cash geld worden betaald. Diverse Nederlandse banken hebben ter voorkoming van fraude blokkades ingevoerd waardoor u wellicht niet in het buitenland kunt pinnen. Neem vooraf uw reis contact op met uw bank om de eventuele blokkade op te laten heffen.

Meenemen / Voltage
Het is altijd raadzaam om een regenjas, paraplu en trui/vest mee te nemen. Mocht u iets zijn vergeten geen probleem, in de Baltische Staten is werkelijk alles te koop. Voltage is net als bij ons 220 volt. Randaarde stekkers passen niet in het stopcontact, gewone stekkers wel.

Persoonlijke eigendommen welke achter zijn gelaten in vliegtuig, bus, hotel of schip kunnen nimmer door Bolsjoj Reizen worden nagezonden. U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw bagage, niet het hotelpersoneel, uw chauffeur of uw gids.

Maaltijden / Uit eten
Er zijn overal restaurants waar uiteenlopend van eenvoudig tot zeer goed kan worden gegeten. In alle restaurants heeft men Engelse menukaarten.

Openbaar vervoer / Taxi's
Bussen zijn in de grote steden van de Baltische Staten het beste vervoermiddel. Men kent ook het fenomeen "snorder" dat net zo geaccepteerd is als de officiële taxi. Mocht u er gebruik van willen maken, dan hoeft u maar langs de kant van de weg te gaan staan en uw hand uit te steken en de eerste de beste auto stopt. Alvorens in te stappen is het natuurlijk van belang eerst te vragen of de chauffeur u wel naar de plaats van bestemming wilt vervoeren en hoeveel hij hiervoor vraagt.

Fotograferen
In de Baltische Staten kunt u de mooiste plaatjes schieten. Officieel is het verboden om politie en militairen te fotograferen. In een paar musea mag alleen tegen betaling worden gefotografeerd. Let op: ook hier kunnen ruimtes zijn waar absoluut niet gefotografeerd mag worden of alleen zonder flits. Indien men zich hier niet aan houdt, zal men hierop direct worden aangesproken. De fotocamera kan zelfs worden ingenomen!

Telefoneren / WiFi
Het is geen probleem om vanuit de Baltische Staten direct naar Nederland te bellen. De toegangscode voor Nederland is +31. In de meeste steden en vaak ook op het platteland kunt u gewoon uw mobiele telefoon gebruiken. De telefoonnummers van uw accommodaties ontvangt u bij uw reisbescheiden. Zowel in hotels als in restaurants en cafés heeft men gratis WiFi. Het bereik is in de Baltische Staten doorgaans van iets mindere kwaliteit dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Belangrijke nummers:
-Nederlandse Ambassade in Tallinn tel. +372-6-805500
-Nederlandse Ambassade in Riga tel. +371-7326147
-Nederlandse Ambassade in Vilnius tel. +370-5-2690072

Verzekeringen
U bent verplicht om een goede reisverzekering af te sluiten. Onze medewerkers adviseren u gaarne over de diverse mogelijkheden met betrekking tot een reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering kunt u bij ons terecht.

Inentingen
Voor de corona regels van de diverse landen verwijzen wij graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken /WIJS OP REIS! De regels verschillen vaak per land en kunnen onaangekondigd door de landen zelf worden gewijzigd. Dit is geen reden tot kosteloos annuleren. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om de juiste maatregelen te treffen om zodoende voor of tijdens de reis niet voor verrassingen te komen staan. Wij adviseren al onze cliënten zich volledig te laten vaccineren inclusief boosters om zodoende problemen te voorkomen. Mocht u voor vertrek positief worden getest voor corona dan kunt u niet zo maar kosteloos annuleren. U kunt zich hiervoor wel verzekeren. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering zodat zij u kunnen adviseren. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben weer hun eigen regels.

Veiligheid
In de Baltische Staten is het net zo veilig als in de rest van Europa. In de grotere steden zijn, zoals in alle grote steden van de wereld, wel zakkenrollers actief. Wij adviseren u om op drukke plaatsen, zoals bij oversteekplaatsen (zebrapaden), winkels, restaurants en op busstations, extra op uw spulletjes te letten. Neem altijd een kopie van uw paspoort mee op reis. Wij adviseren u geen waardevolle sieraden etc. mee te nemen. Overige waardevolle spullen kunt u in uw afsluitbare koffer in uw kamer bewaren. Foto/filmcamera’s kunt u uiteraard gewoon meenemen.

Een ander land, andere gewoonten
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, een andere taal, een andere cultuur, ander eten en andere gewoonten. Kortom, het is niet zoals thuis. Dat is natuurlijk een van de leukere dingen van een vakantie in het buitenland, maar zeker ook iets om rekening mee te houden. Pas u daarom aan wanneer bepaalde zaken anders zijn dan u in Nederland gewend bent. De toeristische infrastructuur is in de landen die wij aanbieden nog in opbouw en door de aard van het land primitiever dan elders in West-Europa. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat men ter plaatse minder flexibel is dan dat wij graag zouden willen zien. Het aanpakken van problemen of andere zaken komen soms een beetje chaotisch over. Vluchtschema’s en treintijden kunnen worden gewijzigd of een hotelreservering wordt omgezet naar een ander, gelijkwaardig hotel, waardoor aanpassingen nodig zijn. Wij vragen u bij voorbaat om begrip te tonen voor eventuele onvolkomenheden, die niet aan ons of onze lokale vertegenwoordigers te wijten zijn maar inherent zijn aan de situatie ter plaatse. Speciaal voor reizen naar onze bestemmingen, landen waar grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, dient u zich hiervan bewust te zijn bij het maken van uw reisplannen. Verder dient u te weten dat het niveau van onderhoud aan gebouwen (hotels/musea) minder is dan bij ons. Doorgaans wordt er door de lokale bevolking op verschillende bestemmingen weinig of geen Engels of Duits gesproken.

Onvolkomenheden
Bolsjoj Reizen is ervan overtuigd dat de aangeboden reizen van goede kwaliteit zijn. Mocht u desondanks onvolkomenheden of problemen tegenkomen, dan dient u deze onmiddellijk aan het verantwoordelijke gezag (hotelier/receptie/chauffeur/reisleiding) tijdens de reis kenbaar te maken. Zij zijn ter plaatse en kunnen problemen het snelst verhelpen. Indien een eventueel probleem niet naar wens of niet snel genoeg wordt opgelost, verzoeken wij u contact op te nemen met onze agent/vertegenwoordiger. Zowel onze agent als wijzelf beschikken over een noodnummer dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is in het geval van nood of bij problemen. Mocht u daarna nog klachten hebben, dan kunt u deze binnen een termijn van 1 maand na afloop van de reis schriftelijk bij Bolsjoj Reizen indienen. Uw klacht kan alleen ontvankelijk worden verklaard als u deze ter plaatse bij de betreffende vertegenwoordiging kenbaar heeft gemaakt en hiervan een schriftelijke ontvangstbevestiging heeft ontvangen.

Reisroute per dag

Dag 1 Amsterdam-Vilnius Litouwen
Dag 2 Vilnius
Dag 3 Vilnius–Klaipeda-Nida
Dag 4 Nida-Liepaja Letland
Dag 5 Liepaja–Riga
Dag 6 Riga
Dag 7 Riga
Dag 8 Riga–Tallinn Estland
Dag 9 Tallinn
Dag 10 Tallinn-Amsterdam
Boek deze reis